fatih kısaparmak balon baskılı balon Başkanlık sistemi referanduma gidecek! - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Başkanlık sistemi referanduma gidecek!

M.Atilla
03-31-2011, 15:43
Başbakan Erdoğan yeni anayasa tartışmaları ile ilgili değerlendirme yaparken, 'başkanlık sistemi' ile ilgili soruları da cevapladı. Erdoğan başkanlık sistemi için referanduma gidileceğini açıkladı.

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/2010/977720110330084058842.jpg

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Erdoğan, "Bu konuyu seçimden sonra referanduma götürmeyi düşünüyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, seçimden sonra bakan sayısını 20'ye düşüreceklerini de açıkladı. Erdoğan, yeni Anayasa ile ilgili ise, "Yeni Anayasa TBMM'deki sandalye sayımıza bağlı" şeklinde konuştu

HABER 7

serdary
03-31-2011, 16:23
Umarım hayırlısı olur. Referanduma gidilirse şayet, çok iyi bilgilendirme yapılması gerekir. Halkı çok iyi bilinçlendirmek lazım...

unnamed
03-31-2011, 16:28
Başkanlık sistemini hala özerklik zannedenler olduğu sürece bu süreç hayal gibi gelir....

Cihannur
03-31-2011, 16:34
Başkanlık Sisteminin Türkiye'ye faydadan çok zarar getireceği kanaatindeyim. Eğer Başkanlık Sistemi referanduma gidecek olursa halk oylamasında benim oyum 'hayır' olacak inşaallah.

Eşref
03-31-2011, 18:31
Başkanlık sistemi Amerika'da uygulandığı gibi mi uygulanacak? Yoksa Türkiye'ye özgü değişiklikler olacak mı? Bu çok önemli.

Ben her zaman ikili seçimden yana oldum. Malum ülkemizdeki siyasi partiler mantar gibi ürüyor. Çok parti yüzünden oylar da sağlıklı dağılmıyor. Birinci seçimde atıyorum %10 barajını geçen partiler meclisi oluştursa ve ikinci seçime girme hakkı elde etse; ikinci seçimden de zaferle çıkan parti hükümeti tek başına kursa bence mükemmel olur.

Çünkü bu ülke koalisyon hükümetlerinden çok çekti. Koalisyon hükümetleri bu ülkeyi hep geriye götürdü.

İntifada
03-31-2011, 18:40
Başkanlık sistemi türkiyeyi düzlüğe çıkaracak sistemdir...
Halkın seçtiği meclisin üstünde bir kurum kesinlikle olmamalı...
Cumhurbaşkanlığı kurumu gereksiz ve yavaşlatan bir kurumdur...
Allah ıslah eylesin muhterem hasan mezarcı bunu 90 ların başında söyledi..
Işte 28 şubatta süleyman demirelı gördük yetkileriyle neler yaptı...
Dün ahmet necdet sezeri hatırlıyoruz ne zorluklar çıkardı meclis kararlarına..

ALmi´
03-31-2011, 21:10
Umarım hayırlısı olur. Referanduma gidilirse şayet, çok iyi bilgilendirme yapılması gerekir. Halkı çok iyi bilinçlendirmek lazım...

Evet iyi bir açıklama şart.

Referanduma gidilirse oyum Allah izin verirse 'evet' den yana olur. Yine de kısmet, bakalım.

Hüdaverdi
03-31-2011, 21:19
Referanduma gidilceğini sanmıyorum gidilcekse bile baya bir zaman alacaktır kesin.
Gidildi diyelim,evime bir partili gelip yeterli doyurucu tatmin edici bilgi vermezse veya çevremde bu tür bilgilendirmeye dayalı bir organizasyon olmazsa ya hayır derim veya boş oy atarım.Anayasa için yapılan referanduma benzemez bu.

Özgür Çağrı
03-31-2011, 21:21
Faşolar meydana tellarını çıkarıp bölünüyoruz aha bölündük aha gitti la gitti memleket gitti diye zırlayacak benim saftirik seçmenimde kabul etmeyecek
ama ben evet diyeceğim :hihi2:

Mavera
03-31-2011, 21:36
kesinlikle türkiye icin bicilmis bir sistemdir, nedenlerinide detayli ve örnekli olarak aciklamak isterim..

unnamed
03-31-2011, 21:41
uygulamaya nasil yansir onu bilemeyiz ama....

Eşref
03-31-2011, 23:08
Ebediyen başımızda Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider olmayacak. Belki bakarsınız, ilerde (Allah korusun) Kılıçdaroğlu, Ecevit, Mesut Yılmaz, Bahçeli gibi bir lider de bu ülkenin başına gelebilir. Geçmişte gelmedi mi? Tekrar gelmeyeceğinin garantisini kimse veremez.

Peki böyle bir lider, başkan sıfatıyla bu ülkenin başına geçerse ne olur? İşte bunu çok iyi düşünmek lazım. Başkanlık sistemi çok dikkat edilmesi gereken bir sistem. Bu sistem Ak Parti'nin elinde cevher olur, mhp'nin chp'nin elinde bombaya dönüşür.

Muhakkak başbakanımız bunların hesabını da yapacak ve bizleri bilgilendirecektir. Ama bu yapılmazsa, ben başkanlık sistemine evet diyemem.

HaArP
03-31-2011, 23:14
Dünyadaki Sekülarizm kaldırılmadıkça bu tarz sistemler işe yaramayacaktır acizane...

Cihannur
04-04-2011, 19:40
Başkanlık Sistemine karşıyım çünkü:

1- Türkiye Büyük Meclisi'nin üstünde bir senato istemiyorum. ABD'de Temsilciler Meclisi'nin üstünde bir senato var diye biliyorum. Türkiye'nin; en önemli, en değerli ve ana kurumu Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir ve bu durum Türkiye Cumhuriyeti var oldukça daima bu biçimde var olmalıdır.

2- Valilerin halk tarafından seçilmelerini istemiyorum. ABD'de valiler halk tarafından seçiliyorlar. Başkanlık Sistemi getirilir ve valileri halk seçerse, Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki ve Doğu Anadolu Bölgesindeki 6-7 civarında ilde Kürtçü belediye başkanları yanında o illerdeki askerlerin ve polislerin bağlı olduğu Kürtçü valiler seçilebilirler. Böyle bir durumda Türkiye'nin bölünme riski oluşur.

3- Başkanlık Sisteminin geçerli olduğu ABD'deki seçim sisteminde bir eyalette % 51 oy alan partinin o eyaletin bütün milletvekillerini çıkardığı ve % 49 oy alan partinin hiç milletvekili çıkarmadığı biçiminde bir uygulama var diye biliyorum. Eğer bu bilgim doğruysa ve Başkanlık Sistemindeki seçim sistemi böyleyse bu durum demokrasiye aykırıdır. Mesela bu durumu İstanbul'a uygularsak İstanbul'da % 51 oy alan bir siyasi parti 85 milletvekili çıkarırken % 49 oy alan siyasi partiye 0 (sıfır) milletvekili düşer, yani % 49 oy alan siyasi parti hiç milletvekili çıkaramaz ve böylelikle antidemokratik bir seçim yapılmış olur.

4- Ayrıca Başkanlık Sisteminde uygulanacak olan seçim sistemi temsilde adaleti sağlayacak mı veya ne kadar oranda sağlayabilecek? Seçim barajı olacak mı? Seçim sistemi 2 turlu mu olacak? Bunların netleşmesi gerekiyor. Demokrasiye en uygun seçim sisteminin olması için, seçim sisteminin hem temsilde adaleti sağlayan hem de yönetimde istikrarı sağlayan bir seçim sistemi olması, yani 2 turlu ve barajsız seçim sistemi olması gerekir.

Terennüm
04-04-2011, 19:43
şuanki tek gündemimiz 12 haziran seçimleri ve yeni anayasa olmalıdır...başbakana birileri merdivenlerin tek tek çıkılması gerektiğini hatırlatmalı...

Cihannur
04-04-2011, 20:06
Başkanlık Sistemine bir itirazım daha var:

5- Bildiğim kadarıyla ABD'deki Başkanlık Sisteminde yüksek mahkeme üyelerinin tümünü başkan seçiyor. Eğer Türkiye'de Başkanlık Sistemi yürürlüğe girerse Anayasa Mahkemesi'nin 17 üyesinin tümünü başkan mı seçecek? Eğer böyle olursa yani Anayasa Mahkemesi'nin üyelerinin tümünü Türkiye'nin başkanının seçmesi uygulaması getirilirse, böyle bir durum Türkiye'de büyük siyasi çalkantılara ve yargının yürütmeye bağlandığı yorumlarına yol açabilecektir.