fatih kısaparmak balon baskılı balon EN ŞİDDETLİ BEYİN FIRTINASI: SATRANÇ - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : EN ŞİDDETLİ BEYİN FIRTINASI: SATRANÇ

HOGE_MERA
10-30-2007, 18:10
Beyin Fırtınasının en şiddetli yaşandığı zeka oyunu olan satrançla ilgili aradığınız her şey bu bölümde..

Nasıl oynandığını merak edenler, satranç bilgisini geliştirmek isteyenler, problem çözmek isteyenler, satrançla ilgili link ya da kitap arayanlar, turnuva oyuncuları, karşımda iddialı bir rakip bulamadım diyecek kadar iddialı olanlar...

Kısacası herkesin forum kuralları dahilinde her türlü soru, bilgi ve görüşlerini paylaşabileceği bir bölüm. Bilgilerinize..

HOGE_MERA
10-31-2007, 12:06
Yeni başlayanlar için ilk dersimiz:

TAHTA VE TAŞLAR

http://img502.imageshack.us/img502/4048/satranctahtanj7.gif

Bu bir satranç tahtasıdır. Üzerinde 8'er kareden oluşan 8 yatay ve 8 dikey vardır. Hepsi toplam 64 karedir.

Karelerin yarısı bu tahtada gridir. Tahtada daha açık renkte olan karelere BEYAZ KARELER denir.
Karelerin diğer yarısı bu tahtada yeşildir.Tahtada daha koyu renkte olan karelere SİYAH KARELER denir.

Bu tahta doğru biçimde yerleştirilmiştir. Sağ alt köşede beyaz kare vardır.

Bir satranç oyuncusu bir ordunun komutanı gibidir. Herkesin 16 askeri vardır.
Bir oyuncu Beyaz taşların komutanıdır. Diğer oyuncu da siyah taşların komutanıdır.
Satranç oyunu sırayla oynanan bir oyundur. İLK HAMLEYİ HEP BEYAZLAR YAPAR.

http://img502.imageshack.us/img502/3504/kaleix7.gif
Satranç takımındaki kısa boylu, şişman taşlara KALE ismi verilir. Her oyuncunun İKİ KALESİ vardır. Kalelerin oyuna başlangıç kareleri köşelerdir.

http://img474.imageshack.us/img474/5681/filta5.gif

At başlarına benzeyen taşlar ise AT ismini alır. Gene iki beyaz ve iki siyah at vardır. Oyuna Kalenin yanında başlarlar.

Sivri uçlu attan biraz uzun taşlar FİLLERDİR.ıki beyaz iki de siyah fil vardır.

http://img248.imageshack.us/img248/6940/piyonlarup0.gif
Üzerinde artı işareti bulunan taşlar ŞAHTIR. Uzun boyludurlar. Bir beyaz bir de siyah şah vardır.
Beyaz şah, Filin yanındaki SİYAH KAREDE oyuna başlar.
Siyah şah Filin yanındaki BEYAZ KAREDE oyuna başlar.

Şah dışında uzun boylu iki taş daha vardır. Tepelerinde taç benzeri bir şekil vardır.Buna VEZİR denir.Fil ile şah arasına yerleştirilirler.
BEYAZ VEZİR oyuna BEYAZ KAREDE başlar.
SİYAH VEZİR oyuna SİYAH KAREDE başlar.

Geriye dizilmek üzere ufak taşlar kalmıştır.Bunlara PİYON denir.8 beyaz ve 8 siyah piyon vardır. Piyonlar oyuna öteki taşların önünde dizili olarak başlarlar.

Şahların ve Vezirlerin uygun bir biçimde yerleştirildiğine çok dikkat ediniz. BEYAZ VEZİR BEYAZ KAREDE, S&İYAH VEZİR SİYAH KAREDE olmalıdır.

(Alıntıdır. Teşekkürler Sedef..)

HOGE_MERA
10-31-2007, 12:30
NEDEN SATRANÇ

Dünyada beyin sporu olarak adlandıran satranç, şansa hiç yer vermeyen çok mükemmel bir oyundur. Eski dünya şampiyonlarından Dr.Emanuel Lasker’e göre satranç tahtası üzerinde yapılan mücadele bütün muvaffakiyetleri kusurları buluşları veya başarısızlıkları ile hakiki hayat mücadelesinin küçük bir numunesidir.

Satrançta insan aklı ve iradesi alabildiğine özgürdür. Satranç; dikkat, buluş katiyeti, hayal gücü, sabır, temkin, soğukkanlılık, fedakârlık ve hatta cesaret isteyen bir oyundur. Bu özellikleri nedeniyle satranç gerçekten de hayatın küçük bir örneği, satranç tahtasına gerçek hayatın bir yansımasıdır. Şöyle ki; satranç insana hayatta sabırlı ve dikkatli olmayı küçük hatalar sonucunda büyük şeylerin kaybedilebileceğini bu nedenle bir şey yapmadan bir şeye karar vermeden önce çok yönlü düşünmeyi, planlı olmayı, planlı hareket etmeyi, bir şeyler feda etmeden hiçbir şey kazanılamayacağını bizlere öğretir. Ayrıca satranç, hayatta koordineli olmayı yani birlik ruhunu aşılar.

Satrancın diğer bir özelliği de klasik bir savaş sahnesini, iki düşman ordusunun mücadelesinin canlandırılmasıdır. Oyunun başında her iki tarafta eşit konuma sahiptir ve elinin altındaki kuvvetlerin başkomutanı durumundadır. Askerlerini iyi organize eden, iyi taktik veren ve iyi bir strateji belirleyen oyunu ya da savaşı kazanır.

Çağdaş dünyanın her geçen gün daha da karmaşık bir yapıya bürünen sorunlarını göğüsleyebilmek için, güçlü bir kavrama yeteneğinin, sınırsız bir araştırma ve sentez bilincinin gerekli olduğunu kim inkâr edebilir? Bu yetenek ve becerileri geliştirmede doğrudan etkili olduğu tartışmasız kabul edilen satrancı, başarılı bir yaşamın temeli saymak bir abartma olmasa gerektir.

Yaklaşık bin dört yüz yıl önce Hintli bilge Sissa’nın bulduğu satranç oyununun yüz yıllar boyunca evrensel bir değer taşıması boşuna değildir. Bu değer, çağdaş dünya tarafından daha iyi anlaşılmış olmalı ki bugün büyüklü küçüklü birçok ülkenin satrancın yaygınlaşması yolunda bir özveri yarışına girdikleri görülmektedir.

Bu yarış, hiç kuşkusuz satrancın düşünceyi geliştiren bir oyun planlı kararlar almayı öğreten bir zihin sporu oluşundan kaynaklanıyor.

HOGE_MERA
10-31-2007, 18:13
Satranç bilen, öğrenmek isteyen bir Allah'ın kulu yok mudur yahu?

sedef
10-31-2007, 18:21
biliyorum ama geliştirmek istiyorum

HOGE_MERA
10-31-2007, 18:27
Tamamdır. Bundan sonra problem çalışırız.

sedef
10-31-2007, 18:28
tamam olmpiyatlarada katılalım koç :D

HOGE_MERA
11-01-2007, 11:15
tamam olmpiyatlarada katılalım koç :D

Bu azimle birinciliği kimseye kaptırmayız.. ;D

İlk problem:

http://img135.imageshack.us/img135/5235/pictureparserhp1.png

Beyaz oynar, 1 hamlede mat eder. (1 hamleden fazlası kabul edilmez.)

parabol
11-01-2007, 13:27
atı 4c ye oynar...

HOGE_MERA
11-01-2007, 13:34
atı 4c ye oynar...

Maalesef. At c4 oynadığında siyah şah a6, b5 ve c5 oynayarak mat olmaz. Düşünmeye devam..

parabol
11-01-2007, 13:40
atı 4c ye oynar...

Maalesef. At c4 oynadığında siyah şah a6, b5 ve c5 oynayarak mat olmaz. Düşünmeye devam..

hocam o zaman bıse sormak ıstıyorum sıze....sımdı karsı taraf bıze sah dedıgınde bız baska hamle yapamazmıyz....yanı ıllede kendı sahımızımı kacmak zorundayız...eger ımkanımız varsa karsı tarafın sahını yıyemezmıyız...

bayonet
11-01-2007, 13:46
veziri 6a ya oynarız

parabol
11-01-2007, 13:48
veziri 6a ya oynarız

o zaman sah yer onu..olmaz kı..ya ben hala cevabımda dıretıyorum bu arada... :D

HOGE_MERA
11-01-2007, 13:49
Eğer araya herhangi bir taşımızı koyamazsak ya da bizi tehdit eden rakip taşı yiyemiyorsak, şahla oynamak zorundayız. Şahı yemek yerine mat durumu diyoruz. Yani rakibin şahını tehdit ettiğimizde (şah çektiğimizde) rakip araya toş koyamazsa, taşımızı yiyemiyorsa ve oynayacağı yeri kalmamışsa, mat etmiş oluruz.

HOGE_MERA
11-01-2007, 13:52
Beyazın veziri yok, o fildir.

veziri 6a ya oynarız

o zaman sah yer onu..olmaz kı..ya ben hala cevabımda dıretıyorum bu arada... :D

Doğrudur, fili a6 oynarsak siyah şah onu yer. Yine tek hamlede mat etmemiş oluruz.

bayonet
11-01-2007, 13:52
yani benim cevabım dogrumu???????

HOGE_MERA
11-01-2007, 13:53
yani benim cevabım dogrumu???????

Doğru değil. Parabol'ün sana vermiş olduğu cevap için doğru dedim.

Daha doğru cevap gelmedi. Düşünmeye devam..

bayonet
11-01-2007, 13:54
sahı 6d ye cekmek gerkir

Serkany
11-01-2007, 14:15
atı 4a ya oynarız.. bu sayede her yandan sıkıştığı için mat olur.

HOGE_MERA
11-01-2007, 14:30
sahı 6d ye cekmek gerkir

Şahla oynadığımızda karşı şahı tehdit etmiş olmayız ve mat hamlesi olmaz.

atı 4a ya oynarız.. bu sayede her yandan sıkıştığı için mat olur.

Tebrikler, doğru cevap. Beyaz, At a4 oynar ve mat eder. +1

bayonet
11-01-2007, 14:35
HOGEMERA bir düşün sahı 6 d ye cekersekte heryandan sıkısır. bi kontrol etsen

Serkany
11-01-2007, 14:38
Ben de soruların için teşekkür ederim.. güzel sorular..

bu arada ben konuyu satranç turnuvası falan sandım en başta.. öyle bişey olsa güzel olurdu hani..

Çok iddialı değilim.. En azından eğlenirdik :)

selametle..

HOGE_MERA
11-01-2007, 14:42
HOGEMERA bir düşün sahı 6 d ye cekersekte heryandan sıkısır. bi kontrol etsen

Soru: Beyaz oynar bir hamlede mat eder.

Rakip şahı sıkıştırırız ama mat etmemiş oluruz. Şah yerine başka bir taşı ile hamle yapar rakip. Oyun devam eder. Serkany'nin cevabı doğru.

Açıklama: At a4 oynadığımızda; rakip şahı tehdit ederiz (şah çekmiş oluruz). Rakip atımızı bu şekilde yiyemez, araya herhangi bir taşını koyamaz ve şahı ile hamle yapamaz ki bu duruma "mat" diyoruz.

Cevabı tekrar veriyorum: Beyaz, at a4 oynar ve 1 hamlede mat etmiş olur.

bayonet
11-01-2007, 14:44
baska soru yokmu?

HOGE_MERA
11-01-2007, 14:45
Ben de soruların için teşekkür ederim.. güzel sorular..

bu arada ben konuyu satranç turnuvası falan sandım en başta.. öyle bişey olsa güzel olurdu hani..

Çok iddialı değilim.. En azından eğlenirdik :)

selametle..

İnşallah zamanla o da olur. Turnuva değil de satranç oynamak istersen link veririm ordan oynarız. Katılmak isteyen arkadaşlarımız da gelir. Bir nevi turnuva gibi bir şey olur.

HOGE_MERA
11-01-2007, 14:50
baska soru yokmu?

Olmaz mı..

Şimdilik basit olan 1 hamlede mat probremleriyle devam edelim. Duruma göre zorlaşabilir.

http://img504.imageshack.us/img504/8585/pictureparserkn3.png

Beyaz oynar, 1 hamlede mat eder.

bayonet
11-01-2007, 14:53
atı 7 cye mi cekeriz

HOGE_MERA
11-01-2007, 14:57
atı 7 cye mi cekeriz

Doğru cevap, tebrikler.. +1

Kolaymış değil mi?

bayonet
11-01-2007, 14:57
evet kolaymıs ama ben yine süphe içindeydimmm..... ;D ;D ;D ;D ;D

selahattin_ay
11-01-2007, 14:59
bende biliyorum ama gelistirmek istiyorum

HOGE_MERA
11-01-2007, 15:06
bende biliyorum ama gelistirmek istiyorum

Problemleri yavaş yavaş zorlaştırırız. (mat, kazanç, mattan kurtulma, vs..) Sormak istediğin bir şey olduğunda da elimden geldiğince yardım ederim inşallah.

selahattin_ay
11-01-2007, 15:10
tamam kardesim tesekkurler sonra ayrintili ilgilenirim ins.

HOGE_MERA
11-01-2007, 17:43
Kolay tek hamlede matlara devam..

http://img50.imageshack.us/img50/9493/94317588sj4.png,

Beyaz oynar, tek hamlede mat eder.

suskun_prenses
11-01-2007, 17:51
vezir g7 şah-mat ;D

HOGE_MERA
11-01-2007, 17:58
vezir g7 şah-mat ;D

Tebrikler, doğru cevap.. +1

suskun_prenses
11-01-2007, 17:59
rica ederm böle bi konu içinde benden +1 saolasın ;)

HOGE_MERA
11-01-2007, 18:01
rica ederm böle bi konu içinde benden +1 saolasın ;)

Sen de sağol. +1 için de tşk.

HOGE_MERA
11-01-2007, 18:10
Kolaylarda sona doğru geliyoruz.

http://img512.imageshack.us/img512/4990/pictureparserpm9.png

Beyaz oynar, 1 hamlede mat eder. Bugünlük bu kadar..

suskun_prenses
11-01-2007, 18:14
3d deki fili 6a ya alarak

HOGE_MERA
11-01-2007, 18:16
3d deki fili 6a ya alarak

Sen bu işi çözmüşsün maşallah. Tebrikler, doğru cevap..

suskun_prenses
11-01-2007, 18:18
eh az çokta abimle oynadığımızda hep yeniliyorum :D

sedef
11-01-2007, 18:21
veziri 6 c ye alsakta olurmu yine?

HOGE_MERA
11-01-2007, 18:23
veziri 6 c ye alsakta olurmu yine?

Hayır, fili araya koyar. 1 hamlede mat yapamamış oluruz.

sedef
11-01-2007, 18:26
anladım ::)

HOGE_MERA
11-02-2007, 18:41
Tek hamlede matlarda başarılı olduğumuza göre yavaş yavaş zorlaştıralım: ;)

http://img504.imageshack.us/img504/2869/boynarkazvd0.jpg

Beyaz oynar, kazanır.

(İpucu: Kesinlikle beyazın üstünlük sağlayıp, kazanca gitmesi gerekir. Bu da ancak feda ya da tuzak ile olur.)

İyi düşünmeler..

sedef
11-02-2007, 22:41
yine dersi kaçırdım hocam :(
aa hiç çalıştığım yerlerden çıkmıyor ama :D

c deki kaleyi e ye gtirelim yinemi olmadı ::)

HOGE_MERA
11-03-2007, 14:59
yine dersi kaçırdım hocam :(
aa hiç çalıştığım yerlerden çıkmıyor ama :D

c deki kaleyi e ye gtirelim yinemi olmadı ::)

"Çalışmadığım yerden çıkıyor" dersi kaçıran öğrencilerin bahanesidir. ;D Biraz zor kabul ediyorum ama çok basit sorunca cevap hemen çıkıyor.

Bir kaç hamlelik bir problem bu. Hem beyazın hem de siyahın hamleleri yazılacak. (En az 2'şer hamle) Yani beyazın üstünlüğünü ve kazanca (oyunu almaya) gittiğini kesinleştirmemiz gerekir.

Kaleyi e ye getirdikten sonra siyahın cevabı ne olabilir ve sonraki hamlen ne olmalıdır onu da görmem gerekir. Bence kale yerine başka bir taşla hamle yapsak daha doğru olur. ;)

HOGE_MERA
11-03-2007, 16:05
Bunu doğru bir şekilde çözene +1.

(999 mesaj atmışım şimdiye kadar, "1.000"inci mesajımı bu başlık altında yazayım dedim ;))

sedef
11-03-2007, 19:38
vezirimi 6f ye alırım sanırım o da kalesini 6d ye getirip vezir der ama ben tekrar vezirimi oynayarak 7 gye getiriim atım veziri korur ve şah mat yaparım nasıl ::)

HOGE_MERA
11-05-2007, 11:56
vezirimi 6f ye alırım sanırım o da kalesini 6d ye getirip vezir der ama ben tekrar vezirimi oynayarak 7 gye getiriim atım veziri korur ve şah mat yaparım nasıl ::)

Vezir f6 güzel ve olması gereken hamle. Ama devamında mat hamlesi olduğu için rakip kaleyle oynamaz.

Diyelim ki rakibiz ve sen Vf6 hamlesini yaptın. Ben kaleyle oynamasam mat olacağımı bildiğim için kaleyle oynamadım. f5 teki atını yedim piyonla. Devamını nasıl getirirsin?

sedef
11-06-2007, 00:06
diğer atımı tekrar 5f ye getiririm piyonu alırım daha sonra 6h ye getirip şah derim bu arada vezirim 6f de duruyor

HOGE_MERA
11-06-2007, 14:37
Toparlayacak olursak;

1. Vf6 gxf5
2. Axf5 Vxf3 (Bu hamleyle siyah sonraki hamlede mat etmek ister ama beyaz Axf5 hamlesini yapıp, üstünlük sağladığından buna izin vermez. Axf5 Asıl beklediğim ve yapılması gereken hamledir.)
3. Beyaz dilerse siyah şahı kovalar, dilerse de Vg7 hamlesini yapıp, oyunu alır.

Tebrikler Sedef. +1

HOGE_MERA
11-06-2007, 15:00
Satranç bilip de, hamleleri yazıya dökemeyen arkadaşlar için yararlı bilgiler:

Satrançtaki hamlelerin yazılmasına "NOTASYON" denir. Satrançta genel olarak cebirsel notasyon kullanılmaktadır. Satranç tahtasında düşey sütunlara birer harf (a, b, c, d, e, f, g, h) ve yatay sütunlara birer sayı (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ) konulur. Böylece her kare bir harf ve bir de sayı ile belirlenmiş olur. Örneğin, en sol en alt kare a1, en sağ en üst kare de h8 ile belirtilir.

Ayrıca taşları ve hamleleri yazmak için şu kısaltmalar kullanılır:

Taşlar
Ş: Şah
V: Vezir
K: Kale
A: At
F: Fil

Hamleler
0-0: Küçük Rok
0-0-0: Büyük Rok
x: Taş Alma
+: Şah
++ Çifte şah
#: Mat
=: Terfi

Dikkat edilmesi gereken hususlardan biri; hamle yapıldığında taşın baş harfi yazılır ve büyük harfler kullanılır. Hamle yapılan karenin harfi ise küçük yazılır.

Örneğin; Vezir e5 karesine hamle yaparsa Ve5, e5 karesindeki herhangi bir taşı yediğinde Vxe5 yazılır.

Sorusu olan arkadaşlar varsa, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

HOGE_MERA
11-10-2007, 15:47
Satranç'ın İslâm Dinindeki Yeri Nedir?

Yazar Ahmet Şahin, Zaman Gazetesi

12.Haz.2006

Şâfiî'de hüküm: Satranç oynamak, araya menfaat girmeksizin olursa câizdir. Şâyet bu oyunla ortada bir menfaat dönerse, câiz olmaktan çıkar, harama girer. Çünkü o takdirde kumar olur.

Hanbelî'de hüküm: Satranç oyunu mekrûhtur. Eğer menfaatsiz oynanıyorsa tabiî. Şayet bir takım değer ortaya konur da, yenen yahut yenilen kazanırsa, mekruhluktan çıkar, haramlığa girer. Çünkü harama götüren oyunu oynamak da haram olur.

Mâlikî'de hüküm: Satranç oyunu tavla gibi haramdır. İsterse araya menfaat girmesin.

Hanefî'de hüküm: Karşılıklı para konmadan yapılan yarışlar helâldir, ancak satranç değildir. Çünkü satranç oyunu kısa zamanda oynayanı müptelâsı hâline getirmekte, oyun olmaktan çıkıp, ibtilâ hâlini almaktadır. Hanefî görüşünün illeti sayılan bu ibtilâ hâline getirme mahzuruna bakan bâzı âlimler, bundan bir çıkış yolu bulmak isteyip demişler ki: — Anlaşılıyor ki, arada sırada menfaatsiz olarak, bir ibtilâ hâline getirilmeden, zaman israfına düşülmeden, namaz vakti te'hire uğratılmadan oynanırsa, haramlıktan çıkar, sevabı olmayan mübaha girer! Çünkü müptelâ olmuyor, menfaat koymuyor, namazın te'hiri görülmüyor. Bu mes'ele üzerinde etraflıca duran mezhep âlimlerimizden farklı görüşler zuhur etmişse de, ekseriyetinin satranç oynayanların lehinde olmadıkları anlaşılmaktadır. Ashâbtan İbn-i Ömer'in (ra) satranç oynayanlara selâm vermediği kaydı vardır. Bâzı âlimler de demişler ki: — Satranç oynayanlara selâm verilir. Hiç olmazsa selâmı iâde edinceye kadar oynamaktan vazgeçmiş olurlar. Bu mevzuda tafsilât için (Mezâhib-i Erbaa) ile İmam-ı Birgivî Hazretleri'nin Tarikat-ı Muhammediyye Şerhi'nde (Elin âfetleri) bahsine bakılabilir.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

İsmail KAYA

"Satrançta temel esas savaş taktiğini öğretmektir" Sözlerine şu cevabı veririz: "Böyle bir kasıt olmayıp sadece insanı bol bol meşgul edip Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymaktan başka bir faydası yoktur" (İbn Kudâme, el-Muğnî; IX, 171).

Satrancı mekruh ve mubah görenler de bunun için bir takım şartlar ileri sürmektedirler. Bu şartlara uymadığı takdirde onlara göre de haramdır:

1- Hanbelîler gibi, haramlığına inanan birisi için, harama yardımcı olduğundan dolayı haramdır.

2- Oynarken namazı geçirmemek gerekir. Çünkü bu çeşit oyunlar vakit hırsızıdır. Namaz geçirmeye sebep olursa, bu, haram olur.

3- Düşük karakterli kimselerle oynanmamalıdır.

4- Kin, düşmanlık ve yalan yere yemin etmeye sebep olmamalıdır.

Oyun heyecanına kapılıp sövmekten, çirkin sözler söylemekten kaçınılmalıdır (İbn Hacer, ez-Zevâcir, II, 326-327).

Bu şartlara uymak kaydıyla, karşılıklı kumar olmazsa haram değildir, denilebilir.

sedef
11-10-2007, 16:37
Satranç'ın İslâm Dinindeki Yeri Nedir?

Yazar Ahmet Şahin, Zaman Gazetesi

12.Haz.2006

Şâfiî'de hüküm: Satranç oynamak, araya menfaat girmeksizin olursa câizdir. Şâyet bu oyunla ortada bir menfaat dönerse, câiz olmaktan çıkar, harama girer. Çünkü o takdirde kumar olur.

Hanbelî'de hüküm: Satranç oyunu mekrûhtur. Eğer menfaatsiz oynanıyorsa tabiî. Şayet bir takım değer ortaya konur da, yenen yahut yenilen kazanırsa, mekruhluktan çıkar, haramlığa girer. Çünkü harama götüren oyunu oynamak da haram olur.

Mâlikî'de hüküm: Satranç oyunu tavla gibi haramdır. İsterse araya menfaat girmesin.

Hanefî'de hüküm: Karşılıklı para konmadan yapılan yarışlar helâldir, ancak satranç değildir. Çünkü satranç oyunu kısa zamanda oynayanı müptelâsı hâline getirmekte, oyun olmaktan çıkıp, ibtilâ hâlini almaktadır. Hanefî görüşünün illeti sayılan bu ibtilâ hâline getirme mahzuruna bakan bâzı âlimler, bundan bir çıkış yolu bulmak isteyip demişler ki: — Anlaşılıyor ki, arada sırada menfaatsiz olarak, bir ibtilâ hâline getirilmeden, zaman israfına düşülmeden, namaz vakti te'hire uğratılmadan oynanırsa, haramlıktan çıkar, sevabı olmayan mübaha girer! Çünkü müptelâ olmuyor, menfaat koymuyor, namazın te'hiri görülmüyor. Bu mes'ele üzerinde etraflıca duran mezhep âlimlerimizden farklı görüşler zuhur etmişse de, ekseriyetinin satranç oynayanların lehinde olmadıkları anlaşılmaktadır. Ashâbtan İbn-i Ömer'in (ra) satranç oynayanlara selâm vermediği kaydı vardır. Bâzı âlimler de demişler ki: — Satranç oynayanlara selâm verilir. Hiç olmazsa selâmı iâde edinceye kadar oynamaktan vazgeçmiş olurlar. Bu mevzuda tafsilât için (Mezâhib-i Erbaa) ile İmam-ı Birgivî Hazretleri'nin Tarikat-ı Muhammediyye Şerhi'nde (Elin âfetleri) bahsine bakılabilir.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

İsmail KAYA

"Satrançta temel esas savaş taktiğini öğretmektir" Sözlerine şu cevabı veririz: "Böyle bir kasıt olmayıp sadece insanı bol bol meşgul edip Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymaktan başka bir faydası yoktur" (İbn Kudâme, el-Muğnî; IX, 171).

Satrancı mekruh ve mubah görenler de bunun için bir takım şartlar ileri sürmektedirler. Bu şartlara uymadığı takdirde onlara göre de haramdır:

1- Hanbelîler gibi, haramlığına inanan birisi için, harama yardımcı olduğundan dolayı haramdır.

2- Oynarken namazı geçirmemek gerekir. Çünkü bu çeşit oyunlar vakit hırsızıdır. Namaz geçirmeye sebep olursa, bu, haram olur.

3- Düşük karakterli kimselerle oynanmamalıdır.

4- Kin, düşmanlık ve yalan yere yemin etmeye sebep olmamalıdır.

Oyun heyecanına kapılıp sövmekten, çirkin sözler söylemekten kaçınılmalıdır (İbn Hacer, ez-Zevâcir, II, 326-327).

Bu şartlara uymak kaydıyla, karşılıklı kumar olmazsa haram değildir, denilebilir.

paylaşım için sağol önemli bir mesele çok fazla meşgul olup namazı kaçırmamak için sanırım satrancın ustası olup olayı kısa sürede bitirmek gerek :)

HOGE_MERA
11-10-2007, 16:45
evet önemli bir mesele. Önce ibadetler sonra satranç..

HOGE_MERA
11-12-2007, 18:48
SATRANCIN HİKAYESİ

Satrancın ilk kez MS. 570 yıllarında Hindistan'da oynandığını biliyoruz. Daha önce Çin'de de bu oyunun oynandığı rivayet ediliyor.

Rivayet olunur ki bunu bulan Brahman rahibi Şah'a bir ders vermek istemiş. ''Sen ne kadar önemli bir insan olursan ol, adamların, vezirlerin, askerlerin olmadan hiçbir işe yaramazsın'' demek istemiş. Şah bu durumdan memnun görünmüş, ''Peki, oyunu ve dersini beğendim. Dile benden ne dilersen'' demiş. Rahip bu olay üzerine Şah'ın alması gereken dersi hala almadığını düşünerek ''Bir miktar buğday istiyorum'' demiş.

''Sana bulduğum bu oyunun birinci karesi için bir buğday istiyorum. İkinci karesi için iki buğday istiyorum. Üçüncü karesi için dört buğday istiyorum. Böylece her karede, bir önceki karede aldığımın iki misli buğday istiyorum. Sadece bu kadarcık buğday istiyorum'' demiş.

Şah, kendisi gibi yüce ve kudretli bir şahtan isteye isteye üç beş tane buğday isteyen bu rahibin, küstahlığa varan alçakgönüllülüğüne sinirlenmiş ve ona bir ders vermek istemiş. ''Hesaplayın. Hak ettiğinden bir tane fazla buğday vermeyin'' demiş.

İnce hesap;
Hesaplamaya ilk kareler kolay gitmiş.
1. Kareye bir buğday,
2. Kareye iki buğday,
3. Kareye dört buğday... Ancak
10. Kareye gelindiğinde 1023 buğday vermeleri gerekiyor. Bu yaklaşık bir avuç buğdaya karşılık gelir; hesabın hep böyle gideceğini, hep rahibe böyle üç beş buğday vereceklerini zannediyorlardı.
Zaten 15. Kare yalnızca 1.5 kilo buğday vereceklerdi.
25. Kareye gelince 1.5 ton olduğunu görmüşler ama fazla heyecanlanmamışlar. Oysa;
31. Kareye gelince, bu işin şakası olmadığını anlamaya başlamışlar. Çünkü vermeleri gereken buğday
31. Karede 92 tonmuş.

49. Kareye geldikleri zaman 24 milyon ton buğday vermeleri gerekiyor. Bu ise Türkiye'nin bir yıllık buğday üretiminden fazla.

54. Kareye geldiklerinde ise 771 milyon ton buğday vermeleri gerekiyor. Bu da dünyamızın bugünkü ölçülere göre bir buçuk yıllık buğday üretimi.

''Madem başladık hesaplara devam edelim'' deyip bitirmişler.

64. kare de tamamlandığında bugünkü ölçülerde dünyanın 1500 yıllık buğday üretimini rahibe vermeleri gerektiği ortaya çıkmış.

Bu upuzun ifadelerle anlattığımız sayının matematik dilindeki ifadesiyle anlatımı şöyledir;

1+2+22+23+24+...+264 = 265 - 1 = 18 446 744 073 709 551 615

HOGE_MERA
11-13-2007, 18:42
Problem olmayınca kimsenin sesi çıkmıyor pek. Ya da kimse bilgilerini paylaşmak istemiyor.

http://img105.imageshack.us/img105/8859/15532076vz5.jpg

Beyaz oynar, feda ile kazanır. (Feda = Değerli bir taşın daha değerli bir taş almak için ya da kazanca veya mata gitmek için feda edilmesidir.)

İpucu: 3 hamlede mat.

HOGE_MERA
11-15-2007, 17:48
Yahu kimse bilmiyor mu yoksa kimse ilgilenmiyor mu? Yoklama ve fikir alalım..

2. ipucu: Beyaz ilk hamleyi vezir ile oynar..

sedef
11-15-2007, 18:02
vezir a4?

HOGE_MERA
11-15-2007, 18:08
vezir a4?

Daha ileri..

Tek hamle değil, üç hamledir. Hem beyazın hem de siyahın 3 hamlesini yazarsak güzel fedayı ve kazanç hamlesini görmüş oluruz. ;)

sedef
11-16-2007, 18:43
vezir a8 şah veziri yer
daha sonra kale a5 kale filin korumasında sonrada kale a8 şah ve mat ;) :)

HOGE_MERA
11-16-2007, 18:47
vezir a8 şah veziri yer
daha sonra kale a5 kale filin korumasında sonrada kale a8 şah ve mat ;) :)

Tebrikler, +1.

suskun_prenses
11-18-2007, 16:58
hocam dersimi aksattığımı sanma ben takip ediyorum sessizce :D yapamadım da :P

sedef
11-18-2007, 21:44

inan bende çok zorlanıyorum fakat muhakeme gücünü artırıyor satranç valla :D

HOGE_MERA
11-19-2007, 11:35

Sessizce olur mu? Derse katılman, sorulara gerekirse soruyla cevap vermeni beklerim. Yapamadıysan bile uğraşmanı görmek isterim. Sadece senin için de geçerli değil, kanaat notunu yüksek almak isteyen herkes daha aktif olmalı. :)

inan bende çok zorlanıyorum fakat muhakeme gücünü artırıyor satranç valla :D

Ben de çok basit soruyorum, kimse bu kadar basit sorulara cevap vermek istemiyor sanıyordum. ::)

"Kısacası herkesin forum kuralları dahilinde her türlü soru, bilgi ve görüşlerini paylaşabileceği bir bölüm." demiştim bu bölümü açtığımda. Kimsenin aklına takılan, merak ettiği veya paylaşmak istediği bir şey yok sanırım.

Neyse, aynı şekil üzerinde çok kolay bir soru soralım:

Siyah oynar 1 hamlede mat eder. Çözene +1.

sedef
11-19-2007, 18:37
siyah kale e8?

HOGE_MERA
11-19-2007, 18:40
siyah kale e8?

Siyah kale zaten e8 de.. ;D

sedef
11-19-2007, 18:44
bak niye öyle demişim bilmem ki e1 diyecektim ya :-[

HOGE_MERA
11-19-2007, 18:45
bak niye öyle demişim bilmem ki e1 diyecektim ya :-[

Olabilir böyle şeyler.. Tebrikler doğru yanıt. +1

Basitmiş değil mi?

HOGE_MERA
11-24-2007, 12:52
Soru:

Beyaz taşlarla oynadığınız bir oyunda ilk hamleyi hangi taşla yaparsınız ve bu hamleyi yapma sebebiniz ya da amacınız nedir?

HOGE_MERA
12-05-2007, 21:48
Dünyada ve Türkiye'de satranç gelişirken, bizim bölümde geriliyor. :)

Öğrenmek isteyen, oynamasını bilen, geliştirmek isteyenler vazgeçmiş herhalde.

selahattin_ay
12-15-2007, 00:54
Soru:

Beyaz taşlarla oynadığınız bir oyunda ilk hamleyi hangi taşla yaparsınız ve bu hamleyi yapma sebebiniz ya da amacınız nedir?

cevap at ile oynarim amacim hem atin ziplamasindan faydalanmak hem de onun piyonlarini yemek olur ayrica coban matini falan dusunurse de onlem tarzi bir seyler ...

HOGE_MERA
12-15-2007, 13:16
Soru:

cevap at ile oynarim amacim hem atin ziplamasindan faydalanmak hem de onun piyonlarini yemek olur ayrica coban matini falan dusunurse de onlem tarzi bir seyler ...

Diyelim ki rakip bu ilk hamleye merkezdeki piyonuyla hamle yaparak karşılık verdi. Şahın önündeki piyonu 2 kare ilerletti ve merkezi sağlama aldı. 2. hamleni yapacaksın. Hangi taşla yaparsın?

osman_zinnur
02-05-2008, 01:55
Soru:

cvp: e4,d4,c4,f4 gibi merkezi tutucu hamlelerle başlardım bu hamleler ayrıca arkadan gelecek Ac3,Af3 hamlelerini destekler. bu arada ben de satrancı geliştirmek istiyorum sık sık etüt ve problem koyun. saygılarımla...

HOGE_MERA
05-25-2008, 13:15
Soru:

cvp: e4,d4,c4,f4 gibi merkezi tutucu hamlelerle başlardım bu hamleler ayrıca arkadan gelecek Ac3,Af3 hamlelerini destekler. bu arada ben de satrancı geliştirmek istiyorum sık sık etüt ve problem koyun. saygılarımla...

Merkezi tutucu hamleler ve devamında at c3 ya da f3 doğru hamleler.

Uzun süreden beri ilk defadır giriş yapabildim. Askerlik görevimi yapıyorum, cevap verme imkanım olmadı. Geç cevap verdiğim için hakkını helal et kardeşim. Uzun bir süre daha giriş yapamayabilirim. Selam ve dua ile..

ENGİNEER
05-25-2008, 13:58
Bütün örnekleri yaptım..Zevkliydi gerçekten..Uzun zamandır oynamıyorum bayağı unutmuşum...

YavuzSultanSelim
05-25-2008, 16:31
satranç tamamen zeka oyunu değil bence. çoğu ustalar hamle ezberleyerek bu oyunu oynuyor. Mesela her hamlenin karşı bir hamlesi var. Karşıdakinin hamlesini çökertecek hamleleri yaptın mı oyunu alıyosun. O yüzden pek fazla satrançı sevmiyorum