Orijinalini görmek için tıklayınız : Erdoğanın "Bir Ailede En Az 3 Çocuk Olmalı" Sözünü Destekliyormusunuz?
nihal.1990
04-05-2008, 21:13
Erdoğanın Bir Ailede En Az 3 Çocuk Olmaı Sözünü Destekliyormusunuz Arkadaşlar?
Benide_Kapatın
04-05-2008, 21:16
Destekliyorum, ama her ailenin değil ekonomik , sosyal ve sağlık açısından durumu uygun olan ailelerin!
politikaci
04-05-2008, 21:18
ama hesaplara göre bi 10 yıl sonra fln yaşlı nüfus olcakmışız
yani ben destekliyorum ama ekonomisi iyi olmayan evler 2 çocuk yapsın
ama sosyetik zenginlerde ay ben çocuk yapmam tipim bozuluyor demesin
Ben destekliyorum
Başbakanımız bügün Trabzonda da aynı şeyleri tekrar etti
Eğer doğurganlık olayını yavaşlatırsak şimdi birçok ülkenin yaşadığı zorluğu yaşayacağız
Ülkemizin nufusunda yaşlıların oranı büyük olacak
Eğer şartlar uygunsa neden bir ailenin üç dört veya beş çocuğu olmasın
Bir bayanın ilk görevi anneliktir ve en kutsal görevdir.
Rabbimizin bize verdiği görevi hakkıyla yerine getirelim
Ülkemize ve dünyaya faydalı olcak nesiller yetiştirelim.
_Yeniden_
04-05-2008, 21:20
Destekliyorum...Genç nüfus potansiyeldir...Avrupada çocuk sevgisini kedi köpeğe veriyor bey amcalar hanım teyzeler...
Türkiyeyi geliştiricek olan genç, dinamik, zekasını kullanmaya üşenmeyen, azimli, ve en önemlisi inançlı, vatanını seven genç nesildir...
Keşke hepimiz böyle olabilsek...
BaDe_EsNa
04-05-2008, 21:22
şimdi Avrupa'dan vermiş oldugu örnekler çok dogru ama bu zamanda çocuk yetiştirmek çok zor sonra maddi yönden çocugun masraflarını karşılayabilmeli egitimini saglayabilmeli çocuk dünyaya getirmekle bitmiyo ki iş... ;) sırf nüfus artsın genç nüfusu çogasın diye bunlar gözardı edilemez bunları düşününce bilemiyorum dogrulugu tartısılır biraz :o
şimdi Avrupa'dan vermiş oldugu örnekler çok dogru ama bu zamanda çocuk yetiştirmek çok zor sonra maddi yönden çocugun masraflarını karşılayabilmeli egitimini saglayabilmeli çocuk dünyaya getirmekle bitmiyo ki iş... ;) sırf nüfus artsın genç nüfusu çogasın diye bunlar gözardı edilemez bunları düşününce bilemiyorum dogrulugu tartısılır biraz :o
Her insan rıskı ile doğar der büyüklerimiz
Tabiki bakımı çok önemli
Anne ve Babaların severek yaptıkları görev çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamaktır
ve Rabbim çalışana hakkını verir. Tabi şükretmesini de bilmek lazım
oturanboğa
04-05-2008, 21:28
bizde bi inanış vardır...gelen her çocu rızkıyla gelir diye...biz 6 kardeşiz babam da öğretmen..bu zamana kadar da her ihtiyacımızı fazlasıyla giderdi sağolsun sevgili babacım...bence insanlar çocuk büyütmenin yorgunluğundan korkuyolar ekonomiyi bahane ediyolar....çocuğu başkaları büyütsün onlar sevsin...ben başbakanımızı sonuna kadar destekliyorum...
Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki çocuk sayısına dikkat ediniz. Ülke çağdaşlaştıkca, yaşam refahı yükseldikce çocuk sayısı azalmakta. Bunu aile hesabını iyi yapıp bakabileceği kadar çocuk yapması.. Doğudaki sınır koyulamaz çoğalmanın ilerki zamanlarda ne tür sorunlar doğuracağını sanırım hepimiz tahmin edebiliriz. Doğuda bir Kürt ağasının 4 karısından 30 çocuğu var.Bu 30 çocuğun en kötü ihtimal 5 er çocuğu olacağını düşünürsek varın siz yapın hesabı.
Bana kalırsa Türk nufusunun orantılı artması için 3 de yetmez :D
Düş Sokağı Sakini
04-05-2008, 21:31
3 nedir yav. yapıcan 5 6 tane doya doya sevicen
Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki çocuk sayısına dikkat ediniz. Ülke çağdaşlaştıkca, yaşam refahı yükseldikce çocuk sayısı azalmakta. Bunu aile hesabını iyi yapıp bakabileceği kadar çocuk yapması.. Doğudaki sınır koyulamaz çoğalmanın ilerki zamanlarda ne tür sorunlar doğuracağını sanırım hepimiz tahmin edebiliriz. Doğuda bir Kürt ağasının 4 karısından 30 çocuğu var.Bu 30 çocuğun en kötü ihtimal 5 er çocuğu olacağını düşünürsek varın siz yapın hesabı.
Bana kalırsa Türk nufusunun orantılı artması için 3 de yetmez :D
Onlarda birşey mi planlıyorlar acaba :o :(
oturanboğa
04-05-2008, 21:32
asıl ülke çağdaşlaştıkça çocuk sayısının artması lazım..daha iyi imkanlar falan...bizde her şeyde olduğu gibi bu da tersine işliyo..
oturanboğa
04-05-2008, 21:33
deemi yav
_Yeniden_
04-05-2008, 21:34
Bakamayacak olan, sonra çocuk esirgeme kurumlarına bırakıcak ve bugün bu Serap Ezgünün sunduğu gibi anne baba arama programlarının gündüz kuşağında reyting rkoru kırmasına sebebiyet vericekler,
çocuklarını hem devlete yük yapıp hem de onları sıkıntılı bir hayata mahkum edeceklerine hiç yapmasınlar daha iyi tabi ki...
Ama 3 te birşey yok zaten...Biz 5 kardeşiz...Kalabalık aile bitmeyen umut, neşe ve en önemlisi bereket demek benim için...
hııım bu kısımda dikkat edilmesi gereken kısım beylerin büyütme işine ne kadar katkıda bulınacakları :D
Bakamayacak olan, sonra çocuk esirgeme kurumlarına bırakıcak ve bugün bu Serap Ezgünün sunduğu gibi anne baba arama programlarının gündüz kuşağında reyting rkoru kırmasına sebebiyet vericekler,
çocuklarını hem devlete yük yapıp hem de onları sıkıntılı bir hayata mahkum edeceklerine hiç yapmasınlar daha iyi tabi ki...
Ama 3 te birşey yok zaten...Biz 5 kardeşiz...Kalabalık aile bitmeyen umut, neşe ve en önemlisi bereket demek benim için...
çocuk esirgeme kurumuna bırakanlar
başka sebeble çoçuk sahibi olanlar genelde :(
_Yeniden_
04-05-2008, 21:37
Ama hiçbir anne ne sebeple olursa olsun eğer durumu iyiyse çocuğunu çocuk esirgeme kurumu kapısına bırakmaz...
Paranın gözü kör olsun bee !!
KAmusal mışş
04-05-2008, 21:38
Başbbaknın her sözünü destekliyorum dicem de çok fanatik olcak :D
Evet destekliyorum tabi ki mantıklı çünkü.
Genç nüfus lazım bu ülkeye üretimin artması için her açıdan gelişebilmemiz için dinamik nüfus lazım.
BaDe_EsNa
04-05-2008, 21:39
bu yorumdan sonra bende katılıyorum başbakana yoksa millete kalsa 5 6 ....sonra Çin deki gibi olmasında sonumuz Çin de de buna sınırlama var ya gerçi ben zaten tam karsı degilim zaten bizde az degil 4 kardeşiz ama bi ailede 3 çocuk olur birinde 6 olur bu böyle dengelenir dengelerle oynamamk gerek diye düşünüyorum ;)
oturanboğa
04-05-2008, 21:40
bu yorumdan sonra bende katılıyorum başbakana yoksa millete kalsa 5 6 ....sonra Çin deki gibi olmasında sonumuz Çin de de buna sınırlama var ya gerçi ben zaten tam karsı degilim zaten bizde az degil 4 kardeşiz ama bi ailede 3 çocuk olur birinde 6 olur bu böyle dengelenir dengelerle oynamamk gerek diye düşünüyorum ;)
gelecekte dünyaya çin hakim olcak ama...sessiz sedasız geliyolar
Ama hiçbir anne ne sebeple olursa olsun eğer durumu iyiyse çocuğunu çocuk esirgeme kurumu kapısına bırakmaz...
Paranın gözü kör olsun bee !!
haberlerde şahit olduğum kadarıyla nedeni bebeği sahiplenememek para değil evlilik dışı olması
tabi istisnalar olabilir
Hüdaverdi
04-05-2008, 21:42
Her erkek 4 eş alırsa 4*3= 12,ülkede bebek patlaması olur :D
Sukût-u_Hayal
04-05-2008, 21:43
Bu konu da kararsızım , her ailede 3 çocuk değil de bakabilicek ve yetiştirebilecek durum da olan ailelerin 3 ve daha fazla çocuk sahibi olmaları gerekir diye düşünüyorum ... :-\
_Yeniden_
04-05-2008, 21:44
Her erkek 4 eş alırsa 4*3= 12,ülkede bebek patlaması olur :D
Önce senin kafanı patlatmak lazım :D
4 eşmiş...Tam hühaverdisin Mehmet :D
Hüdaverdi
04-05-2008, 21:46
Allah Allah gören duyanda günah haram sancak 4 eşi sende :o
alcam 4 tane eş kuracam ilk 11'imi, 1'i mazemeci olacak :P
maviinsan
04-05-2008, 21:47
Şehirleşme ile beraber,zenginleşme ile beraber insanlar fazla çocuk yapmıyor...
Yani devlet istediği kadar teşvik etsin bir yerden sonra arttırmak fazla mümkün değil.Mesela Almanya ve rusya..O yüzden bu durumlara düşmemek için çoğalmak lazım...
Yoksul vatandaşlara 2 yeter. Eğer zenginse üst sınır olmamalı ;D
Saltuk Buğra Han
04-05-2008, 21:47
Bu habere en fazla kadın doğum uzmanları sevinmiş olmalı.Ve öyle tahmin ediyorumki hepsi keyifden halay çekmeye başlamıştır.
Doğrudur bir Türk olarak ,Türk nüfusunun artması her zaman olumlu olduğunu düşünürüm.Ve bir Türk Dünyaya bedeldir sözünden yola çıkarsak Milyonlarca Türk'ün kainata bedel olacağı şimdiden ufukta görülmektedir.
Malum şimdilerde uyanmış olan başta Fransa ,Almanya gibi ülkeler olmak üzere yetkililerin ,vadandaşların artık evlerinde kedi köpek seslerinin yerine ,çocuk sesleri istenmekte olup bunu teşvik amacı için de milyarlarca Euro ödenek ayrılmıştır.Yıllar sonra Türkiyeninde ayni duruma düşmemesi için şimdiden önlem almak adına Erdoğanın çağrısını olumlu buluyorum.
Ama bunun getirdiği külfetin ve o çocukların yarın bir gün sokaklarda aylak aylak dolaşmaması için bir çok tedbirlerin alınması şartı ile.
_Yeniden_
04-05-2008, 21:48
Neyse konuyu dağıtmayalım...O ince bir konu zaten...Detayları var ve keyfi olarak yapamıyorsun ayrıca diğer eşlerin bunu kabul etmeleri gerekli....
oturanboğa
04-05-2008, 21:48
4 eş kadın istemezse haram da günah da..bunu belirtmeden geçemedim.. :)
BaDe_EsNa
04-05-2008, 21:49
gelecekte dünyaya çin hakim olcak ama...sessiz sedasız geliyolar
çinde nüfus fazlalıgı yüzünden işçiligin ne kadar ucuz oldugunu da biliyoruz insanları deli gibi çalıstırıp ellerine ikikurus para veriyolar neyse herşey kararında güzel oturan boga kuzeen cevap verme daha yoksa şimdi ikimizde uyarı alıcazz aaaa :D
nihal.1990
04-05-2008, 21:49
ya açıkçası ben bu kararın biraz erken olduğunu düşüünyorum...şuanki Türkiye nüfusu yeterince fazla zaten..aynı şekilde genç nüfusta öyle..
ama yinede cnm Başbakanımın dediği şey mantıklı..şimdiden önlemimizi almakta fayda var..bakabilen,çocuğuklarına iyi eğitim ve iyi bir gelecek sağlayabilen insan 5 te yapsın 6 da... :)
Hüdaverdi
04-05-2008, 21:50
Allah Allah niyetlerini alıpta evlencem zorla imamın karşısına çıkarcam halim yokya,beni istemeyeni bende istemem :D
neysekonuyu dağıtmayayım kusura bakmayın.
Başbakanımız haklı 3 çocuk yerinde,tabi maddi durumu iyi olana.
maddi durum nedir arkadaşlar
okulda okuyan Erkeklere 20 ytl Kızlara 25 ytl yetmedi kitapları devletten
bize bezini almak kalıyor onuda yapalım bi zahmet ;)
nihal.1990
04-05-2008, 21:55
maddi durum nedir arkadaşlar
okulda okuyan Erkeklere 20 ytl Kızlara 25 ytl yetmedi kitapları devletten
bize bezini almak kalıyor onuda yapalım bi zahmet ;)
:D :D :D :D
maviinsan
04-05-2008, 21:58
Geçen gün Vatikan'ın açıkladığı raporda ''Müslümanların sayısının tarihte ilk defa Katolikleri geçtiği'' söyleniyordu.
Yani müslümanlar çoğalıyor.Çoğalsın da zaten ;D :D
Benide_Kapatın
04-05-2008, 21:59
Başbakanımız Almanya parayla doğuramıyor diyor!
Şimdi imkanımız varken fazla aşırıya kaçmıyacak şekilde yapmak lazım!
Aslında üzerime pekde vazife değil!
Önce çocukları doğuracak birini bulmam gerek :)
Sonra bi değerlendirme yaparız..
Esra KAÇ
04-05-2008, 22:00
Önceden bu sözü desteklemiyordum ama dogudaki nüfus artışını duydugum zaman gerçekten başbakanımız bu lafını destekler oldum.
Bizde daha güçlü bir devlet olabilmek için genç nufüsa ihtiyac duyariz.
Benide_Kapatın
04-05-2008, 22:01
Önceden bu sözü desteklemiyordum ama dogudaki nüfus artışını duydugum zaman gerçekten başbakanımız bu lafını destekler oldum.
Bizde daha güçlü bir devlet olabilmek için genç nufüsa ihtiyac duyariz.
Doğudakiler derken doğu ülkeleri değil mi?
Duygu'Seli~
04-05-2008, 22:01
Allah Allah niyetlerini alıpta evlencem zorla imamın karşısına çıkarcam halim yokya,beni istemeyeni bende istemem :D
neysekonuyu dağıtmayayım kusura bakmayın.
Başbakanımız haklı 3 çocuk yerinde,tabi maddi durumu iyi olana.
Onun demek istediği şu hüdaverdi..Eğer ilk eşin rıza göstermezde başka eş istemezse,ama sen onu dinlemez gider alırsan 4.yü 5.yi o zaman hanımının rızasını almamış ve günaha girmiş olursun.. :)
Biz 9 kardeşiz(MaşALLAH deyin).. ;D Ben her ailenin değilde gücü yeten bakabilecek ailelerin çocuk yapması taraftarıyım..Maddi imkandan çok manevi katkıda önemlii..O yüzden kendine güvenen,maddi ihtiyacı yanında çocuğuna manevi ve ahlaki eğitimide fazlasıyla verebilecek olan aileler çok çocuk yapmalı.. :) Zaman kötü..Çocuğumda kötü olsun istemem..bu durumda ben işin maddiyatından çok maneviyatına önem veriyorum..Eğer manen,ahlaken güzel şeyler katabileceğime inanıyorsam 10 tanede isterim.. :D ;D
nihal.1990
04-05-2008, 22:02
Trabzondaki konuşmasını veriyim hemen bu konuyla ilgili;)
"Başbakan üç çocuk dedi diye bazıları rahatsız oluyor.Dedim, yine diyorum.Niye? Türkiye'nin gücünü, Türk milletinin devamını isteyen buna karşı çıkamaz.En az üç çocuk diyorum.Bu benim başbakan olarak talebim.Düşünce özgürlüğü yok mu? Var...Sorumluluğumun gereğini yapıyorum.Ben evlendiğim zaman zengin bir ailenin çocuğu olarak evlenmedim.Sakın ha doğum yapmayın diyenler bu ülkenin yararını düşünmüyor.Şu andaki nüfus artış oranı ile devam edersek 2037 yılında Türkiye'nin nüfusu yaşlı nüfus haline gelecektir.Ben hesapla, bilimsel konuşuyorum.Artması lazım bu oranın.Bak Avrupa ağlıyor.Biz yanlış yaptık diyorlar.Bizi de birileri bu oyuna kurban etmek istiyor.Almanya şu anda para veriyor yeter ki doğur diyor ama doğuramıyor."
Trabzondaki konuşmasını veriyim hemen bu konuyla ilgili;)
"Başbakan üç çocuk dedi diye bazıları rahatsız oluyor.Dedim, yine diyorum.Niye? Türkiye'nin gücünü, Türk milletinin devamını isteyen buna karşı çıkamaz.En az üç çocuk diyorum.Bu benim başbakan olarak talebim.Düşünce özgürlüğü yok mu? Var...Sorumluluğumun gereğini yapıyorum.Ben evlendiğim zaman zengin bir ailenin çocuğu olarak evlenmedim.Sakın ha doğum yapmayın diyenler bu ülkenin yararını düşünmüyor.Şu andaki nüfus artış oranı ile devam edersek 2037 yılında Türkiye'nin nüfusu yaşlı nüfus haline gelecektir.Ben hesapla, bilimsel konuşuyorum.Artması lazım bu oranın.Bak Avrupa ağlıyor.Biz yanlış yaptık diyorlar.Bizi de birileri bu oyuna kurban etmek istiyor.Almanya şu anda para veriyor yeter ki doğur diyor ama doğuramıyor."
Bu sözlerini istisnasız bütün salon alkışladı
Trabzon bu fikirden yana :)
nihal.1990
04-05-2008, 22:05
off offf keşke bende olsaydım orada.. :'( :( :(
Hüdaverdi
04-05-2008, 22:08
duyguseli tamam anladım arkadaşın demek istediğini,
onlarıda biliyorum merak etmeyin ;)
Ben gericiyim iknada ederim,
ikna edemezsem zorlada ettiririm :D
----
Ayrıca ordu bakımından da genç nufusa ihtiyacımız var :-*
off offf keşke bende olsaydım orada.. :'( :( :(
sen Trabzondamısın
ve gelmedin mi :(
nihal.1990
04-05-2008, 22:09
Olurmu öyle şey ya..ben Trabzonda olupta hiç gelmem mi yaa...aşkolsunn
:(
sinopluyum ben ..ondan üzülüyorum :'( :'(
hııım kusura bakma
üzülme oraya da gelir inş. :-[
nihal.1990
04-05-2008, 22:11
hııım kusura bakma
inş..ama hiç umudum yokk :( :( :(
artık ben gidicem Tayyip Amcam geLmezse :) :D
DURMAK YOK
04-05-2008, 22:14
hııım kusura bakma
KONU NE ?
Benide_Kapatın
04-05-2008, 22:17
hııım kusura bakma
KONU NE ?
Hemşerim mekleket nere?
nihal.1990
04-05-2008, 22:18
kusura bakmayın konuyu saptırdık amacından..özür dilerim
DURMAK YOK
04-05-2008, 22:19
hııım kusura bakma
KONU NE ?
Hemşerim mekleket nere?
ISPARTA
hııım kusura bakma
KONU NE ?
konu Erdoğanın "Bir Ailede En Az 3 Çocuk Olmalı" Sözünü Destekliyormusunuz? bu
biz kaynatıyoruz :-[
(Ben konuya biraz farklı yaklaşıcam. İnşallah bayan üyelerimiz beni yanlış anlamaz.)
3 çocuğa destek veriyorum. Eğer 3 çocuk olursa hem çalışan bayanların sayısı azalır, hem de nüfusun yaşlanması engellenir. Bayanların çalışmasına karşı değilim ama ülkemizdeki işsizliğin çözülmesi için bu gerekli.
Peki bu nasıl olacak. Ülkemizde eğitimli işsiz oranı yaklaşık %10. Çalışan bayanlarımızın oranı ise %35'lerde. Asıl sıkıntıda burada. Çalışan %35'lik bayan kesim, büyük çoğunlukla çalışan bir erkekle evleniyor. Bu durumda aynı aileye 2 maaş giriyor. Buna karşılık işsiz ailelere baktığımzda hem kadın hem erkek işsiz. Eğer çalışan bayan kesimin %10'unu bile çekersek, ülkedeki işsizlik sorunu nerdeyse bitme noktasına gelir.
Çekilen bayan kesim, eşleri çalıştığı için sıkıntı yaşamayacaktır. Buna karşılık bir ailenin işsizlik sorunu bitmiş olur. Yani 1 bayanın çekilmesi demek, 1 ailenin iş bulması anlamına gelecektir.
Tabi bunlar geçici bir çözüm. bayanları geri çekerek işsizlik sorunu tamamen aşılmaz, sadece bir süreliğine ertelenmiş olur. Bu süreyi yatırım yaparak değerlendirebilir, ülke nüfusumuzu bu sürede genç tutabilir, aynı zamanda işsizlik sorununu da en aza indirmiş oluruz.
Benide_Kapatın
04-05-2008, 22:19
ISPARTA
Tamam geyiğe dahil olamazsın o halde ;)
DURMAK YOK
04-05-2008, 22:21
ISPARTA
KARDEŞ KONU NE DİZ NEYİ TARTIŞIYORSUNUZ...EVET BEN ZATEN BURAYA GEYİK YAPMAYA GELMEDİM...
(Ben konuya biraz farklı yaklaşıcam. İnşallah bayan üyelerimiz beni yanlış anlamaz.)
3 çocuğa destek veriyorum. Eğer 3 çocuk olursa hem çalışan bayanların sayısı azalır, hem de nüfusun yaşlanması engellenir. Bayanların çalışmasına karşı değilim ama ülkemizdeki işsizliğin çözülmesi için bu gerekli.
Peki bu nasıl olacak. Ülkemizde eğitimli işsiz oranı yaklaşık %10. Çalışan bayanlarımızın oranı ise %35'lerde. Asıl sıkıntıda burada. Çalışan %35'lik bayan kesim, büyük çoğunlukla çalışan bir erkekle evleniyor. Bu durumda aynı aileye 2 maaş giriyor. Buna karşılık işsiz ailelere baktığımzda hem kadın hem erkek işsiz. Eğer çalışan bayan kesimin %10'unu bile çekersek, ülkedeki işsizlik sorunu nerdeyse bitme noktasına gelir.
Çekilen bayan kesim, eşleri çalıştığı için sıkıntı yaşamayacaktır. Buna karşılık bir ailenin işsizlik sorunu bitmiş olur. Yani 1 bayanın çekilmesi demek, 1 ailenin iş bulması anlamına gelecektir.
Tabi bunlar geçici bir çözüm. bayanları geri çekerek işsizlik sorunu tamamen aşılmaz, sadece bir süreliğine ertelenmiş olur. Bu süreyi yatırım yaparak değerlendirebilir, ülke nüfusumuzu bu sürede genç tutabilir, aynı zamanda işsizlik sorununu da en aza indirmiş oluruz.
Bayanların çalışması gereken zorunlu alanlar hariç bu fikir çok yerinde
Uygulanması zor gibi
maviinsan
04-05-2008, 22:22
ISPARTA
KARDEŞ KONU NE DİZ NEYİ TARTIŞIYORSUNUZ...EVET BEN ZATEN BURAYA GEYİK YAPMAYA GELMEDİM...
Erdoğanın "Bir Ailede En Az 3 Çocuk Olmalı" Sözünü Destekliyormusunuz? Bu konuyu tartışıyoruz kardeş
Benide_Kapatın
04-05-2008, 22:24
Tamam bu başlık sana göre değil sanırım :)
ISPARTA
latifedir :)
DURMAK YOK
04-05-2008, 22:24
ISPARTA
Erdoğanın "Bir Ailede En Az 3 Çocuk Olmalı" Sözünü Destekliyormusunuz? Bu konuyu tartışıyoruz kardeş
TAMAM ONU BİLİYORUM DA BAZILARI GEYİK PEŞİNDE...BURAYA GİRERKEN TARTIŞMA YERİ YAZIYORDU...ONUN İÇİN GİRDİM...
Benide_Kapatın
04-05-2008, 22:27
TAMAM ONU BİLİYORUM DA BAZILARI GEYİK PEŞİNDE...BURAYA GİRERKEN TARTIŞMA YERİ YAZIYORDU...ONUN İÇİN GİRDİM...
Sen fikrini beyan et boşver, ben sadece takılıyordum arkadaşlara, kırdıysam özür dilerim!
Hemşerim memleket nere başlığına dönmüş bir anda ondan biraz iğneleyici espri yapayım dedim di!
Sanırım anlaşılmadı.!
Neyse fazla meşgul ettim hakkını helal et.!'
Kırık_Çocuk
04-05-2008, 22:29
iyi hoş da
Hani iş...Üniv kapısında bekleyen orada yaşlanan insanlar...Yoksul yetişen yaşamaya çalışan insanlar...
Zatenh şartlar uygunsa demiş başbakan.Demek ki sadece bakabilecekler yapsa yeter
Yoksa rızkı veren Allah deyip 5-6 çocuk yapıp onların taleplerini karşılayamayan ailelere şiddetle karşıyım ...
Sen fikrini beyan et boşver, ben sadece takılıyordum arkadaşlara, kırdıysam özür dilerim!
Hemşerim memleket nere başlığına dönmüş bir anda ondan biraz iğneleyici espri yapayım dedim di!
Sanırım anlaşılmadı.!
yaa arkadaşlar ben yeterince yorum yaptım başlık hakkında
ve konu dışında iki kelime ettik
iğneleme için pek gerek yokyu yani :(
DURMAK YOK
04-05-2008, 22:29
Sanırım anlaşılmadı.!
BEN YENİ GİRDİGİMDEN DOLAYI KONUYU ANLAYAMADIM...MEMLEKET NERESİ DEDİN..BENDE ISPARTA DEDİM ...SENDE BU KONU SENİ AÇMADI DEDİM ONA TAKILDIM BEN....
Bostancı
04-05-2008, 22:30
Nesilede çok önem verir Dinimiz Çocuk bereket getirir 3-5 gider ;D
Benide_Kapatın
04-05-2008, 22:35
iğneleme için pek gerek yoktu yani :([/color][/i]
Yok takıldım dedim sadece!
Yanlışım varsa affola!
Hakkınızı helal edin!
YORUMLARA DEVAM.
DURMAK YOK
04-05-2008, 22:37
BANA GÖRE 3 ÇOCUK YAPILMASI İSTEGİ MANTIKLI,ÇÜNKÜ BU ÜLKEMİZ İÇİN GEREKLİ...LAKİN HERKESDE YAPSIN DEMİYORUZ..BÜTÇESİNE GÜVENEN YAPSIN...BAZILARI ÇOK ÇOCUK OLURSA KÖTÜ İŞLER YAPAR KÖTÜ ALIŞKANLIK EDİNİR,DİYOR...ONU DEYİMİYLE...HADİ ORADAN...
maviinsan
04-05-2008, 22:38
Bence ülke içinde de nüfus dengeli dağılmalı.Yani Büyük kentlere nüfus yığılmamalı.Çünkü bu, çok büyük sorunlara yol açabiliyor. Mesela Almanya da nüfus böyle diye biliyorum...
aşk-ı ilahi
04-05-2008, 22:39
yorumları okumadım....
ama şu bir gerçekki her çocuk rızkıyla doğar ve büyür...
sevgili peygamberimizde...sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim buyuruyor....
bu durumda...hayırlı evlatlar yetiştirmekte her anne ve babaın görevi. olsa gerek.....
sayın başbakana sonuna dek destek veriyorum...
DURMAK YOK
04-05-2008, 22:44
yorumları okumadım....
ama şu bir gerçekki her çocuk rızkıyla doğar ve büyür...
sevgili peygamberimizde...sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim buyuruyor....
bu durumda...hayırlı evlatlar yetiştirmekte her anne ve babaın görevi. olsa gerek.....
sayın başbakana sonuna dek destek veriyorum...
EVET HAKLISIN...
hipermuhafazakar
04-05-2008, 22:46
O söylüyorsa doğrudur ;)
Kendine güvenen herşeyiyle vatana millete hayırlı bir evlat yetiştirebilecek kapasitede olan bir aile için makul bir sayı olduğunu düşünüyorum.
Ancak kendi fikrimede gelince, 2 herzaman için yeterli bir sayı ::).
Biz üç kardeşiz ben halimden çok memnunum, Başbakanımı destekliyorum :-*
ya her doğan çocuğu büyümeyecekmiş, hep başlarına kalacakmış gibi görenler var.. 20,hadi bilemedin en fazla 25 yıl sonra sen çocuğa değil çocuk sana bakmaya başlar.. o zamana kadar rızkı neyse Allah nasılsa verir.. rızkı az da olsa verir. çok da olsa verir..
biz 6 kardeşiz.. çok şükür Allah'a hiç sıkıntı falan yaşadığımızı hatırlamıyorum.. babam da annem de her seferinde hiç birimizin doğduğuna pişman olmadıklarını ve bizimle gurur duyduklarını söylerler..
biz bu konuyu babamla tartışmıştık biraz.. babam lafı şöyle noktaladı:
6 nefer kazandırdım vatana.. kötü mü ettim?
BaDe_EsNa
04-05-2008, 23:23
forumdan çıkınca aklıma geldi bende geri geldim :)Peygamber Efendimizin bir hadisinde ''evleniniz çogalınız'' diyor buradaki çogalmanın en az 3çocuktan ibaret oldugunu duymustum çocugun biri annenin yerine biri babanın yerine geçiyor üçüncüsü oldugunda hadisteki çogalmak yerini buluyor bu durumda Başbakanımız yine dogru söylüyor yine dogru söylüyor her zamanki gibi :)
şimdi farkettim ne doluymuşum bu mevzuyla ilgili yahu.. badeesna sen de çok haklısın +1
sadeceali
04-05-2008, 23:53
bizde üç kardeşiz..... bi şikayetim yok... :D
ümitli_bekleyis
04-06-2008, 01:44
Fikirlerimiz bir olmak zorunda değil ama biraz daha saygı çerçevesinde cümleler kursak daha anlamlı ve güzel bir tartışma ortamı olabilir.
Üç mevsim
04-06-2008, 02:29
'Yeniden' konuya çok dikkat çekici bir giriş yaptı. Avrupa'da çocuk sevgisinin yerini kedi köpek gibi evcil hayvanlar aldı dedi, bu beni düşündürüyor.
Hanımların asli vazifesinin annelik olduğunun özellikle, bayan üyelerimiz tarafından vurgulanması anlamlı. Bu vurgu, taşlar yerine oturdukça zamanla güçlenir diye umut ediyorum.
Duygu'nun da değindiği gibi maddi imkanlardan çok manevi imkanlar gözönünde bulundurulursa memleket için daha faydalı insanlar yetiştirebiliriz. Maddi güç kazanmaya baktığımız gibi manevi olgunluk ve birikim kazanmaya da bakmalıyız. Ya da o işi Nur Cemaati hakkıyla yapar, üç çocuk olsun gönder cemaate, no problem. Alın size vatan,millet,hizmet aşkıyla dolu bir gençlik. :D
Kemalist59
04-06-2008, 02:34
Kesinlikle desteklemiyorum.Zamanında denmişti ki 70 milyon olalım avrupayı titretiriz noldu istihdam sorunu...
Önemli olan eğitimli her insan gibi bakabileceğin kadar çocuk yapmaktır.Evet doğan çocuğun rıskını Allah verir ama şu da var ki bir insanı ailesi yetiştireceği en iyi koşullarda yetiştirmelidir.
Ben karşıyım ki basit kuralı var bunun lise 2 coğradya nüfus der ki konuda eğitimin gelişmişliğin olduğu yerde nüfus artışı düşer
Saygılarımla
Üç mevsim
04-06-2008, 02:45
Kesinlikle desteklemiyorum.Zamanında denmişti ki 70 milyon olalım avrupayı titretiriz noldu istihdam sorunu...
Önemli olan eğitimli her insan gibi bakabileceğin kadar çocuk yapmaktır.Evet doğan çocuğun rıskını Allah verir ama şu da var ki bir insanı ailesi yetiştireceği en iyi koşullarda yetiştirmelidir.
Ben karşıyım ki basit kuralı var bunun lise 2 coğradya nüfus der ki konuda eğitimin gelişmişliğin olduğu yerde nüfus artışı düşer
Saygılarımla
O Coğrafya kitabı sazan gibi atlamış batı örneğine
Evet Batı gelişmiş, refaha kavuşunca nüfus artışı da düşmüş ama arada bir fark var.
Biz pozitivist materyalist kapitalist gözlüklerle bakmayız hayata. Bizim düşünce sistemimiz beşeri sitemleri aşar.
Kemalist59
04-06-2008, 02:49
Arkadaşım konu kardeşimi Coğrafya çalıştırırkenden aklımda kalmış.Okitabı da sizin partinizin yönettiği bakanlık hükümet bedava dağıttı bu sene okullarda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın lütfen...
Üç mevsim
04-06-2008, 02:54
Arkadaşım konu kardeşimi Coğrafya çalıştırırkenden aklımda kalmış.Okitabı da sizin partinizin yönettiği bakanlık hükümet bedava dağıttı bu sene okullarda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın lütfen...
Bu neyi değiştirir, kitapları biz yazmıyoruz.
akgenclik56
04-06-2008, 03:06
DESTEKLİYORUM.BAŞBAKAN DİYORSA DOĞRUDUR
Kırık_Çocuk
04-06-2008, 12:13
başıboş nesil yetiştirmeye hayır...!
Önce aileriri bildilendirelim
Çok çalışalım Ülkenin refah düzeyini yükseltelim
Yeni nesil için daha iyi şartlar hazırlayalım
Müntesip
04-06-2008, 15:30
ailenin maddi ve manevi düzeyi cocuklarının iyi egitim almasına uygunsa tabi ki de destekliyorum.hatta ben 5 cocuk diyebilirim.su anda herkes gecim sıkıntısı cekiyor diye düşünebiliriz ama iyi egitim almıs bireylerdir bu ülkenin refah seviyesini yükseltecek olanlar...bu yolda benim cocugumunda emek sarfetmesini isterim.
Destekliyorum..Dün azınlık olanlar bugün çoğa doğru emin adımlarla ilerliyor...
Ayrıca bugün genç nüfusa potansiyeline sahipken yarın almanya gibi ağlamak istemıyorum...
Diyorlaki para yok bakamıyorlar sen nasıl 3 çocuk dersin...Şunu belitmek isterim bu noktada;
Orta halli yada vasatın altında ailelerde genelde 3er çocuk mevcut en az 2...1 veya hiç çocukta sınırlı kalanlar genelde rahatını düşünen sosyetik abiler ablalar oluyor ;)
o zaman başıboş yetiştirmeyiz olur biter..
o zaman başıboş yetiştirmeyiz olur biter..
:-*
politikaci
04-06-2008, 16:37
evet başbakanımız dediyse doğrudur
evet başbakanımız dediyse doğrudur
Bu zihniyete karşıyım...
ENGİNEER
04-06-2008, 18:29
Destekliyorum fakat kalkıpta asgari ücreti olan adamın 10 çocuk yapmasını desteklemiyorum...
Hıfz-ı lisan
04-06-2008, 18:31
Anne Babaya emanet olarak bahşedilen en güzel hazineyi, Hakkıyla yetiştirebileceğine inanıyorsa birey sözüm yok :)
tayyipleyiz
04-06-2008, 18:42
Neslin niteliği, geleceğimizin teminatı olması bakımınadn ehemmiyeti büyük bir bahis... Bu bahisin de temel direkleri, olmazsa olmazları, değerlerimiz; bizi biz yapan kutsallarımız olsa gerek... bu perspektifte yetişen bir nesil, bizlere güven ve istikbal vadedici niteliklere haiz bir ufuk kazandırır... Geleceğe dair orta ve uzun vadeli planlarımızı da bu paradokslar üzerine bina etmemiz, yapıcı, yerinde ve başarı adına sağlıklı olacağı kanantindeyim....
Neslin devamı ve çokluğu, ama nitelikli bir neslin çokluğu bize katmedeğer verir, ülkemizi ve bireysel çıkarlarımızı da şaha kaldırır... Bu açıdan önemli olan ve de kastedilen zannımca, gelecek adına ufuk kazandırıcı bir nesilin mevcudiyeti... o neslin özlemi ve iştiyakı yüreğimizin ta derinlerinde bizlerde sakıl...
saygılarımla...
Destekliyorum fakat kalkıpta asgari ücreti olan adamın 10 çocuk yapmasını desteklemiyorum...
Dedim ya ilginç olan şu...Adam paraya para demiyor bir çocuğu var öbür adam kendine zor bakıyor 10 çocuğu var bu gerçekten ilginç..Bir orta yol bulunsa iyi olacak...
maddi imkanın yerindeyse destekliyorum..
rewaswer
04-11-2008, 13:35
kesinlikle desteklemiyorum.
bir kere genc nufusun azalması gibi bi sorun yok, olmayacakta. avrupadan ornekler verilmiş ama avrupanın yaslı nufusunun fazla olması genclerin az olmasından degil, insanların uzun yasamasından. bugun avrupada ortalama omur turkiye'dekinden 15 yıl daha fazla. once insanımızın yasam kalitesini yukseltmeliyiz. merak etmeyin neslimiz tukenmez. yeter ki iş cogalmaya kalsın, o kısmı cok kolay hallederiz.
Necip Fazıl
04-11-2008, 17:18
başbakanım demişse bir bildiği vardir...
ve tabiki destekliyorum.
tugba öztürk
04-11-2008, 17:19
Tabikii ,en az 4 tane ;D
Necip Fazıl
04-11-2008, 17:59
5 olsun bizden olsun...
???
ama sosyetik zenginlerde ay ben çocuk yapmam tipim bozuluyor demesin
Desinler desinler :D
Herkes bakabileceği kadar yapsın derim ben de....Ama başbakanım öyle dediyse vardır bir düşündüğü!
Sosyetik zenginler de Ay yapmasın nooooolur.:)
bir kere genc nufusun azalması gibi bi sorun yok, olmayacakta. avrupadan ornekler verilmiş ama avrupanın yaslı nufusunun fazla olması genclerin az olmasından degil, insanların uzun yasamasından. bugun avrupada ortalama omur turkiye'dekinden 15 yıl daha fazla. once insanımızın yasam kalitesini yukseltmeliyiz. merak etmeyin neslimiz tukenmez. yeter ki iş cogalmaya kalsın, o kısmı cok kolay hallederiz.
Sen yapma arkadaşım :-*
Kırık_Çocuk
04-11-2008, 18:12
Radyasyon devrindeyiz..
Artık hanımlar Sezeryansız çocuk doğuramıyor.Onların işini güçleştiriyoruz...Artık yerdeki bir nesneyi eğilip alamayacak duruma geliyorlar..
Sağlık-sıhhat,Bilgi-birikim-Para-maddiyat :) bunlar lazım :)
Zamaninda almanlarda ayni senin gibi diyoralrdi ama simdi cocuk yapana servet vaadediyorlar takan yok!..Allahtan göcmenler varda yasli nüfusa bakacak, gencler oluyor yoksa isler vahimdi..
Necip Fazıl
04-11-2008, 18:40
cok haklısın
ya bol miktarda genç nüfus hazırda bulunsun nasılsa ileride güzel günler gelecek.. yaşlı bi nüfusa emanet etmek istemem ben açıkçası ülkeyi..
ya bol miktarda genç nüfus hazırda bulunsun nasılsa ileride güzel günler gelecek.. yaşlı bi nüfusa emanet etmek istemem ben açıkçası ülkeyi..
Belki Eceviti kaybettik ama Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel, Hüsamettin Cindoruk,Deniz Baykal gibi gencler ülkeyi yönetmek icin siralarini bekliyorlar ;)
Belki Eceviti kaybettik ama Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel, Hüsamettin Cindoruk,Deniz Baykal gibi gencler ülkeyi yönetmek icin siralarini bekliyorlar ;)
kesinlikle.. gençlerde ne cevherler var.. yeni cevherler de yetişmeli..
Her cocugun rizkini Allah verir, kaderini Allah cizer ama Anne-Baba olarak o cocugun egitimi, ogretimi vs. ini tam olarak yapamamanin o anne-babaya verecegi gunahlari da unutmamak lazim. Ozellikle su andaki toplumda cocuk yetistirmenin cok zor
sadeceali
04-13-2008, 23:32
demirel üç çocuk yaparsanız tinerci olur demiş... :D
kendiside 3 kardeşmiş.... :D :D
demirel üç çocuk yaparsanız tinerci olur demiş... :D
kendiside 3 kardeşmiş.... :D :D
onun kardesleride tinerci olmus, tinerciden dogan cocukta hortumcu olmus! oda kendi ailesine bakarak öyle bir tespitte bulunmus ama herkes onun ailesi gibi bu ülkeyi nasil sömürsem diye düsünmüyor ki!..
sadeceali
04-13-2008, 23:37
doğru valla ahmet abi...
Müntesip
04-13-2008, 23:45
3 cocuk minumum aslnda durumu olan daha fazla da yapsa iyi olur kanaatindeyim.bu konuda en büyük iş aileye düşüyor cünkü iş cocugun dogmasıyla baslıyor.cocuklar önce anne sütüyle sonra da corbayla makarnayla bir sekilde doyar ama manevi tarafı ac yetişen bir cocuk, toplum için en büyük tehlike demektir.bir de su acıdan bakarsak tek cocuk yetiştirmesi cok zordur sımarık büyümessi cok büyük bir ihtimal o sebeple aileler genelde min iki cocuk üzerine kurulur basbakanımızda 3 cocuk demiş kıralım mı şimdi basbakannımızı ya huuuu :D
dipnot:demirel'in meşhur aile fotografındaki cogu kişi yolsuzluktan yargılanıyor :)
desteklemiyorum reddediyorum
http://img487.imageshack.us/img487/8449/14771639ph3.jpg
Tabii, bu senin en doğal hakkın...
Ama gerekçelerini de yazsaydın da biz de nemalansaydık engin fikirlerinden...
mehmetali
04-14-2008, 19:37
desteklemiyorum 500 milyonla gecinilmiyor
oguzdesouza
04-14-2008, 19:38
Gelecek açısından Almanya gibi ağlamamak için 3 çocuk iyi ama bu çocuğa bakmak için para lazım tabi ki de...
Ülkemiz şartlarında asgari ücretle 3 çocuğa bakmak+evi bakmak neredeyse imkansız gibi bir şey.Doğuda örneğini görüyoruz yapıyolar 7-8 tane çocuk sonra bakamayınca da kimi mafya oluyor kimi dolandırıcı kimi de tinerci...
Bence bütçe meselesi,durumuna güvenen aileler yapmalı en az 3 çocuk..
Sükretmesini bileceksin, onu bulamayanda var ;)
Ak_Zeynep
04-14-2008, 22:20
http://img487.imageshack.us/img487/8449/14771639ph3.jpg
:D :D :D :D :D :D :D :D
Ne yapayim zeynep laf anlatmaktan biktim, bunlarin anlayacagi dil bu 8)
Sükretmesini bileceksin, onu bulamayanda var ;)
Eğer nimetime şükrederseniz onu elbette ve elbette çoğaltırım…” (İbrahim Suresi, 7)
doğru sölüyosun mavera abi zaten bu ayeti gördükten sonra aklı selim herkes şükredicektir...
kenantuna
04-14-2008, 23:12
NE SACMALIYORSUNUZ SUKRUNUZE DE SİZDE 500 600 YTL BU HALK NASIL COCUK YPSIN MAVERAYI KINIYORUM OLSEK SUKREDİN DİYECEKSİNİZ KAHROHSUN FAŞİSM KAHROLSUN MUHAFAKARLIK
NE SACMALIYORSUNUZ SUKRUNUZE DE SİZDE 500 600 YTL BU HALK NASIL COCUK YPSIN MAVERAYI KIYOYORUM
Bana kiyma 8) beni kina ama bana kiyma :).. O zaman yapmayiversin canim gücü yeten yapsin, yetmeyende durumu iyi olunca yapsin senin gibilerde kina yaksin 8)
Destekliyorum. Başbakan az bile söylemiş bence en az 4 olmalı.
İlerde çocukların en azından bir teyzesi bir amcası ya da dayısı olmalı.
Müntesip
04-14-2008, 23:19
NE SACMALIYORSUNUZ SUKRUNUZE DE SİZDE 500 600 YTL BU HALK NASIL COCUK YPSIN MAVERAYI KINIYORUM OLSEK SUKREDİN DİYECEKSİNİZ KAHROHSUN FAŞİSM KAHROLSUN MUHAFAKARLIK
kardesim sinirinden olsa gerek bircok yazım yanlışı yapmışsın önce bir sakinleş...
1)550 ytl yeni işe giren bir adamın maaşı.
2)yeni işe baslayan adam daha yeni evlenmiştir.cocugu yoktur.
3)eger adam işinde basarılı olursa her yıl kademe atlar ve maası da yükselir özel sektör de...yok o devlet dairesi gibi yatarsa aksama kadar tabi ki de 550 ytl maaş alacak.millet vasıflı(dürüst-yalan söylemeyen-okuma yazma bilen) işçi arıyor.
Bir cocuk kardes duygusu yasamalidir, ailenin tek cocugu olan cocuklarin basari oranlari, duygusal yaklasimlari cok farklidir...ne mutlu sanaki ara sira gicikta olsa iyi bir abiye sahibsin ;)
Sirkten kacan kisi tekrar sirke iade edilmistir, sizde dikkatli olun arkadaslar her an yine kacabilir isirirsa tehlikelidir 8)
Bir cocuk kardes duygusu yasamalidir, ailenin tek cocugu olan cocuklarin basari oranlari, duygusal yaklasimlari cok farklidir...ne mutlu sanaki ara sira gicikta olsa iyi bir abiye sahibsin ;)
Ben bir ağabeye değil iki ağabeye sahibim.O gıcığın da bir ağabeyisi var. :)
oda benim gibi ortanca desene 8)...abinin kiymetini bil o zaman ;)
oda benim gibi ortanca desene 8)...abinin kiymetini bil o zaman ;)
Ben de ortancayım :) ozgun_genc'le aynı kaderi paylaşıyoruz yani. Ooo kıymetini bilmez olurmuyum. Aramız çok iyidir sözkonusu forum oluncaya kadar.
hadi sen kalkta abin gelsinde biraz kizdiralim onu 8)
meridyen
04-14-2008, 23:55
4 ü değil belki ama 3 ü destekliyorum...çünkü herzaman genç nüfusa ihtiyacımız olacak...
tabi o gençliğide ahlaklı ve yeterli bilgi donanımıyla yetiştirmek lazım...
İstek üzerine peki.Gideyim haber vereyim de keyfi yerine gelsin.
Hıfz-ı lisan
04-14-2008, 23:57
Enfal sizin abiniz kim..konuyu dağıtmış olacağım ama :-\
Hıfz-ı lisan abim ozgun_genc
Haberler bölümünde tartıştığınız o konuyu araştırıyor, benden söylemesi galiba birazcık da alınmış.
Hıfz-ı lisan
04-15-2008, 00:05
Hıfz- lisan abim ozgun_genc
Haberler bölümünde tartıştığınız o konuyu araştırıyor, benden söylemesi galiba birazcık da alınmış.
Sizin abiniz :) bilmiyordum.. sinirim geçsin gelirim demiş okumuştum..alınmaz inş. :)konuyu böldüm özür dilerim şimdiden ..
yildizgozlum
04-15-2008, 00:06
Ben desteklemıyorum 3 cocuk olmasını falan...Maksımum 2 olacak bence.Su devırde bu ekonomı ıle 3 cocuga kım nasıl bakıcak nasıl egıtılcek o cocuklar bır ton masrafları olacak nasıl karsılanıcak asgarı ucret 400 kusurlerdeyken nasıl 3 cocuk yapılır yaaa hayret bısı??? ama ben sole bırsey duydum Basbakanımız bunu su sebeple soylemıs;Amerıka kısırlastırıcı bır sey yolluyormus sanıyorum erkeklerın kısır olması ıcın yane kökumuzu kurutmak ıcın bu sebepten fazla cocuk yapın demıs gıbı bır soylentı duydummmmm ne kadar dogru bılmıyorum arkadaslar yalnıs yalan olmasın duydugumu soyluyorum ;)
Ben desteklemıyorum 3 cocuk olmasını falan...Maksımum 2 olacak bence.Su devırde bu ekonomı ıle 3 cocuga kım nasıl bakıcak nasıl egıtılcek o cocuklar bır ton masrafları olacak nasıl karsılanıcak asgarı ucret 400 kusurlerdeyken nasıl 3 cocuk yapılır yaaa hayret bısı??? ama ben sole bırsey duydum Basbakanımız bunu su sebeple soylemıs;Amerıka kısırlastırıcı bır sey yolluyormus sanıyorum erkeklerın kısır olması ıcın yane kökumuzu kurutmak ıcın bu sebepten fazla cocuk yapın demıs gıbı bır soylentı duydummmmm ne kadar dogru bılmıyorum arkadaslar yalnıs yalan olmasın duydugumu soyluyorum ;)
bunu ciddiye alip buraya yazmak bile sacmaligin daniskasidir!
Üç mevsim
04-16-2008, 02:34
iyi hepiniz desteklediğinize göre o çocukların karnınıda siz doyurursunuz alt bezlerini siz alırsınız geleceğinde %50 lere varan işsizlikte siz iş bulursunuz..hergün ekmeğe suya doğalgaza pirince gelen kazık zamları siz ödersiniz..GERÇEKÇİ OLUN...BU ÜLKE SİZİN BİLDİĞİNİZ ÇAPULCU DANGALAKLAR ÜLKESİ DEĞİL..
DURMAK YOK UYUMAYA DEVAM..
Kendine hakaret ettiğinin farkında mısın?.. :D İnsan dünyaya 'para' gözüyle bakarsa sizin gibi materyalist, hissiz olur.
O yetişecek gençler, 'kabul edilen dualarımz' olacaklar ve yüksek ahlak sahibi, müreffeh, güçlü Türkiye'yi oluşturacaklar..
3 değil ben 5 ya da 6'yı destekliyorum ..... ;)
ümitli_bekleyis
04-16-2008, 02:51
Lütfen herkes yorumlarına dikkat etsin.Uyarılmaya ihtiyaç bırakacak davranışlarda bulunmayalım.
3 değil ben 5 ya da 6'yı destekliyorum ..... ;)
Abartmayın arkadaşlar. 3-4 yeterli. Hadi en fazla 5 olsun. Çocuk diyip eşi hırpalamanın anlamı yok. Bakkaldan ekmek almıyorsunuz.
Bugün bizim Milli Güvenlik dersinin hocası;
"Erdogan'ın bu sözlerinin arkasında art niyet aramak gerekir, kadın 3 çocuk yapsın sonra evine bağlı kalsın çalışmasın anlamına geliyor." dedi >:( >:( >:(
Çok sinirlendim >:( >:(
KAmusal mışş
04-17-2008, 20:26
"Erdogan'ın bu sözlerinin arkasında art niyet aramak gerekir, kadın 3 çocuk yapsın sonra evine bağlı kalsın çalışmasın anlamına geliyor." dedi >:( >:( >:(
Tabi her sözün arkasında art niyet aramak gerekir bazı insanlara göre.
Güzel bakmazsan güzel göremezsin.
Üç çocuklu kadınlar çalışamıyo mu?
İnsan hayatta sadece bi şeye mi yoğunlaşır?
Art niyet araştırmacılığı diye bi meslek edindiler herhalde.
Arasınlar arasınlar biz tutmayalım art niyetlileri.
Bende siz konuşun ilgilenmiyorum dedim :(
KAmusal mışş
04-17-2008, 20:35
Bende siz konuşun ilgilenmiyorum dedim :(
Aslında ilgilenseydin azcık bilinçlenselerdi art niyet araştırmacıları.
Ama kale de almamak lazım boşver .
Zaten üç çocuk laikliğe aykırıdır. Art niyet arıcaz yaa
daha çook buluruz
:D
hayret bi şey yaa
_Yeniden_
04-17-2008, 20:36
İşsizlik sorunu, kim bakıcak ve sorunlarıyla kim ilgilenicek endişeleri, insanların çoğu zaman çıkar ilişkilerine rağbet etmesi, gittikçe kirlenen bir dünyada yaşıyor olmamız hayata umutla bakıcak ve belki de bu sorunların hepsine bizlerden daha iyi çözüm arayışlarında bulunucak bireyleri topluma kazandırmamıza engel olmamalıdır...
Müslümanlar özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin müslüman halkı çoğalmalı ve tüm insanlığa hizmet adına çalışmalıdır...
Çalışmayı ibadet olarak görmelidir...
Arkadaşım, sen utanma. Çözümü insanları azaltmakta gören zihniyetten sadece korkulur. İnsan cahil, beceriksiz ve gaddar olunca, işsizlik gibi sorunları bugün az çocuk diyerek; yarında yaşayanların canına göz dikerek çözmek ister. Allah, cehaletten ve cahillerden bizi uzak eylesin.
3 degil 5 olsun ;D destekliyorum ;D
AAAh bi evlensek ;D
evlensem cocuk sorun degil diyorsun yani ;D ;D
AAAh bi evlensek ;D
evlensem cocuk sorun degil diyorsun yani ;D ;D
Sorun olurmu hic :)
Evleneceğimiz bayanı Allah (cc) Rızkıyla veriyor. Allah (cc) ne verdiyse 3-5-7-8 :)
kardes futbol takimimi kuruyorsun, hadi 3 bilemedin 4,5 8)
_Yeniden_
04-19-2008, 15:13
Bizim akrabamızda 10 çocuk sahibi olan bir aile var...
Off o evi düşünemiyorum :D
kardes futbol takimimi kuruyorsun, hadi 3 bilemedin 4,5 8)
Yok kardeşim mesele kota meselesi (3) ;D
3,5 idealdir :D 10 cok :D
Çocuklarının hepsini vatana, millete, dine hayırlı bir evlat olarak yetiştireceğine inananlar istediği kadar yapsınlar :) Ama unutmasınlar insan yetiştiriyorlar bitki değil. Saldım çayıra, Mevlam kayıra yapmasınlar. :)
Çocuklarının hepsini vatana, millete, dine hayırlı bir evlat olarak yetiştireceğine inananlar istediği kadar yapsınlar :) Ama unutmasınlar insan yetiştiriyorlar bitki değil. Saldım çayıra, Mevlam kayıra yapmasınlar. :)
Ve özellikle cocuklarımıza büyüdünmü ne olmak istiyorsun yerine öldümmü ne olmak istiyorsun sorusunu gerekli uslubuyla öğretmeliyiz.
Ve özellikle cocuklarımıza büyüdünmü ne olmak istiyorsun yerine öldümmü ne olmak istiyorsun sorusunu gerekli uslubuyla öğretmeliyiz.
Arkadaşım dün akşam haberlerdeki o videodan haberim var mı bilmiyorum. Bir din dersi hocası çocuklara, Hasan adında bir çocuğun gördüğü kabusu izletmiş. Hatta çocuklara izletmeyin diyorlardı haberde. Gerçekten o videodaki Hasan'ın Azrail'in onun canını almasıyla başlayan görüntüleri çok korkunçtu. Açıkcası ben pek tasvip etmedim. Şimdi senin mesajını okuyunca da o haber geldi aklıma. :)
Arkadaşım dün akşam haberlerdeki o videodan haberim var mı bilmiyorum. Bir din dersi hocası çocuklara, Hasan adında bir çocuğun gördüğü kabusu izletmiş. Hatta çocuklara izletmeyin diyorlardı haberde. Gerçekten o videodaki Hasan'ın Azrail'in onun canını almasıyla başlayan görüntüleri çok korkunçtu. Açıkcası ben pek tasvip etmedim. Şimdi senin mesajını okuyunca da o haber geldi aklıma. :)
Ahiret bilinciyle bilinclendirelim manasında anla sen bu yazıyı kardeşim
cocuklara tabiki böyle şeyler izlettirmek okutmak doğru olmaz ben uygun uslubula anlatılmalı demiştim zaten
Biliyorum arkadaşım ben de bir çağrışımdan bahsedip güldüm sadece. :)
RÜMEYSA61
04-19-2008, 18:20
haklısın bakabildikten sonra imkanlar el verdikten sonra 4-5 tane iyi bence de
ama zengin kesim formum bozulmasın, fiziğim bozulmasın diye en fazla 1-2 tane yapıyorlar
bama imkanları old halde yapmıyorlar
bu taraftan da karadenizli,ağrılı,vanlı...ayşe teyzem dursun amcam imkan olmasa da tarlada bahçede çalışsın dıye
10 ...yapar sorsan pişman da değildir keşke onlardaki cesaretten azcık şu kontes bayanlarda olsa ne güzel olurdu...!
zengin kesim çocuk yapmıyorlar bari yapanların bazı ihtiyaçlarını karşılasın fena mı olur! ;) ;) :D
aksavaşçı
04-19-2008, 18:23
Sonuna kadar destekliyorum...
haklısın bakabildikten sonra imkanlar el verdikten sonra 4-5 tane iyi bence de
ama zengin kesim formum bozulmasın, fiziğim bozulmasın diye en fazla 1-2 tane yapıyorlar
bama imkanları old halde yapmıyorlar
bu taraftan da karadenizli,ağrılı,vanlı...ayşe teyzem dursun amcam imkan olmasa da tarlada bahçede çalışsın dıye
10 ...yapar sorsan pişman da değildir keşke onlardaki cesaretten azcık şu kontes bayanlarda olsa ne güzel olurdu...!
zengin kesim çocuk yapmıyorlar bari yapanların bazı ihtiyaçlarını karşılasın fena mı olur! ;) ;) :D
Aaa onların 1-2 tane çocukları kıymetlidir. Onlara harcayacakları paraları senin ayşe teyzenle dursun amcanın çocuğuna mı harcasınlar.1-2 tane olabilirler ama onlara harcanan parayla bizim ailelerimiz kim bilir kaç çocuk büyütür.
Neymiş? Çok çocuk kadını eve hapsetmekmiş. Yada çocuk işsizliği patlatırmış. Yani işsizliğin çözümü az nüfusmuş. Zekaya bak. Birde bunu söyleyenler bu ülkenin ileri gelenleri. Sözüm ona okumuş, aydın insanları. Peh!
Bu ülkede 3 çocuğu olup çalışan hanımlarımız yok mu? Var. Öyleyse 3 çocuk çalışmaya engel değil. Neyin cazgırını yapıyorsunuz? İşsizlik mi? O zaman adama sorarlar; ülkenin nüfusunu işsizlik mi belirleniyor diye.
Kusura bakmayın ama nüfusu, sahip olduğumuz toprak belirler. İşsizlik değil. Bu ülke 3 çocuğu barındıracak kapasitede mi değil mi? Bunu sorgulamak lazım. Kim diyebilir ki bu ülke 3 çocuğu barındırmaz diye! Tamam Çin gibi olmayalım ama koca ülkemizde de azıcık bir nüfusun hayalini de kurmayalım.
Yarın ülkemizde insanlar yaşlandığında, genç nüfus azaldığında ne olacak? Birde 65 yaş emekliliğe çok diyorsunuz. 3 çocuğa karşı çıkan sizleri asıl hiç emekli etmemek lazım.
Yaşlanmayla da çözüm bitmeyecek. Gerisi malum. Ölüm. Yani nüfusun azalması. O zaman koca ülkede şehirlere kimi yerleştireceksiniz? Gitmediğimiz, yaşamadığımız topraklara hala vatan diyebilecekmisiniz? Merak etmeyin, mutlaka biri sahip çıkıp "bu toprak size bol" der.
Diyeceksiniz ki iyi hoş yazmışsında işsizlik ne olacak? Arkadaşlar, ülke nufusu arttığında iş gücü ihtiyacı da armayacak mı? Daha fazla bakkal, market, cafe, sinema, mağaza, işyeri açılmayacak mı? Açılacak. Devletin daha fazla memura, işçiye, polise ihtiyacı olmayacak mı? Olacak. Öyleyse işsizlik oranı bugün neyse yarın da aşağı yukarı aynı olacak. İnsan demek daha fazla iş gücü demektir. Ülkenin işlemesi demektir. İşsizliği, ülke nüfusuyla oynayarak, azaltıp arttıramazsınız. İşsizlik çok farklı bir sorundur. Bugün en gelişmiş ülkelerin bile çözmekte zorlandığı bir sorundur.
Şu aşamada ülkemizde bir ailenin 3 çocuk yapması zor. Ama ülke olarak bu yönde bir karar alınırsa 3 çocuk olur. Başbakanımız çok ince ve doğru bir karar almış.
Geleceğimizi kurtarmak için, bu ülkeyi sahipsiz bırakmamak için başbakanımıza destek verelim.
akpartiii
04-19-2008, 21:57
Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi nüfus sayımı öncesinde Kürtler'in K.Irak'a gelmelerini teşvik için bedava arsa, bin dolar para ve 10 ton çimento veriyor
Irak'ta ocak ayında yapılması planlanan seçimler öncesinde Kürtler, nüfus dengesini değiştirmeye çalışan bölgesel Kürt yönetiminin teşvikiyle Kerkük ve çevresine yerleşiyor. Gelecek ay yapılacak nüfus sayımı öncesinde Kerkük'te olabildiğince çok insanın bulunması için göç hızlanırken, bir
yandan da köyler inşa ediliyor. 72 bin Kürt'ün geldiği ve binlercesinin kamplarda gelişi beklediği belirtilirken, bahardan bu yana 100'den fazla Kürt köyünün inşa edildiği, 50 bin Arap'ın bölgeyi terk ettiği açıklandı.
NÜFUS OYUNU
Amerikan haber ajansı Associated Press'in (AP) 'Kürdistan yeniden inşa ediliyor' başlığıyla verdiği habere göre, bölgedeki yerel hükümet, gelenlere ev inşa etmeleri için karşılıksız toprak, 1000 dolar ve 10 ton çimento veriyor. Göçmen akışıyla, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin kontrolündeki bölge genişliyor ve bütün bunlar Kerkük'ü çeviren Irak'ın etnik yapısında büyük demografik değişimlere yol açıyor. Süleymaniye'deki Kürt yetkililer, Kerkük ve çevresinde gelecek ay yapılacak nüfus sayımından önce mümkün olduğunca çok Kürt'ün K.Irak'a yerleşmesini sağlamayı amaçladıklarını söylüyor
Arkadaslar kimseyi 3 cocuk ya da fazlasina sahip olmamakla suclamamak gerek.
Allah herkese cocuk sahibi olmayi nasip etmiyor, bos yere degil. Bazisi bakabilir, bazisi bakamaz. Tum insanlar cocuklarla basedebilecek ozelliklere sahip degil bence. Sagligi bozuk o kadar cok cocuk var ki su anda.
Kendine guvenenlere bir sey demiyorum ama yine de istemeyenlere dayatmamak lazim.
trabzonlu_maniax
04-20-2008, 00:24
destekliyorum bu nüfüs giderek yaşlanıyo o israil amerika avrupa birgün giderek üstümüze gelicek ülkemize el koymaya çalışıcak erdoğan bunu düşünerek söylüyor o zamn da genç ve çok askerimiz olmasını düşünüyor ;)
anatolia
04-20-2008, 00:26
herkesin kendi bileceği birşey
sadeceali
04-20-2008, 03:04
doğru aslında... ama başbakan olaya nüfüs politikası açısından bakıyor....
atabey02
04-20-2008, 15:49
yani az olsun öz olsun tabi onaylıyorum
Bu devir de bir çoçuk bile yapmak ve bakmak zorken 3 çoçuğa bu insanlar nasıl bakıcak, borç almış başını ilerliyor, ülke yurtdısından alınan kredilerle donduruluyor, elde avuctaki kaynak yabancıya satılıyor, ülkenın gelecegı bellı değil, orta tabaka her gecen gun yok oluyorken, boyle bır ortamda 3 cocuk doğurmak çılgınlıktır. Bence en güzeli hiç doğurmamak.
Bu devir de bir çoçuk bile yapmak ve bakmak zorken 3 çoçuğa bu insanlar nasıl bakıcak, borç almış başını ilerliyor, ülke yurtdısından alınan kredilerle donduruluyor, elde avuctaki kaynak yabancıya satılıyor, ülkenın gelecegı bellı değil, orta tabaka her gecen gun yok oluyorken, boyle bır ortamda 3 cocuk doğurmak çılgınlıktır. Bence en güzeli hiç doğurmamak.
ulke kıtlık ıcındeyken babalarımız dedelerımız 6-7 kardesken bu refah duzeyınde mı 3 cocuk yapmak cılgınlık!! bize 2 tane ideal dedirten zihniyetın amacı nedir?
Müntesip
04-29-2008, 13:03
cocuk;
cok karamsar konusmussun.hemde inceden inceye lafı biryerlere getirmeye calışmıssın.aslında senin dedigin kadar kötü durumda degil ülke ve hergecen gün daha iyiye gidiyor diyebiliriz ayrca kimsenin yok oldugu yok insanların cogu ayaklarını yorganına göre uzatmamalarının cezasını cekiyor.bilmem gördün mü büyük alışveriş merkezlerinde insanlar kuyrukta...en cok aglayan ciftciler bile bugün 40-50 milyarlık traktörler alıyor.ev satışları desen almış basını gitmiş 4 kişilik bir ailede en az 4 tane telefon var(biliyormusn japonya da bile bir ailede 2 cep telefonu olan cok nadir) vs vs.saymakla bitmez anlayacagın biz lükse kaptırmısız kendimizi..ortalama hesaplarsan bir ailenin mutfak masrafı 300 ytl civarında..eger kira vs diyorsan insanlar sehirlerde yasamak zorunda degil öyle değil mi köylerinde pekala yasamlarını sürdürebilirler..aslında anlatılacak cok sey var ama onlarıda bir daha ki mesajına inşallah ;)
cocuk;
cok karamsar konusmussun.hemde inceden inceye lafı biryerlere getirmeye calışmıssın.aslında senin dedigin kadar kötü durumda degil ülke ve hergecen gün daha iyiye gidiyor diyebiliriz ayrca kimsenin yok oldugu yok insanların cogu ayaklarını yorganına göre uzatmamalarının cezasını cekiyor.bilmem gördün mü büyük alışveriş merkezlerinde insanlar kuyrukta...en cok aglayan ciftciler bile bugün 40-50 milyarlık traktörler alıyor.ev satışları desen almış basını gitmiş 4 kişilik bir ailede en az 4 tane telefon var(biliyormusn japonya da bile bir ailede 2 cep telefonu olan cok nadir) vs vs.saymakla bitmez anlayacagın biz lükse kaptırmısız kendimizi..ortalama hesaplarsan bir ailenin mutfak masrafı 300 ytl civarında..eger kira vs diyorsan insanlar sehirlerde yasamak zorunda degil öyle değil mi köylerinde pekala yasamlarını sürdürebilirler..aslında anlatılacak cok sey var ama onlarıda bir daha ki mesajına inşallah ;)
O zaman verilerle konusma vakti geldi :)
2002-2006 döneminde GSMH’nın büyüme oranları
Yıllar Büyüme %
2002 7.9
2003 5.9
2004 9.9
2005 7.6
2006 6.0
2007 4.5
2004 deki büyüme dışında düşüşler sırasıyla 2005 de 2,3 puan, 2006 da ek 3,9 puandır ve 2007 de 5,4 puandır. Yani 2004 ile 2007 yı kıyaslarsak aradaki düşüş 5,4 puandır. Açıkçası bu düşüşün nedenlerinin irdelendiğini de düşünmüyorum. Kaynak: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=671754 veya http://www.haberx.com/n/1095490/2007-buyume-hizi-yuzde-45.htm
İşgücü Durumu (000 ilavesi ile)
15 yaş İşgücüne
üzeri katılma
Yıllar nüfus İşgücü İstihdam İşsiz oranı %
2000 46,211 23,078 21,580 1,497 49.9
2001 47,158 23,491 21,524 1,967 49.8
2002 48,041 23,818 21,354 2,464 49.6
2003 48,912 23,640 21,147 2,493 48.3
2004 49,906 24,289 21,791 2,498 48.7
2005 50,826 24,565 22,046 2,520 48.3
2006 51,668 24.776 22,330 2,446 48.0
Kaynak: TÜİK web sayfaları Tablo 1 Kurumsal Olmayan Sivil Nüfusun
Ben bugüne kadar hiç pirinç için insanların kuyruğa girdiğini hatırlamıyorum. İnsanlar artık bir ekmeğe muhtaç hale gelmiş, hırsızlık alabildiğine artmış, çek ve senetlerin karşılıksız çıkma oranı her gecen gun artarken sen diyorsun ki milyarlık traktörler alıyorlar. Bak hele, tarım günden güne yok oluyor, sen diyorsun ki, köyde yaşasınlar. O zaman sana sormazlar mı bugüne kadar devlet bunun için hangi projeyi hayatta geçirdi veya hangi araştırmaları yaptı. Benim bildiğim sadece rahmetli Bülent Ecevit’in Köy-Kent projesidir. Evet aslında anlatılacak çok şey var var da….
ENGİNEER
04-29-2008, 16:50
O düşüşün nedenini başka yerde arama Yargıtay'da ara kardeş...
Her olayda Anayasa Mahkemesine gide gide en sonunda davayıda açınca ülkenin ekonomisini siz gerilettiniz ama biz tekrar düzeltmesini biliriz evelallah...!
akpartiii
04-29-2008, 16:54
cocuk;
Yıllar Büyüme %
2002 7.9
2003 5.9
2004 9.9
2005 7.6
2006 6.0
2007 4.5
2004 deki büyüme dışında düşüşler sırasıyla 2005 de 2,3 puan, 2006 da ek 3,9 puandır ve 2007 de 5,4 puandır. Yani 2004 ile 2007 yı kıyaslarsak aradaki düşüş 5,4 puandır. Açıkçası bu düşüşün nedenlerinin irdelendiğini de düşünmüyorum. Kaynak: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=671754 veya http://www.haberx.com/n/1095490/2007-buyume-hizi-yuzde-45.htm
15 yaş İşgücüne
üzeri katılma
Ben bugüne kadar hiç pirinç için insanların kuyruğa girdiğini hatırlamıyorum. İnsanlar artık bir ekmeğe muhtaç hale gelmiş, hırsızlık alabildiğine artmış, çek ve senetlerin karşılıksız çıkma oranı her gecen gun artarken sen diyorsun ki milyarlık traktörler alıyorlar. Bak hele, tarım günden güne yok oluyor, sen diyorsun ki, köyde yaşasınlar. O zaman sana sormazlar mı bugüne kadar devlet bunun için hangi projeyi hayatta geçirdi veya hangi araştırmaları yaptı. Benim bildiğim sadece rahmetli Bülent Ecevit’in Köy-Kent projesidir. Evet aslında anlatılacak çok şey var var da….
Kardeş işsizlikle ilgili verileri kullanmışsın.devletim.com'a gir bir bak.Sana bile iş var .
ENGİNEER
04-29-2008, 16:57
Kardeş işsizlikle ilgili verileri kullanmışsın.devletim.com'a gir bir bak.Sana bile iş var .
Onun tuzu kuru abisi...Yeni öğreniyo bunları...
akpartiii
04-29-2008, 17:07
Yavaş yavaş öğrensin,kalp krizi malum gençleride vuruyor artık.Birden sayfalarca her türden işçi arayan görürse kendiyle ters düşüp kalbi zorlayabilir.
Nüfus Artsın mı?
Bayram Kont
Dünyanın geleceği ile alakalı fikir üreten Batılı fütürist, sosyolog ve ekonomistlerin tamamına yakını, 21.yy’ da insanlığı bekleyen en ciddi problemlerden birinin nüfus patlamasının devamı olduğu üzerinde birleşmektedirler. Gerçekten de dünyada nüfusun gelişim süreçleri önemli bir artışın olduğunu doğrulamaktadır. Yer yüzünde 1825’te 1 milyar, 1925’te 2 milyar, 1975’te 4 milyar, 1990’da ise 5.3 milyar insan yaşamaktaydı.
Demografların 2025’teki nüfusa dair yaptıkları tahminlerde ise üç ihtimal bulunmaktadır. Düşük ihtimale göre 7.6 milyar, orta ihtimale göre 8.5 milyar, yüksek ihtimale göre 9.4 milyar insanın yer yüzünde yaşayacağı tahmin edilmektedir. 1
Sanayileşmiş ülkelerde II. Dünya Savaşı’na kadar hızlı bir nüfus artışı yaşanmış ondan sonra ise artışın hızı yavaşlamıştır.
Nüfusun sayı olarak kendisini koruyabilmesi için doğurganlık ikamesinin 2.1 olması gerekmektedir. Batıdaki ikame oranları bunun altına düşmüştür. Yüzyılımızın ikinci çeyreğinden sonra nüfus artışının büyük bir kısmı gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanmıştır.
Afrika’nın nüfusu 1950’de Avrupa’nın yarısı kadarken, bu oran 1985’te eşitlenmiştir (480 milyon). Böyle giderse 2025’te Avrupa’nın üç katı kadar olacağı tahmin edilmektedir. 2 Günümüzde ise nüfus artışının % 95’i gelişmekte olan ülkelerden gelmektedir. Son yarım asırda dünya demografisinde ortaya çıkan bu yeni tablo, Batılı ülkeleri kendi gelecekleri adına endişelendirmektedir. Bu durum üzerine Batılı devletler üçüncü dünyaya karşı bir nüfus siyaseti belirlemiş ve bununla ilgili organlar oluşturmuşlardır (mesela Amerika’da Population Council gibi). 3 Batı’nın bu endişelerini stratejik sebepler, göç korkusu ve ekolojik kaygılar olmak üzere üç kategoride ele alabiliriz.
Stratejik Sebepler
Avrupa’da sanayi devrimi öncesi ve sonrasında büyük bir nüfus patlaması yaşanmıştır. Bu artış, doğumların artmasından çok korunma ve tedavi imkânlarının gelişmesinden (veba, sıtma, çiçek aşısının bulunması), ölüm oranlarının azalmasından kaynaklanmaktaydı. Tarım sektörünün ağırlıklı olduğu toplumlarda erken evlenildiğinden ve tarımda gerekli emek gücünü sağlamak için çok çocuk yapıldığından nüfus artışı hızlı olmaktadır. Batı toplumları sanayileştikçe nüfus artış oranları düşmüştür. Günümüzde ise bu toplumların nüfus artış oranları % 1’in bile altındadır: Fransa’da % 0.4, ABD’de % 0.8, Almanya’da %0.03, İngiltere’de ise % 0.2. 4 Bu beklenen bir neticeydi. Çünkü okuryazarlık oranının artmasıyla geç evlenme, kadının sosyal hayatta aktif rol almaya başlaması, gebelikten korunma yollarının artması gibi sebeplerden dolayı sanayileşmiş ülkelerin doğurganlık oranları azalmaktadır. Tıbbın ilerlemesiyle de ölüm oranlarının düşmesi yaşlı kesimin popülasyon içindeki payını artırmaktadır. Tıpkı bir piramit gibi. Piramidin geniş tabanı genç nüfusu tepesi ise yaşlı nüfusu göstersin. Doğurganlık ve ölüm oranlarının azalmasıyla zamanla piramidin tabanı daralacak, tepesi ise genişleyecektir. Bugünkü Avrupa’nın nüfus gelişimi aynen bu piramitteki değişime benzemektedir. 5 Avrupa’nın saçları ağarmaya başlamıştır.
Nüfusun yaşlanması başlı başına bir problemler yumağıdır. Ekonominin üretken ve dinamik gücünün azalması, bakım ve sağlık harcamalarının artması, tasarruf oranlarının düşmesi, askere alınacak genç nüfusun azalmasıyla ülkenin milli güvenliğinin tehlikeye girmesi, sosyal güvenlik sisteminin çatırdaması (daha az genç nüfus daha çok yaşlı nüfusun sigortalarını finanse edemeyecektir), yaşlıların demokratik haklarını kendi lehlerine ve genç nüfus aleyhine kullanma ihtimalleri, ırkın ve kültürün erimesiyle zamanla azınlık durumuna düşme, gelişmenin yavaşlaması ve dış emek gücüne bağımlılık gibi problemler. 6 Yaşlanmanın bu vahim neticeleri, Batılı bilim adamlarını gelecekleri adına endişeye sevk etmektedir. Öyle ki doğum miktarını artırmak için çocuk ödenekleri, gebelik öncesi ve sonrası için bakım masraflarının karşılanması, işten muafiyet gibi teşviklere başvurulmaktadır.
Diğer yandan gelişmekte olan ülkelerde tarımın ağırlıklı bir konumunun olmasından (% 50 ‘den fazla) dolayı nüfus artışı hızlı bir şekilde devam etmekte ve bu ülkeler dünya nüfus artışının % 95’ini karşılamaktadırlar. Bu da Batı’nın dünya hâkimiyetini tehdit etmekte ve üçüncü dünya ülkelerinden endişelenmelerine sebep olmaktadır. Çünkü Batı anlayışına göre hızlı çoğalan türlerin -aynı Darwinci mücadelede olduğu gibi- sayısı statik kalan veya azalan bir nüfusun başına dert olacağı ve en sonunda onu istila edeceği varsayımı yatmaktadır. 7 Türkiye’nin AB’ye alınmamasında bu kabil endişelerin payı büyüktür.
Nüfusun gerilemesi silahlı kuvvetlere daha az asker alınması demektir. Bu da rakip devletlerin daha yüksek bir doğurganlık oranına sahip olmaları durumunda ülkeyi strateji bakımdan nisbi bir zaaf durumuna sokmaktadır. Batı’nın, gelişmekte olan ülkelerin hızlı nüfus artışları karşısındaki en büyük endişesi dünya hâkimiyetini elinden kaçırma korkusudur. Sanayileşmiş demokratik ülkeler, 1950’lerde dünya nüfusunun üçte birinden çoğunu teşkil ederken, bu pay, 1985’te altıda bire düşmüştür. Böyle devam ederse 2025 yılı için yapılan tahmine göre onda birden daha aşağı bir seviyeye düşeceği öngörülmektedir. Bu tarihte muhtemelen sadece ABD ve Japonya nüfus bakımından ilk yirmiye girebilecek ve diğer Batılı devletlere ise neredeyse küçük ülkeler gözüyle bakılacaktır. Gelişmiş ülkeler üretimlerini, yaşam şartlarını artırmaya muvaffak oldukça Batı’nın ekonomik üretim, global güç ve siyasal nüfus içindeki payı sırf sayı bakımından az olmaları nedeniyle durmadan gerileyecektir. Bu da Batı değerlerinin devamlılığını inkıtaya uğratabilecektir. 8
Batı’nın şimdiye kadar gelişmekte olan ülkelere karşı uyguladığı nüfus siyasetinde komünizmin yayılmasıyla bağlantılı ilişkiler bulunmaktaydı. Komünizmin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yayılıp güç kazanmasını engellemek için Batı bu ülkelere ekonomik ve askeri yardımlar yaparken, kendini bir ikilemin içinde bulmuştur. Eğer yeterli yardım yapmazsa komünizm tehlikesi artabilirdi. Fazla yardım yapma durumunda ise nüfusları hızla artan bu ülkeler, ilerde Batı’nın karşısına askeri ve siyasi bir güç olarak çıkabilirlerdi. Bu ikilemi aşmak için Batı bu ülkelerde nüfus artışını engelleme ve bu şekilde onları potansiyel bir tehlike olmaktan çıkarma yolunda bir nüfus siyasetine başvurmuştur. 9
Batı’nın nüfus artışındaki azalma son 50 yılda ortaya çıkan bir durumdur. Bunun öncesinde ise nüfusları dramatik olarak artmıştı. İngiltere’de km 2 başına 238 kişi, Japonya’da 327 kişi, Almanya’da 257 kişi, Fransa’da 105 kişi, İtalya’da 190 kişi düşmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda ise km 2 başına düşen insan sayısı 100’ün altındadır (Türkiye’de 81 kişi) 10 Bu rakamlar nüfus yoğunluğunun Batı ülkelerinde çok daha fazla olduğunu, geçmişte nüfus artışını önleme babında hiçbir şey yapmadıklarını göstermektedir.
Göç Korkusu
Nüfustaki patlama ile maddi kaynaklardaki nisbi daralma az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki insanları sanayileşmiş ülkelere doğru göçe sevk etmektedir. İletişim vasıtalarıyla fakir ve gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar refah ve bolluğun göz kamaştırıcılığını seyretmekte ve bu zenginliğe kavuşmak için sanayileşmiş ülkelere doğru göçe kalkışmaktadır. Sanayileşmiş ülkeler nüfus olarak yer yüzünün 116’sını teşkil etmelerine rağmen dünya zenginliğinin 5/6’sından yararlandıkları düşünülürse, bu ülkelerin nasıl bir göç akınına maruz kaldıklarını ve gelecekte işin boyutlarının Batılılar için nasıl vehamet kesbedeceğini kestirmek zor olmayacaktır. Halihazırda Japonya, Güney Asya ülkelerinden; Avrupa, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika’nın kıyı ülkelerinden; Amerika, Latin Amerika ülkelerinden büyük bir göç baskısına maruzdur. 11
Batılı devletler 3. Dünyadan gelen bu göç dalgalarına karşı çok endişe duymakta ve yer yer çok radikal tedbirler almaktadırlar. Özellikle 1973 petrol krizinden sonra Batı’da baş gösteren enflasyon ve işsizlik, akabinde büyümenin yavaşlaması, 90’lı yıllarda bu ülkelerin ekonomilerinin durgunluğa girmesi, Avrupa’da işsizliğin son yarım yüzyılın en büyük boyutlarına ulaşması ile hem dışardan işçi transferi durdurulmuş hem de içtekilere karşı bir tepki ve rahatsızlık oluşmaya başlamıştır. Bu ülkelerde kanunlar ırk ayrımcılığını yasaklamasına rağmen yerli halkta göçmen olarak gelenlere karşı peşin hükümlü bir tavır mevcuttur. Mesela İngiltere’de Hindistan ve Pakistanlılara, Fransa’da Cezayir ve Faslılara, Almanya’da Türklere; ABD’nin bazı yerlerinde Asyalı ve Latin Amerikalılara karşı. 12
Halbuki, II. Dünya Savaşı’nın enkazlarının ardından Marshall yardımlarının da etkisiyle Avrupa’da gelişme açısından büyük patlama yaşanmış, iş gücü açığını telâfi için birçok Avrupa ülkesi Türkiye, Yugoslavya, Güney İtalya, Portekiz, Kuzey Afrika ve diğer az gelişmiş ülkelerden yabancı işçi gelmesini teşvik etmişti. 70’lerden sonra dünya konjonktüründeki dalgalanmalar yabancı işçilere bakış açısını değiştirmiştir.
Batı’da ortaya çıkan işsizlik ve göçmenlerin gittikleri yerlerde reel işçi ücretlerini düşürmeleri, büyük ölçekli göç hareketleriyle milli sınırların kontrolünün ve geleneksel hükümranlığın kaybedilme korkusu, etnik bakımdan homojen veya saf bir ırkın kız alıp vermeyle karışacağı kaygısı, gelenlerin gelenek, kültür ve yaşam tarzlarıyla gelmeleri ve bunların Batı kültürü içinde erimemeleri, göçmenlere konut, eğitim, sosyal güvenlik harcamaları yapma yükümlülüğü, göçmenlerin içte hızla çoğalmaları ve göç dalgasının kabarmasıyla ülke halkının birgün azınlık duruma düşeceği endişesi (özellikle Avrupa’da), gelen işçilerin daha çok vasıfsız olması gibi sebeplerle, Batı gelişmekte olan ülkelerden akın etmekte olan göçe karşı kaygılanmaktadır. 13 İşte bu yüzden Japonya işçi açığı varken Güney Asyalıların ülkelerine girmelerine müsaade etmiyor, Fransa’da göçmenler sorunu politik arenada siyasi bir malzeme hâline geliyor, göçmenler uçak paraları da verilerek sınır dışı ediliyor. Amerika büyük masraflarla güney sınırında göçe karşı güvenlik önlemini artırıyor.
Hatta AB’nin 1995 Euro Med (Avrupa Akdeniz) süreciyle Fas, Tunus ile serbest ticaret alanı oluşturmasındaki gayelerinden birisinin de bu antlaşma neticesinde bu ülkelerde nisbi refah yaratarak göç baskısını hafifletmek olduğu ifade edilmektedir. 14
Nüfus artışındaki trendlerin Batı nüfusunun aleyhinde, gelişmekte olan ülkelerin lehinde olduğu düşünülür ve tedbirler alınmazsa sanayileşmiş ülkelerin nüfusunun dünya nüfusunun 1/10’undan daha az olacağının tahmin edildiği 2025’lerde şimdi bunaltan göç dalgasının artık kontrollerle önlenemeyeceği sosyolojik bir realitedir. İşte gelişmekte olan ülkelerin nüfusunun doğum kontrolleri altında gemlenmeye çalışılmasının arkasında göç dalgalarından kaynaklanan korkular yatmaktadır.
Halbuki Avrupa bir zamanlar göçün kaynağı idi. 1846 ile 1910 arasında dışarıya göç eden Avrupalı sayısı 50 milyonu aşkındı. Bunların çoğu Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda’ya gitmişti. Daha sonraları “Dünya’nın Batılılaşma Evrimi” diye adlandırılacak olan yapının nüfus temeli buydu. Dünya üzerinde yaşayan diğer toplumlar isteseler de istemeseler de Batı insanının yayılmasına, politikasına, fikirlerine ve iktisat uygulamalarına karşı duyarlı olup uyum sağlamaya mecbur kalıyorlardı. 15
Ekolojik Kaygılar
Batı’nın endişelerinden birisi de nüfus artışına paralel olarak hızlanan ekonomik faaliyetlerin dünya ekosisteminin uğramakta olduğu tahribata katkıda bulunmasıdır. Artık bu tahribat yerel düzeyden çıkıp global bir sorun haline gelmiş ve insanlığın ortak bir meselesi olmuştur.
Yüzyılımızın sonuna doğru hem nüfusun hem de ekonomik faaliyetlerin artması dünya doğal kaynaklarının daha süratlice tükenmesine sebep olmuştur. Dünya nüfusu 1950’lere göre bir misli, dünyadaki ekonomik faaliyetler ise dört misli artmıştır. Toplam nüfusları 2 milyarı bulan Çin ve Hindistan’ın ortalama % 8’lik bir büyümeyle gelişmeleri Batılı çevrecileri kaygılandırmaktadır.
Afrika’nın yağmur getiren tropikal ormanlarının talanı, toprağın aşırı işlenmesi ve sulanmasıyla tuzlanması ve çölleşmesi, bilinçsizce otlatmayla mera alanlarının kuruması, sanayi atıklarıyla kirlenen nehirler, ölü göller, sislerin örttüğü şehirler, toprak erozyonu, harap edilmiş ormanlar, tükenmeye yüz tutan yer altı su kaynakları, zararlı gaz emisyonlarıyla delinen ozon tabakası, asit yağmurları temel ekolojik problemleri oluşturmaktadırlar. Yüzyılımızın ortalarından beri dünya, tarım alanlarındaki yüzey toprağının ve tropikal ormanlarının beşte birini kaybetmiştir. Tropikal ormanların dünyanın en büyük bitki ve hayvan türlerine sahip olduğu düşünülürse meselenin ehemmiyeti ortaya çıkmış olur. 16
Atmosferdeki gaz bileşimlerinin değişmesiyle (özellikle CO2) yeryüzünden yansıyan ışınların eskiye göre daha büyük kısmının atmosfer tarafından tutulmasıyla dünyanın sıcaklığının artmasına “sera etkisi” denmektedir. 19. yüzyılın başında atmosferde CO2 seviyesi milyonda 280 birimken şimdi milyonda 350 birim civarındadır. Bu artışın yarıdan fazlası son otuz yılda ortaya çıkmıştır. Bunun temel sebebi sanayileşmenin hızlanmasıyla atmosfere gönderilen CO2 miktarının artmasıdır. Sera etkisiyle buzulların çözülerek denizleri kabartacak olması kıyı şeridi bulunan ülkeleri tehdit etmektedir. Global ısınmadan dolayı bazı bitki ve hayvan türlerinin zarar görmesi ve tarımın bileşiminin değişmesi geleceğin muhtemel meseleleri olabilir. 17
Batılıların çevre konusunda da gelişmekte olan ülkelerden şikâyet etmeye hakları yoktur. Çünkü çevre kirlenmesi sanayi devriminin başlamasıyla Avrupa’da ivme kazanmış, oradan Amerika’ya sirayet etmiştir. Şu anda da dünya kaynaklarının 5/6’sını kullanmaktadırlar. ABD dünya nüfusunu % 4’üne sahip olmasına karşın petrol tüketimi yıllık dünya üretiminin dörtte biridir. ABD’li bir bebek İsviçreli bir bebeğin çevreye verdiği zararın iki katı, İtalyalı bebeğin 3 katı, Brezilyalı bir bebeğin 13 katı, Hintli bir bebeğin 35 katı, Çadlı ve Haitili bir bebeğin 280 katı kadar çevreye zarar vermektedir. 18 Bu durumda ekolojik problemin çözümü için Batılıların gelişmekte olan ülkelerden daha fazla fedakarlığa yanaşmaları gerekmektedir. Batılıların aşırı talep, israf alışkanlıkları ve lüks tüketimlerinden feragat etmeleriyle ve kalkınma yarışına geç başlayan ülkeleri madden desteklemeyi kabul etmeleriyle bu mevzuda global bir konsensüs tesis edilebilir. Yoksa geçmişte çevreyi kirleterek kalkınmış ve hâlihazırda da çevreye en büyük zararı veren Batılı devletlerin diğer ülkelere “gelişmenizi ve nüfus artışlarınızı durdurunuz” demeleriyle bu küresel problemin çözülmesi hem mümkün değildir, hem de insafa aykırıdır.
Değerlendirme
Batılı kaynaklar nüfus artışındaki ivmenin gelişmekte olan ülkeler için sefalet ve iktisadi gerileme getireceği ve toplumsal çatışmalara sebep olacağı tezini sürekli olarak işlemektedirler. Bütün bu propagandaların arkasındaki esas saikler yukarıda etraflıca izahını yaptığımız endişelerdir. Ülkemizde de nüfus kontrolünün geniş bir propagandası yapılmaktadır. Hâlbuki iktisadi gelişmeyi hızlandıran veya yavaşlatan mutlak nüfus miktarı değil nüfusun yapısı ve kullanılış şeklidir. Eğer toplam nüfus tükettiğinden daha fazla üretiyorsa böyle bir ülkede nüfus artışı iktisadi gelişmeyi hızlandıran itici bir kuvvet olur. 19 Almanya’nın ülkemizden daha fazla nüfusa sahip olduğu 60’lı yıllarda bizden işçi talep etmesi bunun en açık delilidir. Bugün Belçika, Fransa, İngiltere, Almanya’nın nüfus yoğunluğu bizden kat be kat yüksektir. Toplam nüfus ürettiğinden daha fazla tüketiyorsa yapılması gereken ucuzculuğa kaçıp nüfusun artışını azaltmak değil üretim fonksiyonlarını geliştirmeye çalışmaktır.
[b]Bir ülkede Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) nüfustan daha büyük oranda artıyorsa, kişi başına düşen reel gelir yükseleceğinden bu tarz bir nüfus artışı ne iktisadi durgunluğa ne de fakirleşmeye sebep olur. Aksine nüfusun dinamik gücünden yararlanılarak milli refah artırılır. Türkiye’de son 5 yıllık ortalama GSMH artış oranının (%4,3), yıllık nüfus artışının (% 2) üstünde olduğu göz önüne alınırsa nüfus artışının iktisaden gerilememize sebep olacağı tezinin nasıl bir vehim veya aldanmışlık olduğunu daha net anlayabiliriz.
Eğer nüfus artışının işsizliği artıracağı bahane ediliyorsa şunu söyleyelim ki bugün Avrupa devletlerinde işsizlik artmasına rağmen doğum hâlâ teşvik edilmektedir. Türkiye giderek sanayileşmenin arttığı bir toplum haline gelmektedir. Sanayileşmenin artmasıyla nüfus artışı dışarıdan müdahale edilmese dahi tabii olarak azalacaktır. 1950’lerde %2.8 olan Türkiye’nin yıllık ortalama nüfus artışı, günümüzde % 2’nin altına düşmüştür. 21 Bu durumda şimdiden doğum kontrolüne gitmek ilerde nüfusumuzu kısırlaştıracaktır. Üstelik Türkiye’de nüfus kontrolünün aydın şehirli kesim tarafından daha çok benimsenmesi maddi ve manevi yönden iyi bakılma ve yetiştirilme imkânı olan çocukların nispetini azaltmakta nüfusun bünyesini daha da bozmakta ve neslin dejenerasyonuna sebep olmaktadır. 22 Avrupalılar sanayi devriminden sonra vuku bulan nüfus patlamasına karşı dünyanın sair yerlerine göç etmiş ve değerlerinin yayılmasını kolaylaştırmışlardır. Teşebbüs gücü çok yüksek milletimizin de dünyanın diğer bölgelerine yayılarak tarihi değerlerimizi o coğrafyalara götürmeleri hem Türkiye’nin her yerde bir filizi olmasını sağlayacak, hem de dışarıda lobi gücünü artıracaktır.
Gözünü kapayan, yalnız kendine gece yapar.
Yavaş yavaş öğrensin,kalp krizi malum gençleride vuruyor artık.Birden sayfalarca her türden işçi arayan görürse kendiyle ters düşüp kalbi zorlayabilir.
Ben iş bulurum hem bu ülke de hem yurt dısında!! Dikkat edınde size bir şey olmasın, boş boş konusmalarınıza da dıyecek yok!!
akpartiii
04-29-2008, 17:25
Ben iş bulurum hem bu ülke de hem yurt dısında!! Dikkat edınde size bir şey olmasın, boş boş konusmalarınıza da dıyecek yok!!
Bak boş konuşan yok burada,boş görüyorsan konuşmazsın.Sana diyorum ki devletim.com'a gir bir bak.
akpartiii
04-29-2008, 17:31
isvar.com... İstersen çoğaltabilirim bunları...
Müntesip
04-30-2008, 12:11
Yıllar Büyüme %
2002 7.9
2003 5.9
2004 9.9
2005 7.6
2006 6.0
2007 4.5
15 yaş İşgücüne
üzeri katılma
sondan baslayalım,ecevit'in köykent projesinin sonuclarına bakmak lazım aslında.gecen bir haberde yapılan agır'ın catısının rüzgartan cöktüğü söyleniyordu.50 yıllık toprak ve saman'dan yapılan binalar birşey olmazken yeni binanın catısının çökmesi nasıl oluyor acaba ??
çiftciye destek yok diyorsan mazot destegi,ekilen araziye göre verilen para vs bircok destek var aslında da(sana bir örnek yoncayla ilgili teşvik maddelerine bak istersen ) haberiniz yok sizin yalan dolu anahaber bültenleriyle bunlar ögrenilmez ??köylerde neredeyse herkes traktörünü yeniliyor onun yerine inek alsınlar olmaz mı ?? diyorum ya gösterişe kaptırmısız kendimizi ???
princ'e gelelim istersen ;galiba anahaber'lerde m.ali birand'ı izliyorsun sadece onun programında kuyruk vardı.gerçi princ fiyatlarının neden yükseldigini acıkladılar ama sadece görmek isteyenler görüyor..anlayacagın prinç'te de sıkıntı yok ...
ben 7 yasımdan beri babamın yanında calısıyorum.türkiyenin üç bölgesine otomobil parcaları satıyoruz evet işler o kadar parlak degil ama cek ve senetlerin karsılıksız cıkışı nasıl oluyor biliyormusun ?? adam 15 milyarlık arabasını satıyor 45 milyarlık araba alıyor sonra da borcunu ödeyemiyor,olay bundan ibaret ..
ekmege muhtac olanları bedava yemek dagıtan asevleri var oralara yönlendirebilirsin ...
işsizlik verileri vermişsin onlar aslında biraz abartılı geliyor benim cevremde 1000 kişi var en azından işsiz olan 10 kişi yoktur.ama nedir sigortasız calışıyordur veya iş begenmiyordur vs su an bizim sektörde dürüst bir insasn olsun okuma yazma bilsin,yalan söylemesin 700 ytl artı prim'le işee baslar ve biz 2 yıldır böyle bir işçi arıyoruz !! ama adam yok ...
ve son olarakta büyüme oranlarını yazmışsın..bu ülkenin büyümesini bile eleştirmşsin yazıktır günahtır.biraz insaf ülkemizin büyümesi uluslararası arenlarda bile örnek gösterilirken.hangi hükümet bu derece büyümelere muvaffak olabilmiştir,yani eleştirmek için eleştirmeyelim neredeyse ülkede fabrika kuruluyor topraklar betonlastırılıyor diyeceksiniz :D
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.