fatih kısaparmak balon baskılı balon 8.Tartışma Konumuz : Avrupadaki Gurbetçiler //16 Aralık 2007 - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 8.Tartışma Konumuz : Avrupadaki Gurbetçiler //16 Aralık 2007

Onlybullet34
12-16-2007, 02:35
AVRUPA'DAKİ GURBETÇİLER

GURBET EL

http://www.milliyet.com.tr/2001/10/30/son/resim/sondun21.jpg
(Kaynak :Milliyet "Almanya'ya ilk göçden foto")

ÖZLEM ,VUSLAT,HÜZÜN

http://www.kalem.biz/images/Gurbet_0_1131.jpg

-İslami Holdingler

-Göç Yasaları

-Kültür Yozlaşması

-Avrupa'da Eğitim Görme

-Yaşanan tüm zorluklar

http://www.karamandauyanis.com/haber_uploads/4479_maxi.jpg

Kurallar ;

http://img146.imageshack.us/img146/2289/kurallaraa0.jpg

1-Anlaşılır ve Akıcı Türkçe ile tartışmaya katılıp ESAS KONUYU AMACINDAN SAPTIRMADAN tartışmaya yorum yazalım.

2-Herkes fikrini belirtmekte özgürdür fakat bu fikirler aşağılayıcı,bölücü,hakaret edici, tavırlarda olursa üye ceza alır.

3- Alana yazılan her mesaj yazanın sorumluluğu altındadır. Hiçbir şekilde tartışma alanı yöneticilerine sorumluluk yüklenemez.

4- Sunucu yazılan yazının konuyla ilgili olmadığını anladığı an silme yetkisine sahiptir.

5-Yazım şekline dikkat edip ,büyük , bir büyük bir küçük şekilde yazı yazmayın .Lütfen !

Onlybullet34
12-16-2007, 20:56
İyi akşamlar arkadaşlar.

Onlybullet34
12-16-2007, 20:58
Bugün Avrupadaki gurbetçi vatandaşlarımızın sorunlarını ve yaşamlarını ele alıyoruz.

Feyza
12-16-2007, 21:09
Benim babam 10 yıl önce Almanyaya gitmişti çalışmak için 1 sene bile kalamadı, sebebi orada tehdit edilmesiydi. Tehdit edenler PKK yandaşlarıydı haraç topluyorlarmış yurtdışındaki vatandaşlardan ve en acı tarafı boyun eğen çokmuş.
Yurt dışında yaşayan bir çok akrabam var ve bu sorun hala devam ediyormuş, acaba oranın yetkili mercileri bunlara gözmü yumuyorki yıllardır bu sorun devam ediyor ???

selahattin_ay
12-16-2007, 21:57
O sorunu ben burda bizzat yasadim forumda da paylastim. PKK belgeseli izlemistim.
Bence bu sorunun cozumu adina atilmasi gereken adimi hukumetimiz atti..
Olay su bizim terorist dedigimize onlar ayrilikci diyor. Ispanya da var, Italya da da onun icin. Oncelikle bu imaji duzeltmemiz gerektigini dusunuyorum.

Beritan
12-16-2007, 21:59
O sorunu ben burda bizzat yasadim forumda da paylastim. PKK belgeseli izlemistim.
Olay su bizim terorist dedigimize onlar ayrilikci diyor. Ispanya da var, Italya da da onun icin. Oncelikle bu imaji duzeltmemiz gerektigini dusunuyorum.

bu imaj değilki gerçek nasıl güzelticeksiniz

Feyza
12-16-2007, 22:22
Aslında yurt dışında eğitim aldığınızdan dolayı orada yaşanan sorunları siz daha iyi aktarabilirsiniz. Mesela sizin yaşadığınız sorunlar varmı? bizlere örnek verebileceğiniz.

Onlybullet34
12-16-2007, 22:31
Gurbetteki arkadaşlar anlatın ..

Necip Fazil
12-16-2007, 22:33
EsseLamuAleykum,

Öncelikle konu için teşekkür ederim, emeği geçen arkadaşlara ...

Bendenizde yaklaşık 4 yıldır Belçika'da ikamet ediyorum. Açıkca konuşmak gerekirse, sıkıntılarından kafamı çevirip güzelliklerini görme imkanım olmadı. İlk yıllar tahmin edilebileceği gibi dil öğrenme safhaları oldukça can sıkıcı oluyor, insan dil bilmediği için sokağa çıkarken dahi tereddüt ediyor. Helede yanınızda size rehber olacak birileri yok ise ...Sonrasında alışkın olduğunuz bir kültürden, başka bir kültürün içerisinde düşüveriyorsunuz birden. Burada en çok garipsediğim olaylardan bir taneside, erkek ve bayanların öpüşerek selamlaşmaları. 4. senenin içerisine girdik ama ben hala buna alışamadım.

Yemek kültürü oldukça farklı, memleketimizde ki gibi canımız çektiğinde gidip yemek yiyebileceğimiz damak tadınımıza uygun lokantaları yok, sadece buradaki Türklerin difriz edilmiş dönerleri var, onunda ne kadar tadını alabiliyorsunuz Allah-u ALem.

Vasıta sorunuda oldukça yaşanıyor, genelde burada herkesin şahsına ait araçları buluyor. Aksi taktirde insanların işleride gidebilmeleri için toplu taşıma araçları yok malesef. Bir kaç hat üzerine kurulan otobüsler hariç, onlarda genellikle talebeler için uygulanıyor.

İhtiyaçlarınızı gidermeniz için, yine kendinize ait araçlarınız olması gerekiyor, genellikle büyük alışveriş merkezlerinin olduğu bu yerlerde günlük alışveriş yapmak imkansız diyebiliriz. İnsanlar ekmeklerini bile buzluklarda muhafaza ederek kullanıyor ...

Eğitim olayına girebiliriz, ama şimdilik bukadar diyelim.

VesseLam

Meftun
12-16-2007, 22:35
belçikada kişi başına düşen gelir ne kadar..ya çok zenginler ya da çok tembel

ak_mavish
12-16-2007, 22:36
kısaca canım türkiyem diyebiliriz yani..

Onlybullet34
12-16-2007, 22:38
EsseLamuAleykum,

Öncelikle konu için teşekkür ederim, emeği geçen arkadaşlara ...

Bendenizde yaklaşık 4 yıldır Belçika'da ikamet ediyorum. Açıkca konuşmak gerekirse, sıkıntılarından kafamı çevirip güzelliklerini görme imkanım olmadı. İlk yıllar tahmin edilebileceği gibi dil öğrenme safhaları oldukça can sıkıcı oluyor, insan dil bilmediği için sokağa çıkarken dahi tereddüt ediyor. Helede yanınızda size rehber olacak birileri yok ise ...Sonrasında alışkın olduğunuz bir kültürden, başka bir kültürün içerisinde düşüveriyorsunuz birden. Burada en çok garipsediğim olaylardan bir taneside, erkek ve bayanların öpüşerek selamlaşmaları. 4. senenin içerisine girdik ama ben hala buna alışamadım.

Yemek kültürü oldukça farklı, memleketimizde ki gibi canımız çektiğinde gidip yemek yiyebileceğimiz damak tadınımıza uygun lokantaları yok, sadece buradaki Türklerin difriz edilmiş dönerleri var, onunda ne kadar tadını alabiliyorsunuz Allah-u ALem.

Vasıta sorunuda oldukça yaşanıyor, genelde burada herkesin şahsına ait araçları buluyor. Aksi taktirde insanların işleride gidebilmeleri için toplu taşıma araçları yok malesef. Bir kaç hat üzerine kurulan otobüsler hariç, onlarda genellikle talebeler için uygulanıyor.

İhtiyaçlarınızı gidermeniz için, yine kendinize ait araçlarınız olması gerekiyor, genellikle büyük alışveriş merkezlerinin olduğu bu yerlerde günlük alışveriş yapmak imkansız diyebiliriz. İnsanlar ekmeklerini bile buzluklarda muhafaza ederek kullanıyor ...

Eğitim olayına girebiliriz, ama şimdilik bukadar diyelim.

VesseLam

Üstad Dinimize bakışları ,Türklere bakışları nedir ?

Feyza
12-16-2007, 22:39
Herkesin kendi Memleketinde kalması daha mantıklı ama mecburi olarak gidenler de var hele birde Kültür farkı gerçekten çok zor oluyor. Yani yaşamadım ama yaşayanlardan duyduğum kadarıyla çok zormuş.

Meftun
12-16-2007, 22:40
fehriye erdal ya da kaçırdıkları pkklılardan belli gibime geliyor

Necip Fazil
12-16-2007, 22:45
Şuan resmi istatisliklere göre 25 bin 300 dolar.

Zengin bir ülke dememiz ne kadar doğru olur bilemiyorum ama yaklaşık nufusu 11 milyon olan bu ülkede, ekonominin dengede tutulmasıda pek zor değil. Helede AB var iken. Ayrıca bir çok otobanlarının ışıklandırılmasıda savaş tazminatı olarak Almanya tarafından karşılanıyor.

Burada uygulanan sistem insanları tembelliğe sevketmiyor değil. chomage ismi verilen işsizlik parası insanların rehavete düşmesini sağlıyor. Ne yönünden bakarsanız bakın tam bir vergi ülkesi olan Belçika'da, çalışandan kesilen vergiler evliler için 900 euro, bekarlar için 600 euro olarak işsizlere veriliyor. Yani böylece ne zengin oluyorlar nede düşkün. Bir açıdan baktığımızda hoş olabilir ama, insanların tembelliğe alışması sonucu Walon bölgesi tamamen bitme seviyesine gelmiş durumda, önceleri mademcilik ile oldukça işçiye kapı olan bu bölge, şimdileri sadece fabrikalar ile ayakta durmaya çalışıyor. Diğer yandan tarıma oldukça önem veren Fileman kısımı ülkenin ağırlığını taşıyor, ekonomik olarak. Bu nedenledir ki, son seçimlerden sonra hükümet kurma çalışmalarıda aksamış durumda.

VesseLam

loneliness
12-16-2007, 22:46
Mesela şunu merak etmişimdir..Avrupada türkler arasında ki dayanışma nasıl.. Mesela Avrupada yaşayan Kürt ler ile türkler arasında inanılmaz bir soğukluk bir düşmanlık hakim .. Bazı kürt kökenli vatandaşların hiçde türkiye ye iyi niyetle bakmadığı söyleniyor..

Necip Fazil
12-16-2007, 22:54
Samet arkadaşımızın sorusuna gelirsek,

Malesef diyorum, yani bu malesef ülkemiz için. Burada inançlar açısından son derece saygı hakim. Tabiki Fransa'dan sonra Belçika'yada başörtüsü zulmü sıçrar mı bilemiyoruz ama, şuan lise cağlarında ki gençler okullarına türbanlı gidebiliyorlar ve ibadet etmeleri için özel izinlerde veriliyor.

Belki inanmayacaksınız ama, Belçika'da Ezan normalde dışarıya veriliyordu lakin, bazı Türk vatandaşların ( Aleviler ) itirazları sonrası bu uygulama kaldırıldı. Yani yabancılardan görmediğimiz rahatsızlığı kendimiz bildiklerimizden görüyoruz malesef.

İlişkiler açısından Türklerin birbirleri ile olan ilişkilerinden daha güzel bir ilişki yabancılar ve türkler arasında olabililiyor diyebilirim.En azından saygı açısından, bir örnek verecek olursak, burada konut sahibi olmak isteyen insanlar, direk konut sahibi ile değil noter ile anlaşmak zorunda kalıyor. Ama bizim Türk vatandaşlarımız noterde fiyat yükselterek, karşısındaki vatandaşının pahalıya konut almasına neden oluyor. Aynı uygulamayı yabancılarda görmeniz imkansızdır. Yani bir çekememezliktir gidiyor malesef.

Kürd vatandaşlardan bazıları bildiğiniz gibi PKK sempatizanı, ve burada istedikleri gibi faliyetlerini sürdürebiliyorlar. Sizinde taktir edeceğiniz gibi, hiç bir ülke diğer bir ülkenin rahat etmesini istemez, bu nedenlede PKK ya müsamaha gösteriliyor. Ve bu vatandaşlar biizm Türklerin tam aksine oldukça kenetlenmiş durumdalar, işin acı tarafıda bu malesef.

VesseLam

Onlybullet34
12-16-2007, 22:55
Almanyada kabul edilen göç yasası diğer ülkelerede örnek teşkil edermi ? Neden göç yasası çıkartıldı ..

Necip Fazil
12-16-2007, 22:59
Almanya ile Belçika arasında dağlar kadar fark var.

Şuanda Almanya nufus yoğunluğunun verdiği sıkıntı ile mali sorunlar yaşıyor, ve bir kaç ülkeyede hala savaş tazminatları ödüyor. Onların düşüncesi ülkelerine daha fazla yabancı almamak en azından, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden. Ama Belçika'ya baktığımızda zaten nufusu belli ve bu nufusun yarıdan çoğu yabancı. Böyle bir yasa çıkarmaları imkansız diyebiliriz. Aynı şey Fransa içinde geçerli, böyle yasalar çıkarabilmeleri için önce sömürgesi haline gitirdikleri ülkelerin haklarını vermeleri gerekir. Bunu göze alamadıkları için böyle bir ihtimalde yok gibi.

VesseLam

selahattin_ay
12-16-2007, 23:02

bu imaj değilki gerçek nasıl güzelticeksiniz

Hocam gercek olan ne sen anlamadin galiba???

Onlybullet34
12-16-2007, 23:03
Samet arkadaşımızın sorusuna gelirsek,

Malesef diyorum, yani bu malesef ülkemiz için. Burada inançlar açısından son derece saygı hakim. Tabiki Fransa'dan sonra Belçika'yada başörtüsü zulmü sıçrar mı bilemiyoruz ama, şuan lise cağlarında ki gençler okullarına türbanlı gidebiliyorlar ve ibadet etmeleri için özel izinlerde veriliyor.

Belki inanmayacaksınız ama, Belçika'da Ezan normalde dışarıya veriliyordu lakin, bazı Türk vatandaşların ( Aleviler ) itirazları sonrası bu uygulama kaldırıldı. Yani yabancılardan görmediğimiz rahatsızlığı kendimiz bildiklerimizden görüyoruz malesef.

İlişkiler açısından Türklerin birbirleri ile olan ilişkilerinden daha güzel bir ilişki yabancılar ve türkler arasında olabililiyor diyebilirim.En azından saygı açısından, bir örnek verecek olursak, burada konut sahibi olmak isteyen insanlar, direk konut sahibi ile değil noter ile anlaşmak zorunda kalıyor. Ama bizim Türk vatandaşlarımız noterde fiyat yükselterek, karşısındaki vatandaşının pahalıya konut almasına neden oluyor. Aynı uygulamayı yabancılarda görmeniz imkansızdır. Yani bir çekememezliktir gidiyor malesef.

Kürd vatandaşlardan bazıları bildiğiniz gibi PKK sempatizanı, ve burada istedikleri gibi faliyetlerini sürdürebiliyorlar. Sizinde taktir edeceğiniz gibi, hiç bir ülke diğer bir ülkenin rahat etmesini istemez, bu nedenlede PKK ya müsamaha gösteriliyor. Ve bu vatandaşlar biizm Türklerin tam aksine oldukça kenetlenmiş durumdalar, işin acı tarafıda bu malesef.

VesseLam

Belçika'da dinimize saygı duyulması çok sevindirici fakat Bölücü terör örgütüne , sempatizanlarına hatta hatta elemanlarına göz yummalarını şiddetle kınıyorum ve bunun Uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtmek istiyorum.

Necip Fazil
12-16-2007, 23:06
Muhterem dediğim gibi, Şuan PKK ülkemiz için sorun teşkil ettiği için Belçika'da onları destekliyor, sadece Belçika değil Avrupa ülkelerinin hepsi diyebiliriz, zaten bu aşina. Yarın birgün ülkemiz için tehdit haline gelebilecek başka odaklarda olursa buna emin olabilirsiniz ki, onlarında destekçileri olacaktır. Hiçbir ülke, rakiplerinin güçlü olmasını istemez.

VesseLam

selahattin_ay
12-16-2007, 23:08
Herkesin kendi Memleketinde kalması daha mantıklı ama mecburi olarak gidenler de var hele birde Kültür farkı gerçekten çok zor oluyor. Yani yaşamadım ama yaşayanlardan duyduğum kadarıyla çok zormuş.

Kultur farki en cok senin hayatin ile ilgili olarak zorluklar cikartiyor. Eger sen zaten coktan BATILI olmussan cennet gibi oluyor. Aksi takdirde pek hos olmuyor. Yemeklerinin degisikligi, damak tadi konusunda ki sorunlar belki bize mahsustur sadece ama. Ne yapalim yani dunyanin en iyi mutfagina sahibiz.
Ornegin 10-15 cesit ekmekleri var ekmegin icine herseyi katiyorlar. Genelde tatli bir tadi var. Ben kesinlikle alisamadim buna.
Diger konu ise bize olan bakislari icin bence Turizm cok iyi oluyor. Memleketime tatile gelmis ya da bir tanidigi gelmis birisi ile. Hic bulunmamis, gormemis insanlarin yorumlari birbirinden cok farkli oluyor.

Onlybullet34
12-16-2007, 23:09
Anlaşılan bu konuya ilgi az biraz üzüldüm :'( Türkü dinleme gibi ilaç geliyordur. Memleket havası ,vatan hasreti nasıl orada anlatın duygularınıza ortak olalım.

loneliness
12-16-2007, 23:11
Benim için bir soru Avrupa size eğitim dışında neler kattı neler öğrendiniz.. Gavur dediğimiz vatandaşlardan..

Necip Fazil
12-16-2007, 23:13
Benim için bir soru Avrupa size eğitim dışında neler kattı neler öğrendiniz.. Gavur dediğimiz vatandaşlardan..

Sabahları erken kalkmayı, komşunu rahatsız etmemeyi, trafik kurallarına uymayı, markette sıra kapmamayı, GSM de bağırarak konuşmamayı ... v.s. diyebiliriz ... Yiğidi öldür hakkını ver demişler, bu konularda oldukça iyiler.

VesseLam

selahattin_ay
12-16-2007, 23:14
Mesela şunu merak etmişimdir..Avrupada türkler arasında ki dayanışma nasıl.. Mesela Avrupada yaşayan Kürt ler ile türkler arasında inanılmaz bir soğukluk bir düşmanlık hakim .. Bazı kürt kökenli vatandaşların hiçde türkiye ye iyi niyetle bakmadığı söyleniyor..

Benim burada gordugum kadari ile cok cok soguk. Bizim sehirde 10 kadar kebabci var, Turk kokenli ya da Kurt kokenli ama hic biri birbirini sevmiyor. Birisine gittigimde oburunun adi gecmiyor kesinlikle. Bunu soylerken aklima Osmanli dan bir ornek geldi. Bir padisah doneminde esnafin biri size ben bugun yeterince para kazandim. Digerine git sen dedigine dair bir hikaye vardi. Oyle olmasini beklemiyorum ama birbirlerine bu kadar soguk olacaklarini da tahmin etmiyordum. Bir de bununla iliskili olabilecek konu; herkesin kendi tanidiklarini yanina almalari var sanki. Hani kadrolasma tarzi bir sey ama. bir birlerine cok soguklar.

Necip Fazil
12-16-2007, 23:17
Samet Azizim, meseleyi duygusallığa getirecek olursak, dert yanacak çok şeyimiz var. En azından sabahları bir börekçide kahvaltı yapıp, bir çay ocağında demli çayınla birlikte bir sigara yakamamak herşeye yetiyor. Bu en basit örneği ...

VesseLam

selahattin_ay
12-16-2007, 23:17

Şuanda Almanya nufus yoğunluğunun verdiği sıkıntı ile mali sorunlar yaşıyor, ve bir kaç ülkeyede hala savaş tazminatları ödüyor. Onların düşüncesi ülkelerine daha fazla yabancı almamak en azından, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden. Ama Belçika'ya baktığımızda zaten nufusu belli ve bu nufusun yarıdan çoğu yabancı. Böyle bir yasa çıkarmaları imkansız diyebiliriz. Aynı şey Fransa içinde geçerli, böyle yasalar çıkarabilmeleri için önce sömürgesi haline gitirdikleri ülkelerin haklarını vermeleri gerekir. Bunu göze alamadıkları için böyle bir ihtimalde yok gibi.

VesseLam

Evet benim oda arkadasim da Belcikali 3-4 bolgeye ayrilmis bir ulke profili ciziyor hep bana. Almanya da durum biraz daha karisik olsa gerek. Alman arkadaslarim da bizim cektigimiz sikintilardan dert yaniyor. Issizlik sorunundan bahsediyor ornegin. Universiteye kadar hep calistigini anlatiyordu.

Necip Fazil
12-16-2007, 23:20
Bu memleketin 2 anadili olduğu için genellikle walonlar ve filemanlar olarak iki bölüme ayrılmış bir durumda, Ülkenin başkenti olan Brüksel'de iki dilde kullanılıyor. Şuan Filemanların isteği, Brükselide kendilerine katarak ekonomisi farklı fedaral bir hükümet kurmak. Maliyenin çoğunu Filemanların karşıladığı düşünürsek haksızda sayılmazlar.

VesseLam

selahattin_ay
12-16-2007, 23:22
Muhterem dediğim gibi, Şuan PKK ülkemiz için sorun teşkil ettiği için Belçika'da onları destekliyor, sadece Belçika değil Avrupa ülkelerinin hepsi diyebiliriz, zaten bu aşina. Yarın birgün ülkemiz için tehdit haline gelebilecek başka odaklarda olursa buna emin olabilirsiniz ki, onlarında destekçileri olacaktır. Hiçbir ülke, rakiplerinin güçlü olmasını istemez.

VesseLam

Ben bu boyutu ile birlikte bir de teroristlerin kendilerini Turkiye de bir turlu huzur bulamayan, mazlum bir topluluk olarak gostermesi tanitmasi da olabilir. Bunu bizim dusmanimiz oldugu icin yaparlar (dusmanimin dusmani dostumdur felsefesi ile)
ya da dedigim gibi ortadaki yanlisliktan yaparlar ???

Bir de buraya gelmeden once soyle bir duyum almistim. bir avrupa ulkesine gitmek istiyorsan Turkiye den Burada sana yasama hakkinin verilmedigini, hic bir ozgurlugunun olmadigini, para kazanamadigin tarzi bir suru olumsuzluk soylemen gerekir diyordu. Bunu cogu akrabasi Avrupa nin degisik ulkelerinde yasayan bir arkadasim soylemisti. Yani onlara bizi gormek istedikleri gibi, barbar, cag disi olarak gostermek ???

loneliness
12-16-2007, 23:24

VesseLam

Evet benim oda arkadasim da Belcikali 3-4 bolgeye ayrilmis bir ulke profili ciziyor hep bana. Almanya da durum biraz daha karisik olsa gerek. Alman arkadaslarim da bizim cektigimiz sikintilardan dert yaniyor. Issizlik sorunundan bahsediyor ornegin. Universiteye kadar hep calistigini anlatiyordu.

Evet kesinlikle almanya da şu anda işsizlikle başı belada.. Orda akrabalarım var ve iş bulamamanın sıkıntısı içerisindeler.. Sadece çocukları için orda kalıyorlar.. Eğitim sağlık Onları orda tutan sebeb..

Meftun
12-16-2007, 23:26
sizin işiniz de zor vallahi...
şairin istanbul için söylediğini sizin için değiştirelim:
"yurtdışının en güzel yani türkiyeye geri dönüşüdür" ;)

Necip Fazil
12-16-2007, 23:27
Selahattin Azizim, söylediklerinde haklısın. Genelde buraya iltica edenler, Türkiye'yi karalayarak kalıyorlar, ama bu sözde bir bahane. Emin olun ki, Belçika dahil PKKya yardım eden tüm ülkeler, herşeyin farkında. Bir düşünürsek, Türkiye'nin PKK gibi bir sorunu olmasa Doğu yerleşim birimlerinde kullanacağı toparakları var, ister yer altı zenginlikleri olsun, ister kurulacak sanayi işletmeleri. Şuan bunun önündeki en büyük engel PKK. Bu engelin kalkmasıda istenmiyor doğal olarak.

VesseLam

loneliness
12-16-2007, 23:28

VesseLam

Ben bu boyutu ile birlikte bir de teroristlerin kendilerini Turkiye de bir turlu huzur bulamayan, mazlum bir topluluk olarak gostermesi tanitmasi da olabilir. Bunu bizim dusmanimiz oldugu icin yaparlar (dusmanimin dusmani dostumdur felsefesi ile)
ya da dedigim gibi ortadaki yanlisliktan yaparlar ???

Bir de buraya gelmeden once soyle bir duyum almistim. bir avrupa ulkesine gitmek istiyorsan Turkiye den Burada sana yasama hakkinin verilmedigini, hic bir ozgurlugunun olmadigini, para kazanamadigin tarzi bir suru olumsuzluk soylemen gerekir diyordu. Bunu cogu akrabasi Avrupa nin degisik ulkelerinde yasayan bir arkadasim soylemisti. Yani onlara bizi gormek istedikleri gibi, barbar, cag disi olarak gostermek ???

Bu olay bence çok ciddi boyutlarda orda yaşayanlar türkiye geldiklerinde kürt vatandaşlarımıza bakış açıları çok farklı nedeni ise ordaki pkk yandaşlarının yaptıkları..

Necip Fazil
12-16-2007, 23:28
sizin işiniz de zor vallahi...
şairin istanbul için söylediğini sizin için değiştirelim:
"yurtdışının en güzel yani türkiyeye geri dönüşüdür" ;)

Oda ya kısmet Saliha kardeş ... Buranın suyunu içende geri dönemiyor. Hele çoluk çocuk olmaya görsün. Burada yetişen gençleri geriye döndürmek imkansız ... Bizim için hadi neyse, ama evlilik yaparak buraya gelenlere yazık oluyor diyebilirim.

VesseLam

selahattin_ay
12-16-2007, 23:29

Kurallara uyma, gecenin 3 unde hic bir araba yok..uzaklardan bir isik var, bir araba geliyor. Finli geliyor kirmizi isikta bekliyor. Bakiyor hic araba yoksa geciyor. Gunduz hic kimse kirmizi isik yaniyor iken karsiya gecmez.
Bir ornek karsiya gecmemiz gereken bir kavsak var. Turkiye de olsa 2 seriti asarsin, saga sola bak gec.20 saniyeni alir sadece. Burada 4 tane kirmizi isikta bekliyorsun. Kimse gocunmuyor bundan. Her halukarda yayalara yol veriliyor.

Cok cok erken kalkiliyor. Sehrin en hareketli zamani aksam alti ve sabah alti.
Bagirarak konusma konusunda yusuf kardesim burasi cok farkli. Kimse tinlamiyor, cocuklar, sarhoslar, telefonla konusanlar hep rahatsiz etmistir beni yaptiklari gurultu ile.

Onlybullet34
12-16-2007, 23:32

Kurallara uyma, gecenin 3 unde hic bir araba yok..uzaklardan bir isik var, bir araba geliyor. Finli geliyor kirmizi isikta bekliyor. Bakiyor hic araba yoksa geciyor. Gunduz hic kimse kirmizi isik yaniyor iken karsiya gecmez.
Bir ornek karsiya gecmemiz gereken bir kavsak var. Turkiye de olsa 2 seriti asarsin, saga sola bak gec.20 saniyeni alir sadece. Burada 4 tane kirmizi isikta bekliyorsun. Kimse gocunmuyor bundan. Her halukarda yayalara yol veriliyor.

Cok cok erken kalkiliyor. Sehrin en hareketli zamani aksam alti ve sabah alti.
Bagirarak konusma konusunda yusuf kardesim burasi cok farkli. Kimse tinlamiyor, cocuklar, sarhoslar, telefonla konusanlar hep rahatsiz etmistir beni yaptiklari gurultu ile.

Bizim ülkeyle biraz! fark varmış :) :)

selahattin_ay
12-16-2007, 23:39
Bir de yabanci dil kullanimi. Ben burda hic Ingilizce yazi gormedim. Sehir merkezi (centrum) ve taxi den baska.
Herkes ingilizce biliyor, cok guzel konusuyor. Isvecce ogrenmek zorundalar zaten. Bakkal, manav, tamirci, genc, yasli .... mutlaka en az 2 dil biliyorlar.Ingilizce biliyor musunuz diye sormaya hic gerek duymadim.
Biz de ise tam tersi herkesin bildigi "what is your name" ama her yerde ingilizce yazilar.. her yerde..
Ben buraya ilk geldigimde dukkanin icine girmeden anlayamiyordum ne aldigini, ne sattigini.

Meftun
12-16-2007, 23:40
Bir de yabanci dil kullanimi. Ben burda hic Ingilizce yazi gormedim. Sehir merkezi (centrum) ve taxi den baska.
Herkes ingilizce biliyor, cok guzel konusuyor. Isvecce ogrenmek zorundalar zaten. Bakkal, manav, tamirci, genc, yasli .... mutlaka en az 2 dil biliyorlar.Ingilizce biliyor musunuz diye sormaya hic gerek duymadim.
Biz de ise tam tersi herkesin bildigi "what is your name" ama her yerde ingilizce yazilar.. her yerde..
Ben buraya ilk geldigimde dukkanin icine girmeden anlayamiyordum ne aldigini, ne sattigini.

darısı başımıza

Onlybullet34
12-16-2007, 23:47
İslami holdingl olayları Almanyada baya patlak vermişti .Belçikada ,Finlandiyada filan oluyormu ? Bide bu İslami holding olayları hakkında görüşlerinizi açıklayabilirmisiniz.

eses
12-16-2007, 23:48
üstad aklıma mehmet akif in olması gereken bir söz geldi

DİNLERİ YAŞAYIŞIMIZ GİBİ OLMUŞ
YAŞAYIŞLARI DİNİMİZ GİBİ

?????????????????????????????????????????????*

loneliness
12-16-2007, 23:50
İslami holdingl olayları Almanyada baya patlak vermişti .Belçikada ,Finlandiyada filan oluyormu ? Bide bu İslami holding olayları hakkında görüşlerinizi açıklayabilirmisiniz.

Belçika başkent değilmi bu konuda zaten yanlış mı biliyorum.. ??? ??? ???

selahattin_ay
12-16-2007, 23:52
Burada yok olsa gerek ben duymadim. Burada da musluman orani az degil ama toplu bir harekete giristiklerine dair hic bir izlenimim olmadi. Bir tek sadece Islami parti kurulmustu.

selahattin_ay
12-16-2007, 23:52
Arkadaslar benim ayrilmam gerekti. Hayirli geceler

Necip Fazil
12-16-2007, 23:53

Burada da zamanında olmuş bazı durumlar, Türk vatandaşlarımız ile hasbihal ettiğimiz zaman anlatıyorlar, fakat bir gerçeği es geçmiyorlar ki oda, suçun büyüğü kendilerinde. Bir tanesi şöyle demişti ;

Bizden gelip para istedikleri zaman ben onca parayı Allah rızası için vermedim, parama para katsın diye verdim. O nedenle İslami holding diye suçlama yapamam, yani başka bir kuruluşta olsa para kazanmak için verirdim. Ve doğru dürüst belge almadan paralarımızı teslim ettik. Müslüman uyanık olmadı, aç gözlü olmamalı. Ayrıca imzaladığımız kağıtlarda kar ve zarar ortaklığı vardır. Şuan o holdingler zararda gözüküyor, yani bizden para bile talep edebilirler. Bizden birşey istemesinler yeter.

Bu sözler buradaki bir madura ait. Bazı şeyleri açıklıyor sanırım.

VesseLam

Necip Fazil
12-16-2007, 23:54

Allah'a emanet Selahattin'im.

VesseLam

Onlybullet34
12-16-2007, 23:54

Katılım için teşekkürler Selahattin hocam.Allah'a emanet ol .Hayırlı geceler.

Necip Fazil
12-16-2007, 23:55
Belçika ülke azizim, başkenti Brüksel.

VesseLam

loneliness
12-16-2007, 23:57
Belçika ülke azizim, başkenti Brüksel.

VesseLam

Hımm bir yanlış anlama var sanırım islami holdinglerin yapılaşmasında başkent ülke belçika değilmi demek istemiştim.. ;) ;) ;) ;)

Necip Fazil
12-16-2007, 23:59
Özür dilerim üstad, yanlış idrak ettim.

Bu işlerin en çok yaygın olduğu yer Türk nufusu açısından Almanya. Belçika'da genellikle holdingler değilde bazı cemaat faliyetleri yoğunlukta.

VesseLam

loneliness
12-17-2007, 00:04
Özür dilerim üstad, yanlış idrak ettim.

Bu işlerin en çok yaygın olduğu yer Türk nufusu açısından Almanya. Belçika'da genellikle holdingler değilde bazı cemaat faliyetleri yoğunlukta.

VesseLam

Est...

Evet belçika bu konuda avrupa ya başkentlik yaptığı gibi bu konularda da başkent lik görevi görüyor..

eses
12-17-2007, 00:08
hakikaten üstad almanya ve diğer ülkelerde holdingler niye çok rahat para topluyorrr
burda çok zor yapılıyor.dinimi istismar ediyorlar.

Onlybullet34
12-17-2007, 00:21

Burada da zamanında olmuş bazı durumlar, Türk vatandaşlarımız ile hasbihal ettiğimiz zaman anlatıyorlar, fakat bir gerçeği es geçmiyorlar ki oda, suçun büyüğü kendilerinde. Bir tanesi şöyle demişti ;

Bizden gelip para istedikleri zaman ben onca parayı Allah rızası için vermedim, parama para katsın diye verdim. O nedenle İslami holding diye suçlama yapamam, yani başka bir kuruluşta olsa para kazanmak için verirdim. Ve doğru dürüst belge almadan paralarımızı teslim ettik. Müslüman uyanık olmadı, aç gözlü olmamalı. Ayrıca imzaladığımız kağıtlarda kar ve zarar ortaklığı vardır. Şuan o holdingler zararda gözüküyor, yani bizden para bile talep edebilirler. Bizden birşey istemesinler yeter.

Bu sözler buradaki bir madura ait. Bazı şeyleri açıklıyor sanırım.

VesseLam

Almanyadaki olaylar pek öyle değil ama.Bu olaylardan yüzbinlerce kişi mağdur.

Necip Fazil
12-17-2007, 00:22
Bu sadece benim bildiğim Azizim. Bu olayı özellikle araştırmadım açıkcası.

VesseLam