Orijinalini görmek için tıklayınız : Bayramda şeker yerine badem,ceviz,hurma ikramı..
mErvE.G.
08-28-2011, 01:22
Bayramda şeker,çikolata yerine badem ,ceviz ,hurma..
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi lideri Kemal Özer, bu bayram her türlü şeker, lokum ve çikolatadan uzak durmamız gerektiğini belirtiyor. Peki neden? İşte Özer'in, sağlığımızı ilgilendiren çok önemli açıklamaları:
Mübarek Ramazan bayramına sayılı günler kala Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi lideri Kemal Özer, bayramın vazgeçilmez ikramları arasında bulunan şeker, çikolata ve lokum gibi yiyeceklerle ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Özer, öncelikle Türkiye'deki bayram harcamaları hakkında bilgi verdi.
"Biz Türkiye’nin bayram harcama rakamlarını verelim, siz 1,7 milyar Müslüman’ın harcamalarını tasavvur edin" diyen Özer'in bayram harcamaları ile ilgili yorumu şöyle:
"Geçtiğimiz Ramazan bayramı öncesi son yedi günde Türkiye, kredi kartı ile 1 milyar 263 milyon 116 bin 778 TL harcama yapmış. Nakit harcamalar da eklendiğinde bu rakam 2 milyar TL’yi yani 1,3 milyar doları buluyor. Yaklaşık 250 milyon dolarını geçtiğimiz Ramazan bayramında harcadığımız şeker, lokum ve çikolata için yıllık 1,5 milyar dolar ödüyormuşuz.
Bayramlar, özellikle büyükşehirlerde yaşayıp birbirini göremeyenler ve gurbette olanların birbirlerini ziyaret etme ve zaman ayırmaları için bulunmaz günler. Malum ziyaretlerde genellikle şeker ve çikolata ikram edilir. Hürriyet’in haberine göre bir çikolata firmasının müdürü ekonomik durumu iyileştikçe şeker yerine çikolata ikram edildiğini ve tüketimin hızla arttığını belirterek geçen yılki 220 milyon liralık çikolata tüketiminin bu yıl artmasını beklediklerini belirtiyor."
Özer, bu verilere, meselenin diğer boyutlarını bir kenara bırakıp sadece sağlık açısından bakılsa bile ürkütücü olduğu görülür yorumunu yaptı.
Peki, bu bayram ne yapmalı?
"Bu bayram kendinize ve sevdiklerini bir iyilik yapıp lokum, şeker ikram etmeyin ve ikramları da kabul etmeyin" diyor Kemal Özer.
İkramları kabul etmeme nedenini ise şöyle açıklıyor; “Şekerden mâmul ürünler ve menşeini bilmediğimiz sağlıksız katkılar içeren ürünleri tüketmeme kararı aldım. Size de tavsiye ederim.”
ŞEKERLEMELERDEKİ TEHLİKE
"Misafirlerimize “helal ve temiz” olan gıdaları ikram etmeliyiz" diyen Özer, şekerleme tarzı yiyeceklerdeki tehlikeye dikkat çekiyor:
"Bir çok hastalığın nedeni olmanın yanı sıra, sağlıksız hücrelerin beslenmesini sağlayan bu nedenle oldukça tehlikeli bir ürün olan şekerin zararlarını tekrarlamaya gerek yok. Lokum, şeker ve çikolataların hangi şartlarda üretildiğini ve içeriğine eklenen katkıların sağlık ve dini açısından taşıdığı sıkıntıları bilen birinin, bu ürünlere tenezzül etmesi zaten mümkün değil. Bu yüzden, bu bayram her türlü şeker, lokum ve çikolatadan uzak durulmalı."
Peki, ne yemeli?
Bu konuda, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi lideri Kemal Özer'in tavsiyesi şu:
"Şekerleme türü yiyeceklerin yerine başta hurma, ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler ve meyve ikram etmeliyiz. Ancak ceviz, fındık ve badem içi almak hem pahalı hem de böceklenmesini engellemek için kimyasallar kullanıldığı gibi, ışınlama yapılarak radyasyon verilmekte. Bakliyat ve kuruyemişte gıda ışınlaması yapıldığını sakın göz ardı etmeyin. Badem, ceviz ve fındığı kabuklu alıp kendiniz kırın."
Özer'in asıl dikkat çektiği yiyecek ise, maalesef sadece Ramazan aylarında soframızı süsleyen hurma. Protein değeri çok yüksek olan hurma hakkında Özeri'n açıklamaları ise şöyle:
"Bir 'prof(!)' çıkmış 'günden 3 hurmadan fazla yemeyin şişmanlatır' diyor. Bu tür 'doktor efsanelerini' umursamaya gerek yok. Bendeniz günde yaklaşık 15-20 hurma yiyorum. Hiç de şişmanlamıyorum. Bilakis hamd olsun hem formunda hem de sağlıklıyım. (Bu demek değildir ki aşırı hurma tüketin elbette bunu demiyoruz. İslam bize mutedil olmayı emreder)
Bazı kalitesiz hurmalar yıkanıp, su ve glikoz eklenip, ambalajlanarak, çok ucuza satılıyor. Lütfen bunları da almayın. Ayrıca artık her yerde "Kudüs Hurması" maskesiyle İsrail’in genetik hurmaları satılıyor. Bu hurma, Filistinlilere değil, İsrail’le ait ve Kudüs üzerinden şeytanî bir pazarlama söz konusu. Akleden Müslümanlar bu oyuna zaten gelmez."
www.kemalozer.com (http://www.kemalozer.com)
Hüdavendigâr
08-28-2011, 01:23
başladık yine..
İntifada
08-28-2011, 01:26
fındık badem ve ceviz fiyatlarından haberin yok sanırım :)
bademin kilosu kac lara bu doktor bilmiyor herhalde...
kapiya gelen veletler insan gibi bi tane almiyor ki...
haydutlar ceplerini doldurur;D
Hüdavendigâr
08-28-2011, 01:29
görende keyfimizden almıyoruz sanır ;D
Ben bayramı tek geçiririm gelenek oldu. Gelen çocuklara bu sefer antep fıstığı ikram edeceğim. Şeker para badem kesmiyor artık.. Madem bayramın güzelliği bir onlar kaldı onlarda el üstünde tutulmalı.
İntifada
08-28-2011, 01:31
antepte antep fıstığının kilosu kaça kardeşlik...
çok mantıklı gerçekten... ama bizde şeker çikolata ikramı kültür olmuş gelenekler ...
değişse yadırganır hatta, değişmesi imkansız ondan :)
marketlere gidin tıklım tıklım şeker çikolata dolu raflar :)
Ruh-i zar
08-28-2011, 01:32
Hıı doğru sadece şekerde var zaten bunlar.
Önce soframıza koyduğumuz çay şekerinden bahsetsek?
Bi haftalık bi keyfimiz, adetimiz var bari buna dokunmasınlar..
Hiç kimse Çokolinleri yemememi engelleyemez:)
Ayrıca iyi ki kuruyemiş ikramı yok.
Dünya üzerinde tekimdir heralde kuruyemiş sevmeyen insan olarak..
Badem yazarken bile içim tuhaf oluyo bi de her gittiğim yerde ikram etseler ne hale gelirim kim bilir..
xhidayet
08-28-2011, 01:38
Çoooo....& ..ok pahalı. Şekere devam..:karizmatik:
İntifada
08-28-2011, 01:38
http://www.ender.com.tr/sokofindikli.jpg
ender şokopramit 4ever :D
Ucuz kardeşlik en iyisi 25 tl. Oralarda ne kadar
mErvE.G.
08-28-2011, 01:43
başladık yine..
:) bunlar alternatif,doğala olabildiğince yakın şeyler tüketmemeizde fayda var..mesela ben hurmanın içine ceviz koyup ikram etmeyi düşünüyorum..
İntifada
08-28-2011, 01:43
o para 100 gram satıyorlar kardeşlik :D
:) bunlar alternatif,doğala olabildiğince yakın şeyler tüketmemeizde fayda var..mesela ben hurmanın içine ceviz koyup ikram etmeyi düşünüyorum..
çok güzel bir ikram olur :)
hurmanın içinde badem daha güzel oluyor bence, onuda deneyin tavsiye ederim...:)
Acayip kar ediyorlar diyorsun yani :)
Adı üstünde şeker bayramı.. ne bademi ne cevizi ((:
Geleneğimizi değiştirmeyin herşeyede sağlık ile girmeyin.
Nerde o köy yaşamı, köy peyniri .. ? Boş boş yaşıyoruz. ;D
Hüdavendigâr
08-28-2011, 01:47
ben kapıyı açmıcam ;D
agalar en guzeli ev baklavasi...
off yaninda bide ayrani olacakki...
agalar en guzeli ev baklavasi...
off yaninda bide ayrani olacakki...
baklavanın yanında nasıl ayran içiyosunuz?
midem alt üst olur aga ;D
su veya çay... ;D
Olur mu yahu, ayran baklavanın ağırlığını alır, bir tepsi yiyebilirsin :)
Hüdavendigâr
08-28-2011, 01:55
çaymı ;D
çaymı ;D
Hea çay bir sorunmu var? Sen bi Erzurumluya nasıl çaymı diye şaşırıp gülücük ile süslersin? :)
Ruh-i zar
08-28-2011, 02:00
Baklava en güzel turşuyla gider.. acur ya da salatalıkla..
Aslında baklava en iyi karnıyarıkla gider :P
ne zevksiz adamlar varmis aramizda;D
Tarantula_
08-28-2011, 02:08
Burada adama fındık ikram etsem kesin söver bana :D
mErvE.G.
08-28-2011, 02:08
http://www.ender.com.tr/sokofindikli.jpg
ender şokopramit 4ever :D
:) güzel..
badem ve ceviz çok pahalı biliyorum tabiki:) ama sağlığımızda hiç ucuz değil ,hastalandığımız zaman hem bundan daha fazla ilaç parası ödüyoruz bide üstüne sağlığımızı kaybediyoruz.: )
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ8CSABR6KYP2X4YgFry6bweKXFir8OG _y-GyyoP8NfnPHtSZO13gkayısı da güzel olur,buyrun afiyetle:)
Tarantula_
08-28-2011, 02:09
badem ve ceviz çok pahalı biliyorum tabiki:) ama sağlığımızda hiç ucuz değil ,hastalandığımız zaman hem bundan daha fazla ilaç parası ödüyoruz bide üstüne sağlığımızı kaybediyoruz.: )
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ8CSABR6KYP2X4YgFry6bweKXFir8OG _y-GyyoP8NfnPHtSZO13gkayısı da güzel olur,buyrun afiyetle:)
Sen ne yaptın muhterem ya gece gece canım çekti valla... :(:şaşkın:
Bu sıkıntı, bağırsakları coşturur :)
mErvE.G.
08-28-2011, 02:10
Aslında baklava en iyi karnıyarıkla gider :P
:)kesinlikle hiç süphem yok.. etli tatlı:)
tatlıyı illa tuzlu birşeymi gerek çay diyorum çay şekersiz çayla !
ne anlarsınız siz ya ;D
İntifada
08-28-2011, 02:13
baklavayı mumbar dolmasıyla yiyecen asıl ki tad alacaksın...
o değilde cidden ayranla 1 tepsi baklava gider...
Hüdavendigâr
08-28-2011, 02:14
ya saçmalamayın baklava en iyi şalgamla gider..herşeyin bi raconu var..
İntifada
08-28-2011, 02:14
bak şalgamla güzel olur la...
acı ve ekşi o baklavada tatlı...
iyi gider...
Hüdavendigâr
08-28-2011, 02:15
bak şalgamla güzel olur la...
acı ve ekşi o baklavada tatlı...
iyi gider...
kan çekiyo aga ;D
Tarantula_
08-28-2011, 02:17
Baklava + yoğurt veya şekersiz çay :)
Baklava + yoğurt veya şekersiz çay :)
:güzel: :güzel:
mErvE.G.
08-28-2011, 02:18
çok güzel bir ikram olur :)
hurmanın içinde badem daha güzel oluyor bence, onuda deneyin tavsiye ederim...:)
kesinlikle:)bademliyi kendime ikram ederim bi ara çok güzeldir eminim:)
İntifada
08-28-2011, 02:18
kan çekiyo aga ;D
olum biz ayranla yeriz baklavayı...
ayran varken başka materyala gerek yok...
ama şalgam neden olmasın...
ilyas salman şekerpareyle rakı içiyordu ya ;D
mErvE.G.
08-28-2011, 02:21
baklavayı mumbar dolmasıyla yiyecen asıl ki tad alacaksın...
o değilde cidden ayranla 1 tepsi baklava gider...
allah aşkına okurken bile acayip oldum :)mumbar dolması bildiğin bağırsak yani şaka gibi valla, onuda yiyorlarya daha bişey demem..:)
İntifada
08-28-2011, 02:24
bilmediğimiz bağırsağı mı yiyeydik :P
mErvE.G.
08-28-2011, 02:35
bilmediğimiz bağırsağı mı yiyeydik :P
:)bu açıdan inek bağırsagına devam:p açlıktan ölsem yemem: )
İntifada
08-28-2011, 02:37
ben hiç yemedim :)
ama yerim yani yiyen biri olsa :)
kötü birşey olsa bu kadar adam yemez :D
la tiryakiyim ben.ama güzelim çayı çıkıp baklavanın yanında yiyecem dersen orda dur deriz tabi ;D
Ne kadar çay tiryakisi olduğun cümlenden belli ;D
Bana neden baklavanın yanında şekersiz çay gitmez açıklasana ((:
İntifada
08-28-2011, 02:46
sen süt içerken ben salçalı ekmek yiyodum la :)
Hüdavendigâr
08-28-2011, 02:47
yapma..
İntifada
08-28-2011, 02:48
la salçalı ekmek neymiş ya :)
mErvE.G.
08-28-2011, 02:58
http://thumbs.dreamstime.com/thumb_352/1231677244r90703.jpg (http://www.stockphotos.it/download.php?img_id=7712742&img_type=1) baklava en iyi ayranla bencede:)
İntifada
08-28-2011, 02:59
http://thumbs.dreamstime.com/thumb_352/1231677244r90703.jpg (http://www.stockphotos.it/download.php?img_id=7712742&img_type=1) baklava en iyi ayranla bencede:)
aynen bak bunda çok haklısın işte...
lakin o ayran biraz sulandırılmış mı ne :)
şekersiz çay olunca olmuyomu tadımı kaçıyo modasımı geçiyo? ;D
şekersiz çay olunca olmuyomu tadımı kaçıyo modasımı geçiyo? ;D
Sami Abi geldi aklıma birden :)
mErvE.G.
08-28-2011, 03:06
aynen bak bunda çok haklısın işte...
lakin o ayran biraz sulandırılmış mı ne :)
olabilir.:p ben yapsaydm yoğurdun çırpılmış hali gibi olurdu :)
bu konuda başarılıyım gerçekten,içerken kaşık isteler genelde:)
İntifada
08-28-2011, 03:09
http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150093901002410
dikkat et bi gün birisi böyle tepki vermesin :)
ergenler kapisiyor;D
bide yas muhabbeti yapmislar;D
Tarantula_
08-28-2011, 03:26
Bu forumu seviyorum yau baklavanın yanında ne iyi gider gibi bir konudan bile tartışmaya malzeme çıkıyor;D;D;D Bizim kadar duyarlı ve hoşgörülü Mü'min zor bulunur... ;D;D
Hüdavendigâr
08-28-2011, 03:28
haydaa etiket olduk bide iyimi ;D
Ortamı germeden muhabbet edin arkadaşlar,
Tartıştığınız konu'ya bir daha bakmanızı öneririm.
ne demisler...
liseli detected;D
mErvE.G.
08-28-2011, 03:59
http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150093901002410
dikkat et bi gün birisi böyle tepki vermesin :)
Allah muhafaza:) ama ne var ya su katar ayrana biraz böyle sebeplerden tartışmamı olurmuş:p yinede tedbir almalıyım haklısın:) çok etkilendim:)
Ramazan bayramında elbette hurma verilebilir. Ama badem, ceviz gibi kuruyemiş ikram edilmesi hem tuhaf, hem bayramın mantığına, hem de kültüre aykırı.
Ramazan bayramında tatlı şeyler yenip ikram edildiğini biz Peygamber Efendimiz'den gördük. Ramazan bayramında en tatlı ve en güzel hurmalar ikram edildi-yendi. Osmanlı'da ise özellikle lokum, helva ve baklavalar tüketildi. Bu nedenle Ramazan bayramına halk arasında Şeker bayramı ismi bile verildi.
2 tane bayramımız var. Onu da bozmak istiyorlar. Ramazan bayramında şeker yemeyin, kuruyemiş yiyin derler. Kurban gelince de kurban kesmeyin, para yardımı yapın - tavuk kesin filan derler. Ama yılbaşında evimize çam ağacı diktirip, hindi eti yedirmeye çalışırlar.
Özgür Çağrı
08-28-2011, 07:19
valla bizim konyada öyle yani şeker çikolata olayı pek yok gördüğüm kadarıyla. şeker badem fıstık leblebi lokum püsküğüt karışık bir şeyler sunuyorlar gidince :)
Özgür Çağrı
08-28-2011, 07:23
ama konya şekerin torku çikolatasına değinmeden geçmiyeyim süper bir tat ülkere alaman çikolatalarına on basar bence :)
manifesto
08-28-2011, 14:51
Tamamen duygusal.Peder BASRA'dan yeni geldi taze HURMA getirmiş ömrünüzde görmemişsinizdir.(Yeşil iri zeytinebenziyor görünüşü)
Kaç lira ödedin dedim sorma dedi.
Şimdi misafir iyi hoş geldi de badem fıstık hurma ile beslersek bir sonraki ramazanda su ikram etmek zorunda kalırız sanırsam.
Biz iki üç bayramdır pestil ve köme ikram ediyoruz. Onlar da cevizli ve de çok güzel :)
mErvE.G.
08-28-2011, 20:04
Ramazan bayramında elbette hurma verilebilir. Ama badem, ceviz gibi kuruyemiş ikram edilmesi hem tuhaf, hem bayramın mantığına, hem de kültüre aykırı.
Ramazan bayramında tatlı şeyler yenip ikram edildiğini biz Peygamber Efendimiz'den gördük. Ramazan bayramında en tatlı ve en güzel hurmalar ikram edildi-yendi. Osmanlı'da ise özellikle lokum, helva ve baklavalar tüketildi. Bu nedenle Ramazan bayramına halk arasında Şeker bayramı ismi bile verildi.
2 tane bayramımız var. Onu da bozmak istiyorlar. Ramazan bayramında şeker yemeyin, kuruyemiş yiyin derler. Kurban gelince de kurban kesmeyin, para yardımı yapın - tavuk kesin filan derler. Ama yılbaşında evimize çam ağacı diktirip, hindi eti yedirmeye çalışırlar.
bu yazı esasen sağlık açısında ele alınarak yazılmıştır,yaklaşan bayram sebebi ile etrafta o kadar basit üretimleri olan birçogunda üretim izin belgesi dahi olmayan şekerlemeler mevcuttur merdiven altı denilen üretimler.ayrıca bunlarda kullanılan katkı maddelerinin helal olmama ihtimalide vardır.biz bunları almasak bile ikram olarak alma ihtimalimzde vardır..şeker ve benzeri abur cuburların zararları ise başta kanser hücrelerinin çok sevdigi maddeleri içermesidir,ayrıca akyuvarların yabancı maddeleri yok etme yeteneğini azaltıp bağışıklık sistemini son derece zayıflatır.virüs ve bakteri gibi maddeler hücre içine alınıp parçalama yeteneğini azaltır..
bu açıdanda bu günlerde özellikle minimuma indirmek gerkekir. ikramlıklar konusunda elebette baklavamızı kahvemizi hiçbir bayram ihmal etmeyiz.. ceviz badem elbette pahalı ve farklı olabilir, fakat şeker yerine hurma ikram etmenin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.son cümlenizi savunuan bir yazı olsaydı size kesinlikle katılıcağım şüphesiz.
ak sevda
08-28-2011, 23:45
lütfen kimse şekerime çikolatama dokunmasın
bayramda avuçlara rengarenk şeker dolduracaz şeker yiyecez başka birşey yerini doldurmaz
bu yazı esasen sağlık açısında ele alınarak yazılmıştır,yaklaşan bayram sebebi ile etrafta o kadar basit üretimleri olan birçogunda üretim izin belgesi dahi olmayan şekerlemeler mevcuttur merdiven altı denilen üretimler.ayrıca bunlarda kullanılan katkı maddelerinin helal olmama ihtimalide vardır.biz bunları almasak bile ikram olarak alma ihtimalimzde vardır..şeker ve benzeri abur cuburların zararları ise başta kanser hücrelerinin çok sevdigi maddeleri içermesidir,ayrıca akyuvarların yabancı maddeleri yok etme yeteneğini azaltıp bağışıklık sistemini son derece zayıflatır.virüs ve bakteri gibi maddeler hücre içine alınıp parçalama yeteneğini azaltır..
bu açıdanda bu günlerde özellikle minimuma indirmek gerkekir. ikramlıklar konusunda elebette baklavamızı kahvemizi hiçbir bayram ihmal etmeyiz.. ceviz badem elbette pahalı ve farklı olabilir, fakat şeker yerine hurma ikram etmenin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.son cümlenizi savunuan bir yazı olsaydı size kesinlikle katılıcağım şüphesiz.
Neden doğum gününde yaş pasta yerine meyve yiyin denmez de, Ramazan bayramında tatlının yerine bir alternatif üretilir? Ya da yılbaşında hindi kesmeyin sebze tüketin daha sağlıklı denmez de, neden Kurban bayramında kurban kesmeyin, yazıktır, para verin derler?
Beni bu rahatsız ediyor. Elbette akide şekerleri tüketmek yerine hurma yemek, Peygamber Efendimiz gibi ballı şerbetler tüketmek daha sağlıklı. Zaten eskiden lokumu bile baldan, pekmezden yaparlarmış. Şimdi her şeyi bozdular. Sadece tatlı değil; eti de bozdular, meyveyi de bozdular. Bu nedenle her tükettiğimiz yiyeceğe dikkat etmek, tatlı olsun, ekşi olsun, kararında yemek ve yiyeceklerimize haram şeyler karıştırmamak zorundayız.
Her şeyi bozduk. Bayramlarımızı bozmayalım. Alternatif üretmek yerine var olanı korumalı ve bilinçlenmeliyiz. Zaten dini bayramların asıl amacını bilen hiç kimse, Ramazan'da tabak tabak tatlı yiyip kanser olmaz, Kurban'da da tıka basa et yiyip kalp-damar hastalıkları, yüksek kolesterole yakalanmaz.
Beylerbeyi
08-29-2011, 02:56
Baklava en güzel turşuyla gider.. acur ya da salatalıkla..
baklavayla birlikte gitmeyen şey yokmuş :)
en çok baklava-ayran ikilisine şaşırdım, kulağa hoş gelmedi (:
baklavayla en iyi kola gider heralde, bir kardeşimiz de çay demiş, o da ilginçti.
Beylerbeyi
08-29-2011, 03:06
bu bayramda deniyecem çayla baklavayı.(:
tuzlu ve acı yiyeceklerle çay iyi gidiyor da tatlı ve çayı birlikte denemedim.
bu arada fırat kardeş, boşver antep fıstığını siirt fıstığı varken antep yenmez (: ufacık ve kapalı oluyor antep fıstığı, siirt fıstığı antepe nazaran çok daha büyük ve açık. siirt fıstığı ikram et sen (:
Kola herşeyle güzel gider. :)
Evet, çayla baklavayı deneyin gerçekten şahane bir uyum içerisindeler. İlle de diyetteyim diyenlere şekersiz çay tavsiyesinde bulunabilirim :)
Kola tatsız geliyor. Baklavanın yanında ben en çok suyu seviyorum.
Eşref, merak ettim; kola nasıl tatsız olur sıfır şeker değilse? :)
Asidi kaçmış koladan baklava şerbeti bile yapılabilirken :)
Baklavadan sonra kola şekersiz gibi geliyor.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.