fatih kısaparmak balon baskılı balon CHP'ye Kapatma Davası Açıldı - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : CHP'ye Kapatma Davası Açıldı

Bostancı
04-21-2008, 18:09
CHP'ye Kapatma Davası Açıldı
http://www.itibarhaber.com/images/stories/Haber/YurtanHaberler/chp_copy.jpg

Dosya Anayasa Mahkemesi'nde...

Anayasa'nın 69., Siyasi Partiler Kanunu'nun 67. ve 70. maddelerini ihlal eden CHP için bir yıl önce Anayasa Mahkemesi'ne başvurulduğu ortaya çıktı. Bir TV kanalına yasadışı yollarla 3 milyon YTL aktardığının sabit görülmesi halinde CHP de kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Türkiye, DTP ve AK Parti'ye açılan kapatma davalarının ardından üçüncü bir şokla karşı karşıya. CHP'nin Kanal Türk'e verdiği 4 milyon YTL'lik paranın yaklaşık 3 milyon YTL'si faturalandırılamadı. Üstelik Kanal Türk'ün bu parayı başka kurum ve kişilerden almış gibi gösterdiği tespit edildi. Anayasa'nın 69. ve Siyasi Partiler Kanunu'nun 67 ve 70. maddelerine aykırı olan bu durum Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 9 Mayıs 2007'de Anayasa Mahkemesi'ne iletildi. Yüksek Mahkeme, dosyayı CHP'nin 2004-2005 muhasebe kayıtlarıyla birlikte incelenmek üzere raportöre teslim etti. Başvuru sırası dikkate alındığında CHP davasının önümüzdeki günlerde sonuçlandırılması gerekiyor. CHP ile Kanal Türk arasındaki yasa dışı ilişki, ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na resmî bir yazıyla bildirildi. Konuyla ilgili detaylı belgelerin yer aldığı dosya 20 Mart 2008 itibarıyla da siyasi partilere kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın önünde. Bu gelişme Türk siyasetinde ilginç bir tablo oluşturdu. 22 Temmuz seçimlerinin ardından Meclis'te grup kuran üç partinin kaderi artık mahkemenin 11 üyesinin iki dudağı arasında.

Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt CHP'yi kapanma riskiyle karşı karşıya getiren olay geçen yıl patlak verdi. Maliye Bakanlığı incelemesinde CHP'nin Kanal Türk'e 3 milyon dolar aktardığı tespit edildi. CHP yönetimi bu iddia karşısında bir süre sessiz kaldı. Olayın büyümesi üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, bir basın toplantısı düzenleyerek sözkonusu paranın 'hibe' değil 'avans' olarak verildiğini ileri sürdü. 'Kanalım CHP'nin emrinde' diyen Tuncay Özkan ise Özyürek'i açığa düşüren bir açıklama yaptı. Özkan, "Bir kişi çıkıp da (biz reklam dışında Kanal Türk'e para verdik) der ve bunu belgelerse intihar ederim." dedi. Maliye'nin derinleştirdiği araştırma olayın gerçek yüzünü ortaya koydu. Buna göre CHP Kanal Türk'e tam 4.102.109,86 YTL aktardı. Bu paranın sadece 1.180.000 YTL'sine fatura kesildiği, geriye kalan kısmın ise açıktan verildiği belirlendi.

Yargıya intikal eden belgelere göre, para aktarımı İş Bankası kanalıyla CHP Genel Merkezi adına yapıldı. Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi'nin Finansbank'taki hesabına EFT yoluyla gönderilen paraların miktarları farklı. Aralık 2004'te önce 500 milyar lira, ardından 2 trilyon 245 milyon lira havale edildi. 2005 yılında 685 milyar 500 milyon, 268 milyar 200 milyon ve 403 milyar 230 milyon lira olmak üzere üç ayrı ödeme daha yapıldı.
CHP'den aktarılan bu paranın küsuratlarıyla birlikte toplam 2 trilyon 922 milyar 109 milyon 86 liralık kısmının faturası yok. Bu para Kanaltürk'ün hesaplarında başka kişi veya kurumlardan alınmış gibi gösterilmiş. Kayıtlara göre, Alınan Avanslar Hesabı'nda yer alan borç halen devam ediyor. Belgelendirilen 1 trilyon 180 milyarın fatura tarihi ise 31 Mayıs 2005. '020199' No'lu faturadaki hizmetler şöyle sıralanmış: Atatürk'ün kurduğu partinin öyküsü belgeseli (13 bölüm) Araştırma, planlama koordinasyon Röportaj bilgi belge

Hem Anayasa hem yasalar çiğnendi

Hukukçular kurulma aşamasında Kanaltürk'e gönderilen paraların CHP'yi TV'nin gizli ortağı yaptığına işaret ediyor. 'Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un 29. maddesine göre siyasi partiler radyo ve televizyon yayın izni almış şirketlere ortak olamıyor. CHP'nin bu hükme aykırı davrandığına dikkat çekiliyor. Siyasi Partiler Kanunu'nun 67, Anayasa'nın 69. maddesindeki 'ticarî faaliyette bulunma' yasağı da çiğnenmiş durumda. Yine Siyasi Partiler Kanunu'nun 70. maddesinde yer alan 'bir siyasi partinin amacına aykırı şekilde gider yapma yasağı' yok sayılıyor. SPK'nın 72. maddesine göre 'parti üyelerine, diğer gerçek ve tüzel kişilere' hiçbir şekilde borç verilemiyor. Ancak CHP yönetimi bu maddeyi görmezden gelmiş.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 9 Mayıs 2007'de konuyu Anayasa Mahkemesi ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletti. Anayasa Mahkemesi, 2851 sayılı evrakı CHP'nin dosyasına belgeleri ile birlikte koydu. Belgeler siyasi partilerle ilgili dosyaları tutan ve SPK ile Anayasa hükümlerine aykırı eylemleri mütalaa edip gerekirse kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na da 20 Mart 2008'de gönderildi.

Yazıda, Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili hükümleri hatırlatılırken Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'nın konuyu değerlendirmesi istendi. 2075 sayılı evrakta şu ifadeler kullanıldı: "SPK'nın 74'üncü maddesinde 'Siyasi partilerin mali denetimi Anayasa Mahkemesi'nce yapılır. Anayasa Mahkemesi, siyasi partilerin mal edinimleri ile gelir ve giderlerinin kanuna uygunluğunu denetler.
Siyasi partilerin genel başkanları, karara bağlanarak birleştirilmiş bulunan kesin hesap ile merkez ve bağlı ilçeleri de kapsayan iller teşkilatının kesin hesaplarının onaylı birer örneğini haziran ayı sonuna kadar Anayasa Mahkemesi'ne ve bilgi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na vermek zorundadırlar.' hükmü vardır.
Bu itibarla Başsavcılığın bilgilendirilmesi ile konunun (Anayasa ve yasada yer alan) hükümler açısından Başsavcılığınızca değerlendirilmesi hususunda bilgi ve gereğini arz ederim."

Kaynak: itibar haber

EpiVaTeS
04-21-2008, 18:14
ohhhh iyi oldu
öyle gülerseniz başkalarına gelir başınıza...

oguzdesouza
04-21-2008, 18:15
Ciddiye bile almaz Anayasa Mahkemesi

EpiVaTeS
04-21-2008, 18:17
gerçi orasıda doğru
ama belli olmaz....

akdok
04-21-2008, 18:18
ha ha ha... yakında ortada parti kalmayacak.

sen sağ ben selamet artık...

politikaci
04-21-2008, 18:20
OH OHHHHH OHHH OHHHH

Kemalist59
04-21-2008, 18:38
Yalan Haber :) :)

Bostancı
04-21-2008, 18:42
Yalan Haber :) :)

Hayır kardeşim doğru haber kaynak sağlam eğer yalansa kanıtlaman gerekir ;)

Kemalist59
04-21-2008, 18:47
Tek kaynak bana başka kaynakta verin ben size söyliyeyim o kanal da KANALTÜRKTÜR.İddiayi biliyoruım ve 8 aydır bu konu hakkında mali bir inceleme yapılıyor maliyeciler hiçbir şey bulamadı.İnceleme bitti.Şimdi haber doğruysa ak partili savcı açmıştır ve sonuç olmaz sadece Chp yi yıpratmak olur.Ancak bana kalırsa haber doğru değildir.Çünkü hiçbir Türk savcısı belgesiz dava açacak duruma düşmemiştir.

Gelelim şuna kimse bana Stv-kanal7-Nur TV..gibi kanalların hükümet ya da yurt dışından sayın Gülen'den para almadığını inandıramaz.Bu da aynı şey inanmazsanız da ispatlayamazsınız.

Saygılarımla...

dildade
04-21-2008, 18:53
Vah! Vah! Vah! çok üzüldüm hatta ağlıyorum. :D :D :D

Necip Fazıl
04-21-2008, 18:57
Bunlar göstermelik işler.
Hem dava açılsa bile anayasa mahkemesi üyelerinin çoğu chp'li kapatma kararı çıkması imkansız yani...

Necip Fazil
04-21-2008, 19:00
CHP gibi, devletin partisi olan kuruluşlara, devletin dokunması beklenemez. Belgeli veyahutta belgesiz ...

Devletin siyasi ayağı CHP'dir. O nedenle istediğini yedirir, içirir, besler, istediği gibi dini, kemalizmi, değerleri kullanır amma O'na dokunulamaz ... Yarı demokratik ülkelerin kaderi budur.

VesseLam

politikaci
04-21-2008, 19:01
CHP Yİ İS-TE-Mİ-YO-RUZ

CaHalPe yi istemiyouzzzz...

Kemalist59
04-21-2008, 19:06
CHP yi bende istemiyorum bu konuda sadece olayın gerçeğini paylaştım...KAPATAMAZLAR...
Yarı demokratik olduğumuzu söylüyorsunuz ya şunu söylemenizi de beklerim yarı sömürgesiyiz AB VE ABD EMPERYALİZMİNİN

politikaci
04-21-2008, 19:09
ÜLKEYE MUHALEFETTE SADECE 'HAYIR' KAVRAMINI KATAN PARTİYİ İSTEMİYORUZ...ÜLKENİN GERİLMESİ OLAY.....CHP VE DTP NİN AMACI AYNI CHP ÜLKEYİ İÇTEN DTP DE DIŞTAN BÖLMEYE ÇALIŞIYOR

Necip Fazil
04-21-2008, 19:10
Yarıdan daha fazla sömürüldüğümüzü söylersek daha doğru olur.

Evet sömürülüyoruz ...

- Radyolarda mecburi batı müzikleri dinletilmeye başlandığından beri ...

- Kıravat boynumuza geçirilip, geneleksel elbiselerimiz üzerimizden çıkarıldığından beri ...

- Yeni bir alfabe icat edemeyip, dün Arapların, bugün batılıların kelimelerini kullandığımızdan beri ...

- Kendi kaynaklarımızı kullanamayıp, batıya avuç açtığımızdan beri ...

- Alman hayranlığından dolayı 1. Dünya Savaşında yerin dibime girdiğimizden beri ...

- Kendimiz olmaktan vazgeçip, kıytırık özenti hayatı benimsediğimizden beri ...

Yani 7'den 70'e, bireyinden, devletine, boğazımıza kadar sömürülüyoruz ...

VesseLam

Emirte
04-21-2008, 19:17
Haber doğru...

Zaman gazetesinde de yazıyordu.. :D

Ama kapatılamaz bence.. >:(

akdok
04-21-2008, 19:18
bir konuda sana katılmıyorum necip fazıl.evet 1.dünya savaşına alman hayranlığı yüzünden girdik.ama yerin dibine girdiğimiz falan yok.tam tersine Çanakkale zaferiyle ne kadar güçlü,asil ve inançlı bir millet olduğumuzu gösterdik.o zamanki devlet başkanlarının Alman hayranlığı bizi ittifak devletlerinin birliğine soktu ve onlar yüzünden hiç de yenik olmamamıza rağmen yenik muamelesi gördük.

Necip Fazil
04-21-2008, 19:21
Çanakkale'den kafayı şöyle aşağılara çevirdiğimizde ne görüyoruz peki?

Yıllar boyunca savunduğumuz, Efendimizin bulunduğu Medine'de neler oldu acaba ? Üzerine " Esselamu Aleyke Ya Rasullallah " yazılı tren, neden Medine'ye gönderildi, Medine'den bu trenle İstanbul'a neler taşındı. Osmanlı Paşa'sı neden Medine'de şehid edildi ?

Bunları biliyormuyuz acaba ?

Ya Sarıkamışta tek kurşun atmadan şehid olan bu vatanın evlatlarını ? Çanakkale'nin diyeti mi sayalım ?

Düşünmek lazım ...

VesseLam

BaDe_EsNa
04-21-2008, 19:22
demokratik olmak gerekirse ak partiye kapatma davasının açılması ne kadar yanlışsa chp ye açılmasıda o derece yanlış ülkeyi kaosa sürüklemekten başka hiç bir işe yaramaz bunlar ;) ama gel gelelim ki hani chp kapatılırsa hiçte üzülecek degilim ;) ahhhh nerde o günleeerrr :-X :-X

sesli34
04-21-2008, 19:24
haber doğru olmasına doğruda arkadaşlar sizce kapatırlarmıki
bu partiyi

malumunuz bunu atatüürk kurdu

sonuçta ilk yapılacak şey

atatürkün kurduğu partiyi kapatacaklarmış diyerek yıllarca topladıkları adamları harcıyacaklar

nerecxe baykuş açıklam yaptıumı hiç yok

eee

kapatamazlar

bu sayede akparti de kapanamayacak

i oldu ettiklerini buldular

Emirte
04-21-2008, 19:26
haber doğru olmasına doğruda arkadaşlar sizce kapatırlarmıki
bu partiyi

malumunuz bunu atatüürk kurdu

sonuçta ilk yapılacak şey

atatürkün kurduğu partiyi kapatacaklarmış diyerek yıllarca topladıkları adamları harcıyacaklar

nerecxe baykuş açıklam yaptıumı hiç yok

eee

kapatamazlar

bu sayede akparti de kapanamayacak

i oldu ettiklerini buldular

"Atatürk'ün kurduğu partiyi kapatamazsınız" anlamında birşey diyeceklerinden emin gibiyim. :D Ama katılmıyorum, çok saçma geliyor kulağa..

BaDe_EsNa
04-21-2008, 19:29
bence de kapatmazlar ve onu kapatamadıkları için bu Ak partiye yarar heralde ;) ki öyle olursa chp köstek olmak yerine ilk defa bi işe yarar ;) :D

Necip Fazıl
04-21-2008, 19:30
Ya bunlar yıllardır atatürkün üzerinden siyaset yapmıyomular zaten bunlar için sorun değil ki...

mavera
04-21-2008, 19:53
kapatilacak olan parti chp de olsa kapatilmasina karsiyim..Partileri halk kapatmali, mahkeme degil..kaldiki ben böyle bir kapatma davasi acilacaginida sanmiyorum..

BaDe_EsNa
04-21-2008, 19:57
tabi dava açılacak parti chp olunca açılmaz o dava resmen torpil yapılıyor >:(

Nagihan
04-21-2008, 20:56
Hmm ben de gormustum haberi...Türkiye, DTP ve AK Parti'ye açılan kapatma davalarının ardından üçüncü bir şokla karşı karşıya. CHP'nin Kanal Türk'e verdiği 4 milyon YTL'lik paranın yaklaşık 3 milyon YTL'si faturalandırılamadı. Üstelik Kanal Türk'ün bu parayı başka kurum ve kişilerden almış gibi gösterdiği tespit edildi. Yok yaa sadece yaptıgı hizmetin karsılıgıymış :D :D Ne hizmetiyse... :D
Bakalım şimdi ne olacak...Bir de bakmışız Chp ve Akp beraber partiler kapanmasın diye yasa tasarısı veriyorlar :D :D

Bostancı
04-21-2008, 23:45
Tek kaynak bana başka kaynakta verin ben size söyliyeyim o kanal da KANALTÜRKTÜR.İddiayi biliyoruım ve 8 aydır bu konu hakkında mali bir inceleme yapılıyor maliyeciler hiçbir şey bulamadı.İnceleme bitti.Şimdi haber doğruysa ak partili savcı açmıştır ve sonuç olmaz sadece Chp yi yıpratmak olur.Ancak bana kalırsa haber doğru değildir.Çünkü hiçbir Türk savcısı belgesiz dava açacak duruma düşmemiştir.

Gelelim şuna kimse bana Stv-kanal7-Nur TV..gibi kanalların hükümet ya da yurt dışından sayın Gülen'den para almadığını inandıramaz.Bu da aynı şey inanmazsanız da ispatlayamazsınız.

Saygılarımla...

haber61,haberkenti,haberalemi,tevhidhaber daha bir çok haber sitesinde mevcut bu haber evet kapatılmayacağı belli ama böyle bir davanın olduğu açık ateş olmayan yerden duman çıkmaz..
Birde Nur tv demişin bu kanalın sahibi kendini Peygamber ilan eden sapığın tekidir onun için hükümetin bu kanala para vereceğini tahmin etmiyorum.. ;)

isimsiz
04-21-2008, 23:47
ha ha ha... yakında ortada parti kalmayacak.

sen sağ ben selamet artık...

ne güzel işte artık askeriye bizi diktatörlükle yönetir açılan her partiyide laikliğe aykırı diye kapatır gül gibi yönetilir gideriz. :-*

eddie
04-21-2008, 23:52
devleti kendine oyuncak eden partilere bişeycik olmaz

mavera
04-21-2008, 23:54
zamanin milli egitim bakani hasan ali yücel su okullar olmasa hic egitim sorunu diye birsey olmayacak demisti bizde diyoruz ki su siyasi partiler olmasa hic iktidar, muhalefet sorunu olmayacak 8)

Nagihan
04-22-2008, 00:11

Saygılarımla...

Bilmiyorum ama hükümetin para verdiğini sanmıyorum o kanlallara..Gülen para yardımı yapsa da bir sey olmaz ki o siyasi parti baskanı degil...