Siyaset Forum - Siyasetin Kalbi
Siyaset Siyaset haberleri bu bölümde paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 01-24-2008, 14:37   #1
Kullanıcı Adı
Yavuz_ErTürk
Standart AK Parti ve MHP türbanda uzlaştı
AK Parti ve MHP, üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılması konusunda, genel çerçevede, mutabakata vardı. İki parti arasında teknik çerçevede görüşmeler devam edecek.

13. Madde ile ilgili Anayasa değişikliği teklifi geri çekildi, 10 ve 42. Maddeler değiştirilerek çözüme gidilecek.

MADDE 13 NE DİYOR? (Değişik: 3.10.2001-4709/2 md.) Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.

ÜZERİNDE UZLAŞILAN 2 MADDE

İşte MHP'nin teklif ettiği 10. Madde AK Parti'nin buna ilave olarak önerdiği 42. Madde:

MADDE 10. Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

(Ek: 7.5.2004-5170/1 md.)Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAKKI

MADDE 42. Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.

Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.

Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.

Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz.

İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.

Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir.

Devlet, maddî imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar. Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır.

Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez.

Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tâbi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır.

HABER 7

Yavuz_ErTürk isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 01-24-2008, 14:41   #2
Kullanıcı Adı
azize
hadi hayırlısı ...ha gayret hadi...
azize isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-24-2008, 14:52   #3
Kullanıcı Adı
romakudüs
en sonunda bitiyor çile
romakudüs isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-24-2008, 14:58   #4
Kullanıcı Adı
Meftun
AK Parti ve MHP kurmayları arasında türban görüşmeleri anlaşmayla bitti. Varılan uzlaşmaya göre, Anayasa’nın 10. ve 42. maddeleri değiştirilecek.

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dünkü “Yeni anayasayı beklemeden, bir an önce yapalım” mesajının ardından bugün AK Parti ve MHP kurmayları türban konusundaki Anayasa değişikliği önerilerini görüşmek üzere TBMM’de bir araya geldi.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin özel danışmanı ve Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, AK Parti Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ile Bekir Bozdağ ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu katıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in de katıldığı görüşmede anlaşma sağlandı.

Görüşmede, üniversitelerde türbanın serbest olmasını sağlamak amacıyla Anayasa’nın 10 ve 42. maddelerinde değişiklik benimsendi.

Ak Parti ve MHP kurmayları, türban konusunda yaptıkları anlaşmayı şimdi, genel başkanlarına sunacaklar.

ntvmsnbc
Meftun isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-24-2008, 15:00   #5
Kullanıcı Adı
Necip Fazil
Allah celle celaluhu mahçup eylemesin.

Dün MHP meclise girmesin diye dua ediyordum, ama her şerde bi hayır var imiş ... Cumhurbaşkanlığı davasınıda çözmemizde faydaları oldu, bunda da olacak inşaAllah. Milletimizin menfaati söz konusu olunca, siyasetten sıyrılmak gerekiyor.

VesseLam
Necip Fazil isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-24-2008, 15:01   #6
Kullanıcı Adı
romakudüs
Alıntı:
Necip Fazil Nickli Üyeden Alıntı

Dün MHP meclise girmesin diye dua ediyordum, ama her şerde bi hayır var imiş ... Cumhurbaşkanlığı davasınıda çözmemizde faydaları oldu, bunda da olacak inşaAllah. Milletimizin menfaati söz konusu olunca, siyasetten sıyrılmak gerekiyor.

VesseLam
öyle üstad herşeyde bir hayır var
romakudüs isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-24-2008, 15:02   #7
Kullanıcı Adı
azize
Alıntı:
Necip Fazil Nickli Üyeden Alıntı

VesseLam

eyvAllah..
azize isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-24-2008, 15:03   #8
Kullanıcı Adı
Yavuz_ErTürk
Türban uzlaşısının mimarları

AK Parti ile MHP yöneticileri arasında türbanının yükseköğretimde serbest bırakılması konusunda yapılan görüşmede, ''Genel çerçevede bir mutabakata varılmıştır'' denildi.

TBMM'deki Başbakanlık makamında yapılan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin özel danışmanı ve Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı'nın katıldığı ve 1.5 saatten fazla süren görüşmeyle ilgili olarak ortak bir yazılı açıklama yapıldı.

''Konu yükseköğretimde kanayan bir yaradır'' denilen açıklamada, bunun mutlaka çözülmesi gerektiği kaydedilerek, şöyle denildi: ''İki parti müteaddit defalar bu yasağa karşı olduğunu çok değişik vesilelerle kamuoyuna açıkça ifade etmişlerdir. Konu, iki parti tarafından da hak ve özgürlükler açısından değerlendirilmektedir. Çözüme dönük müzakere yapılmıştır. Genel çerçevede bir mutabakata varılmıştır. Teknik çalışmalarımız devam etmektedir.''

PAÇACI'NIN AÇIKLAMASI

Meclis'teki görüşme ve türban yasağının kaldırılması ile ilgili uzlaşıya varılması konusunda MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, CNN Türk'e açıklamalarda bulundu. Paçacı özetle, "Anayasa'nın 10. ve 42'inci maddelerin değişmesi konusunda uzlaşmaya varılmıştır. Konuya iki partide kişisel hak ve özgürlük açısından bakmaktadır. Teknik çalışmalar devam etmektedir. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Anayasa'nın değiştirilmesi ile ilgili süreç başlayacaktır.

Konunun ne zaman imzaya açılacağı ile ilgili henüz net bir tarih vermek için erken... Ancak bunu en kısa zamanda sonuçlandırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

ERGİN NE DEDİ?

AK Parti Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin de konunun imzaya açılmasına kadar çok fazla zaman geçmeyeceğini savunarak, "Önümüzdeki hafta muhtemeldir sanıyorum" dedi.

Öte yandan MHP Genel Başkanı devlet Bahçeli kurmaylarıyla bir toplantı yapıyor.
Yavuz_ErTürk isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-24-2008, 15:28   #9
Kullanıcı Adı
MaU_95
Ne güzel gelişmeler bunlar. Sosyal eşitliğin iki sağ parti eliyle sağlanması ne kadar ilginç!
Her iki partiye de, muhalefetin, iktidarın her dediğine kötü, iktidarın, muhalefete mi soracaz anlayışlarını tarihe gömdüklerinden, insan haklarına saygılı olduklarından,
bunu da gördük, artık gönül rahatlıyla geleceğe, bakabiliriz dedirdikleri için sonsuz teşekkür.
MaU_95 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-24-2008, 15:54   #10
Kullanıcı Adı
takva_gül
çok şükür bu günleri de görmek varmış
ama inşallah bu sadece üniversite ile sınırlı kalmaz
tüm alanları da kapsar
örtümüzü bu hallere getirenler utansın ne diyelim...
takva_gül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)