Siyaset Forum - Siyasetin Kalbi
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 02-12-2008, 19:56   #1
Kullanıcı Adı
fatih_44
Standart 80 yıldır kimliksiz yaşıyor
Bitlis'in Ahlat ilçesinin Serinbayır köyünde yaşayan, 5 çocuk ve 25 torun sahibi 80 yaşındaki Etem Bulak'ın, bugüne kadar kimliksiz yaşadı.Kimliği olmadığı için askerlik yapmayan, çocukları da annelerinin üzerine kayıtlı olan Etem Bulak, yeşil kart alabilmek için nüfus cüzdanı başvurusunda bulundu. Ağrı ili Diyadin ilçesi Yukarı Akveran köyünde dünyaya gelen ve 7-8 yaşlarında 4 kardeşiyle birlikte Ahlat'ın Serinbayır köyüne göç eden Etem Bulak, 80 yıldır kimliksiz yaşadığını söyledi. 80 yıl sonra ilk kez nüfusa kayıt yaptırmak için oğlu Mezher Usburak'ın gerekli belgeleri hazırladığını ifade eden Bulak, oğlunun bu belgeleri hazırlayarak Ahlat Nüfus Müdürlüğüne müracaat ettiğini ifade etti. Nüfus kaydı ve cüzdanı olmadığı için askere de gitmeyen Bulak, bugüne kadar hiçbir resmi kuruma müracaatının olmadığını belirtti. Bulak, şöyle konuştu: “Ben aslen Ağrı ili Diyadin ilçesindenim. Burada dünyaya geldim ve 7-8 yaşlarında Ahlat'a göç ettik. Burada akranlarım askere gitmeye başlayınca ağabeyime 'Ben niçin askere gitmiyorum?' diye sordum. O da bana 'Sen henüz askerlik çağına gelmedin' dedi. Ben de bir daha kendisine sormadım. Kimliğimin olmadığını bilmiyordum. Zaten bir kimlik sahibi olmam gerektiğini de bilmiyordum. Kısa bir süre önce oğlum bana söyledi. Ben de öyle öğrendim.”

ÇOCUKLAR ANNENİN HANESİNE KAYITLI

Etem Bulak'ın oğlu Mezher Usburak ise 5 kardeş olduklarını ve evdeki tüm çocukların annelerinin hanesine kayıtlı olduğunu ifade etti. Babalarının nüfus kaydı olmadığı için tüm çocukların annelerinin soyadına göre nüfusa kaydedildiğini belirten Usburak, şöyle konuştu: “Babamın kimliğinin olmadığını çok sonraları öğrendik. Annem ile babama imam nikahı yapılmış. Yani annemin kızlık soyadı bizim nufüs kayıtlarımızda geçerli olmuş. Birkaç kez nüfusa kayıt için müracaat etmeyi düşündüm. Ancak bazı köylüler nüfusa kayıt olursa, babamın hemen askere götürüleceğini söylediler. Babam da o sıralar 60 yaşlarındaydı. Ben de onun bu yaşlı haliyle askere alınmasından korkarak, kayıt için müracaat etmedim. Şimdiye kadar bir tek ilaç dahi almayan babamın, artık gözleri iyi görmüyor ve fıtık ameliyatı olması gerekiyor. Bunun için yeşil kart gerekli. Yeşil kart çıkarabilmek için kayıt işlemlerini başlattım. Tüm çocukları, babaları nüfusa kaydettirir. Biz de de tersi oluyor. Ben babamı nüfusa kaydettiriyorum.”

Köylülerden 90 yaşındaki Hazni Öndaş ise 1948 yılında köye geldiği sırada Etem Bulak'ın köyde olduğunu belirterek, “Yani bu köye bizden önce yerleşmişler. Ancak ailesi onu kayıt ettirmemiş. Türkçesi ve okuma yazması olmadığı için de kendisi de gidip kaydını yaptıramadı” dedi.

KİMLİK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Ahlat İlçe Nüfus Müdürü Mehmet Şerif Şerefoğlu ise Etem Bulak'ın bundan bir hafta önce nüfusa kaydının olmadığını kendilerine bildirdiğini söyledi.

Nüfus kaydı için müracaatın yeni yapıldığını belirten Şerefoğlu, şunları dile getirdi:“Müracaatı üzerine yaşının tespitini yaptırdık. Bulak'ın, 80 yaşında olduğu tespit edildi. Bunun üzerine saklı nüfus dosyasını hazırlıyoruz. Şu anda tanık ve tanıyanların ifadelerini alıyoruz. Ardından ilgili güvenlik güçlerince soruşturma yapıldıktan sonra, vatandaşlığının tayini için dosya İçişleri Bakanlığına gönderilecek. Bakanlık onayından sonra, tescili yapılacak. Bu işlemlerin ardından çocukların da nesebini (soybağı, soy) düzeltip, Dilşah Usburak'ın üzerine kayıtlı çocuklara baba soyadını da vereceğiz.”

kaynak yenişafak

fatih_44 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)