fatih kısaparmak balon baskılı balon Mantıku't Tayr -- Kuş Dili -- / Feridüddin Attar - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mantıku't Tayr -- Kuş Dili -- / Feridüddin Attar

Kafes
07-02-2008, 17:36
http://www.kitapturk.com/img/Metas/m/975826419-2.jpg

Mantıku't Tayr

---Kuş Dili---

Feridüddin Attar, Nişabur’da 1120’da doğmuş ve muhtemelen 1194’da vefat etmiş ünlü bir şair ve mutasavvıftır. Hekim ve eczacı olmasından dolayı Attar olarak anılmaktadır. Tac’ül Ârifin Necmettin Kübrevi’ye bağlı olmakla birlikte; benimsediği tasavvuf anlayışı bir sistemden ziyade İşrâki’dir. Hz.Mevlâna, Şeyh Galip ve diğer mutasavvıflar tarafından yüceltilen Attar, çoğu günümüze kadar ulaşan pek çok eser bırakmıştır.
Bunların arasında en ünlüsü 1187’de yazmış olduğu Tuyûrnâme (Mantıku't-tayr veya Mantık Al-Tayr) adlı 4931 beyitten oluşan eseridir. Attar, Kuşdili veya Kuşlar Meclisi olarak da bilinen bu mesnevî tarzı eserinde, tasavvufun Vahdet-i Vücûd anlayışını anlatır. Eserde çok zengin bir sembolik dil kullanılmış ve Hakikât’i arayanlar, yani Hakikât Yolunun Yolcuları kuşlarla simgelenmiştir. Hüthüt adlı kuş onların önderleri, kılavuzları, yani mürşitleridir. Aradıkları Simurg adlı efsanevî kuş, Allah’ın zuhûr ve taayyünüdür. Tabii, zuhûr ve taayyün aslında bizzat kendilerinden ibarettir. Ancak, Vahdet-i Vücut’a, yani Varlık Birliği’ne ulaşanlar, “halkın Hakk’ın zuhuru; Hakk’ın halkın bütünü olduğunu” idrak edebilirler.

Yazarı: FERİDÜDDİN ATTAR
Çeviren: YAŞAR KEÇECİ
Hazırlayan: YAŞAR KEÇECİ

Yayınevi: KIRKAMBAR KİTAPLIĞI
Yayın Yeri: İSTANBUL
ISBN NO: 975-8264-19-2
Yayın Yılı: 2004

"Kuşlar ülkesinin bütün kuşları Kafdağı'nın arındaki padişahları Simurg'u bulmak için yola çıkarlar. Fakat yolculuk uzun ve zorludur. İsteği ve sebatı az olanlar, dünyevi şeylere takılanlar yolda birer birer dökülürler. Kafdağı'na varanların önünde ise hepsi birbirinden çetin yedi vadi uzanmaktadır. İstek, Aşk, Marifet, İstiğna, Tevhid, Hayret ve Yokluk Vadileri. Yedi vadiyi aşabilen otuz kuşu ise Simurg yerine bir sürpriz beklemektedir..."

Feridüddin Atlar Tasavvufi Mesnevi konusunda Klasik İran Edebiyatının devidir. O'nun en tanınmış kitabı olan Mantıku't-tayr ise velayetin mertebelerini hikayelerde bezeyerek kuşların dilinden, kuş güzelliğiyle anlattığı yüzyıllardır parlaklığını kaybetmeyen bir Şark Klasiğidir.

Hıfz-ı lisan
07-02-2008, 17:43
Okuduğum engüzel kitaplardan..tekrar okuyabilirim okadar beğenmiştim.. Teşekkürler Birbaşka :) +

Kafes
07-02-2008, 17:44
Rica ederim canim

Nagihan
07-02-2008, 17:47
Paylaşım için teşekkürler +...Ben bunun Gülşehri den olanından okumuştum birz bunu da okurum inşAllah...

Eşref
07-02-2008, 17:57
En kısa zamanda alıp okumayı düşünüyorum. Tavsiyen için teşekkürler +

Kafes
07-02-2008, 18:19
Ilginiz icin ben tesekkur ederim Nagihan ve KaraEsref

Nagihan
07-02-2008, 19:35
Ilginiz icin ben tesekkur ederim Nagihan ve KaraEsref

:) :)