fatih kısaparmak balon baskılı balon Bir cesur açıklama daha; Çalgın'ın her çeşidi haramdır ,Tasavvuf müziği uydurmadır! - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir cesur açıklama daha; Çalgın'ın her çeşidi haramdır ,Tasavvuf müziği uydurmadır!

depare
04-26-2011, 16:46
Çalgın'ın her çeşidi haramdır!

http://im.haberturk.com/2011/04/26/624544_detay.jpg?1303820239

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (http://www.akpartiforum.com/etiket/selçuk_üniversitesi_ilahiyat_fakültesi) öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker (http://www.akpartiforum.com/etiket/orhan_çeker)’in dekolte giyen kadınların tacizi göze alması gerektiği açıklamasının ardından, aynı üniversite mezunu bir başka İlahiyatçı Osman Ünlü (http://www.akpartiforum.com/etiket/osman_ünlü) de çok tartışılacak bir başka açıklama yaptı.
Ünlü, katıldığı bir radyo programında çalgının “haram” olduğunu söyledi. Ünlü, çalgının her çeşidinin haram olduğunu belirttikten sonra daha da ileri giderek tasavvuf (http://www.akpartiforum.com/etiket/tasavvuf) müziğine “uydurma”, musiki eşliğinde söylenen ilahilere de “küfür” dedi.
Ünlü, “Çalgılı olarak bir şey söylüyorsan, haram söylüyorsun, dinliyorsan haram dinliyorsun. Bu çalgıyı ilahiye sokuyorsan küfür olur. Herkes toprağın altına girecek, orada hanyayı Konya'yı öğrenecek herkes” diye konuştu.
TGRT (http://www.akpartiforum.com/etiket/tgrt)’de ve TGRT (http://www.akpartiforum.com/etiket/tgrt) Radyo’da program yapan, pek çok kitabı da bulunan Osman Ünlü (http://www.akpartiforum.com/etiket/osman_ünlü)’nün sözleri, İsmailağa Cemaati (http://www.akpartiforum.com/etiket/ismailağa_cemaati)’nin internet sitesinde yayınlandı. Ünlü ses kaydında şu açıklamayı yaptı:
“Yok Türk halk müziği, yok Türk klasik müziği, ismine ne dersen de. Yok tasavvuf (http://www.akpartiforum.com/etiket/tasavvuf) müziği. Yok öyle bir şey, sonradan uydurdular. Hıristiyanların Hz. İsa’nın dininden uzaklaştığı gibi Müslümanları da Hz. Muhammed’in dininden uzaklaştırarak yepyeni bir din ortaya çıkaracaklar. Dolayısıyla çalgının her nevi haramdır. Çalgılı olarak bir şey söylüyorsa haram söylüyorsun, dinliyorsun haram dinliyorsun hesabı vardır. Peki efendim bu çalgıyı ilahiye sokuyorsan o zaman da küfür olur.”

Kaynak: habertürk

Darbeci Çoban
04-26-2011, 17:29
Yürü be cesur yürek.
Kim tutar seni.

TYH
04-26-2011, 17:47
Abo yandık o zaman grubumla beraber..

HaArP
04-26-2011, 17:52
Bu sırra binaendir ki, şeriatça bazı savtlar helâl, bazıları da haram kılınmıştır. Evet, ulvî hüzünleri, Rabbânî aşkları îras eden sesler helâldir. Yetimâne hüzünleri, nefsânî şehevâtı tahrik eden sesler haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise, senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır.

İşârâtü'l-İ'câz, Bakara Suresi, 6. Ayetin Tefsiri (http://www.sorularlarisale.com/index.php?s=modules/kulliyat&id=2722)

depare
04-26-2011, 19:03
Ben aynı ayetin Elmalılı tefsirin de,Kurtubi Tefsirin de böyle bir açıklamasını görmedim geniş açıklamasına baktım yine göremedim zaten ayet çalgı dan bahseden bir ayet değil..:)

Said Nursi hazretleri vermiş olduğun tefsir de ulvi sesler,Rabbani aşka ihtiras eden sesler diyor bunlar illaki çalgı aletlerin'in çıkardığı sesler olacak değil bir dünya ses var

Ayrıca bu tefsirin vermemiş olduğun başlangıcın da Said Nursi hazretleri Kainatın bir musiki yuvası gibi olduğunu kuşların,yağmurun,rüzgarın Rabbani bir tesbihatı andırdığına işaret ediyor buda çalgı ve çalgı aletlerin den bahsetmediğini gösterir :)

Ahmet Yasin
04-26-2011, 19:06
Bildiğim kadarıyla çobanların çaldığı kaval hariç.

EpiVaTeS
04-26-2011, 19:07
Obua'da dahil mi...
alacaktım ben yahu...

TYH
04-26-2011, 19:10
Obua'da dahil mi...
alacaktım ben yahu...

koşarken çalarsan helalmiş ..

Ahmet Yasin
04-26-2011, 19:21
Hocam peki vuvuzuela helalmi?

TYH
04-26-2011, 20:13
Hocam peki vuvuzuela helalmi?
Sekreterine çaldırırsan evet.

El Emin
04-26-2011, 20:20
300 alimin rüyasına peygamber efendimizin giripte övdüğü koca mevlanada zaten etrafında neyi icra ettirerek günahkarlık yapıyordu..:) Oldu başka isteğiniz..

TYH
04-26-2011, 20:21
300 alimin rüyasına peygamber efendimizin giripte övdüğü koca mevlanada zaten etrafında neyi icra ettirerek günahkarlık yapıyordu..:) Oldu başka isteğiniz..
aman hocam şimdi neye,kavala lafımız yok bizim derdimiz gitarla,bateriyle falan derler =D)

Tarantula_
04-26-2011, 20:22
Saçmalık ney tef vb çalgılardan çıkan o anlamlı ve aşk dolu sesler haram mı !

El Emin
04-26-2011, 20:23
Bu arada ismailağada kendi ayağına sıkmış.:)
Nakşibendilerin %70'inden fazlası ilahili(yani arbaneli) olur toplu zikirleri.:)

ibocan
04-26-2011, 20:23

bak koşarken koşarken çarpılıvercen şimdi

El Emin
04-26-2011, 20:24
aman hocam şimdi neye,kavala lafımız yok bizim derdimiz gitarla,bateriyle falan derler =D)

Hacı %70-80 mefhum salt haram veya helal değildir.

Nasıl ne niyetle kullandığına bağlıdır. :)

Özgür Çağrı
04-26-2011, 21:27
Zikirli ilahide harammıymış hoca :hihi2:

TYH
04-26-2011, 21:43
Hacı %70-80 mefhum salt haram veya helal değildir.

Nasıl ne niyetle kullandığına bağlıdır. :)
O ne demek yav" nasıl ve ne niyetle kullandığına bağlıdır " :<|
Bir cisme farklı anlamlar yükleyerek tabi ki zararlı hale getirebiliriz örneğin ben gitarıma benim yaratıcım bu diyerek yaklaşırsam haram olmaktan da çıkar.Olayın iç yüzünü açık açık anlatsalar ya hangi hallerde hangi enstrumanlar harammış bilelim.Kaç oktav genişliğinde olunca helale dönüyormuş falan..

Ahmet Yasin
04-26-2011, 23:11
Sekreterine çaldırırsan evet.
Acil bir sekreter lazım o zaman:)

ZÜMRA
04-26-2011, 23:42
doğru söze ne hacet ki ..
cesur olmakla ne ilgisi varki bunun anlayamadım..

TYH
04-26-2011, 23:58
doğru söze ne hacet ki ..
cesur olmakla ne ilgisi varki bunun anlayamadım..
doğru olan söz nedir ?

El Emin
04-27-2011, 00:02
O ne demek yav" nasıl ve ne niyetle kullandığına bağlıdır " :<|
Bir cisme farklı anlamlar yükleyerek tabi ki zararlı hale getirebiliriz örneğin ben gitarıma benim yaratıcım bu diyerek yaklaşırsam haram olmaktan da çıkar.Olayın iç yüzünü açık açık anlatsalar ya hangi hallerde hangi enstrumanlar harammış bilelim.Kaç oktav genişliğinde olunca helale dönüyormuş falan..

Hacım ez cümle;
Eğer gitarınla şehveti tetikleyen müzikler yapıyorsan elbetteki yaptığın müzik haramdır.
Yok dini konular işliyorsan hadi onuda geçtim beşeri konular işliyorsan dahi kötü bir şeyler tetiklemiyorsan noproblem..

Yani hemen bir çok kavram öyledir.Nasıl kullandığına bağlıdır.

Nefret kötüdür derler misal:) Hayır değildir.Allahın sevmeyip lanet ettiğinden nefret edersen (ör:Şeytan) kötüyü bırak sevaptır..:)

Yani hemen her şey böyledir.Salt kötü veya iyi yoktur.Nasıl kullandığına bağlıdır.

Mavera
04-27-2011, 00:04
bütün günahlarimiz bitip, calgi kalsaydi amenna ama bizim her yerimiz günahkar..

El Emin
04-27-2011, 00:05
Bu ülke her geçen gün karışıyor..
İyice cacık ettiler ülkeyi ya..

Bir DİN(!) yobazları başımızdan eksikti...
Hasbinallah ve nimelvekil..

ZÜMRA
04-27-2011, 00:05
doğru olan söz nedir ?
osman ünlü hocanın bahsettikleri.. doğru buluyorum ..

İntifada
04-27-2011, 00:06
sansar salvo hakkkında bi muafiyet falan yokmu yav :(

Mavera
04-27-2011, 00:07
bu hoca huzura dogru adli programi sunan hocaefendi degilmiydi, zamaninda en favori programimdi hele tgrt nin tgrt oldugu zaman ne dini filmler oynardi be..

TYH
04-27-2011, 00:08
Ya El-Emin bana şunu söyle şehveti tetikleyen müzik ne olabilir mesela ,hangi gamdan bahsediyoruz :İ
Ben muhammediye gamından metal müzik çalıyorum mesela iyi midir?Şaka bir yana altı üstü müzik,dinleyip duvara kafamızı çarpmıyoruz,dinden çıkmıyoruz Allah aşkına komik yorumlara gelmeyin yav..

El Emin
04-27-2011, 00:09
Ya El-Emin bana şunu söyle şehveti tetikleyen müzik ne olabilir mesela ,hangi gamdan bahsediyoruz :İ
Ben muhammediye gamından metal müzik çalıyorum mesela iyi midir?Şaka bir yana altı üstü müzik,dinleyip duvara kafamızı çarpmıyoruz,dinden çıkmıyoruz Allah aşkına komik yorumlara gelmeyin yav..

Yav hacım örnek vereyim misal hani şarkıda diyor ya ;
"Sana taptım taptım " diye..Vs. sözlerinin içinde allaha şirk küfür varsa onu icra etmek haram olur.
Dediğim budur...

TYH
04-27-2011, 00:12
Yav hacım örnek vereyim misal hani şarkıda diyor ya ;
"Sana taptım taptım " diye..Vs. sözlerinin içinde allaha şirk küfür varsa onu icra etmek haram olur.
Dediğim budur...
He en baştan desene,dedim bende bir aklı başındayı daha kaybettik :)
Zaten öyle bir cümle şarkı olmadan bile manevi zarara yol açar,bu adamların yaptığı çok saçma Mavera beyfendinin dediği gibi sanki her tarafımız doğru da bir o kaldı..
özel not:söz yazma kardeş :/

El Emin
04-27-2011, 00:12
Veya ne bileyim bir barda kötü ortamda falan müziğini icra etmiyorsan. Anladın işte sen yav:)

Benden hızlı davrandın..

ZÜMRA
04-27-2011, 00:13
bu hoca huzura dogru adli programi sunan hocaefendi degilmiydi, zamaninda en favori programimdi hele tgrt nin tgrt oldugu zaman ne dini filmler oynardi be..
evet ..huzura doğru programını tvde hala veriyorlarmı bilmiyorum ama tgrt fmde devam ediyor dinlerim bende bazen ..

unnamed
04-27-2011, 00:14
yav neyse susayım....

El Emin
04-27-2011, 00:14
Hacım birde bak bu linkteki yazıyı oku;

http://www.sorularlaislamiyet.com/qna/39467/dinimizin-muzik-dinleme-konusundaki-olcusu-nedir.html

İntifada
04-27-2011, 00:17

bizim evde ben 1 e gidene kadar tv yoktu mavera :)
tgrtnin kasetleri vardı hep onları dinlerdim bende...
emir sultan,bişri hafi falan hey gidi çok güzeldi...
gerçi daha sonra abonemiz oldu tgrt :)
dayımın parsına karşılık armutluda tatil ve elektirkli süpürge önerdiler kaç yıl :)
28 şubatta yaptıkları zigzaklar sağolsun pek kızgınım kendilerine :)

Mavera
04-27-2011, 00:18
bizim evde ben 1 e gidene kadar tv yoktu mavera :)
tgrtnin kasetleri vardı hep onları dinlerdim bende...
emir sultan,bişri hafi falan hey gidi çok güzeldi...

tgrt ilk acildiginda harbi kanaldi cok güzel filmler, programlar vardi ama sonra benim peder gibilerden topladilar paralari seda sayanlara, sibel canlara bastilar babamda hala daha karpayini beklesin dursun :)

Özgür Çağrı
04-27-2011, 00:20
Bizdede tgrt kasetleri dolu yav mehterler falan :) En son amcam yüklü miktarda para kaptırmıştı ne oldu bilmiyorum :)

İntifada
04-27-2011, 00:22
tgrt ilk acildiginda harbi kanaldi cok güzel filmler, programlar vardi ama sonra benim peder gibilerden topladilar paralari seda sayanlara, sibel canlara bastilar babamda hala daha karpayini beklesin dursun :)

aynen mesajı editledim onları dile getirmeye çalıştım :)
seda sayana sible cana ne para vermişler :)
ayakkabıyla koridorlarına girilmeyen odalarında namaz kılan tgrtden gece klüplerinde patronun doğum günü kutlanan tgrtye...
hey gidi hey...

İntifada
04-27-2011, 00:23
Bizdede tgrt kasetleri dolu yav mehterler falan :) En son amcam yüklü miktarda para kaptırmıştı ne oldu bilmiyorum :)

armutluda tatil + ihlas mağazlarından elektrikli süpürge

Mavera
04-27-2011, 00:23
gerci son yillarda yine biraz yola girdiler, yavas yavas mudilerin parasini ödüyorlar, tgrt yi sattilar haber kanaliyla yetiniyorlar ve senden, benden daha cok akparticiler!

Özgür Çağrı
04-27-2011, 00:26
Kolumu kesseniz ampul sarısı akar heyoo ak parti tam vakti falan :hihi2:
Jet fadılda alimler toplantısında zengin müslümanlara ultra lüks devremülkler satıyordu afişler broşürler falan :) Cübbeli temel atma törenlerine katılıyor :hihi2:

Mücahitlikten Müteahhitliğe diyeceğim klasik söz :)

İntifada
04-27-2011, 00:27
gerci son yillarda yine biraz yola girdiler, yavas yavas mudilerin parasini ödüyorlar, tgrt yi sattilar haber kanaliyla yetiniyorlar ve senden, benden daha cok akparticiler!

öyledir ona birşey diyemem...
benden daha çok akpartici olsunlar ben partici olmam partili olmam ;D
destekleri önemli bizim için inşAllah hatalar tekrarlanmaz ne diyelim...

Eşref
04-27-2011, 00:30
Aslında zor bir konu. Sonuçta kimse harama helal, helale de haram demek istemez. Bu nedenle çalgılı aletler konusu için bir yorum yapamayacağım. Ama kesin olan birşey var; o da çalgılı aletlerin ibadet aracı yapılmaması. Mesela hristiyanların, kiliselerde yaptığı müzikli ayinler gibi.

Bu noktadan hareketle, özellikle alevi kardeşlerimizin, Cem evlerindeki uygulamalarını gözden geçirmesi gerekebilir.

ZÜMRA
04-27-2011, 00:45
yapılan çirkin iftiralar hiç hoş değil ama burada bunu tartışacak değilim ..
her duyduğumuza inanmak ne kadar doğru?birilerini karalamak için o kişiler hakkında doğru bilgilere sahip olmanız gerekir ..yapılan iftiralardan yola çıkarak burada ahkam kesmek hiç doğru bir hareket değil.osman ünlü hocanın belirttiği müzik hakkındaki bilgileri radyo programında aktarması bunda yanlış bir şey yok sadece inanırsınız veya inanmazsınız bu kişinin bileceği bir şey.nihayetinde kendi fikirlerini söylemiyor kaynak olarak aldığı değerli büyüklerin kitaplarından okuyup aktarıyor.millet olarak çok seviyoruz işte abartmayı ..

depare
04-27-2011, 11:27
Bu arada ismailağada kendi ayağına sıkmış.:)
Nakşibendilerin %70'inden fazlası ilahili(yani arbaneli) olur toplu zikirleri.:)

Niye kendi ayağına sıksınlar :)

İçinde olmasak sende bizi yiyeceksin

Bir defa İsmailağa cemaatin de hiç bir şekilde sesli zikir yoktur zaten genel de zikirler camide yapılır..

Perşembe akşamları ve her gün yatsı namazından sonra olmak üzere tefriciye ve hatmi hace gibi zikirler yapılır bunlar da dağıtılan taşlarla herkezin kendi içinden okumasıyla olur..

Diğer Nakşiler de varsa ki Süleymancılar da olmadığını iyi biliyorum diğerlerini tam bilemem ama ben genel de Kadiri, Melami ve Caferiler de bu tarz zikirler olduğunu biliyorum ve bazılarını canlı da gördüm bunların da bir kısmı müzik aleti olmadan yapılıyor ve genel olarak bidat olan uygulamalar..

İsmailağa cemaatin de yapılmadığı gibi yapanları da tasvip etmezler müziksiz ilahi bir yere kadar ama müzikli zikir ayinleriyle ilahiyi de bir tutamayız :)

El Emin
04-27-2011, 11:41
Niye kendi ayağına sıksınlar :)

İçinde olmasak sende bizi yiyeceksin

Bir defa İsmailağa cemaatin de hiç bir şekilde sesli zikir yoktur zaten genel de zikirler camide yapılır..

Perşembe akşamları ve her gün yatsı namazından sonra olmak üzere tefriciye ve hatmi hace gibi zikirler yapılır bunlar da dağıtılan taşlarla herkezin kendi içinden okumasıyla olur..

Diğer Nakşiler de varsa ki Süleymancılar da olmadığını iyi biliyorum diğerlerini tam bilemem ama ben genel de Kadiri, Melami ve Caferiler de bu tarz zikirler olduğunu biliyorum ve bazılarını canlı da gördüm bunların da bir kısmı müzik aleti olmadan yapılıyor ve genel olarak bidat olan uygulamalar..

İsmailağa cemaatin de yapılmadığı gibi yapanları da tasvip etmezler müziksiz ilahi bir yere kadar ama müzikli zikir ayinleriyle ilahiyi de bir tutamayız :)

Bende ismailağa yapıyor demedim ki dostum.
İsmailağanın bağlı olduğu nakşilik tarikatı dedim onlarda var.
Valla senin gördüklerini bilemem ama benim anne ve nene tarafından nakşiliği bilirim.
Hatta bizim buradaki nakşi dergahının kadınların ilahicisi nenem olur arbane çalıp söyler..
Birde 5 kol üzerinden ders veren şeyhler var onlarında ilahili zikirleri var.

Bidat diyorsunda neye göre kime göre bidat?
Toplu zikirde sonradan ortaya çıkmış bir kavram değil midir?
Efendimiz sahabilerle toplu zikir mi yapmıştır.Bidatsa toplu zikirde bidat..
Eğer ilahili zikire bidat diyorsan o zaman bidatın bidatı olur oda..:)

depare
04-27-2011, 11:52
Bende ismailağa yapıyor demedim ki dostum.
İsmailağanın bağlı olduğu nakşilik tarikatı dedim onlarda var.
Valla senin gördüklerini bilemem ama benim anne ve nene tarafından nakşiliği bilirim.
Hatta bizim buradaki nakşi dergahının kadınların ilahicisi nenem olur arbane çalıp söyler..
Birde 5 kol üzerinden ders veren şeyhler var onlarında ilahili zikirleri var.

Bidat diyorsunda neye göre kime göre bidat?
Toplu zikirde sonradan ortaya çıkmış bir kavram değil midir?
Efendimiz sahabilerle toplu zikir mi yapmıştır.Bidatsa toplu zikirde bidat..
Eğer ilahili zikire bidat diyorsan o zaman bidatın bidatı olur oda..:)

Dostum bidat bir çok bölüme ayrılır haram olanı,mekruh olanı olduğu gibi müstehap olanı hatta vacip olanı vardır :)

Allah beni çokça zikredin buyuruyor sen bu yolda harama bulaşmadan bir çığır açmışsan bu bidatın sevabı tadından yenmez ;;)

Ona bakarsak Camiye Minare yapmakta bidattir Peygamberimiz (s.a.v) böyle bir uygulama yapmadı Ancak Bilali Habeşin'in (r.a) ezanı okurken yükseğe çıkması bu fikri sundu buda müstehap bir bidattır :)

Buna çok örnek verebiliriz namaz dan sonra toplu olarak çektiğimiz tesbih ve okunan bazı dua ve ayetler de asrı saadet dönemin de bu şekilde yapılmıyordu bunu organize edip bu şeklini veren de Osmanlıdır bu da hoş bir bidat :)

Birde şu var zikir de çeşitlidir namaz da,Allahın anıldığı sohbetler de zikir hükmüne geçer bunlar da toplu zikire işaret değilmidir :)

El Emin
04-27-2011, 11:58
Dostum bidat bir çok bölüme ayrılır haram olanı,mekruh olanı olduğu gibi müstehap olanı hatta vacip olanı vardır :)

Allah beni çokça zikredin buyuruyor sen bu yolda harama bulaşmadan bir çığır açmışsan bu bidatın sevabı tadından yenmez ;;)

Ona bakarsak Camiye Minare yapmakta bidattir Peygamberimiz (s.a.v) böyle bir uygulama yapmadı Ancak Bilali Habeşin'in (r.a) ezanı okurken yükseğe çıkması bu fikri sundu buda müstehap bir bidattır :)

Buna çok örnek verebiliriz namaz dan sonra toplu olarak çektiğimiz tesbih ve okunan bazı dua ve ayetler de asrı saadet dönemin de bu şekilde yapılmıyordu bunu organize edip bu şeklini veren de Osmanlıdır bu da hoş bir bidat :)

Birde şu var zikir de çeşitlidir namaz da,Allahın anıldığı sohbetler de zikir hükmüne geçer bunlar da toplu zikire işaret değilmidir :)

Bende onu diyorum hay allah senden razı olsun hacım çok güzel açıklamışsın.
İşte kime göre neye göre bidat? Her sonradan çıkana bidat deyip tekmeleyemezsin.
Şimdi sami yusuf müzikli ilahi yapıyor ve bende ilahı aşkın kabarmasına neden oluyor eğer sen kalkıp o adamın yaptığı bidattir haramdir diyorsan sadece gülüp geçerim ...
Yani meyvesi yararlı olan bir ağacı kesmek gibi bir şey olur.

Hem asrın müceddidi zaten çok güzel açıklamış;
“…Bu sırra binaendir ki, şeriatça bazı savtlar (sesler) helâl, bazıları da haram kılınmıştır. Evet ulvî hüzünleri, Rabbanî aşkları îras eden (hatırlatan) sesler, helâldir. Yetimane hüzünleri, nefsanî şehevatı tahrik eden sesler, haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise, senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır.”

Ben onu baz alırım..Cevaz vermişse isteyen haram desin...

depare
04-27-2011, 12:40
Neye göre bidat konusun da içeriğinde haram olan bir şey olup olmadığına bakılır..

Çalgı da haram olduğu için çalgılı zikir,ilahi haram bir bidat olur çalgı yoksa mekruh ya da müstehab bidat olur bunun kime göresi yoktur içinde çalgı olana zaten kimse helal demez bu kişi tercihine bırakılmış değildir :)

Ben Said Nursi hazretlerin'in Kainattaki musiki den bahsettiğine eminim tabi bu sözden sizin çıkarımınız farklı olabilir inşaallah ben yanılırım sizi bu fetva temize çıkarır :)

Şu zaman da görüyoruz Kutlu Doğum bahanesiyle neredeyse yeşil pop diyebileceğimiz uygulamalar üstelik cami bahçelerin de yapılıyor Peygamberi haramla anıp en kötüsü helal işlediklerini sanıyorlar..

Bende İmamı Gazalin'in bir sözüyle bitireyim;

"Ses dinlerken, ud, keman, ney, saz, kaval gibi hiç bir çalgı çalmamalıdır. Her çalgıyı çalmak ve dinlemek haramdır. Hoş olduğu, hoşa gittiği için haram değildir. Bir kimse hoşa gitmeyecek şekilde rast gele çalsa da,ustalıkla çalmasa da yine haramdır. (İmamı Gazali-K. Saadet s.326)

El Emin
04-27-2011, 12:44
Neye göre bidat konusun da içeriğinde haram olan bir şey olup olmadığına bakılır..

Çalgı da haram olduğu için çalgılı zikir,ilahi haram bir bidat olur çalgı yoksa mekruh ya da müstehab bidat olur bunun kime göresi yoktur içinde çalgı olana zaten kimse helal demez bu kişi tercihine bırakılmış değildir :)

Ben Said Nursi hazretlerin'in Kainattaki musiki den bahsettiğine eminim tabi bu sözden sizin çıkarımınız farklı olabilir inşaallah ben yanılırım sizi bu fetva temize çıkarır :)

Bende İmamı Gazalin'in bir sözüyle bitireyim;

"Ses dinlerken, ud, keman, ney, saz, kaval gibi hiç bir çalgı çalmamalıdır. Her çalgıyı çalmak ve dinlemek haramdır. Hoş olduğu, hoşa gittiği için haram değildir. Bir kimse hoşa gitmeyecek şekilde rast gele çalsa da, ustalıkla çalmasa da yine haramdır. (İmamı Gazali-K. Saadet s.326)

İmam Gazzali alimde Mevlana ne?
Peygamberimizin 300 alimin rüyasına girerek övdüğü mevlana bence kalkıp haram olanı yapmaz...

El Emin
04-27-2011, 12:46
Bu linkte çok güzel kritiğini tetkiğini yapmışlar;
http://www.sorularlaislamiyet.com/article/14255/calgili-muziklerin-dinlenmesi-hususunda-hadisler-ve-islam-alimlerinin-gorusleri-nelerdir.html

ZÜMRA
04-27-2011, 14:35
İmam Gazzali alimde Mevlana ne?
Peygamberimizin 300 alimin rüyasına girerek övdüğü mevlana bence kalkıp haram olanı yapmaz...

şu yazıyı bir oku derim ..Mevlana Celaleddin Rumi hazretlerinin hakkında:

Tasavvuf deryasına dalmış bir Hak âşığıdır. İlmi, teşbihleri, sözleri ve nasihatleri bu deryadan saçılan hikmet damlalarıdır. O, bir tarikat kurucusu değildir. Yeni usûller ve ibadet şekilleri ihdâs etmemiştir. Ney, dümbelek, tambur gibi çeşitli çalgı âletleri çalınarak yapılan törenler ve âyinler, Hazret-i Mevlana’nın vefatından 3-4 asır sonra meydana çıkmıştır. Halbuki o, ney ve dümbelek çalmadı. Dönmedi, raks etmedi. Bunları sonra gelenler uydurdu. 24 binden ziyade beytiyle dünyaya nûr saçan Mesnevî’sine, her ülkede, birçok dillerde şerhler yapılmıştır. En kıymetlisi Mevlana Câmi’nin kitabı olup, bunun da şerhleri vardır. Türkçe şerhlerinden, Ankara vâlisi Âbidin Paşanın şerhi çok kıymetlidir. Âbidin Paşa bu şerhinde, ney’in, insan-ı kâmil olduğunu ispat etmektedir.

Mevlevîlik, cahillerin eline düştüğünden, bunlar ney’i çalgı sanarak, ney, dümbelek gibi şeyler çalmaya, dönmeye başlamışlar. İbadete, İslam dininin yasak ettiği çirkin şeyler karıştırmışlardır. Hazret-i Mevlana, bırakın ney çalmayı, oynayıp dönmeyi, yüksek sesle zikir bile yapmadı. Nitekim Mesnevî’sinde diyor ki:
Pes zî cân kün, vasl-ı Canan-râ taleb
Bî leb-ü gâm mîgû nâm-ı rab.

Manası şudur:
O halde, Canana kavuşmayı, cân-u gönülden iste
Dudağını oynatmadan, Rabbinin ismini kalbinden söyle.

BeldeiTAYYIBe
04-27-2011, 19:28
Bir DİN(!) yobazları başımızdan eksikti...

mübarek,
söylenenlere katilmiyorsanda böyle deme bari.
Neticede ilim irfan sahibi bir hocaefendinin fikhi bir mevzuuda yaptigi aciklamadir.
Alime saygi...o da olmazsa ilmini saygi gösterelim...derim.

El Emin
04-27-2011, 19:41
Saliha o yazılanın aslı ne? Mevlananın sema etmediğini ilk defa buradan sizden duydum.
O ney icra etti demiyorum ama onların ayinlerinde ney vardı yani icra ediliyordu.

mübarek,
söylenenlere katilmiyorsanda böyle deme bari.
Neticede ilim irfan sahibi bir hocaefendinin fikhi bir mevzuuda yaptigi aciklamadir.
Alime saygi...o da olmazsa ilmini saygi gösterelim...derim.

Hoca olan kim bilmiyorum ama her geçen gün hocalarımız artıyor maşaallah.
Hepside sansasyonel şeylerle karşımıza çıkıyor bu ne tevafuk.
Açık söyleyeyim artık ekranlarda boy gösteren hiç bir hocaya saygım kalmadı desem yeridir.

BeldeiTAYYIBe
04-27-2011, 19:48
Hoca olan kim bilmiyorum ama her geçen gün hocalarımız artıyor maşaallah.

Görüyorum...
bilmedigin daha cok sey var.

El Emin
04-27-2011, 19:49
Görüyorum...
bilmedigin daha cok sey var.

El Hak...

Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım başım göğe ererdi. (İmam-ı Azam)

BeldeiTAYYIBe
04-27-2011, 20:01
El Hak...

Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım başım göğe ererdi. (İmam-ı Azam)

kendi cehaletini Imami Azamin tevazusuyla örtmeye calisma.
aradaki farkida bilmiyorsun.
Ama ögrenirsin ins...gec olmadan.

El Emin
04-27-2011, 20:06
kendi cehaletini Imami Azamin tevazusuyla örtmeye calisma.
aradaki farkida bilmiyorsun.
Ama ögrenirsin ins...gec olmadan.

Dostum ben onun mütevaziliğiyle örtmüyorum.
Hiç bir zamanda bilen biriyim demedim.
Sadece yaşamışlığım varsa yaşadım gördüm derim.
Her daim dediğim hiç bir şey bilmediğimdir.

İmam-ı Azamın sözüne gelince o sözün arkasına sığınmak için paylaşmadım.
Çok hoşuma giden bir sözdür.
Aklıma geldikçe düşünürüm eğer öyle bilgin biri o sözü kullanıyorsa benim halim nice ola diye.
Umarım anlatabilmişimdir.
Evet bir çok şeyin farkında olmadığımında farkındayım.
Dua niyetine bende inşaallah diyorum.

BeldeiTAYYIBe
04-27-2011, 20:19
Evet bir çok şeyin farkında olmadığımında farkındayım.
Dua niyetine bende inşaallah diyorum.

Her zaman farkinda olmani zaruri kilacak bir sey söyleyeyim.
Alime saygini yitirme. Alimi sevmesende, benimsemesende ilmine saygi göster...
Bugün sen bu adama din yobazi dersin, yarin bir baskasi cikar x hocaya dil uzatir, bir baskasi Mahmut hocaya, Fethullah hocaya, Ahmet hocaya, Musatafa hocaya....

Elestirin kardesim...bende cahil halimle bir cok hocanin söylediklerini benimsemiyorum. Ama din yobazi demek suretiyle hakarette etmiyorum.

Velhasili kelam...ihtilaf noktamiz cok olsada ittifak noktalarimizda bulusmaliyiz...

Allah bizleri dil afetinden muhafaza buyursun.

El Emin
04-27-2011, 20:26
Her zaman farkinda olmani zaruri kilacak bir sey söyleyeyim.
Alime saygini yitirme. Alimi sevmesende, benimsemesende ilmine saygi göster...
Bugün sen bu adama din yobazi dersin, yarin bir baskasi cikar x hocaya dil uzatir, bir baskasi Mahmut hocaya, Fethullah hocaya, Ahmet hocaya, Musatafa hocaya....

Elestirin kardesim...bende cahil halimle bir cok hocanin söylediklerini benimsemiyorum. Ama din yobazi demek suretiyle hakarette etmiyorum.

Velhasili kelam...ihtilaf noktamiz cok olsada ittifak noktalarimizda bulusmaliyiz...

Allah bizleri dil afetinden muhafaza buyursun.

Valla ben orada din yobazı kelimem sadece o hocaya atfen değildi.
İki günlük ortaya çıkıp sansasyonel kelimelerle anılıp sonra ortadan kaybolan kısacası kişilerdir.

Hem Alim diyorsunuzda her ilahiyat bitiren alim mi oluyor.
Benim bildiğim alim ta küçüklüğünden tutunda hayatı boyunca neredeyse iç içe olmuş insandır.
Hayatım boyunca bu ülkede verilen ilahiyat diplomasına itibar etmedim haliyle yetiştirdiklerinede pek itibarım olmuyor.Vesselam!.

ZÜMRA
04-27-2011, 21:17
Saliha o yazılanın aslı ne? Mevlananın sema etmediğini ilk defa buradan sizden duydum.
O ney icra etti demiyorum ama onların ayinlerinde ney vardı yani icra ediliyordu.

Öncelikle ney'in Hazreti Mevlana nın vefatından 3-4 asır sonra ortaya çıktıgını bildirmişler..Sen ise diyorsun ki ayinlerinde ney vardı icra ediyorlardı..Sence bu mümkünmüdür? Bu saçmalık cahillerin ortaya cıkardığı bi kaç uydurmadan başka hiçbirşey değildir...Biz doğru bildiğimizi anlatırız paylaşırız Rabbimde niye anlatmadın dediğinde bahanemiz olmaz...

ZÜMRA
04-27-2011, 21:24
Valla ben orada din yobazı kelimem sadece o hocaya atfen değildi.
İki günlük ortaya çıkıp sansasyonel kelimelerle anılıp sonra ortadan kaybolan kısacası kişilerdir.

Hem Alim diyorsunuzda her ilahiyat bitiren alim mi oluyor.
Benim bildiğim alim ta küçüklüğünden tutunda hayatı boyunca neredeyse iç içe olmuş insandır.
Hayatım boyunca bu ülkede verilen ilahiyat diplomasına itibar etmedim haliyle yetiştirdiklerinede pek itibarım olmuyor.Vesselam!.

Osman Ünlü hocaya gelince o kendini ilahiyat fakultesinde yetişdirmiş bir Alim değil , kendini Ehli sünnet kitaplarından öğrendikleri ile yetiştirmiş bir büyük...Emin ol " El Emin " sizin hocam dediğiniz bir çok İlahiyat mezunu olsun olmasın kendi fikirlerini öne süren hocalarınızada ben itibar etmem...

İntifada
04-27-2011, 21:41
sem95V_VSQQ

ZÜMRA
04-27-2011, 21:56
sem95V_VSQQ

Şunu söylemeden geçemicem ; bir hoca Allah ü tealanın emirlerini yaymaya çalışıyor ve bunlar ile amel etmiyor ise bu hocanın hangi fetvası kime ne kadar faydası olabilirki.. İmam-ı Azam Hazretlerine bir gün bir adam gelip ya İmam çocuğuma söyle tatlı şeker yememesi gerek beni dinlemiyor sen söyler isen seni dinler der, İmam- Azam Hazretleride şimdi git kırkgün sonra gel buyurunca bunun hikmetini sorar adamcağız; cevap olarak kırkgün boyunca şeker yememeliyim ki bütün zerremden cıksın ve sözüm ona tesir etsin buyurmuştur...Paylaştığın videodaki hocayı bir baba olarak değerlendirmiş olsak o babanın kendi kızına ne kadar sözü tesir eder ????

(bu arada videodaki hoca kimdir? ;D

İntifada
04-27-2011, 21:57
:şaşkın::şaşkın::şaşkın::şaşkın:
Mustafa İslamoğlu

ZÜMRA
04-27-2011, 21:58
:şaşkın::şaşkın::şaşkın::şaşkın:

Mustafa İslamoğlu

hmmm;D

El Emin
04-27-2011, 22:00
Öncelikle ney'in Hazreti Mevlana nın vefatından 3-4 asır sonra ortaya çıktıgını bildirmişler..Sen ise diyorsun ki ayinlerinde ney vardı icra ediyorlardı..Sence bu mümkünmüdür? Bu saçmalık cahillerin ortaya cıkardığı bi kaç uydurmadan başka hiçbirşey değildir...Biz doğru bildiğimizi anlatırız paylaşırız Rabbimde niye anlatmadın dediğinde bahanemiz olmaz...

Osman Ünlü hocaya gelince o kendini ilahiyat fakultesinde yetişdirmiş bir Alim değil , kendini Ehli sünnet kitaplarından öğrendikleri ile yetiştirmiş bir büyük...Emin ol " El Emin " sizin hocam dediğiniz bir çok İlahiyat mezunu olsun olmasın kendi fikirlerini öne süren hocalarınızada ben itibar etmem...

İyi hoş diyorsun uyarıyorsunda kaynak ne ben onu soruyorum.
Yok eğer mevleviliği hayatını mevleviliğe vermişlerden de iyi biliyorsanız o zaman hiç bir söze gerek yok.
Her ne ise konuyu uzatıp atışmaya döndürmek istemiyorum.
Sadece ricam varsa o dediğinize tarih vs. kanıt olarak sunmanızı istiyorum.

sem95V_VSQQ

Mustafa hocada güzel açıklamış şükranlar..:gül:

Hüdaverdi
04-27-2011, 22:03
Pörsümüş bunun beyni.
Bu devirde kullanılan en büyük silah müziktir.
Yanlış bilgiye sahip değilsem cahiliye döneminde şiir en büyük etkendi.
Günümüzde ise şiirlerin bestelendiği,müzikler şarkılar türküler falan filan.
''Türkülerle gömün beni'' saçma sapan türkü dinlerse ha buna haram de,saçma sapan de,küfürlü şarkılar için de,kedi yiyenlerin dinledikleri şarkılar için de de ama genele vurma la kaç yaşında adamsın ;D
''Müzik ruhun gıdasıdır '' M.K.A.
Bu tür açıklamalar insanların dinden daha da korkmasını sağlıyor.
Yazık.

Benden gelsin tüm haramzadelere.

xarxqi

İntifada
04-27-2011, 22:06
tam haramzade seçmişsin he :)
adamlar ihlas suresiyle alay etmiş :)
bide görüşünü benimsemesende salla hakaret etme katılmıyorum adyı de delil göster de:)

ZÜMRA
04-27-2011, 22:08
İyi hoş diyorsun uyarıyorsunda kaynak ne ben onu soruyorum.
Yok eğer mevleviliği hayatını mevleviliğe vermişlerden de iyi biliyorsanız o zaman hiç bir söze gerek yok.
Her ne ise konuyu uzatıp atışmaya döndürmek istemiyorum.
Sadece ricam varsa o dediğinize tarih vs. kanıt olarak sunmanızı istiyorum.

kaynak kaynak kaynak ;ı: Rabbimin emri kaynak daha ne istersiniz ki anlamış değilim..MÜZİK HARAMDIR ,ALLAHIN İSMİNİ MÜZİĞE DAHİL ETMEK KÜFRDÜR...

El Emin
04-27-2011, 22:10
Hüdaverdiye katılıyorum.Efendimiz kendi zamanındaki edebiyat ve daha bir çok alanda etkili olan mefhumları kullanıp onlardan faydalanmaya çalıştı.
Yanında şair sahabeler vardı.Özellikle onlara yazdığı şiirleri konuşmalarda okuttururdu.
Bu günde müzik çok etkili bir silah.
Ve bunları kullanmaya çalışan dini oluşumda var ülkemizde hamdolsun.
Kalkıpta savaş açmak niye pek makul gelmiyor.

İntifada
04-27-2011, 22:11
muhammedin kaynaktan kastı ayet,hadis galiba...

El Emin
04-27-2011, 22:14
kaynak kaynak kaynak ;ı: Rabbimin emri kaynak daha ne istersiniz ki anlamış değilim..MÜZİK HARAMDIR ,ALLAHIN İSMİNİ MÜZİĞE DAHİL ETMEK KÜFRDÜR...

Öncelikle;
1-)"Tasavvuf deryasına dalmış bir Hak âşığıdır. İlmi, teşbihleri, sözleri ve nasihatleri bu deryadan saçılan hikmet damlalarıdır. O, bir tarikat kurucusu değildir. Yeni usûller ve ibadet şekilleri ihdâs etmemiştir. Ney, dümbelek, tambur gibi çeşitli çalgı âletleri çalınarak yapılan törenler ve âyinler, Hazret-i Mevlana’nın vefatından 3-4 asır sonra meydana çıkmıştır. Halbuki o, ney ve dümbelek çalmadı. Dönmedi, raks etmedi. Bunları sonra gelenler uydurdu. 24 binden ziyade beytiyle dünyaya nûr saçan Mesnevî’sine, her ülkede, birçok dillerde şerhler yapılmıştır. En kıymetlisi Mevlana Câmi’nin kitabı olup, bunun da şerhleri vardır. Türkçe şerhlerinden, Ankara vâlisi Âbidin Paşanın şerhi çok kıymetlidir. Âbidin Paşa bu şerhinde, ney’in, insan-ı kâmil olduğunu ispat etmektedir.

Mevlevîlik, cahillerin eline düştüğünden, bunlar ney’i çalgı sanarak, ney, dümbelek gibi şeyler çalmaya, dönmeye başlamışlar. İbadete, İslam dininin yasak ettiği çirkin şeyler karıştırmışlardır. Hazret-i Mevlana, bırakın ney çalmayı, oynayıp dönmeyi, yüksek sesle zikir bile yapmadı. Nitekim Mesnevî’sinde diyor ki:
Pes zî cân kün, vasl-ı Canan-râ taleb
Bî leb-ü gâm mîgû nâm-ı rab.

Manası şudur:
O halde, Canana kavuşmayı, cân-u gönülden iste
Dudağını oynatmadan, Rabbinin ismini kalbinden söyle."

Ben bu yazınıza kaynak dedim.Rabbim kur'anda mevlanadan bahsetmişte ben mi habersizi/z/m?

2-) Kafamıza göre rabbin emiri haram diyemeyiz.

O zaman bende ilan ediyorum.Rabbin emri sigara haram.

Neye göre? Kaynak ne? Delil ne? diye sorarlar...

Öyle haybeden haram veya helal addedemeyiz bir şeyi..
Onca alimin fetvası da var onlara ne diyeceksiniz?

El Emin
04-27-2011, 22:15

Valla ben mevlanayı anlatan hakkında bilgi veren tek bir ayet ve hadis görmedim ;D;D

İntifada
04-27-2011, 22:18
Mustafa İslamoğlunun sözü çok hoşuma gitti bu konu hakkındaki ve çok doğru geldi...

''müzik bir haramın yedeği olarak kullanılıyorsa haram hükmüne dahil olur,bir helalin yedeği olarak kullanılıyorsa helal hükmüne dahil olur ''

İntifada
04-27-2011, 22:19
Valla ben mevlanayı anlatan hakkında bilgi veren tek bir ayet ve hadis görmedim ;D;D

sen mevlana hakkındamı diyordun :)
ben okumadım müziği kast ediyorsun zannettim...

ZÜMRA

Hazret-i Ebu Bekir, iki küçük cariyenin tef çalıp şarkı söylediklerini gördü ve onları azarlayarak “Şeytanın çalgısını mı çalıyorsunuz?” dedi. (Buhari)

İbni Abbas hazretleri, “Çalgı aletleri haramdır” dedi. (Beyheki)

mam-ı Birgivi hazretleri buyuruyor ki:
Saz dinlemekten kulaklarını korumalıdır. (Risale-i Birgivi)

Çalgı çalarak veya oyun arasında Kur'an okuyan kâfir olur. (Tergib-üs-salât)

Tasavvuf müziği diye bir şey yoktur. Müzik, nefsin gıdası, ruhun zehiridir, kalbi karartır. (Dürr-ül mearif)

Bu kadar kaynak yeterlimi ? Devam edeyim mi ?:şaşkın:

El Emin
Mustafa İslamoğlunun sözü çok hoşuma gitti bu konu hakkındaki ve çok doğru geldi...

''müzik bir haramın yedeği olarak kullanılıyorsa haram hükmüne dahil olur,bir helalin yedeği olarak kullanılıyorsa helal hükmüne dahil olur ''

Eyvallah...Yani %80'den fazla kavram salt iyi yada salt kötü değildir.
Ne niyetle çıktığı nereye götürdüğüdür mesele...

El Emin
04-27-2011, 22:21
sen mevlana hakkındamı diyordun :)
ben okumadım müziği kast ediyorsun zannettim...

Ya hani mevlanaya dair birşey paylaşmış ya.
Delil kaynak sordum hala yok..

El Emin
04-27-2011, 22:25
“ Dinle neyden, zirâ o birşeyler anlatmada

Ayrılıklardan şikâyet etmededir.

Ney der ki: Beni kamışlıktan kopardıklarından beri,

İniltim kadın - erkek herkesi ağlattı.

Ayrılık bağrımı delik deşik eylesin,

Tâ ki aşk derdini anlatabileyim.”

Bu mesneviden ufak bir kısım..:) Mevlan ,ney,sema üçlüsüne dair onlarca delil getiririm..

TYH
04-27-2011, 22:29
� Dinle neyden, zirâ o birşeyler anlatmada

Ayrılıklardan şikâyet etmededir.

Ney der ki: Beni kamışlıktan kopardıklarından beri,

İniltim kadın - erkek herkesi ağlattı.

Ayrılık bağrımı delik deşik eylesin,

Tâ ki aşk derdini anlatabileyim.�

Bu mesneviden ufak bir kısım..:) Mevlan ,ney,sema üçlüsüne dair onlarca delil getiririm..

Bak hala kafa tutuyor.Şu andan itibaren ocak dışındasın :İ
Çok komik yaa :)

Hüdaverdi
04-27-2011, 22:35
Biri bana pc nin,internetin haram olup olmadığını söyleyebilir mi ;D

El Emin
04-27-2011, 22:41
Bak hala kafa tutuyor.Şu andan itibaren ocak dışındasın :İ
Çok komik yaa :)

:hihi2::hihi2::hihi2:
Bende mevlevi dergahına sığınırım o zaman..Hem ne öyle ocak falan bana göre değil.;D

ZÜMRA
04-27-2011, 22:43
konu çok fazla uzadı artık sukut etmek istiyorum:)
ben bildiklerimi anlattım bu vebal üzerimden kalkarsa ne mutlu bana..
kaynak istiyorsun ama biraz önce belirttiğim gibi ney'in Mevlana Hazretlerinin vefatından 4 asır sonra çıkmış olması bu konuda ne kaynağı istiyorsun ki?

El Emin
04-27-2011, 22:43
Biri bana pc nin,internetin haram olup olmadığını söyleyebilir mi ;D

Bak on numara soru...
Nasıl kullandığına bağlı..Mynet ,Milliyet giriyorsan katiyyen haram..;D
Zekeriya beyaz'ıda getirsen haram..Cevaz çıkmaz..;D

Yok girip ayet hadis okuyorsan..Veya dünyevi haram olmayan şeylerle meşgul oluyorsan niye haram olsun ki.:)

El Emin
04-27-2011, 22:44
konu çok fazla uzadı artık sukut etmek istiyorum:)
ben bildiklerimi anlattım bu vebal üzerimden kalkarsa ne mutlu bana..
kaynak istiyorsun ama biraz önce belirttiğim gibi ney'in Mevlana Hazretlerinin vefatından 4 asır sonra çıkmış olması bu konuda ne kaynağı istiyorsun ki?

Her ne ise cevapta vermek istemiyorum.
Şuana kadar anlatamadıysam kendimi şuandan sonrada anlatamayacağım apaçık.
Vesselam!:gül:

Hüdaverdi
04-27-2011, 22:51
Amacımda buydu zaten ;D
Dinimizislam soru-cevap sitesinde de haram-günah vs. vs. yazmışlar amma üst tarafa bakın ne var ?
mp3 kısmı.
Özenle,uzun veya kısa,net cevaplar veren,en çok girilen o site dahi neymiş ? Müzikli paylaşımlar yapabiliyormuş,veya ilahi diyelim hadi,çalgılı aletler var sonuçta içinde.

Sinema veya.Sinema da aslında kötü bir şey o zaman.
Sen Şişli'deki 'boncuk sineması' na gidersen ee tabi ki haram günah olur.Filmleri malum.
Ama gidip düzgün bir sinema da Hür Adam'ı izlersen faydası var,faydası olmasa bile zararı olmaz kesenden başka ;D

Herşeye 'günah-haram' diyip kestirip olmaz.Genel demiyorum bunu ha,içki için falan aman yanlış anlaşılmasın ;D
Kendi lehine çevireceksin bazı şeyleri.

Özgür Çağrı
04-28-2011, 00:16
Tasavvufi düşüncede olan arkadaşlara ağır gelebilir fakat bana göre tasavvuf İslam dışı bir akım tıpkı alevilik gibi bir kültür. İslam dışı olmasaydı inananlarına mutasavvuf denmezdi müslüman denirdi.
Tasavvuf özü itibariyle hoş bir olay olsada bidatları ve batılları çok maalesef.
İslam Kuran'dır Sünnettir.
Ve sadece Kur'an'dan hesaba çekileceğiz. Kimse sana ahirette torpil yapmayacak. Bilmem ne şıhının müridisin diye kayırma falan olmayacak. Amelinle hesaba çekileceksin. Yaptığın hayırlı ameller sana artı sağlar.
Biz dünyada torpile karşı savaşıyoruz müslümanlar olarak bazı müslüman dostlar dünyadan ahirette torpil bulmaya kalkışıyorlar

ilginç :)

ZÜMRA
04-28-2011, 01:00
Amacımda buydu zaten ;D
Dinimizislam soru-cevap sitesinde de haram-günah vs. vs. yazmışlar amma üst tarafa bakın ne var ?
mp3 kısmı.
Özenle,uzun veya kısa,net cevaplar veren,en çok girilen o site dahi neymiş ? Müzikli paylaşımlar yapabiliyormuş,veya ilahi diyelim hadi,çalgılı aletler var sonuçta içinde.

mp3 kısmı var evet ama içeriğine bakmak aklına gelmedi sanırım:)
üzerine tıklarsan içinde mehter marşlarının müziksiz ilahilerin evliyaların hayatlarını görebilirsin :)ön yargılı yaklaşmadan önce iyi araştırmak gerekir ;1

HaArP
04-28-2011, 01:13
Tasavvufi düşüncede olan arkadaşlara ağır gelebilir fakat bana göre tasavvuf İslam dışı bir akım tıpkı alevilik gibi bir kültür. İslam dışı olmasaydı inananlarına mutasavvuf denmezdi müslüman denirdi.
Tasavvuf özü itibariyle hoş bir olay olsada bidatları ve batılları çok maalesef.
Ve sadece Kur'an'dan hesaba çekileceğiz. Kimse sana ahirette torpil yapmayacak. Bilmem ne şıhının müridisin diye kayırma falan olmayacak. Amelinle hesaba çekileceksin. Yaptığın hayırlı ameller sana artı sağlar.
Biz dünyada torpile karşı savaşıyoruz müslümanlar olarak bazı müslüman dostlar dünyadan ahirette torpil bulmaya kalkışıyorlar

Bu bakış tarzı bir sade Müslüman olarak Haktır... Çünkü Haram'ı Helali bilmek Farz-ı Ayn olan emirleri yerine getirmek bir Müslüman'ın bakacağı açıdır... Lakin Tasavvuf bir İlimdir ve bir Tarikattir yani Yoldur... İlimde derinleşen ve bu yolu seçenler Derinlerde hareket edeceğinden Ahir zamanlar, Tarih boyunca taassub ve tek tip İslam anlayışları Alimlerin derinlerde bahsettiği kavramları cahillerin yüzeysel ve cımbızla almalarından kaynaklanmaktadır... !

İnsanların ve nefislerin hataları üzerinden Hakiki ehli ayırmak her tarihte zor olmuştur... Lakin Tasavvuf bir İlimdir... Bu yoldan gidenlere saygı gösterebilmek için İlimde derinleşmeli ! Bu yoldan gitmeyenleride Taasub halinde yaklaşılmamalıdır... !

Çünkü Tasavvuf İslam Galip olduğu tarihlerde yaşanan Hak İlimdir... Şimdi Ahir zaman ! Bilmediğimiz şeyleri eleştirmemek acizane daha hakikatli bir yol olsa gerekir...

İntifada
04-28-2011, 01:47

helal genç sana ;)

rizzelli
04-28-2011, 10:00

Din olarak İslam, tabiatıyla manevi alana vurgu yapar. Temel prensip egonun eğitimidir. Dünyadan el ayak çekmek, takva, nezaket ve samimiyet bu eğitim için gereklidir. İslam tarihinde bu gibi konular üzerinde en fazla duran disiplin tasavvuftur. Bunu inkar etmek İslam'ın özünü inkar etmekle eş değerdir

"Men lem yezuk lem ya'rif - Tatmayan bilmez..."

İslam dışı olmasaydı inananlarına mutasavvuf denmezdi müslüman denirdi.

mutasavvuf : tasavvuf terbiyesine girmis demektir.

El Emin
04-28-2011, 10:27

Keko kusura bakma ama çok ayarsızca girişmişsin..

Osmanlıyı osmanlı yapanda tasavvuf eğitimiyle tam manasıyla islamın yaşanmasıydı.
İlk padişahımızın eğitiminde olduğu Şeyh Edebaliden tut.
Fatihin eğitiminde olduğu Akşemseddine kadar..

Yani sana nasıl cevap versem orasını bilmiyorum.:hihi2:

Şimdi Sen Mevlanadan tut Gavsı Geylaniye kadar laf attın.
Yani sadece laf atsan iyide tutup yerin dibine batırdın.
Yani asrının müceddidi imam rabbaniye kadar gitti sözlerin.
Ki senin böyle şekilde düşündüğün tasavvuf için üstad beddiüzzaman said nursi tam tersini düşünüyor.
Hatta onların feyz yollarından yararlanmış..Gavsi Geylaniyi kendine manevi bir terbiyeci olarak seçmiştir.

Hüdaverdi
04-28-2011, 10:32
mp3 kısmı var evet ama içeriğine bakmak aklına gelmedi sanırım:)
üzerine tıklarsan içinde mehter marşlarının müziksiz ilahilerin evliyaların hayatlarını görebilirsin :)ön yargılı yaklaşmadan önce iyi araştırmak gerekir ;1 Ön yargı değil ;D
Mehter var mı ? Var,bitti,çalgılı sonuçta ;D

Tasavvuf nedir ? Biri bana örnek gösterebilir mi ?

El Emin
04-28-2011, 10:37
Ön yargı değil ;D
Mehter var mı ? Var,bitti,çalgılı sonuçta ;D

Tasavvuf nedir ? Biri bana örnek gösterebilir mi ?

Allah'a ulaşmaya dair bir yol çeşididir.Bunları sistematize edenlerede tarikat denir.

Örneğin Mevlana ve sistemi mevlevilik..

Hüdaverdi
04-28-2011, 10:45
Ha hani şu dönenler mi ?
Görsel olarak güzel tabi yahu ;D
Ama namaz gibi ibadet olarak görülüyorsa ee tabi doğru değildir bir yerde.
Mesela şu mu ?
xgs5pe

Şu da avr insanlar acaip etkileniyor bundan,ülkemizde taşınıp,bundan etkilenip,müslüman olup,ölüp,vasiyetinde ülkemizde gömülmek isteeyenlerin haberleri çok ;D
Ama İslamın,peygamberin, önüne geçiyorsa,ağır basıyorsa o zaman bambaşka tabi ki.

El Emin
04-28-2011, 10:52
Dostum tabi asla bir ibadet olarak görülmez.
Ki kimseninde o şekilde gördüğü yok.
Mevlevilikte bir nevi ritüel gibidir..

"Sema’, sembolik olarak, kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaratıcı’ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “İnsan- ı Kâmil” e doğru yönelişini ifâde eder.
Sema’ eden canlara Sema'zen denilmiştir.
Mevlevilikte dönmek tabiri yoktur. Mevleviler Sema' eder. Her tarikatın zikir ederken (Allah'ı anarken) kendilerine özgü bürhanları vardır. Mevleviliğin de bürhanı Sema' dır."

Hüdaverdi
04-28-2011, 10:58
Çok pis bie espiri yapacaktım caydım la :w:
Semazenleri köçeklerle karşılaştırcaktım :w:
Sabah sabah aklım nereye gidiyor :w:

O zaman tarikalların zikir yapması da senin dediğin şeye giriyor,halka yapmaları ama benim garibime giden olay,1 kişinin kontrolünde yapılıyor bu ;D Eee ben belki Allah Alla h demek istiyorum hep ? Derken,o kişinin bir işaretiyle neden 'hım hım hımhımhım' diye garip bir ses çıkarayım ? Bunu çözemedim.1 haftadır tüm zikir videolarını isledim neredeyse defalarca ;D

depare
04-28-2011, 11:06
Hazret-i Ebu Bekir, iki küçük cariyenin tef çalıp şarkı söylediklerini gördü ve onları azarlayarak “Şeytanın çalgısını mı çalıyorsunuz?” dedi. (Buhari)

İbni Abbas hazretleri, “Çalgı aletleri haramdır” dedi. (Beyheki)

mam-ı Birgivi hazretleri buyuruyor ki:
Saz dinlemekten kulaklarını korumalıdır. (Risale-i Birgivi)

Çalgı çalarak veya oyun arasında Kur'an okuyan kâfir olur. (Tergib-üs-salât)

Tasavvuf müziği diye bir şey yoktur. Müzik, nefsin gıdası, ruhun zehiridir, kalbi karartır. (Dürr-ül mearif)

Bu kadar kaynak yeterlimi ? Devam edeyim mi ?:şaşkın:

Kardeşim boşuna yazıyorsun zamanımız da hoca(!) bolluğun dan geçmişin ilmine ve derecesine olan saygı ve biat ortadan kayboldu :)

"İmamı Azam hoca da ben neyim..? Benim görüşüm böyle" diyebilecek kadar kendini müçtehid görenlerin Peygamberin üstün vasıflarını inkar edenlerin fetvalarına aldananlar için geçmiş alimlerin bir önemi bulunmuyor..

İslam fıhkı tamamlan mış olduğu halde bunu silip yok etme ve reform yapma sevdası günümüz de had safasına çıkmıştır malesef..

Çalgı ve Çalgı aletlerin'in haram olduğu bir çok ayet, hadis ve Alimlerin icması ile sabittir..

Doğru ve Yanlış birbirin den ayrılmıştır o zaman bu saatten sonra dileyen istediğini yapsın..

İnsan müzik dinliyor olabilir herkezin hesabı kendinedir önemli olan inkar etmemektir..

İçkicin'in içtiği içkiyi helal saymasına benzer bu birde kendine Kuran da şarap deniyor ben rakı içiyorum diye bahane de bulmuştur çoktan :)

Mevlana hazretlerin'in ney çaldığı safsata dan ibarettir..

Vefatın dan sonra kendi yolunu takip edenlerin bu yola soktuğu bir hurafe den ibarettir..

''Dinle neyden, nasıl anlatıyor, ayrılıklardan şikâyet ediyor". (Mesnevi)

Tek delilleri de bu dizelerle başlayan bir şiirdir halbu ki burda bahsedilen İslam Dinin de yetişmiş kamil insandır..

Ney farisi dilin de yok demek Kamil insan da Allahın varlığın da yokluğu bulmuş kimsedir..

O, aşk-ı ilâhîyle dolmuş bir "Velî" idi.
İslâmdan, zerre kadar ayrılmış değil idi.

Her bir hareketini düşünüp ince ince,
Yapardı hep islâmın ahkâmı gereğince.

Onun için, o aslâ müzik dinlememiştir.
Ve aslâ "Ney" çalmamış, raks edip dönmemiştir.

Çünkü bu gibi şeyler, yoktur islâmiyyette.
O, bunları yapmaz ve beğenmezdi elbette.

Bu gün çalgı çalarak, varsa âyin yapanlar,
Onbeşinci asırda meydana çıktı bunlar.

Onikinci asırda vefât etti "Mevlânâ".
Bunlar, ondan üç asır sonra çıktı meydana.

Türbesine konulan "Çalgı âletleri" de,
Sonradan konulmuştur, yok idi o devirde.

"Mevlânâ"nın mübârek rûhu da, bundan sebep,
Elbet sıkılıyor ve oluyordur muazzeb. (Anadolu Evliyaları)

Şu iki konu hakkın da solcu olsun,sağcı olsun hangi sitede konu açılsa hepsinden de tepki görülür onlar da Müzik ve heykel,resim konuları halbuki hiç birisi de ihtilaflı bir mesele değildir nettir :)

HaArP
04-28-2011, 11:09
Ha hani şu dönenler mi ?
Görsel olarak güzel tabi yahu ;D
Ama namaz gibi ibadet olarak görülüyorsa ee tabi doğru değildir bir yerde.
Mesela şu mu ?
xgs5pe

Şu da avr insanlar acaip etkileniyor bundan,ülkemizde taşınıp,bundan etkilenip,müslüman olup,ölüp,vasiyetinde ülkemizde gömülmek isteeyenlerin haberleri çok ;D
Ama İslamın,peygamberin, önüne geçiyorsa,ağır basıyorsa o zaman bambaşka tabi ki.

Bu videoya en güzel cevap okunan şiir olsa gerekir... !

El Emin
04-28-2011, 11:14
Çok pis bie espiri yapacaktım caydım la :w:
Semazenleri köçeklerle karşılaştırcaktım :w:
Sabah sabah aklım nereye gidiyor :w:

O zaman tarikalların zikir yapması da senin dediğin şeye giriyor,halka yapmaları ama benim garibime giden olay,1 kişinin kontrolünde yapılıyor bu ;D Eee ben belki Allah Alla h demek istiyorum hep ? Derken,o kişinin bir işaretiyle neden 'hım hım hımhımhım' diye garip bir ses çıkarayım ? Bunu çözemedim.1 haftadır tüm zikir videolarını isledim neredeyse defalarca ;D

Zaten tarikat'a giren kişilerin günlük olarak tek yapmış oldukları zikirler esmalar vardır.
Fakat birde cemaatle yapmanın yeri farklıdır.
Sonuçta cemaatteki bir insanın hatırına tüm cemaatin zikri kabul olunabilir.
" Sahih-i Müslim'de "Zikrin Fazileti" ile ilgili hadis: Kastallanî'nin Hamişinden Zikir Meclislerinin Fazileti Babından
Ebu Hureyre Radiyallahü Anh Resuîullah Aleyhisselâm'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir;
"Allahü Teala'nın yeryüzünde dolaşan melekleri vardır. Bunlar zikir meclislerini araştırırlar. Bir yerde, zikir yapan bir meclise rastladıkları zaman, onların yanma otururlar, kanatlarım birbir lerine dolarlar. Öyleki o mevki ile dünya göğü arasını doldururlar. Zikir meclisi dağıldığında onlar da göğe yükselirler. Allahü Teala hallerini kendilerinden daha iyi bilmekle beraber onlara: "Nereden geldiniz? diye sorar. Onlar: Biz Senin yeryüzündeki, Seni teşbih eden, tekbir eden, tehlil eden Sana hamdeden ve Senden duada bu lunan kullarının yanından geldik, derler. Allahü Teala: Benden neyi istiyorlar? diye buyurur. Melekler: Onlar, Senden cennetini is*tiyorlar, derler. Allahü Teala: Onlar cennetimi gördüler mi? diye buyurur. Melekler: Hayır, ey Rabbimiz, diye cevap verirler. Allahü Teala: Peki, cennetimi görselerdi nasıl olurdu? diye buyurur. Me lekler: Ve onlar Sana sığınıyorlar, derler. Allahü Teala: Onlar neden Bana sığınıyorlar, diye buyurur. Melekler: Cehenneminden ey Rabbimiz, derler. Allahü Teala: Cehennemimi gördüler mi? diye buyurur. Melekler:Hayır, derler. Allahü Teala: Peki cehenne mimi görselerdi nasıl olurdu? diye buyurur. Melekler: Onlar Sen den mağfiret diliyorlar, derler. Allahü Teala bunun üzerine şöyle buyurur. Ben onları mağfiret ettim, istediklerini onlara verdim, sığındıkları şeyden onları korudum, Melekler: Ey, rabbimiz, içlerinde filanca var ki günahkar bir kuldur, yanlarından
geçerken onlarla beraber oturmuştu, derler. Allahü Teala da: Onu da mağfiret eyledim, onlar bir topluluktur, içlerinden biri ayrı tu tulamaz, buyurur. "(1)

Bak yukarıda ki gibi bir durumda var.

Şimdi en son söylediğine gelince eğer takiyye yapan varsa orasına allah karar verir.
Lakin efendimize vahiy indiği zaman onu titreme sarardı.Terlerdi.
İşte allahı anan birininde bedeninde bu tür gayriihtiyari reflekslerin oluşmasını hoş görmek gerek.

1-) Müslim: Zühd ved'dua: 25
Buhari, Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesâî, Muvatta’dan Kudsi Hadisler, Madve Yayınları: 37-39.

HaArP
04-28-2011, 11:17
Meselenin acizane kanaatime göre karmaşık olmasının nedeni Tarikat ehlinin Taassub halinde olması Tasavvufu ilimden çıkartıp 'Tarikat' ve 'Tasaffuf' dairesinden İslam olarak kabul etmeleridir... ! Bu da karşı Taassubu oluşturyor... !

Hüdaverdi
04-28-2011, 11:37
Yahu zikiri biliyoruz tabi ne olduğunu da zikirden zikire fark var günümüzde şimdi.
Kimisi şiş sokuyor,tabi bunlar sapkın,bunları ayrı tutuyorum.Kafayı yemiş bunlar.Zamanında bu pislikler yüzünden dinden çok pis tırsardım.Öteki dünyada iki elim yakalarında olacak.
Eline tesbih al yap zikirini,ama izliyorum zikir meclisi videosunu,girişi harika,devamı harika,sonrası garip kardeş.Sen kızılderililerin savaşa giderken çıkardıkları sesi çıkarırsan,bunu da bir kişinin hareketiyle yaparsan garipsenir işte bu.Allah demek varken 'hım hım hımhımhım' gibi bir ses koca koca insanlara yakışmıyor.Bunun yerine oturup sohbet etseler hem endileri için hem izleyenler için hemde içlerine katılmış yeni insanlar için bin kat daha hayırlıdır.Kaldı ki ortada kendinden geçme gibi bir olay yok,böyle bir şey olsa onlarca insan,bir kişinin vermiş olduğu komutu duymaz,bireysel hareket eder ama öyle değil burada.
Hani diyorum çevremde olsada gitsme katılsam bakalım hakikatten ruhani tarafımı var kendilerindenmi geçiyorlar,katılsam aynı şeyi hissedermiyim falan ama o da yok ;D
Bunları kayıt altına alacaklarına sohbetlerini alsalar ? Yok ama.Sonra bu kayıtların nasıl alay için kullanıldığını görüyoruz.Birlik içinde olmaları güzel,ama bunu daha hayırlı işler için kullanabilirler,sohbetler yapabilirler,planlar yapabilirler,yardım kolu gibi çalışabilirler.Bir kişinin komutuyla ben baş sallamam asla.Zikir edeceksem çekilirim köşeme mis gibi ohhh karışan yok eden yok ;D Ben tarikatların zikir şeklini değil,sesli mi sessiz mi bunu değil,geçmişte neler yaptıklarını,tarihte nasıl yer edindiklerini öğrenmek isterim.Kitap vardır illa ki ama bir halveti uşşaki tarikatı mensubu birisine sorsam cevap veremez eminim.Hım hımlar o kadar.

El Emin
04-28-2011, 11:55
Yahu zikiri biliyoruz tabi ne olduğunu da zikirden zikire fark var günümüzde şimdi.
Kimisi şiş sokuyor,tabi bunlar sapkın,bunları ayrı tutuyorum.Kafayı yemiş bunlar.Zamanında bu pislikler yüzünden dinden çok pis tırsardım.Öteki dünyada iki elim yakalarında olacak.
Eline tesbih al yap zikirini,ama izliyorum zikir meclisi videosunu,girişi harika,devamı harika,sonrası garip kardeş.Sen kızılderililerin savaşa giderken çıkardıkları sesi çıkarırsan,bunu da bir kişinin hareketiyle yaparsan garipsenir işte bu.Allah demek varken 'hım hım hımhımhım' gibi bir ses koca koca insanlara yakışmıyor.Bunun yerine oturup sohbet etseler hem endileri için hem izleyenler için hemde içlerine katılmış yeni insanlar için bin kat daha hayırlıdır.Kaldı ki ortada kendinden geçme gibi bir olay yok,böyle bir şey olsa onlarca insan,bir kişinin vermiş olduğu komutu duymaz,bireysel hareket eder ama öyle değil burada.
Hani diyorum çevremde olsada gitsme katılsam bakalım hakikatten ruhani tarafımı var kendilerindenmi geçiyorlar,katılsam aynı şeyi hissedermiyim falan ama o da yok ;D
Bunları kayıt altına alacaklarına sohbetlerini alsalar ? Yok ama.Sonra bu kayıtların nasıl alay için kullanıldığını görüyoruz.Birlik içinde olmaları güzel,ama bunu daha hayırlı işler için kullanabilirler,sohbetler yapabilirler,planlar yapabilirler,yardım kolu gibi çalışabilirler.Bir kişinin komutuyla ben baş sallamam asla.Zikir edeceksem çekilirim köşeme mis gibi ohhh karışan yok eden yok ;D Ben tarikatların zikir şeklini değil,sesli mi sessiz mi bunu değil,geçmişte neler yaptıklarını,tarihte nasıl yer edindiklerini öğrenmek isterim.Kitap vardır illa ki ama bir halveti uşşaki tarikatı mensubu birisine sorsam cevap veremez eminim.Hım hımlar o kadar.

Şiş batırma olayları falan aczibendiler onlar ergenekonun sürdüğü sürümdü .
Binlerce ehli tarik tanırım onlarcasının içine girdim asla böyle bir şey söz konusu dahi değil.

Sohbet falan etseler demişsin.Zaten sohbetler olur.Yani benim gördüklerimde var.
Hatta bizim buradaki mevlevilerde siyer dersi var.Haftada birgünde zikirleri var ve zikirden öncede sonrada muhabbet olur.Yani dini bir sohbet olur.

Dernek falan demişsin.Misal bizim buradaki mevleviler kan gruplarını falan kaydetmişlerdir.
Ani bir durum olduğuna kan yetiştirmek gibi yardıma dair çalışmalarıda vardır.

Tarih ve bilme kısmına dediklerinde katılıyorum.Günümüz tarikatları eskisi gibi değil.
Çünkü tutup adamı yetiştirme gibi bir imkanın yok.
Adam 25ine gelmiş.Geliyor daha fatiha bildiği yok.
Haliyle çok ufak adımlarda kalıyorlar hep.
Günümüz sisteminde tohumdan yetişmede yapamıyorsun.
Yani günümüzde bu dediğin çok zor işte ondan dolayı üstad devir artık tarikat devri değil diyor.
Çünkü günümüz dünyasına ayak uyduramıyor.Hızına yetişemiyor.

Meselenin acizane kanaatime göre karmaşık olmasının nedeni Tarikat ehlinin Taassub halinde olması Tasavvufu ilimden çıkartıp 'Tarikat' ve 'Tasaffuf' dairesinden İslam olarak kabul etmeleridir... ! Bu da karşı Taassubu oluşturyor... !

Katılıyorum..İfrat ve tefritte dolaşmamızdan kaynaklanan anlaşılamama ve anlamama sorunu var.

BeldeiTAYYIBe
04-28-2011, 20:07
Aslinda su konuya hic yazmak istemiyorum...
Fakat sunuda söylemeden gecemiyecegim.
Arkadaslar, islamda bence diye baslayarak herkes kendine göre birseyler söyleyemez...söylememeli.
Fikih diye bir uzmanlik alani var. Fetva ehli alimler var.
Kafaniza takilan dini bir meselede tavsiyem, mensubu oldugunuz mezhebin muteber bir alimine danisirsiniz. Istediginiz fetvayada uymakta muhayyersiniz. Herkesin amel defteri kendine. Dogrusu mahserde belli olacak zaten. Fakat verilen fetvalar üzerinden kendimizce yorumlar yaparak Imami Azamlik oynamaya calismayalim. Büyük vebal altina girmis oluruz Allah muhafaza.
Benden kardes tavsiyesi...
Dini mevzuularda BENCE diye baslamaktan kacinin derim.