Orijinalini görmek için tıklayınız : Lazca Seçmeli Ders Oldu
Son günlerde Lazca için çok önemli bir gelişme yaşandı. 2011-2012 eğit im-öğretim yılında Boğaziçi Üniversitesinde Lazca seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı. Bu, hem Türkiye tarihinde hem de Lazcanın tarihinde bir ilk.
Seçmeli Lazca dersi, Boğaziçi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde “Ling 480 – Special Topics: Lazca” başlığı ile açıldı. Dersler, Lazca üzerine çalışmaları ile tanı*dığımız, sözlük yazarı İsmail Avcı Bucaklişi tarafından okutuluyor. Lazca dersinin öğrencileri arasında üniversitenin farklı bölümlerinde lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim gören dokuz öğrenci bulunuyor. Dersin materyalleri Yrd. Doç Dr. Balkız Oztürk ve İsmail Avcı Bucaklişi tarafından hazırlanıyor.
Türkiye’de lisansüstü düzeyinde Lazca üzerine ilk tez çalışması 2000 yılında, Prof. Dr. Eser Erguvanlı Taylan’ın danışmanlığında Tanju Gürpınar tarafından yapıldı. Daha sonra 2007 yılında Yrd. Doç. Dr. Balkız Oztürk, Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından desteklenen Lazcadaki hal ekleri üzerine bir proje yürüttü. Bu proje kapsamında 2008 yılında Betül Emgin tarafından yine lisan*süstü mezuniyet tezi olarak Lazca üzerine ikinci bir tez hazırlandı.
2009 yılında Yrd. Doç Dr. Balkız Oztürk öncülüğünde ve İsmail Avcı Bucaklişi’nin katılımıyla lisansüs*tü düzeyinde Lazca üzerine bir alan çalışmaları dersi açıldı. Bu çalışmanın sonucu olarak “Pazar Laz” adını taşıyan ve Pazar Lazcasının gramerini ele alan bir kitap Lincom Yayınevi tarafından İngilizce ola*rak Almanya’da yayımlandı. Kitabın editörlüğünü Yrd. Doç Dr. Balkız Oztürk ve Yrd. Doç. Dr. Markus Pöchtrager yaptı. Kitabın çeşitli bölümleri, Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim Lisansüstü Programı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Eser Erguvanlı Taylan, Doç. Dr. Aslı Göksel, Yrd. Doç. Dr. Balkız Oztürk, Yrd. Doç. Dr. Markus Pöchtrager ve yüksek lisans öğrencilerinden Betül Emgin, Neşe Kaya, Ömer Demirok, Özge Sangül, Songül Gündoğdu ve Ümit Atlamaz tarafından hazırlandı.
Boğaziçi Üniversitesi ndeki tüm bu çalışmalar Lazca üzerine bir birikimin oluşmasını sağladı. Bütün bu çalışmalar neticesinde Lazca dersi fikri şekillendi ve gerçekleştirildi.
Lazca dersleri, 26 Eylül 2011 tarihinden bu yana devam etmektedir.
Kaynak: Laz Kültür Dergisi TANURA 2. (Kasım 2011)
http://lazca.org/2011/12/bogazici-universitesinde-lazca-secmeli-dil/
hayırlı olsun.
kimi alır, kimine verilir :)
Bunun yanına birde kürdiş ve arabiş çaktın mı tadından yenmez o dil bölümünün..
hayırlı olsun.
kimi alır, kimine verilir :)
Her arz kendi talebini yaratır.. İsteyene hayır demezler sanırım..
Hüdaverdi
01-18-2012, 04:25
Eee olmadı ki,herkes benim dilimden konuşmuyor,benim için de yapılması lazım ;D
Daga çıkarım ha.
Mesela Yalçın başkanla yan yana gelsem ne ben onun dilidnen anlarım ne de o benim dilimden ;D
Dil,tarz olayı.
Saltuk Buğra Han
01-18-2012, 04:50
Çıkmaktan çıkmaya fark var.
Kimi dağa çıkar ocak batırmak için.
Kimi dağa çıkar çay ,fındık toplamak için.
Dağa çıkıp ocak batırana mermimiz bol,
Dağa çıkıp çay fındık toplayana elimiz bol.
Bayrağa ve ülkenin bölünmez bütünlüğüne saygı duyanlar
Dilini de alır gönlümüzü de.
İntifada
01-18-2012, 14:47
'hak edene herşey verilir'
niye verilmiyor o zaman yıllardır bu hak?
binlerce kürt kesilmesine rağmen lazlara neden dokunulmamış sorusuna verilecek cevapla aynı olabilir cevabı.
yoksa devlet hak edenimi kesiyor ?
lazlar devletçi ve hemen hemen türk milliyetçisidir.
ben şahsen bu haber doğruysa sevindim aşmamız lazımdı bunları...
ama mesela başlık kürtçe seçmeli oldu olsaydı bu haktan bahseden arkadaşın epey zoruna giderdi...
'hak edene herşey verilir'
niye verilmiyor o zaman yıllardır bu hak?
binlerce kürt kesilmesine rağmen lazlara neden dokunulmamış sorusuna verilecek cevapla aynı olabilir cevabı.
yoksa devlet hak edenimi kesiyor ?
lazlar devletçi ve hemen hemen türk milliyetçisidir.
ben şahsen bu haber doğruysa sevindim aşmamız lazımdı bunları...
ama mesela başlık kürtçe seçmeli oldu olsaydı bu haktan bahseden arkadaşın epey zoruna giderdi...
hatta fıtırırlardı.
Hakan Özkan
01-18-2012, 15:34
Ortada sadece dil sorunu var diye kandırılıp dağa cıkarılmıyorlardı ki , o bölgenin aşiretlerine insanlarına Cumhuriyet tarihinde verilen vaatler vardı.
sadece oda değil. iskence görmemiş. maddi zarar görmemiş. hoş görülmemiş. evinde kendi dilinden kasetler için tarlalarında saklama çukurları olmayan hane yok gibiydi !
konuyu lazlara bağlamak istemiyorum ama kaç tane laz, lazca konuştuğu için bunları görmüş yada kaç tanesi devlet görmesin diye sabahları sağladığı lazca kaset türkü yada ağıtlarını saklayıp gece dinlerdi.
hem hangi başka dil kabul edilmezdi hani parçalanmaya neden oluyordu. Kürtçeye bu hakın verilmemesi binlerce insan öldü. demekki neymiş bunca düşmanlığa gerek yokmuş. baştan yaparsdın adamda olduğu için dağa çıkmazdı ( ki bu sadece bir tane nedendir )
başlık bu konuya uygun olmamış.
elbette bu güzel bir adım fakat dağa çıkanlarla bunu ilişkilendirmek ırkçılığı körüklemektir bence.
ayrıca dağa çıkanların tek derdi dilmiş gibi meseleyi darlaştırmamak lazım. dağdakilerin derdi başka bambaşka...
ama kürtlerin böyle bir derdi olabilir, bu çok doğal her azınlık gibi böyle bir hakkı isteyebilir...
dağdakiler ise onların bu safiyane isteklerini amaçlarına araç yapıp suistimal ediyorlar o ayrı...
lazlara verilen bu ayrıcalık kürtlerede verilmeli 'dağdakilere' değil....
Yıldırım
01-18-2012, 16:13
Bazı arkadaşların sanırım haberi yok.
Kürtçe'nin de seçmeli ders olarak okutulan üniversiteler var.
http://www.farklihaber8.com/haber/universitede-secmeli-kurtceye-buyuk-ilgi/guncel/4018.aspx
http://www.f5haber.com/tunceli/tunceli-universitesi-nde-secmeli-dersler-zazaca-ve-haberi-13432/
Bazı arkadaşların sanırım haberi yok.
Kürtçe'nin seçmeli ders olarakta okutuluyor üniversiteler var.
http://www.farklihaber8.com/haber/universitede-secmeli-kurtceye-buyuk-ilgi/guncel/4018.aspx
http://www.f5haber.com/tunceli/tunceli-universitesi-nde-secmeli-dersler-zazaca-ve-haberi-13432/
allah razı olsun keşke bunlarda diğerleri gibi ön plana çıksa... şahsım adına ben bilmiyordum, kendisini dışlanmış hisseden kürt halkı bunları kesinlikle bilmeli...
tabi bilinirse birilerinin ekmeğine yağ sürüleceğini düşünerek ket vuruluyor engelleniyor malesef...
Yıldırım
01-18-2012, 16:21
başlık bu konuya uygun olmamış.
elbette bu güzel bir adım fakat dağa çıkanlarla bunu ilişkilendirmek ırkçılığı körüklemektir bence.
ayrıca dağa çıkanların tek derdi dilmiş gibi meseleyi darlaştırmamak lazım. dağdakilerin derdi başka bambaşka...
ama kürtlerin böyle bir derdi olabilir, bu çok doğal her azınlık gibi böyle bir hakkı isteyebilir...
dağdakiler ise onların bu safiyane isteklerini amaçlarına araç yapıp suistimal ediyorlar o ayrı...
lazlara verilen bu ayrıcalık kürtlerede verilmeli 'dağdakilere' değil....
Gerçekten çok yerinde tespitler.
Başlığı değiştirmek için ayrıntılı açıklama yapmama gerek kalmamış.
BeldeiTAYYIBe
01-19-2012, 00:05
Lazca secmeli ders olarak okutulmaya baslanmis.
Kürtce dilide zaten okutuldugunu yukarida yazmislar...
Populizmi birakmakta fayda var.
İntifada
01-19-2012, 00:08
sen başlığı görmedin galiba başlangıçta kardeşim...
BeldeiTAYYIBe
01-19-2012, 00:10
Lazca secmeli ders oldu....
Baslik bu...sorun ne?
Ana tarafindan laz sayilirim ama bildigim kelimeler bir kac kelami gecmez.. lazcayi cok merak ediyor ve ögrenmek istiyorum o acidan bu gibi kültürlerin tarihin tozlu sayfalarinda kalip, gitmemesi adina bu adimi olumlu görüyorum..
gerci biz rahmetli kazim koyuncu nun parcalarini anlamasakda o parcalardaki duygu yüklülügünü tam anlamiyla hissediyorum..
Narinna dido..
İntifada
01-19-2012, 00:14
Baslik bu...sorun ne?
o değiştirilmiş hali...
demekki dağa çıkmaya gerek yokmuş,hak edene veriliyormuş du galiba...
Özgür Çağrı
01-19-2012, 00:19
Ana tarafindan laz sayilirim ama bildigim kelimeler bir kac kelami gecmez.. lazcayi cok merak ediyor ve ögrenmek istiyorum o acidan bu gibi kültürlerin tarihin tozlu sayfalarinda kalip, gitmemesi adina bu adimi olumlu görüyorum..
gerci biz rahmetli kazim koyuncu nun parcalarini anlamasakda o parcalardaki duygu yüklülügünü tam anlamiyla hissediyorum..
Narinna dido..
gerçek lazmısın abi yani annen baban lazca biliyor mu yoksa karadenizlimisin :)
Yıldırım
01-19-2012, 00:20
Baslik bu...sorun ne?
Abi bu başlığın değiştirilmiş hali:)
gerçek lazmısın abi yani annen baban lazca biliyor mu yoksa karadenizlimisin :)
babam karadenizli ama annemin kökeni laz ve rahmetli dedem ve anneannem cok iyi lazca bilirlerdi..
zaten gercek laz cok az kesimde bulunur artvin arhavi, hopa rize pazar ve trabzonun belli basli yerlerinde..
ama millet laz deyince bütün trabzon, rize, artvini icine aliyor oysaki lazlik bir irktir ve lazca ayri bir dildir su gidiyrim, geliyrim gibi sive farkliliginin lazcayla uzaktan, yakindan alakasi yoktur..
mesela rahmetli kazim koyuncuda lazdir ve bir cok lazca parcasi vardir o acidan onu dinlemekten ayri bir zevk alirim..
bir aralar benim rumuzum "lazuri" ydi ama millete anlatana kadar göbegim catlamisdi o acidan mavera da karar kildim :)
İntifada
01-19-2012, 00:25
kürtler,lazlar bilimum farklı ırklar şu konuyu bi terk etsin...
türklerle üstünlüğümüzü haykırcaz birbirimize...
sizde ya sevin ya terkedin...
dağılın bakayım...
Türk bu ülkenin yegane efendisi, yegane sahibidir.Öz Türk olmayanların bu memlekette tek hakları vardır; hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı. Dost ve düşman, hatta dağlar bu hakikati böyle bilsinler.
Bu yerlerde (Türkiye'de) Öz Türk haklarına sahip olmak isteyenler,Türk Olmalıdır!
Türklüğü kabul etmez, onu küçük görür,ona ihanet eder, sonra da Türk'e tanınan haklardan, hatta ondan fazlasını isterlerse,bu olmaz!.. Buna "yağma yok!" derler!..
Türk Hakları'ndan istifade edebilmek için Türklüğü benimsemek, Türk harsını (kültürünü) kabul etmek,Türklüğü duymak,Türk menfaatlerini kendi menfaati yapmak,ona hürmet etmek, Türküm demek,Türklüğü harsiyle, hissiyle kabul etmek lâzımdır!.. Bunları samimiyetle benimseyenleri,yapanları Türk sayarız!... Kim olursa olsun!..
.......
Tek Türkiye dedik.... ama farklı diller,milletler den oluşan mozaik bir ülke ihtiyaç hasıl olmuşsa açılsın bunlar zenginliklerimizden...
Özgür Çağrı
01-19-2012, 00:31
babam karadenizli ama annemin kökeni laz ve rahmetli dedem ve anneannem cok iyi lazca bilirlerdi..
zaten gercek laz cok az kesimde bulunur artvin arhavi, hopa rize pazar ve trabzonun belli basli yerlerinde..
ama millet laz deyince bütün trabzon, rize, artvini icine aliyor oysaki lazlik bir irktir ve lazca ayri bir dildir su gidiyrim, geliyrim gibi sive farkliliginin lazcayla uzaktan, yakindan alakasi yoktur..
mesela rahmetli kazim koyuncuda lazdir ve bir cok lazca parcasi vardir o acidan onu dinlemekten ayri bir zevk alirim..
bir aralar benim rumuzum "lazuri" ydi ama millete anlatana kadar göbegim catlamisdi o acidan mavera da karar kildim :)
ha bir taraftan kurtariysun işi yani :)
İntifada
01-19-2012, 00:32
mavera sende laz tipi yok hacı :)
kürt tipi var biraz :)
Özgür Çağrı
01-19-2012, 00:32
banada her gören lazmısın hacı diyor burundan ötürü :)
BeldeiTAYYIBe
01-19-2012, 00:41
o değiştirilmiş hali...
demekki dağa çıkmaya gerek yokmuş,hak edene veriliyormuş du galiba...
Abi bu başlığın değiştirilmiş hali:)
Hatirlatmaniz icin tesekkürler........
mavera sende laz tipi yok hacı :)
kürt tipi var biraz :)
evet ben sana daha ilgincini söyleyim benim annem mus senoba dogumludur.. rahmetli dedem bir dönem mus ta bulunmus daha dogrusu oradan ikinci hanimi almis, annemin dogumuda musa denk gelmis..
zaten buradada herkes beni kürt saniyor ara sira kürt arkadaslarla gezerken birileri gelince ya gurban seni hic dernekte görmüyoruz diyorlar :D..
mesela furkanda da hic kürt tipi yok dedigi gibi tipik karadenizli usagi tipi var sesde zaten tiz her an bir temel fikrasi patlatacak havasi var :)
İntifada
01-19-2012, 00:47
e
mesela furkanda da hic kürt tipi yok dedigi gibi tipik karadenizli usagi tipi var sesde zaten tiz her an bir temel fikrasi patlatacak havasi var :)
;D;D;D
Özgür Çağrı
01-19-2012, 00:47
kısacası bizim galiba tipimiz kaymış :hihi2:
kayan tipin olsun yeterki :)
bu arkadasi furkana cok benzettim ;D;D..
x_JduHNqaN0
Özgür Çağrı
01-19-2012, 00:51
böyle sarsıcı mesajlarla titretiyorsun beni abi :)
x_JduHNqaN0
;D;D;D;D
İntifada
01-19-2012, 00:53
yalçın abi görmesin ;D
Özgür Çağrı
01-19-2012, 00:55
x_JduHNqaN0
yalnız vatandaş iletişimci olacak ya helal dostuma ;D
sinema televizyon işte arada sırada reklam
;D
yalçın abi görmesin ;D
yalcin abinin yorumu..
yildizlarinda kaydigi su müstesna ortamda gecenin bitmesiyle yildizlar kaybolur ama sicakligini vücudumuzun bütün hatlarinda hissettigimiz günes bizi isitir, iste bu günesin getirdigi sicaklik furkan kardesimizin yüzüne bir nur süzmesi gibi yansimak bir yana bu güzelligi biz acizlerede hissettirecek kadar müstesna bir tip ve kisilige sahiptir furkan kardesimiz..
Özgür Çağrı
01-19-2012, 01:14
ve bu sözlerin ardından furkana nur iner nurdan adam olur :p
yalnız rizeli uşağum on numara yauv inşaalah 2 sene sonra bizim fakülteye gelir istedikleri burada bolca mevcut :)
Hüdaverdi
01-19-2012, 01:45
La bırakın türklüğü lazlığı kürtlüğü daha mühim konu var.
Erkek kuş, 40 lira İstanbul içi satıyorum yavrudur bilginize ;D
yoldaşlar konuma yine darbe yapmışsınız
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.