Orijinalini görmek için tıklayınız : Nereden gelir bu Şiddet ?
ümitli_bekleyis
07-16-2008, 23:44
Nereden gelir bu dayak? Din mi ? kültür mü ? Egitim meselesi mi ?
İstanbul Tip Fakültesi Psikiyatri Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şahika Yüksel in bir araştırmasının sonucu ürkütücü:
Kadınlara uygulanan şiddetin eğitim düzeyi ile hiçbir alakası yok. Üniversite mezunlarının yüzde 24’ü kadınlara şiddet uygularken, bu oran hiç eğitim almamışlarda yüzde 2’lerde kalıyor. Ekonomik yokluklar ve ataerkil toplum yapımız kadınlara uygulanan şiddeti tetikliyor. Balayında bile şiddet uygulayan erkekler var.
Genellikle şiddet evliliğin ilk 14 ayı içinde kendisini gösteriyor. Kadınların 3’te 2’si ayda en az bir kez şiddete maruz kalıyor. Uygulanan şiddet sonucu kadınların 4’te 3’ünde yaralanma meydana geliyor. Erkeklerin 3’te 1’i ise kadınları döverken sopa, kemer gibi aletler kullanıyor.’
Beklentimizin aksine 'eğitimli' insanlar arasında eğitimsizlere nazaran kadına dayak atan erkekler daha çok. İnsan düşünmüyor değil, yoksa eğitimde (mevcut görülen eğitime rağmen) bir şeyler mi eksik? (Edep ahlak etik değerler ?? )
Aslında din veya muhafazakârlık değil bu kadına farklı bakisin kaynağı. Bu durum ideoloji veya dinden kaynaklanmıyor, bu din ve ideoloji sadece bahane olarak kullanılıyor, kadın söyle olmalıdır, yerini bilmelidir çünkü din bunu diyor tarzından tezahür ediyor.
Peki NEDEN dayak, ve nereden kaynaklanıyor bu şiddet ?
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 00:00
Benim de aklımdan sonu o konuya benzemesin diye bir düşünce geçti ama insanın şiddeti anlaması mümkün değil , özellikle biri diğerinden güç olarak daha üstünken .. Ben de beylerin bu konudaki görüşünü merak ediyorum .Hem cinslerini onlar anlayabiliyorlar mı ? :-\ :)
Neden olduğu açık, "acziyet". Dini temellerden yola çıkarak eşini haksız yere döven adam düpedüz cahildir. Cahilin dindarlığı arttıkça sapması da artar. Hafazanallah...
Yukarda eğitim sisteminde etik, ahlak.. gibi değerlerin eksikliği mi var acaba diye sorulmuş. Ben de diyorum kibir şeyin eksik olması için "var" olması gerekir. Materyalist kafayla ancak buraya kadar ;)
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 00:01
Bu şiddet yanlısı beyler şöyle düşünüyor olabilir mi ki acaba ?
"EŞini dövmeyen dizini döver " .... : )
haritaci70
07-17-2008, 00:05
Dayak eğitimle alakalı birşey değil efendim.. Dayak insanların psikolojik sorunlarından kaynaklanan bir hastalıktır bence..Bunların çeşitli türleri vardir... Eşine, sokaktaki gördüğü insana şiddet uygulayan. Kahvedeki insanlara karlı hırçın ve şiddetli olan, Çocuğuna şiddet uygulayan..
Ne denir bilemiyorum..
Tedaviye ihtiyaci olan tipler .
ya yazıyı okurken bile elim ayağıma dolaştı, bu konuya dayanamıyorum :'(
mantık görmüyorum kesinlikle yok açıklaması falan...
ataerkil bir toplumda yaşıyoruz...erkek herşeye sahip olduğu gibi kadının da sahibidir...egosunu dayak atarak tatmin edebilir...haysiyetini! aşağılayarak yükseltebilir...
söyleyecek o kadar çok şey var ki içimde tıkanıyorum, ifade edemiyorum ama bu 'insanlık' değil!!!!
Dayak eğitimle çok alakalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle eğitimli kadınların.. Ekonomik özgürlüğünü eline alabilmiş meslek sahibi kadınların kocasına karşı maddi yönden bir bağlayıcılığının kalmaması bazı tavrılarını etkileyebilmekte. Ekonomik özgürlüğünü ele almış kadın erkeğinin kölesi olmadığını kendisininde en az kocası kadar söz sahibi olduğunu düşünür. Bu düşünce ile kocasının her dediğini yapmakla hükümlü görmez kendini. Koca ise son çare olarak dayağa yönelir.
Köylü Ayşe kadın ise kocasının bir dediğini iki etmez, gerekirse ayağını bile yıkar.. Ne yapsın garibim anasının evine dönse olmaz, kabul görmez. iyisimi kocası ne derse yapar ikide tokat yer oturur evinde.Ekmek buldun ye dayak buldun kaç taktiği :)
hayır yaren öyle değil...tübitakın yaptığı araştırmada eğitimli çalışan kadınla çalışmayan kadının dayak yeme oranı arasında %2 lik fark vardı...
bence bu olay tamamen erkeğin kafa yapısıyla alakalı...
karısını 'eşya' değil de 'eş' görürse,'değer' verirse bu olay yaşanmaz...
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 00:17
Dayak eğitimle çok alakalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle eğitimli kadınların.. Ekonomik özgürlüğünü eline alabilmiş meslek sahibi kadınların kocasına karşı maddi yönden bir bağlayıcılığının kalmaması bazı tavrılarını etkileyebilmekte. Ekonomik özgürlüğünü ele almış kadın erkeğinin kölesi olmadığını kendisininde en az kocası kadar söz sahibi olduğunu düşünür. Bu düşünce ile kocasının her dediğini yapmakla hükümlü görmez kendini. Koca ise son çare olarak dayağa yönelir.
Köylü Ayşe kadın ise kocasının bir dediğini iki etmez, gerekirse ayağını bile yıkar.. Ne yapsın garibim anasının evine dönse olmaz, kabul görmez. iyisimi kocası ne derse yapar ikide tokat yer oturur evinde.Ekmek buldun ye dayak buldun kaç taktiği :)
Ama şöyle bir şey var.Okumuş bayanların dayak yemediğini kim söyledi.Tamam maddi olanağı olduğu için özgürlüğün bi ucu açıktır ama diğer uçta eşi ve ona körü körüne bağlılığı var.Adam gebertse gıkını çıkartmıyor.Buna ne dersin ? Veya boşanmayı gururuna yediremiyor ... V.s.
Demokrat
07-17-2008, 00:20
dayak yiyen erkeklerin haklarini kim koruyacak :).. bu konudaki fikirlerim asikar "dayak cennetten cikmadir" denilen bir toplumda böyle seyler cok normal olabiliyor..
isin ilginc yani dinimizin bayanlara verdigi önem bellidir, türkler olarak "at, avrat ve silah" diyerek yine bayanlari önemsedigimiz ortadir o halde nereden geliyor bu siddet..
haritaci70
07-17-2008, 00:21
Arkadaşlar olaylar sadece şiddet değil.. İletişimsizlikten kaynaklanan sebeplerde yok değil.. Yani şimdiki nesili örnek verecek olursak internet bile aile içindeki muhabbeti bitiriyor.. Haa eskilerden bahsedecek olursak. Adam kahvede sokakta arkadaşlarıyla herşeyini konuşur, Anlatır derdini sıkıntısını anlatır ama eşine bunlardan hiç bahsetmez.. Yani yıllarca eşini bir yorgandan, yastıktan bir eşyadan farklı görmeyen bir zihniyetin. Eşine yani eşyasına şiddet uygulaması olağan birşeydir. Sorduğun zaman şiddet uyguladım demez zaten. Tozunu aldım biraz silkeledim der....
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 00:21
Hem severiz hem döveriz Ahmet abi ... Herşey yuva için ...
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 00:26
Görmez miyiz :D Erkeklerin hakları da aranmalı tabi.Şiddetin her türlüsü kötü. Bilmem izlediniz mi ." Benim annem bir melek " dizisinde bir kapıcı eş var. Kadın kocasını 5 vakit şiddete maruz bırakıyor. :D İşin mizahına güldüm çok ama gerçek yaşama bakınca ... Allah muhafaza ..
Demokrat
07-17-2008, 00:26
sorun sadece egitimden kaynaklanmiyor evet egitimin etkisi yadsinamaz ancak egitimli kisiler arasinda bile siddete egilim var bu bence tamamen sosyolojik bir olay...
Ataergil bir aile yapisina sahip olmamiz evin erkeginin reis olarak adlandirilmasi evde "otoriter" birinin olmasi gerektigi kanisini ortaya cikariyor böyle oluncada evin reisi "otorite" adina siddeti cok normal bir olay olarak görebiliyor..
Ömer abi sana bir soru; Kocasının dayağına "he" deyip oturan bir kız evlat mı yetiştirmek istersin, kocasının dayağında "heeyy! iki dk dur orada" diyebilen bir kız mı? ;)
Bu kendimce bir analizdi, hiç bir bilimsel araştırma dayanağı yok.. Bu fikirleri yazdım ama doğrusu şudur demedim., iki analiz var 1. veya 2. doğru deme gibi bi lüksüm yok. Allah herşeyden önce hayırlı evlat versin. ;)
haritaci70
07-17-2008, 00:29
Aslinda olay güç meselesinden ibaret.. Baksaniza kadına şiddete hayır diyen , Erkekleri kınayan reddiye ve ümitli bekleyiş arkadaşlarımız.. İş erkeğe şiddete gelince içten içe aslında şiddet kötü ama hani eğer ben döveceksem o kadar da kötü değil demektedirler.. En azından ben öyle gözlemledim :D :-X
Demokrat
07-17-2008, 00:30
dayak yiyen erkeklerin haklarini kim koruyacak :).. bu konudaki fikirlerim asikar "dayak cennetten cikmadir" denilen bir toplumda böyle seyler cok normal olabiliyor..
isin ilginc yani dinimizin bayanlara verdigi önem bellidir, türkler olarak "at, avrat ve silah" diyerek yine bayanlari önemsedigimiz ortadir o halde nereden geliyor bu siddet..
Geçenlerde haberlerde çıkmıştı gördünüz mü bilmem, kadın kocasını hastanelik etmişti. :D
Teyze idolüm :D
Ne dayak atarim nede dayak yerim :) bu yasima kadar babam dahil bir Allahin kulundan bir tokat yemedim diyecektim bir an tarih hocam atmaca sertif aklima geldi :) bana bir osmanli tokadi atmisti simdi düsününce bile yanagim acidi ama bende sonra arabisini cizmistim :)
Demokrat
07-17-2008, 00:32
Bir erkek bir bayana siddet kullaninca acaba kendini tatmin etmis oluyor mu birincisi ortada orantisiz bir güc var yok ben cok sinirlenince en fazla cebime zarar veriyorum, gidiyor alisveris yapip rahatliyorum :)
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 00:33
Aslinda olay güç meselesinden ibaret.. Baksaniza kadına şiddete hayır diyen , Erkekleri kınayan reddiye ve ümitli bekleyiş arkadaşlarımız.. İş erkeğe şiddete gelince içten içe aslında şiddet kötü ama hani eğer ben döveceksem o kadar da kötü değil demektedirler.. En azından ben öyle gözlemledim :D :-X
Yanlış gözlemlemişsin kardeşim :D
Reddiye,ümitli bekleyiş birde mefdunla berika var.. Bunlar forumun bir numaralı Feministleri. Dil din ırk ayrımı yapmasalarda cins ayrımanda biraz şüphel,ler :D
Raddiye,ümitli bekleyiş birde mefdunla berika var.. Bunlar forumun bir numaralı Feministleri. Dil din ırk ayrımı yapmasalarda cins ayrımanda biraz şüphel,ler :D
hakkımızı savunuyoruz kardeşim 8)
Demokrat
07-17-2008, 00:36
Raddiye,ümitli bekleyiş birde mefdunla berika var.. Bunlar forumun bir numaralı Feministleri. Dil din ırk ayrımı yapmasalarda cins ayrımanda biraz şüphel,ler :D
birini raptiye yapmis digerini mefta :).. abicim isimlere saygi lütfen :)
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 00:37
Sizi "şiddetle " kınıyorum ! :D Başta Ömer abi seni... Kadınlar ve Erkekler arasında yüzdeye vur işi biz ezilenin tarafındayız .. ;) :D
haritaci70
07-17-2008, 00:38
:'( :'(
birini raptiye yapmis digerini mefta :).. abicim isimlere saygi lütfen :)
Pardon ;D
Demokrat
07-17-2008, 00:40
Arkadaslar olay birazda bizdeki sistemin oturmamasindan kaynaklaniyor simdi söyle izah edeyim siddete maruz kalan kadin malesef bunu sineye cekmek zorunda kaliyor cünkü kadin siginma evleri yetersiz ve dahada önemlisi bu konuda cazai yaptirim yok denecek gibi birsey..
Ancak siddet konusunda yaptigim saglam olursa öyle gelisi, güzel siddet uygulanamaz bu konuda bayanlarin biliclendirilmeside lazim sirf "yuvam bozulmasin" diye siddeti sineye ceken bir cok bayanin oldugu inkar edilemez bir gercektir.. ;)
haritaci70
07-17-2008, 00:42
Arkadaslar olay birazda bizdeki sistemin oturmamasindan kaynaklaniyor simdi söyle izah edeyim siddete maruz kalan kadin malesef bunu sineye cekmek zorunda kaliyor cünkü kadin siginma evleri yetersiz ve dahada önemlisi bu konuda cazai yaptirim yok denecek gibi birsey..
Ancak siddet konusunda yaptigim saglam olursa öyle gelisi, güzel siddet uygulanamaz bu konuda bayanlarin biliclendirilmeside lazim sirf "yuvam bozulmasin" diye siddeti sineye ceken bir cok bayanin oldugu inkar edilemez bir gercektir.. ;)
Kadınlarımız sırf bu sadakatlerinden dolayı.. Şiddet olayı için eve gelen polise yok öyle birşey, yada komuşusuna kocam değil mi döverde severde diye çıkışmaktadır.. Yani biryerden sonra alışıyorlar galiba .. :-X
Demokrat
07-17-2008, 00:45
Kadınlarımız sırf bu sadakatlerinden dolayı.. Şiddet olayı için eve gelen polise yok öyle birşey, yada komuşusuna kocam değil mi döverde severde diye çıkışmaktadır.. Yani biryerden sonra alışıyorlar galiba .. :-X
Eger o bayanin güvencesi olsa o siddete reva olur mu ;) ama son yillarda inanilmaz bir bilinclenme var hatta artik siddet gören erkeklerin sayisi artmaya basladi :)
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 00:46
Haritacı oldukça dertli bu konuda anlaşılan ...
Genelden bakarsak olaya ailemde hiç şiddete tanık olmadım . Babam yüksek sesle bile bağırmadı bana. Annem tabi eğitirken oklava korkusu yaşadık biraz :D Şaka bir yana .. Diyalog varken şiddete ne lüzum var. Özellikle çocuk yetiştirirken ... Çocuğun içinde yara kalıyor ve ileride gördüklerini kendi ailesinde uygulamaya çalışıyor.Psikolojik olarak kalıntısı kalmış ve kısır döngü gibi devam ediyor bu illet alışkanlık .
Demokrat
07-17-2008, 00:47
Simdi bana psikopat deyin ama bazen türkan saylan, nur serter, canan aritman gibi bayanlara bir osmanli tokadi patlatmak geliyor icimden :)
Simdi bana psikopat deyin ama bazen türkan saylan, nur serter, canan aritman gibi bayanlara bir osmanli tokadi patlatmak geliyor icimden :)
kadın oldukları için değil sen ideolojik olarak yaptıkları için bunu diyorsun abi ;)
yani daha 'güçlü' olduğunu ispatlamak için değil..
tamamen sinir bozucu oldukalrı için...aynı duyguları mesela cüneyt arcayüreke karşı hissediyorum ;D
haritaci70
07-17-2008, 00:49
Genelden bakarsak olaya ailemde hiç şiddete tanık olmadım . Babam yüksek sesle bile bağırmadı bana. Annem tabi eğitirken oklava korkusu yaşadık biraz :D Şaka bir yana .. Diyalog varken şiddete ne lüzum var. Özellikle çocuk yetiştirirken ... Çocuğun içinde yara kalıyor ve ileride gördüklerini kendi ailesinde uygulamaya çalışıyor.Psikolojik olarak kalıntısı kalmış ve kısır döngü gibi devam ediyor bu illet alışkanlık .
Bu dediğinize tam olarak katılmıyorum. Yani çocuğun içinde yara kalma kısmı bence yanlış.. Aynısı bende mevcut değil.. Bu konu biraz eskilerin dediği "Alimden zalim, Zalimden alim doğar" sözüyle bağdaşıyor.. Yani o şekilde büyüyen bir insanın ilerde başkalarına da o şekilde davrancak olması, bunu düşünüyor olması bazı psikolojik sorunlarıda beraberinde getiriyor demektir...
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 00:50
İşin garibi aynı hisler bende de oluşuyor. Bastırmaya çalıştığım bir duygu.. :) Biz en azından bastırmaya çalışıyoruz ... Mevzumuz uygulamaya geçenler.. :D
haritaci70
07-17-2008, 00:52
İşin garibi aynı hisler bende de oluşuyor. Bastırmaya çalıştığım bir duygu.. :) Biz en azından bastırmaya çalışıyoruz ... Mevzumuz uygulamaya geçenler.. :D
Şimdi arkadaşlar. Burada biz neye karşıyız.. Biz bayana yapılan şiddetemi karşıyız, Erkeğe yapılan şiddetemi karşıyız.. Şiddetin her türlüsüne mi karşıyız.
Yoksa dayak cennetten çıkmadır.. Hakedene hakettiğiniz vereceksin...
Nush ile uslanmayanı etmeliş tekdir.. Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.. mi diyoruz?? :-X
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 00:56
Bu dediğinize tam olarak katılmıyorum. Yani çocuğun içinde yara kalma kısmı bence yanlış.. Aynısı bende mevcut değil.. Bu konu biraz eskilerin dediği "Alimden zalim, Zalimden alim doğar" sözüyle bağdaşıyor.. Yani o şekilde büyüyen bir insanın ilerde başkalarına da o şekilde davrancak olması, bunu düşünüyor olması bazı psikolojik sorunlarıda beraberinde getiriyor demektir...
Ben herkes böyle olur demiyorum .Dersem yanlış bir kanı olur zaten.Etkisi altında kalanlar var.Tamam kulağını çekersin, kızarsın uyarırsın ama 5 öğün dayak yiyen çocuğun sağlam bir birey olacağına inanmıyorm .anlatmak istedğim bu :)
tek çözüm din...
dini tam olan ve Allahın ona verdiği kuvveti...
bayanın kuvvetsiz yapısında tatmin etmesinin sebebi ne olabilirki..
Demokrat
07-17-2008, 01:02
Ben de şu erkek milletinin çoğunun sağlam birer osmalı tokatına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. :D Alıp eline bi temiz döveceksin bazılarını. ;) :-X
Bu yüzden her erkek uzun süre asker olarak kalmalı ve sağlam bir postal yemeli. :D :-X Boşuna demiyorlar askerde adam olunur diye. ;D Tabi bazıları tekmillede köteklede uslanmıyor ayrı :D :-X :-X
ne yani benim gibi 20 gün askerlik yapacaklar adam olmayacak mi :) .. siddet demisken bende itirafta bulunayim kücükken babamin kizkardesime aldigi cikolotalari yürütmek icin zor kullandigimda oldu :)
Üç mevsim
07-17-2008, 01:07
Eğtim sistemimizden kaynaklanıyor, net bir şekilde söyleyebilirim. Maneviyata yönelik hiçbirşey verilmiyor önce çocuklara sonra gençlere sonra adamlara.. Misal: Bir çalışma yapılsın bakalım bakalım, Nur Cemaati mensupları içinde kaç kişi eşine el kaldırmış ;) Mesele bu :-*
Demokrat
07-17-2008, 01:10
Eğtim sistemimizden kaynaklanıyor, net bir şekilde söyleyebilirim. Maneviyata yönelik hiçbirşey verilmiyor önce çocuklara sonra gençlere sonra adamlara.. Misal: Bir çalışma yapılsın bakalım bakalım, Nur Cemaati mensupları içinde kaç kişi eşine el kaldırmış ;) Mesele bu :-*
bu isin cemaatle pek alakasi yok kardes birde manevi yönden cok iyi olan kisilerde de siddet görülmekte tabiki orana vurdugumuz zaman fark var ama bir insan siddete egilimliyse hangi gruba mensub olursa olsun bunu disa vurur..
Simdi bu konuyu söyle alt basliklarda toplarsak..
-Egitim
- Cevre
- Yetistigi aile
-Insanin yapisi
-Maneviyat
-Dis etkenler
gibi alt basliklar olusturulabilir..
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 01:19
Cemaat değilde iman diyelim. Bir isan Allah c.c. den ne kadar uzaklaşırsa, bataklığa o kadar yaklaşıyor... ;)
En güzel sığınak, en güzel tedavi, en iyi ilaç Allah c.c.... İman, ibadet... "fikir, zikir, şükür" Bu üçlü hayatın özünü en iyi açıklayan üç kelime sanırım...
:-*
Orhu_N_utu_Kuran
07-17-2008, 01:22
atalarımız bu konu için bir çok söz söylemiş iki tanesini aktarayım istedim..
DAYAK CENNETTEN ÇIKMADIR
KADININ KARNINDAN SIPAYI,SIRTINDAN SOPAYI EKSİK ETMİCEKSİN(nokta)
tayyipleyiz
07-17-2008, 01:24
Bir insan niçin şiddete yönelir.? Buna bakıldığında genellikle üstünlük kurmak ve hegemonya eksenli bir yapı ortaya çıkar. Kişi karşıdakini yok sayacak kadar nasıl bir faşizan tutum içerisine girebiilir. ? Karşısındakinin o anda kim olduğuna bakmadan onu yok sayarak, üstünlük kurma çabasına kalkabilir. Bir insan "eğitimli" ikende bunu yapabiliyorsa hangi eğitim diye bir soru da karşımıza çıkıverir? Demek ki eğitim tek başına yetmiyor. Yani eğitilen sadece beyin olmamalı ruh planlı bir eğitim ve denetim mekanizması beraberin de çalıştırılmalı ki; çözüme endeks kazanabilisin. İnsana bakıldığında sadece ceset diyemiyorsak, ruh planını hiçe sayamıyorsak - ki sayanlar çıkabilir - o zaman sac ayağını iyi kurmalıyız. Yani hedef bireyin olgunluğu ve bir nevi evrimi bence ... Bu zaviyeden bakıldığında birey sadece ruh planında eğitilerek de sonuç alınamaz. Bilmeden neyi fiiliyata dökecek ki ...
Meteryalist bir çerçeve soruna çözüm getirici olamaz.Ruhu hiçe sayamazsınız. Sayarsanız, eğitimli yobazları da eleştiremezsiniz. Şimdi eğitilen insan buna hayatiyet kazndırabilmesi için eyleme dökmesi lazım. Yani eylem akıl ve bilgi ekseninden, kulvarından çıkmamalı. Peki ruh nerde devreye girer ? Ruh hali sorunla karşılaştığında insanın içinde bulunduğu durumdur. Yani eyleme dönüştüreceği andır. Eğer ruhu da eğitirseniz, bir rahleri tedrise muatıf kılarsanız, ruh hali kolay şekillenmez. Yani olaya göre akıl devre dışı kalmaz. Akıl ön palnda olunca hislerde geriden gelir. Eğitilmiş bir akıl, adee ve man planını gözden kaçırmadan sentez yapabilir. Bu da hazin son getirci olmaz.
Bu çirkinliklerle dekarşılaşmayız. Naçizane benim görüşüm böyledir.
Saygılarımla ... :)
Demokrat
07-17-2008, 01:24
DAYAK CENNETTEN ÇIKMADIR
Dinimizde "Cennet analarin ayaklarinin altinda" demistir, potansiyel anne olan o bayanlarin altinda olan cennete sopayla, sipayla gideceksen buyur...
noktali virgül ;)
haritaci70
07-17-2008, 01:25
DAYAK CENNETTEN ÇIKMADIR
Demekki aynı ataların soyundan gelmiyoruz...
tayyipleyiz
07-17-2008, 01:26
DAYAK CENNETTEN ÇIKMADIR
Bu nasıl bir zihniyettir. Atalarımız dediğin kimlerdir. Bu tasfiye edilmiş bir sözde "atasözü" dür. Bunu nasıl savunabilirsin sevgili kardeşim. ;)
Ömer_Furkan
07-17-2008, 01:26
büyük konuşmiyim ama inş. ilerde evlenirsem eşime asla el kaldırmam ki benim evleneciğim insan öle büyük bi hata yapıcak olamazz..dayak olayıda bence genlerimizde var biz TÜRK ler bence biraz fazla sinirliyizz herşeye cabuk parlıyabiliyoruz...bunun sonucunda kaba kuvvet meydana geliyor..ama eğitimle pek ilgisi yok bence insanın karakteriyle ilgili köylerde ne tanıdıklarımız var ilkokul bile bitirmemiş ama hanımına gül gibi bakıyorrr!!...
Demokrat
07-17-2008, 01:29
Neyse arkadasi kizdirmayalim simdi atina alip, kinindan silahini cekip hepimize haddini bildirebilir :) kardes sen hala daha ortaasyada kalmissin, anadoluya ya gireli cok oldu :)
insan faşist olunca sadece siyaseten olmuyor demek ki
Allah ıslah etsin....
haritaci70
Buyrun tarşılacak biri çıktı. Buyur kardeş anlat, içini dök, çekinme. :D :D
Kadınlardan dayağı eksik etmemek gerektiğini söylüyorsun.
Hımm. dayağa karşı olumlu hisler besliyorsun yani.
Neden sence bu gerekli? Biraz açar mısın?
Necla Hoca gibi konuşup arkadaşın çocukluğuna inelim hemen. ;D 8) 8)
Evet arkadaşın çocukluğuna inelim.. Bu arada bi ara sizinde çocukluğunuza insek.. Nedir bu feministlik.. Neden erkeğe orantısız güç konusunda sessiz kalıyorsunuz.. Bunu bambaşka bir konuda tekrar konuşmak isterimii :D
Duygu'Seli~
Ben Eda'dan şiddet görüyorum..Tehdit etti ama dayanamiciim artık.. :( :'( :P Çok agresif bir çocuk..Çocukluğuna inmeyi düşünüyorum.. 8) Şiddete gelince ciddi olaraktan karşıyım ama bazen insan dayanamıyor be.. ;D Bizim bahçedeki çiçekleri yolan çocukların saçlarını yolasım geliyor.. ;D Geçen bağırdım zaten bir tanesine '' İboo yıkıl geç git şurdan'' diye çocuk çok feci tırstı..Arada uygulamasanda uygulayacakmı gibi korkutmakta fayda var şahsi kanaatimce.. 8) Dövmeyn ama dövecekmiş gibi harekete geçin,karşıdaki zaten korkaksa tırsar oturur.. ;D :D
ümitli_bekleyis
Ben de bakıyordum kim aksini savunacak diye bir kurban bulduk .. : )
YavuzSultanSelim
07-17-2008, 01:30
Ne güzel demiş Ceza
Cennet bile kadının denmiş
ama erkek gene kadını yermiş
avradı at sananlar eziyeti meziyet zannetmiş
iyi halt etmiş
asla hakkını ödeyemezsin
9 ay 10 gün taşıyamazsın
erkek gibi kızarsın ama sen annen gibi asla üzülemezsin
Demokrat
07-17-2008, 01:31
neyse bu feministler bu arkadasa bu aksam siddet uygular ben kacayim :) hadi seni Allah kurtarsin kardes bence atla atina kac 8)
Duygu'Seli~
07-17-2008, 01:32
Bu arada çok pis döverim ha..Ağırdır elim..Bir vurdummu oyf.. ;D :D :D
Sen sus suçlusun..Her gün o smylerle kafama yapıştırıyorsun..Yalan mı..? Değil..! :(
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 01:33
Ben Eda'dan şiddet görüyorum..Tehdit etti ama dayanamiciim artık.. :( :'( :P Çok agresif bir çocuk..Çocukluğuna inmeyi düşünüyorum.. 8) Şiddete gelince ciddi olaraktan karşıyım ama bazen insan dayanamıyor be.. ;D Bizim bahçedeki çiçekleri yolan çocukların saçlarını yolasım geliyor.. ;D Geçen bağırdım zaten bir tanesine '' İboo yıkıl geç git şurdan'' diye çocuk çok feci tırstı..Arada uygulamasanda uygulayacakmı gibi korkutmakta fayda var şahsi kanaatimce.. 8) Dövmeyn ama dövecekmiş gibi harekete geçin,karşıdaki zaten korkaksa tırsar oturur.. ;D :D
Ben sana demedim mi aile içi " şiddetimzi" ortalıkta bahseetme diye.Kan kus kızılcık şerbeti içtim de. >:(
YavuzSultanSelim
07-17-2008, 01:33
Sen sus suçlusun..Her gün o smylerle kafama yapıştırıyorsun..Yalan mı..? Değil..! :(
Sende bana yapıştırıyosun valla kadına el kalkmaz ama bu kadınlar bizi resmen dövüyo :'(
Duygu'Seli~
07-17-2008, 01:34
Sen devam et senin şerbetinden içecem ben.. 8) :D
haritaci70
Gerçekten çok sabırlısın . Biri benim kafama smileyle de olsa vurmuş olsun daha konuşmam. En azından bende onun kafasına vururum... Sen iyi sabrediyorsun...
Birazda feministler birbirine girsin bari.. :D
Ömer_Furkan
Ne güzel demiş Ceza
iyi halt etmiş
asla hakkını ödeyemezsin
9 ay 10 gün taşıyamazsın
ceza annesini cok seviyordu ölünce böle seyler cok yazmaya başladıı...(ama ondan öncede yazmıs olabilir)
YavuzSultanSelim
07-17-2008, 01:35
Ne güzel demiş Ceza
iyi halt etmiş
asla hakkını ödeyemezsin
9 ay 10 gün taşıyamazsın
ceza annesini cok seviyordu ölünce böle seyler cok yazmaya başladıı...(ama ondan öncede yazmıs olabilir)
Daha yeni bu şarkısı 2 ay mı ne oldu sanırım. Bu şarkının adı "Kadına yer ver dünya" Yani sadece annesine yönelik bir şarkı değil
haritaci70
07-17-2008, 01:36
Sende bana yapıştırıyosun valla kadına el kalkmaz ama bu kadınlar bizi resmen dövüyo :'(
Kardeşim dövüyorsa bile kıracaksın dizini . Susup oturacaksın söylemeyeceksin kimseye ...
Çilemse çekerim kaderimse gülerim diyeceksin..
Bizler mağdur olan erkekleriz sesimizi duysun birileri... :D
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 01:36
Duygu merak etme. Orhu_N_utu_Kuran üyemiz bu kan kusturmak konusunda çok hevesli gibi görünüyor. Bir bakalım sebepleri neymiş... Neye göre hangi ölçüde sırttan zopa eksik edilmezmiş !
Duygu'Seli~
07-17-2008, 01:37
ERKEKSEN VURMA..!! http://www.ismetiyye.com/Smileys/default/bunepeki.gif
KADINSAN SUSMA..!! http://www.ismetiyye.com/Smileys/default/yapmaa.gif
http://www.ismetiyye.com/Smileys/default/grin.gifhttp://www.ismetiyye.com/Smileys/default/grin.gif
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 01:38
Gerçekten çok sabırlısın . Biri benim kafama smileyle de olsa vurmuş olsun daha konuşmam. En azından bende onun kafasına vururum... Sen iyi sabrediyorsun...
:) O biraz zor ... Oyuna gelmeyiz.Kızlar feministtir Feminist kalacak ! ! !
Ömer_Furkan
07-17-2008, 01:40
:) O biraz zor ... Oyuna gelmeyiz.Kızlar feministtir Feminist kalacak ! ! !
siz feminist olursanız erkelerde faşist olurlarrr :D
kadın feminist olur;evlenmez!
erkek faşist olur;evlenir döver...
ne kadar 'adil düzen' >:(
Demokrat
07-17-2008, 01:42
burasi buram buram feminizm kokuyor...
Kahrolsin Fasimz, Kahrolsum Emperyalizm, Kahrolsun Feminizm..
Ezilmis ve Hor görülmüs erkekler federasyonu
Serafettin Ürek
YavuzSultanSelim
KADINA YER VER DÜNYA!!!
Salihayı da cezacı yaptım 8) :D :D :D
haritaci70
Buyrun tarşılacak biri çıktı. Buyur kardeş anlat, içini dök, çekinme. :D :D
Kadınlardan dayağı eksik etmemek gerektiğini söylüyorsun.
Hımm. dayağa karşı olumlu hisler besliyorsun yani.
Neden sence bu gerekli? Biraz açar mısın?
Necla Hoca gibi konuşup arkadaşın çocukluğuna inelim hemen. ;D 8) 8)
Evet arkadaşın çocukluğuna inelim.. Bu arada bi ara sizinde çocukluğunuza insek.. Nedir bu feministlik.. Neden erkeğe orantısız güç konusunda sessiz kalıyorsunuz.. Bunu bambaşka bir konuda tekrar konuşmak isterimii :D
Çocukluğumdan beri erkek milletinden çektilerimden yahu. :D :D babamla başladı bitmek bilmiyor. :D :D Benim çocukluğuma inmeyelim, mazAllah çıkamayız. ;D :D Ama cidden hakkaten çok kötü hisler besliyorum bu erkek milletine ya. Engel olamıyorum kendime hele aptal aptl konuşan birini gördümmü cinlerim tepeme çıkıyor. Boğasım geliyor. :D :D
O yüzden ben biraz zor evlenirim. Beni alacakta yandı. :D :D :D
Ciddi bir feministim öyle laf olsun diye söylemiyoruz, biz sölüyorsak bişey biliyoruzda söylüyoruz abicim. ;D :D :D :D
ERKEKSEN VURMA..!! http://www.ismetiyye.com/Smileys/default/bunepeki.gif
KADINSAN SUSMA..!! http://www.ismetiyye.com/Smileys/default/yapmaa.gif
http://www.ismetiyye.com/Smileys/default/grin.gifhttp://www.ismetiyye.com/Smileys/default/grin.gif
:D :D :D :D
Hani demişsin ya beni alacak yandı diye.. Olur ya hata yapmak kula mahsus eğer o kişiyi bulunca seni alacak birini. Kendin için olmazsa, o çocuk için olmazsa insanlık için çocuğu uyar... Yakma garibi..
Zaten herkes birilerinden çekiyor...
Herkesin bir derdi var durur içerisine...
Duygu'Seli~
Ben feminist değilim kusura bakmayın..Benim babamda erkek..http://www.ismetiyye.com/Smileys/default/smiley7.gif
Ömer_Furkan
07-17-2008, 01:43
Serafettin Ürek
ezilmiş ve hor görülmüş erkekler fedarasyonu :D :D
kadınların mor catı varr...ya erkeklerinn :D siyah catı falan
Orhu_N_utu_Kuran
07-17-2008, 01:44
sazanlar hemen belli oldu.hemen faşist yaftasını da yapıştırıverdiler.ben sadece bir anektod olarak yazdım o atasözlerini.savunduğum falan yok.
bizim ecdadımız felsefesini silah at avrat üzerine kurmuştur.kadına şiddet TÜRK kültüründe yoktur.araplardan ithal edilmedir.kadınları köle olarak kullanan,cariyelik diye köhnemiş bir terimi bizim örfümüze töremize sokanlarda araplardır.ayrıca yeni doğmuş kız çocuklarını diri diri gömenlerde araplardır...
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 01:44
Ben feminist değilim kusura bakmayın..Benim babamda erkek..http://www.ismetiyye.com/Smileys/default/smiley7.gif
Ben de değildim ama öyle ilan edildim .Malum erkek baskısı ... Burada da gösterdi yüzünü .. Mevzudan gittikçe uzaklaştık yani bu arada >:(
YavuzSultanSelim
07-17-2008, 01:46
Ben de değildim ama öyle ilan edildim .Malum erkek baskısı ... Burada da gösterdi yüzünü .. Mevzudan gittikçe uzaklaştık yani bu arada >:(
duygu feminist değil heee ben buna gülerim :D :D
Serafettin Ürek
:D :D :D
Demokrat
07-17-2008, 01:46
sazanlar hemen belli oldu.hemen faşist yaftasını da yapıştırıverdiler.ben sadece bir anektod olarak yazdım o atasözlerini.savunduğum falan yok.
bizim ecdadımız felsefesini silah at avrat üzerine kurmuştur.kadına şiddet TÜRK kültüründe yoktur.araplardan ihraç edilmedir.kadınları köle olarak kullanan,cariyelik diye köhnemiş bir terimi bizim örfümüze töremize sokanlarda araplardır.ayrıca yeni doğmuş kız çocuklarını diri diri gömenlerde araplardır...
iste medeniyetten yoksun bir yazi :) sen kuyuya tasi atiyorsun sonra biz o tasi cikarmaya ugrasinca suclu oluyoruz.. Tipik irkci bir zihniyet güzel olan hersey türklükten gelme kötü olanlar arap kültürü..
geciniz, geciniz ve bir kez daha geciniz..
bu arada yanlış anlaşma olmasın...feminist değilim ;)
sadece 'hakir' görülen kadınları savunuyorum...
sanırım ömer de dahil bana feminist diyenler,ayaklarımın üzerinde Allaha şükür durabildiğim, haklarımı savunabildiğim, kadınların ezilmesine müsaade etmediğim için diyorlardır...
beni kokoş feministlerle karıştırmayın :P
haritaci70
07-17-2008, 01:47
O değilde bir yanlıştan daha dönmüşüm farkında değilim Biz berikayla ortak olacaktık birde... Hehe feminist bir ortağım olsaymış ölürdüm kesin. Şirkette falan köle gibi kullanırdı bizi.. Ortak falan demezdi valla :D
tayyipleyiz
07-17-2008, 01:47
bizim ecdadımız felsefesini silah at avrat üzerine kurmuştur.kadına şiddet TÜRK kültüründe yoktur.araplardan ithal edilmedir.kadınları köle olarak kullanan,cariyelik diye köhnemiş bir terimi bizim örfümüze töremize sokanlarda araplardır.ayrıca yeni doğmuş kız çocuklarını diri diri gömenlerde araplardır...
Hocam arapların hangi dönemi olduğun uda yazsaydın ki, Irkçı yaftası yemeyesin. :)
Duygu'Seli~
07-17-2008, 01:48
Dam üstünde saksağan,gel bize bazı bazı... Yani önce ciddi ciddi söyle sonra tepkilere göre değiş..Cıkk..Samimi bulmuyorum kardeşcan..Git bu sözleri kuyudakilere tekrarla,hiç olmazsa yankısı seni mutlu eder.. ;) ;D
haritaci70
07-17-2008, 01:53
Sen bunu dersen bir başkasıda çıkar derki Mesela ben..
Arkadaş türkler islamiyetten önce barbar bir milletti.. Kavga ve silahtan, barbarlıktan başka birşey bilmezlerdi. Zavallı çinliler türklerin zulmünden kaçmak için çin seddini yapmışlar derim... Ama tabi ben bunları diyecek yapıda bir insan değilim... Çünkü kuyuya taş atmaya gerek yok ...
Ama arapları bu şekilde eleştirmen.. Sadece türk ırkını üstün gören bir zihniyeti taşıdığın fikrini düşündürdü bende... Bu da ırkçılıktan öte birşey değildir.. Irkçılığın da ne menem birşey olduğunu söylemeye gerek yok sanırsam...
Orhu_N_utu_Kuran
07-17-2008, 01:55
Hocam arapların hangi dönemi olduğun uda yazsaydın ki, Irkçı yaftası yemeyesin. :)
yazayım hocam;
kız çocuklarını diri diri gömme olayı cahiliyye devri.yani peygamber efendimizden önceki devirler.amma velakin cariyelik ve kölelik olayları peygamber efendimizden sonra devam etmiştir.peygamber efendimiz kendi kölesi zeyd bin halis i azad etmesine rağmen bu gelenek devam etmiş,ve islamı kabul eden tüm medeniyetlere empoze edilmiştir bu gelenek.aynı yanlışı bizim ecdadımızda yapmıştır.bunu kabul ediyorum.ama bu yanlış bize araplardan empoze edilmiş bir yanlışlıktır...
bu gün mesela bakıyoruz suudi arabistan kralına.kaç tane karısı olduğunu bilmiyorum.krallık diye bir film izlemiştim.1000 küsür prens var diye bir konuşma geçiyordu.1000 tane prens varsa herhalde baya bi eşi vardır.
şimdi beni ırkçılık yapmakla suçlayan,akparti forumun güzide hanım efendileri bu konu üzerine de yazı yazsınlar da biraz bu mecrada ilerleyelim...
sanırım ömer de dahil bana feminist diyenler,ayaklarımın üzerinde Allaha şükür durabildiğim, haklarımı savunabildiğim, kadınların ezilmesine müsaade etmediğim için diyorlardır...
Feministin kaç çeşidi varki :o :o ;D
Duygu'Seli~
07-17-2008, 01:58
Perihan Maden yazılanları görmesin 8)
O kim pardon..Gereksiz bir insan sadece..Hem duyuramazsakta iletiverin..Duyguseli seni gördüğü yerde çok pis dövecek diyin, kaşınmasın fazla..Hakedene yapıştıracaksın.. 8) Kadınların yüz karası..Kendi adıma öyle bir şahsiyetten utanç duduğumuda belirtin..
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 01:58
İlginç yahu kadın çalışamaz diyen bir erkeğin çıkıp burda kadın eğer saçma bir hata yaparsa döverim demesini bekliyordum. Çok şaşırdım. :o :o :o Kimse demedi. :o :o Gerçi onlardan yok sanırım forumda. :D :D
Rabbim öğrencilerime ve evlatlarıma bir tiske vurmak nasip etmesin... ;)
Neyse yahu dövmeleyim ya birbirimizi.Yazık. Boşverin dayağı. ??? ??? Hayvanları, insanları (mümkünse erkekler hariç :-X :D :D) doğayı sevelim. Hadi hayırlı geceler. Cümleten selametle. Selamün Aleyküm...
Aleyküm Selam ... Ama keşke kalsaydın daha konudan konuya atlayacaktık ;) Merak etmiyor musun yok sa :(
kaşınıyor musun ne :-X
hayır ömer,kardeşim sen beni ve ekibimi ;D bu ve benzeri konularda hakkımız olanı gür bir sesle savunduğumuz için feminist ilan etmedin mi? ettin,inkar etme ;D
ben de bu feministlik değil diyorum...
ha eğer ille de feminist diyecekseniz 'erkeklerin hepsini kaynar kazana atmalı' diyen çankayanın ölmek üzere olan kokana feministleri ile karıştırma dedim ;D
yani çok çeşitliyiz,korkun bizden 8)
haritaci70
07-17-2008, 02:06
Bu arada konu bayağı bir saptırıldı gibi geliyor bana.. Yani şiddete karşı olmamız gerekirken.. Feminist kadınlar derneğinin olağan kongresinde gibi oldu... Birazdan erkek arkadaşlardan birisi bu kadar reklama dayanamayıp...
Hepimiz feministiz..
Hepimiz berikayız,meftunuz,ümtili bekleyişiz, reddiye yiz diyecek ondan korkuyorum.. :D
Duygu'Seli~
07-17-2008, 02:08
:o :o :( :(
kaşınıyor musun ne :-X
hayır ömer,kardeşim sen beni ve ekibimi ;D bu ve benzeri konularda hakkımız olanı gür bir sesle savunduğumuz için feminist ilan etmedin mi? ettin,inkar etme ;D
ben de bu feministlik değil diyorum...
ha eğer ille de feminist diyecekseniz 'erkeklerin hepsini kaynar kazana atmalı' diyen çankayanın ölmek üzere olan kokana feministleri ile karıştırma dedim ;D
yani çok çeşitliyiz,korkun bizden 8)
Seni ve ekibini feminist ilan etmemde haklı nedenlerim var.
1. Forumda cins ayrımında başı çekiyosunuz ve siz gündeme getiriyosunuz. tabiri caizse "Eşşeğin aklına karpuz kabuğu sokuyosunuz" :)
2.Sende Çankaya dasın :D :D
YavuzSultanSelim
07-17-2008, 02:10
Ya konunun tadı yok yahu. Ben burdada "kızlar okuyamaz, çalışamaz Okuyunca dırdır ediyorlar, ee! erkeği canından bezdiriyorlar, erkekde dövüyor, kızını dövmeyen dizini döver" diyecekler diye bekliyodum. Şaşırdım. :o :o
Tartışılacak bişey yokki herkes hemfikir. MaşAllah Allah hayırlı eşler versin kardeşlerimize. ;)
Ya bu arada feministlikten niye korkuyorsunuz. Ben feministim yav, ne var. :D Açık açık söylüyorum. Erkeklerin aptallıklarını gördümmü olmayan kocamı boşayasım geliyor. :D :D
kızlar okuyamaz, çalışamaz Okuyunca dırdır ediyorlar, ee! erkeği canından bezdiriyorlar, erkekde dövüyor, kızını dövmeyen dizini döver arkadaş! :D :D :D :D
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 02:16
İstersen parasız , vasıfsız ol .. ama gurursuz , karaktersiz , ahlaksız, imansız olma !
Atalarımız birşey daha demiş.
Dayak gördün kaç ! 8)
Allah ' tan korkusu olmayan ile bir arada devam etmen , başının çaresine bakmayı öğrenmenden daha mı kolay ?
Seni ve ekibini feminist ilan etmemde haklı nedenlerim var.
1. Forumda cins ayrımında başı çekiyosunuz ve siz gündeme getiriyosunuz. tabiri caizse "Eşşeğin aklına karpuz kabuğu sokuyosunuz" :)
2.Sende Çankaya dasın :D :D
kardeş şurda kendimi zor teskin ediyorum gelme üstüme 8)
forumda cins ayrımını gündeme getirmem..halihazır konuda çıkıp bir aklıevvel 'çalışmasın izin vermem' derse benim adıma haddini bilmesi gerekir...çıkıp sıpasıyla sopasıyla konuşursa susmam...yani ne yapayım içimde devrimci bir ruh var susmuyor :-X
bu arada reddiye bir dur feministim deyip durma yanlış anlayacaklar aaaa ???
YavuzSultanSelim
07-17-2008, 02:18
Yavuz Sultan Selim kardeş senin bu akşam pek bir muhalifliğin üstünde zaten. :D :D
Bir de hem erkek, hem Denizli'lisin. Hemde erkek bir Denizli'lisin . :D :D Ben de hem feminist hem Denizli'liler düşmanıyım. :D :D
Hayırlı geceler... ;)
:D :D :D e böyle muhabbete böyle davranırım yaa hala kalkıpta kadına el kalkar diyen varsa ben onun insanlığından şüphe ederim yani
haritaci70
07-17-2008, 02:25
İstersen parasız , vasıfsız ol .. ama gurursuz , karaktersiz , ahlaksız, imansız olma !
Atalarımız birşey daha demiş.
Dayak gördün kaç ! 8)
Allah ' tan korkusu olmayan ile bir arada devam etmen , başının çaresine bakmayı öğrenmenden daha mı kolay ?
Dayak buldun kaç kısmı beni ilgilendirmezde..
İşte devamı yani Yemek buldun ye kısmı tam benim istediğim bir nokta....
Yani yemek bulunca zaten ne kaçarım ne sofradan yada masadan kalkarım.. :D
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 02:29
Erkeğin kalbine giden yol mideden geçer derler ama düşüncesine giden yol da mı buradan geçiyormuş ilk defa şahit oldum :D
haritaci70
07-17-2008, 02:39
Erkeğin kalbine giden yol mideden geçer derler ama düşüncesine giden yol da mı buradan geçiyormuş ilk defa şahit oldum :D
Ben genel itibarıyla erkeğin midesi ve karnı aynı yerde diye düşünüyorum... Yani hani filmlerde falan olur.. Kız mum ışığında romantik bir yemek yemek ister falan ya... Yaaa adamın karnı aç kız mum ışığından bahsediyor... Hele önce bi karnını doyur adamın.. Sonra yine mum yak yakacaksan dimi.... :D
ümitli_bekleyis
07-17-2008, 02:42
İsmihan çocukluğa inmek konusunda haklı imiş ... Ama insek de nasıl çıkarız bilemiyorum . Anlıyorum sizi :D diyeyim sadece ...
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.