Orijinalini görmek için tıklayınız : Nazım Hikmeti Anlamalı Mıyız?
AK GENÇLİK bu konuyu açma sebebim;bu haftayı bazı kartel medyalarının ve bazı vatandaşlarımızın Nazım Hikmet'i anma yad etme çabasına girişmeleridir...
Herkesin bu konudaki fikrini almak istedim:
Benim gönlüm anılmamasından yana...
"Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz dedi Hikmet.
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."
Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne,
kapkara haykıran puntolarla,
bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında Amiral Vilyamson'un
66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında, Amerikan amirali
Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira.
"Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz dedi Hikmet.
Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz,
ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası,
Amerikan donanması, topuysa,
vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
ben vatan hainiyim.
Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla:
çünkü;O bana göre bir vatan şairi değil vatan hainiydi....
haritaci70
06-03-2008, 21:50
Bana göre şairdi.. Hatta bu şiirinde de dediği gibi
Vatan çiftliklerinizse,
Yani doğru söze ne denir.. Gerçekten doğru yazmış ama malesef gerçek nazımı tanımıyoruz. Sadece kartelin bize anlattığı bi Nazım var. Sadece bi kul olarak arkasından Allah tahsilatını affetsin diyorum. İnançlarını sorgulayamam. Anma ya gelince ben anmıyorum . Bundan bi hafta önce Üstadı andık. Allah mekanını cennet eylesin Necip fazıl..
Nazımı da ev arkadaşım anıyor. :D
Stalini kendine yaratıcı ve baba seçmiş. Kendi tercihi...
Sırf bu yüzden koministlerce abartılan, düşünce dünyasına birşey katmamış o devre "ait" olmuş bir şair. Şiirleri okunabilir.
Anmak isteyen ansın ama ben anmam. Bana yabancı.
Duygu'Seli~
06-03-2008, 22:24
Hakkında çok şey bilmiyorum..Bazı şiirleri hoşuma gidiyor sadece..Açıkçası hayatı beni hiç meraklandırmadı,araştırmadım..Hoşuma giden bir şiiri bir eseri olursa okurum..Bu yönlerinide bilmiyordum öğrenmiş oldum..
Şair mi! Üstad'ın dediği gibi..mide gurultusu yazdıkları..
Dileyen ansın..
ENGİNEER
06-03-2008, 22:45
Objektif olmak gerekirse edebi açıdan gerçekten usta bir şair ama ustalığını hayatın anlamına harcayan şairlerin yanında onun şiirlerinden çıkarılabilecek anlam sadece HİÇ'tir!
Sovyetler'e övgüler düzen bu adam kendi milletinin değerlerini bir kenara bırakmış ve huzuru Orta Asya'da kendi çapında emperyalizmini uygulayan İslam düşmanı sosyalizmde aramıştır...
Her ne kadar nefret etsemde yapabileceğim en iyi şey bir Müslüman olarak:
Allah rahmet eylesin...
Orhu_N_utu_Kuran
06-04-2008, 18:48
ATATÜRK e burjuva kemal diye hakaret etmiş bir varlıktır.pek sevmem kendisini.ayrıca bu nazım hikmet tam bir turnusol kağıdıdır.hemde hangi mevzuda?bugün ulusalcıyım diye geçinenler pek bir severler nazım hikmeti.tabii bunlar bir de ATATÜRK ü taparcasına sevdiklerini sanırlar.asıl atatürk ü hiç sevmezler bunlar.kendi kafalarında din düşmanı bir ATATÜRK yaratıp bunu topluma zorla empoze etmeye çalışırlar.sonra da millet niye ATATÜRK ün partisine oy vermiyor diye deli olurlar
işte bu yüzden.siz cumhuriyete sahip çıkacaz diye miting yapıp,o mitingde komünist ve vatan haini olan,ayrıca ATATÜRK e hakaret eden bir kişinin şiirlerini okursanız toplum size iktidar yerine üçün birini verir...
Kemalist59
06-04-2008, 19:26
Gerçeğe dayanmayan faşizan iddialar gördüm...Nazım Hikmet ben severim kimse kusura bakmasın....
Bakalım Nazım Hikmet'e 1905 Selanik doğumlu şair ömrünün yarısına yakınını ya sürgünde ya içeride geçirmiştir....
Kendisi kurtuluş savaşında gönüllü olarak Anadolu'ya gitmiş kurtuluş şiirleri yazmış sonrasında öğretmenlik ytapmıştır...Mustafa Kemal'i Dünyanın en büyük devrimcisi olarak görmüş ve ona asla hakarette bulunmamıştır.
İlk olarak İnönü diktatoryassıyla vatan hainliğine başlayan Hikmet Menderes döneminde de hain olarak görülmüştür....
O da aslında vatan haini ilan etmişti kendini bakın ne diyordu.
VATAN HAİNİ
"Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz dedi Hikmet.
Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne,
kapkara haykıran puntolarla,
bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında Amiral Vilyamson'un
66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında, Amerikan amirali
Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira.
"Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz dedi Hikmet.
Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz,
ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası,
Amerikan donanması, topuysa,
ben vatan hainiyim.
Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla:
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
Evet Nazım Hikmet vatan haini ise anmak da işbirlikçiliktir...
Bende büyük şairi seve seve anarım.....O halde ben de mi işbirlikçiyim...
Nazım Hikmet Komünüst partisinden ihraç suçu kemalistlerle işbirliği yapmak iken,kemalist olduğu söylenen İnönü ise onu Vatan Haini ilan ettirmeye başlamıştır....
Kemalist59
06-04-2008, 19:29
Kuvayımilliye direnişini ve Mustafa Kemal'i kendin de en değerli varlık olarak gören Hikmet bu olayları destanlaştırmıştır...
Ancak suçu inanışının evrenselleşip Sosyalizme kayması ve Lenin'e de sempati duymasıydı.Nazım Hikmet evet belki Cumhuriyetçi değildir.Ancak o vatan haini hiç değildir.Olmamıştır.
EVET BEN VATAN HAİNİYİM
Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet.
Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz, ben yurt
hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan donanması topuysa,
ben vatan hainiyim.
Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla :
NAZIMA VATAN HAİNİ DİYENLERE KOMUNİST BÖLÜCÜ DİYENLERE BU ŞİİR KAPAK OLSUN
Dörtnala gelip Uzak Asya'dan
Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan
bu memleket bizim.
Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak
ve ipek bir halıya benziyen toprak,
bu cehennem, bu cennet bizim.
Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın,
yok edin insanın insana kulluğunu,
bu dâvet bizim...
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
bu hasret bizim...
tayyipleyiz
06-04-2008, 19:44
Vatan severliğimizin ufku boyut kazandı ...
ENGİNEER
06-04-2008, 19:45
Büyük İskender :
Nazım'ım...Ülkene ihanet ettin mi Nazım'ım?
(:
Memleketimi seviyorum :
Çınarlarında kolan vurdum, hapisanelerinde yattım.
Hiçbir şey gidermez iç sıkıntımı
memleketimin şarkıları ve tütünü gibi.
Memleketim :
Bedreddin, Sinan, Yunus Emre ve Sakarya,
kurşun kubbeler ve fabrika bacaları
benim o kendi kendinden bile gizleyerek
sarkık bıyıkları altından gülen halkımın eseridir.
Memleketim.
Memleketim ne kadar geniş :
dolaşmakla bitmez, tükenmez gibi geliyor insana.
Edirne, İzmir, Ulukışla, Maraş, Trabzon, Erzurum.
Erzurum yaylasını yalnız türkülerinden tanıyorum
ve güneye
pamuk işleyenlere gitmek için
Toroslardan bir kerre olsun geçemedim diye
utanıyorum.
Memleketim :
develer, tren, Ford arabaları ve hasta eşekler,
kavak
söğüt
ve kırmızı toprak.
Memleketim.
Çam ormanlarını, en tatlı suları ve dağ başı göllerini seven
alabalık
ve onun yarım kiloluğu
pulsuz, gümüş derisinde kızıltılarla
Bolu'nun Abant gölünde yüzer.
Memleketim :
Ankara ovasında keçiler :
kumral, ipekli, uzun kürklerin pırıldaması.
Yağlı, ağır fındığı Giresun'un.
Al yanaklı mis gibi kokan Amasya elması,
zeytin
incir
kavun
ve renk renk
salkım salkım üzümler
ve sonra karasaban
ve sonra kara sığır
ve sonra : ileri, güzel, iyi
her şeyi
hayran bir çocuk sevinciyle kabule hazır
çalışkan, namuslu, yiğit insanlarım
yarı aç, yarı tok
yarı esir...
tayyipleyiz
06-04-2008, 19:50
Rusyayı (SSCB ) memleketinin toprağı sananlar utansın ...
tayyipleyiz
06-04-2008, 19:52
islam diye diye bağırıp bir gece valizini ansızın toplayıp arkasına bakmadan uaçaklara binip amerikayıda memleketinin toprağı sananlar utansın
Çok mu gocundunuz ... :)
tayyipleyiz
06-04-2008, 19:55
gocunmadık ama sana iyi kapak oldu.
Beni "alt" ettin tebrik ederim ... ;)
By_ÇAKIR
06-04-2008, 19:55
Ben Anmam, Anmak isteyenede engel olmam.
ENGİNEER
06-04-2008, 19:57
Nazım Hikmet, yatak odasında karısının kendisini aldattığını görünce sessizce evinden kaçıp gidebilecek kadar karaketrsiz bir adamdır!
Elaleme laf etmeden önce savunduğunuz adama bakın...
tayyipleyiz
06-04-2008, 19:58
Savunamaz ki; saldırır ancak ... 8)
ENGİNEER
06-04-2008, 20:00
Ama ben o adamları savunmuyorum ki :)
Ben İslam'a ters olan adamı ölsem savunmam çünkü ben kişiden önce görüşüme değer veririm ama siz savunduğunuz adamların ne olduğunu bilmeden savunuyorsunuz...;)
ENGİNEER
06-04-2008, 20:03
Komedi ya (:
tayyipleyiz
06-04-2008, 20:04
Biz bize ait olanları satıyoruz, siz ne yapıyorsunuz ...? 8)
Nazım Hikmet, yatak odasında karısının kendisini aldattığını görünce sessizce evinden kaçıp gidebilecek kadar karaketrsiz bir adamdır!
Elaleme laf etmeden önce savunduğunuz adama bakın...
sen eğer bu iddayı kanıtlayamazsan bu söylediğin olaydan daha kötü durumda kalırsın diycem ama ..size bir şey fayda etmezz
kayısıkentli44
06-04-2008, 20:07
arkadaşlar lütfen provakasyona gelmeyelim.....engineer sende cevap verme yaaa...tartışmaya girmeee >:(
ENGİNEER
06-04-2008, 20:07
Benim içimde nedense bu KÜL'ün sitede ki başka biri(!) olduğu konusunda bir his var..Hani bir yandan expolereden girerken diğer yandan mozillayla bizi kandırmaya çalışıyor gibi... :)
arkadaşlar lütfen provakasyona gelmeyelim.....engineer sende cevap verme yaaa...tartışmaya girmeee >:(
Benim içimde nedense bu KÜL'ün sitede ki başka biri(!) olduğu konusunda bir his var..Hani bir yandan expolereden girerken diğer yandan mozillayla bizi kandırmaya çalışıyor gibi...
allah yardımcınız olsun paranoyak olmuşsunuz ......
kayısıkentli44
06-04-2008, 20:11
Benim içimde nedense bu KÜL'ün sitede ki başka biri(!) olduğu konusunda bir his var..Hani bir yandan expolereden girerken diğer yandan mozillayla bizi kandırmaya çalışıyor gibi...
allah yardımcınız olsun paranoyak olmuşsunuz ......
allahtan senin gibi örümcek kafalı degil ;D ;D ;D :D :D :D
hüseyin üzmez gibi 14 yaşında bir kız çocuğuna sulanmadı yaa ..tekbir giyimin sahibi gibi allah 1 avrat 3 demedi yaa..fadime şahin gibi basılmadı yaa..gerisi karı koca arasında ki ilişki seni ilgilendirmez...sen otur kendi camianın namusunu düşün
hüseyin üzmez'in hatasını kimseye yükleyemezsiniz, herkes kendi nefsinden ve şahsiyetinden sorumludur vesselam.
Çok sevdiğiniz ve dava adamı olarak gördüğünüz o kimse ki, kendi çürümüş fikirlerine bile sahip çıkamayacak kadar acizdi..
Şu visalki çok güzel bir örnektir, amacım seni güldürmek değil, nüktenin içindeki anlamı kavramandır:
Necip Fazıl, Serdengeçti ve Nazım ayni koğuştadır N.Fazıl dertlidir bir ora bir bura volta atar sigara üstüne sigara yakar durur, Serdengeçti gayet neşeli ve Nazım ise tuttuğuna komünizmi anlatır durur. Bir gün yine Nazım birine komünizmi anlatırken, Serdengeçti yanına yaklaşır derki:
—Üstat bu komünizm nedir?
Nazım kendinden gayet emin derki;
—Elini sol cebime at
Bizimkisi hemen atar Nazım der
—Ne buldun
—İki 25 kuruş der
Nazım der birini al Serdengeçti alır Nazım, gururla
—İste komünizm bu der
Bizimkisi alışır her gün elini Nazım’ın cebine atar ne çıkarsa yarısını alır. Bir gün Nazım’a 50 lira gelir bizimkisi sormadan hemen elini Nazım’ın cebine atar ve yarısını almak ister Nazım hemen müdahale eder
—Hop hop ne oluyor der.
Serdengeçti:
—Üstat yarısı benim değimliydi der. Nazım:
—O kadar da uzun boylu değil der Serdengeçti orada taşı gediğine kor:
—İste! Komünizm dedikleri 25 kuruşluk bir şeymiş…
maviinsan
06-04-2008, 23:48
“Nazım'ın Sovyet vatandaşlığına geçmek için o dönemdeki Sovyet lideri Nikita Jcrusçev'e yazdığı mektup”
Saygıdeğer Nikita Sergeyeviç
19 yaşından beri, yalnızca kalbim ve kafamla değil, geçmişimle de Sovyetler Birliği’ne bağlıyım.
Bolşevik Partisi’ne, ilk olarak 1923 yılında üye oldum. Ardından, 1924 yılında, yine Moskova'da I925 yılı başında Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi oldum. Doğu emekçileri Komünist Üniversitesi’ni bitirdim ve parti işleri için Türkiye'ye gittim. 1925 yılı sonunda, Ankara'da yeraltı çalışmaları gösterdiğim için gıyaben 15 yıl hapis cezasına çarptırıldım.
Sonra, yine Moskova'ya döndüm. 1928 yılında Türkiye'de parti işleriyle uğraştım. O zamandan 1950 yılına kadar toplam 56 yıl hapis cezasına çarptırılmama karşın, toplam 17 yıl cezaevinde kaldım. Başta Sovyet halkı olmak üzere, ilerici insanların mücadelesi sonucu cezaevinden çıkarıldım.
Ben, sayılı Komünist şairlerdenim. Çok mutluyum, çünkü Büyük Ekim Devrimi'nin beşinci yıldönümünü Moskova'da kutladım. Bu nedenle de şiir yazdım. SBKP'nin 22'nci kongresini kutladım. Bu nedenle de şiir yazdım.
Artık 10 yıldır Moskova’da yaşıyorum. Ailem de yanımda. Bütün Sovyet halkı gibi, buradaki yaşama alıştım.
Saygıdeğer Nikita Sergeyeviç, yardım edin, ben Sovyet Vatandaşı olmak istiyorum.
En iyi dileklerimle.
Saygılarımla
Nâzım HİKMET
7 Aralık 1961
Kaynak: Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi arşivi.....
Yayınlayan: Cenk Başlamış - Vladimir Jarov - Milliyet Gazetesi 21 Aralık 1992 tarihli “SBKP Belgelerinde Türkiye” başlıklı yazı dizisi...
Saltuk Buğra Han
06-04-2008, 23:51
120 bin Türk ailesini buza gömen 500 bine yakın Türk'ü yük vagonlarında aylarca aç,sussuz,tuvaletsiz,havasız bırakarak yerlerinden eden ve onun deyimi ile tanrı gibi gördüğü stalin köpeği için beni o yarattı diyecek kadar komünistin teki idi .Ve stalin öldüğünde macar radyosunda staline şiir ve ağıtlar yakıp salya sümük gittiği de bilinir.Kurtuluş savaşımızda 14-15 yaşındaki çocuklardan 70 lik ninelerimize kadar tüm millet savaşda canını ortaya koyarken damarında bir gram Türk kanı bulunmayan bu yüce şair! cephe yerine tam aksine kızıl komünizm devrimini kutlamaya gitmiştir.
Ayrıca o milyonlarca Müslüman ve insanların ölümüne neden olan lenin ve stalin'e aşık olurken Türkiyeyi düşman çizmesinden kurtaran Atatürk ve Türk ordusu içinde küstahca kelimeler kullanacak kadarda soytarının biridir.
Ben nazım hikmeti bu kadar andım.Darısı diğerlerin başına.
maviinsan
06-04-2008, 23:52
NECİP FAZIL KISAKÜREK'İN BABIALİ ADLI ESERİNDEN ALINTI:
Meserret kahvehanesinde oturuyorlar... Emin Âli, Nâzım Hikmet, Peyami Safa, şu, bu... Nâzım maddeciliği müdafaa ediyor ve insanda her şeyin madde elem ve hazzına bağlı olduğunu, ruhî hadise, ruhî ölçü diye bir şey olmadığını ileriye sürüyor.
Emin Âli, dudaklarında gayet zarif bir tebessüm:
- Öyle mi, diyor, öyleyse sana 5 lira vereyim ve maddî ırzına talib olayım... Razı mısın?...
Nâzım Hikmet ne de olsa çocukken aldığı terbiye ve duyduğu erkeklik haysiyetinden, bu teklife "olabilir! Bir şey lâzım gelmez!" diyemiyor, fakat işi namus ve haysiyet gibi ruhî bir ölçüye bağlayamayacağı için de, mazeretini ahmakların ahmağı şu cevapla izaha kalkıyor:
- Razı değilim, çünkü maddî sızısı vardır. Ve Emin Âli hedefi 12'den vuruyor:
- Öyleyse ikibuçuk lira vereyim de badana edeyim... Razı mısın?
Fikir ve dâva uğrunda hiçbir galiz ve müstehcen tarafını görmeden göz önüne serdiğimiz bu tablo her çizgisiyle gerçektir ve bu son mukabele karşısında hebenneka Nâzım Hikmet gık diyemeden apışıp kalmıştır. İstanbul efendisinin (mistik) ruhuna yenilen (materyalist) mantık!..
EpiVaTeS
06-04-2008, 23:54
Bu adam azılı komunistlerden biri...
Stalin aşığı idi
Neyini anacaz ne yapmışda ne faydası dokunmuş bu millete ve evladlarına
Bunlarda moda oldu Komunist Nazımı anarlar
Marksist Denizi anarlar
27 Mayıs Darbecilerini anarlar
ama bi Menderese değerini vermezler
sizin topunuzun canı cehenneme
tayyipleyiz
06-04-2008, 23:57
Meserret kahvehanesinde oturuyorlar... Emin Âli, Nâzım Hikmet, Peyami Safa, şu, bu... Nâzım maddeciliği müdafaa ediyor ve insanda her şeyin madde elem ve hazzına bağlı olduğunu, ruhî hadise, ruhî ölçü diye bir şey olmadığını ileriye sürüyor.
- Öyle mi, diyor, öyleyse sana 5 lira vereyim ve maddî ırzına talib olayım... Razı mısın?...
Nâzım Hikmet ne de olsa çocukken aldığı terbiye ve duyduğu erkeklik haysiyetinden, bu teklife "olabilir! Bir şey lâzım gelmez!" diyemiyor, fakat işi namus ve haysiyet gibi ruhî bir ölçüye bağlayamayacağı için de, mazeretini ahmakların ahmağı şu cevapla izaha kalkıyor:
Fikir ve dâva uğrunda hiçbir galiz ve müstehcen tarafını görmeden göz önüne serdiğimiz bu tablo her çizgisiyle gerçektir ve bu son mukabele karşısında hebenneka Nâzım Hikmet gık diyemeden apışıp kalmıştır. İstanbul efendisinin (mistik) ruhuna yenilen (materyalist) mantık!..
Emeğe saygı ... Hakk Razı Olsun! (+) :)
[quote=maviinsan ]
[/quote
paylaşımınız için; ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.(başka söze ne hacet...)
Eğer bir idioloji islama düşman bir yapıya sahipse ki Allah'a düşmanlık manasına gelir ve bir müslümanın Allah'a düşmanlık yapan bir düşünceyi kabul etmesi nasıl bir islamiyet anlayışı olur ona bakmak lazım.Allah'a ve ondan gelene düşmanca bakan bir zihniyete taraftar olmak kadar büyük bir cinayet varmı.o zat anadoluyu toprağını övüyor ama nasıl bir anadolu islam toprağımı yoksa hayaliyle yaşadığı görmek istediği kominist yatağı yada yumuşatılmış haliyle ki cerbeze olduğu açık sosyalizm yatağı bir anadoluyumu övüyor.Her neyse adam putunu kendi yapar sonrada ona taparmış. Laiklik düşüncesinin islamiyette yeri olduğunu her kim söylerse bu kişinin islamiyetten uzaktan yakından alakası yok hodri meydan dinin temel kitapları ortada (yeni türeme laik eğitim hocaları bu yüksek mes'elede sözleri geçersizdir) kemalizm nekadar vatan severlik olduğu tartışılır.İslamiyette vatan severlik o toprağın İ'la-yı kelimetullaha nekadar hizmet ettiğiyle ölçülür.
Eğer bir idioloji islama düşman bir yapıya sahipse ki Allah'a düşmanlık manasına gelir ve bir müslümanın Allah'a düşmanlık yapan bir düşünceyi kabul etmesi nasıl bir islamiyet anlayışı olur ona bakmak lazım.Allah'a ve ondan gelene düşmanca bakan bir zihniyete taraftar olmak kadar büyük bir cinayet varmı.o zat anadoluyu toprağını övüyor ama nasıl bir anadolu islam toprağımı yoksa hayaliyle yaşadığı görmek istediği kominist yatağı yada yumuşatılmış haliyle ki cerbeze olduğu açık sosyalizm yatağı bir anadoluyumu övüyor.Her neyse adam putunu kendi yapar sonrada ona taparmış. Laiklik düşüncesinin islamiyette yeri olduğunu her kim söylerse bu kişinin islamiyetten uzaktan yakından alakası yok hodri meydan dinin temel kitapları ortada (yeni türeme laik eğitim hocaları bu yüksek mes'elede sözleri geçersizdir) kemalizm nekadar vatan severlik olduğu tartışılır.İslamiyette vatan severlik o toprağın İ'la-yı kelimetullaha nekadar hizmet ettiğiyle ölçülür.
Herhangi bir dine mensup olmak şöyle dursun vasat bir ahlak anlayışına sahip olan kominist yaşam tarzını, sosyal düzenini kabul edemez.
Ortak kullanım esastır. İnsanların eşleri dahil...
Kominist kodamanlar kominizmi bu yönüyle eleştirilenlere cevap veriyor: "Bize ahlak dışı diyorlar, düzenimiz ahlakiliğe sığmazmış, güzel de "ahlak" diye bir olguyu kabul ettiğimizi nerden çıkarıyorlar. Ahlakı yok ettiğimizde ona aykırı hiçbir şey kalmayacak"
Üç mevsim
06-08-2008, 16:26
Nazım Hikmet'i anabiliriz. Fazla sağcılık iyi değil..
Beni sanatçıların sadece sanatı ilgilendiir...ve Nazım Hikmet bana göre mükemmel bir şairdir...tekrar tekrar okurum şiirlerini basucumda hep bir kitabı mevcuttur....Ve(!) beni bu insanın ne özel hayatı ne siyasi görüşü ilgilendirir....Bu nedenlede anarım..Siyasi görüşüne ve onu dillendirebilme çabasının haklılıgına da sonuna kadar sahip çıkarım benim gibi düşünmesede....Hapiste geçirdiği yılların haksızlığını ise her daim savunurum....
tayyipleyiz
06-08-2008, 20:29
Beni sanatçıların sadece sanatı ilgilendiir...ve Nazım Hikmet bana göre mükemmel bir şairdir...tekrar tekrar okurum şiirlerini basucumda hep bir kitabı mevcuttur....Ve(!) beni bu insanın ne özel hayatı ne siyasi görüşü ilgilendirir....Bu nedenlede anarım..Siyasi görüşüne ve onu dillendirebilme çabasının haklılıgına da sonuna kadar sahip çıkarım benim gibi düşünmesede....Hapiste geçirdiği yılların haksızlığını ise her daim savunurum....
Sanat sanat içindir diyorsunuz yani ... :)
Sanat ne için olmalıdır, neye hizmet etmelidir, peki ? Siyasi görüşüne (!) katılmadığımız birini anmak manasız gelmez mi ? Bunu da ideolojik olarak algılamamak lazım sanırım . Neden mi ? Değer verdiklerimiz bizim adımıza bize değer katanlardır. Nazım için ben bunu düşünmüyorum. İş bu zaviyeden bakıldığında sanat sanat içindir de diyemem . Değer verdiklerimizi hatırlar, sever, ona haiz de kutlamalar yaparız. değer verilen sınıfa dahil olabilmek için bana bir şeyler katmış olmalı, neslime de hizmet edebilmeli ...
Şiir yazmak, ideoloji savunmak - evrensel olmadıkça- beni bağlamaz . Şiirden aldığım tat, bana verdikleri kadar olsa gerek. Bana verecek oldukları da beslenmem gereken değerler olmalı. İhtiyacım olan yani... Nazım da ben bunu hiç almadım, tüylerim diken diken okuyamadım. Belkide bu benim şiir anlayışsızlığımdır. ;)
Saygılarımla ... :)
Sanat sanat içindir diyorsunuz yani ... :)
Sanat ne için olmalıdır, neye hizmet etmelidir, peki ? Siyasi görüşüne (!) katılmadığımız birini anmak manasız gelmez mi ? Bunu da ideolojik olarak algılamamak lazım sanırım . Neden mi ? Değer verdiklerimiz bizim adımıza bize değer katanlardır. Nazım için ben bunu düşünmüyorum. İş bu zaviyeden bakıldığında sanat sanat içindir de diyemem . Değer verdiklerimizi hatırlar, sever, ona haiz de kutlamalar yaparız. değer verilen sınıfa dahil olabilmek için bana bir şeyler katmış olmalı, neslime de hizmet edebilmeli ...
Şiir yazmak, ideoloji savunmak - evrensel olmadıkça- beni bağlamaz . Şiirden aldığım tat, bana verdikleri kadar olsa gerek. Bana verecek oldukları da beslenmem gereken değerler olmalı. İhtiyacım olan yani... Nazım da ben bunu hiç almadım, tüylerim diken diken okuyamadım. Belkide bu benim şiir anlayışsızlığımdır. ;)
Saygılarımla ... :)
Birincisi nazımın en sevdığım şiirleri pirayeye yazılmış olanlardır....Aşk evrenseldir...ve bu şiirleride...
ikincisi sosyal içerikli belki kendince siyasi yön içrern amam benimde kendimi bulduğum şiirleride vardır...
"Akın var güneşe akın güneşi zapdedeceğiz güneşin zaptı yakın"...belki belli bir ideolojiye maal olmuş ama ben bunları düşünmeden kendi ideolojimide buluyorum içimde.....
Ya da ;
"Çocuklar ölebilir yarın, Çocuklar ölebilir yarın,
Hem de ne sıtmadan, ne kuşpalazından,
Düşerek de değil kuyulara filan;
Çocuklar ölebilir yarın,
Çocuklar sakallı askerler gibi ölebilir yarın,
Çocuklar ölebilir yarın atom bulutlarının ışığında
Arkalarında bir avuç kül bile değil,
Arkalarında gölgelerinden başka bir şey bırakmadan." işte buda gözüm dolarak okuduğum bir şiir nazımdan...... ve Çocuklar evrenseldir bu şiirde.....
tayyipleyiz
06-08-2008, 20:53
"Evrensel değerler", zikredildiğinde okuyana değer katıyorsa bakış açısı benzerdir. Ben evrensel olanın Hakk olduğuna inanırım. İnandığım değerler adına da yaşarım.
Aşk evrenseldir ancak tarifi edenin tarifi kadardır. Yani aşktan anladığını yazar, aslına bakılırsa ideolojisini de yansıtıverir 25. karemize ... Okuyan bunu nasıl isterse öyle anlar. Anladığı da onun yorumu kadardır. Bizim anladığımız bakış açımızdır. Verdiğini alabilmek de hem onun kabiliyetini, hem de bizim yorum gücümüzün tezahürüdür.
Bakış açısı her ne kadar ideolojik gibi görünsede değerlere hizmet anılması yönündeki görüşümüzü pozitif kılamıyor. Anan ansın, sanat halk ve de HAkk için diyen biri olarak ben anmam. ;)
Saygılarımla. :)
Tabiki bu konuda size saygım sonsuz...Siz belliki bu sanatçıda kendinizi bulmuyorsunuz bunu kime zola yaptıramaz size...
sanatcının anlatabildiği benim anlayabilğim kadardır tabıkıde onu zengınlestiren benimdir..ama o bende bunu zenginlestircek olan duyguları vermese bunu ateşlemse nasıl zenginlestirebilirim ki işe yaramaz bir şiiri...
Neyse bu söylediklerim sanatına saygımla ilgiliydi anma konusna gelince zaten tutupta on kasım gıbı anma programı düzenlicek değilim kendı çapımda :) dediğiniz gibi isteyen ansın zaten onu yad etmenin en iyi yolu siirlerini okumaktır bence ve ben bunu yapabılırım sadece....
Bu arada sanırım ilk defa tartışıyoruz sizinle...Uslubunuz o kadar saygılı ve hoştu ki çok teşekkür ederim....Böyle tartışmacılar bulmak gittkçe zorlaşıyor
Benden de saygılar....
tayyipleyiz
06-08-2008, 21:01
Bu müzakere için ben teşekkür ederim. :)
selamunaleyküm arkadaşlar nazım hikmet hakkındaki düşüncelerinizi okudum genel manada hepiniz daha doğrusu büyük bir kısmınız nazım hakkında pekte iç açcı ve onun hakkında olumlu şeyler yazmamışsınız aslında oda bunu hak edeb,lecek bir şahız değildi.
kafkaslarda ve eski rusyada yıllarca müslüman kafkas halklarına zulüm yapan müslümanları yok eden onların milli kimliklerini unutturup müslüman kimliklerinden uzaklaştıran kızıl kominist bir düzenin türkiye şubesi olan bu adam materyalist bir dünya görüşünün eseridir.
beni stalin yaratmıştır diyen ona tapan bir insan onun ne bu topraklara nede kafkasyadaki insanlara hiç bir faydası yoktur zaten yazdığı şiirlerde okunacak türden asla olmamıştır
kısacası nazım hikmete vatan haini demek doğru değildir o tescilli bir vatan hainidir sayğılar
emotional_24
06-18-2008, 11:05
Nazım Hikmet Ran ı pek sevmem anmak gibi bi niyetimde yok fakat şu şiiri beni düşündürüyor neden böyle bi şiir yazmış vatan haini ise (ki bende öyle düşünüyorum yani vatan haini olarak)
23 Sentlik Askere Dair
Mister Dallas,
sizden saklamak olmaz,
hayat pahalı biraz bizim memlekette.
Mesela iki yüz gram et alabilirsiniz,
koyun eti,
Ankara'da 23 sente,
yahut bir kilodan biraz fazla mercimek,
elli santim kefen bezi yahut,
yahut da bir aylığına
yirmi yaşlarında bir tane insan
erkek,
ağzı burnu, eli ayağı yerinde,
üniforması, otomatiği üzerinde,
yani öldürmeye, öldürülmeye hazır;
belki tavşan gibi korkak,
belki toprak gibi akıllı,
belki gençlik gibi cesur,
belki su gibi kurnaz,
(her kaba uymak meselesi)
belki ömründe ilk defa denizi görecek,
belki ava meraklı, belki sevdalıdır.
Yahut da aynı hesapla Mister Dallas,
(tanesi 23 sentten yani)
satarlar size bu askerlerin otuzbeşini birden
İstanbul'da bir tek odanın aylık kirasına,
seksen beş onda altısını yahut,
bir çift iskarpin parasına.
Yalnız bir mesele var Mister Dallas,
herhalde bunu sizden gizlediler.
Size yirmiüç sente sattıkları asker,
mevcuttu üniformanızı giymeden önce de,
mevcuttu otomatiksiz filan,
mevcuttu sadece insan olarak,
mevcuttu,
tuhafınıza gidecek,
mevcuttu
hem de çoktan mı çoktan
daha sizin devletin adı bile konmadan.
Mevcuttu, işiyle gücüyle uğraşıyordu,
meselâ Mister Dallas,
yeller eserken yerinde sizin New York'un,
kurşun kubbeler kurdu o,
gökkubbe gibi yüksek,
haşmetli, derin.Elinde Bursa bahçeleri gibi nakışlandı ipek.
Halı dokur gibi yonttu mermeri
ve nehirlerin bir kıyısından öbür kıyısına
ebem kuşağı gibi attı kırk gözlü köprüleri.
Dahası var Dallas,
sizin dilde anlamı pek de belli değilken henüz
zulüm gibi,
hürriyet gibi,
kardeşlik gibi sözlerin,
dövüştü zulme karşı o,
ve istiklal ve hürriyet uğruna
ve milletleri kardeş sofrasına davet ederek
ve yarin yanağından gayrı her yerde,
her şeyde,
hep beraber
diyebilmek için,
yürüdü peşince Bedrettin'in…
O, tornacı Hasan, köylü Memet, öğretmen Ali'dir,
Kaya gibi yumruğunun son ustalığı,
922 yılı 9 Eylül'üdür.
Dedim ya, Mister Dallas,
Herhalde bütün bunları sizden gizlediler.
Ucuzdur vardır illeti.
Hani şaşmayın,
yarın çok pahalıya mal olursa size
bu 23 sentlik asker,
yani benim fakir, cesur, çalışkan milletim,
her millet gibi büyük Türk milleti.
Nazım Hikmet Ran
16.07.1953
Bence anmaliyiz, kendisini bir vatan haini olarak gormuyorum. Fikirlere kilit vuruldugu bir donemde surulmustur
hipermuhafazakar
06-18-2008, 13:19
Kendisi öyle yazmış ama VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMIŞ birisidir. ! Komunizme katkıları sizin benim AK Partiye katkılarımızdan belki daha çoktur. Çünkü o devirde radyosu varmış bunun ve hep komunizm yanlısı yayınlar yapıyormuş. Kimbilir neleri neleri vrdır vatandaşlıktan çıkrıldığına göre...
Hem bu adamın milli olmadığıda iddia ediliyor. Aklıma birde şu haber geldi bakın ; ---->
http://arsiv.zaman.com.tr/2003/07/01/politika/h3.htm
Şiiri miiri kendisiyle beraber uzak olsunnn
Nazım Hikmet'e şiirleri ve onu sevenler olduğu için saygı duymalıyız lakin ben o kişiyi anmam,anan kişiye karışmam ama ben muhafazakar Türk isem bir komünisti anmam,düzen bozucuları anmam.Ben anarsam Yunus Emre'yi anarım,Mevlana'yı anarım,Kaşgarlı Mahmud'u anarım, Üstad Necip Fazıl'ı anarım.Sovyet güdümünde ki birini anmak benim felsefeme yakışmaz.
EpiVaTeS
06-19-2008, 14:33
Ne anacam Marksist Sovyet aşığını...
Rusyaya ayak basınca vatanıma geldim diyen bu değilmiydi...
Ne iş songünlerde ne aşkıdır bu
Nazımı denizi yusufu hüseyini mahiri anma sevdası ...
komunizmin genel merkezi oldukta haberimiz mi yok...
EpiVaTeS
06-19-2008, 14:41
Ne anacam Marksist Sovyet aşığını...
Rusyaya ayak basınca vatanıma geldim diyen bu değilmiydi...
Ne iş songünlerde ne aşkıdır bu
Nazımı denizi yusufu hüseyini mahiri anma sevdası ...
komunizmin genel merkezi oldukta haberimiz mi yok...
FETHULAH AMERİKA YALAKASI GELSİN İT BOYUNUN OLCUSUNU ASINKORKUYOMU TURKİYE ONU BEKLİYOR KAHROLSUN FAŞİM BOLUNECEK PARCLANCAKSINIZ
eceli gelen köpek cami duvarına pislermis misali...
tutuştumu paçalarında zıplıyorsun
komunist yalakaları sizi...
Müntesip
06-19-2008, 14:43
Bir insanın şiirlerini okumak bir manada onu anmaktır.Ama onun için törenler düzenlemek ifrat ve tefrittir.Şu sözü hoşuma gider ;
''yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,bir orman gibi kardeşcesine''
ATIB BAKALIN NAZIM HİKMET HAKINDA SİZİN O DİNDAR Bİ ADAM OLSAYDI KOŞARAK ANMAYA GİDERDİNİZ Koşarak BİZ HER SENe KUTLUYORUZ nazım hikmet memleket memleket nazım hikmet asıl vatan haini olan amrikada yaşayan yılan fethullahtır
Fethullah Gülen'in bu ülkeye yaptığının onda birini ne sen yapmışsındır ne de moskov uşağı Nazım Hikmet.Kendinize hayrınız yok bu millete hayrı olanlara saldırıyorsunuz.Hocefendi sayesinde 110 ülkede ki çocuklar Türkçe konuşuyor,Türk kültürünü öğreniyor.Sizin gibi posa milliyetçileride klavye başı kahramanlık yapıyor.
Pis dilinize almayın Fethullah Gülen'inn adını Onun sayesinde ilim dışarıya çıktı.Birçok genç eğitimlerine Onun sayesinde devam ediyor Avrupada.Onun sayesinde dilimiz dünya dilleri arasına girmeye başladı.Nazım Hikmet gibi özenti olmadığı içinmi.Nazım Hikmet gibi vatan topraklarına ihanet etmediği içinmi bu saldırışlar .Şimdi ne alaka kardeşim nazımdan Fethullah Gülen'e sataşma.Pes yani...Komünizmin oyuncağı olmuş marksist. anılmasından da yana değilim.Türklüğe ihanet eden vatanına ihanet eden herkesin de unutulmaya yüz tutmuş tarihin tozlarında kalması gerektiğini düşünüyorum.Şiirlerini okuyana da diyecek hiç bir şeyim yok okuyalım arkadaşlar dostu düşmanı görelim..
tayyipleyiz
06-19-2008, 20:09
Arkadaşlar, o arkadaş tarih oldu. Yormayınız güzel canınızı ... :)
Arkadaşlar, o arkadaş tarih oldu. Yormayınız güzel canınızı ... :)
yahu buralardaysa okusun dedim densiz neyse :-[ :-[
EpiVaTeS
06-19-2008, 20:13
Densiz ve Dengesizlere gereken cevap verilmiştir...
Herzamanda verilecektir...
_Yeniden_
06-19-2008, 20:43
Şairlik vasfını bile beğenmiyorum...
Bugünün komünist gençliğinin yüreğinde anılıyor tabi ki...
Bizim üstadımız Necip Fazıl, Mehmet Akif gibi......
Bu üstatlar varken, oturup vatan hainini mi anacağız?
Şairlik vasfını bile beğenmiyorum...
Bugünün komünist gençliğinin yüreğinde anılıyor tabi ki...
Bizim üstadımız Necip Fazıl, Mehmet Akif gibi......
Bu üstatlar varken, oturup vatan hainini mi anacağız?
Hadi nazım hikmet ve necip fazılı karşılaştıralım;
Şiir kıyaslayacaksak Necip fazılın bir şiirleri vardır adamın abdestini bozar..kadın bacaklarıyla ilgili falan bile.....ha tabi nazım hikmetinde hoş olmayan şiirleri vardır....yanı çok bir farkları yok...
Görüş kıyaslayacaksak belki son dönemlerinde değişmiş olabilir ama zamanın ateistlerindedndir necip fazılda...fena helde inançsızdır....
Yani diyeceğim o ki herkesin yanlış ve doğruları vardır...Kimse kimseden üstün değildir..Birini anmıyorsam bir takım sebeplerden dolayı aynısını diğeride yapmış onun ayrıcalığı ne onuda anmam....
Ama ıkısının de sanatına saygım sonsuz ıkısıde türk şiir dünyasını zengınleştırmış...ha hatalara gelirsek o zaman derim ki alın birini vurun ötekine....
Bostancı
06-21-2008, 12:07
Nazım hikmet Türkiyeyi komünizm bataklığına sürüklemek isteyen bir insandır Allahtan Türkiye dışında yaşadı ve öldü yoksa belkide amacına ulaşacaktı onun için anmamalıyız bu haini..
Parabol Necip Fazılın kadın bacaklarıyla ilgili olan şiirleri solcu olduğu yıllara yani dönüş yapmadan önce ki zamanlarına aittir..
Necip Fazıl sürekli geçmişini yüzüne vuranlara "Benim geçmişim bir çöp tenekesidir onu karıştıranlarsa kediler ve köpeklerdir" diye çok güzel bir söz söylemekte
Bu arada herkeze merhaba :)
Nazım hikmet Türkiyeyi komünizm bataklığına sürüklemek isteyen bir insandır Allahtan Türkiye dışında yaşadı ve öldü yoksa belkide amacına ulaşacaktı onun için anmamalıyız bu haini..
Parabol Necip Fazılın kadın bacaklarıyla ilgili olan şiirleri solcu olduğu yıllara yani dönüş yapmadan önce ki zamanlarına aittir..
Necip Fazıl sürekli geçmişini yüzüne vuranlara "Benim geçmişim bir çöp tenekesidir onu karıştıranlarsa kediler ve köpeklerdir" diye çok güzel bir söz söylemekte
Bu arada herkeze merhaba :)
Ben zaten necip fazlın geçmişine ait olduğunu söyledim birtakım şeyleri...Ama onun değişmesi bunları yapmadığı anlamına gelmez....hadi fikirler konusunda haklısınız derim fikirler soyut onları göremezsınız... ama şiir orada yerlı yerınde duruyor...bu şiiri yazmış mı yazmış..şuan kitapçılar da satılıyormu evet...o halde bitmiştir benim için ne zaman yazdığı beni ilgilendirmez....
Ve bir anda bu derece dönen birinin de sağlıklı bir durumda karar verip vermediğindende şüphe ederim...
İster kedi deyin ister köpek ister necip fazılın o iğneleyici karşısındakıne en ufak saygısı olmayan laflarından bırını söyleyin bu benım ıcın bir şeyi değiştirmez...ben bir insan için ustad diyeceksem en iyi diyeceksem soyunu sopunu her birşeyini ararştırım...ve bu noktada bu hiç de iyi bir geçmişe sahip olmayan bu adam sanata çok büyük katkıları olmuş bir türk yazar olarak çok saygı duydugum biridir fakat benim için çok farklı biri bir ÜSTAD değildir...
Ben zaten necip fazlın geçmişine ait olduğunu söyledim birtakım şeyleri...Ama onun değişmesi bunları yapmadığı anlamına gelmez....hadi fikirler konusunda haklısınız derim fikirler soyut onları göremezsınız... ama şiir orada yerlı yerınde duruyor...bu şiiri yazmış mı yazmış..şuan kitapçılar da satılıyormu evet...o halde bitmiştir benim için ne zaman yazdığı beni ilgilendirmez....
Ve bir anda bu derece dönen birinin de sağlıklı bir durumda karar verip vermediğindende şüphe ederim...
İster kedi deyin ister köpek ister necip fazılın o iğneleyici karşısındakıne en ufak saygısı olmayan laflarından bırını söyleyin bu benım ıcın bir şeyi değiştirmez...ben bir insan için ustad diyeceksem en iyi diyeceksem soyunu sopunu her birşeyini ararştırım...ve bu noktada bu hiç de iyi bir geçmişe sahip olmayan bu adam sanata çok büyük katkıları olmuş bir türk yazar olarak çok saygı duydugum biridir fakat benim için çok farklı biri bir ÜSTAD değildir...
ÜSTAD NECİP FAZIL hidayete ermeden önce bohem hayatı geçiriyordu lakin bu olaylar geçmişte olmuştur.Ve geçmşini karıştıranlara söylediği sözü arkadaş söylemiş.O eski şiirleri kitapçılarda stılıyorsa benim için bitmiştir diyorsunuz benim için de "Allah Diyene" şiiri kitapçılarda satıyorsa olay bitmiştir,geçmiş bitmiştir.
Şunu unutmayın ki ÜSTAD NECİP FAZIL önemli bir kurum tarafından "ŞAİRLERİN SULTANI" ünvanını almıştır şimdi sizin geçmişini karıştırarak yaptığınız "TERBİYESİZLİK" Necip Fazıl'ın büyüklüğünü örtmez.Altına çamur sıçrasa da altın altındır.Senin ÜSTAD'dan şüphe duyman bizim için önem teşkil etmiyor.Siyasi düşüncelerini eleştirebilirsin ama şairliğini,sağlıklı düşünmesini eleştiremezsin.Çünkü o seviyede biri değilsin.Kaç kitabın var kaç şiirin var kaç kişi senin peşinden koşuyor fikirlerini dillendiriyor kaç tane fikir klübün var düşünce de yeni bir çığır açtın mı?
Cevabın hayırsa susacaksın.Necip Fazıl'ın sözlerini,şiirlerini ve en önemlisi geçmişini tartışmaya açamazsın.Sen deme ÜSTAD hatta sen ağzına bile alma Necip Fazıl'ın adını o birşey kaybetmez milyonlar ona ÜSTAD diyor.
Bostancı
06-21-2008, 13:16
Evet şiir orada çöp tenekesinin içinde duruyor sende kurcalayıp duruyorsun :)
Üstad Necip Fazıl hem Dünyasını hem ahiretini kurtaracak olan hayatının en sağlıklı kararını vermiş,benim için bu insanlar en sağlıklı kararları alabilen insanlardır tıpkı bir anda bu derece dönen Hz.Ömer gibi Hz.Hamza gibi ve niceleri gibi :-* kıyaslamayı insanlar arasında değil yaptıkları dönüşün benzerliği üzerine yapıyorum asıl bu dönüşü yapamayanların hayatları yanlış karar alma üzerine kuruludur...
Sen Üstad olarak görmeye bilirsin o senin düşüncen o iğneleyici lafların hepside iğneleyici sorular üzerine gelmiştir yoksa Üstad kimseye saygısızlık yapmamıştır..
Birisi senin karşına geçip 30 yıl önce söylediğin bir şeyi yüzüne vuruyorsa zaten onun saygısı yoktur ve iğneleyici lafları hakeder.. :-*
Şu Mhp ve Chplilerin Tayyib erdoğanın geçmişinden sürekli bahsetmeleri gibi :)
Bir sanatçı hem geçmışıyle hem geleceğiyle örnek olmalıdır ınsanlara.....bu bir....
ikincisi bu benım görüşümdür..ben gayet saygılı bir şekilde ifade ettim kimseyi sevmek zorunda değilim bundan dolayıda kımse bana TERBİYESİZ diyemez...çünkü ben kendısıne hakaret etmedim...bu insana saygı duydugumu belıttım türk şiir tarıhı açısında çok önemlı oldugunu belırttım..ama benım sanatcıda aradaıgım krıterlere uymadıgı ıcın gözümde üstad değildir dedim..ve yine derim...ve bu kişşisel düşüncemden dolayı da kımse kendınde bana hakaret etme hakkı bulmasın!!!
Bir sanatcıyı beğenmem yada begenmemem için bir çığır açmam gerekmıyor arkadaşım...onlar zaten sanatlarını tüm insanlıga yapıyor...sadece aydınlara yada sadece çok çok çok başarılı fikir adamlarına çığır yaratan kesıme değil tüm insanlıga...ve bu noktada onları okuyan tüm insaların onları eleştırme hakkı vardır...benım de vardır...zaten sanatcılar oncelıkle elestırılmeye açık olmalıdırlar....buna ÜSTADINIZ necip fazlda dahil....
Bana terbiyesiz diyerek asıl sizin yaptığınız çok büyük terbiyesizlik..kimseyi sevmek zorunda degılım...
Bazı kesımlerın Mustafa kemale yaptıgı gibi kimseyi putlastırmayın lütfen...
"hatta sen ağzına bile alma Necip Fazıl'ın adını "
Buna çok güldüm..neden almıyormusum..neden elestırmıyormusum...oda sizin benım gibi bir insan değil mi....mesleği şiir yazmak...gerçekten tepkiyi anlayabişmiş değilim...
Başbakanımı karıştırmıssınız....evet şunu söylemeliyim ki kendısın geçmişindende hoşnut değilim ama arada şöyle bir fark var....
Başbakanın gençliğinde tüm fikirler çok uçtaydı...sağcısı solcusu ülkücüsü falan filan..gençler delifişek zamanlarındaydı ve aşırılardı...başbakalım da dahil....ama bugün tüm bunlar törpülandi..aşırının her zaman zarar getireceği görüldü o nesil tarafından..başbakanımda düşüncelerini biraz daha yumuşattı her iki taraftanda bakmaya çalıstı....TAYYİP BEY DÜŞÜNCESİNİN ÖZÜNÜ DEĞİŞTİRMEDİ..TARAFINI DEĞİŞTİRMEDİ...sadece biraz daha ılımanlaştı....yani birden bire ataist olmadı yada ataistken birden bire koyu bir dinci olmadı..bilem aradakı farkı anlatabıldımmı....onun için basbakanımla necip fazılı karıstırmayın...
Ve yine söylüyorum...kendısıne saygım sonsuz...şiirlerinden bir okadar sevdıklerım vardır...şiir zenginliğimize kattıklarını kimse göz ardı edemez ama bu onu çok sevmemı gerektirmiyor...benim gözümde diğerlerinden çok farklı bir şair bir üstad olarak göstermiyor..bu nedene kımse bana laf söyleyemez...
tayyipleyiz
06-22-2008, 15:17
Dava haktır. Eğer savunulan Hakk ise "terbiye" sınırı bellidir. Kimse karşıdakine benim gibi düşüneceksin diye baskı yapamaz. Baskı yapamaz, senin gibi düşünmüyorsa da hakaret çizgisini aşmanı gerektiremez. Üstat Necip Fazıl kimsenin savunmasına gerek duymayacak kadar da gözler önünde ... Herkes benzer düşünse idi; "Koyun kurt ile gezerdi" ...
Eğer murad Hakk' ın dillendirilmesi ise karşıdakini öncelikle yok saymamalı Onu İNSAN yerine koymalıdır. Yok eğer amaç bu değilse zaten kriter kalmamış demektir.
Bende Parabol isimli arkadaşımla aynı düşünmüyorum ama Üslup namus gibidir derim. Öncelikle bir bayan olması nedeni ile kelimelerimi ona uygun seçerim. Karşılıklı müzakere ortamını SAYGI paydasında yürütürüm. Muradımı söyler, fikir telakkisinde bulunurum. Kabullenmesi benim doğrum olduğu için de olmaz. Belki O' nun nasibi olduğu içindir derim yine kendime pay biçmem. Kabullenmediğinde de niye benim doğrumu kabullenmiyorsun demem. Benim pencerem budur. Forum ortamında da saygı esas olmalıdır.
Fikirler çok değerlidir ancak baskı aracı olarak, saygı sınırını zorlayarak deklare edilmemeli. Saygı ve sevgi bizden olsun. :)
Hadi nazım hikmet ve necip fazılı karşılaştıralım;
Şiir kıyaslayacaksak Necip fazılın bir şiirleri vardır adamın abdestini bozar..kadın bacaklarıyla ilgili falan bile.....ha tabi nazım hikmetinde hoş olmayan şiirleri vardır....yanı çok bir farkları yok...
Görüş kıyaslayacaksak belki son dönemlerinde değişmiş olabilir ama zamanın ateistlerindedndir necip fazılda...fena helde inançsızdır....
Yani diyeceğim o ki herkesin yanlış ve doğruları vardır...Kimse kimseden üstün değildir..Birini anmıyorsam bir takım sebeplerden dolayı aynısını diğeride yapmış onun ayrıcalığı ne onuda anmam....
Ama ıkısının de sanatına saygım sonsuz ıkısıde türk şiir dünyasını zengınleştırmış...ha hatalara gelirsek o zaman derim ki alın birini vurun ötekine....
parabol kardeşim öncelikle savunma cümlelerini gerçekten seçerek koymuşsun tebrikler hakaret içeren hiçbir söz bulunmamakta :-*
Ancak bu senin Necip Fazıl Kısakürek ile Nazım hikmeti hadi karşılaştıralım atıfın inan hiç hoş değil.Doğru Necip Fazıl sonradan bir dönüş yapmıştır.Ancak herbirimizin hayatlarında bir uç noktası olur ve bu hidayete erişildiği andan itibaren sorgulanmaması gereken bir durumdur.Yani nazım hikmet gibi vatan haini ünvanını hakkıyla taşıyan bir şairle Üstad Necip Fazılı karşılaştırman inan o kadar absürt duruyorki.Bunu dinimize sonradan icabet eden bir insana sürekli geçmişindeki hataları anlatarak onu vazgeçirmekle eşdeğer niteliktedir.Burada üstadımızı üstadın olarak görmeyebilirsin.Ama bu gerçekten türk yada islam tarihine ciddi anlamda güzellikler ve örnekler katan bir şaire bir düşünüre bir dava adamına yapaılabilecek çok büyük bir haksızlık olur.selam ve dua ile...
tayyipleyiz
06-24-2008, 14:34
Geçmişte yapılanlar asla geleceğin aynası olamaz. fikirler değişir, dolayısıyla da fikir sahipleride değişir. Bir dönemi kara diye - ki kendisi de benzer bir ifade kullanır- o insanı yaftalamak NAzım Hikmet ile aynı kefeye koymak çok da reel olmaz sanırım. Nazım ile değerlendirilecek tek sınıf bence şiir alanıdır. Ki Bana göre şiirde bile Nazım' a açık ara fark atmıştır.
Herkes bakış zaviyesine göre değerlendiriyor. Biz Üstat ı öncelikle davaya sahibiyeti, daha sonra da şiire ve Türk diline hakimiyeti açısından, fikir önderliğini şiirleri ile yaptığından ÜSTAT olarak sınıflandırıyoruz. Yani aslında yine geliyoruz ki; Sanat halk ve Hakk içindir kısmına ... Sanat sanat içindir desek diyebiliriz ki; Nazım da bunu yapmıştır. Amma Atatürk ü Lenin e, Türkiye yi Rusyaya, demokrasiyi ve cumhuriyeti Komünizm e tercih eden biri dava adamı olamaz. Bizim gözümüzde - Sanat halk ve Hakk içindir diyenlerde - Üstat sıfatına Ram olamaz. Okunur, okunsun; okuduklarımızla bu gerçek de perçinlenmiş oluyor.
Saygılarımla ...
Müntesip
06-24-2008, 18:41
Bir sanatçı hem geçmışıyle hem geleceğiyle örnek olmalıdır ınsanlara.....bu bir....
Geçmiş gelecek muvazenesinin en güzel örneği Asr-ı Saadet devrinde tüm incelikleriyle teşekkül ediyor sanırım teker teker anlatmaya gerek yok sanırım.Sanatçı diye başlamışsınız ancak sanatçılarda insan olduğundan dolayı insan kategorisinde bu geçmiş-gelecek olayı böyledir.
Şimdi olayda Nazım Hikmet'le Necip Fazıl karşılaştırılıyor bence bu iki karşılaştırılamaz çünkü birisi ülkesinin insanları için hiçbirşey yapmaması ve içki şişelerini doldurması için kalemini konuşturmasına karşın diğeri ciğerinden kalemine kan cekerek insanlara HAKK'ı ve VATAN'ı için ideal bir ruh çizmiş yeri gelmiş derdest edilmiş yeri gelmiş vatanı köşe bucak gezerek anlatmış, tüm sıkıntılara göğüs gererek halka inandıgı değerleri ancak küsmemiş vatanına,dönüp gitmemiş banane diyerek ve yapılanları sigarasının dumanına yükleyerek göklere göndermiş.
romakudüs
06-24-2008, 22:14
hayır anmamalıyız
Nikimi_Kaybettim
06-24-2008, 22:35
bence anmamalıyız :-\
Necip fazıl ve Nazım hikmet karşılaştırılmaz diyen arkadaşlarım sizin yaptığınızda bir çeşit karşılaştırma değil mi?? :)
Ayrıca ben bunu durup dururken yapmadım ki arkadaşın biri ikisininde adını kullanmış bende buna cevaben karşılaştırdım absurt bir durum yok yani....
Bakın aynı arkadaş mehmet kifin adınıda kullanmıstı ona bir şey dedim mi tepki gösterdim mi...hayır...neden çünkü mükemmel olmasada mükemmele yakın bir insan...her yönden....
Hiç bir insan mükemmel değildir elbette her kesein hataları vardır...ama mehmet akıfin necip fazıl gibi göze batan yanları var mı?? ben ortada absürt bir şey göremiyorum...
Ayrıca açıkçasını söyleyeyim ben uçlara karşı bir insanımdır..ve necip fazıl hayatının her döneminde her iki düşünce içinde uç olmustur..ne yalan söyleyeyim ben değişim yapmış necip fazılıda çok sevmem..çünkü uçlar hep zarar verır vatana ve bize...
Nazım hikmeti yine savunmuyorum ama vatan haini diyede anmak hiç doğru değil kaldıkı şimdikilerle de kıyaslarsak topunu ülkeden atmak gerekir ;)....ama dediğim gibi şiirlerini çok sevsemde o da hatalarla dolu bir kimse ve onuda çok büyük bir üstad olarak göremem...bilmem anlatabıldımmı...
Müntesip
06-25-2008, 19:36
Necip fazıl ve Nazım hikmet karşılaştırılmaz diyen arkadaşlarım sizin yaptığınızda bir çeşit karşılaştırma değil mi?? :)
Bir çeşit parabol diyorsun yani ;) Aslına bakarsan buradaki açıklama sanırım ikisininde benzer olamayacak kadar farklı oldukları içindi ancak bunu karşılaştırma olarak algılamışsınız . Keşke altına not düşseydim :) . Yani bu karşılaştırma değil açıklama ;)
Aslında dini savunmak ve anlatmaya çalışmak uç bir eylem değil her Mü'min'e farz olan bir eylem.aynı zamanda M.akif uç bir insandı ve direk açıklara hayvan diyor ve başörtüsüne laf söyleyenlerin yüzüne tükürüyordu şiirlerinde ;)
Değişim konusu teferruatlı bir konu onu ayrıntılı şekilde ele alırız.Bu kadar bilgilendirme yeter sanırım.
Nazım Hikmet'in şiirlerini okumak onu anmak için yeterlidir.Ekstra faaliyetlere gerek yok.
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,bir orman gibi kardeşçesine ! ;) "
Bir çeşit parabol diyorsun yani ;) Aslına bakarsan buradaki açıklama sanırım ikisininde benzer olamayacak kadar farklı oldukları içindi ancak bunu karşılaştırma olarak algılamışsınız . Keşke altına not düşseydim :) . Yani bu karşılaştırma değil açıklama ;)
Aslında dini savunmak ve anlatmaya çalışmak uç bir eylem değil her Mü'min'e farz olan bir eylem.aynı zamanda M.akif uç bir insandı ve direk açıklara hayvan diyor ve başörtüsüne laf söyleyenlerin yüzüne tükürüyordu şiirlerinde ;)
Değişim konusu teferruatlı bir konu onu ayrıntılı şekilde ele alırız.Bu kadar bilgilendirme yeter sanırım.
Nazım Hikmet'in şiirlerini okumak onu anmak için yeterlidir.Ekstra faaliyetlere gerek yok.
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,bir orman gibi kardeşçesine ! ;) "
Birincisi TDL ve edebiyat dersi okudaysanız eğer yaptığınız açıklama değil karşılaştırmaya girer bir öss öğrencisi olarak bunu belirtmek isterim..
Karşılaştırma : Birbiriyle ilgili iki ayrı kavramın, insanın, varlığın ben*zer ve farklı yönlerinin anlatılmasıdır.
Açıklama : Herhangi bir konu hakkında bilgiler vermek,bir şeyler öğretmek amacına yönelik anlatım biçimidir.(ki sizinle tartışabılırız belkı bir birbirimizden bir şeyler öğrenırız ama burda öznel fikirlerimi tartıştığımız için bana her şeyi anlatarak öğretmek gibi bir durumunuz olamaz zaten..bu cürreti size vermiyorum ;))
yani sizin yaptığınız bir çeşit karşılaştırmadır.....
İkincisi Mehmet akife değinmişsiniz...Mehmet akif açık olanlara hayvan dememiş , açıklığı medeniyet olarak görenlere, başörtüsüne el uzatanlara , medenıyeti kıyafette görenlere, bakınız hayvanlarda açık o zaman onlarda medenı demiş laf hak edene laf güzel laf sölemış yanı...ikisi aynı şey değil karıştırmamak lazım....Bende açık bir insanım ama bugun bende başörtülüye uzanan elleri kınarım yuzlerıne tükürürüm bilmem anlatabildimmi.....yanı bu uçluk değildir..uçluk olan zaten zorla kafaları açmaya çalısanların yaptığıdır....
Açık bir insana hayvan demek çok büyük bir hakarettir...bu hakareti hiç bir insan hele hele bir sanatçı yapamaz...hele de Mehmet akifin bu saygısızlıgı yaptıgını öne sürmek bile benım gözümde bu sanatçıya bir hakarettir...
talhacan
06-30-2008, 13:38
Ya anası atası rusya imiş nie Türkiyede analıyoki bu vatan haini gitsin rusyada anılsın.
Müntesip
06-30-2008, 14:01
Birincisi TDL ve edebiyat dersi okudaysanız eğer yaptığınız açıklama değil karşılaştırmaya girer bir öss öğrencisi olarak bunu belirtmek isterim..
Karşılaştırma : Birbiriyle ilgili iki ayrı kavramın, insanın, varlığın ben*zer ve farklı yönlerinin anlatılmasıdır.
Açıklama : Herhangi bir konu hakkında bilgiler vermek,bir şeyler öğretmek amacına yönelik anlatım biçimidir.(ki sizinle tartışabılırız belkı bir birbirimizden bir şeyler öğrenırız ama burda öznel fikirlerimi tartıştığımız için bana her şeyi anlatarak öğretmek gibi bir durumunuz olamaz zaten..bu cürreti size vermiyorum ;))
yani sizin yaptığınız bir çeşit karşılaştırmadır.....
İkincisi Mehmet akife değinmişsiniz...Mehmet akif açık olanlara hayvan dememiş , açıklığı medeniyet olarak görenlere, başörtüsüne el uzatanlara , medenıyeti kıyafette görenlere, bakınız hayvanlarda açık o zaman onlarda medenı demiş laf hak edene laf güzel laf sölemış yanı...ikisi aynı şey değil karıştırmamak lazım....Bende açık bir insanım ama bugun bende başörtülüye uzanan elleri kınarım yuzlerıne tükürürüm bilmem anlatabildimmi.....yanı bu uçluk değildir..uçluk olan zaten zorla kafaları açmaya çalısanların yaptığıdır....
Açık bir insana hayvan demek çok büyük bir hakarettir...bu hakareti hiç bir insan hele hele bir sanatçı yapamaz...hele de Mehmet akifin bu saygısızlıgı yaptıgını öne sürmek bile benım gözümde bu sanatçıya bir hakarettir...
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim ;)
Ancak benim yaptığım karşılaştırma değil ortak bir özne de iki şahısı tanımlamak manasında oldugundan dolayı ben buna karşılaştırma demiyorum.Sizin ne anladıgınız çok önemli ancak ben anlatmak istediğimi gayet açık söylemişim sanırım.
Gel gelelim M.akif'e ;
"Kim demiş avrupa milleti daha medeni ,
Çırılçıplak bedeni,
Medeniyet dediğin açmaksa bedeni ,
Hayvanlar sizden daha Medenî."
Burada Avrupa milletini tanımlarken bedenin cıplak olmasını ve medeniyeti çıplaklıkla bütünleştiren bazı laikçilerimize söylüyor bu sözü ( Kim bu laikçiler ,o zamanın burjuvaları ve kılık kıyafet yasasını onaylayanlar sanırım )
"Batmakta zalimin gözüne bacımın örtüsü,
Tükürsem acırım billahi yüzüne."
Kimin gözüne batııyordu da devlet dairelerinden aldılar,evlerine hapsetmeye çalıştılar başörtülü bacılarımızı.
Bunları düşündüğümüz zaman din aleyhine yapılan icraatları inceden inceye igneliyor M. Akif . Şimdi bir karşılaştırma yapalım ;) N.Fazıl'da din düşmanlığı yapan insanlara karşı tavrını koyuyordu,bu durumda ikiside aynı paralel oluyor. ;)
Köylü sınıfı, inkılâbın sadece kuyruğudur. Evet, kesilecek ve atılacak kuyruğu!.. Sizin sınıfınız artık temizlenmeye mahkûmdur, yoldaş! Evet, temizlenmeye ve süpürülmeye!" Bu cümleler, Nazım Hikmet'e ait. 1922'de St. Petersburg varoşlarındaki Udelnaya kampında Şevket Süreyya Aydemir'e söylüyor; Vâlâ Nurettin de şahit. Şaşırtıcı mı? Söyleyenin gelmiş geçmiş en ünlü Türk şairi olmasının dışında şaşırtıcı değil; çünkü, gönül verdiği ihtilalci ideoloji böyle buyurmaktadır. Alev Alatlı'dan alıntıdır.
Türk Devrimi
07-07-2008, 22:39
İLK ONCE ANLAYACAKSIN SONRA KARAR VERECEKSIN ANLAMADAN IKI SATIR OKUMADAN ANNEANNEM DE KONUSUR
Duygu'Seli~
07-07-2008, 23:52
İLK ONCE ANLAYACAKSIN SONRA KARAR VERECEKSIN ANLAMADAN IKI SATIR OKUMADAN ANNEANNEM DE KONUSUR
O halde Anneanneni getir onunla konuşalım.. ;)
O halde Anneanneni getir onunla konuşalım.. ;)
Anlamıyorum ki bu insanlar bizle mi yaşıyor...Kimin ne okuyup okumadığını nasılda biliyor ermiş mübarek ermiş... ;)
elif zeynep
07-08-2008, 22:51
arkadaşlar isteyen anar istemeyen anmaz, sen ne söylersen söyle ; yine o kimse Nazım da Nazım der, başka bir şey demez.
Sen moskova sevdalısı dersin, o hala Nazım'ın ortaya atılmış vaasiyetinden "beni vatanımın bir köşesine defnedin" den bahseder.
Anlamazlar, sen de ses tükenir, sözcükler incinir, onda bilgi olmadan fikir çoktan oluşmuştur bile.
Konuşmaya bile deymez...
Okumadığımızı nerden Biliyorsun
Sen önce Necip Fazılı anla ondan sonra yaz
elif zeynep
07-09-2008, 12:35
siz okuyup epey benimsemşsinizidir tahminimce. Hangi beyiti aklınıza takıldı paylaşırsanız, biz de belki anlamaya çalışırız. Ben okudum, anlamaya
çalışacak bir iki sözcük dahi bulamadım, bulamazsınız da zaten. Nazım, sadece fikirde kalmış, sürekli savunduğu ve hapislerde yattığı fikirlerini;
mısralara bile aktaramamış. O'nun mısralarını okuyan ne düşüneceğini anlayamıyor bile, ortaya atılmış bir söz yığınından ibaret sadece.
Zaten kendisi bile, bir türlü kişiliğini oluşturamamış; Moskova aşkıyla yanarken bile, Moskova O'nu şair dahi görmemiştir. Aksiyon sahasında kıtlık
yaşamış, bir türlü dengesini bulamamıştır.
" Necip Fazıl, Serdengeçti ve Nazım ayni koğuştadır N.Fazıl dertlidir bir ora bir bura volta atar sigara üstüne sigara yakar durur, Serdengeçti gayet neşeli ve Nazım ise tuttuğuna komünizmi anlatır durur. Bir gün yine Nazım birine komünizmi anlatırken, Serdengeçti yanına yaklaşır derki:
—Üstat bu komünizm nedir?
Nazım kendinden gayet emin derki;
—Elini sol cebime at
Bizimkisi hemen atar Nazım der :
—Ne buldun
—İki 25 kuruş der.
Nazım der birini al Serdengeçti alır Nazım, gururla :
—İste komünizm bu der
Bizimkisi alışır her gün elini Nazım’ın cebine atar ne çıkarsa yarısını alır. Bir gün Nazım’a 50 lira gelir bizimkisi sormadan hemen elini Nazım’ın cebine atar ve yarısını almak ister Nazım hemen müdahale eder
—Hop hop ne oluyor der.
Serdengeçti:
—Üstat yarısı benim değimliydi der. Nazım:
—O kadar da uzun boylu değil der Serdengeçti orada taşı gediğine kor:
—İste! Komünizm dedikleri 25 kuruşluk bir şeymiş…
"
inandığı davası bile bu kadar basit olan bir kimse, mısralarını nasıl dolu dolu önümüze sürerler, işte burada hayrete düşerim.
Tam isabet iyi bakış açısı...teşekkürler paylaşım için...
İlginç..burda bahsettiğimiz nazım hikmetin siyasi görüşü olsa tamam haklısınız derim...bende o görüşü benimsemiyorum ve bu hikaye görüşüyle ilgli...Ve yine diyorum haklıssınız..
Ama bizim burda tartıştığımız sanatıysa eğer hiç bir alakası yok bu hikayenin bu konu ile...
elif zeynep
07-09-2008, 17:48
Tamam da Nazım Hikmet zaten, fikirlerini sanatına benimsetmek için öne çıkmış, ama bir türlü hem aksiyon hem sanatın keyfiyeti ve tefekkürü
noktasında yerini bulamamıştır. Nazım Hikmet, bir şair olmaktan çok, fikirleriyle gündemi meşgul etmektedir ; Onun sanatını öve öve bitiremeyenler
de , onun mısralarından bir tane ezberlerinde olduğunu sanmıyorum, elbette ki fikirlerinin onlar açısından uygunluğudur.
Bazıları vardır ki, Necip Fazıl'ı "Büyük Doğu " olmadan, Nazım Hikmet'i " komünizm hakkındaki görüşleri" olmadan değerlendiremezsiniz.
Çünkü aksiyon sahasında -ki nazım hikmet bu yönde sadece üç beş slogana takılmaktan ibaret-, fikirleri bilmelisiniz ki sanatını iyi analiz edebilesiniz.
Tamam da Nazım Hikmet zaten, fikirlerini sanatına benimsetmek için öne çıkmış, ama bir türlü hem aksiyon hem sanatın keyfiyeti ve tefekkürü
noktasında yerini bulamamıştır. Nazım Hikmet, bir şair olmaktan çok, fikirleriyle gündemi meşgul etmektedir ; Onun sanatını öve öve bitiremeyenler
de , onun mısralarından bir tane ezberlerinde olduğunu sanmıyorum, elbette ki fikirlerinin onlar açısından uygunluğudur.
O zaman tezinizi şöyle çürüteyim...Nazım Hikmetin fikirlerini benimsemesemde sanatçı kişiliğini çok severim..Bir çok şiirini ezbere bilirim...
Bazıları vardır ki, Necip Fazıl'ı "Büyük Doğu " olmadan, Nazım Hikmet'i " komünizm hakkındaki görüşleri" olmadan değerlendiremezsiniz.
Çünkü aksiyon sahasında -ki nazım hikmet bu yönde sadece üç beş slogana takılmaktan ibaret-, fikirleri bilmelisiniz ki sanatını iyi analiz edebilesiniz.
Sadece siyasi şiirleri üzerinde dursak haklısınız derdim...Ancak biz tüm sanat yaşamları boyunca verdiği ürünlerden bahsediyoruz...Ve Nazım hikmetin yada necip fazılın sadece siyasi şiirleri yok çok güzel aşk insanlık üzerine şiirleri var....Siz sırf size ters görüşlü diye tüm sanat hayatını silemzsiniz...
Siyasi kişiliğini öne çıkaran kullanan birazda o görüşteki insanlar aslında burda çok da yüklenmemk lazım nazım hikmete...Sizn yaptığınız da bir nevi sanatının önüne siyasi kimliğini sokmak değil mi....işte bu düşünceler yüzünden bugün bu durumda....
KUTLANICAK DOGRU YERDE DOGRU BİLGİLER EDİNMKE GEREKİR VATAN HAİNİ DAMAGASI VURARAK DİNCİLER SINIR SINIR DIŞI ETMİSTİR
elif zeynep
07-09-2008, 22:57
KUTLANICAK DOGRU YERDE DOGRU BİLGİLER EDİNMKE GEREKİR VATAN HAİNİ DAMAGASI VURARAK DİNCİLER SINIR SINIR DIŞI ETMİSTİR
anlayamadım ne dediğinizi, biraz açarsanız anlamaya çalışalım.
Arkadaşım eğri oturup doğru konuşalım..Dincilerin Nazım hikmeti sevmediği bir gerçektir fakat bu ülke şeriatla yönetilmiyor...Hangi dincinin çıkıp ben bunu vatan haini ilan ettim hadi atatlım diyebilme yetkisi var...Bu kararı veren bakanlar kuruludur...Yani biraz daha gerçekçi olalım isterseniz...Çocuk çocuk iddalar... ;)
Arkadaslar Bana göre de isteyen ansın NAZIM HİKMET'İ isteyen anmaz.Ama ben anmam.Anacaklar'a da birsey demeye hakkım olmadıgını düsünüyorum.
Arkadaslar Bana göre de isteyen ansın NAZIM HİKMET'İ isteyen anmaz.Ama ben anmam.Anacaklar'a da birsey demeye hakkım olmadıgını düsünüyorum.
Uzun zamandır ilk defa artı vercem...Çok haklısınız...
serdar-ı ekrem
07-10-2008, 14:04
nAZIM HİKMET AKİF'İN ŞİİRİ MARŞ OLARAK KABUL EDİLDİĞİNDE şöyle demiştir: Ne bileyim akif inanmış insan " Allah'sız ları anamayız
doğru tespit isteyen anar isteyen anmaz ha kaldıki bizim lügatımızda olan bir gençlik bence anmasın
ananlarada saygı duymak zorunda değilis unutmayın...Sadece hoşgörelim yada hiç bir duygu beslemeylim ;D
Ben bide şeyi anlamadım..Bu anmaktan kasıt nedir?? :-\
abdülaziz
07-10-2008, 19:47
Adını bile anmak istemediğim, aşağının bayağısı, şairim diye geçinen, bugün dar zihniyetteki insanların yaşatmaya çalıştığı şahıstan bahsediyorsanız bırakın anmayı unutturmalıyız.Üstad Necip fazıl'ın nazım hikmete ilk ve son hitapını okumanızı tavsiye ederim (bulamazsanız bende var)
tayyipleyiz
07-10-2008, 19:52
Üstad Necip Fazıl KISAKÜREK’in Nazım Hikmet’e İlk Ve Son Hitabı
Nâzım Hikmet!
Nafile çabalıyorsun.
Sana kızmıyorum. Kızmıyacağım.
Hiç bir operatör, ameliyat masasından kendisini yumruklıyan kanserliye, hiç bir gardiyan, parmaklığı içinden kendisine deli diye bağıran çılgına, hiç bir hâkim darağacı önünde küfürler savuran mahkûma kızamaz.
Ben kendimi, ne kanser operatörü, ne deli gardiyanı, ne de ağır ceza hâkimi şeklinde görmüyorum. Fakat görüyorum ki her hareketim, seninle hiç de alâkadar olmadığı halde, ciğerine neşter gibi saplanıyor, seni delilerin parmaklığı gibi bir azap çerçevesine hapsediyor ve başının üstünde ip varmış gibi kudurtuyor. Beni, doktor, gardiyan ve hâkim şeklinde gören sensin! Senin bu halini sezer sezmez artık sana kızmıyorum. Merhamet ediyorum.
Sanma ki ben öfke kabiliyetini kaybetmiş bir adamım. İnsan başiyle fare kafasını birbirinden ayıran tek hassa, bence fikir öfkesidir. Bir hiç için ölçüsüz öfkeler duyacak kadar alıngan ve hassas bir mizaç taşıdığımı sen de bilirsin. Fakat bu öfke, iyi kötü bir kudreti, bir şahsiyeti, bir mesuliyeti kalmış insanlara ve hadiselere karşıdır. Sen mazursun.
Çünkü iflâs nedir, onu bütün hacmiyle idrak ettin.
O kadar yalnızsın ki, etrafında bir sürü (namı müstear) dan başka kimse yok. O kadar konuşulmuyorsun ki, isminden ancak kendi (namı müstear) ların bahsediyor. Eskiden herkesin dilinde bir problem gibi gezinmeyi tercih eder ve bir dedikoduya, bir ankete doğrudan doğruya iştirak etmeyi Greta Garbo esrarına aykırı bulurdun. Şimdi bir yerde anket oldu mu, kıymeti ve seviyesi nedir, hiç düşünmeden, kapısı önünde aç biilâç bekleşen yedi sekiz kişinin başına en evvel sen geçiyorsun ve sıranı kaybetmemek için kimbilir nelere baş vuruyorsun? Fıkraların baş sahifelerden moda sahifelerine atılıyor, gene yazıyorsun. Hatırlanmak şartı ile ne hakaretlere razı değilsin? Tükürüğü bile uzun zaman gıda edindin. Şimdi o da yok. Bir zamanlar, şiirlerinde (kıllı ve kalın) olduğunu ilân ettiğin sarışın ve pembe ensenden, şunun bunun tokat izleri bile uçmuş. Zaman seni değil, yüz karalarını bile götürmüş. Ne hazin bir manzaran var. Akşamları, beyoğlu sokaklarında, yüzlerinde kalın bir duvak, ayaklarında bir çift siyah bot, ellerinde köpek başlı bir şemsiye, ağır ağır geçen sabık Rum aşüfteleri bile senin kadar merhamete şayan değildir. Artık nefret vermiyorsun. Zamanın hainliği önünde insanları tefekkür ve merhamete çağırıyorsun.
Bundan bir kaç ay evvel Bâbıâlide, Ştaynburg lokantasında seninle şöyle konuşmadık mı:
Ben - Gazetelere yazdığın bu fıkraları nasıl yazıyorsun, bu kadar adileşmeye nasıl tahammül ediyorsun?
Sen - Ne yapayım, ekmek paramı kazanıyorum. Başka ne yapabilirim?
Ben - Kendinden ve haysiyetinden bu kadar fedakârlık edeceğine niçin potin boyacılığı etmeyi tercih etmiyorsun?
Sen - Potin boyacılığı etsem, bir şey zannederler de beni bu işten menederler.
Kendisini bu kadar saçma bir mazeretle teselli ediveren, hakikatte tesellisi olmıyan seninle görüyorsun ki ben hiç bir gün kavga etmedim. Sana selâm verdim. Sana acıdım. Bu kadar düşmene -acısını ben duyuyormuşum gibi- razı olmadım.
Şimdi bana -tam da senden bekliyebileceğim bir tarzda- çatıyorsun. Devlet günlerinde seni rakip diye almaya tenezzül etmeyen adam, bu perişan halinde sana nasıl tenezzül eder? Artık sen benim gözümde hiç bir şeyi temsil etmiyorsun. Ne hokkabaz şiirini, ne işporta komünizmanı, ne hile ustalığını, ne 24 saatlık reklâm açık gözlülüğünü... Senin nene mukabele edeyim?
Aynı ideoloji içinde vaktiyle sarma dolaş olduğun ve içlerinde fikirlerine taban tabana zıt olmama rağmen konuşulabilecek insanlar bulduğum gruplar, yani sana benden daha yakın zümreler bile seni, fikir ve sanat âdiliğinin, dolandırıcılığının prototipi diye gösteriyorlar. Bana ne düşer?
İşte açıkça söylüyorum: Ben senin kâbusun, geceleri uykuna giren umacın, her an yokluğunu hissettiren şeytanınım. Sana acıyorum. Fakat elimden ne gelir?
Çektiğin yokluk ıstırabına hürmeten, sana vaktile vermediğim şerefi veriyorum. Seninle ilk ve son defa olarak konuşuyorum. Fakat hepsi bu kadar. Dediğim gibi sen, bence artık mazursun. Seni affediyorum, ve ne yapsan affedeceğim. Bu vaade güvenerek istediğini yap! Sakın bu fırsatı kullanmamazlık etme!
Yalnız bil ki, sönmüş ve pörsümüş hüviyetine, o kadar muhtaç olduğun ve elde etmek için ne yapacağını bilemediğin hayatı nefhedemiyeceğim.
Ölü diriltmek ve müflis kurtarmaktan âcizim.
Benim hakkımda, içinde hapsettiğin şeylerin hacmini bilmiyorum. Rivayete göre üç perdelik bir piyes, rivayete göre bir roman...
Fakat sana karşı hiçbir taktiği kalmamış adamın, bütün bir samimiyet ve açıklıkla içini tasfiye etmesine rağmen söyleyebileceği her şey ve sırf sana hitap etmekle düşebileceği bayağılık burada toptan ve ebediyen nihayete eriyor.
İşte görüp göreceğin rahmet!
(11 Nisan 1936)
Adını bile anmak istemediğim, aşağının bayağısı, şairim diye geçinen, bugün dar zihniyetteki insanların yaşatmaya çalıştığı şahıstan bahsediyorsanız bırakın anmayı unutturmalıyız.Üstad Necip fazıl'ın nazım hikmete ilk ve son hitapını okumanızı tavsiye ederim (bulamazsanız bende var)
Abartmayın isterseniz...Sevmek zorunda değilsiniz ama bu size hakaret etme hakkını vermez...Bir tane dahi olsa güzel şiirinin olması bile türk şiir tarihinin bir zenginliğidir...En azından bunun için saygı gerekir.
Gördüğüm kadarıyla Necip fazıl her fırsatta Nazım hikmete lafını sokuyor ama ben daha nazım hikmetin bir saygısızlığına rastlamadım...(bu konuda içimden nazıma yalşaka bile demişimdir)
Peki ya Necip fazılın derdi nedir??Yani tamam sevmezsin falan da bu kadar da olmaz ki...Değer vermediğin bu kadar kötü gözle baktığın adamla ilgilenmezsin olur biter...Peki ya bu yapılan ne derece doğru...Baksanıza adaam son hitaba kadar yazmış...Bu normalmi sizce...Bence Necip fazıl da da var bir problem ya neyse...
tayyipleyiz
07-10-2008, 20:03
Buud farkı var en başta ... Kaale almak, onun kurtuluşuna belki onun anlayacağı dilden belki de; hitabeti tarafında olarak bir serzeniş var. Nazım bundan rahatsız değilken bize söz düşmez sanki ... :)
Buud farkı var en başta ... Kaale almak, onun kurtuluşuna belki onun anlayacağı dilden belki de; hitabeti tarafında olarak bir serzeniş var. Nazım bundan rahatsız değilken bize söz düşmez sanki ... :)
Bende bundan bahsediyorum...Nazım o kadar benimsemiş ki belki de ses çıkarmıyor...Necip fazıl da kızgın gözüksede önemsiyor demekki sürekli uyarıda bulunuyor...
Evet bana laf düşmez ama başkalarına sürekli iki şair düşmanmış gibi göstermek düşmez, sürekli aa bakın Necip Nazıma ne güzel hakaret etmiş demek düşmez...Sürekli biri haklı mükemmel diğeri iğrenç adamın teki olarak göstermek düşmez...
Benim derdim ne necip fazılla ne nazım hikmetle...Burda böyle konuştuğuma bakmayın solcularda nazımı savunduklarında bende Necip fazılı el üstünde tutarım onlardan da sizden aldığım tepkiyi alırım..Benim derdim onla bunla değil benim derdim haksızlıkla.....
tayyipleyiz
07-10-2008, 20:13
NFK bir gün haLici izLerken arkasına Nazım Hikmet geLmiş..
NFK Saçı sakaLı birbirine karıŞmış bir vaziyette iken..
- Ne o Necip Maymuna Dönmüşsün..
NFK Yüzünü Nazım Hikmete döner ve
- Evet Şimdi döndüm ..
Bakın bu da Nazım' ın hitabı ... :)
tayyipleyiz
07-10-2008, 20:14
Bende bundan bahsediyorum...Nazım o kadar benimsemiş ki belki de ses çıkarmıyor...Necip fazıl da kızgın gözüksede önemsiyor demekki sürekli uyarıda bulunuyor...
Evet bana laf düşmez ama başkalarına sürekli iki şair düşmanmış gibi göstermek düşmez, sürekli aa bakın Necip Nazıma ne güzel hakaret etmiş demek düşmez...Sürekli biri haklı mükemmel diğeri iğrenç adamın teki olarak göstermek düşmez...
Benim derdim ne necip fazılla ne nazım hikmetle...Burda böyle konuştuğuma bakmayın solcularda nazımı savunduklarında bende Necip fazılı el üstünde tutarım onlardan da sizden aldığım tepkiyi alırım..Benim derdim onla bunla değil benim derdim haksızlıkla.....
Hiç şüphem olmadı, bundan beril hanım ... :)
NFK bir gün haLici izLerken arkasına Nazım Hikmet geLmiş..
NFK Saçı sakaLı birbirine karıŞmış bir vaziyette iken..
- Ne o Necip Maymuna Dönmüşsün..
NFK Yüzünü Nazım Hikmete döner ve
- Evet Şimdi döndüm ..
Bakın bu da Nazım' ın hitabı ... :)
Demek ki hitap şekilleri buymuş işte bir biriyle bakınız Necip fazıl cevabını vermış dediğiniz gibi burda bize laf düşmez sanırım... Bu benim yazıma cevap değil ki :) İlle bir tarafı yermek zorunda mıyız....
Ve ben bir şey hissettim bazı arkadaşlardan...Hani bazılarının gözünde Atatürk nasıldır..Onların yanında eleştirmezsin tek söz söyleyemezsin ve Atatürk puttur resmen...
Aynı şeyi Necip fazıl için yapan arkadaşlar var ki bu çok yanlış...Bir kelime söyleyince gözleri dönüyor resmen...
Hiç şüphem olmadı, bundan beril hanım ... :)
:) Sağolun...
tayyipleyiz
07-10-2008, 20:21
İsteyen yersin, eksiklerini söylesin .Sevenler de cevap versin. "Demokratik" olan da bu sanki ... :)
Demokrat
07-10-2008, 21:31
Nazim Hikmet sairdir hemde öyle, böyle degil tam anlamiyla sairdir ancak Nazimin hatasi yasadigi topraklarin degerleriyle ters düsmesidir..
Eger anmak onun siirlerini okumaksa siirlerini severek okuyorum dolayisiyla onu anmis bulunuyorum.. Nazima gelene kadar nice vatan hainleri varki öyle nazim gibi sürgünde vatan hasretiyle ömürlerini bitirmediler krallar gibi bu ülkenin en üst mevkilerinde bulundular ve yaptiklariyla yada yapmadiklariyla ülkemizi yillarca geriye getirdiler!
Nazim Hikmet sairdir hemde öyle, böyle degil tam anlamiyla sairdir ancak Nazimin hatasi yasadigi topraklarin degerleriyle ters düsmesidir..
Eger anmak onun siirlerini okumaksa siirlerini severek okuyorum dolayisiyla onu anmis bulunuyorum.. Nazima gelene kadar nice vatan hainleri varki öyle nazim gibi sürgünde vatan hasretiyle ömürlerini bitirmediler krallar gibi bu ülkenin en üst mevkilerinde bulundular ve yaptiklariyla yada yapmadiklariyla ülkemizi yillarca geriye getirdiler!
Hah işte böyle deyin öpeyim başıma koyayım...Yeter ki yiğidi öldürün de hakkını yemeyin...
Demokrat
07-11-2008, 18:00
Hah işte böyle deyin öpeyim başıma koyayım...Yeter ki yiğidi öldürün de hakkını yemeyin...
Farkli bir seymi dememizi bekliyordun :).. Ben Nazim Hikmetin siirlerini severek okurum evet dünya görüslerimiz uyusmaz ama bu onun büyük bir sair olmadigi anlamina gelmez ki.. ;)
Nazima gelene kadar nice vatan hainleri varki öyle nazim gibi sürgünde vatan hasretiyle ömürlerini bitirmediler krallar gibi bu ülkenin en üst mevkilerinde bulundular ve yaptiklariyla yada yapmadiklariyla ülkemizi yillarca geriye getirdiler!
tabi dediklerinize hak vermek isterdim ama; vatanına sadık kalmayan,yurdunu kendi çıkarları için 2.plana atan kişiler ne zamandan beri vatan hasreti çeker oldu ve yahut ne zamandan beri anılır oldu...tabiki hainlik yapıpta ülkenin başında bile olanlar oldu ama demek değildir ki Nazım'la eş değer değiller..ne yani sadece Nazım hikmet sürgüne gönderildiği için mi anmalıyız...
Demokrat
07-11-2008, 22:52
Nazima gelene kadar nice vatan hainleri varki öyle nazim gibi sürgünde vatan hasretiyle ömürlerini bitirmediler krallar gibi bu ülkenin en üst mevkilerinde bulundular ve yaptiklariyla yada yapmadiklariyla ülkemizi yillarca geriye getirdiler!
tabi dediklerinize hak vermek isterdim ama; vatanına sadık kalmayan,yurdunu kendi çıkarları için 2.plana atan kişiler ne zamandan beri vatan hasreti çeker oldu ve yahut ne zamandan beri anılır oldu...tabiki hainlik yapıpta ülkenin başında bile olanlar oldu ama demek değildir ki Nazım'la eş değer değiller..ne yani sadece Nazım hikmet sürgüne gönderildiği için mi anmalıyız...
Ya yazdiklarimi iyi okumuyorsunuz yada ben yanlis aksediyorum.. Nazimi anmak ne anlama geliyor onu bile daha anlamadim!..
Sayin arincta nazimin mezarinin basina gitti ve onun siirlerinden dörtlük okudu o tarz bir anma mi yoksa siirleriyle onu yadetmek mi!..
ben nazimin vatan hainligi meselesine girmeyecegim o konu cok su götürür ben olaya bir siirsever yönünden bakiyorum..
ben Necip Fazilin siirlerinde kendimi bulurum, nazimin siirlerinde ülkemi bulurum herkes ne bulmak istiyorsa bulabilir..
bu anma konusuda kisiden kisiye degisir anmaktan kastin ne oldugunu bir anlayabilsem bende bu konuda somut bir görüs belirtecegim..
Birde benim söylemim gayet acik nazim vatan haini oldugu gercekcesiyle sürgüne gönderilirken bazilari resmen bastaci yapildi ancak vatan haini ilan edilen nazimin ülkesine ne kadar hasret duydugu ve sevdigi siirlerinde kendini acikca ifade ediyor..
elif zeynep
07-12-2008, 21:29
haklısınız haklı değilsiniz, bilemiyorum. Nasıl geliyorsa içinizden öyle davranın. ben vatan hasretini, moskova özlemiyle tutuşan bir şairin kaleminden okumak istemiyorum..
Nazım Hikmet gibi bir dinsizi anmak en büyük günahtır.Hiçbir müslüman bir kafiri anamaz.Ruslar ansın onu, zaten çok severdi kafir rusları.
adamin son dilegi türkiyeye gömülmekti ve bunu yapmadilar
Demokrat
07-14-2008, 12:12
Nazım Hikmet gibi bir dinsizi anmak en büyük günahtır.Hiçbir müslüman bir kafiri anamaz.Ruslar ansın onu, zaten çok severdi kafir rusları.
Madem fetvayi verdiniz birde siirlerini okumak caizmidir o konuda bir aciklama yapsaniz, malum basbakanimiz, meclis baskanimizda siirlerinden dörtlükler okududa 8)
Kemalist59
07-14-2008, 13:51
En beğendiğim yorum diyebilirim.+1 VERİYORUM ABİ...
Madem fetvayi verdiniz birde siirlerini okumak caizmidir o konuda bir aciklama yapsaniz, malum basbakanimiz, meclis baskanimizda siirlerinden dörtlükler okududa 8)
Bir gözlükte ben takayım... 8)
abdülaziz
07-18-2008, 21:55
[quote=abdülaziz ]
Abartmayın isterseniz...Sevmek zorunda değilsiniz ama bu size hakaret etme hakkını vermez...Bir tane dahi olsa güzel şiirinin olması bile Türk şiir tarihinin bir zenginliğidir...En azından bunun için saygı gerekir.
[/quoteSORUNDA burda zaten.
türk edebiyatına bir tane bile güzel şiir ya da eser kazandıramamıştır. o bir edebiyatçı falan deildir.
sanatı da yoktur
onun şiirinden zevk alanları anlayamıyorum.zevkler tartışılmaz ama bu adamın şiirinde zevk olmadığı için karışma hakkını buluyorum kendimde.
abdülaziz
07-18-2008, 21:58
nurcu arkadaş çok doğru söylemiş
Madem fetvayi verdiniz birde siirlerini okumak caizmidir o konuda bir aciklama yapsaniz, malum basbakanimiz, meclis baskanimizda siirlerinden dörtlükler okududa
bunu diyen demokratmıdır nedir neyle dalga geçtiğine dikkat etsin.
KAPİTALİST
07-18-2008, 21:59
Nazım Hikmet çok büyük bir vatanseverdir. Anılmaması vatana ihanettir.
Demokrat
07-18-2008, 23:41
Bu aksam yine fazla kacirmissin :)
gitti malessef bekle dedik demokrat gelecek dedik dinlemedi küfretti gitti :D
Demokrat
07-18-2008, 23:59
gitti malessef bekle dedik demokrat gelecek dedik dinlemedi küfretti gitti :D
bensiz "muhalefet" partisi yapmissiniz,alacaginiz olsun.. :).. ya birisi bana Atatürk orman ciftliginin numarasini versin oradaki görevlilere kizacagim bari su mübarek günde sunlari kafesinden cikarmasinlar :)
By.Dreem
09-01-2008, 15:47
Hadi canım sende abartmışsın.
Yemişim nazım hikmeti.
Allahsızları hiç sevmedim sevmiyeceğimde.
Vatan Şairi vatanında ölür Rusyada değil.
Yemişim nazım hikmeti.
Gönderenler utansın. Gitmek zorunda bırakanlar utansın.
ve olaya Nazım'ın tarafından bakmayanlar onu pervasızca eleştrip vatan haini yapanla da utansın...
Yemişim nazım hikmeti.
Gönderenler utansın. Gitmek zorunda bırakanlar utansın.
ve olaya Nazım'ın tarafından bakmayanlar onu pervasızca eleştrip vatan haini yapanla da utansın...
Uzaktan davulu duyupta sesini beğenmek kolay geliyor millete napcaksın....Acırım bu adamın fikrinden dolayı sanatına hakaret edenlere...Güzel söylemişsin RTE..
AkSa- 34
09-02-2008, 02:21
burda ne işi var kutlamaların.kütüğü nereye bağlıysa orda kutlasınlar >:(
nazım hikmet ne yaptı acaba?
milletvekilimiydi
basbakanmıydı
valimiydi
hadi hadi muhtar mıydı?
bu ülkeyi satmıs olsun hainlik yapmıs olsun?
hainler meclisde vergilerinizle maas alıyolar siz daha nazımı tartısıyorsunuz
nazım hikmet ne yaptı acaba?
milletvekilimiydi
basbakanmıydı
valimiydi
hadi hadi muhtar mıydı?
bu ülkeyi satmıs olsun hainlik yapmıs olsun?
hainler meclisde vergilerinizle maas alıyolar siz daha nazımı tartısıyorsunuz
Doğru bir yaklaşım bence her ne akadar içinde bize laf sokma niyeti olsada... :)
Nazım hikmetin sürgüne gönderilmesi hiç bir şeyi ispatlamaz çünkü o dönemde bu çok normaldi biri aksi bir ses çıkarıyorsa yolla sürgüne...
Nazım o dönemde sürgüne gönderildiyse bugün ki bir çok sanatçı siyatsetçi öyle şeyler yapıyorlar ki asılmamalılar o zaman....
Ya O 'nun hayatını bilmiyorsunuz kardeşim ve yahut vatanını yok sayıp ihanet edenleri vatansever sayıyorsunuz...
O'nun yaptıklarını göz önüne alınca vatana ihanet değil midir arkadaş diye kendime soruyorum ve size de...?
ister şair olsun ister padişah...Vatanına ihanet eden bizden değildir bu böyle bilinsin...
vesselam
Ya O 'nun hayatını bilmiyorsunuz kardeşim ve yahut vatanını yok sayıp ihanet edenleri vatansever sayıyorsunuz...
O'nun yaptıklarını göz önüne alınca vatana ihanet değil midir arkadaş diye kendime soruyorum ve size de...?
ister şair olsun ister padişah...Vatanına ihanet eden bizden değildir bu böyle bilinsin...
vesselam
nedir bu İhanet-i Vataniyye kanunu felsefeciliği...
Takrir-i Sukun da getirin de tam olsun bari...
zümrüdüanka
10-11-2008, 11:41
Şair ve yazarlarımızı direkt dışlamaktansa anlamaya çalışmayı tercih ederim , benim benimsediğim Üstad Necip Fazıl Kısakürek'tir, ama bu demek değilki diğer şair ve yazarları okumamak bilmemek lazım ... Nazım Hikmet'in vatan hakkında yazdığı şiirler hoşuma gidiyor bunuda belirtmeden geçmeyeyim.
Selamlarımla
şeriatçı
10-22-2008, 02:01
Nazım Hikmet islami bir bakış açısına sahip değildi bu açık zaten. Ama siyasi duruşuna bakarsak kendisi gerçek bir muhalifti. Aşağıda Stalini eleştiren bir şiiri var:
Taştandı tunçtandı alçıdandı kâattandı iki santimden yedi metreye kadar
Taştan tunçtan alçıdan ve kâattan çizmeleri dibindeydik şehrin bütün meydanlarında
Parklarda ağaçlarımızın üstündeydi taştan tunçtan alçıdan ve kâattan gölgesi
Taştan tunçtan alçıdan ve kâattan bıyıkları lokantalarda içindeydi çorbamızın
Odalarımızda taştan tunçtan alçıdan ve kâattan gözleri önündeydik
Yok oldu bir sabah
Yok oldu çizmesi meydanlardan
Gölgesi ağaçlarımızın üstünden
Çorbamızdan bıyığı
Odalarımızdan gözleri
Ve kalktı göğsümüzden baskısı binlerce taşın tuncun alçının ve kâadın
Stalin öldükten sonra onun baskısının ortadan kalktığını anlatıyor kısaca.
Aşağıda da Kemalist rejime muhalif oldukları gerekçesiyle katledilen 15 insan için yazdığı bir şiir var. Atatürkçüler bu yüzden sevmez bu şairi.
Özellikle şu kısmına dikkat:
Burjuva Kemal'in omuzuna binmiş
Kemal kumandanın kordonuna
Kumandan kahyanın cebine inmiş
Buradaki Kemal, Kemal Sunal değil, hangi Kemal olduğunu anladınız sanırım. :)
Şiirin tamamı:
28 Kânunusani
28 Kânunusani-Ta ata aa ta ta Ha ta tta ta
Tarih
sınıf-ların
mücadelesidir
1921Kânunusani 28
Karadeniz
Burjuvazi
Biz
On beş kassap çengelinde sallanan
On beş kesik baş
Yoldaş
Bunların sen
isimlerini aklında tutma
fakat28 kânunusaniyi unutma!
"Siyah gece
"Beyaz kar"
Rüzgar"
Rüzgar".
Trabzondan bir motor açılıyor
Sa-hil-de-ka-la-ba-lık!
Motoru taşlıyorlar
Son perdeye başlıyorlar!
Burjuva Kemal'in omuzuna binmiş
Kemal kumandanın kordonuna
Kumandan kahyanın cebine inmiş
Kahya adamlarının donuna
Uluyorlar
Hav... hav... hak... tü
Yoldaş unutma bunu Burjuvazi
ne zaman aldatsa bizi
böyle haykırır:
- Hav...hav...hak...tü
- Gördün mü ikinci motörü?
- içinde kim var?
- Arkalarından gidiyorlar.
- İkinci motör birinciye yetişti
- Bordoları bitişti
- Motörler sarsılıyor
- Dalgalar sallıyor Sallıyor dalgalar.
- Hayırİki motörde iki sınıf çarpışıyor
- Biz Onlar!
- Biz silahsız Onlar kamalı
- tırnaklarımız
- Kavga son nefese kadar
- Kavga
- Dişlerimiz ellerini kemiriyor
Kamanın ucu giriyor
- girdi...
- Yoldaşlar, ey!
artık lüzum yok fazla söze:
Bakın göz göze
- Karadeniz
On beş kere açtı göğsünü,
On beş kere örtüldü.
Onbeşlerin hepsi
Bir komünist gibi öldü
FarukARSLAN.
10-22-2008, 04:51
Yemişim nazım hikmeti.
Kanımca çok ağır hüküm vermişsiniz..
Nazımın özellikle 1921 -kırılma- yılındaki şiirleri
- Ağa Cami
- Mevlana
- Dergahın Kuyusu
- Yağmur
- Cemil Ölürken.
Şiirlerini bi okuyun derim ...
Ama; Berkley, Ayağa Kalkın Efendiler... gibi şiirleri de sözkonusu...
Yoksa adına rusyada pul bastırıldığını ve bir gemiye adını verildiğini hatta kendi isteğiyle “borjenski” soyadını aldığını biliyoruz..
Amma hepsinin üstüne birde nazımı anmak mı?.. ÜSTÜ KALSIN ..
BEN ŞİİR SEVMEM AMA nazım hikmet şiirleri bambaşka
Nazım Hikmet'in sabitleştirilmiş suçunun geçtiği bölümde; "siyasi fikirleri, mazisi, neşriyatı ve evvelki mahkûmiyetleri ile pek aşikâr bir suretle bir komünist propagandacısı olduğu anlaşılan" diye maddenin var oluşu anmamam adına yeterli bir sebeptir. Ama biliyoruz ki zaman en belirgin suçları dahi yıllar sonrasında yumaşatarak, tebessümle anmamıza neden olabiliyor.Ama bu değildir ki yıllar öncesinde Nazım Hikmet'in yaptıklarına bugün müsemma gösterilsin. Zamanında varolan insanlığa akranlarıma Kominizmin öncülüğünde, provoke amaçlı içtihatlarını savunup uygulayıp, beyinlerine sızmaya çalışıyorsa bugünde benim böylesi bir fikre saygı duymama alternatifim vardır.Ve sonuna dek kullanırım..Güzel şiirleri kadar güzel eylemleri olsa idi saygıyla anılıyor olması kaçınılmaz olurdu diyede düşünmekteyim..
Nazım Hikmet'in sabitleştirilmiş suçunun geçtiği bölümde; "siyasi fikirleri, mazisi, neşriyatı ve evvelki mahkûmiyetleri ile pek aşikâr bir suretle bir komünist propagandacısı olduğu anlaşılan" diye maddenin var oluşu anmamam adına yeterli bir sebeptir. Ama biliyoruz ki zaman en belirgin suçları dahi yıllar sonrasında yumaşatarak, tebessümle anmamıza neden olabiliyor.Ama bu değildir ki yıllar öncesinde Nazım Hikmet'in yaptıklarına bugün müsemma gösterilsin. Zamanında varolan insanlığa akranlarıma Kominizmin öncülüğünde, provoke amaçlı içtihatlarını savunup uygulayıp, beyinlerine sızmaya çalışıyorsa bugünde benim böylesi bir fikre saygı duymama alternatifim vardır.Ve sonuna dek kullanırım..Güzel şiirleri kadar güzel eylemleri olsa idi saygıyla anılıyor olması kaçınılmaz olurdu diyede düşünmekteyim..
nazım hikmet şiirleri ile gerçekleri halka anlattıgı için hapiste yatmıştır.
unutmayın tayyip erdoganda zamanında bir şiir yuzunden hapse girmişti.
İntifada
07-10-2010, 18:22
Necip Fazıl Kısakürek görmüş bir memleketin evlatlarının nazımla çok işi olduğunu sanmam...
İntifada
07-10-2010, 18:23
Necip Fazıl Kısakürek görmüş bir memleketin evlatlarının nazımla çok işi olduğunu sanmam...
nazım hikmet şiirleri ile gerçekleri halka anlattıgı için hapiste yatmıştır.
unutmayın tayyip erdoganda zamanında bir şiir yuzunden hapse girmişti.
1. Siz hangi gerçeklerden bahsediyorsunuz ?.. ( veya Nazım Hikmet hangi gerçekleri halka göstermeye çalışmış ?.. )
2. Nazım Hikmet'in hapiste yatma nedeni ile Başbakanımız Tayyip Erdoğan'ın hapiste yatma nedeni arasında sadece benzerlik şiir okumaları ' dır .. Kalkıp da nasıl " unutmayın tayyip erdoganda zamanında bir şiir yuzunden hapse girmişti. " gibi sanki aynı gerçekleri halka göstermişler de , aynı dava adamlarıymışlar da , hapse aynı sebepten girmişler de gibi gösterebiliyorsunuz ? ..
* Bilmiyorum kimbilir sözlerinizi yanlış anlamış da olabilirim .. Ama biraz bu üzerinde durduğum noktaları açıklarsanız sevinirim ???
1. Siz hangi gerçeklerden bahsediyorsunuz ?.. ( veya Nazım Hikmet hangi gerçekleri halka göstermeye çalışmış ?.. )
2. Nazım Hikmet'in hapiste yatma nedeni ile Başbakanımız Tayyip Erdoğan'ın hapiste yatma nedeni arasında sadece benzerlik şiir 'dir .. Kalkıp da nasıl " unutmayın tayyip erdoganda zamanında bir şiir yuzunden hapse girmişti. " gibi sanki aynı gerçekleri halka göstermişler de aynı dava adamlarıymışlar da hapse aynı sebepten girmişler gibi gösterebiliyorsunuz ? ..
* Bilmiyorum kimbilir sözlerinizi yanlış anlamış da olabilirim .. Ama biraz bu üzerinde durduğum noktaları açıklarsanız sevinirim ???
nazım şiirleriyle gerçekleri anlatıyor.
nazım şiirleriyle gerçekleri anlatıyor.
Bakıyorum da hala gerçekler deniliyor .. Hangi gerçekler diyorum bende , anladığınız gerçekleri biraz açarsanız sevinirim :hmm
kore savaşı 23 centlik asker şiirini oku mesela
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Zg3gn2WqPrI&hl=en_US&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Zg3gn2WqPrI&hl=en_US&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
8 subat 1977 tarihli Y.MILLI MÜCADELE dergisi !
Nazim Hikmetin kimligi hakkinda neler yaziyor:
"Aslen bir Yahudi. Anne tarafindan büyük dedesi Ferit Mustafa
Celalettin Pasa, asil adi Konstantin BORJENSKİ; olan bir
Polonya Yahudisi. Baba tarafindan büyük dedesi Mehmet Ali Pasa ise
Fransiz kökenli olup; protestan mezhebine bagli Magdeburg'lu Karl de
Trois soyuna mensup.."
Bu gerçek Nazim Hikmet tarafindan bir siirinde
söyle teyid edilmistir:
"Lehistan'dan gelmis dedelerimden biri...
Gögsümüzü kabartmiyor degil
Dedelerimden birinin lehli olusu..."
İntifada
07-10-2010, 20:40
novek birşey sorucam peki 93 harbiyle alakalı bir şey yazmışmı nazım hikmet?
mesela 93 ta bizi perişan eden mitah paşa ve avanesi hakkında...
ordunun başına getirilen polonya yahudisi ama kimliği farklı gösterilen mehmet ali paşa dene adam yani dedesine?
EpiVaTeS
07-10-2010, 23:00
neyini anlayacaz...
moskof aşığının...???
neyini anlayacaz...
moskof aşığının...???
moskova aşkı yoktu nazımın sosyalizm aşkı vardı.
Bizimde şeriat aşkı var çok şükür. Hz ömerin başını çektiği şeriat dağ başında bir hayvan aç kalsa hesabını ömere sorarlar diyen ömerlerin şeriatı..
Hüdaverdi
07-11-2010, 00:14
Bir edebiyat toplantısı sırasında Nazım sahnede şiir okur ve akabinde oturan topluluk içinde bulunan Üstad'ı sahneye davet eder ve Üstad'a şöyle bir teklifte bulunur:
-Birtane ben kendi şiirimden okuyayım, bir tane de sen kendi şiirinden oku.
Üstad kendi şiirini okumayı pek doğru bulmadığını söyler ve Nazım'ı kendi silahı ile vurmanın tadını hissedercesine teklife teklif ile karşılık verir:
-Ben senin şiirinden bir tane okuyayım sen de benimkilerden bi tane oku
Nazım bu teklifi kabul eder ve başlar Üstad'ın 'Ölünün Odası' şiirini kendine has üslubu ile okumaya. Şiir biter salonda bir alkış patlar. Sıra Üstad'a gelmiştir. Üstad nazımın sonu 'in-çık, çık-in" şeklinde biten şiirini düz bir şekilde okur ve bitirir. Salonda derin sessizlik....
Üstad nükteyi patlatır, noktayı koyar;
-Bak nazım! Benim gibi adam senin şiirini okuyor da yine de bişey olmuyor. :saygılar:
Üstad Necip Fazıl'ı anlamak,bilmek,okumak varken,neden bir çapulcu ile uğraşayım vakti mi harcayım ki ? Bu kadar basit.
EpiVaTeS
07-11-2010, 00:16
moskova aşkı yoktu nazımın sosyalizm aşkı vardı.
Sosyalizm mi yoksa Komunizm mi aşkıydı...
bırak bu işleri basbaya komunizm ve lenin aşığı idi...
Bir edebiyat toplantısı sırasında Nazım sahnede şiir okur ve akabinde oturan topluluk içinde bulunan Üstad'ı sahneye davet eder ve Üstad'a şöyle bir teklifte bulunur:
-Birtane ben kendi şiirimden okuyayım, bir tane de sen kendi şiirinden oku.
Üstad kendi şiirini okumayı pek doğru bulmadığını söyler ve Nazım'ı kendi silahı ile vurmanın tadını hissedercesine teklife teklif ile karşılık verir:
-Ben senin şiirinden bir tane okuyayım sen de benimkilerden bi tane oku
Nazım bu teklifi kabul eder ve başlar Üstad'ın 'Ölünün Odası' şiirini kendine has üslubu ile okumaya. Şiir biter salonda bir alkış patlar. Sıra Üstad'a gelmiştir. Üstad nazımın sonu 'in-çık, çık-in" şeklinde biten şiirini düz bir şekilde okur ve bitirir. Salonda derin sessizlik....
Üstad nükteyi patlatır, noktayı koyar;
-Bak nazım! Benim gibi adam senin şiirini okuyor da yine de bişey olmuyor. :saygılar:
Üstad Necip Fazıl'ı anlamak,bilmek,okumak varken,neden bir çapulcu ile uğraşayım vakti mi harcayım ki ? Bu kadar basit.Bir noktada sen koydun hüdaverdi..
Bizimde şeriat aşkı var çok şükür. Hz ömerin başını çektiği şeriat dağ başında bir hayvan aç kalsa hesabını ömere sorarlar diyen ömerlerin şeriatı..
tamam işte belkide şeriatta sosyalizme yakın bir ekonomik sistemdir.
oyle ya sosyalizmde kapitalizmin yarattıgı açlıgı yoketmek için kurulu.
Sosyalizm mi yoksa Komunizm mi aşkıydı...
bırak bu işleri basbaya komunizm ve lenin aşığı idi...
sosyalizm komunizm aynı şey sayılıyor zaten :)
az fark var.
daha karşı çıktıgın şeyin ne oldugunu bilmiyorsun.
bak benim sosyalizme karşı çıkma hakkım var ama senin yok!!
çunku ben karşı çıksam neye karçı çıktıgımı bilicemde .
sen ise bilmeden bilinçizce karşı çıkıyorsun.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.