Orijinalini görmek için tıklayınız : AYM Kararı: Kısmen REDEDİLDİ / Paket Referanduma Gidecek!..
Beylerbeyi
07-07-2010, 20:23
http://www.habervaktim.com/resim/resim130143_1.jpg?t=88049018
http://www.habervaktim.com/resim/resim130143_1.jpg?t=19019438
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kararı açıkladı. Çatı korundu, kısmen iptal..
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişikliği paketinin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada vardıkları kararı açıkladı.
Başkan Kılıç, CHP'nin paketin şekil yönünden sorunlu olduğu ve şekil yönünden tamamen iptal edilmesi talebinin tümden reddedildiğini açıkladı. Yürütmeyi durdurma da reddedildi.
Anayasa Değişiklik Paketi'nin ana çatısı korunurken, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimlerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili maddelerin bazı ifadelerinde kısmen iptal kararı alındı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişikliği paketinin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada, paketin tamamının şekil yönünden iptali konusundaki iddiaların reddedildiğini açıkladı.
Kılıç, öte yandan ise "8.,14.,16.,19.,22., 25. ve 26. maddelerinin incelenmesine oy çokluğuyla karar verilmiş ve denetim sonucunda Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin maddenin 4. fıkrasında geçen, 'Her üyenin ancak bir aday için oy kullanabileceğine ilişkin' ibare iptal edilmiştir." dedi.
Kılıç'ın açıklamasına göre, değişiklik paketinin HSYK ve AYM'ye ilişkin maddelerinde kısmen iptal kararları alındı. Bunların dışında bir iptal yok. Kısmen iptal edilen maddeler dışında, Anayasa Değişiklik Paketi referanduma götürülecek.
Anayasa Mahkemesi bu kararıyla da, başörtüsüyle ilgili düzenlemenin iptali kararında olduğu gibi yine yetkisini aşarak, esasa girmiş olduğunu gösterdi.
Haşim Kılıç, gazetecilerin ayrıntılara ilişkin soruları karşısında “Çok kısa bir süre içerisinde bu kararın gerekçesi yazılacak ve açıklanacak. Detayları orda görebilirsiniz” dedi.
AYM'nin bu kararına hem AK Parti kanadından hem de HSYK'dan tepki geldi.
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek kararı "Yüksek mahkemenin kararına saygılıyız ama kaygılarımız giderilmedi" şeklinde değerlendirdi.
AK Parti kanadından da "Anayasa Mahkemesi esasa girerek, yetkisini aşmıştır" yönünde tepkiler geliyor.
redyellow
07-07-2010, 20:27
Ben İPTAL bekliyorum.
Bu mahkemeye bu yakışır çünkü!
Beylerbeyi
07-07-2010, 20:29
Sadullah Ergin, bu referandum için "10 genel seçimden daha önemli" demişti. gerçekten de ülkemizin gelecekteki yönünü tayin etmede çok kritik bir viraj bu referandum dönemi. inşallah son karar halk verir.
BlueMoon
07-07-2010, 20:29
inşAllah umduğumuz gibi bir karar çıkar
Hüdaverdi
07-07-2010, 20:40
Nasıl yani,oylama yapmışlar mı bunu mu açıklayacaklar ?
Ahmet Yasin
07-07-2010, 20:42
Ben İPTAL bekliyorum.
Bu mahkemeye bu yakışır çünkü!
Bunu göze alacak cesaretlerini onlarda bulamıyorum eğer iptal ederse 12 eylülde seçim var demektir buda yine ak partinin tek başına iktidarı demek
bence yine bir oyla iptal edilmeyecek ama kapatma davasındaki gibi ıvır zıvır söylenecek
Beylerbeyi
07-07-2010, 20:43
Nasıl yani,oylama yapmışlar mı bunu mu açıklayacaklar ?
evet :)
20 dakika kaldı, heyecan dorukta.
ben de artık yavaş yavaş pılımı pırtımı toplayıp gidip TV nin başına kurulayım :)
hayırlısı olur inşallah
Ben sandıkta hayır olarak oy kullanacağım,çoğunluk "evet" diyecek ve anayasa geçecek.Muhalif olsam da inşallah iptal edilmez diyorum,çünkü artık bu iptal kararları siyasete de olumsuz anlamda yön vermeye başladı bırakın halk kendi kendini yeri gelince onurlandırsın yeri gelince de cezalandırsın yahu size ne..
Hüdaverdi
07-07-2010, 20:46
evet :)
20 dakika kaldı, heyecan dorukta.
ben de artık yavaş yavaş pılımı pırtımı toplayıp gidip TV nin başına kurulayım :)
hayırlısı olur inşallahHacımaklıma şu geldi,partimizin kapatılmasıyla ilgili chp sitesindeki konularda 'havai fişekler hazır' vs. diyenler vardı ve o fişekler bazı yerlerinde patladı,onlar gibi mudur olmak istemem ;D Düşüncem iptali kabul edecekler.
rizzelli
07-07-2010, 20:46
hayırlısı olsun inşaAllah.
iptal edeceklerini sanmıyorum.
Olumsuz bir karar ülkeyi çok büyük kargaşaya götürür diye düşünüyorum şahsen benim için öyle olur...
Beylerbeyi
07-07-2010, 20:49
bence iptal etmezler ama saçma bişiler çıkarırlar ortaya, içine ederler referandumun.
Olumsuz karar verirlersede gerekçesini daha sonra açıklarlar her zamanki gibi... Biz iptal edelim, elbet kılıfına uydururuz...
Beylerbeyi
07-07-2010, 20:56
dıb dıb.. dıb dıb.. dıb dıb..
heyecan dorukta, son 5 dakika :ağla:
İntifada
07-07-2010, 21:02
http://www.canlitvizle.tc/seyret/27/Kanal-24-TV.html
netten izlemek isteyenler için...
redyellow
07-07-2010, 21:10
Bazı maddeler iptal edilmiş ama referanduma gidilecekmiş arkadaşlar.
Aldığım duyumlar böyle:)
Hüdaverdi
07-07-2010, 21:11
Daha öncede toplantıya geç çıkılmıştı yanlış hatırlamıyorsam.Aynı şeyi yapıyorlar stresi gerilimi çoğaltıyorlar.
[QUOTE=barışcan;766195]Bunu göze alacak cesaretlerini onlarda bulamıyorum eğer iptal ederse 12 eylülde seçim var demektir buda yine ak partinin tek başına iktidarı demek
bence yine bir oyla iptal edilmeyecek ama kapatma davasındaki gibi ıvır zıvır söylenecek.
MÜKEMMEL YORUM.BRAVO.:saygılar:
Hüdaverdi
07-07-2010, 21:15
Osman Can'ın ayrılma isteği ve eski kararlara bakarsak sonuç bellidir.
Ümidlenip üzülmenizi istemem.
redyellow
07-07-2010, 21:26
Anayasa mahkemesi paketi toptan iptal etmeyecek.
Bir kaç maddeyi iptal edecek. (anayasa mahkemesinin ve hsyknın yapısı ile ilgili maddeler iptal edilecek)
Refarunduma gidilmesinin önünü kapatmayacak.
Nasrettin hocanın İŞTE ŞİMDİ KUŞA DÖNDÜN dediği gibi pakete kendi istedikleri şekili verip İŞTE ŞİMDİ KUŞA DÖNDÜN deyip hadi gidin millete diyecekler.
Ben böyle düşünüyorum.
(başka bir forumu bunu yazmıştım, burda da paylaşmak istiyorum, bakalım nasıl bir karar olacak bekleyelim)
rizzelli
07-07-2010, 21:34
madde iptali yok.
maddenin içersindeki bir kaç kısım değiştirildi kaldırıldı.
yanlış mı izledim?
madde iptali yok.
maddenin içersindeki bir kaç kısım değiştirildi kaldırıldı.
yanlış mı izledim?
Yok aynen öyle bir iki tane madde içindeki kısımlar iptal edildi.
redyellow
07-07-2010, 21:37
Anayasa mahkemesi şunu söylemiştir:
Ey TBMM;
Ey Hükümet;
Ey SİYASİLER.
Siz anlamazsınız, biz biliriz!
Siz hazırlayın, biz bakalım sizin yanlışlarınızı düzeltelim, (daha doğrusu KUŞA ÇEVİRELİM) sonra siz gene ülkeyi yönettiğinizi sanmaya devam edin!
Anayasa mahkemesi bunu demiştir!
(anayasa mahkemesi tümden lağvedilmelidir, bu yapılmadıkca hiç kimse bu ülkede ülkeyi hükümetler yönetiyor demesin!)
rizzelli
07-07-2010, 21:38
- Şekil yönünten CHP'nin tüm başvuruları reddedildi.
8, 14, 16, 19, 25, 26, maddelerin incelenmesine oy çokluu ile karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesi'ne üye seçme ile ilgili düzenlemedeki 'her üyenin bir oy kullanma' maddesi iptal edildi.
- Cumhurbaşkanının atayacağı üyelerdeki 'İktisatçı üye' maddesi iptal edildi.
- Yürürlüğü durdurma kararı reddedildi.
CHP, Anayasa değişikliği paketinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açmıştı.
Hüdaverdi
07-07-2010, 21:38
Burdan devam...
Ahmet Yasin
07-07-2010, 21:40
Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamaları şöyle
Başvuran davacıların bu anayasa paketinin tamının şekil yönünden iptali iddiaları tamamen reddedilmiştir. Ancak anayasa paketinin anayasanın 4 maddesi kapsamındaki 8. 14.16.19.22 25 ve 26 maddelerinin incelenmesine oy çokluğu ile karar verilmiş.
Kanunun 16. Maddesi ile Yargıtay Danıştay Askeri Yargıtay Sayıştay YÖK ve Baro Başkanlarının Anayasa Mahkemesi’ne her üyenin bir aday için oy kullanabileceğine ilişkin ibare iptal edildi.
Cumhurbaşkanının HSYK üyeleri ile üst kademe üyelerine ilişin ‘İhtisas ve bilim dalları ile ile üst kademe yöneticileri’ hukuk dalları ve avukatlar arasından seçim devam edecektir.
Yargıtay Danıştay hakim ve savcılarların ancak bir aday için oy kullanabilecekleri ibaresi iptal edilmiştir.
Yürürlüğü durdurma ile ilgili kararlar reddedilmiştir.
Yargıtay Danıştay ve Yargıtay için üye seçiyor idi. Anayasa paketinde tek bir üye için oy kullanma hakkı getirilirken bu kaldırıldı ve 3 aday için oy kullanma hakkı getirildi.
Bununla ilgili kısa kararı yarın tamamlayacağız. Kararlar oy birliği ve oy çokluğu ile alınan madeler var.
Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili o ibareler reddedildi diğerler aynen referanduma sunulacak
edit : düşüncem değişti .
redyellow
07-07-2010, 21:43
Suat Kılıç: Meclisin anayasa yapma yetkisine müdaheledir.
Aynen katılıyorum.
Tek bir harfinin bile iptal edilmesi, siz bilmezsiniz biz biliriz tavrı yanlıştır, meclise, siyasete müdaheledir.
Hüdaverdi
07-07-2010, 21:44
Osman Can Konuşuyor!!...
http://www.canlitvizle.tc/seyret/27/Kanal-24-TV.html
Ahmet Yasin
07-07-2010, 21:51
Bunu göze alacak cesaretlerini onlarda bulamıyorum eğer iptal ederse 12 eylülde seçim var demektir buda yine ak partinin tek başına iktidarı demek
bence yine bir oyla iptal edilmeyecek ama kapatma davasındaki gibi ıvır zıvır söylenecek
Dediğim gibi olmasada yakın bir karar beklediğim bir karardı.
Hüdaverdi
07-07-2010, 21:55
İptal oldu deseler daha hayırlı olacaktı.Bu karar çok aşırı oldu.
Anayasa mahkemesi üyeleri ayanayasanın anasını ağlatıyor malesef.
Böyle garip bir ülke.
Bakalım göreceiğiz....
benim tahminim kendileriyle alakalı olan maddeleri çıkarırlar...
Millette işin aslını görür böylece...
Yeni Anayasa ve Erken seçim olmak zorundadır kanaatindeyim... !
rizzelli
07-07-2010, 22:01
Özbek'ten ilginç açıklama
HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, iptal isteminin reddedildiğinin açıklanmasının ardından ilginç bir açıklama yaptı.
Yazı Boyutu 10 12 14 16
HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek: Üzüldük bu karar bizim beklediğimiz bir şey değildi
aşk rüzgarı
07-07-2010, 22:09
anayasa kitaplarında anayasa mahkemesinin görevi anayasayı korumaktır diyor ama bunlar sakız etti çiğniyor şimdi kpss de çıksa biz ne yapacağız. anayasa yasama-yürütme-yargıdır yani herşeydir mi diyeceğiz yoksa teoriye mi uyacağız:( benim gözü boyalı halkım inşallah tez elden yüzünü yıkarda, hakkı olmayan birileri kafalarına göre tüm ülkemin kaderini belirleyemez. ne diyelim hayırlısı olsun
Cihannur
07-07-2010, 22:10
Anayasa Mahkemesi 5 Haziran 2008 tarihinde Anayasa'nın 10. ve 42. Maddelerindeki değişiklikleri iptal ederek Anayasamızı ve hukuku çiğnediği gibi, bugün 7 Temmuz 2010 tarihinde verdiği kararla bir kez daha Anayasamızı ve hukuku çiğneyerek; hukuk dışı, gayrimeşru ve yok hükmünde bir karar vererek meşruiyetini yitirmiştir. Yazıklar olsun Anayasa Mahkemesi'ne! http://img822.imageshack.us/img822/9555/okkzgnsmiley1.gif (http://img822.imageshack.us/i/okkzgnsmiley1.gif/)
Hükümet kesinlikle paketi tamamen iptal etmelidir...
temel esas maddeler gittikten sonra , bir anlamı kalmamıştır...
Cihannur
07-07-2010, 22:28
Hükümet kesinlikle paketi tamamen iptal etmelidir...
temel esas maddeler gittikten sonra , bir anlamı kalmamıştır...
Anayasa Mahkemesi esas maddeleri iptal etmedi. Esas maddeler içindeki bazı ibareleri iptal etti. Referandumda verilecek Evet oyları Türkiye'yi daha demokratikleştirecek ve daha özgürleştirecektir inşaallah.
milletinadami
07-07-2010, 22:31
Arkadaşlar Allah rızası için bu karar tam olarak ne demek anlatacak olan varmı?
Cihannur
07-07-2010, 22:37
Referandumda Evet çıkarsa Anayasa Mahkemesi'nin ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapıları değişecek ve üye sayıları artacak. Buna karşın yargıdaki kast sistemi önemli oranda korunmuş olacak.
Ne şiş yansın ne kebap anlayışına benzer bir karar verdi Anayasa Mahkemesi.
Benim gözümde o iptaller pek önemli olmasa da kabul edilemez bir durum....
Anayasa mahkemesi haddini aşıp esasa girmiştir ki yaptıkları hukuka da aykırıdır.Yaptıkları kabul edilemez..Parlamentonun anayasa yapma hakkını ihlal etmişlerdir...
Cihannur
07-07-2010, 22:43
Benim gözümde o iptaller pek önemli olmasa da kabul edilemez bir durum....
Anayasa mahkemesi haddini aşıp esasa girmiştir ki yaptıkları hukuka da aykırıdır.Yaptıkları kabul edilemez..Parlamentonun anayasa yapma hakkını ihlal etmişlerdir...
Evet, haklısınız. Anayasa Mahkemesi'nin kararı demokrasi ve hukuk açısından kabul edilemezdir. Anayasa Mahkemesi demokrasiye ve hukuka aykırı bir karar vermiştir.
Öncelikle anayasa mahkemesi şekil yönünden incelemek zorunda olduğu Paketi ! Esas yönünden incelemiştir...!
anayasa mahkemesi şekil yönünden inceleyeceğini açıklamasına rağmen esas yönünden inceleyerek kendisini ve anayasayı çiğnemiştir...!
anayasa mahkemesi şu mesajı vermektedir :
a) Ben ne istersem Meclis onu seçebilir !
b) anayasa'nın 4ncü maddesi uyarınca ben istemeden kimse anayasa yapamaz demektedir !
''Yapılan fıkraların değişikliği'' aslında eskiden yapı ne ise aynı şekilde statükonun korunması ve devamı yönünde hareket etmesi kararı almıştır !
Acizane önerim :
Erken seçime gidilmeli ve Anayasa baştan sona değiştirilmelidir...
*Paket Aynen Referanduma gitse bile !!! anayasa mahkemesinin vermiş olduğu karara göre hukuki olarak anayasa mahkemesi kendi seçeceği üyeleri Meclisin yaptığı pakete rağmen gönderecek ve Cumhurbaşkanı HSYK VE ANAYASA MAHKEMESİ'nin kendisinin seçeceği üyelerden seçmek zorunda kalacaktır !!!
Evet, haklısınız. Anayasa Mahkemesi'nin kararı demokrasi ve hukuk açısından kabul edilemezdir. Anayasa Mahkemesi demokrasiye ve hukuka aykırı bir karar vermiştir.
Kesinlikle katılıyorum...Sonuçta parlamentonun anayasa yapma hakkı var ve Anayasa Mahkemesi engel oluyor ve hukuku çiğneyerek engel oluyor..Nerede hukukun üstünlüğü Nerede hukuk devleti...Bizimkiler boş lakırdı Hukuk derler hukuku çiğnerler laiklik derler onu çiğnerler kendilerine meşruiyet kazandırma çabasında oldukları şeyleri bile ihlal edecek kadar mesnetsizce tutumlar sergiliyorlar...
Ve şu iyi bilinmeli ki ! HSYK, CHP ve diğer Statükocular bu ''Kararı beğenmedik'' siyasetini oynayacaktır ! bu siyasi bir oyundur !!! Aldatmaya yönelik bir stratejidir...!!!
Açıkçası düşünce olarak arafta kaldım...
Cihannur
07-07-2010, 22:54
Kesinlikle katılıyorum...Sonuçta parlamentonun anayasa yapma hakkı var ve Anayasa Mahkemesi engel oluyor ve hukuku çiğneyerek engel oluyor..Nerede hukukun üstünlüğü Nerede hukuk devleti...Bizimkiler boş lakırdı Hukuk derler hukuku çiğnerler laiklik derler onu çiğnerler kendilerine meşruiyet kazandırma çabasında oldukları şeyleri bile ihlal edecek kadar mesnetsizce tutumlar sergiliyorlar...
Anayasa Mahkemesi'nin bugün verdiği karar her ne kadar CHP'den çok AK Parti'nin görüşlerine daha yakın gibi dursa da, sonuç itibariyle verilmiş olan karar ağır bir hukuk ihlalidir. Anayasa Mahkemesi 5 Haziran 2008 tarihinde Anayasanın 10. ve 42. Maddelerindeki değişiklikleri iptal kararı verirken içerik denetimine girip Anayasamızı çiğnediği gibi, bugün 7 Temmuz 2010 tarihinde vermiş olduğu hukuk dışı kararıyla yine içerik denetimine girip bir kez daha Anayasamızı çiğnemiştir. Anayasa Mahkemesi bugün vermiş olduğu hukuk dışı kararıyla 2. kez Anayasamızı çiğnemiştir.
Anayasa Mahkemesi'nin bugün verdiği karar her ne kadar CHP'den çok AK Parti'nin görüşlerine daha yakın gibi dursa da, sonuç itibariyle verilmiş olan karar ağır bir hukuk ihlalidir. Anayasa Mahkemesi 5 Haziran 2008 tarihinde Anayasanın 10. ve 42. Maddelerindeki değişiklikleri iptal kararı verirken içerik denetimine girip Anayasamızı çiğnediği gibi, bugün 7 Temmuz 2010 tarihinde verdiği bu hukuk dışı kararıyla yine içerik denetimine girip bir kez daha Anayasamızı çiğnemiştir. Anayasa Mahkemesi bugün vermiş olduğu hukuk dışı kararıyla 2. kez Anayasamızı çiğnemiştir.
Evet haber siteleri takip edilirse parti yetkililerimizde bu konuda şikayetçiler ve hukukun ihlal edildiğini dile getiriyorlar...
Açıkçası Hükumetimizin alacağı kararı merak ediyorum...
Açıkçası düşünce olarak arafta kaldım...
verilen karar zaten Statüko ile millet arasını bulmaya çalışan ve ortada karar veren bir anlayış göstermiştir... Lakin bu Statükoyu değiştirmek yerine paket öncesi ne ise referandum sonrası aynı olacaktır çünkü değiştirilen kavramlardır, detaylardır !!!
Suat Kılıç,:Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aşarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iradesine müdahale ettiğini söyledi.
Bozdağ: Anayasa Mahkemesi esasa girerek suç işlemiştir
Hüseyin Çelik: Anayasa Mahkemesi ikinci kez yetkisini aşmıştır
Osman Can:Anayasa Mahkemesi esasa girdi
Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu: Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddelerde kısmı iptal kararını verirken esasa girdiğini ve bunu yaparak adeta ''harakiri'' yaptığını bildirdi.
Cihannur
07-07-2010, 23:04
Evet haber siteleri takip edilirse parti yetkililerimizde bu konuda şikayetçiler ve hukukun ihlal edildiğini dile getiriyorlar...
Açıkçası Hükumetimizin alacağı kararı merak ediyorum...
335 milletvekilimiz var. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı oy kullanamadığı için geriye oy kullanabilecek 334 milletvekilimiz kalıyor. AK Parti eğer TBMM'deki oylamalarda 330 sayısını geçebileceğini öngörürse, 12 Eylül 2010 tarihine kadar Anayasa Değişiklik Paketinde değişiklikler yapabilir.
Ya arkadaslar ben izleyememiştim. Şimdi gördüm. Anladıgım kadarıyla şu önemli iki madde dısında kalan maddeler referandurma sunulacak. Bu iki madde de kısmen iptal edilmiş ?
Kısmen derken ? nasıl yani ?
Ya arkadaslar ben izleyememiştim. Şimdi gördüm. Anladıgım kadarıyla şu önemli iki madde dısında kalan maddeler referandurma sunulacak. Bu iki madde de kısmen iptal edilmiş ?
Kısmen derken ? nasıl yani ?
"- Şekil yönünten CHP'nin tüm başvuruları reddedildi.
8, 14, 16, 19, 25, 26, maddelerin incelenmesine oy çokluu ile karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesi'ne üye seçme ile ilgili düzenlemedeki 'her üyenin bir oy kullanma' maddesi iptal edildi.
- Cumhurbaşkanının atayacağı üyelerdeki 'İktisatçı üye' maddesi iptal edildi.
- Yürürlüğü durdurma kararı reddedildi."
http://samanyoluhaber.com/h_432187_kilic-iptal-reddedildi-ama---video.html
bu karar resmen milletin iradesini elinden almaktır...
yorumlayacak başka hiçbirşey yoktur...
Cihannur
07-07-2010, 23:25
Yasalaşma sürecini tamamlamamış Anayasa değişikliğini nasıl iptal edebilirsiniz? Bu kadar hukuksuzluk olur mu? Ortada yürürlüğe girmiş bir yasa mı var?
Hukukçular, Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu hukuk dışı kararı yerden yere vuracaklardır. Anayasa Mahkemesi'nin 7 Temmuz 2010 tarihinde Anayasamızı ve hukuku çiğneyerek vermiş olduğu hukuk dışı karar, 5 Haziran 2008 tarihinde Anayasamızı ve hukuku çiğneyerek vermiş olduğu hukuk dışı karardan çok daha ağır hukuk ihlalleri yapılarak verilmiş bir karardır.
Hükumetimiz eğer referandumu iptal edipte erken seçime giderse bangır bangır cartel medya bunu aleyhimizde kullanacak ve Ak Parti hiç bir şey yokken mazlum rolü yapıyor yakıştırmasında bulunacaklar ve hukukun ayaklar altına alınışını göstermeyecekler ki buda partimizin oy oranını etkileyebilir..Atılacak her adımda dikkatli olunması gerekir ve merak ediyorum partimizin tutumu ne olacak.
Hükumetimiz eğer referandumu iptal edipte erken seçime giderse bangır bangır cartel medya bunu aleyhimizde kullanacak ve Ak Parti hiç bir şey yokken mazlum rolü yapıyor yakıştırmasında bulunacaklar ve hukukun ayaklar altına alınışını göstermeyecekler ki buda partimizin oy oranını etkileyebilir..Atılacak her adımda dikkatli olunması gerekir ve merak ediyorum partimizin tutumu ne olacak.
Kardeşim erken seçim değilde, referandumu tamamen iptal etmesi gerekir diye düşünüyorum....
Paketin en önemli maddeleri gitti, milletin iradesi yine hiçe sayıldı...
ben bir vatandaş olarak bu karardan sonra resmen aptal yerine koyulduğumu gördüm...
Cihannur
07-08-2010, 00:11
Kardeşim erken seçim değilde, referandumu tamamen iptal etmesi gerekir diye düşünüyorum....
Paketin en önemli maddeleri gitti, milletin iradesi yine hiçe sayıldı...
ben bir vatandaş olarak bu karardan sonra resmen aptal yerine koyulduğumu gördüm...
Referandumu iptal etmeye gerek yoktur. Her ne kadar yüksek yargıdaki kast sistemi önemli oranda korunmuş olsa da, hem Anayasa Mahkemesi'nin hem de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapılarının değiştirilmesi yönündeki değişiklikler iptal edilmemişlerdir. 12 Eyül 2010 tarihinde Anayasa Değişiklik Paketi Referandumunda Evet oyu çıkarsa, Türkiye o gün hem 12 Eylül rejimiyle hesaplaşmış olacak, hem de bugüne göre daha demokratikleştirilmiş ve daha özgürleştirilmiş bir ülke olacaktır inşaallah.
İntifada
07-08-2010, 00:12
Yine bir demokrasi değil jüristokrasi ülkesi olduğumuz gerçeğiyle yüz yüzeyiz...
Bu ülkede kararları 70 milyon demokrat değil 11 jüristokrat belirliyor..bu iyice bellidir...
Özgür Çağrı
07-08-2010, 00:13
Erken seçim olmasın seçimler zamanında olsun bu muhalefetin ekmeğine yağ sürer. Sukuneti koruyalım...
erken seçim gitmek mantıksızlık olur...
sadece referandum iptal edilsin...
Cihannur
07-08-2010, 00:21
Yine bir demokrasi değil jüristokrasi ülkesi olduğumuz gerçeğiyle yüz yüzeyiz...
Bu ülkede kararları 70 milyon demokrat değil 11 jüristokrat belirliyor..bu iyice bellidir...
Ülkemizde 70 Milyon demokrat yok ki! Demokrasinin ve özgürlüklerin düşmanı olan CHP seçimlerde aldığı % 20 - % 25 civarında oylarla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelip, Türkiye'nin ve Türk Milleti'nin önüne takoz koymaya çalışıyor.
rizzelli
07-08-2010, 00:28
Kafalar karışık.yarını beklemek lazım.
Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ''Anayasa Mahkemesi, ortaya koyduğu iptallerle yeni bir Anayasa Mahkemesi ve yeni bir HSYK oluşmasını önlemiştir'' dedi.
Cindoruk, Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kısmi iptal kararı ile ilgili olarak AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, mahkeme kararının ciddi bir teknik incelemeye tabi tutulması gerektiğini söyledi.
''Anayasa Mahkemesi, ortaya koyduğu iptallerle yeni birAnayasa Mahkemesi ve yeni bir HSYK oluşmasını önlemiştir'' diye konuşan Cindoruk, ''İktidarın HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nde yapmak istediği değişiklikler imkansız hale gelmiştir'' görüşünü dile getirdi.
http://www.samanyoluhaber.com/h_432209_cindoruk-hedef-gosterdi.html
Cihannur
07-08-2010, 00:42
Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ''Anayasa Mahkemesi, ortaya koyduğu iptallerle yeni bir Anayasa Mahkemesi ve yeni bir HSYK oluşmasını önlemiştir'' dedi.
Cindoruk, Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kısmi iptal kararı ile ilgili olarak AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, mahkeme kararının ciddi bir teknik incelemeye tabi tutulması gerektiğini söyledi.
''Anayasa Mahkemesi, ortaya koyduğu iptallerle yeni birAnayasa Mahkemesi ve yeni bir HSYK oluşmasını önlemiştir'' diye konuşan Cindoruk, ''İktidarın HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nde yapmak istediği değişiklikler imkansız hale gelmiştir'' görüşünü dile getirdi.
http://www.samanyoluhaber.com/h_432209_cindoruk-hedef-gosterdi.html
Dünyadan haberi yok Hüsamettin Cindoruk'un. Referandumda Evet çıkarsa Anayasa Mahkemesi'nin ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapıları değişmiş ve daha demokratikleştirilmiş olacaktır. Anayasa Mahkemesi ince bir manevra yaparak yüksek yargıdaki kast sistemini korumak için direnç göstermiştir sadece. Yüksek yargıdaki hukuk dışı kast sistemi ileriki zamanlarda ortadan kaldırılacaktır inşaallah.
Dünyadan haberi yok Hüsamettin Cindoruk'un. Referandumda Evet çıkarsa Anayasa Mahkemesi'nin ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapıları değişmiş ve daha demokratikleştirilmiş olacaktır. Anayasa Mahkemesi ince bir manevra yaparak yüksek yargıdaki kast sistemini korumak için direnç göstermiştir sadece. Yüksek yargıdaki hukuk dışı kast sistemi ileriki zamanlarda ortadan kaldırılacaktır inşaallah.
Üzgünüm kardeşim... Genel itibariyle sana katılamıyorum... Suat Kılıç ve Sadullah Ergin'in açıklamalarına göre referandum aynen sahip çıkılıyor şu dakika itibariyle... Lakin ben acizane Aynı görüşte değilim kardeşim... Her ne kadar Hsyk ve anayasa mahkemesi bu karar haliyle geniş kitleye açılması ön görülse bile sistematik seçme kavramı ile güç siyaseten iyi yöneten tarafına akacak olsa bile yaralı demokrasi halinde olacaktır ki : Ak Parti'nin ''Demokratikleşme'' beklentisinin başka baharlarda çözülmesi kavramını Global ölçekte değerlendirdiğimde acizane Tehlikeli bulmaktayım !
Cihannur
07-08-2010, 01:14
Üzgünüm kardeşim... Genel itibariyle sana katılamıyorum... Suat Kılıç ve Sadullah Ergin'in açıklamalarına göre referandum aynen sahip çıkılıyor şu dakika itibariyle... Lakin ben acizane Aynı görüşte değilim kardeşim... Her ne kadar Hsyk ve anayasa mahkemesi bu karar haliyle geniş kitleye açılması ön görülse bile sistematik seçme kavramı ile güç siyaseten iyi yöneten tarafına akacak olsa bile yaralı demokrasi halinde olacaktır ki : Ak Parti'nin ''Demokratikleşme'' beklentisinin başka baharlarda çözülmesi kavramını Global ölçekte değerlendirdiğimde acizane Tehlikeli bulmaktayım !
HaArP kardeşim, hem diğer maddelerdeki demokratikleşmelerle olsun hem de Anayasa Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapılarındaki demokratikleşmelerle olsun, eğer 12 Eylül 2010 tarihinde referandumda Evet kararı çıkarsa, bugüne göre daha demokratikleştirilmiş ve daha özgürleştirilmiş bir ülkemiz olacak. Yargıdaki kast sistemi de eninde sonunda kırılacaktır inşaallah.
AK Parti'nin 335 milletvekili var. AK Parti, 2011 Genel Seçimine kadar belki yeni bir Anayasa Değişiklik Paketini daha gündeme getirebilir. Ümitvar olmakta fayda vardır.
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili bazı maddelerin kısmen iptali ile ilgili olarak, ''CHP'nin istediği neyse adeta o yerine getirildi'' dedi.
http://www.haber7.com/haber/20100707/BBP-CHPnin-istedigi-karar-cikti.php
HaArP kardeşim, hem diğer maddelerdeki demokratikleşmelerle olsun hem de Anayasa Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapılarındaki demokratikleşmelerle olsun, eğer 12 Eylül 2010 tarihinde referandumda Evet kararı çıkarsa, bugüne göre daha demokratikleştirilmiş ve daha özgürleştirilmiş bir ülkemiz olacak. Yargıdaki kast sistemi de eninde sonunda kırılacaktır inşaallah.
AK Parti'nin 335 milletvekili var. AK Parti, 2011 Genel Seçimine kadar belki yeni bir Anayasa Değişiklik Paketini daha gündeme getirebilir. Ümitvar olmakta fayda vardır.
Kardeşim ümitvar olmak isteğini ve hassasiyetini saygıyla karşılıyorum... Lakin sana katılamıyorum kardeşim... anayasa mahkemesi bir karar verdiğinde bildiğin üzere ''emsal teşkil eder !'' bu itibarla Bu karar aynı zamanda 4ncü maddeye göre Anayasayı değiştirme aşamasında ''Esas'a girerim'' demektir ki Referandum'a gittiğinde Evet-Hayır çıkması bile önemli değildir bir daha Anayasa yapamassın demektir... ! Zaten bildiğin üzere Yeni Anayasa Teklif edilse bile ''Kapatma Tehdidi'' gelecektir...! ''Demokratikleşme'' Global olarak değerlendirilmelidir !
Cihannur
07-08-2010, 01:45
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili bazı maddelerin kısmen iptali ile ilgili olarak, ''CHP'nin istediği neyse adeta o yerine getirildi'' dedi.
http://www.haber7.com/haber/20100707/BBP-CHPnin-istedigi-karar-cikti.php
Kardeşim ümitvar olmak isteğini ve hassasiyetini saygıyla karşılıyorum... Lakin sana katılamıyorum kardeşim... anayasa mahkemesi bir karar verdiğinde bildiğin üzere ''emsal teşkil eder !'' bu itibarla Bu karar aynı zamanda 4ncü maddeye göre Anayasayı değiştirme aşamasında ''Esas'a girerim'' demektir ki Referandum'a gittiğinde Evet-Hayır çıkması bile önemli değildir bir daha Anayasa yapamassın demektir... ! Zaten bildiğin üzere Yeni Anayasa Teklif edilse bile ''Kapatma Tehdidi'' gelecektir...! ''Demokratikleşme'' Global olarak değerlendirilmelidir !
Demokrasilerde çareler tükenmez. Milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tek maddelik bir anayasa değişiklik önerisi getirir. Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliklerini şekil yönünden bile denetlemesi açık ve net ifadelerle yasaklanır. Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yaptığı anayasa değişikliklerini hiçbir şart altında denetleyemez şeklinde bir madde Anayasamıza eklenir. Anayasa Mahkemesi'nin demokrasinin ve hukukun önünde oluşturduğu engel böylelikle aşılır.
Demokrasilerde çareler tükenmez. Milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tek maddelik bir anayasa değişiklik önerisi getirir. Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliklerini şekil yönünden bile denetlemesi açık ve net ifadelerle yasaklanır. Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yaptığı anayasa değişikliklerini hiçbir şart altında denetleyemez şeklinde bir madde Anayasamıza eklenir. Anayasa Mahkemesi'nin demokrasinin ve hukukun önünde oluşturduğu engel böylelikle aşılır.
o şekilde hareket tepki toplar ve zamana dayalıdır acizane sanmıyorum ama ! referandum'un desteklenmesi belkide anayasa mahkemesini ''tanımayıpta'' ! Paketi doğrudan yayınlayabileceklerini ele alabilirler belki !!! Zayıf bir ihtimal ama ben hayırlı bulmuyorum kardeşim...
Beylerbeyi
07-08-2010, 04:14
anayasa mahkemesi üzerine vazife olmayan bir karar aldı yalnız açıkçası ben daha ağır bir karar bekliyordum.
partimizden elbette eleştiriler gelecek, çünkü mahkeme esasa girdi. yine de en önemli 2 madde referandumdan çıkarılmıyor, sadece birkaç değişiklik yapıldı. çok da kötü değil bence ama tam olarak da bilmiyorum.
haşim kılıç bile anlamamıştır heralde ne dediğini :) habire "tırnak içinde söylüyorum" "tırnak içinde söylüyorum" deyip durdu. bişiler söledi ama birçok gazeteci bile anlamadı. uzun süre başlık atamadılar. yarını bekliyelim herşey otursun iyice. hayırlısı olur inşallah.
Beylerbeyi
07-08-2010, 04:43
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ''Sayın Cumhurbaşkanı'nın referanduma sunduğu madde metni, Anayasa Mahkemesince müdahale edilerek, değişiklik yapılıyor. Dolayısıyla iki madde referanduma gitmiyor. CHP'nin dediği gibi iki maddenin dışında halk oylaması yapılıyor. Bu iki maddenin dışında referanduma gidilmesi halinde destek olacağımızı, başından beri söyledik. İstediğimiz oldu. Bu iki maddedeki kısmen iptaller, maddenin tümünün oylanmasını engeller'' değerlendirmesinde bulundu.
kafam iyice karıştı. 2 madde referandumda yer almayacak mı yoksa bu CHP liler mi yanlış anladı? yav bu ülkede herşey neden takurak gider? sağlıklı bi bilgi alamadım gitti, hay ben böyle işin...
Cihannur
07-08-2010, 09:00
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ''Sayın Cumhurbaşkanı'nın referanduma sunduğu madde metni, Anayasa Mahkemesince müdahale edilerek, değişiklik yapılıyor. Dolayısıyla iki madde referanduma gitmiyor. CHP'nin dediği gibi iki maddenin dışında halk oylaması yapılıyor. Bu iki maddenin dışında referanduma gidilmesi halinde destek olacağımızı, başından beri söyledik. İstediğimiz oldu. Bu iki maddedeki kısmen iptaller, maddenin tümünün oylanmasını engeller'' değerlendirmesinde bulundu.
kafam iyice karıştı. 2 madde referandumda yer almayacak mı yoksa bu CHP liler mi yanlış anladı? yav bu ülkede herşey neden takurak gider? sağlıklı bi bilgi alamadım gitti, hay ben böyle işin...
Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın tırnak içine alarak açıkladığı düzenlemeler iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısındaki değişiklikler referanduma gidiyordur.
Ertuğrul ÖZGÜL
07-08-2010, 09:28
Arkadaşlar biz boşuna sandık başına gidip 550 millet vekili seçiyoruz....
orada 11 kişi nasıl olsa 550nin yaptığı yasayı şurası fazla burası eksik diyerek ekleme çıkartma yapıp meclis gibi mesai yapıyor nasıl olsa biz niye devletin bütçesinde o kadar parayı millet vekillerinne maaş olarak verelim ki...
Cihannur
07-08-2010, 09:56
Arkadaşlar biz boşuna sandık başına gidip 550 millet vekili seçiyoruz....
orada 11 kişi nasıl olsa 550nin yaptığı yasayı şurası fazla burası eksik diyerek ekleme çıkartma yapıp meclis gibi mesai yapıyor nasıl olsa biz niye devletin bütçesinde o kadar parayı millet vekillerinne maaş olarak verelim ki...
Ertuğrul kardeşim, siteminizde haklısınız; ama endişe etmenize gerek yok. Sistem artık Türk Milleti'nin eline geçmiştir. Önümüzdeki yıllar içinde sistemdeki yanlışların çoğu düzeltilecektir inşaallah.
Ertuğrul ÖZGÜL
07-08-2010, 10:01
Allahın izniyle İnşallah düzelecektir ama insanın gözünün içine baka baka şu maddenin şurasını iptal ettik şunun burası fazla demeleri insanı sinir ediyor...
Benim sitemim ve kızgınlığım o 11 kişiye değil aslında onlar biçilen donu giyiyorlar onlara don biçenler var.... ama beni asıl üzen ve kızdıran bu kadar her şey göz önündeyken bazılarının vatan severlik kalkanıyla hala onları savunması....
redyellow
07-08-2010, 13:00
Cemil Çiçek: Fevkalade olumlu buluyorum
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesinin, Anayasa değişikliğiyle ilgili kararı konusunda, ''Kararı fevkalade olumlu buluyorum'' dedi.
http://www.samanyoluhaber.com/h_432330_cemil-cicek-fevkalade-olumlu-buluyorum.html
Mehmet Ali Şahin'den FLAŞ açıklama
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesinin, Anayasa değişikliğiyle ilgili kararı konusunda, ''Anayasa Mahkemesinin bu yetki gasbı, siyaset kurumunun ve parlamentonun itibarını zedeleyecek ve demokraside zafiyet sorunu yaratacaktır'' dedi.
http://www.samanyoluhaber.com/h_432327_mehmet-ali-sahinden-flas-aciklama.html
İki ilginç farklı açıklama....
Cihannur
07-08-2010, 13:19
Mehmet Ali Şahin'in açıklaması doğrudur. Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Milleti Meclisi'nin yetkisini gasp etmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasamızda değişikilk yaparak, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliklerini şekil yönünden denetleme yetkisini kaldırmalıdır. Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yapacağı anayasa değişikliklerini hiçbir şart altında denetleyememelidir.
Arkadaşlar bende ilk baştan olumlu bulmuştum ama şimdi öyle bakmıyorum özellile yüksek yargıya yapılacak atamanın seçimlerinde tek bir üye seçme hakkının iptal edilmesi demekYARSAV'ın kendi listesinin yüksek yargıya seçilmesi demek nasılmı örnek olarak anlatayım
Şimdi 1000 tane oy verme yetkisine mensup yargı mensubu varsa bununda 700 tanesi YARSAV mensubu ise her seçen kişinin birden fazla üyeye oy verme hakkı olduğu için YARSAV'ın istediği tüm üyeler 700'er oy alarak seçilir diğer 300 kişinin istediği hiç bir üye seçilmez . Yargıdaki kast sistemin önüne geçilememiştir kartel devam etmektedir bunun hesabı sorulmalıdır. HSYK ve YARSAV'IN Anayasa Mahkemesinin aldığı karar verdiği tepki yapmacık ve göstermeliktir onların istedikleri olmuştur .
EpiVaTeS
07-08-2010, 13:35
Biri bana açıklayabilir mi...???
Şimdi Anayasa Mahkemesi üye sayısı ve HSYK üye sayıları artacak mı...???
Eğer artacaksa telaşe gerek yok Atayacak kişi Cumhurbaşkanımız...
Evet sayılar artacak gerekli değişiklikler yapılacak o konuda.
rizzelli
07-08-2010, 13:37
artacak
Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın üye sayısının genişletilmesi, daireler halinde çalışma, katılımcılığın sağlanması, bireysel başvuru hakkı, meslekten çıkarmaların denetime açılması gibi kazanımlar da pakette hâlâ duruyor.
Cumhurbaşkanı bütün üyeleri atasa ne yazar sonuçta YARSAV'ın seçtiği listedeki üyeleri atayacak .
Cihannur
07-08-2010, 13:42
Arkadaşlar bende ilk baştan olumlu bulmuştum ama şimdi öyle bakmıyorum özellile yüksek yargıya yapılacak atamanın seçimlerinde tek bir üye seçme hakkının iptal edilmesi demekYARSAV'ın kendi listesinin yüksek yargıya seçilmesi demek nasılmı örnek olarak anlatayım
Şimdi 1000 tane oy verme yetkisine mensup yargı mensubu varsa bununda 700 tanesi YARSAV mensubu ise her seçen kişinin birden fazla üyeye oy verme hakkı olduğu için YARSAV'ın istediği tüm üyeler 700'er oy alarak seçilir diğer 300 kişinin istediği hiç bir üye seçilmez . Yargıdaki kast sistemin önüne geçilememiştir kartel devam etmektedir bunun hesabı sorulmalıdır. HSYK ve YARSAV'IN Anayasa Mahkemesinin aldığı karar verdiği tepki yapmacık ve göstermeliktir onların istedikleri olmuştur .
Yargıdaki kast sistemi kırılamamıştır; ama referandumda Evet oyu çıkarsa Anayasa Mahkemesi'nin ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapıları değişecek ve üye sayıları arttırılacaktır. Anayasamızda yapılmış olan değişiklikler Anayasa Mahkemesi'nin kısmî iptalinden sonra bile eğer referandumda Evet oyuyla kabul edilirse, mevcut duruma göre daha demokratik ve daha özgürlükçü düzenlemeler olarak yasalaşacaktır. Yargıdaki kast sisteminin kırılmasını sağlayacak değişiklikler önümüzdeki yıllarda yapılabilir.
rizzelli
07-08-2010, 13:44
YARSAV ile HSYK'yı karıştırdınız galiba.
EpiVaTeS
07-08-2010, 13:44
Açıkca söyleyeyim arkadaşlar benim için HSYK çokta önemli değil...
Önemli olan ayrıntıyı es geçtik...
AYM de üye çoğunluğu dengelenecek hatta daha öne geçecek...
bizim reformlarımıza ve yaptıklarımıza en büyük engel HSYK değil AYMdir...
Buda Aymde salt çoğunluk sağlandımı yeni bir paket bir yıl içerisinde tekrar gündeme gelebilir...
Ve bu Başörtüsü düzenlemesi ve HSYK yapısı ile ilgili durumlarda bizim lehimize olacaktır...
Bardağın boş tarafına değilde birazda dolu tarafına bakalım...:)
YARSAV ile HSYK'yı karıştırdınız galiba.
Hiç bir şeyi karıştırmadım .
EpiVaTeS
07-08-2010, 13:47
HSYK devlet kurumudur...
Yarsav bir dernek...
Dernekten üye seçmek gibi bir zorunluluk yok...
iki maddelik bir kanun teklifi ile değişir...
Özet Referandumdan sonra güzel şeyler olacak...
rizzelli
07-08-2010, 13:48
Hiçbirşeyi karıştırmadım .
pakette veya AYM'nin dünkü açıklamasında YARSAV'ın isminin geçtiği bir düzenleme var mıydı?
EpiVaTeS
07-08-2010, 13:49
Aaa Dostlar...
Yarsav bir dernek...
HSYK devlet kurumu...
İlla Yarsavdan seçecen diye bir konu yok...
O yargıtay ve danıştay ile sayıştaydan üye seçilebilir anlamına geliyor...
Yarsav üç beş savcının bir araya gelmesi ile kurulmuş dernek...
Aynı Demokrat Yargı gibi...
Dernek...Dernek...
Arkadaşlar Yarsavdan seçilecek demiyoruz YARSAV'ın istediği üyeler seçilecek diyoruz .
pakette veya AYM'nin dünkü açıklamasında YARSAV'ın isminin geçtiği bir düzenleme var mıydı?
Ben varmı dedim ?
EpiVaTeS
07-08-2010, 13:58
Yarsav Devlet kurumlarında bilgisine başvurulacak bir kurum değil...
Yarsav değilde Yargıtay olabilir...
Zira Yarsav dernek...
EpiVaTeS
07-08-2010, 14:00
YAŞ kararlarına karşı yargı yolu açılacak.
Adalet hizmetleri ile savcıların idarî görevleri yönünden Adalet Bakanlığınca denetlenecek.
Askeri yargı, devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı suçlara ait davalara bakamayacak.
Anayasa Mahkemesi onyedi üyeden oluşacak, TBMM üye seçebilecek, üyeleri 12 yıl için seçilecek. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılabilecek, iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışacak. Siyasi parti kapatma ile Yüce Divan yargılamalarına Genel Kurul bakacak.
Askerî Yargıtay ile AYİM’in kuruluşu, işleyişi, yargılama usulleri, mensuplarının disiplin ve özlük işleri mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir.
İşte demek istediğim bu...:)
Şimdi arkadaşlar Yüksek Yargıya üye seçilirken nasıl seçlecek ? Yargı mensupları seçicek 3 kişi Cumhurbaşkanıda bu üç kişiden birini atayacak şimdi bu üç kişi seçilirken bu üçüde YARSAV derneğine bağlı yargı mensuplarının istediği 3 kişi seçilirse ne anladım ben bu işten ?
rizzelli
07-08-2010, 14:24
Arkadaşlar Yarsavdan seçilecek demiyoruz YARSAV'ın istediği üyeler seçilecek diyoruz .
Ben varmı dedim ?
Yarsav'ın hakimler ve savcılar üzerinde büyük bir etkisi varmış gibi konuşuyorsunuz.Yarsav'ın üye sayısı 1212.Sadece hakimlerin sayısı 6 bin civarı.savcıların sayısını bilmiyorum.
Eminağaoğlu'nun ardından yapılan seçimlerde sadece 441 üye oy kullanmış.
Beylerbeyi
07-08-2010, 15:17
cemil çiçek, anayasa mahkemesinin vermiş olduğu karar için "fevkalede olumlu buldum" dedi. ayrıca muhalefet de dün partimizden gelen tepkiler için "bunlar timsah gözyaşları" dedi. demek ki mahkemenin verdiği karar gayet olumludur :)
yalnız ilginç olan CHP li vekiller bu kadar mı embesil olurlar? dün yaptıkları açıklamada pakete destek vereceklerini, çünkü verilen kararda HSYK nın ve AYM nin yapısını değiştiren maddelerin iptal edildiğini, referanduma bu iki maddenin götürülmeyeceğini kendilerinin tek endişelerinin bu iki madde de olduğunu söylediler. halbuki haşim kılıç bu iki madde paketten çıkarılacak demedi ki?
nerelerinden anladılar acaba ???
EpiVaTeS
07-08-2010, 15:22
Cemil Çiçek benim için hep soru işareti...
du bakalım...
Murat...
Başbakanımız belirleyecektir...!
redyellow
07-08-2010, 18:04
Mehmet Ali Şahin'in açıklaması doğrudur. Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Milleti Meclisi'nin yetkisini gasp etmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasamızda değişikilk yaparak, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliklerini şekil yönünden denetleme yetkisini kaldırmalıdır. Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yapacağı anayasa değişikliklerini hiçbir şart altında denetleyememelidir.
Ben de mehmet alişahinin açıklamasına katılıyorum.
Cemil Çicek her zamanki gibi mavi boncuk dağıtıyor bazı yerlere.
rıfat gökalp
07-08-2010, 18:55
Ana muhalefet mahkemesi düzenlemeyi esastan görüşerek TBMM'nin yetkisini gasp etmiştir zira kanunlaşmamış bir düzenlemeyi iptal etmeli ayrı bir ironik durumdur hem de bu kararı alırken başörtüsü ve 367 garabetinde olduğu gibi '' değiştirilemez ilkelere '' gerekçe göstermesi tek parti dikdasından esinlenmiş olduğunu düşünüyorum.
Anamuhalefet mahkemesi genel itibari ile vesayet rejimini ve kast sistemine sürdürmek için demokratik reforma tırpanlar vursa da,AKpartiyi mağdur etmemek ve üyeleri hakkında çıkan ses kayıtlarından doğan çalkantılar yüzünden diğer maddelere dokunamamıştır.
80 yıllık cumhuriyet tarihinin en büyük reformu için 12 eylül tarihi Türkiye için
ya var olma ya da yok olma günü olacaktır.
Yarsav'ın hakimler ve savcılar üzerinde büyük bir etkisi varmış gibi konuşuyorsunuz.Yarsav'ın üye sayısı 1212.Sadece hakimlerin sayısı 6 bin civarı.savcıların sayısını bilmiyorum.
Eminağaoğlu'nun ardından yapılan seçimlerde sadece 441 üye oy kullanmış.
Evet şöyle bir düşün savcılarda ve diğer hakimlerdende destek alıp mesala 4000'er oyla bütün atanacaklarını seçtiklerini .
rıfat gökalp
07-08-2010, 19:03
ANAYASA MAHKEMESİNİN YAPISI
(http://www.hurriyet.com.tr/index/Anayasa_Mahkemesi/)
Anayasa Mahkemesi (http://www.hurriyet.com.tr/index/Anayasa_Mahkemesi/) yeniden yapılandırılacak. Halen 11 asıl 4 yedek üyeli Anayasa Mahkemesi (http://www.hurriyet.com.tr/index/Anayasa_Mahkemesi/), 17 asıl üyeden oluşacak. TBMM (http://www.hurriyet.com.tr/index/TBMM/), 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulunun gösterdiği 3'er aday arasından, 1 üyeyi ise baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oyla seçecek.
Cumhurbaşkanı, 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay (http://www.hurriyet.com.tr/index/Dan%C4%B1%C5%9Ftay/), 1 üyeyi Askeri Yargıtay, 1 üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesince gösterilecek 3'er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere 3 üyeyi ise YÖK (http://www.hurriyet.com.tr/index/y%C3%B6k/)'ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday içinden seçecek.
Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi (http://www.hurriyet.com.tr/index/Anayasa_Mahkemesi/)Anayasa Mahkemesi (http://www.hurriyet.com.tr/index/Anayasa_Mahkemesi/) iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışacak raportörleri arasından belirleyecek. .
HSYK'NIN YAPISI
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeniden yapılandırılacak. HSYK'nın halen 7 olan üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 12'ye çıkarılacak. HSYK, 3 daire halinde çalışacak.
Kurulun, 4 asıl üyesi, yüksek öğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından Cumhurbaşkanınca; 3 asıl ve 3 yedek üyesi, Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca; 2 asıl ve 2 yedek üyesi, Danıştay (http://www.hurriyet.com.tr/index/Dan%C4%B1%C5%9Ftay/)Danıştay (http://www.hurriyet.com.tr/index/Dan%C4%B1%C5%9Ftay/) Genel Kurulunca; 1 asıl ve 1 yedek üyesi, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunca kendi üyeleri arasından; 7 asıl ve 4 yedek üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca dört yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek.
rizzelli
07-08-2010, 19:16
rıfat kardeşim benden önce davranmış.
şuan ki haliyle yargının kast sistemi devam ediyor demek mümkün değil.
yamuk yumuk da olsa yargı bağımsızlığına devrim niteliğinde adımlar atılmıştır.
Anayasa Mahkemesine:
Sayıştay Genel Kurulu: 2
baro başkanları :1
Yargıtay : 3
danıştay :2
Askeri yargıtay :1
Askeri yüksek mahkeme :1
YÖK :3
Serbest avukalar 1. sınıf Hakimler : 4
Toplam : 17
Kırmızı olan kurumlardan statükocu olmayan üye çıkması imkansız gibi onların banko oy oranı 8
Diğerleri yarı yarıya paylaşılsa yine statüko Anayasa mahkemesinde çoğunlukta olacaktır
Terennüm
07-08-2010, 20:49
ne şiş yansın ne kebab...tarzında bir karar olmuş..
redyellow
07-09-2010, 00:05
Kurtulmuş'tan çarpıcı benzetme!
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu iptal kararını eleştirerek, mahkemeyi kaldırılan 12 Eylül senatosuna benzetti.
Mahkeme senato konumuna gelmiştir
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliği ile ilgili almış olduğu kısmı iptal kararını sert sözlerle eleştirdi. Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu bu kararla, 12 Eylül'de kaldırılan senatoya benzediğini söyleyerek, “Anayasa Mahkemesi fiilen 12 Eylül'de kaldırılan senatonun yerine geçmiştir. Yani kendisini mevcut parlamentonun üstünde bir senato konumuna getirmiştir” dedi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen karara ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Türkiye'nin, 2010 yılında çağdaş, demokratik, ilerici bir yeni anayasayı değiştirebilmesini önemsediklerini belirterek, 12 Eylül ihtilalinin anayasasının yapıldığı günden itibaren bu millete dar geldiğini söyledi.
“Bu zannediyorum ki yapılan 17'inci anayasa değişikliği yamasıdır. Bu elbisenin bütünüyle değiştirilmesi gerekir” diyen Saadet Lideri Kurtulmuş, mahkemenin vermiş olduğu kararı, bütün mevcut anayasa kuralları ihlal edilerek alındığını kaydetti. Kurtulmuş, “2007 yılında 411 milletvekilinin oyları ile gerçekleştirilen anayasa değişikliğine Anayasa Mahkemesi vermiş olduğu kararla hukuk sisteminde yeni bir durum ortaya çıkardı. Sadece 411 milletvekili değil, bütün parlamento bir yasayı değiştirseler bile Anayasa Mahkemesi fiilen 12 Eylül'de kaldırılan senatonun yerine geçmiştir. Yani kendisini mevcut parlamentonun üstünde bir senato konumuna getirmiştir” diye eleştirdi.
TÜRKİYE'NİN BAŞKA YOLU KALMADI
Anayasa Mahkemesi'nin milleti iradesini hiçe sayarak vermiş olduğu bu kararın aşmanın tek bir yolunun bulunduğunu söyleyen Kurtulmuş, daha önce yapmış oldukları öneriyi bir kez daha hatırlattı. Kurtulmuş, “Bunun tek yolu Türkiye'de dönüp millete, ‘Ey millet buyurun anayasayı kendiniz yapın' demektir. Bunun yolunu açmaktır. Türkiye'de halk tarafından seçilmiş, dar bölge iki turlu sistem ile seçilmiş olan 300 temsilciden oluşan yeni bir anayasa meclisi gerekir. Bu meclis sadece anayasa yapmakla ilgilenecek. Bir yıl içerisinde bu işi yapacak, sonra da yapmış olduğu bu anayasayı TBMM'ye referanduma gönderilmek üzere teslim edecek. Dolayısıyla halk, milletin temsilcisini doğrudan seçmiş olacak. Anayasa Mahkemesi'nin bu son kararından sonra Türkiye'nin başka bir yolu kalmamıştır. Eğer Türkiye ileri bir demokrasi olacaksa, mevcut kördüğümü açmanın ikinci bir yolu yoktur. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Türkiye bu noktaya gelecektir. İnşallah Saadet Partisi öncülüğünde önümüzdeki parlamentoda böyle bir yol açılacaktır” dedi.
MAHKEME YASA YAPMIŞTIR
Anayasa Mahkemesi'nin başından itibaren değişiklik paketini gündemine almaması gerektiğini de söyleyen Kurtulmuş, “Henüz yasallaşmamış bir metin zaten mahkeme tarafından değerlendirilmemesi gerekirdi. Anayasa Mahkemesi böyle bir görüşmeyi değerlendirmeye aldıysa bunu sadece şekil bakımından değerlendirebilirdi. Mevcut anayasaya göre bu yazılıdır. Bu karar ile birlikte Anayasa Mahkemesi sadece şekil şartları bakımından değil, bir yerindelik araştırması yapmıştır. Mecliste, milletin iradesi ile yapılan değişikliğin yerinde olup olmadığı konusunda karar beyan etmiştir. Mahkeme aslında tırnak içerisinde iki ifadeyi değiştirerek, yasa yapıcının murat ettiği şeyin tam zıttın da yeni bir yasa yapmıştır. Yani 11 kişi sadece bir yasayı değiştirmemiş, aslında yeni bir yasa yapmıştır” diye konuştu.
HUKUKİ DEĞİL SİYASİ KARARDIR
Kurtulmuş, mahkemenin vermiş olduğu kararın hukuki değil siyasi bir karar olduğuna da ifade ederek, “Mahkeme siyasi bir karar vermiştir. Hukuki bir karar vermemiştir. Bu kararla da mevcut siyasi dengeleri çok değiştirmeyecek, maddeleri iptal etmeyerek yeni bir siyasi tartışmanın önünü kapatmıştır. Bir orta yol bulmuştur. Siyaseten çok fazla kutuplaşmanın, gerginleşmenin olmayacağı bir siyasi karar vermiştir” dedi.
EKSİK BULUYOR, ANCAK DESTEKLİYORUZ
Anayasa değişikliği ile ilgili hükümete iki ayrı dosya sunduklarını da hatırlatan Kurtulmuş, ilk dosyada top yekün bir anayasa önerdiklerini söyledi. Kurtulmuş, “Hükümet yetkililerine iki ayrı dosya takdim ettik. Bir, anayasa top yekün nasıl değiştirilir. Bunu ‘biz olsak böyle yapardık' dedik. İkinci dosya da ise hiç olmazsa bu pakette olması gereken asgari maddelerin üzerinde durduk. Bunların önemli bir kısmı dikkate alınmadı. Bizim tekliflerimiz hükümetin meclise sunduğu anayasa değişikliğinin otuz yıl önündedir. Bu değişiklik Türkiye'ye göre geridir, dardır. Ancak mevcut anayasaya göre ileri bazı maddeler içerdiği için, Türkiye'de demokratikleşme yolunda hiç değilse ileri bir adımlar içerdiği için her halükarda bu teklife ‘evet' diyeceğimizi ilk günden itibaren söyledik” dedi.
Kurtulmuş, son olarak da şunları kaydetti: “Sistemi elinde bulunduran siyasi elit tarafından hep şu şekilde bir algılama olmuştur. ‘Bu topraklarda yaşayan milletin fertleri, bu ülkenin kiracısıdır, biz elitlerde bu ülkenin sahibiyiz. Anayasayı yaparız, milletin önüne koyarız. Millete deriz ki; ‘Buyrun kira kontratınız budur' Hayır bu millet bu ülkenin kiracısı değil, ev sahibidir. Bunun yolu da milletin kendi başına yapacağı yeni bir anayasanın yolunu açmaktır. Vesayet rejiminin düzeneklerini değiştiren, millet egemenliğinin önünü açan adımı eksik ve hatalı bulsak da desteklemek durumundayız. Saadet Partisi mevcut anayasa değişikliğini eksik buluyor, ancak desteklemeyi de milletimize karşı bir sorumluluk olarak görüyor”
http://www.habervaktim.com/haber/130163/kurtulmustan_carpici_benzetme.html
Saadet pakete destek veriyor, BBP de destek vereceğini açıkladı.
Hadi hayırlısı diyelim.
Ben de bir saadetci olarak chpnin, mhpnin, bdpnin hayır diyeceği bir pakete EVET demenin hayırlı olacağını düşünüyorum ve oyumu EVET olarak açıklıyorum.
redyellow
07-09-2010, 00:05
Kurtulmuş'tan çarpıcı benzetme!
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu iptal kararını eleştirerek, mahkemeyi kaldırılan 12 Eylül senatosuna benzetti.
Mahkeme senato konumuna gelmiştir
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliği ile ilgili almış olduğu kısmı iptal kararını sert sözlerle eleştirdi. Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu bu kararla, 12 Eylül'de kaldırılan senatoya benzediğini söyleyerek, “Anayasa Mahkemesi fiilen 12 Eylül'de kaldırılan senatonun yerine geçmiştir. Yani kendisini mevcut parlamentonun üstünde bir senato konumuna getirmiştir” dedi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen karara ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Türkiye'nin, 2010 yılında çağdaş, demokratik, ilerici bir yeni anayasayı değiştirebilmesini önemsediklerini belirterek, 12 Eylül ihtilalinin anayasasının yapıldığı günden itibaren bu millete dar geldiğini söyledi.
“Bu zannediyorum ki yapılan 17'inci anayasa değişikliği yamasıdır. Bu elbisenin bütünüyle değiştirilmesi gerekir” diyen Saadet Lideri Kurtulmuş, mahkemenin vermiş olduğu kararı, bütün mevcut anayasa kuralları ihlal edilerek alındığını kaydetti. Kurtulmuş, “2007 yılında 411 milletvekilinin oyları ile gerçekleştirilen anayasa değişikliğine Anayasa Mahkemesi vermiş olduğu kararla hukuk sisteminde yeni bir durum ortaya çıkardı. Sadece 411 milletvekili değil, bütün parlamento bir yasayı değiştirseler bile Anayasa Mahkemesi fiilen 12 Eylül'de kaldırılan senatonun yerine geçmiştir. Yani kendisini mevcut parlamentonun üstünde bir senato konumuna getirmiştir” diye eleştirdi.
TÜRKİYE'NİN BAŞKA YOLU KALMADI
Anayasa Mahkemesi'nin milleti iradesini hiçe sayarak vermiş olduğu bu kararın aşmanın tek bir yolunun bulunduğunu söyleyen Kurtulmuş, daha önce yapmış oldukları öneriyi bir kez daha hatırlattı. Kurtulmuş, “Bunun tek yolu Türkiye'de dönüp millete, ‘Ey millet buyurun anayasayı kendiniz yapın' demektir. Bunun yolunu açmaktır. Türkiye'de halk tarafından seçilmiş, dar bölge iki turlu sistem ile seçilmiş olan 300 temsilciden oluşan yeni bir anayasa meclisi gerekir. Bu meclis sadece anayasa yapmakla ilgilenecek. Bir yıl içerisinde bu işi yapacak, sonra da yapmış olduğu bu anayasayı TBMM'ye referanduma gönderilmek üzere teslim edecek. Dolayısıyla halk, milletin temsilcisini doğrudan seçmiş olacak. Anayasa Mahkemesi'nin bu son kararından sonra Türkiye'nin başka bir yolu kalmamıştır. Eğer Türkiye ileri bir demokrasi olacaksa, mevcut kördüğümü açmanın ikinci bir yolu yoktur. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Türkiye bu noktaya gelecektir. İnşallah Saadet Partisi öncülüğünde önümüzdeki parlamentoda böyle bir yol açılacaktır” dedi.
MAHKEME YASA YAPMIŞTIR
Anayasa Mahkemesi'nin başından itibaren değişiklik paketini gündemine almaması gerektiğini de söyleyen Kurtulmuş, “Henüz yasallaşmamış bir metin zaten mahkeme tarafından değerlendirilmemesi gerekirdi. Anayasa Mahkemesi böyle bir görüşmeyi değerlendirmeye aldıysa bunu sadece şekil bakımından değerlendirebilirdi. Mevcut anayasaya göre bu yazılıdır. Bu karar ile birlikte Anayasa Mahkemesi sadece şekil şartları bakımından değil, bir yerindelik araştırması yapmıştır. Mecliste, milletin iradesi ile yapılan değişikliğin yerinde olup olmadığı konusunda karar beyan etmiştir. Mahkeme aslında tırnak içerisinde iki ifadeyi değiştirerek, yasa yapıcının murat ettiği şeyin tam zıttın da yeni bir yasa yapmıştır. Yani 11 kişi sadece bir yasayı değiştirmemiş, aslında yeni bir yasa yapmıştır” diye konuştu.
HUKUKİ DEĞİL SİYASİ KARARDIR
Kurtulmuş, mahkemenin vermiş olduğu kararın hukuki değil siyasi bir karar olduğuna da ifade ederek, “Mahkeme siyasi bir karar vermiştir. Hukuki bir karar vermemiştir. Bu kararla da mevcut siyasi dengeleri çok değiştirmeyecek, maddeleri iptal etmeyerek yeni bir siyasi tartışmanın önünü kapatmıştır. Bir orta yol bulmuştur. Siyaseten çok fazla kutuplaşmanın, gerginleşmenin olmayacağı bir siyasi karar vermiştir” dedi.
EKSİK BULUYOR, ANCAK DESTEKLİYORUZ
Anayasa değişikliği ile ilgili hükümete iki ayrı dosya sunduklarını da hatırlatan Kurtulmuş, ilk dosyada top yekün bir anayasa önerdiklerini söyledi. Kurtulmuş, “Hükümet yetkililerine iki ayrı dosya takdim ettik. Bir, anayasa top yekün nasıl değiştirilir. Bunu ‘biz olsak böyle yapardık' dedik. İkinci dosya da ise hiç olmazsa bu pakette olması gereken asgari maddelerin üzerinde durduk. Bunların önemli bir kısmı dikkate alınmadı. Bizim tekliflerimiz hükümetin meclise sunduğu anayasa değişikliğinin otuz yıl önündedir. Bu değişiklik Türkiye'ye göre geridir, dardır. Ancak mevcut anayasaya göre ileri bazı maddeler içerdiği için, Türkiye'de demokratikleşme yolunda hiç değilse ileri bir adımlar içerdiği için her halükarda bu teklife ‘evet' diyeceğimizi ilk günden itibaren söyledik” dedi.
Kurtulmuş, son olarak da şunları kaydetti: “Sistemi elinde bulunduran siyasi elit tarafından hep şu şekilde bir algılama olmuştur. ‘Bu topraklarda yaşayan milletin fertleri, bu ülkenin kiracısıdır, biz elitlerde bu ülkenin sahibiyiz. Anayasayı yaparız, milletin önüne koyarız. Millete deriz ki; ‘Buyrun kira kontratınız budur' Hayır bu millet bu ülkenin kiracısı değil, ev sahibidir. Bunun yolu da milletin kendi başına yapacağı yeni bir anayasanın yolunu açmaktır. Vesayet rejiminin düzeneklerini değiştiren, millet egemenliğinin önünü açan adımı eksik ve hatalı bulsak da desteklemek durumundayız. Saadet Partisi mevcut anayasa değişikliğini eksik buluyor, ancak desteklemeyi de milletimize karşı bir sorumluluk olarak görüyor”
http://www.habervaktim.com/haber/130163/kurtulmustan_carpici_benzetme.html
Saadet pakete destek veriyor, BBP de destek vereceğini açıkladı.
Hadi hayırlısı diyelim.
Ben de bir saadetci olarak chpnin, mhpnin, bdpnin hayır diyeceği bir pakete EVET demenin hayırlı olacağını düşünüyorum ve oyumu EVET olarak açıklıyorum.
rıfat gökalp
07-09-2010, 01:22
Anayasa Mahkemesine:
Sayıştay Genel Kurulu: 2
baro başkanları :1
Yargıtay : 3
danıştay :2
Askeri yargıtay :1
Askeri yüksek mahkeme :1
YÖK :3
Serbest avukalar 1. sınıf Hakimler : 4
Toplam : 17
Kırmızı olan kurumlardan statükocu olmayan üye çıkması imkansız gibi onların banko oy oranı 8
Diğerleri yarı yarıya paylaşılsa yine statüko Anayasa mahkemesinde çoğunlukta olacaktır
AYM'de vesayetçi anlayışı '' kırmızı olarak çizdiğin '' üyelerin sürdüreceğinde
hemfikiriz fakat diğer müesselerden gelecek adayların yarı yarıya dağılacağını inanmak yanlıştır.
TBMM-sayıştay'dan seçeceği 2 üye
Cumhurbaşkanı-YÖK'de görev alan öğretim elemanlarında 3 üye seçecek
Cumhurbaşkanı- 4 üye'yi de serbest avukatlar,1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış adayı seçecek
Anayasa mahkemesi için fire verilmeyeceğini ve 9'a karşı 8 oylar
milli irade'nin çoğunluğu sağlayacağını ümit ediyorum
HSYK ise hayati öneme sahip çünkü davalara istedikleri gibi müdahale
edebiliyorlar.(balyoz,kafes,ferhat sarıkaya vs) Yargıtay ve Danıştay'ın kompoziyonunu HSYK belirliyor.
Cumhurbaşkanı-YÖK'ün hukuk dalında ve avukatlar arasından 4 üye seçecek
Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu- 1 üye seçecek
Adli ve idari hakim ve savcılarının üye seçimi çok kritik olacak umarım
adalet bakanımız gerekliği titizliği gösterirse aydınlık bir gelecek görürüz.
Adli yargı hakim ve savcılarınca kendileri arasında 7 üye
İdari yargı hakim ve savcıları kendi arasında 3 üye seçecek
AYM'de vesayetçi anlayışı '' kırmızı olarak çizdiğin '' üyelerin sürdüreceğinde
hemfikiriz fakat diğer müesselerden gelecek adayların yarı yarıya dağılacağını inanmak yanlıştır.
TBMM-sayıştay'dan seçeceği 2 üye
Cumhurbaşkanı-YÖK'de görev alan öğretim elemanlarında 3 üye seçecek
Cumhurbaşkanı- 4 üye'yi de serbest avukatlar,1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış adayı seçecek
Anayasa mahkemesi için fire verilmeyeceğini ve 9'a karşı 8 oylar
milli irade'nin çoğunluğu sağlayacağını ümit ediyorum
HSYK ise hayati öneme sahip çünkü davalara istedikleri gibi müdahale
edebiliyorlar.(balyoz,kafes,ferhat sarıkaya vs) Yargıtay ve Danıştay'ın kompoziyonunu HSYK belirliyor.
Cumhurbaşkanı-YÖK'ün hukuk dalında ve avukatlar arasından 4 üye seçecek
Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu- 1 üye seçecek
Adli ve idari hakim ve savcılarının üye seçimi çok kritik olacak umarım
adalet bakanımız gerekliği titizliği gösterirse aydınlık bir gelecek görürüz.
Adli yargı hakim ve savcılarınca kendileri arasında 7 üye
İdari yargı hakim ve savcıları kendi arasında 3 üye seçecek
Çok iyimsersin ama o seçilenlerin vesayetçi olmayacağının garantisi yok
Beylerbeyi
07-09-2010, 04:06
AYM'de hangi üye hangi kararı verdi? (http://www.haber7.com/)
http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/2010/263920100526092309508.jpg (http://www.haber7.com/)
09 Temmuz 2010 02:28
Anayasa Mahkemesi'nin merakla beklenen kararı 'kısmi iptal' şeklinde oldu. Peki karar alınırken oturumda neler yaşandı? İşte detaylar...
Anayasa Mahkemesi, 9.5 saat süren toplantısında Anayasa paketindeki bazı cümlelerin iptal edilmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi'nin kararını verirken üyelerin hangi yönde oy kullandıkları da netleşmeye başladı. Anayasa Mahkemesi'nin paketin esastan incelenmesine 4'e karşı 7 üyenin oyuyla karar verdiği ortaya çıktı.
GİZLİ TOPLANTI
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, rutin toplantıların perşembe günü olmasına rağmen mahkemeyi çarşamba günü topladı. Anayasa Mahkemesi üyelerinin medyadan gelen yoğun baskılar edeniyle toplantının gizli yapılmasını ve basına karardan sonra haber verilmesini istedikleri öğrenildi. Mahkeme üyelerinin gün boyu cep telefonları kapalı tutuldu. Üyelerin sekreterleri ise "hedef şaşırtmak" için telefonla aramalarda "Üyemiz şu anda dışarıda" cevabını verdi.
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin şekil aykırılığı olduğu gerekçesiyle paketin tümüyle iptal edilmesine yönelik başvurusunu oybirliği ile reddetti. CHP, paketin şekil açısından aykırı olduğunu ve tümüyle iptal edilmesi gerektiğini savunmuştu.
4 ÜYE “İNCELEYEMEYİZ" DEDİ
Mahkeme, paketteki bazı maddelerin değiştirilemez maddelere aykırı olduğuna ilişkin talebi incelemeye aldı. Haşim Kılıç ile üyeler Engin Yıldırım, Ahmet Akyalçın ve Nuri Necipoğlu, Mahkeme'nin sadece şekil denetimi yapabileceğini esas denetimi yapamayacağını savundu. 4 üye, yasalaşma sürecinin tamamlanmadığını, bu nedenle paketin incelenemeyeceğini de savundu.
2 ÜYE SONUCU BELİRLEDİ
Başkanvekili Osman Paksüt ile üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Zehra Perktaş, Mehmet Erten ve Şevket Apalak ise ise Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili maddelerin tümüyle iptal edilmesini istedi.
Oylamanın sonucunu ise Serdar Özgüldür ile Serruh Kaleli belirledi. Özgüldür ve Kaleli, maddelerini tümünün iptal edilmesine karşı çıkarak maddeler içinde bazı cümlelerin iptal edilmesini istedi. 5 oyla 2 oyun birleşmesi neticesinde 4'e karşı 7 oyla maddelerdeki cümlelerin iptali istemine geçildi.
Maddeler tek tek incelenerek hangi cümlelerin iptal edilip edilmeyeceği kararlaştırıldı. Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ye üye seçiminde sadece tek aday oy verilmesine ilişkin düzenlemenin 9'a 2 oyla iptal edildiği öğrenildi.
İHSAS-I REY KARARI
Anayasa Mahkemesi'nin ikinci gizli toplantıyı ise pazartesi günü yaptığı ortaya çıktı. Pazartesi günü yapılan toplantıda Fulya Kantarcıoğlu hakkında karar verildiği ortaya çıktı. Kantarcıoğlu hakkındaki ihsas-ı rey ve reddi hakim talepleri incelenerek reddedildi. Başkan Kılıç ile Başkanvekili Paksüt hakkında da ihsas-ı rey başvurularını bulunduğu ve bu taleplerin de pazartesi günü yapılan toplantıda reddedildiği ortaya çıktı.
PAKSÜT'ÜN ‘U' DÖNÜŞÜ
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Anayasa paketi referandumda kabul edilmemesine rağmen paketin iptal edilmesi gerektiğini savundu. Paksüt, 2007 yılında verdiği kararda ise referanduma giden paket üzerinde Meclis'in bile değişiklik yapamayacağını savunmuştu.
MECLİS BİLE MÜDAHALE EDEMEZ
Paksüt, 2007'de Cumhurbaşkanı'nın halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliğine ilişkin iptal istemine yazdığı muhalefet şerhinde referandumun önemine dikkat çekmişti. Paksüt, “Dava konusu olayda, Meclis'in iradesi 5678 Sayılı Yasa ile ortaya konmuş, Cumhurbaşkanı ise bu yasayı, halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlatarak yetkisi içindeki işlemi yapmıştır. Anayasa değişikliğine ilişkin kanunu kabul ederek yürürlüğe koymak ise halka bırakılmıştır" dedi. Paksüt, TBMM'nin bile referanduma sunulan Anayasa değişikliği üzerinde değişiklik yapamayacağını savunurken, "Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için TBMM'nin iradesinin yanı sıra halk iradesinin de aynı noktada tecellisi gerekli görülmüş ise halk iradesinin ortaya çıkmasının beklenmesi gerekir. Buna karşılık, Anayasa değişikliğini yürürlüğe koyucu iradenin (halk iradesinin) oluşması aşamasında oylama konusunun değiştirilmesi, hukuk güvenliğine, dolayısıyla evrensel hukuk ilkelerine ve Anayasa'nın 2. maddesinde belirtilen hukuk devleti ilkesine aykırı bir işlemdir" şerhi düşmüştü.
AB'DEN PAKETE ÇİFTE DESTEK
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptal kararına rağmen Türkiye'nin AB katılım müzakereleri açısından Anayasa değişikliği paketine desteğini bildirdi. AB Komisyonu sözcülerinden Ferran Tarradellas Espuny, AYM'nin önceki günkü kararını not aldıklarını ve özellikle gerekçeli kararın yayımlanmasının ardından konuyu daha ayrıntılı analiz edeceklerini söyledi. Kararla ilgili ilk değerlendirmelerinde, Anayasa değişikliği paketinde "Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya üye seçim yöntemi gibi sınırlı unsurların iptal edildiği" sonucuna vardıklarını kaydeden Espuny, "Anayasa değişikliği paketinin olumlu adım olduğu inancımızı, AYM'nin kararının ardından da korumaya devam ediyoruz" dedi. Espuny, 12 Eylül'deki referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketinin AB'nin yıllardır ilerleme raporlarında ve katılım ortaklığı belgesinde vurguladığı Türkiye'nin noksanlarına çözüm ürettiğini söyledi.
MUHALEFETE UYARI
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre ise, AYM'nin kısmi iptal kararını "ustaca orta yol çözüm" olarak nitelendirerek, genel seçimlerin ardından tüm siyasi partilerin yeni anayasayı gündemine almalarını istedi. Flautre, AYM'nin kararıyla ilgili yazılı açıklamasında, "Bu karar ustaca orta yol çözümdür. Mevcut tansiyon düşürülürken yeni Aanayasa'nın gerekli olduğu bir kez daha ispatlanmıştır. Bu sınırlı reform ülkenin demokratikleşmesinin önünü açsa da 1982 Anayasası'nın antidemokratik ruhunu değiştirmemektedir" değerlendirmesinde bulundu. Flautre, "Türkiye AB katılım sürecini hızlandırmak için en başta ve öncelikle yeni demokratik Anayasaya ihtiyaç duymaktadır. Tüm siyasi partilerden genel seçimlerin hemen ardından yeni Anayasa projesini gündemlerine almalarını istiyorum" dedi.
Bugün (http://www.bugun.com.tr/)
xhidayet
07-09-2010, 06:45
12 Eylül zulmünü görüp te hala 'Hayır' deme cüretinde bulunan; sağdan, soldan insanların cüretine hayret ediyorum açıkçası..:(
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.