Orijinalini görmek için tıklayınız : Kısa Kısa 12 İmam
.::ReyyaN::.
01-20-2010, 04:16
BİRİNCİ İMAM HZ. İMAM ALİ'NİN HAYATI
Hz.Ali Oniki İmâmın ilkidir, aynı zamanda Hz.Muhammed in dâmâdı ve amcasının oğludur.
Hz.Ali Hicret ten 23 yıl önce (Milâdi 598) Recep ayının 13. gününde Mekke de, Kâ be-i Muazzama nın içinde dünyaya gelmişlerdir ve Kâ be nin içinde doğan tek kişidir. Baba ve anne tarafından Hâşimi soyundan gelmiştir.
Bir gün Ashab-ı Kiram Rasulullah (S.A.V) Efendimizden İmam-I Ali (kv) Hz.lerini çok sevmelerinin sebebini sordular. Serveri alem (S.A.V) Efendimiz;Varın, Alİ;yi (kv) çağırın. Buyurdular. Ashabı kiramdan birisi, İmam Ali(kv) Hz.lerini çağırmaya gitti. Habibi Ekrem (S.A.V) İmam Ali hz.leri gelince;Ya Ali! Sen birine iyilik etsen o sana kötülük yapsa sen ne yaparsın? Buyurdular. İmam Ali hz.eri:iyilik yaparım, Ya Rasulallah (S.A.V).dedi. Rasul Ekrem (S.A.V) aynı soruyu yedi kere sordu. İmam-ı Ali (kv) Hz.leri yine iyilik yaparım, Ya Rasulallah (S.A.V). dedi ve ilave ederek: o kimse bana hep kötülükte bulunsa, ben hep yine ona iyilik yaparım dedi. Bunun üzerine Ashabı Kiram: Ya Rasulallah (S.A.V) ! Ali yi çok sevmenizin sebebini anladık. Bu sevgiye layık olduğunu gördük dediler.
Hayra niyet edince acele et ki, nefsin seni yenipte caydırmasın. Dünya hayatı kimseye baki değildir. Şiddeti de nimeti de geçicidir.
Sizin hayırlınız günahına gerçekten çok tövbe edendir.Her fenalıktan uzak kalmanın yolu, dili tutmaktır.
allah razı olsun kardesim.
01-20-2010, 19:09
İKİNCİ İMAM HZ. HASAN
Peygamber efendimizin, "Cennet gençlerinin seyyidi, efendisidir" buyurduğu, torunu Hz. Hasan, 625 senesinin Ramazan ayının ortasında doğdu. Peygamber efendimiz, kulağına ezan ve ikamet okuyup, ismini Hasan koydu. Doğumunun yedinci günü akika olarak iki tane koç kesti. Saçını da kestirip, ağırlığınca gümüş sadaka verdi.
Hz. Hasan ve Hüseyin birgün çölde gidiyorlardı. Bir ihtiyarın abdest aldığını gördüler. Abdesti doğru almıyor, şartlarına uymuyordu. Yaşlı olduğu için, ''Böyle abdest sahih olmaz'' demeye sıkıldılar. Yanına giderek dediler ki:
- Mübarek efendim! Birbirimizden daha iyi abdest aldığımızı söylüyoruz. Birer abdest alalım. Hangimizin haklı olduğunu bize bildirir misiniz?
Önce Hz. Hasan, sonra Hz. Hüseyin güzel bir abdest aldılar. Aldıkları abdest tamamen birbirinin aynıydı. İhtiyar, dikkatle baktı ve sonra dedi ki:
- Evlatlarım! Aldığınız abdestin birbirinden hiçbir farkı yok. Aslında ben abdest almasını bilmiyormuşum. Abdest almasını şimdi sizden öğrendim.
Hz. Hasan, zevcesi Cade binti Eşas tarafından, 669 senesinde zehirlenerek şehit edildi. Cenaze namazını Said bin As kıldırdı. Kardeşi Hz. Hüseyin tarafından Medine-i münevveredeki Bakî kabristanlığına defnedildi.
Hz. Hasan hakkında sevgili Peygamberimiz; ''Hasan ile Hüseyin, cennet gençlerinin büyüğüdür. Babaları onlardan efdaldir'' buyurdu.
Hz. Hasan oniki imamın ikincisidir. Birincisi Hz. Ali'dir. Vilâyet yolunda bütün velîlere feyz ve ihsanlar, bu oniki imam vasıtasıyla gelir.
Onbeş erkek ve sekiz kız evladı olan Hz. Hasan'ın soyundan gelenlere Şerif denir. Resulullah efendimizin soyu, Hz. Hasan ve kardeşi Hz. Hüseyin'in çocukları ile devam etmiştir.
Peygamber efendimiz birgün Hasan, Hüseyin, Fatıma ve Ali'yi, abası altına alıp, Ahzâb suresinin 33. ayetini okuyup; "Ey ehl-i beytim! Allahü teâlâ sizlerden ricsi, her kusur ve kirleri gidermek istiyor ve sizi tam bir taharet ile temizlemek irade ediyor" buyurduktan sonra, şunları ilave ettiler: ''Allahım! Benim ehl-i beytim bunlardır!''
Her müslümanın sevmesi lazım gelen ehl-i beytten olan Hz. Hasan, beyaz ve güzel yüzlü olup, yüzü Resulullaha çok benzeyen yedi kişiden birisidir. Resulullah efendimize ondan daha çok benzeyen kimse yoktu.
01-21-2010, 21:33
ÜÇÜNCÜ İMAM HZ. HÜSEYİN
İmam Hüseyin, milâdî takvime göre, 625 (626) Medine de doğmuştur. 10 ekim de Kerbelâ da şehit edilmiştir. İmam Hüseyin, İslâm peygamberi Hz. Muhammed in torunudur. Birinci imam Hz. Ali nin oğlu ve aynı zamanda üçüncü imamdır.
Hz. Hüseyin, Hz. Peygamber (s.a.s)'e çok benziyordu. Hz. Ali (r.a) - Hasan, Rasûlüllah'a göğsünden başına kadar olan kısmında, Hüseyin de bundan aşağı olan kısmında çok benzerdi- demişlerdir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in gönüllerince oynayıp eğlenmeleri için onlara eşlik eder, bir çocuk gibi onlarla oynardı. Hz. Hüseyin, Rasûlüllah (s.a.s)'dan deve olmalarını istediklerinde hemen yere eğilir ve onları mübarek sırtına alırdı. Arkasından da - Bundan güzel deve olabilir mi?- buyururlardı.
Peygamber Efendimiz, bir gün, cenazelerin konulduğu yerde oturuyordu. Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin, güreşmeye başladılar. Peygamber Efendimiz gülerek - Ha gayret Hasan; Göreyim seni, yakala Hüseyin'i!- diyerek Hz. Hasan'ı kayırınca, Hz. Ali: - Yâ Rasûlüllah: Sen Hüseyin'i kayırmalı değil miydin? Hasan daha büyüktür- dedi. Peygamberimiz - Baksana Cebrail'de, Hüseyin'e: (Ha gayret Hüseyin göreyim seni) diyor.- Buyurdu.
Kerbelâ'da Hz. Hüseyin'in akrabalarından yetmişiki kişi şehid düştü. Adeta Ehl-i beyt, tümden imha edilmek istenmişti. Kufelilerden de seksensekiz kişi ölmüştü.
Hz. Hüseyin, Hicrî altmışbirinci yılın on Muharreminde şehid olmuştu. Şehid düştüğünde elliyedi yaşında idi.
Hz. Hüseyin, hiç bir hesap peşinde koşmadan kendisini Hakk'a adayan gerçek ve örnek müslüman tipini simgeler. Bir konuşmasında, - Olup bitenleri görüyorsunuz. Dünyanın rengi değişti; tümüyle faziletten yoksun hale geldi. Yalnızca her iyiliğin tortusu kaldı. Dikkat! Görmüyor musunuz? Hak ve doğru, yerin altına gönderildi. Bilerek batıl işler peşindeler. Kötü gidişi önleyecek kimse kalmadı. Zaman, her mü'minin Allah uğrunda hakkı savunma zamanıdır. Şehid olmak istiyorum. Zalimlerle bir arada yaşamak zulmün ta kendisidir.- diyen Hüseyin'in eyleminden, şehadetinden alınması gereken dersi Mevlâna Ebu'l Kelâm şöyle dile getirir: - Hüseyin Allah'ın iradesini kendi kişisel seçimine; Hakk'a bağlılığı, hayat ve hayatın lükslerine duyulan sevgiye tercih etti. Yalnız, Hakk'ın aşığı olmakta yarar görerek hayatını ortaya koydu. Bu vakur olaydan çıkarılabilecek en değerli ders, Cihad ve Hak yolundan sabırlı, kararlı ve metin olmak gerektiğidir.-
milletinadami
01-21-2010, 22:23
12 imam derken...nasıl birşey anlıyorsunuz..umarım şia nın anladığı gibi değildir...
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.