fatih kısaparmak balon baskılı balon 60 yıl yaşamak intihardır - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 60 yıl yaşamak intihardır

Ak_Kelebek
04-14-2008, 11:23
Dünyadaki önyargılardan en öldürücü olanı hiç şüphesiz ‘İnsan ömrü ortalama 60 yıldır!’ ifadesidir. Bu iddiayla doğan her bebek adeta 60 yıl sonraya ölmek üzere programlanmaktadır. Mesela 10 yaşındaki bir çocuk, kalbinin ağrıdığını söylediğinde annesinin tepkisi ‘Üşütmüşsündür yavrum!’ şeklinde olurken, 50 yaşındaki bir adam kalbinin ağrıdığını söylediğinde aynı kadın anında ambulansa haber verecektir. Yani ‘10 yaşındaysa kolay kolay ölmez!’ fakat ‘50 yaşındaysa muhtemelen ölmek üzeredir!’ işte öldürücü yaklaşım budur. Buna inanmamak ya da böyle düşünmemek için herhangi bir sebep de yoktur. ‘İnsanlar doğarlar, büyürler ve 60 yaş civarında ölürler!’ işte büyük önerme budur. İlginç gelecek; ama insan ömrü ortalama 60 yıl falan değildir. İnsanlar bilerek ve isteyerek 60 yaşında ölürler. Uzun süre yaşayanları incelersek bu dediğimde ne kadar haklı olduğum çıkar ortaya. Çok uzun süre yaşayanlar her ne hikmetse genelde köylerde bulunurlar. Onların uzun yaşamalarının oksijenle ya da yedikleri doğal ürünlerle çok fazla bir bağlantısı yoktur. Onlar bu konularla ilgilenmedikleri ve konuyu bilmedikleri için uzun yaşarlar.

Haçça Bacı

Ben çocuktum Haçça Bacı yine Haçça Bacıydı. Ben şimdi kırk yaşına geldim Haçça Bacı yine Haçça Bacı. Kadında en ufak bir yaşlanma belirtisi ya da ölüm işareti yoktu! Birkaç yıl önce köye gittim ve Haçça Bacıya sordum:

- Haçça bacı sen kaç yaşındasın?

Güldü:

- Ne bileyim oğul, doğdum doğalı yaşıyorum!

dedi kendine has şivesiyle.

- Onu biliyorum da doğum yılın kaç?

diye sordum. Kadın kendi takviminden ay gün ve yıl olarak tam tarih verdi bana.

- Şemezer Bibinin kocaya kaçtığı gün ben doğmuşum evlat.

Şemezer Bibi kim, kocası hangisi, ne zaman kaçtıJ. Neyse ‘Şemezer Bibiyi tanıyan birini bulabilir miyim?’ diye küçük bir araştırma yaptım. Kimse tanımıyor. Sağlam bir çalışmayla Haçça Bacının miladı sayılabilecek bu kadını hayal meyal hatırlayan birkaç kişiye ulaştım. Onların söylediğine göre Şemezer Bibi, boz öküzün çatladığı gün ölmüş. Aynı zamanda boz öküzün çatladığı günle, Yalancı Şevket Emminin doğduğu gün aynıymış. Bu bilgiden hareketle Şevket Emmiyi buldum. Tahminime göre 60 yaşında var Şevket Emmi. Tabii bu sadece bir tahmin. Eğer Şemezer Bibi 100 yaşında ölmüşse, (Şemezer Bibinin uzun yaşadığını rivayet edenler olduğu için 100 yıl diye düşündüm) 160 yıl önce doğmuş, 140 yıl önce de kocaya kaçmıştır. Bu durumda Haçça Bacının yaşı da 140 civarında olmalı. Şevket Emmiye bu hesabımı anlattım ve sıkı sıkı tembih ettim ‘Haçça Bacıya söyleme!’ diye. Sonra İstanbul’a geri döndüm. Aradan birkaç yıl geçti. Bir gün duyduk ki Haçça Bacı ölmüş. O yaz Şevket Emmi İstanbul’a geldi. Saf bir adamdı. Birden aklıma geldi.

- Ben sana söyleme demedim mi? Bak kadın öldü!

dedim.

- Ya o zorladı. ‘Siz ne fısıldaşıyordunuz o gün?’ dedi. Ben de söylemek zorunda kaldım; ama ‘maşallah’ da dedim, Allah şahit.

dedi, kendini suçlu hissederek.

- Üzülme Şevket Emmi takdiri ilahi. Zaten 140 yaşındaydı kadın, 200 yıl yaşayacak hali yok yaJ!

Adam ne bilsin

1933 yılında ölen bir Çinlinin 1680 yılında doğduğu yani öldüğünde 253 yaşında olduğu tespit edildi. Söylenilene göre adam hayatını hep dağlarda geçirmiş. Uzmanlar olayı oksijene bağladılar, oysa benim yorumuma göre adam kaç yaşında ölünmesi gerektiğini bilemediği için becerip ölememiş.

Köyler böyle işte. Kimsenin takvimlerle ilgisi yoktur!

- Kıtlık zamanı
- Rus harbi.
- Erzincan Depremi.
- Ramazan Emminin vurulduğu sene.
- Salim Dayının öldüğü yıl.
- Niyazi Emminin yapılarının yandığı sene.

İş Güç Zamanı Kim Ölür

‘İş güç zamanı kim ölür.’ bu ifadeyi bütün köylüler bilir ve yine her ne hikmetse köylerde yazın ölen neredeyse yok denecek kadar azdır.

Ortalama 60 yıl yaşayacağına inanmak ve ona göre hazırlık yapmak gülünçtür. Senin 100 – 150 ya da 200 yıl yaşamayacağını kim bilebilir? O zaman hor kullanma vücudunu, bakarsın lazım olurJ. Öte yandan ölen kişi öldüğünü asla bilmez. Ölüm döşeğindeki bir insan eşle dostla vedalaşırken bile yaşama umudu içerisindedir velev ki 200 yaşında olsun. Kimse bir nefesi vermemek üzere almaz. ‘Bu son nefesim!’ diyerek çekilir mi hiç nefes?

Azrail Çağıran Adam Var Ben Gördüm

Vasiyetini yazanlar kısa bir zaman sonra ölür mesela. ‘Adamın içine mi doğdu acaba? 3 gün önce vasiyetini yazdı, bugün öldü… Allah Allah!’ dediklerini sen de duymuşsundur mutlaka. Oysa bu çok doğal. Bir insan vasiyetini hangi ruh haliyle yazar? ‘Ben ölünce!’ diye bir başlık atar beyin vasiyetin ruhuna. Bundan daha feci bir şey var mı? ‘Ben ölünce…’ diye başlayan cümlelerle örülü bir metin, Azrail’i gıdıklamak gibi bir şeydirJ.

İnsan Düşünür: Ama Allah inanışına göre insanlara verilen ömür bellidir ve zamanı gelen ekstradan tek bir nefes dahi alamaz.

Dünyanın En Akıllı İnsanı Cevap Verir: Doğru söylüyorsun, kimin ne kadar ömrü olduğunu bilecek bir insan yoktur; ancak sen bu soruyla sanki bir parça bildiğini iddia eder gibisinJ. Ben ne kadar biliyorsam ya da bilmiyorsam sen de o kadar bilirsin ya da bilmezsin. Ve nasıl ki ben bir sınır koymuyorsam sen de koymamalısın.

Sonuç

O halde bir insanın “Ortalama 60 yıl yaşayacağına inanarak yaşaması ve sonunda bunu gerçekleştirmesi bir nevi intihardır.” diyebilirim; çünkü bu şekilde inananlar 60’lı yıllarında yolun sonuna geldiklerine inandıkları için yeni yatırımlara girişmezler. Emeklilik mantığına bürünür, ölümü beklerler. Oysa ben 60 yaşında ölümü bekleyerek 100 yıl yaşayan çok insan gördüm. Ve bu bahse konu kişilerin, spordan da vazgeçerek, “Bu saatten sonra spor benim neyime?” deyip bedenlerini öksüz bıraktıklarına da şahit oldum. 40 yıl bu, dile kolay. Ölüm bekleyerek yaşanan yazık kırk yıl.

Sonuçta küçük bir bakış açısı değişikliğiyle hayatını daha zevkli hale getirebilir insan. Ya yaşamaya odaklanacaksın ya da ölüme. İkisi de doğrudur. Hadi şimdi seç birini.

Bu arada ben yaşamayı seçiyorum ve ölümümle asla ilgilenmiyorum. Ve ben biliyorum, sen de bil ki; bir insanın ölümü en son kendisini ilgilendirir. Yani benim ölmem asla benim problemim değildirJ. Bunu annem, babam ve sevdiklerim düşünsün; çünkü bu onların sorunudur benim değil. Öyle ya; eğer ben ölmüşsem emin ellerdeyim demektir, bunun neyini dert edeyim Allah aşkına.

Erdal Demirkıran