fatih kısaparmak balon baskılı balon Müslüman Kadının Peçesini İndirdi ! - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Müslüman Kadının Peçesini İndirdi !

Enfal
07-16-2008, 13:04
İngiltere’nin kuzeyindeki South Tyneside kentinde 79 yaşındaki yaşlı bir kadın, Müslüman bir kadının peçesini indirdi.

Peçesini Çıkarmasını İstedi

Bir süper markette meydana gelen olay, yaşlı İngilizin 45 yaşındaki müslüman bir kadına peçesini çıkarmasını istemesiyle başladı. Bunun üzerine 79 yaşındaki yaşlı İngiliz, kadını sorguya aldı, dinini sordu ve peçesini çıkarmasında ısrarcı oldu.

Irkçı Saldırı Uyarısında Bulunuldu

Müslüman kadın bu talebi reddedince, yaşlı İngiliz kadın bir anda genç kadının peçesini yüzünden indirdi. Polisin araya girmesiyle göz altına alınan yaşlı İngiliz’e ırkçı saldırıda bulunduğu uyarısında bulunuldu.

16 Temmuz 2008
habervaktim

isimsiz
07-16-2008, 13:19
helal olsun ingiliz polisine bizim %99 u müslüman (!) ülkemizde olsa peçe takan suçlu bulunur hatta peçeyi indiren kahraman ilan edilir. haber için RAHMAN razı olsun :-*+1

Beylerbeyi
07-16-2008, 13:29
bu olay çok fazla haber değeri taşımıyor. 79 yaşında bir ingiliz belli ki bunamış, kafası yerinde değil veya bir şeye kızmış hıncını kendisinden 34 yaş küçük müslüman bir kadından çıkarmaya çalışıyor. ingilterede çarşaf serbest. yani kadınlar çarşaf giyerek işlerini yapabiliyorlar. bir kadına bakarak ingilizler hakkında genel bir yargıya varamayız.

memoli_akp
07-16-2008, 13:50
helal olsun ingiliz polisine bizim %99 u müslüman (!) ülkemizde olsa peçe takan suçlu bulunur hatta peçeyi indiren kahraman ilan edilir. haber için RAHMAN razı olsun :-*+1

turkiyede kimse devletin kurumları haric kimsenin basındaki örtüye takkeye karısmıyor

sen sokakda markette basını ac diyen birini gördünmü?

Biz musluman bir ülkede yasıyoruz. Aynı zamanda devletimizin yonetim sekli cumhuriyettir. Laiklik de anayasanın degismez maddeleri arasındadır.

Bu ne demek devletimizin dini yoktur. Yasayanların dini vardır. Herkes yasayabilir Ozgurce ibadetini yapabilir fakat devletin alanlarına dini simgeleyen esyalarla girilemez

dini simge bırakıp sakalla bıyıkla giremezsin demek

yalan yanlıs halkı devletten sogutmak icin bu tarz yorumlar cok yanlıs. Biri sokakda bir kadının bas örtüsünü cıkartacak ha hemde turkiyede?

sen buna inanıyormusun?

Deniz.Feneri
07-16-2008, 13:52

katılıyorum :-* medeniyet batı da diyorrlar ya bazen doğru oluyor ben her ne kadar inanmak istemesem de

memoli_akp
07-16-2008, 13:53

katılıyorum :-* medeniyet batı da diyorrlar ya bazen doğru oluyor ben her ne kadar inanmak istemesem de

vahdettinin kabul ettigi ingiliz mandacılıgında mı :)

cezayir e bak ne kadar medeni

isimsiz
07-16-2008, 13:55

turkiyede kimse devletin kurumları haric kimsenin basındaki örtüye takkeye karısmıyor

Biz musluman bir ülkede yasıyoruz. Aynı zamanda devletimizin yonetim sekli cumhuriyettir. Laiklik de anayasanın degismez maddeleri arasındadır.

Bu ne demek devletimizin dini yoktur. Yasayanların dini vardır. Herkes yasayabilir Ozgurce ibadetini yapabilir fakat devletin alanlarına dini simgeleyen esyalarla girilemez

yalan yanlıs halkı devletten sogutmak icin bu tarz yorumlar cok yanlıs. Biri sokakda bir kadının bas örtüsünü cıkartacak ha hemde turkiyede?

sen buna inanıyormusun?

birincisi başörtü değil peçeden bahsediyoruz. ikincisi siz hiç başörtüsüyle gezdiniz mi? yada okumaya çalıştınız mı? şimdi eğer anneannem kapalıysa sorun yok milletin gözünde çünkü o cahil tabiki kapatır gelenk görenek ama okulun kapısına kapalı gelip okulun kapısında çıkardığın halde içerideki bazı insanların size yan yan bakışıyla hiç karşılaştınız mı? yada sırf özel hayatınızda kapalısınız diye hocalarınızın size tavır aldımı mı? hiç yaşadınz mı ki bilesiniz ;) neyse benim amacım kimseyi devletten soğutmak değil. ama çarşaflılara toplum öcü gözüyle bakıyor mu bakmıyor mu? siz olayı başörtüsüne getirdiniz. SAYGILARIMLA.... :-*

Beylerbeyi
07-16-2008, 13:56

sen buna inanıyormusun?

ülkemizde marketlerde örtülü bayanlar için "başını aç" deniyor mu denmiyor mu bilmiyorum ama kendi ülkemizde kendi polisimizin örtülü kızların eşarbını başlarından çekerek aldıklarını çok iyi biliyorum.

rektörlerin, müdürlerin, görevlilerin üniversitelerde işi gücü bırakıp örtülü kızlarla uğraştıklarını, örtülerini çıkartmak istediklerini, hatta hakaret ettiklerini çok iyi biliyorum, biliyoruz.

sen nerde yaşıyorsun? ayakta uyuyorsun ya da gözlerinde at gözlükleri var ??

isimsiz
07-16-2008, 13:56

ALLAH aşkına hala vahdettini hain ilan eden resmi tarihe inananlar kaldı mı ülkemizde... :)

Deniz.Feneri
07-16-2008, 13:57
ingilizlerin bir müslüman kadının peçesinin indirildiğinde aldıkları tavır görülüyor bence son derece medeni her ne kadar düşmanca tavır içinde olsalarda bize karşı. O zaman arkamızda güçlü bir destekçiye ihtiyacımız vardı Envar Paşa'nın Almanya sempatizanı olup Almanya'nın yanında savaşa girmemizi istediği gibi Vahdettin padişahım da ingilizlerden yana düşünmüştür aynısını.

isimsiz
07-16-2008, 13:58

sen buna inanıyormusun?

ülkemizde marketlerde örtülü bayanlar için "başını aç" deniyor mu denmiyor mu bilmiyorum ama kendi ülkemizde kendi polisimizin örtülü kızların eşarbını başlarından çekerek aldıklarını çok iyi biliyorum.

rektörlerin, müdürlerin, görevlilerin üniversitelerde işi gücü bırakıp örtülü kızlarla uğraştıklarını, örtülerini çıkartmak istediklerini, hatta hakaret ettiklerini çok iyi biliyorum, biliyoruz.

sen nerde yaşıyorsun? ayakta uyuyorsun ya da gözlerinde at gözlükleri var ??

arkadaş başörüsüyle hiç okumaya çalışmamış ki nereden bilsin onlarla yapılan psikolojik savaşı :-*

Deniz.Feneri
07-16-2008, 13:59
Bilemez evet bu arada hiç bir Osmanlı padişahı hainlik yapmamıştır dile getirilmesi bile kötü bir şey. Vahdettin han'ım bile ülkeyi en kötü durumda yüceltmesini bilmiştir hain değildir!

memoli_akp
07-16-2008, 14:00

Allah aşkına hala vahdettini hain ilan eden resmi tarihe inananlar kaldı mı ülkemizde... :)

baktıgın kaynak onemli Ben Ata mızın kendi eli ile yazdıgı nutuka bakarım kurtulus savası yıllarını en iyi o anlatır. Sen ingiliz kaynaklarına bakarsan farklı gorursun Bakalım Atamız Vahdettin icin ne demis

ASİL BİR MİLLETİ UTANILACAK DURUMA DÜŞÜREN SEFİL

Kamuoyunu gerçek bir durumla karşı karşıya bırakmayı tercih ederim.Babadan oğula geçmek gibi hatalı bir yöntemin sonucu olarak,büyük bir makamı,tantanalı bir ünvanı ele geçirmiş bir sefilin,onuru çok yüksek,asil bir mileti nasıl utanılacak bir duruma düşürebileceği,o zaman daha tabii bir şekilde anlaşılır.

Gerçekten de,her ne sepep ve şekilde olursa olsun,Vahdettin gibi hayat ve hürriyetini milleti içinde tehlikede görebilecek kadar adi bir mahlukun,bir dakika dahi olsa bir milletin başında bulunduğunu düşünmek ne acıdır! Teşekküre değer birşeydir ki,bu alçak,babadan oğula geçen saltanat makamından millet tarafından indirildikten sonra alçaklığını tamamlamış bulunuyor.Türk milletinin bu işte önce davranması övgüye layıktır.

(sayfa 305 devam ediyor)..

Aciz,adi duygu ve düşünceden yoksun bir mahluk,kabul eden herhangi bir yabancı devletin koruyuculuğuna girebilir.Fakat,böyle bir mahlukun,bütün müslümanların halifesi sıfatı taşıdığını söylemek elbette uygun değildir.Böyle bir değerlendirmenin doğru olabilmesi,öncelikle bütün islam kitlesinin esir olmaları şartına bağlıdır.Halbuki dünyada gerçek böyle midir? Biz Türkler,bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve bağımsızlığa sembol olmuş bir milletiz! Kıymetsiz hayatlarını iki buçuk gün fazla,sefilce sürükleyebilmek için,hertürlü alçaklığı uygun gören halifeler oyununu da sahneden kaldırabileceğimizi gösterdik.Bu şekilde devletlerin,milletlerin birbirleriyle ilişkilerinde şahısların,mensup olduğu devlet ve milletin zararına da olsa,şahsi durum ve hayatlarından başka birşey düşünmeyecek perpayelerin önemi olamayacağ gerçeğini bir defa daha ortaya koyduk.

http://i25.tinypic.com/mjocw5.jpg

isimsiz
07-16-2008, 14:00
neyse şimdi dersaneye gitmen gerekiyor geldiğimde uzun uzun konuşuruz. SAYGILARIIMLA... :-*

memoli_akp
07-16-2008, 14:02
Bilemez evet bu arada hiç bir Osmanlı padişahı hainlik yapmamıştır dile getirilmesi bile kötü bir şey. Vahdettin han'ım bile ülkeyi en kötü durumda yüceltmesini bilmiştir hain değildir!

Bu ülkeyi düsman isgalinden kurtaran Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk hain diyor. Nutuk da bunu yazıyor. sen istedine inanabilirsin.

Deniz.Feneri
07-16-2008, 14:03
benim de stajıma gitmem gerekiyor bu arada atamızın yazdığı her şey doğru olacak diye bir kaide yok!

cartman
07-16-2008, 14:05

Demek ki devletin dısında bazı zihniyetlerde karısıyor basındaki örtüye ;)

memoli_akp
07-16-2008, 14:05
benim de stajıma gitmem gerekiyor bu arada atamızın yazdığı her şey doğru olacak diye bir kaide yok!

o zaman senin her yazdıgın dogru olcak diye birseymi var? kurtulus savasınımı yasadın? burdamıydın? servi kim imzaladı? servis sartları nelerdir orduyu kim dagıttı?

Nutuk kurtulus savasını anlatan en guvenilir kaynaktır

ve vahdettin Atamızın dedigi gibi hain dir

memoli_akp
07-16-2008, 14:06

sen buna inanıyormusun?

Migroslarda hic bası kapalı gormedım :-\ Kimse ac demesıne gerek yok İşe almıyorsada o da aç demiş oluyor zaten ;) ''Sakallı ve bıyıklıyı katiyen işe almam'' diyen de aynı zihniyette

benimde bası acık göremedigim yerler var insanlar ise alırken özgürdür nede olsa özel sektör

cartman
07-16-2008, 14:10

memoli_akp
07-16-2008, 14:14

karısmak ayrı işe almamak ayrı

ihlas da calısanlar kapalı ise ihlas bası acık almıyorsa o zaman oda basını ört diyemi baskı yapıyor?

Müntesip
07-16-2008, 14:18

Allah aşkına hala vahdettini hain ilan eden resmi tarihe inananlar kaldı mı ülkemizde... :)

baktıgın kaynak onemli Ben Ata mızın kendi eli ile yazdıgı nutuka bakarım kurtulus savası yıllarını en iyi o anlatır. Sen ingiliz kaynaklarına bakarsan farklı gorursun Bakalım Atamız Vahdettin icin ne demis

ASİL BİR MİLLETİ UTANILACAK DURUMA DÜŞÜREN SEFİL

Kamuoyunu gerçek bir durumla karşı karşıya bırakmayı tercih ederim.Babadan oğula geçmek gibi hatalı bir yöntemin sonucu olarak,büyük bir makamı,tantanalı bir ünvanı ele geçirmiş bir sefilin,onuru çok yüksek,asil bir mileti nasıl utanılacak bir duruma düşürebileceği,o zaman daha tabii bir şekilde anlaşılır.

Gerçekten de,her ne sepep ve şekilde olursa olsun,Vahdettin gibi hayat ve hürriyetini milleti içinde tehlikede görebilecek kadar adi bir mahlukun,bir dakika dahi olsa bir milletin başında bulunduğunu düşünmek ne acıdır! Teşekküre değer birşeydir ki,bu alçak,babadan oğula geçen saltanat makamından millet tarafından indirildikten sonra alçaklığını tamamlamış bulunuyor.Türk milletinin bu işte önce davranması övgüye layıktır.

(sayfa 305 devam ediyor)..

Aciz,adi duygu ve düşünceden yoksun bir mahluk,kabul eden herhangi bir yabancı devletin koruyuculuğuna girebilir.Fakat,böyle bir mahlukun,bütün müslümanların halifesi sıfatı taşıdığını söylemek elbette uygun değildir.Böyle bir değerlendirmenin doğru olabilmesi,öncelikle bütün islam kitlesinin esir olmaları şartına bağlıdır.Halbuki dünyada gerçek böyle midir? Biz Türkler,bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve bağımsızlığa sembol olmuş bir milletiz! Kıymetsiz hayatlarını iki buçuk gün fazla,sefilce sürükleyebilmek için,hertürlü alçaklığı uygun gören halifeler oyununu da sahneden kaldırabileceğimizi gösterdik.Bu şekilde devletlerin,milletlerin birbirleriyle ilişkilerinde şahısların,mensup olduğu devlet ve milletin zararına da olsa,şahsi durum ve hayatlarından başka birşey düşünmeyecek perpayelerin önemi olamayacağ gerçeğini bir defa daha ortaya koyduk.

http://i25.tinypic.com/mjocw5.jpg

Anlaşılan o ki sen Nutuk'un tarihi gelişimini de bilmiyorsun.Hangi Nutuk'tan bahsediyorsun Bursa Nutuk'u mu ? Nutuk kaç kere değiştirildi bir bilgin var mı ? Nutuk'a ne kadarda saygı duyuyorsunuz ? Komik !

Nur88
07-16-2008, 14:23
sen ister kabul et ister etme ama bu ülkede başı kapalı olanlara karşı bir tür psikolojik baskı uygulanıyor. senin söylediğin şirketlerin sayısı parmakla sayılı, pek çok başörtülü bırak okul hayatını çalışma hayatında bile başörtüsünden vazgeçmek zorunda kalıyorsa eğer...

Medeniyeti bilmem ama insan hakları gerçekten de Avrupa'da uygulanıyor, İngiliz polisini tebrik ediyorum...

memoli_akp
07-16-2008, 14:28
Müntesip

sen hayatında Atatürk ün yazdıgı Nutuk kitabını gordunmu ? Bursa nutku gibi 1 sayfadan ibaret birseyi Nutuk ile bir tutabiliyorsun?

nutuk 700 sayfalık bir kitaptır Tamamen Atatürk tarafından kaleme alınmıs ve yayınlanmıstır. Degisen bir tarafı yok. Kurtulus savasının baslamasını osmanlının son zamanlarını ve Cumhuriyetin ilanını anlatır.

http://www.ataturk.com/nutuk/buynutuk/index.htm

burdan bakarak biraz bilgi sahibi olabilirsin

memoli_akp
07-16-2008, 14:30
sen ister kabul et ister etme ama bu ülkede başı kapalı olanlara karşı bir tür psikolojik baskı uygulanıyor. senin söylediğin şirketlerin sayısı parmakla sayılı, pek çok başörtülü bırak okul hayatını çalışma hayatında bile başörtüsünden vazgeçmek zorunda kalıyorsa eğer...

Medeniyeti bilmem ama insan hakları gerçekten de Avrupa'da uygulanıyor, İngiliz polisini tebrik ediyorum...

aynı baska bası acıklara da var. benim soyledigim sirketler parmaklarım kadarsa demekki bu basörtüsüne önem verenlerde parmaklarım kadar. yada tembeller sirket acmıyolar istihdam yaratmıyolar desene bu ülke laik ler sayesinde ayakta duruyor bütün sirketler laiklerinse sizde biraz daha calısın

Nur88
07-16-2008, 14:40
memoli Akp
arkadaşım sen nerede yaşıyorsun ya
etrafında hiç başı kapalı kimse yok mu
hadi diyelim yok, bu insanların neler çektiklerini (benim en yakı şahit olduğum 28 Şubat'tı) hiç mi görmedin ya da duymadın...
bu söyediklerine inanamıyorum, başı kapalılara baskı varmış... daha neler

memoli_akp
07-16-2008, 14:41
Memoli_akp biz sokakta taktığı başörtüye karışanlarıda biliyoruz. Sokakta taktığı başörtü için müdürlük sınavını kazanan insanların atamalarının yapılmadığında biliyoruz. Kalkıp burda maval okuma millete...!

"Kamusal alan! Şeriat getirir bunlar izin verilirse, laiklik elden gider" diye kimlerin ne haltlar karıştırdığıda tek tek çıkıyor ortaya... ;)

Laik bir ülkede yasıyoruz. Anayasamızda bu yazıyor bu demek oluyor devletin dini yoktur yasayanların vardır ve onlarda dini inanclarını yerine getirmelidirler.

Devlet laik oldugu icin devlet kurumlarında dini simgeler ile calısılamaz okunamaz.

Daha acık yazayım anlayamakta zorlanıyorsan

memoli_akp
07-16-2008, 14:43
memoli Ak Parti
arkadaşım sen nerede yaşıyorsun ya
etrafında hiç başı kapalı kimse yok mu
hadi diyelim yok, bu insanların neler çektiklerini (benim en yakı şahit olduğum 28 Şubat'tı) hiç mi görmedin ya da duymadın...
bu söyediklerine inanamıyorum, başı kapalılara baskı varmış... daha neler

var akrabalarımdan bası kapalılar dayım yengem anneannem kapalı hacca gittiler geldiler izmirde yasıyorlar ben 1 kere yengeme kimsenin basını ac dedigini duymadım hic bir sorunları yok

oyle 1 sey kimse demeye zorlamaya gucu yetemez. karsılarında önce beni bulurlar.

Ama seriatın kestigi parmak acımaz . Yani devlet benim sınırlarım icinde basını acacaksın dese acmak zorundalar. Cunku Turkiye cumhuriyetinde yasıyoruz ve Laik bir ülkedeyiz

tek sıkıntı ceken sizlersiniz herhalde

Nur88
07-16-2008, 14:47
senin laiklik anlayışın biraz sorunlu galiba
önce ne olduğunu iyice bi öğren bence

senin kastettiğin laiklik değil laisizm dir. yani laikliği din olarak görmek demek. daha açık bir şekilde toplum hayatında dinsizlik ki bu islam dinince kabul edilemez bir durumdur.

laiklik ise kişilerin inançlarının gereğini yapmalarında devletn onlara her türlü imkan sağlaması anlamına da gelir.

çok fazla kanaltürk mü seyrettin bilmem ki

politikaci
07-16-2008, 14:49
79 yaşında ve bunak

memoli_akp
07-16-2008, 14:54
senin laiklik anlayışın biraz sorunlu galiba
önce ne olduğunu iyice bi öğren bence

senin kastettiğin laiklik değil laisizm dir. yani laikliği din olarak görmek demek. daha açık bir şekilde toplum hayatında dinsizlik ki bu islam dinince kabul edilemez bir durumdur.

laiklik ise kişilerin inançlarının gereğini yapmalarında devletn onlara her türlü imkan sağlaması anlamına da gelir.

çok fazla kanaltürk mü seyrettin bilmem ki

Kılık Kıyafet Kanunu

Kanun No: 2596
Madde 1 Herhangi din ve mezhebe mensup olurlarsa olsunlar ruhanilerin (din görevlilerinin) mabet ve ayinler haricinde ruhani kisve taşımaları yasaktır. Hükümet her din ve mezhepten münasip göreceği yalnız bir ruhaniye mabet ve ayin haricinde dahi ruhani kıyafetini taşıyabilmek için muvakkat müsaadeler verebilir. Bu müsaade müddetinin hitamında onun aynı ruhani hakkında yenilenmesi veya başka bir ruhaniye verilmesi caizdir.

Madde 2 Türkiye’de kanuna tevfikan teşekkül etmiş ve edecek olan izcilik ve sporculuk gibi topluluklar, cemiyet ve kulüp gibi heyetler ve mektepler mahsus kıyafet, alamet ve levazım taşımak istedikleri zaman yalnız nizamname ve talimatname ile muayyen tiplere uygun kıyafet, alamet ve levazım taşıyabilirler.

Madde 3 Türkiye’de bulunan Türklerin ve yabancıların, yabancı memleketlerin siyaset, askerlik ve milis teşekkülleri ile münasebetli kıyafet ve alametlerini ve levazımını taşımaları yasaktır.

Madde 4 Ecnebi teşekkül mensuplarının kendi kıyafet, alamet ve levazımları ile Türkiye’yi ziyaret etmeleri, İcra Vekilleri Heyeti kararıyla tayin olunacak mercilerin müsaadesine bağlıdır.

Madde 5 Türkiye Devleti nezdinde memur bulunanların kıyafetleri beynelmilel mer’i adetlere tabidir.

Madde 6 Bu kanunun tatbik suretini gösterir bir nizamname yapılır. Madde 7 Birinci maddenin hükümleri, bu kanunun neşri tarihinden altı ay sonra ve diğer maddelerin hükümleri bu kanunun neşri tarihinden itibaren mer’idir ( geçerlidir).

Madde 8 Bu kanunun icrasına İcra Vekilleri Heyeti memurdur.

Nur88
07-16-2008, 15:08
ne demek istediğini ben de alamadım ki
hem zaten bizim ülkemizde liaklik anlayışı sorunlu yine bizden kanıt getiriyor
Avrupa İnsan Hakları Beyannamesinden beklerdim ;)

cartman
07-16-2008, 15:17

karısmak ayrı işe almamak ayrı

ihlas da calısanlar kapalı ise ihlas bası acık almıyorsa o zaman oda basını ört diyemi baskı yapıyor?

Ben zihniyete dikkat ettim ;) Yolda yürürken gidip basını acacak degil zaten kımse.İhlas da bası acık calısan olmadıgını Söylemişin ne deyim gülüyorum sadece :)

memoli_akp
07-16-2008, 15:20
Bu mudur cevap? İlginç... :)

Cumhuriyetin kurulmasındaki Laiklik anlayısı ve Kılık Kıyafet devrimi yukarda ona uyuyorsa okulda basörtüsü takmak takın

bilgi müdavimi
07-16-2008, 15:30
Bizim buralarda misyonerler dolaşıyor dikkat edin.Dün MÜSLÜMANLIKLA ÇOK DALGA GEÇTİ YANIMIZDA.Hep çocukların kafasını bulandıran bir adam.Başka yerlerden mahallemize geliyor.Çocukları toplayıp laik olun,türbana karşı olun.Dinle ilgili kelimelerle dalga geçiyor.Çok sinirlendim..

Nur88
07-16-2008, 16:04
O Şener beye oy vermeye gitti boşver... ;) :D

:D :D

isimsiz
07-16-2008, 16:39
Nutuk’a önce adam gibi yayın gerek

DEVLET Bakanı Mehmet Aydın 7 Aralık’taki bütçe görüşmeleri sırasında TBMM’de söz almış ve herkesin Nutuk, Nutuk diye tutturmasına rağmen henüz nátıkının, yani Gazi Mustafa Kemal’in Nutuk’u hazırlarkenki psikolojisi üzerine çalışılmadığını söylemiş. Bakan Aydın bu amaçla yurt dışındaki üniversitelere öğrenci gönderip söylem analizi öğrenmesini sağlayacaklarını da sözlerine eklemiş. Sayın Aydın’ın affına sığınarak söylemeliyim, biz henüz Nutuk’u yayınlayabilmiş değiliz ki, psikolojik tahliline geçelim.

‘İrili ufaklı bunca Nutuk kitabı ortalıkta dolaşıp dururken nasıl olur da Nutuk henüz yayınlanmamıştır dersin’ diye kabaracaklara biraz sakin olmalarını tavsiye ederim. Çünkü konu ciddi.

Peki nereden çıkarıyorum bunu?

Vaktiyle Sami Nabi Özerdim çok uğraşırdı Nutuk metniyle. Sık sık vurguladığı şey, hala hatasız bir Nutuk’a kavuşamayışımızdı. Anlayacağınız, bugün piyasada olan Nutuk’ların hepsi şöyle ya da böyle hatalı.

VE YASAKLANIYOR!

NUTUK ilk yayınlandığı 1927 sonlarından itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi ideolojisini belirleyen en temel metin olarak zikredilmiş, kendisinden sık sık örnekler verilmiş ve adı Atatürk ve Cumhuriyet ile birlikte anılan ana kitap olarak kabul edilmiştir.

Gelin görün ki, 80 yıl sonra bile bu temel metin hálá yanlışsız ve eksiksiz bir şekilde yayınlanabilmiş değil. Çünkü Nutuk talihsiz bir dönemde, yani harf devriminden bir yıl önce yayınlanmış, devrim yapılınca Nutuk da sakıncalı ve yasaklı bir kitap sayılmıştır. Ve Cumhuriyet nesli, Nutuk’u okuyabilmek bahtiyarlığına altı yıl sonra erebilmiştir. Ne yazık ki 1934’te yapılan Latin harfli ilk neşir, eskilerden yeni harflere aktarılırken yapılan yanlışlarla malul olarak çıkacaktır.

İLK ÖZTÜRKÇE METİN 1963’TE

1960’LARA gelindiğinde Nutuk’un yeni neslin anlayabileceği sadelikte yayınlanması gündeme gelmiştir. Türk Dil Kurumu 1963’te bir heyet kurarak ilk defa Öztürkçeleştirilmiş metni yayımlamıştır. Bunu bugüne kadar onlarca Nutuk ve söylev yayını takip etmiştir.

Ne var ki bu Nutuk veya söylevler 1927’deki Arap harfli neşri değil de hatalı olan 1934 neşrini esas aldığından yanlışlar devam etmiş ve ehliyetsiz sadeleştirmelerle iyice içinden çıkılmaz bir hale gelmiştir.

Sadece Nutuk’ta değil, söylev ve demeçlerde de hatalar sürmektedir. Nitekim 1925 yılında Konya’da yaptığı konuşmada Atatürk’ün ‘müessir sizsiniz’ (siz yaptınız) sözü, metinlere yanlışlıkla ‘müteessirsiniz’ şeklinde geçmiş ve söylev ve demeçlerde bu kelime ‘üzgünsünüz’ kılığına sokulmuştur!

Osmanlı kadını kafes arkasında mıydı?

Yanlış bilgilerimizden biri de şu: Osmanlı döneminde kadın evine, kafes ardına tıkılmış, ikinci sınıf bir yaratıktı. Oysa belgeler bize oldukça farklı bir kadın fotoğrafı çekiyor. Osmanlı döneminde ayakkabı imalatçılığından tutun da vakıf ve dokuma fabrikası sahibi kadınlara kadar son derece renkli bir kadın tablosu çıkıyor karşımıza. Tabii ki kadın kamusal alanda bugünkü kadar görünürlük kazanmış değildi. Ancak zannedildiği gibi harem havuzlarında yüzmekten gayrı işe yaramayan hayalî mahluklar olmadığı da gerçek.

İşte bir Ermeni tarihçinin gözüyle İstanbul Kadısı ve padişah karşısında celallenebilen eli maşalı Osmanlı kadınlarının yaptıkları:

Türk kadınları, ellerinde sırıklarla, taam yani yemek vaktinde toplu olarak, İstanbul Efendisi’nin konağına giderek yemek sahanlarını açmış ve ‘Papaz herif, sen böyle mükellef taam eylerken, biz açlıktan ölüyor, bir ciğeri 25 paraya yiyoruz’ diyerek Efendi’nin üstüne yürümüşlerdir. Efendi bunu görünce sofrayı bırakıp harem dairesine kaçmakla kadınların elinden kurtulmuştur. Kadınlar yolda, cuma günü olduğundan Bayezit Camii’ne selámlığa giden Padişaha da arzuhál vermekle beraber, ağızlarını da açmışlar ve uçlarına müm ve ciğer asılı sırıklar sallayarak: ‘Efendimiz, uyan ve bizi düşün. Pahalılığa dayanamıyoruz, aç kaldık’ gibi sözler sarf etmişlerdir. Fakat beyhude çabalıyorlardı, çünkü padişahın elinden bir şey gelmiyordu.

(Tarih 1 Mayıs 1808, yani Sultan IV. Mustafa dönemidir)

(Darphane kátibi George Oğulukyan’ın Ermenice Ruzname’sinden.)

Hatalar düzeltilsin

esela Nutuk’un son cildinde yer alan 28 nolu belgede menviyet (amaçlar) kelimesi maneviyat olarak yazılmıştır.

Belge 112’deki ‘dûnan’ (alçaklar) kelimesi ‘dendan’ (dişler) şeklinde geçmektedir.

Belge 238’de Kázım Karabekir’in bir mektubu nakledilirken ‘o cahiller’ ifadesi geçmektedir ki, bu ifade yerine ve metnin akışına hiç mi hiç uymamaktadır. Doğrusu ‘mücahitler’dir. Trakya belgelerinde ise ‘metanetimi imha ve celadetimi iade edecek’ denilmektedir. Cümlenin gelişi göz önünde tutulduğunda burada ‘imha’ değil, ‘ihya’ kelimesi kullanılmış olmalıdır.

Ester ve mekkári (katır ve at, deve gibi kiralık hayvan) kelimeleri, ‘usturumkári’ (artık ne demekse) yapılmıştır.

Velhasıl Nutuk, Genelkurmay Harb Tarihi Dairesi’nde mevcut olduğunu bildiğimiz orijinal yazma nüshasıyla karşılaştırılarak hatasız olarak yeniden yayınlanmalıdır. Ayrıca bir zamanlar Ziraat Bankası kasalarında saklandığını bildiğimiz belgelerin orijinalleri yeniden okunmalı ve hatalar düzeltilmelidir. Dipnotlarla bazı olayların arka planlarının açıklanması ve metin içi bağlantıların kurulması da gerekmektedir ki, gelecek nesiller eli yüzü düzgün bir Nutuk metni okuyabilsin. 84 yıldır bu işin sağlıklı bir şekilde yapılmamış olmasına ne kadar hayıflansak azdır.

Türkiye’nin kurucusunun temel kitabı tahrif ediliyor, kimseden çıt yok. Sonra da kalkmış, bilimsellikten, objektiflikten, aydınlanmadan bahsediyorlar. Bir defa aydınlanmanın ilk şartı, önündeki metni doğru dürüst okuyup anlamak, sonra da yeni nesillere adam gibi aktarmaktır.

Varlığını Atatürk’e borçlu olan TDK hesap vermeli

ATATÜRK’ÜN kendi eliyle kurduğu Türk Dil Kurumu, yıllarca Türk halkına saç baş yoldurtan yeni ‘tilcikler’ uydurmaktan vakit mi bulamadı acaba Nutuk’la ilgilenmeye? Bir zamanlar, Behçet Kemal Çağlar’ın ‘Bugünün Diliyle Atatürk’ün Söylevleri’ (1968) kitabını basmıştır mesela. Atatürk’ün sözlerinin nasıl tahrif edildiğini yıllar önce Fethi Naci ‘Atatürk’ün Temel Görüşleri’

kitabında ortaya koymuş ve şöyle demişti: ‘Varlığını Atatürk’e borçlu olan TDK bu tahriflerin hesabını vermek zorundadır.’

Nasıl çarpıtılıyor?

PİYASADAKİ Nutuk veya söylevlerde birçok kelime hatalı çevriliyor. Mesela Arapça diye ‘fakat’ kelimelerinin atıldığı ve yerlerine Türkçe zannedilerek ‘ama’ların konulduğunu görüyoruz.

Mesela bir yerde ‘menfaatleri’ kelimesi ‘yararları’ diye güya Türkçe’leştirilmiş. Nutuk metnini öztürkçeleştirenlerin, kendi sözlüklerine bile tutarlı kalmadıkları anlaşılıyor. Nitekim Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde ‘menfaat’i, ‘çıkar’ diye karşılamışlar; ‘yarar’ı da ‘fayda’ yerine kullanmışlar.

Mesela yine aynı paragrafta ‘hukuk-ı esasiye’, ‘temel haklar’ diye çevrilmiş. Oysa burada Anayasa Hukuku kastedilmektedir, eski deyişle Esas Teşkilat Hukuku.

‘Galeyana getirmek’, ‘alevlendirmek’ haline gelmiş; ‘kavim’ kelimesi ‘topluluk’ diye karşılanmış; biraz aşağıda ise bu defa ‘kitle’ kelimesi ‘topluluk’ yapılmış.

‘İktisadî’ kelimesi neyle karşılanmış biliyor musunuz? Şaşırmayın: Tutumsal.

Ayrıca araya ‘ülkü’ kelimesi sıkıştırılmış ikide bir. Acaba ‘mefkûre’ kelimesinin karşılığı olarak mı kullanılmış diye 1927 basımına baktım ve hayret: ‘Nokta-i nazar’ (bakış açısı) diye geçen yerler ‘ülkü’ yapılıvermiş.

Ne var ki asıl söylemek istediğim, bu anlaşılmaz hale getirme operasyonunu Atatürk’ün eserine layık görenlerin diğer kitaplara neler yapabileceğini ortaya koymaktı. Dille istedikleri gibi oynayabileceklerini zannedenlerin içine düştüğü trajikomik durum, bir kanon olarak kurgulanan Nutuk üzerindeki mıncıklamalardan daha iyi belgelenemezdi herhalde. Bir de Falih Rıfkı Atay’a kızarlar ‘Atatürk keşke Nutuk’u hiç yazmasaydı’ dedi diye. Kendileri onu anlaşılmaz bir kılığa soktukları halde hem de...

Şimdi söyleyin bakalım: Nutuk’tan sınıfımızı geçebilmiş miyiz?

Maziden bir yaprak

Fotoğraftaki çift 4. Cumhurbaşkanımız Cemal Gürsel ve eşi Melahat Hanım... Tarih ise evlendikleri yıl yani 1927... Melahat Hanım’ın gençliğindeki lakabı ‘Manolya’ydı. Eşine ve onun askeri düzenine bağlı bir kadındı. En büyük zevki dikiş makinesinde kendi elbiselerini dikmekti.

MUSTAFA ARMAĞAN.

buyrun bakayım Nutuk o kadar güvenilir bir kaynakmıymış :-*

_Yeniden_
07-16-2008, 16:44
O kadını köşede sıkıştırıp eşşek sudan gelinceye kadar dövmeli... >:(

Bir de insan haklarından bahsederler...

Bunlar kördür görmez, sağırdır duymazlar...

Supraliminal
07-16-2008, 17:00
ingilteredeki kadın tamam yaşlı bir faşistlik örneği göstermiş kadın.Fakat ülkemize o yaşlı kadından onlarca yaş genç insanlar peçe neysede başörtülüleri bile dışlıyorlar.Atatürk zamanında kapalı bayanlar kamu yerlerine ,liselere hatta meclise girebiliyolardı.

Müntesip
07-16-2008, 17:06
Müntesip

sen hayatında Atatürk ün yazdıgı Nutuk kitabını gordunmu ? Bursa nutku gibi 1 sayfadan ibaret birseyi Nutuk ile bir tutabiliyorsun?

nutuk 700 sayfalık bir kitaptır Tamamen Atatürk tarafından kaleme alınmıs ve yayınlanmıstır. Degisen bir tarafı yok. Kurtulus savasının baslamasını osmanlının son zamanlarını ve Cumhuriyetin ilanını anlatır.

http://www.ataturk.com/nutuk/buynutuk/index.htm

burdan bakarak biraz bilgi sahibi olabilirsin

Sen at gözlüğünü çıkar istersen kardeş bir de MUSTAFA ARMAĞAN'ın yazılarını oku istersen ! Milli_mücahide kardeşim paylaşmış . O'na ayrıca Teşekkürler !

Hüdaverdi
07-17-2008, 19:17
Ülkemizdede böyle hayvan gibi davrananlar var malesef.

Eşref
07-17-2008, 20:02
Nutuk hakkında bende birkaç açıklama yapmak istiyorum. Biz derste hocamız tarafından fotokopi yoluyla verilen orjinal Osmanlıca harfli Nutuk'un belli başlı sayfalarının çevirisini yapmıştık. Benim elimde yok ama isteyenler sahaflardan Orjinal Osmanlıca Nutuk'a ulaşabilirler.

http://img162.imageshack.us/img162/3363/112652781zw7.jpg

Benim bu hususta şunları izah etmem doğru olacaktır. Osmanlı yazı sisteminde Arap ve Fars harfleri kullanılıyordu. Türkçe'nin yapısında ise ünlü sayısı fazladır. Bu nedenle de zengin bir dil olarak kabul edilir. Oysa Arapça ve Farsça'da ünlü sayısı azdır. Ayrıca genel yapı itibariyle de Türkçe Arap ve Fars dillerinden farklıdır. O dillerde olduu gibi uzun ünlüler bulunmamaktadır. Bu nedenlerle, Osmanlı yazı sisteminde bazı kelimeler tam olarak doğru okunamamakta, bir kelimeyi birden fazla şekilde okumak mümkün olmaktadır. Latin harflerine geçilmesinin temel sebeplerinden biri de budur.

Size Aziz Nesin'den bir örnek vermek istiyorum. Nesin, çok iyi Arapça bilgisine sahip biridir. Hatta 9 yaşındayken, sınava girecek olan imam adaylarına Arapça dersi vermiştir. Osmanlıcayı da en iyi bilen ve okuyan zatlar arasındaydı. Buna rağmen bir köşe yazarının başlığını hep "Hem na'lene, hem meyhane" diye okurmuş. Sonra latin harflerine geçince bir bakmış, yazının doğru başlığı; "hem nalına, hem mıhına" şeklinde.

Düşünün, onun gibi Osmanlıca üstadı bile bir başlığı okuyamamış, ancak latin harfleriyle başlığı doğru olarak okuyabilmiştir. Nutuk çevirilerinde de buna benzer hataların varlığı tartışılmazdır. Bu hatalar vardır. Ama eserin genel yapısını değiştirecek, ciddi hataların, ciddi yanlışlıkların var olduğunu da söyleyemeyiz.

LüGaT
07-17-2008, 20:08
Bu mudur cevap? İlginç... :)

Cumhuriyetin kurulmasındaki Laiklik anlayısı ve Kılık Kıyafet devrimi yukarda ona uyuyorsa okulda basörtüsü takmak takın

Bu konuda birgün sana ve senin türevlerine birşey soracağımı sanmakla yanılıyorsun. Bu bir.

Kılık kıyafet devrimi olması gerektiği kendisini ılga etmiş eskimiş, uygulanamaz kanunlardan müteşekkildir. Mesela şalvar, sarık, cübbe vs.. takanları hapise atabilecek "yiğit" göremiyoruz yıllardır. Hani biraz erkekseler atsınlar, gereken ne ise yapsınlar. İnşallah hapishane kontenjanları yeter. Yetmezse darağaçları mı kurarsınız ? O da bir kere lur ;) Mesela o kafanın üstüne şapka takmıyorsun. Formalite derler ya ;) Bu iki.

Vahdettin ve Atatürk münasebetleriniAtatürk'ün arkadaşı Falih Rıfkı Ataydan okuyunuz. Atatürk'ün Nutuk'ta ve muhtelif yerlerde çelişkili ifadelerine rastlamak mümkün. Siyasi konjoktüre göre değişen ifadeler.. Bu da üç.

Eşref
07-17-2008, 20:31
Memoli_akp biz sokakta taktığı başörtüye karışanlarıda biliyoruz. Sokakta taktığı başörtü için müdürlük sınavını kazanan insanların atamalarının yapılmadığında biliyoruz. Kalkıp burda maval okuma millete...!

"Kamusal alan! Şeriat getirir bunlar izin verilirse, laiklik elden gider" diye kimlerin ne haltlar karıştırdığıda tek tek çıkıyor ortaya... ;)

Laik bir ülkede yasıyoruz. Anayasamızda bu yazıyor bu demek oluyor devletin dini yoktur yasayanların vardır ve onlarda dini inanclarını yerine getirmelidirler.

Devlet laik oldugu icin devlet kurumlarında dini simgeler ile calısılamaz okunamaz.

Sayın hocam, ne güzelde yorumladınız laikliği. Fransa bile "Devlet laik oldugu icin devlet kurumlarında dini simgeler ile calısılamaz okunamaz." diye bir maddenin, laiklik içinde olduğunu bilmiyor. Laikliği resmen yeniden yazıyorsunuz. Sorunda burada zaten.

politikaci
07-17-2008, 20:31
al sana çağdaşlık laiklik olan avrupa

Beylerbeyi
07-18-2008, 12:30
yav bu memeli midir memoli midir nedir nutuk diyor başka bişi demiyor

hay nutkunu yiyim seni emi ;D

Hüdaverdi
07-18-2008, 15:53

Aman hocam çarpılırsın dikkat et ;D
En kısa süre içinde anıtkabire gidip secdeye yat-töbe et-kurban kes- başörtülü anne,başörtülü abla ve başörtülü küçük kardeş tekmele ;D

Beritan
07-18-2008, 15:55
bunda bir pazarlık vardır..
ingilizlerin bu zamanda mücadelelerini(terör estirmelerini) yakınen bilen ve duyan kişileriz...
yani burda sen ırkçısın haksızlık yaptın bir müslümana demeleri hiçte inandırıcı değil..

isimsiz
07-18-2008, 17:07

Aman hocam çarpılırsın dikkat et ;D
En kısa süre içinde anıtkabire gidip secdeye yat-töbe et-kurban kes- başörtülü anne,başörtülü abla ve başörtülü küçük kardeş tekmele ;D

:) :-*