fatih kısaparmak balon baskılı balon FETİH 1453 -İzleyici Yorumları ve Eleştiriler - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : FETİH 1453 -İzleyici Yorumları ve Eleştiriler

manifesto
02-13-2012, 13:46
http://im.haberturk.com/2012/02/13/715359_detay.jpg?1329134273 (http://www.akpartiforum.com/fetih-1453-izleyici-yorumlari-elestiriler-t160147.html?p=989920#post989920)

Kısmetse Perşembe günü yaklaşık 100 öğrencimle birlikte filme gidiyoruz.Gebze Center de ilk gösterim olan saat 14:53 seansına.
Film hakkında ki düşüncemi daha sonra paylaşırım ama benim ilk intibam iyi bir şeyle karşılaşacağım düşüncesi..

İntifada
02-13-2012, 13:47
kurda kuzu emanet edilirmi...

manifesto
02-16-2012, 21:14
Şimdi filmden çıktık
Mükemmel
Kaçırmayın arkadaşlar
Cennetin Krallığı filminden çok daha iyi bir film

Mavera
02-16-2012, 21:19
bende bugün gidecektim yogunlugu görünce pazar günü gitme karari aldim.. cok uzun sürmüyor mu?

manifesto
02-16-2012, 21:30
Film 2.5 saat
Yapandan Allah razı olsun..
Emeğine sağlık
SAVAŞ sahneleri
Fatih rolü
Toplu namaz sahnesi
Ulubatlı hasan
Lağımcılar
Papa,Katolikler Dinsiz Türkler Topcu Urban..
hala etkisindeyim
Fetih kolay olmamış

BeldeiTAYYIBe
02-17-2012, 00:25
Film 2.5 saat
Yapandan Allah razı olsun..
Emeğine sağlık
SAVAŞ sahneleri
Fatih rolü
Toplu namaz sahnesi
Ulubatlı hasan
Lağımcılar
Papa,Katolikler Dinsiz Türkler Topcu Urban..
hala etkisindeyim
Fetih kolay olmamış

Susun lütfen be kardesim...
Yarin aksam'a niyetlendim lakin vesilenizle heyecan filan kalmadi.

unnamed
02-17-2012, 00:29
keşke daha önce görseydim bu konuyu...
benhuru gebzede kıstırmak vardı be;D

unnamed
02-17-2012, 00:29
keşke daha önce görseydim bu konuyu...
benhuru gebzede kıstırmak vardı be;D

manifesto
02-17-2012, 00:54
Susun lütfen be kardesim...
Yarin aksam'a niyetlendim lakin vesilenizle heyecan filan kalmadi.

Bence sen filmi izleme zaten
Nasıl bir heyecansa artık sende ki iki satırla gidivermiş
Filmin sırrını mı açık ettim
Fatih İstanbul'u feth ediyor,tühh
Tüm konuyu berbat ettim heralde :)

İmzalı afişler de hediyesiydi
Onu kaçırdınız..

Boş durmayın gidin izleyin

BeldeiTAYYIBe
02-17-2012, 01:00
Fatih İstanbul'u feth ediyor,

Deme ya...

EpiVaTeS
02-17-2012, 01:22
Hacı tamam övünde Cennettin krallığından felan iyi demeyin yahu...

Ertuğrul ÖZGÜL
02-17-2012, 01:39
Hacı tamam övünde Cennettin krallığından felan iyi demeyin yahu...

Bencede güzel cennetin kırallığından... .

Yıllardır " niye bizim filmimiz yok" diye sormadığım adam kalmadı...
Mustafa armağan'a sorduğumda... şeker var un var helva yapan yok demişti... çok şükür helva yapanı bulduk...

Özgür Çağrı
02-17-2012, 01:42
cumartesi günü üniversite teşkilatı olarak topluca gidecekmişiz :)

Supraliminal
02-17-2012, 01:50
Bende gideceğim kısmetse pazartesi günü.

manifesto
02-17-2012, 01:52
İzlenme oranı şu açıdan önemli
Bu tür yapıtlar yapımcısına para kazandırırsa devamı gelir
Yoksa tamamen duygusallıkla olmaz
Ve evet Cennetin Krallığından iyi
İki filmim bütçelerine bakmak yeterli
Kurtuluş filmi var.Belgeselden farkı yok
Ancak FETİH 1453 monoton değil
Özellikle sinema için yeni savaş tekniklerini dünyaya öğretmiş oldular
Dünya LAĞIMCILARI ve TOP dökümünü tanıdı.Filmi orjinal yapan ayrıntılar
Harçlarda ki deve kuşu yumurtaları vesair
Detaylar çok güzel

Ertuğrul ÖZGÜL
02-17-2012, 01:53
Ben şahsen hayalkırıklığına uğramaktan çok korkuyordum ama çok şükür korktuğum olmadı...

Supraliminal
02-17-2012, 02:07
Fetih 1453’e dikkat!

Herhalde biliyorsunuzdur...
Bugün veya yarın, “Fetih 1453” adlı bir film girecek vizyona... Filmin yapımcısı Faruk Aksoy, bu film için, epey “masraf” yapmış!..

Faruk Aksoy’u, bilenler bilir... Daha önce “Recep İvedik 1-2-3”ün yapımcısı... Yani, “gençlere kötü örnek olan” bir filmi yapıp, bundan epey para kazanan bir adam... Faruk Aksoy; aynı zamanda “şarap” ve “viski”den geri kalmayan bir adam...

Bunları söylüyorum ki; “Fetih 1453” filmine gitmeyi düşünürseniz, bir “beklenti” içine girmeyin!..

Çünkü bu film, zaten ilân edildiği gibi; bir “savaş ve aşk” filmidir...
Daha öz ifadesiyle, Kanuni Sultan Süleyman dönemini çarpıtan “Muhteşem Yüzyıl”ın bir “sinema versiyonu”dur!..

Demek istiyorum ki; “dinî” veya “tarihî” bir film diye düşünüp de, “hayal kırıklığı”na uğramayın!..

Sadece şu kadarını söyleyeyim:

Halen televizyonda oynatılan “İffet” filminde “Cemil” olarak rol alan ve “otomobilin camına sıkıştırıp İffet’e tecavüz eden” İbrahim Çelikkol, “Fetih 1453” filminde “Ulubatlı Hasan” rolündedir, iyi mi?!?..

Haa, bütün bunlara rağmen, yine de filme giderseniz, seyrettikten sonra beni arayıp da; “Bu ne rezalet” demeyin!..

Ben söylüyorum işte, “beklenti”ye girmeyin!..

Çünkü Faruk Aksoy, havayı iyi koklayan ve “para getirecek filmler”e imza atan bir adamdır... Benden söylemesi!..

HASAN KARAYA / AKİT GAZETESİ 16 Şubat 2012

Demiş...
Ee biri ne diyo biri başka diyo anlamadım ki gidelim mi gitmeyelim mi?

Ertuğrul ÖZGÜL
02-17-2012, 02:18
bunca yıl sonra birisi çıkıp bir film yapmış... izledim ve beğendim... dört dörtlük değil tabiki ama bu bir ilk... vakit yazarını severim ama siz yapsaydınızda izleseydik demekten kendimi alamıyorum...

İntifada
02-17-2012, 02:21
Fetih 1453 ü izledim,anladığım kadarıyla olay istanbulda geçiyor

Fırat
02-17-2012, 02:22
Gidiyim mi kardeşlik ne dersin

Özgür Çağrı
02-17-2012, 02:24
arkadaşın kardeşi ilkokul 4. sınıfa gidiyor okul yönetimi toplu olarak götürüyormuş filme.
varın gerisini siz düşünün :)

bu kadar önemliyse hepimiz gitmeliyiz yani ;D

İntifada
02-17-2012, 02:27
Gidiyim mi kardeşlik ne dersin

yok enstantene idi kardeşlik gitmedim tabiki :)
ben bi salonda oturup iki buçuk saat bişey izleyemem...
ben 1-1.5 saatlik filmleri bile ara verip verip 4-5 saatte anca bitiriyorum :)
sinema işi sakat iş uğraşılmaz :)

Fırat
02-17-2012, 02:28
Sanki millet taruz emri almış kardeşlik bu ne iştir.. Haberi alan koşuyor..

İntifada
02-17-2012, 02:29
Valla daha önce recep ivedik 1-2-3 ü izlemiş biri olarak söylüyorum ki bu adamın yapımcı olduğu filmlerde iş var ;D

Fırat
02-17-2012, 02:30
İlginç, bu olaylar Honduras'ta bir kasabada yaşanmış diye tahmin ediyordum :w:

Sen elinin hamuruyla bu konudan uzak dur bi buraya burun sokmadığın kaldı.. Daha görmiyim bu başlıkta..

depare
02-17-2012, 04:06
Film çok başarılı olmuş tek kelime ile mükemmeldi gidin pişman olmayacaksınız hatta tüylerinizin diken,diken olduğu ve gözlerinizin dolduğu anlar olacak..

Oyuncular hakkını gerçekten vermiş Fatihi oynayan şahsın bu kadar başarılı olabileceğini düşünmüyordum..

Efekler savaş sahneleri gerçekten çok kaliteliydi ama bir Truva yahut Yüzüklerin Efendisi gibi değil tabiki bunu beklemeyin ama Türk sinema tarihi için milat denebilecek kadar iyiydi..

17 milyon dolar bütçeyle yapılabilecek en güzel fetih filmi olmuş..

Film de Fatih Sultan Mehmed'i uygunsuz bir şekilde lanse etmemeye özellikle dikkat etmişler Muhteşem rezalette ki gibi haremdi,karı kız düşkünlüğü idi bu tarz şeyler yok..

Bilhassa Konstantin İmparatorun'un nasıl kadın düşkünü olduğunu lanse eden sahneler var tabiki uygunsuz sahneler ama durumu iyi özetliyor :)

Tabiki eksikleri var mesela Osmanlı bayanlarını saçları açık lanse etmeleri bana göre filmin en kötü iki yanın dan birisiydi..

İkincisi Ulubatlı Hasan'ın yaşadığı evlilik dışı bir nevi flört ilişkisi böyle bir şeyin olması mümkün değil ama illaki işin içine bu tür aşk hikayeleri sokmadan rahat edemiyorlar..!

Bu bir kaç olumsuz durum dışın da bütününe baktığımız da film gerçekten müthişti..

El Emin
02-17-2012, 11:20
Fetih 1453 ü izledim,anladığım kadarıyla olay istanbulda geçiyor

Hmm...Bak bak deyyuslara gençliği yanlış bilgilendiriyorlar...:@

serdary
02-17-2012, 12:47
Filmde haddinden fazla cinsellik olduğunu söyleyenler var. İzleyip görelim inşallah...

İntifada
02-17-2012, 16:12
Filmde haddinden fazla cinsellik olduğunu söyleyenler var. İzleyip görelim inşallah...

benhur beğendiyse kıllanmak lazım :hihi2:

Ertuğrul ÖZGÜL
02-17-2012, 20:40
Arkadaşlar bu kısım ile alakalı acilen bilgi verebilirmisiniz .

Abi bi bölüm var ama fazla uzun değil... en düzgün aile filmi denen filmlerde bile var o kadarı.. tabi bakış açısına göre değişir birazda...

BeldeiTAYYIBe
02-17-2012, 20:41
Arkadaşlar bu kısım ile alakalı acilen bilgi verebilirmisiniz .

Üatadim...
ins. bu gece izleme imkanim olacak.
Vakit bulursam bu gece olmazsa yarin malumat verebilirim ins.

EpiVaTeS
02-17-2012, 20:42
Linki düşmüş izlim bari...;D
Ha bu arada...
Cennetin Krallığının yanına yaklaşamaz beyler...
Duygusal davranmayın bence...

EpiVaTeS
02-17-2012, 20:42
Ha bu arada...

Ertuğrul ÖZGÜL
02-17-2012, 20:44
o eleştirilen bölümde olmasa daha iyiydi tabi ama ben şahsen ona razıyım... ben yılarrca bunu ızdırabını çektim...

Ertuğrul ÖZGÜL
02-17-2012, 21:03
Ha bu arada...

o filmide baya izledim ama bana göre o kadar fark yok... duygusal bakmıyorum gerçekçi bakınca da öyle yani... :)

depare
02-17-2012, 21:06
Konstantin'in hamam da kızlarla birlikte havuz içinde yer aldığı sahneler var.Yine Konstantin'in yemek salonun da dans eden 3-5 dansözün olduğu sahneler var.Ulubatlı Hasan'ın bir kaç saniye süren öpüşme sahnesi var..

Bunlar dışında pek uygunsuz sahne yok aşırı derece de cinsellik var diyen halt etmiş :)

Ama ailecek gidecek olanların bu sahnelerin olduğunu bilmesi gerekiyor..

BeldeiTAYYIBe
02-17-2012, 22:03
Hadi selametle....istikamet sinema ins.

BlueMoon
02-17-2012, 22:56
Ha bu arada...

linki nerde pm ile paylaşabilirmisin ? :)

unnamed
02-18-2012, 00:32
biri link versin...
kim uğraşacak şimdi sinemaya gitmekle...
evde oturup mis gibi izlemek varken;D

cartman
02-18-2012, 02:25
Filmden daha cok beklentilerim vardı ama burda yazıp sımdı milletin hevesini kırmak istemiyorum =) herkes izlesin detaylı sekilde yorumlarız hep beraber

BeldeiTAYYIBe
02-18-2012, 02:31
Öncelikle sunu ifade edeyim, bekletimin altinda olan bir film izledim.
Kötü demiyorum...fakat beklentimin karsiligi bu degil.
Teknik olarak efekt ve donanim Türk sinemasi standartlarinin cok üstünde. Fakat filmin bazi elestirilecek yönleri var....

cartman
02-18-2012, 02:36
Öncelikle sunu ifade edeyim, bekletimin altinda olan bir film izledim.
Kötü demiyorum...fakat beklentimin karsiligi bu degil.
Teknik olarak efekt ve donanim Türk sinemasi standartlarinin cok üstünde. Fakat filmin bazi elestirilecek yönleri var....

bu film icin hazırlıksız oldugumuzu dusunuyorum..o kadar guzel bır malzeme var ki elimizde yanı bu malzemeden bu senaryo mu cıkmıs sasırdım

BeldeiTAYYIBe
02-18-2012, 02:42
bu film icin hazırlıksız oldugumuzu dusunuyorum..o kadar guzel bır malzeme var ki elimizde yanı bu malzemeden bu senaryo mu cıkmıs sasırdım

Ne bileyim....
heyecanli gittim,
heyecansiz ciktim...

Ama cips süperdi...acili.

cartman
02-18-2012, 02:51
Ne bileyim....
heyecanli gittim,
heyecansiz ciktim...

Ama cips süperdi...acili.

uluyu batırmıslar =))

BeldeiTAYYIBe
02-18-2012, 02:59
uluyu batırmıslar =))

Biraz öyle olmus.:)

cartman
02-18-2012, 03:06
Biraz öyle olmus.:)

ızlemeyenler umarım bu baslıga takılmazlar lakin fatihten cok onu gormek benı rahatsız etti..istanbul askını merak ederken ne asklar varmıs dedık =)

İntifada
02-18-2012, 03:22
fragmanlarda hiç akşemsettini görmedim...
filmde yer alıyor mu ?

cartman
02-18-2012, 03:34
filmde yer alıyor mu ?

var..

BeldeiTAYYIBe
02-18-2012, 16:49
filmde yer alıyor mu ?

Hazret filmde yer almiyorda,
onu canlandirmaya calisan birisi vardi....tam bir fiyasko bence.

Mavera
02-18-2012, 16:54
bende bu gece 10 seansina gidecegim kismetse..

Fırat
02-18-2012, 17:38
Dün gittim düne bilet bulamadım.. Bugüne de yer yoktu yani bugün de gidemeyeceğim.. Haberi alan koşuyor gece 23 bile seans açmışlar bugünün o bile dünden doluydu..

Tarantula_
02-18-2012, 18:25
Fetih 1453’e dikkat!

Bugün veya yarın, “Fetih 1453” adlı bir film girecek vizyona... Filmin yapımcısı Faruk Aksoy, bu film için, epey “masraf” yapmış!..

Faruk Aksoy’u, bilenler bilir... Daha önce “Recep İvedik 1-2-3”ün yapımcısı... Yani, “gençlere kötü örnek olan” bir filmi yapıp, bundan epey para kazanan bir adam... Faruk Aksoy; aynı zamanda “şarap” ve “viski”den geri kalmayan bir adam...

Bunları söylüyorum ki; “Fetih 1453” filmine gitmeyi düşünürseniz, bir “beklenti” içine girmeyin!..

Daha öz ifadesiyle, Kanuni Sultan Süleyman dönemini çarpıtan “Muhteşem Yüzyıl”ın bir “sinema versiyonu”dur!..

Demek istiyorum ki; “dinî” veya “tarihî” bir film diye düşünüp de, “hayal kırıklığı”na uğramayın!..

Halen televizyonda oynatılan “İffet” filminde “Cemil” olarak rol alan ve “otomobilin camına sıkıştırıp İffet’e tecavüz eden” İbrahim Çelikkol, “Fetih 1453” filminde “Ulubatlı Hasan” rolündedir, iyi mi?!?..

Haa, bütün bunlara rağmen, yine de filme giderseniz, seyrettikten sonra beni arayıp da; “Bu ne rezalet” demeyin!..

Çünkü Faruk Aksoy, havayı iyi koklayan ve “para getirecek filmler”e imza atan bir adamdır... Benden söylemesi!..

Ertuğrul ÖZGÜL
02-18-2012, 19:10
Fetih 1453’e dikkat!

Daha iyisini yaptınızda biz mi gitmedik yani... Hasan abiyi severim ama bu kadarda ön yargılı olunmaz be kardeşim... biz ramboları, truvaları onu bunu izleyeceğimize bunu izleriz... hem merak ettim acaba hasan bey berhan şimşek'in oynadığı Minyeli Abdullah filmlerinide benzer sebeplerden dolayı izlemedi ve izlenmesini tavsiye etmiyor mu?

Tarantula_
02-18-2012, 19:25
Daha iyisini yaptınızda biz mi gitmedik yani... Hasan abiyi severim ama bu kadarda ön yargılı olunmaz be kardeşim... biz ramboları, truvaları onu bunu izleyeceğimize bunu izleriz... hem merak ettim acaba hasan bey berhan şimşek'in oynadığı Minyeli Abdullah filmlerinide benzer sebeplerden dolayı izlemedi ve izlenmesini tavsiye etmiyor mu?

Bu mantıkla bir yere varamayız mübarek, o zaman daha iyisi yok diye amerikan ve yahudi mallarının tüketimini patlatalım... Filmi yapan adama ve oyuncu kadrosuna bir bak bence böyle filmlerde oyunculukları gereği rol yapanlar değil gerçekten ecdadına aşık oyunculardan rol yapmaları rica edilmelidir. Bence tamamen bu hasassiyette kaleme alınmış bir yazıdır.

cartman
02-18-2012, 19:35
Hazret filmde yer almiyorda,
onu canlandirmaya calisan birisi vardi....tam bir fiyasko bence.

tam bir aksamcı tipe aksemeddini oynatmıslar =)

Ertuğrul ÖZGÜL
02-18-2012, 19:49
Bu mantıkla bir yere varamayız mübarek, o zaman daha iyisi yok diye amerikan ve yahudi mallarının tüketimini patlatalım... Filmi yapan adama ve oyuncu kadrosuna bir bak bence böyle filmlerde oyunculukları gereği rol yapanlar değil gerçekten ecdadına aşık oyunculardan rol yapmaları rica edilmelidir. Bence tamamen bu hasassiyette kaleme alınmış bir yazıdır.

Valla kusura bakma ama bencede o mantıkla bir yere varılmaz... sizi bilmem ama ben Türk malı varken en kalitesizide olsa onu tercih ederim ve tavsiye ederim ama bu konu başka bir konu... siz minyeli Abdullah filmini izlediniz mi bilmem ama rolde olsa adam gereğini yapmış... siz Antony Quick'i (adını yanlış yazmış olabilirim Hz. Hamzatı oynayan adam) bilirmisiniz bilmem ama ben gerçeğini görmüş gibi ürperiyorum o adamı görünce...
Filmi eleştirebilirsiniz ki benimde eleştirdiğim ve bildiğim tarihe uymayan yanları var ama el insaf yani o kadarda berbat değil... görüşünün neidüğü belirsiz cüneyt arkının filmleriyle büyümüş birisiyim ununkiler bundan daha berbattı...

Ertuğrul ÖZGÜL
02-18-2012, 19:55
Güvenemedim hiçbir yoruma :) En iyisi milleti ekmek ve yalnız gidip izlemek.

En iyisi o olur çünkü kimin nasıl yorumlayacağı belli değil... ben hiç beklemediğim kişilerden farklı yorumlar gördüm... :)

cartman
02-18-2012, 21:39
Valla kusura bakma ama bencede o mantıkla bir yere varılmaz... sizi bilmem ama ben Türk malı varken en kalitesizide olsa onu tercih ederim ve tavsiye ederim ama bu konu başka bir konu... siz minyeli Abdullah filmini izlediniz mi bilmem ama rolde olsa adam gereğini yapmış... siz Antony Quick'i (adını yanlış yazmış olabilirim Hz. Hamzatı oynayan adam) bilirmisiniz bilmem ama ben gerçeğini görmüş gibi ürperiyorum o adamı görünce...
Filmi eleştirebilirsiniz ki benimde eleştirdiğim ve bildiğim tarihe uymayan yanları var ama el insaf yani o kadarda berbat değil... görüşünün neidüğü belirsiz cüneyt arkının filmleriyle büyümüş birisiyim ununkiler bundan daha berbattı...

toprağım görsel olarak bir çaba var saygı duyarız ama inan beklentim cok yuksekti =)

depare
02-18-2012, 22:12
Hasan Karakaya bu aralar iyice saçmalamaya başladı film yapan herkes para kazanıp daha iyisini yapmak için bu işe atılır..

Bu filmin yönetmeni Çağrı filmin'in yönetmeni değil o yüzden filmde dini motif eksikliğini eleştirmek ne kadar doğrudur şunu diyebilirsiniz filmin yönetmeni Osmanlı düşmanı bu daha mantıklı durur :)

Bu yönetmene göre çok üstü düzey film olduğu ortada bu adamın çektiği filmleri göz önüne aldığımız da Harem den çıkmayan bir Fatih Sultan Mehmet tiplemesi de izleyebilirdik sonuçta yine gişe patlaması yapardı :)

Eleştirin'in dozacını kaçırırsak yarın daha mükemmelini çekecek olan adam eleştiri kaygısıyla onuda çekmez..

Ertuğrul ÖZGÜL
02-18-2012, 22:24
toprağım görsel olarak bir çaba var saygı duyarız ama inan beklentim cok yuksekti =)

Ben mükemmel demiyorum kardeşim ama bence daha iyisi yapılana kadar en iyisi bu... ;)

Tarantula_
02-18-2012, 23:18

Filmin rejisi, bütçesi vs. beni ilgilendirmiyor keza paylaştığım yazıda bunu dikkate almış değil keza bence haklı zaten bizim bunları ikinci planda tutmamız gerekiyor ha olaya sadece sinema olarak yaklaşırsak başarılı bir yapım olarak nitelendirebiliriz ancak olaylara hassasiyetler ve bir müslüman olarak beklentiler bağlamında baktığımızda bence tam bir hayal kırıklığına düşeriz ha filme gitmeyecek miyim, elbette gideceğim, yazılanların, kadronun, yapımcının ve fragmanın bana düşündürdüklerini tasdiklemek için, yiğidi öldür hakkını yeme diyebileceğim yerleri de gözlemlemek için gideceğim...

cartman
02-18-2012, 23:39
Hasan Karakaya bu aralar iyice saçmalamaya başladı film yapan herkes para kazanıp daha iyisini yapmak için bu işe atılır..

Bu filmin yönetmeni Çağrı filmin'in yönetmeni değil o yüzden filmde dini motif eksikliğini eleştirmek ne kadar doğrudur şunu diyebilirsiniz filmin yönetmeni Osmanlı düşmanı bu daha mantıklı durur :)

Bu yönetmene göre çok üstü düzey film olduğu ortada bu adamın çektiği filmleri göz önüne aldığımız da Harem den çıkmayan bir Fatih Sultan Mehmet tiplemesi de izleyebilirdik sonuçta yine gişe patlaması yapardı :)

Eleştirin'in dozacını kaçırırsak yarın daha mükemmelini çekecek olan adam eleştiri kaygısıyla onuda çekmez..

yani haremden cıkmayan bir fatih içler acısı olurdu valla hangi gisede patlıyacak =)

Ertuğrul ÖZGÜL
02-19-2012, 00:57
Filmin rejisi, bütçesi vs. beni ilgilendirmiyor keza paylaştığım yazıda bunu dikkate almış değil keza bence haklı zaten bizim bunları ikinci planda tutmamız gerekiyor ha olaya sadece sinema olarak yaklaşırsak başarılı bir yapım olarak nitelendirebiliriz ancak olaylara hassasiyetler ve bir müslüman olarak beklentiler bağlamında baktığımızda bence tam bir hayal kırıklığına düşeriz ha filme gitmeyecek miyim, elbette gideceğim, yazılanların, kadronun, yapımcının ve fragmanın bana düşündürdüklerini tasdiklemek için, yiğidi öldür hakkını yeme diyebileceğim yerleri de gözlemlemek için gideceğim...

Yanlış anlaşılmak istemem... sizin söylediklerinize katılıyorum... bende İstanbulun fethi çizgi filminin gelişmiş halini görmek isterdim tabiki...
benim yazarı eleştirdiğim taraf ön yargılı olması... ya düşünün ki biz Selahaddini, Baybarsı aklıma gelmeyen onlarcasını hep gayri müslümlerde gördük... ya adamın birisi çıkıp bir film yapmış en azından bir ilk ondan bile önemli... bazı akıl sahiplerine örnek olsun...

BeldeiTAYYIBe
02-19-2012, 01:09
Bana göre bu filmin baslica hatali yönü,
1. efsanelesmis olan ulubatli hasani, tarihi kaynaklardan cok uzak ve ulubatli kimliginden apayri canlandirmis olmalari.

2. Fatihhi canlandiran sahis bir ara , basarisizliktan dolayi sinirleniyor ve bir asker durumu aciklarken onu bir tokatta deviriyor ve " sürün bunu " diyor...ki burda sanki fatihi bence cok yanlis lanse ediyorlar...
keza bir ara fatih öyle bocaliyorki,
babasinin tesbihini kopariyor ve tesbih tanelerinin üzerinde tepinmeye, ziplamaya basliyor...Psikolojisi bozuk birisi yapar anca bunu.

Bunlar belki önemsiz gibi görünen detaylar fakat bazi önemli noktalar iste bu detaylarda gizlidir.

Akbursa
02-19-2012, 01:14
Yönetmen Faruk Aksoy'un geçmişeki projeleri de baya sağlammış.
http://www.imdb.com/name/nm1147588/

Çılgın Dershane
Çılgın Dershane Kampta
Avanak Kuzenler

Hani Hollywood filmlerinde denir ya,
Titanic'in yönetmeninden Avatar

Çılgın Dershanenin yönetmeninden Fetih 1453 http://forum.shiftdelete.net/images/smilies/2/laughing.gif

cartman
02-19-2012, 03:08
Dikkat ederseniz ulubattı hasan olmasa feth edilmiyecek istanbul..adam fatihin degilde urbanın fedaisi sanki =) ulubattı hasanın kemıklerı sızlıyacak bu fılmden sonra ..bızım ecdadımızın urunu degıl bu hayat olsa olsa sovalyelerın askı boyle olur..ben fatıhın ıstanbul askını gormek ıstedım ama ulubattını askı agır basıyor..
dıkkat edın gemıler ındı ne işe yaradı ?
orhan sultan nereye kayboldu ?
mehteranları hıc goremedık ?
fatıhın bas vezırı durmadan engelledı ya sonunda nıye goremedık ?
yanı fılmın sonu bıle etkıleyıcı degıl.. ulubattı öldu fılm bıttı ..ak semseddın falan zaten komedi .. sımdı malzemeyı ıyı bır yonetmene versek yemınle soyluyorum daha az elestırırdım..adam boyuna sahnede efekt calısmıs senaryo ıcler acısı o kadar soyleyım

Mavera
02-19-2012, 04:46
filmden daha yeni geldi.. su anda viyana da fetih 1453 izdihami var bütün salonlar dolmus, ek salonlar acilmis durumda..
sahsen filmi basarili yani konusunu degil efektleri, görselligini ve düzenini..
ama su ulubatli hasan konusu cok abartilmis yani neredeyse fetih ve fatihin önüne gecmis.. ayrica benim bildigim kadariyla aksemseddin köse degilmiydi :)..
neyse fazlada elestiri yapmak istemiyorum sonucta ortada bir emek var yani daha iyisi yapilana kadar simdilik en iyisi bu..

Mavera
02-19-2012, 04:46
filmden daha yeni geldi.. su anda viyana da fetih 1453 izdihami var bütün salonlar dolmus, ek salonlar acilmis durumda..
ama su ulubatli hasan konusu cok abartilmis yani neredeyse fetih ve fatihin önüne gecmis.. ayrica benim bildigim kadariyla aksemseddin köse degilmiydi :)..
neyse fazlada elestiri yapmak istemiyorum sonucta ortada bir emek var yani daha iyisi yapilana kadar simdilik en iyisi bu..

Ertuğrul ÖZGÜL
02-19-2012, 10:55

Allah razı olsun hocam... filmin tarihi bilgi ve konu seçimi açısından eksikleri çok... ama beklenen bişey vardı herkesin içerisinde... ben isterdimki daha aklıbaaşında insanlar yapsın... ama onlar başka işlerle meşgul... İnşallah bu o insanları düşünmeye sevkeder de onlar daha iyisini yapar...

manifesto
02-19-2012, 16:14
Hasan Karakaya Filmi fazla dinsiz bulmuş
Mustafa Armağan Filmi fazla dinci ve milliyetçi bulmuş
Ulubatlı Hasan Fatih'in önüne geçmiş
Normal
Aksiyon sahnelerinde Fatih olacak değil
Hiçbir eleştiriyi doğru bulmuyorum
Film hala vizyonda iken
Daha sonra eleştiri yapılabilir
Göğüs dekoltesi varmış
Evet var ulan :) hayırdır mescid mi sandın sinema salonunu..

Mavera
02-19-2012, 16:41
dün sinemada tandigim dini hassasiyetleri olmayan, alevi kökenli daha dogrusu dindar olmayan insanlarin bu filmi izledigini gördüm yani dini motifler fazla olsaydi film bu kadar kitleye ulasirmiydi bence hayir..
ben zaten filmin o yönünü degil daha cok bazi noktalarini elestiriyorum mesela sehzade orhanin sonunu ben google den arayip ögrendim, fetihden sonrasina cok kisa deginilmis, aksemseddin neredeyse hic yok,gemiler karadan yürütüldü ya sonrasinda ne oldu, ulubatli cok öne cikmis ki o ask hikayesi gercek mi onuda arastiriyorum ama daha bulamadim..
ama daha öncede dedigim gibi verdigim paranin hakkini veren bir filmdi en azindan filmde sikilmadim ve görselligi üst seviyedeydi..
en iyisi yapilana kadar simdilik en iyisi budur..

manifesto
02-19-2012, 16:46
İzlenme rakamlarına ulaşamadım
Eğer bilgi edinen olursa
şuana kadar izlenme oranı şeklinde
kıyaslı mukayeseli
Ben merak ediyorum
5 milyon barajı koymuştum

BeldeiTAYYIBe
02-19-2012, 16:47
Elestirenlerden biride benim.

Fakat ilk mesajimda dedigim gibi teknik ve efekt olarak gercekten cok güzel yapilmis bir film. Türk sinemasinda dönüm noktasi olusturabilecek bir yapit.

Fakat bu durum elestirilemez anlamina gelmez.
Bilakis , eger bu özelliginden ötürü bu filmi elestirmek bir tabu haline getirilirse, basta muhtesem yüzyil olmak üzere, sultan dördüncü muradi escinsel gibi lanse edenleride elestiremeyiz...

Binanin estetigi güzel olmus,
velakin temelindeki harci eksik....

Ertuğrul ÖZGÜL
02-19-2012, 23:43
bugü ikinci defa izledim... burda yapılan yorumları göz önünde tutarak izledim... ve hala diyorum ki eksikleri ve eleştirilecek yönleri olsa da bence yapılmış en iyi film...

Mavera
02-20-2012, 00:12
İşte Mustafa Armağan'ın ''Büyük Fetih'in ışığında Fetih 1453' başlıklı o yazısı

Beklenen film 16 Şubat günü saat 14.53'te başlayacaktı. İlk sahneler istisnasız hepimize "İyi ki gelmişim" dedirtti.

Önce "İstanbul mutlaka fetholunacaktır" diye başlayan hadis-i şerifin ışığında Medine'ye odaklandık ve emri alan ashab-ı kiramın açtığı kapıdan çıkıp Şehzade Mehmed'in Edirne Sarayı'nda doğumuna tanıklık ettik. Bu, nicedir yazıp durduğum, İstanbul'un fethinin sağlıklı bir tarihî zemine oturtulması adına son derece umut verici bir başlangıçtı. Zihnimizdeki 'acaba'lar uçup gitmişti; koltuklarımıza daha rahat yerleşebilirdik.

ULUBATLI FATİH'TEN DAHA FAZLA AKILDA KALDI
İlk kırılma, surlara sancağı dikmesi dışında tamamen meçhulümüz olan Ulubatlı Hasan'ı Fatih'in kılıç hocası olarak gördüğümüz sahnede başladı ve o andan itibaren bir Ulubatlı-Fatih rekabetidir başladı.

(1)Ne yalan söyleyelim, daha renkli bir karakter kazandırılan Ulubatlı'nın, ışıklar yanınca Fatih'ten daha fazla akıllarda kaldığını fark ettik.

Baştan şunu söyleyeyim ki, "Fetih 1453"ü genel anlamda olumlu ve etkileyici buldum. Fetih hadisiyle başlaması ve onu Fatih'in doğumuyla sıkı sıkıya ilişkilendirmiş olması, filme Asr-ı Saadet'e uzanan müthiş bir derinlik kazandırıyor ve şimdiye kadar yapılan Fetih filmlerinin kesinlikle üstüne çıkartıyordu. Bence filmdeki en etkili sahnelerden biri, göçük altında kalan lağımcıların, Bizanslıların kılıçlarıyla can vermektense barut fıçılarını ateşleyerek o anı gerçek bir trajediye dönüştürmeleriydi.

FAZLA DİNCİ VE MİLLİYETÇİ SAHNELER VAR
Filmin mesajı, bu tipte bir prodüksiyondan beklenmeyecek ölçüde olumluydu. Eşini ve çocuğunu bile yanından uzaklaştırması ve kendisini fethe adaması önemliydi.

(2)Ne yalan söyleyeyim, zaman zaman fazla "dinci" ve "milliyetçi" bulduğum yerler bile oldu. Özellikle Bizanslı ve Papa dahil Batılı yöneticileri aciz, kalleş ve korkak gösteren kısımlara gerek yoktu bence. Unutmayalım ki, Konstantin'i küçültmek, Fatih'i büyütmez; aksine onun büyüklüğünden de bir şeyler eksiltir.

Filmin eleştirilmesi gereken yanları da yok değildi.

GAYRİMEŞRU CİNSEL İLİŞKİ
(3)Mesela Ulubatlı Hasan'a aslında bir Müslüman kızı olduğu belirtilen Era'yla bir Holivut filmindeymiş gibi gayri meşru cinsel ilişki yaşatılmış olması, ona biçilen "İslam kahramanı" tipiyle tezat teşkil ediyor. Fethi başından beri destekleyen, hatta morali bozuk olduğu sırada Fatih'e uyarı mektubu dahi yazan Akşemseddin'in, filmde misafir oyuncuymuş gibi epey geç ortaya çıkması da ciddi bir hata.

(4)Şişmanlığıyla Nasreddin Hoca'yı andıran Akşemseddin fazla rind kaçmıştı. Fatih'in Kürt hocası Molla Gürani ile Molla Hüsrev de yoktu ortada.

Fatih namaz kıldırdı mı?
Çandarlı Halil Paşa gibi tecrübeli bir sadrazam, hem Fatih, hem de diğer vezirler tarafından fazla aşağılanmış. İstanbul'un kuşatılmasını riskli gördüğü doğru ama bu, fethe karşı olduğu anlamına gelmez. İnisiyatifi elden kaçırmadan ve muhtemelen tahrip edilmeden alınmasını istiyordu.

(5)Lakin Zağanos Paşa da olsa kimse bir sadrazama "Dilerim sultan kelleni vurdurur" diyemez. Dese bile sadrazam bunu sineye çekmez. Bir bakanın başbakana "dilerim seni asarlar" dediğini, onun da bunu normal karşıladığını düşünün. Sonuçta kukla tiyatrosu seyretmiyoruz, değil mi? (Bu arada acizane kanaatim, Zağanos karakterinin Fatih'e daha iyi oturacağı yönünde.)

(6)Fatih ile Konstantin'in surların dışında karşı karşıya gelmesi de gerçeklere tamamen aykırı. Film icabı böyle bir sahneye ihtiyaç duyulsa bile daha gerçekçi bir formülü bulunabilmeliydi.

(7)Fatih'in, surların önünde ordusuna namaz kıldırmasının da gerçeklerle en ufak bir ilgisi yok. Bizanslıların namaz kılanlara dokunmaması bir başka tuhaflık. Kaldı ki, Fatih namaz kıldırmaz. Ayasofya'daki namazda dahi imamlığa Akşemseddin'i geçirdiğini biliyoruz.

(8)Top döküm sahneleri filmin en başarılı bölümlerindendi. Lakin "Şahi top" sanki Urban'ın yaptığı topun özel ismiymiş gibi sunuluyor. Oysa "Şahi", büyük topların genel adıdır. Urban'ın rolü de abartılmış olup Era'yı evlatlık alması tamamen kurgu eseridir.

(9)Ayrıca İstanbul surları sanki tek kattan ibaret gibi gösteriliyor. Oysa üç kat sur vardı ve surların arasında derin hendekler bulunuyordu. Her ne kadar bunların deniz suyuyla dolu olup olmadığını bilmiyorsak da, belki de susuz olması, suyla dolu olmasından daha fazla zorlaştırıyordu kuşatanların işlerini.

(10)Konstantin'in yarı çıplak Bizanslı kadınlarla havuza girme ve aralara zoraki serpiştirilmiş öpüşme sahnelerinin de hadisle başlayan bir filmde çok sakil kaçtığını belirtelim.

Sonuçta her tarihî filmde eleştirilecek noktalar bulunabilir. "Fetih 1453"ün bütün bu defoların ötesinde fetih olayını başarılı bir prodüksiyonla buluşturan ilk gerçek tarihî film olduğunu söyleyebilirim.

Bundan sonra Fethin asıl mesajının filmleştirilmesi gelebilir ama oraya varmak için almamız gereken daha çok mesafe var. Çünkü Fatih'in İstanbul'u alma tutkusu, yalnız maddî değil, manevî temellere de dayanır ve filmin başında verilen muhteşem mesaj, taşa saplanan kılıç gibi orada çakılı kalmıştır. O kılıcı, oradan çıkarıp bilim ve marifet sahillerine saplamayı hedef alacak bir "Fetih 857" filmine bilseniz ne çok ihtiyacımız var.

Büyük Fetih
Fetihten 10 yıl sonra "Küçük cihad bitti, büyük cihada başlıyoruz" diyen bir Fatih portresi karşımızda. Medreseyi yaptırırken "cihad-ı asgardan cihad-ı ekbere müracaat" ettiğini yazdırmış vakfiyesine.

Sizin anlayacağınız, İstanbul'un Fethi dahi, onun nazarında, yapılacak olan büyük ruh ve zihin açılımının yanında küçük kalır demesek bile asıl fethe basamak teşkil eder. Bu, Nurettin Topçu'nun kastettiği anlamda Büyük Fetih'tir. Bunun için başına ulema sarığı takmış, bu yüzden alimler karşısında ayağa kalkmış, bu sebeple fırsat buldukça medreselere ders dinlemeye koşmuştu. İstanbul'un mekân olarak fethi, bu Büyük Fethin 'fatiha'sı olacağı için önemliydi.

Fatih bu Büyük Fetih hareketini başlattı ama bitiremedi. Lakin bize o taşlarda donmuş arzuyu miras bıraktı. Nitekim Hızır Bey Çelebi, bu arzunun ipuçlarını şöyle vermişti:

Feth-i Stanbul'a fırsat bulmadılar evvelûn

Feth edip Sultan Muhammed didi tarih 'Âhirûn'.

Yani İstanbul'un fethine ondan öncekiler nail olamazken, Fatih hem onu fethetti, hem de şu tarihi düşürdü: 'Sonrakiler'.

Sonrakiler, yani gelecek nesiller... Yani bugün için biz...

İntifada
02-20-2012, 00:16
ulan bu kadar adam izlemiş her biriniz 10 ar dakka kayıt alsa bizde izlerdik filmi

unnamed
02-20-2012, 00:22
ulan bu kadar adam izlemiş her biriniz 10 ar dakka kayıt alsa bizde izlerdik filmi

hacı bilet ısmarlayacak birini bulursam gidicem...
sana da özet geçerim;D

İntifada
02-20-2012, 00:24
http://www.youtube.com/watch?v=izhkeokY4Ew

Al bak bu filmin başında süper özet geçme var...
bence senaryo çalıntı :)

unnamed
02-20-2012, 00:31
http://www.youtube.com/watch?v=izhkeokY4Ew

Al bak bu filmin başında süper özet geçme var...
bence senaryo çalıntı :)

iyiymiş;D;D
bari mehter marşı çalıyor la;D

cartman
02-20-2012, 00:38
1951 versiyonu var efektlere takılmayın daha bir orjinal =)

manifesto
02-20-2012, 15:15
Optimumda idim
7 seansa çıkartmışlar filmi 23 :20 seansı bile dolu
Bilet için bir iki gün önce davranmak gerek
Kapalı gişe oynamaya devam ediyor

Mehter marşına gelince
Yapımcı cevap verdi buna
Fatih döneminde bugün bilinen manada mehter marşları ve müziği yoktu
Deri davullar vardı diyor ve onlar da zaten filmde vardı
Ben mehterin eksikliğini hissetmedim

unnamed
02-20-2012, 15:29
sen hissetmesen de olur....
gerçi ikinci bir konu, Akşemsettin hoca filmin sonlarına doğru çıkıyor...
ve ne yazıktır ki Fatih onun çadırına gideceğine, o Fatih'in çadırına geliyor...
ikinci bir husus ise, uluabatlı Hasan..
o kadar yaşlı biri değil...
birde üstüne şaka gibi Fatih'e kılıç dersi veriyor...
ne tarzdır anlayamadım...
son nokta ise bir daha optimuma filan gidersen haber et benhur...
seninle yüzyüze tanışalım hele;D

manifesto
02-20-2012, 16:27
sen hissetmesen de olur....
gerçi ikinci bir konu, Akşemsettin hoca filmin sonlarına doğru çıkıyor...
ve ne yazıktır ki Fatih onun çadırına gideceğine, o Fatih'in çadırına geliyor...
ikinci bir husus ise, uluabatlı Hasan..
o kadar yaşlı biri değil...
birde üstüne şaka gibi Fatih'e kılıç dersi veriyor...
ne tarzdır anlayamadım...
son nokta ise bir daha optimuma filan gidersen haber et benhur...
seninle yüzyüze tanışalım hele;D

Beni tanımanın sana bir faydası olmaz :)
Filme dönersek
Ak Şemsettinin göbeğine laf etmedin
Ben bu eleştirileri çocuksu buluyorum
Mesela sen Gladyatörde ki Maximus'un hikayesini okudun mu?
Yada İskender'in hayatı film edilirken
Beyaz file binmişti oysa filmde siyah file bindirmişler
Yada Truva filminde Aşil hikayesi..
Tarihsellik önemlidir
Ama Sinema dünyası sadece tarihsellikle dönmez,yürümez..
Bu Gibi eleştiriler
Fazla çocuksu,yada Cennetin Krallığı filmini izlerken Selahattin hikayesi ne denli senaryoya yansımıştı?
Kimin umurunda..

unnamed
02-20-2012, 16:46
saflığın bu kadarı;D
seni tanıyacağımı kim dedi ki;D
çocukluk filan değil, normal eleştiridir bunlar...
beğenip beğenmediğin konuları yazarsın...
%100 beğenilecek diye birşey yok..
buradan bakılınca filmin ortağı gibi duruyorsun, daha çok objektif ol diyeceğim ama senide zorlamak istemiyorum ki be benhur...

manifesto
02-20-2012, 16:57
U:seninle yüzyüze tanışalım hele
B:Beni tanımanın sana bir faydası olmaz
U:saflığın bu kadarı
seni tanıyacağımı kim dedi ki

Yukarıda ki diyalog kimin saf olduğunu göstermek için yeterli.
Filmin maddi değil manevi ortağıyım
Bu yüzden ilk gün 100 öğrencimle gittim
Kimileri bu filmi FETİH BELGESELİ şeklinde olmasını bekliyordu sanırım
Tarihselliği ile yüzde yüz örtüşmesi gerektiğini kim söyledi ki
Yapımcının böyle bir iddiası da olmamış
Aksine
Adam korkusundan Fatih ile hanımını filmde başbaşa bile getirememiş
Yobazlar filmi karalamasın diye

unnamed
02-20-2012, 16:59
bence yobazlar değil...
senin gibilere malzeme çıkmasın diye...
kasetlerle filan uğraşan ben değilim;D
tanımanın manası farklıydı sen yine saflık yapıp sazanlıkla daldın ya helal olsun;D

BeldeiTAYYIBe
02-20-2012, 17:01
Aksine
Adam korkusundan Fatih ile hanımını filmde başbaşa bile getirememiş
Yobazlar filmi karalamasın diye

Fatih ile helali olan hanimini basbasa getirmeyen efendiler,
Ulubatli ile namahremi olan Era'yi nikahsiz bir seklide ayni yataga sokmuslar....

manifesto
02-20-2012, 20:11
Fatih ile helali olan hanimini basbasa getirmeyen efendiler,
Ulubatli ile namahremi olan Era'yi nikahsiz bir seklide ayni yataga sokmuslar....

Vah yazık yaa.. :)
Seni gidi Irz düşmanı hasan seni gidi sapık hasan
Yere bakan burçlarda yatan hasan

BeldeiTAYYIBe
02-20-2012, 20:20
Vah yazık yaa.. :)
Seni gidi Irz düşmanı hasan seni gidi sapık hasan
Yere bakan burçlarda yatan hasan

Konuyu acan sizsiniz kardesim.
Konu basligi bu film hakkindaki izleyici yorumlari ve ELESTIRILERI.
Bizde acizane dilimizin döndügü kadariyla izlenimimizi ve elestirimizi yaptik....
Fakat görüyorumki,
sizin gibi kaale alinmamasi gerekenleri, alaycil usluba sahib olanlari muhatab aldigim icin kendime kiziyorum....

Özgür Çağrı
02-20-2012, 22:05
22.15 seansına esparkta gidecez bakalım.

serdary
02-20-2012, 22:34
Ben de bilahere gidicem kısmetse de ne zaman olur bilemiyorum :)

Supraliminal
02-20-2012, 22:37
Bi ara giderim acele etmiyorum.

mErvE.G.
02-20-2012, 22:56
bugün yarın en kısa sürede gitmem lazım sanırım..çarşı pazar herkes fetih 1453 ü konuşuyor..izlemiş kadar oldum zaten ama gitmek lazım:)

manifesto
02-20-2012, 23:50
İzlenme oranı açıklandı

FETİH 1453 ilk üç günde 1.157 milyon kişi izlemiş
Bu rakam ile ilk üç gün ile tüm zamanların ikinci filmi oluyor
Birinci yine AKSOY film'in Recep İvedik 2- Bu filmi ilk 3 günde 1.204 milyon kişi izlemiş

fetih 4 günde ise 1.4 milyon seyinci 13 milyon tl hasılat topladı
Film şuan kapalı gişe oynamaya devam ediyor
Bakalım ilerleyen sürede rakamlar ne olacak

xhidayet
02-21-2012, 01:55
Gidip göresim var ama salonlar biraz sakinleşsin.

manifesto
02-21-2012, 23:13
Fazıl SAY demiş ki
http://img397.yukle.tc/images/3600esh_48892.jpg

'Türk’ün Türk’e reklamından başka bir şey değil'

Filmle ilgili çıkan bazı haberlerde hâlâ müzikleri kendisinin yaptığının yazılmasından rahatsızlık duyduğunu anlatan Say, bu konuda yapımcıyı da uyardığını belirtti ve projeden neden çekildiğiyle ilgili şu açıklamaları yaptı:

-Bu filmin müziklerini yapmam konuşuldu, İstanbul senfonisi 1453 (1. Bölüm; Nostalji) kesitler de kullanmayı planlamıştım. Filmin büyük bir bölümünü seyrettikten sonra karar vereceğimi söylemiştim ve büyük bir bölümünü seyrettikten sonra bu görkemli projeden çekildim.

Nedeni şudur; Bütçe 17 milyon dolar olur, 117 milyon dolar olur bu kimseyi ilgilendirmez. Sonuçta insanlar iyi bir film ile karşılaştıklarında mutlu olmakta...

İyi bir film ise, kanımca sadece bir toplum için değil, tüm toplumların, tüm insanlığın kalbinde “iyi” olursa işlev görecektir.

Bakın, “Kahpe Bizans” ideolojisi, sadece Türk toplumunun beğenisini kazandı hep. Kapıkule’den öteye gidince pek bir Kahpe Bizans anlayışının kalmadığını göreceksiniz. Bu film, diğer toplumlarda maalesef sorun yaşayacak.

Sürekli Türk kahramanlığını övüyoruz. Fethi, Fatih’in yaratıcı ve dahiyane bazı fikirleriyle oldu. Yaratıcı ve dahiyanenin ne olduğunu da Türk toplumu hâlâ anlayamadı. Atatürk’ü anlayamadıkları gibi..

-Sadece Türkler sevinecekse, başkası niye seyretsin o filmi? Amaç; “Biz Batılılar, biz farklı dinden olanlar muhteşem değilmişiz meğer! Meğer Türk olunmalıymış!” mı dedirtmek? Amaç ne? Bir filmde sanat yoksa, yenilik ve devrimcilik yok ise, bir film insani felsefesinde birçok perspektif ile hesaplaşmıyorsa ve her şey kilise ise diğer toplumlarda bu ne değer görecektir? Bilemedim.

Bilemediğim için bu işten çekildim. Gerçekten büyük bir iş çıksın isterdim. Ben geçen yıl seyrettiğim 60-70 dakikasında o filmi göremedim. Kusuruma bakmayın. Müziğini kim yapmıştır bilmiyorum.

erhanaras
02-22-2012, 03:32
herkezin izlemesi gerken bir film şiddetle tavsiye

Terennüm
02-22-2012, 11:16
Eğer bu filmi bizanslılar çekseydi Osmanlıya ve değerlerine daha saygılı ve hakkaniyetli davranırlardı diye düşünüyorum..

heleki bir ak şeyhimiz varki mübarek nasrettin hoca gibi bir ara fıkra anlatacak zannettim..(ikisinide Allah rahmet eylesin)

Sanki filmdeki karakterlerin yoldan çevrilip sen şunu oynayacaksın sen şunu oynacaksın deyip kamera karşısına çıkarmışlar..

ulubatlıyı senaristler nasıl biliyorlar yada öğrenmişler bilmiyorum ama benim hayalimdeki ve düşüncelerimdeki ulubatlıyla uzaktan yakından alakası yok..

velhasıl kelam hayal kırıklığı..

Terennüm
02-22-2012, 11:39
http://img577.imageshack.us/img577/9908/fetih1453.jpg

Afyoncu: Fetih 1453'te Tarihi Hatalar Var

Türkiye'nin konuştuğu Fetih 1453 filmiyle ilgili tarihi hataların yapıldığı iddia edildi. İddiaları ortaya atan isim ise tarihçi Erhan Afyoncu.
Afyoncu, madde madde filmdeki hataları şöyle sıraladı:

KRONOLOJİK HATA
-Büyük tanıtımlarla vizyona giren Fetih 1453 filminde çeşitli bilgilerin yanlış ele alındığı yönünde iddialar ortaya atıldı. Filmdeki en büyük hata, kuşatma sürecindeki olayların kronolojik sırasının alt üst edilmesi.

-Kuşatmanın 15. Gününde 20 Nisan’da cerayan eden ve İstanbul’un fethindeki en önemli hadiselerden olan 3 geminin kuşatmayı yararak İstanbul’a girmesi filmde kuşatmanın 40. Gününde 15 mayısta gösteriliyor. Bu tamamen yanlış bir bilgidir.

EYÜP SULTAN'IN MEZARI
-Eyüp Sultan’ın mezarı kuşatma sırasında bulunuyor diye gösteriliyor. Dönemin kaynaklarında kuşatma sırasında Hz. Eyüb’ün mezarının bulunduğuna dair hiçbir bilgi yoktur. Tarihçi İbn Kemal, Eyüp Sultan’ın mezarının Fetih’ten sonraki yıllarda bulunduğunu açıkça anlatır.

AKŞEMSETTİN KUŞATMAYA BAŞINDAN KATILDI
-Fetih’te önemli bir rol oynayan Akşemsettin ancak filmin sonlarında ortaya çıkıyor. Halbuki Akşemsettin, kuşatmaya ilk günlerden itibaren katılmış ve kuşatmanın en sıkıntılı zamanlarında gerek padişahın gerek ise ordunun manevi gücünün yükseltilmesine yardımcı olmuştur.

SURLARIN ÖNÜNDE KONUŞMA YOK
-Filmde kuşatmanın başlangıcında Bizans İmparatoru ile ikinci Mehmet surların önünde konuşuluyor gösterilmiş. Böyle bir konuşma olmamıştır. Ceneviz Dükası’nın önündeki masada Veinedik’in simgesi kanatlı San Marko arslanı bulunuyor. Venedik ile Ceneviz, iki büyük rakiptir. Birbirlerinin simgesini kullanmazlar.

BİZANS İMPARATORUNUN CESEDİ
-Bizans imparatorunun cesedi Fatih İstanbul’a girerken bulunmuş gibi gösteriliyor. Bu doğru değildir. İmparatorun cesedi fetihten sonra Fatih’in araştırmaları sonrası bulunmuştur. Kuşatma sırasında Fatih, İstanbul’un kapılarına ve yerleşim yerlerine Türkçe isimleriyle askerlerini yerleştiriyor. Ayvansaray gibi. Fetih’ten önce bu Türkçe veya Türkçeleşmiş isimler kullanılmıyordu.

-Şehrin savunmasında büyük rol oynayan Cenevizli Guistiniani surlarda Ulubatlı Hasan tarafından öldürülmüş gibi gösteriliyor. Cenevizli komutan son hücum sırasında kılıçla değil arkebüzle yaralanmış, ancak İstanbul’da değil, yaralı olarak şehirden kurtulup Sakız’a vardıktan sonra ölmüştür.

AFYONCU'YA GÖRE FİLMDEKİ EN BÜYÜK HATA
-Bana göre filmin en büyük eksiği Fetih’ten sonra Ayasofya’ya giden Fatih’in buradaki Bizanslılar’a bir konuşma yaptıktan sonra filmin bitirilmesi. Halbuki film Ayasofya’da ezan okunduktan sonra Fatih’in secdeye vardığı anda bitirilseydi çok anlamlı ve etkileyici olurdu.

manifesto
02-22-2012, 14:44
@Terennüm Film Belgesel değil ki tarihle birebir uyuşması gerekmiyor
Zaten yapımcının da böyle bir iddiası yok
Urbanın böyle manevi bir kızı da olmasa gerek

Mesela Truva'yı izlerken Tarih ile birebir uyuşuyor muydu?
Yada Cennetin krallığı filmini izlerken
Yada Gladyatör filmi
Son mohikan
Son samuray..
Büyük İskender
Atilla
Cengiz Han..
Liste uzar gider
Ayrıca Ulubatlı hasan rolünün bence hakkını vermiş
Cenevizli Şovalye
Özellikle BİZAN Kralı Konstantin güzel bir karakter olmuş
Ben hayal kırıklığı yaşamadım
Tabi zevkler renkler ve beklentiler meselesi

Terennüm
02-22-2012, 18:31
Eğer bu filmi bizanslılar çekseydi Osmanlıya ve değerlerine daha saygılı ve hakkaniyetli davranırlardı diye düşünüyorum..

heleki bir ak şeyhimiz varki mübarek nasrettin hoca gibi bir ara fıkra anlatacak zannettim..(ikisinide Allah rahmet eylesin)

Sanki filmdeki karakterlerin yoldan çevrilip sen şunu oynayacaksın sen şunu oynacaksın deyip kamera karşısına çıkarmışlar..

ulubatlıyı senaristler nasıl biliyorlar yada öğrenmişler bilmiyorum ama benim hayalimdeki ve düşüncelerimdeki ulubatlıyla uzaktan yakından alakası yok..

velhasıl kelam hayal kırıklığı.. şahsi düşüncem budur benhur kardeşim..

Ertuğrul ÖZGÜL
02-22-2012, 19:49
Filmi eleştirmek en kolay şey bence... ya bende bazı konulardan hoşnut değilim... forumdaki abilerimizin ve kardeşlerimizin dedikleri çoğu konularda haklılık payları olduğuna inanıyorum...
Ama şunu söylemek istiyorum... gücü ve yeterli kapasitesi olan kişi ve kuruluşlar yapsaydı şimdiye kadar... öyle hep aynı türden dizilerin adı değiştirlip yayınlanıyor... o diziler mi önemli yoksa böyle dünyaya açılan filmler mi? bu film tamamen fiyasko olsa bile(ki bence değil) umarım bu film bazılarının düşünmelerini sağlar da bizde tarihimize yakışır bir film görelim...

BeldeiTAYYIBe
02-22-2012, 21:24
Alin birde burdan izleyin....:)

http://video.google.com/videoplay?docid=5560895281669581506#

cartman
02-23-2012, 00:02
Alin birde burdan izleyin....:)

http://video.google.com/videoplay?docid=5560895281669581506#

açıkçası fatih daha bir karizma =))

EpiVaTeS
02-23-2012, 00:21
Ulubatlı Hasan bildiğin kurcunun teki la...
Filmde...

cartman
02-23-2012, 00:23
Ulubatlı Hasan bildiğin kurcunun teki la...
Filmde...

kurcu ne o olaki

EpiVaTeS
02-23-2012, 00:28
la karılara kur yapan erkek...;D

Filmi beğendim sahneleri şevki felan ama...
işte...
o yönü hiç güzel değil...
ayrıca Cennetin Krallığı ile felan mükayese etmek resmen duygusallıktır...:)

cartman
02-23-2012, 00:30
la karılara kur yapan erkek...;D

Filmi beğendim sahneleri şevki felan ama...
işte...
o yönü hiç güzel değil...

bende dusunuorum neymıs bu dıye =))
karsılastıran var mı ki o kadar duygusal degilim =)

Özgür Çağrı
02-23-2012, 01:00
filmin efektleri güzeldi.
yalnız tarihi hatalar had safhadaydı.
Hele hele eyup el ensarinin mezarı sahnesi
akşemseddinin hali vaziyeti
ulubatlının yeri ve konumu vb.

ayrıca filmin sonunda resmen gayrı meşru ilişkiden dünyaya gelecek olan çocuk kutsal meşru bir şeymiş gibi gösterildi. karnını sıvazlaması ulubatlının 6-7 ok yemesine rağmen göz göze gelebilmesi ;D

çılgın dersanenin yapımcısından anca bu kadar olur.

O kadar büyük bir bütçeyle daha iyi bir yönetmen ve senaristle tarihçilerle ortak çalışılarak daha güzel bir film yapılabilirdi.

Yalnız verdiğim parayada değdi. Bir süreden sonra fethedinde gidelim artık eve la dedim çünkü seans 01:15'de bitti. Sonra eskişehir caddelerinde köpekler eşliğinde bildiğim bütün sureleri duaları okuyarak yaklaşık 3 km eve yürüdüm. Benim için filmden ziyade film çıkışı yaşadığım durum aklıma gelecek ;D

Özgür Çağrı
02-23-2012, 01:00
filmin efektleri güzeldi.
yalnız tarihi hatalar had safhadaydı.
Hele hele eyup el ensarinin mezarı sahnesi
akşemseddinin hali vaziyeti
ulubatlının yeri ve konumu vb.

ayrıca filmin sonunda resmen gayrı meşru ilişkiden dünyaya gelecek olan çocuk kutsal meşru bir şeymiş gibi gösterildi. karnını sıvazlaması ulubatlının 6-7 ok yemesine rağmen göz göze gelebilmesi ;D

çılgın dersanenin yapımcısından anca bu kadar olur.

O kadar büyük bir bütçeyle daha iyi bir yönetmen ve senaristle tarihçilerle ortak çalışılarak daha güzel bir film yapılabilirdi.

Yalnız verdiğim parayada değdi. Bir süreden sonra fethedinde gidelim artık eve la dedim çünkü seans 01:15'de bitti. Sonra eskişehir caddelerinde köpekler eşliğinde bildiğim bütün sureleri duaları okuyarak yaklaşık 3 km eve yürüdüm. Benim için filmden ziyade film çıkışı yaşadığım durum aklıma gelecek ;D

EpiVaTeS
02-23-2012, 01:01
Akşemsettini niye bembeyaz giydirdiler onu anlamadım yav...;D

manifesto
02-23-2012, 01:40
Ne yapsan yaranamayacağın tipler vardır
Heryerde bulabilirsin
Bu filmi Çağrı modunda yada Ömer Muhtar modunda izlemenin anlamı yok
İslami bir film değil,öyle olması da gerekmiyor
Fetih'in dini boyutu vardır ancak siyasi boyutudur esas olan
Hz.Peygamber hadisinde buyurmasaydı da Fatih İstanbul'u yine feth ederdi..
Filmde Ulubatlının nikahıyla bu denli ingilenenler
Akşemsettinin göbeğiyle ilgilenenler
Kılınan toplu cuma namazı ile neden ilgilenmez
Benzeri var mı sinema tarihimizde?
Filmi sahiplenmek gerekli
Çünkü türünün ilk örneği
Recep İvedik çekmeye devam mı etsin Aksoy?

İntifada
02-23-2012, 01:42

valla 4 ü çekse giderdim he...
buna gitmiyom ama :)

unnamed
02-23-2012, 01:43
la benhur bişey ilkse onu düzeltmenin yollarını arayacaksın ki ikincisin de aynın bariz hatalar olmasın..
la gönüllü avukatı gibisin toz kondurmuyorsun...

EpiVaTeS
02-23-2012, 01:49
Ne yapsan yaranamayacağın tipler vardır
Heryerde bulabilirsin
Bu filmi Çağrı modunda yada Ömer Muhtar modunda izlemenin anlamı yok
İslami bir film değil,öyle olması da gerekmiyor
Fetih'in dini boyutu vardır ancak siyasi boyutudur esas olan
Hz.Peygamber hadisinde buyurmasaydı da Fatih İstanbul'u yine feth ederdi..
Filmde Ulubatlının nikahıyla bu denli ingilenenler
Akşemsettinin göbeğiyle ilgilenenler
Kılınan toplu cuma namazı ile neden ilgilenmez
Benzeri var mı sinema tarihimizde?
Filmi sahiplenmek gerekli
Çünkü türünün ilk örneği

saçma sapan konuşuyorsun...
sen beğendin diye beğenmek zorundamıyım...???
Uçkuruna bu kadar düşkün müydü Ulubatlı Fetih ortasında bile sex yapacak...

cartman
02-23-2012, 01:55
Bu filmde Ulubattı hasanın sancağı diktikten sonra istanbul sokaklarını söylemesini isterdim

Söyleyin sevgilim nerde?
İstanbul sokakları
Çare bulun bu derdime
İstanbul sokakları
Onu benden siz aldınız
Onu benden siz çaldınız
Simdi yalniz bıraktınız
İstanbul sokakları
Sevdiğimi verin bana
İstanbul sokakları
Çare bulun bu derde
iSTANBUL sokakları =))

Garibüzzaman
02-23-2012, 03:13
Filme geri dönelim:karasız:

Fetih 1453...ismi bile sinemaya gitmek için yeterli sebep değil mi ki? Baştan söyleyeyim ki, 17 milyon dolara yapılan film için; yok efendim dünyanın parası var, çok emek harcanmış demek çok afedersiniz en basitinden basiretsizlik olur. Türkiye için çoook fazla diye söylenen bu miktar, Amerika'da belki her gün bozuk para niyetine saçma sapan filmlere harcanıyor. Hele hele Yüzüklerin Efendisi gibi anlamsız, konusuz, efsane bir kitabı bile tüm dünyaya izlettirebilmiş, karına kar katmış, her türlü propagandasını yapmış, taa o yıllarda Fetih 1453 filminden on kat faliteli görsel efekt kullanmış yapımlar varsa...

Fatih biraz daha kalıplı, haşmetli, az konuşan, ağır başlı, vakar birisi olabilirmiş. Hadi diyelim ki Fatih'i filmde olduğu gibi kabul ettik. Peki ya Noel Baba kılıklı Akşemsettin Hz.'lerine ne demeli? Yahu Akşemsettinin iki adım öteden göbeği olur mu? İsminin başında Ak var diye, sakalı beyaz, kavuğu beyaz, kaftanı gömleği beyaz Akşemsettin yapmakta ne ola ki? Siz bu kadar mı düz adamsınız? Özetle şu iki karakter olmamış, o kadar.

Gelelim Ulubat'lıya. Filmi izlerken doğrusu epey bi kalayladım yönetmeni. Ulan ne namaz sahnesinde Ulubat'lı görebildim ne de dini bir seramonide. Surlara yanaşabilmek için askere gaz veriyor, diyor ki, haydiiiiiii daha hızlıııı, haydiiii, la hacım insan bir de derki, ''haydi erenlerim, haydi aslanlarım, ...''Ulubatlı hakkında ki asıl tartışma ise, O'ndan Amerikan vari kahraman yapılmasıydı. Doğrusuyla hiç bir alakası olmasa da sonradan duyduğum yorumlara katılıyorum, Amerika en alakasız bir adamı bile göklere çıkartıp kahraman yaparken, film mantalitesiyle düşünüldüğünde bu yapılan hiç de abartı filan değil. İyi olmuş, oh olsun.

Şimdi aklıma geldi de unutmadan yazayım, Bir ara başarısız Amerikan filmlerinde ki gibi, Akşemseddin Fatih'e, Fatih'de ordusuna gaza getirici, haydı aslanım, haydi canım diye basit birer konuşma yapıyor. Daha anlamlı ve tok olmalıydı, olmamış!

Öte yandan burada Fatih'i sakallı ve yeterince olgun göstermede iyilik değil hinliktir.. Oysa söylenilenlere göre, Fatih'in o yaşta o derecede sık sakalının olması mümkün değil. :)

Kimse kalkıp bana demesin ki, yav kardeşim bu kadar eleştirilir mi bir film, bak adamlar ilk kez tarihiyle barışık bir film yapmışlar, eleştirmenin alemi yok! Hayır kardeşim eleştirmezsek zaten ruhlarından meyyal olan -çok afedersiniz- yavşaklık duygusu ilerde daha da ayyuka çıkar, çıkar da Muhteşem Rezaleti mumla aratır AlimAllah.

Son bir not, Şehzade Orhan kadar karaktersiz, Halit paşa kadar yersiz bir adam yoktu filmde.

HaArP
02-23-2012, 03:38
Gözlerinin gördüğünü yüreğinin gördüğüne değişiyorsan eyvallah! Yüreğinin gördüğünü gözlerinin gördüğüne değişiyorsan eyvah, eyvah! Mevlana...

Garibüzzaman
02-23-2012, 03:42
O noktada ele alınan tartışmalar yeterince burada zikredilmiş, pespaye yorumlara kadar uzanmıştır. Bu noktada eleştirilerimi zikretmek istedim.

Ertuğrul ÖZGÜL
02-23-2012, 14:54

İllaki O diyrsun yani... :) onun yapımcısı yapsaydı bunuda...

nihani
02-23-2012, 19:37
Savaş sahnelerine bayıldım,1453'te kamera olsa görüntüler aynen böyle olurdu bence.Onun dışında Ulubatlı'nın ön plana çıkarılması bi tarafa,Fatih'in bu kadar ezik bi karakter olarak lanse edilme sebebini anlayamadım.Özellikle Akşemseddin gelene kadar Fatih,2. Murat döneminde tahttan indirilmiş,halk nezdinde itibarı sıfır ve pasif,kendi kendine hırs yapan çöm bi hükümdar olarak gösterilmiş.Fatih Sultan Mehmed bu mudur?
Ayrıca Ayasofya'da namaz sahnesinin olmaması büyük eksiklik,sanırım filmi Avrupa'da da pazarlayabilmek için bilinçli olark eklenmemiş.Yine de emeklerine sağlık,bu çapta tarih filmlerimizin önünü açar inşaallah...

manifesto
02-25-2012, 00:31
http://img391.yukle.tc/images/9275FETIH_1453.jpg

IMDb takip edenleriniz bilir

En iyi filmler içerisine girmiş bile
Reyting ise 8.5
Çok yüksek bir beğeni demektir bu
Hemen diğer projeler için çalışma yapılmalı
Hakettiğini almış film

manifesto
03-03-2012, 00:07
Faruk Aksoy'un yönettiği Fetih 1453, Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Film, 12 günün sonunda 3 milyon 434 bin seyirciye ulaştı.

cartman
03-03-2012, 00:18
Bide malazgirti çekersek yer yerinden oynar artık =)) imdb de top 5 olursak şaşmam

Türkistan
03-03-2012, 12:35
Filmi izledim çok güzel.burada üyeler ne bekledi bilmem filmden.sanat üzere izleyin kardaşlar .nerdeyse Fatih niye oruç tutmadı iftar sahneleri niye yok dyeceksiz.size yaranmak zor kızdırcaksınız yönetmeni sonra sallayacak size bir baltacı mehmet paşa filmini ondan sonrada oturup dizinizi döversiniz.Allah allah yahu.:saygılar:

manifesto
03-04-2012, 01:47
Faruk Aksoy'un yönettiği Fetih 1453, ikinci haftasını 4 milyon 105 bin seyirciyle tamamladı.

tikky_men
03-17-2012, 11:21
Filmi, vizyona giriş gününden 2 gün sonra izledim.Gayet hoşuma gitti. gerek ilk gün 14:53 saatinde vizyona girmesiyle ilgi çekici, medyanın yardımıyla büyük yankı uyandırmasıyla merakla beklenenm bir film olduğunu anladım. İlk oturduğumda, filmde harem bölümünde 2. Muhteşem Yüzyıl vakasını yaşadık malum.. u konuda üzüldüm... Sonuçda Osmanlı Devleti islamiyet ile yönetilmiş bir devletti ve kadın islam mitolojisinde olduğu gibi osmanlı mitolojisindede perdelerin arkasında olması lazım dı. Filmde bu perdeler baya bir aşılmıştı... Daha sonra istanbul fetedildikten sonra namaz kılmaması " ki ben ce filmin en can alıcı bölümü burası olmalıydı""" filmde bir tuz eksikliği yarattı. Daha sonra ak şemsettin hazretleri çok geri plandaydı. Filmde ak sakallı bir dede geldi ve mutlu son ile biten masallar gibi olmuştu... bu konudada üzüldüm.... Bence ak şemsettin'in kişiliği daha farklı konumlarda kullanılmalıydı..... Daha sonra filmde baş rolü Fatih yerine Ulubalı Hasan kapmış.. Demekki aşk Osmanlı'da istanbul'dan daha önemliydi. Her neyse,,,, sonu çok iğrenç bitti. Kız çocuğu nu aldı kucağına ve çocuk güldü... Bence yeşilçamın mutlu sonlarından daha iğrenç bitti bu film ama gel görünki tüm arkadaşlarıma önerdim... Çünki biraz üstün körü değişimlerle olsada tarihim.. Ben osmanlı oğlu osmanlıyım :)

suayip_caliskan
05-27-2012, 21:04
6,5 milyon insan boşuna izlememiş demeki

Kalkınma
08-19-2012, 17:18
İzledim süper bir film gerçekten herkesin izlemesini isterim.

depare
08-21-2012, 13:02
Öte yandan burada Fatih'i sakallı ve yeterince olgun göstermede iyilik değil hinliktir.. Oysa söylenilenlere göre, Fatih'in o yaşta o derecede sık sakalının olması mümkün değil..

Ne alaka 21 yaşın da gayet sık sakalı olabilir o yaşta derken sanki 16-17 yaşın da gibi konuşmuşsunuz zaten filmde ki oyuncun'un sakalı gayet kıssa idi..

manifesto
12-18-2012, 22:59
FİLM Şuan FOX TV de
Sinemada izleyemeyenler EKRAN BAŞINA