fatih kısaparmak balon baskılı balon "Örtüneceksen Çarşaf Giy" - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : "Örtüneceksen Çarşaf Giy"

Hüdaverdi
04-24-2008, 21:04
Hürriyetin sosyete yazarı Tekbir Giyim tarzına kendi açısından bir eleştiri yapmış. Yazısında haklılık payı da yok değil...

Pakize Suda/Hürriyet

Yemeyin bizi

"YEŞİL Sosyete"yi görmüşsünüzdür gazetelerde.

2008 İlkbahar-Yaz modası tesettür kıyafetlerinin tanıtıldığı defileyi izleyen "sözde kapalı" genç kızları...

Kiminde daracık blucin, vücudu saran üst, Swarovski taşlı başörtüsü, kiminde file çorap...

Ne diyelim adına?

Örtünme?

Kapanma?

Tesettür?

Her neyse...

Bunun tek sebebi "inanç"sa eğer...

Ve maksat "bedenin dikkatlerden uzak tutulması"ysa...

Çarşaf en uygunudur bana göre.

Durun bir dakika!

Hemen celallenmeyin!

Çarşafı övmüyorum.

Sadece şunu söylüyorum:

İnanç söz konusu olduğunda, çarşaf giyenleri Swarovski taşlı başörtüsü takanlardan daha samimi buluyorum.

Yoksa Türk kadınını çarşaflı görmek istediğimden değil.

Ne gözüm ister bunu, ne gönlüm.

Ama işte dediğim gibi...

"İnanç" diye çıkıyorsa birileri ortaya...

"Öyleyse çarşaf giyin" derim ben de!

Bel girintinizi...

Göğüs çıkıntınızı...

Kalçanızı, bacağınızı gizleyin, göreyim inancınızı!

Saçından başka "gizlisi saklısı" olmayan genç kızlara söylüyorum elbet bunu.

Peki ayıplıyor muyum ki "Bizim kız bizden kaçar" durumundaki kardeşlerimi?

Asla!

Çok doğal buluyorum hallerini.

Çok da iyi anlıyorum onları.

"Kadınlık hali"dir halleri...

Hele o yaşlarda... "Ben buradayım" diye bağırası vardır bedenin her bir santiminin...

* * *

Peki ne diyorum şimdi ben?

"Yemeyin bizi" diyorum.

Bu örtünmeler inancın gereği falan değildir.

"Simge" de değildir.

Bir akımdır bu.

Bir moda.

Ne diyor mesela kadın dergileri...

"Bu sezona pudra rengi damgasını vuracak!"

Bunun gibi bir şey işte bu da.

Ya da bir nevi "ikoncan" olma durumu.

tevhidhaber

Hüdaverdi
04-24-2008, 21:05
İlk defa bir paçavranın yazarına hak verdim bazı cümleleri hariç.

Baş kapalı beden açık,ahlaksız bir çoğu.

dildade
04-24-2008, 21:09
O kendine göre yorumlamış ama bu yazından biz genç kızların çıkarması gereken dersler var.

nar
04-24-2008, 21:25
Tekbir giyimin defilesinden sonra malum kanallar da tesettür(!) modasına merak saldı. Birkaç gündür gülsem mi ağlasam mı dedirten röportajlar yapılıyor...Birinde(dün kanal D) başörtülü kıza sordu muhabir:
- Türbanınızın fiyatı ne kadar?
- 400 civarı
- Marka mı?
- Tabii ki.. Türban benim için önemli çünkü..??

Ne diyelim Allah bizlere layıkıyla yaşamayı nasip etsin....

Hüdaverdi
04-24-2008, 21:28
400 ytl ye başörtüsü ? (türban değil başörtüsü)

Bunlar kafayı yemiş,beyinlerine kan ulaşmamış oksijen girmemiş,sıkı fıkı bağlamışlar,sıkma baş olmuşlar.400 ytl ye başörtüsü ? Aptal sarışındır eminim.

nar
04-24-2008, 21:32

Bu bana yapılmış bir uyarı değildir umarım. Sadece konuşmayı aktardım :)

EpiVaTeS
04-24-2008, 21:32
bazen görüyorum üstü tophane...altı şişhaneleri ve
üzülüyorum bunlara doğruları tebliğ edemediğimiz için yazık....tek kelime ile YAZIK...

ümitli_bekleyis
04-24-2008, 21:35
Tekbir giyimin defilesinden sonra malum kanallar da tesettür(!) modasına merak saldı. Birkaç gündür gülsem mi ağlasam mı dedirten röportajlar yapılıyor...Birinde(dün kanal D) başörtülü kıza sordu muhabir:
- Türbanınızın fiyatı ne kadar?
- 400 civarı
- Marka mı?
- Tabii ki.. Türban benim için önemli çünkü..??

Ne diyelim Allah bizlere layıkıyla yaşamayı nasip etsin....

O haberi bende gördüm. Türbanlı (!) diye nitelendirilen bayanların tamm saçının üstünde bir örtü olduğu doğru ama sen de farkettin mi bilmem boynu olduğu gibi açık, dar penyeler ve dar patolonlar vardı üzerlerinde.Yani kısaca iyi elemişler.Hepsi birbirinin kopyası idi.Özenle seçilmiş belli ki (!)

Hüdaverdi
04-24-2008, 21:38
üzülüyorum bunlara doğruları tebliğ edemediğimiz için yazık....tek kelime ile YAZIK...
Hocam bu kartel basını anlamıyor işte,bu kadar kafası kıt,........,cahiliye döneminin tohumları.Baskı derler hep,mahalle baskısı vs.Hiç akıl edemezler eğer gerçekten aile,akraba,mahalle,çevre,arkadaş,koca baskısı olsa insanlar(!) böyle açık seçik giyinmez.Allah akıl ve 2 tanede göz vermiş ama bunlar kullanmasını bilmiyor,şükür edemiyorlar kalpleri mühürlenmiş.Gerçektende baskı olsa ne mümkün böyle edepsizce köprü altı kadınları gibi giyinmeleri ? Çok sinir bozuyor.Özellikle bu yaz mevsiminde iyice açılıp saçılmaları...

----
nar sen yazdın sanmıştım kusura bakma :-*

sümeyra
04-24-2008, 21:42
Bence yargılalammak lazım
herkes bir anda örtünün gerçek anlamına varamaz. Bu merdivenler gibidir yavaş yavaş çıkılır.
tabi haddini aşanlarda var yok değil. Bu durumda bizim tebliğ görevimizi daha dikkatli yapmamamızı hatırlatır.
bu yazar kendince yorumlamış ve yine aşalama duygusu mevcut.

Ak_Zeynep
04-24-2008, 23:08
herkes bir anda örtünün gerçek anlamına varamaz. Bu merdivenler gibidir yavaş yavaş çıkılır.
tabi haddini aşanlarda var yok değil. Bu durumda bizim tebliğ görevimizi daha dikkatli yapmamamızı hatırlatır.

:-*

KAmusal mışş
04-24-2008, 23:24

O kadar doğru yorumlamışsınız ki.
Bu şekilde giyinmek o insanların eksikliğidir evet ama bunu yargılamak kimseye düşmez.
Hatalıdır doğru ama bu görüşteki bi insan dine uymaz diyerek dini kurallarımızı arkasına alarak eleştiriyo hatta küçümsüyo,bunu alkışlayacak değilim.
Nerden hata bulsak da tesettürlüleri dışlasak,ezsek diye düşünenlerin yorumudur bu.
Ha bu şekilde tesettürü tasvip etmem tamam ama burdan yaralamak isteyenlere de izin veremem kusura bakmasınlar.

oturanboğa
04-25-2008, 00:02
İnanç söz konusu olduğunda, çarşaf giyenleri Swarovski taşlı başörtüsü takanlardan daha samimi buluyorum.

bazen öyle kapalılar(!) görüyorum ki başlarından örtülerini çekip alasım geliyor...hak etmiyo onlar başörtüsünü taşımayı

isimsiz
04-25-2008, 00:06
amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek yazarın. bir insanı eleştirmek için ondan daha üst konumda olmak lazım. ama ne yazıkki haksızda değil. ne diyeyim bunların ağızlarına laf verenlere kızmak lazım :-\

Kafes
04-25-2008, 00:14
Simdi de bu yolla halki birbirine dusurmeyi hedefliyorlar.

Gereksiz bir yazi bence. Boyle seylere takilmamak lazim. Herkese hidayeti Allah veriyor sonucta.

Eşref
04-25-2008, 00:36

Hiç üzülme kardeşim. Her gördüğün sakallı deden değildir. Onlar başını inançları gereği kapatmıyor.

Sukut-u Hayal
04-25-2008, 01:09
Kimin ne dedigine bakma, diyen ne demis ona bak demisler..
Bu kadin ne niyetle yazdi bilmiyorum ama dediklerinin bi kismi dogru..

Meftun
04-25-2008, 01:25

zeyneple aynı yorumu yapmış gibi oldum ama okuyunca çok haklı olduğunu düşündüm bir baktım vereceğim tepkimi çalmış ::)
zaten kimse o kızlara tesettürü hakkıyla yapıyor demiyor yapmaya çalışıyorlar amma velakin bu onları ilgilendir.ama basın hayat tarzıma müdahale etme der başkasınınkini iğdiş eder.geri durun bizden yeter artık ya!!!

Ayşe_Berra
04-25-2008, 02:30
Saçından başka "gizlisi saklısı" olmayan genç kızlara söylüyorum elbet bunu.

Peki ayıplıyor muyum ki "Bizim kız bizden kaçar" durumundaki kardeşlerimi?

Asla!

Çok doğal buluyorum hallerini.

Çok da iyi anlıyorum onları.

"Kadınlık hali"dir halleri...

Hele o yaşlarda... "Ben buradayım" diye bağırası vardır bedenin her bir santiminin...

* * *

Bence birilerini hakkıyla yapıyor ya da yapmıyor şeklinde sınıflandırmak ya da günah, cennetlik cehennemlik hükümlerini verecek konumda değiliz. Kimbilir ne açık insanlar cenettle mükafatlanacak bunun yanında bir çok kapalı hatta belkide çarşaflı da cehennemle. Bunun yargısını da kimse veremez, vermemeli..

Bende bir çok şeyi doğru bulmuyorum elbette ama evet pakize suda haklısın, tavırlarıda doğru değil bence. kadın yapması gerekeni en güzel şekilde yapmış. Sanki çarşaf giyenler gerçek inançlı diğerleri değil gibi bir durum olmuş ya da inancın asıl göstergesi çarşaf gibi bir durum. Ya da ben öyle anladım. Çarşaf giymiyorum ama inancımın gereğini hakkını vererek yapmaya çalışıyorum. Kimse samimiyetimi sorgulama yetkisine sahip değil. İnsanları belli şekilde standardize etmek pek hoş bir durum değil. şahsım adına söylüyorum kimse katılmak zorunda değil.

Eşref
04-25-2008, 02:49
Bence birilerini hakkıyla yapıyor ya da yapmıyor şeklinde sınıflandırmak ya da günah, cennetlik cehennemlik hükümlerini verecek konumda değiliz. Kimbilir ne açık insanlar cenettle mükafatlanacak bunun yanında bir çok kapalı hatta belkide çarşaflı da cehennemle. Bunun yargısını da kimse veremez, vermemeli..

Kesinlikle katılıyorum.

CeVHeR
04-25-2008, 03:02
Kimse kimsenin giyimine kuşamına karışmasın diye bu kadar çaba harcarken, bizim bunları tartışmamız ne kadar doğru...

Ayşe_Berra
04-25-2008, 03:46
Kimse kimsenin giyimine kuşamına karışmasın diye bu kadar çaba harcarken, bizim bunları tartışmamız ne kadar doğru...

Bazı şeyleri lafın ötesine taşıdığımız zaman,lafla peynir gemisinin yürümediğini anladığımız zaman bir çok sorun hallolacak. Ama o dediğimiz ne zaman olacak onu bilmiyorum... :-\ :-\

Üç mevsim
04-25-2008, 04:10
Türban modası denilen bu yakışıksız durum üzüntü verici. Tesettür kavramını benimseyememiş ve bu konuda altyapısı olmayan bayanlar olduğunu düşünüyorum bu 'türban'lıların. Bu konuda Milli Görüşçü kızların örtünme biçime tadire değer. Mhp ve merkez sağ yaklaşımdaki ailelerin çocuklarında görülüyor bu 'türban' modası daha çok...

Pakize Suda açık konuşmuş...

Show Tv'de görüyorum 2 gündür Ana Haber bülteninde 'yeşil sosyete' haberlerini. Üzülüyor insan, ama bana kalırsa bu ahlaki bozulmaya işaret değil çünkü zaten 'tesettür'ü benimseyen hanımlardan değil yukarda dediğm gibi Mhp ve Merkez sağ yaklaşımındakilerden kaynaklanıyor.

LüGaT
04-25-2008, 06:16
Tesettürle vücudumuzu örterken takva libasını da kalbimize geçirmek zorundayız. İslam ne sadece zahiri ne sadece batını hedef alır, ikisinin de kemalatini hedefler.

"Tesettür" farzının içeriğini/ manasını boşaltan bir faktör de başörtüsü yasağıdır. Birileri kazandıkları bu zaferden dolayı mutlu olabilir.

Bir faktör de kendisine "dava" yoluna (!) "başörtülü artist" arayan bayların tuhaf tutumudur. Resulullah ölçüyü koymuşken tercihlerini "illa da dış görünüş" üzerinden oynayan "ehli dava" gençler....

Müslümanların çözmesi gereken derin bir anlayış sorunu.

Allah cümlemizi ıslah etsin.

angelep
04-25-2008, 10:42
Bahsedilen haberleri 2 gündür bende takip ediyorum.Tesettür modası olduğundan değil.Çünkü modayla giyinilmesi gerektiğine inananlardan değilim. ;) Ne yakışırsa ne mevcutsa o giyinilmeli.Herneyse gelelim konunun içeriğine çok değerli yazarımızın(!) bahsettiği tesettür defilesinde yalnızca savaroski taşlı dar pantolonlu bayanlar yoktu.Gayet tesettüre uygun giyinmiş hanımlarda defilede mevcuttu.Gelellim yazarın üzerinde ısrarla durduğu konuya tesettür defilede olan birkaç kişinin giymiş olduğu o kıyafetlerden ibaret değildir.Bunu pakize hanm da buz gibi bilmekte.Ancak şu süslü kokonalarında geçenlerde bas bas haykırdığı noktaya gelindi "başlarında başörtüsüyle yanımda dimdik ayakta geçen örtülüleri hazmedemiyorum" sözü.Bence Pakize hnm orada olan üç beş değişik giyimde başörtüsüne sığınanlarla değil salonun yarısından fazlası tesettüre uygun olupta defileye katılan hanımları hazmedemediğinden kaynaklanan serzenişidir bu.Kaldıkı tesettürü tartışacak olan yada puan verecek olan o kadın asla olAmaz.Herkes haddini bilse zaten bu hallere düşmezdik.Çok şükür memelekette mankenimizden kokoşuna kadar her telden siyaseti dillendirecek adamlarımız mevcut...Çok mu şanslıyız ne :-\

Ayşe_Berra
04-25-2008, 13:23
Türban modası denilen bu yakışıksız durum üzüntü verici. Tesettür kavramını benimseyememiş ve bu konuda altyapısı olmayan bayanlar olduğunu düşünüyorum bu 'türban'lıların. Bu konuda Milli Görüşçü kızların örtünme biçime tadire değer. Mhp ve merkez sağ yaklaşımdaki ailelerin çocuklarında görülüyor bu 'türban' modası daha çok...

Show Tv'de görüyorum 2 gündür Ana Haber bülteninde 'yeşil sosyete' haberlerini. Üzülüyor insan, ama bana kalırsa bu ahlaki bozulmaya işaret değil çünkü zaten 'tesettür'ü benimseyen hanımlardan değil yukarda dediğm gibi Mhp ve Merkez sağ yaklaşımındakilerden kaynaklanıyor.

Alakası yok. Bir şeyleri belli bir grub üzerinde standart haline getirmek yanlış bir tutum. Bu türban modası dediğiniz şey Ak PArtinin bünyesinde de fazlasıyla mevcut. Bunu kimse inkar edemez. Her oluşumun içinde iyi-kötü, yanlış-doğru hepsinden var.
Başörtüsü konusunda takdir edilecek grubuda Milli görüşçüler olarak göstermek yanlış.

sümeyra
04-25-2008, 13:36
Her kesim farklı bir baş bağlama şekli belirlemiş
kimsenin ayetleri taktığı yok. :(
Biri toplu iğne kullanmaz, biri eşerbın uçlarını o kadar sarkıtır ki beline gelir, biri de sıkma baş yapar tepesine bir üğneyle şekil verir.
örtümüze düşman olanlarında kafası karışıyor haliyle
al sana bahane hemen yasaklar

eddie
04-25-2008, 13:53
enteresaan.. bu sefer her cümlesi yanlışlıklarla dolu değil..

sümeyra
04-25-2008, 14:08

kimin :o

Ayşe_Berra
04-25-2008, 14:11

Bence tam bir fiyasko. At gözlükleriyle bakan biri olarak bir kaç kişi üzerinden prim yapmaya çalışmış. Sergilenen yanlış tutumlar olsa bile hiçbiri Pakize Suda'yı haklı çıkaracak nitelikte değil.

Şu kadını haklı bulanlara şaşıyorum...

eddie
04-25-2008, 14:42

pakize sudanın... katılmadığım noktalar var.. ama tesettürün şu defiledeki insanların giyindiği gibi birşey olmadığını az da olsa idrak edebilmiş..

Bence tam bir fiyasko. At gözlükleriyle bakan biri olarak bir kaç kişi üzerinden prim yapmaya çalışmış. Sergilenen yanlış tutumlar olsa bile hiçbiri Pakize Suda'yı haklı çıkaracak nitelikte değil.

Şu kadını haklı bulanlara şaşıyorum...

evet prim yapmaya çalışmış.. tesettürü yorumlamak ona kalmadı ama sümeyraya da dediğim gibi.. tesettürün bu defilelerdeki gibi birşey olmadığını da görebilmiş sonuçta

sümeyra
04-25-2008, 14:44

pakize sudanın... katılmadığım noktalar var.. ama tesettürün şu defiledeki insanların giyindiği gibi birşey olmadığını az da olsa idrak edebilmiş..

anladım :-* ben yanlış anlamışım kusuruma bakma :-[

eddie
04-25-2008, 14:45

anladım :-* ben yanlış anlamışım kusuruma bakma :-[

hiç önemli değil

BaDe_EsNa
04-25-2008, 14:53
geçen haberlerde gördüm ne biçim kapalı bunlar dedirten cinsten başı hariç heryeri ortada resmen onları düşününce söyledikleri yazdıkları çok dogru geldi bana... ;)

sümeyra
04-25-2008, 14:56
geçen haberlerde gördüm ne biçim kapalı bunlar dedirten cinsten başı hariç heryeri ortada resmen onları düşününce söyledikleri yazdıkları çok dogru geldi bana... ;)

ben defileyi görmedim
defilede ki bayanlardınmı bahsediyorsunuz

eddie
04-25-2008, 15:06
sümeyra o defile kadar iğrenç bişey daha görmedim ben.. video eklememiş haber siteleri ya da ben bulamadım
neyse ancak foxun haberini bulabildim..
http://www.youtube.com/watch?v=I1MlJ4_zsIU

BaDe_EsNa
04-25-2008, 15:11

ben defileyi görmedim
defilede ki bayanlardınmı bahsediyorsunuz
defileyi bende görmedim haber programındaki röportajdan bahsediyorum igrenç ötesi kızın başı kapalı boynu oldugu gibi açık ve kolyeleri doldurmuş,kolları yarım kol üstü daracık ya anlayacagın birtek başı tesettür iştee >:(

Üç mevsim
04-25-2008, 15:12

Alakası yok. Bir şeyleri belli bir grub üzerinde standart haline getirmek yanlış bir tutum. Bu türban modası dediğiniz şey Ak PArtinin bünyesinde de fazlasıyla mevcut. Bunu kimse inkar edemez. Her oluşumun içinde iyi-kötü, yanlış-doğru hepsinden var.
Başörtüsü konusunda takdir edilecek grubuda Milli görüşçüler olarak göstermek yanlış.

Haklısınız, o mesajı ben mi yazmışsım diye düşünüyorum...

ENGİNEER
04-25-2008, 15:18
İnanan kızların sanki kötü giyinmesi gerekiyormuş gibi gösterilmesine karşıyım...

Herkes gibi inançlı kızlarında güzel görünmeye hakları vardır...!

Giyim zevkleriyse illaki Arabistan'de İslam'ın yayıldığı dönemde ki gibi olmak zorunda değil..İslam'da şekilcilik yok..
Kapanmayı gereğiyle yerine getirdikten sonra şekli değişebilir..
Kıyafet ''tarzı'' zamana ve bölgeye göre değişebilir...

Bence Pakize Suda ve Ayşe Arman gibi kadınlar inançlı kızların hem inançlı olarak diğer dünyayı kazanıp hemde güzel görünerek bu dünyada kazanmasını istemiyor...

Çünkü kendisi gibi kadınlar hareketleriyle ve yaşam tarzlarıyla bir süreliğine mutluluk yaşasalar bile daha sonra yalnız bir şekilde ölüyorlar...

Kıskançlık bu..

Üç mevsim
04-25-2008, 15:24
Sevgili Lügat sözlerin kırıcı, duyarsız kalmamak anlamında birşyeler geldi içimden, o yakıştırman samimi bir yakıştırma değl. Ne demek istediğini anlıyorum. Ama ortada 400 milyonluk başörtüsü varsa bir iki çift lafa değer.

sümeyra
04-25-2008, 15:25
Ama hiç acık yok bu defilede :o gayet güzel kıyafarler

LüGaT
04-25-2008, 15:27
Sevgili Lügat sözlerin kırıcı, duyarsız kalmamak anlamında birşyeler geldi içimden, o yakıştırman samimi bir yakıştırma değl. Ne demek istediğini anlıyorum. Ama ortada 400 milyonluk başörtüsü varsa bir iki çift lafa değer.

Sevgili Lügat ?

Anlayamadım kardeşim. Benim yazılarımda kırıcı olan nedir çözemedim doğrusu ?

Üç mevsim
04-25-2008, 15:32
İnanan kızların sanki kötü giyinmesi gerekiyormuş gibi gösterilmesine karşıyım...

Giyim zevkleriyse illaki Arabistan'de İslam'ın yayıldığı dönemde ki gibi olmak zorunda değil..İslam'da şekilcilik yok..

Bence Pakize Suda ve Ayşe Arman gibi kadınlar inançlı kızların hem inançlı olarak diğer dünyayı kazanıp hemde güzel görünerek bu dünyada kazanmasını istemiyor...

Çünkü kendisi gibi kadınlar hareketleriyle ve yaşam tarzlarıyla bir süreliğine mutluluk yaşasalar bile daha sonra yalnız bir şekilde ölüyorlar...

Kıskançlık bu..

Emre işte bu :-*

Yanlış anlamışım Lügat, çok karışık yazıyorsun canım, iki tarafa da çekilir 2.sayfadaki mesajın.

ENGİNEER
04-25-2008, 15:36
Bir faktör de kendisine "dava" yoluna (!) "başörtülü artist" arayan bayların tuhaf tutumudur. Resulullah ölçüyü koymuşken tercihlerini "illa da dış görünüş" üzerinden oynayan "ehli dava" gençler....

Eyüp bu arada senin bu cümlen takdir ediecek cinsten...

ENGİNEER
04-25-2008, 15:36
Emre işte bu :-*

Yanlış anlamışım Lügat, çok karışık yazıyorsun canım, iki tarafa da çekilir 2.sayfadaki mesajın.
Saolasın kardeş...

LüGaT
04-25-2008, 15:49

Eyvallah. :-*

sümeyra
04-25-2008, 15:52
emre çok güzel ifade etmişsin :-*
ölçüler dine uygun müslüman hanımlar şık :)

Ak_Zeynep
04-25-2008, 15:58

Kıskançlık bu..

:-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*

LüGaT
04-25-2008, 16:01

Cümle benim sayılmaz ama yine de sağol kardeş :-*

Önceliğimiz Allah'ın buyurduğu gibi giyinmek olmalı; varsın gözlere çirkin görülsün(görünmez ya), gönüller açtıktan sonra.

Meftun
04-25-2008, 17:36
emre süpersin kardeş içimden geçenleri söylemişsin :-* :-*

Eşref
04-25-2008, 17:48

Önceliğimiz Allah'ın buyurduğu gibi giyinmek olmalı; varsın gözlere çirkin görülsün(görünmez ya), gönüller açtıktan sonra.

İtiraf etmeliyim ki çözdüğüm divan beyitleri bile bu kadar karışık gelmiyor. Şu cümleyi kaç kez okudum vallahi :D

LüGaT
04-25-2008, 17:51

İtiraf etmeliyim ki çözdüğüm divan beyitleri bile bu kadar karışık gelmiyor. Şu cümleyi kaç kez okudum vallahi :D

Eyvah, Yalçın Abinin tahtını sallandırdık galiba :)

ENGİNEER
04-25-2008, 18:13
Aslında o mesajı yazarken tepki görcem sanmıştım şaşırdım bi an ama sizde saolun gerçekten...

Ak_Zeynep
04-25-2008, 18:14
tepki gösterecekler gelir birazdan sen kılıçları hazırla :)

eddie
04-25-2008, 18:15
evet kıyafetler şık.. müslüman hanımların da şık olması gerekir..
ama bu defilede şatafat var.. tevazu yok.. zaten tevazu olacak olsaydı tesettürün defilesi olmazdı.. çıkarlarına tesettürü alet etmeleri çirkin.. kıyafetlerin bu kadar gösterişli olması daha da çirkin bence...

ENGİNEER
04-25-2008, 18:15
Hazırım 8)

Bismillah... (:

sümeyra
04-25-2008, 18:20
tepki gösterecekler gelir birazdan sen kılıçları hazırla :)

Bayanlardan gelmezde :-*

Ak_Zeynep
04-25-2008, 18:22
zaten bu konu da erkekler çok acımasız..sanki herşeyi tam anlamıyla yapabiliyorlar.sinir oluyorum bazen :)

LüGaT
04-25-2008, 18:22
ama bu defilede şatafat var.. tevazu yok.. zaten tevazu olacak olsaydı tesettürün defilesi olmazdı.. çıkarlarına tesettürü alet etmeleri çirkin.. kıyafetlerin bu kadar gösterişli olması daha da çirkin bence...

Tesettürün anlamı bir alimin deyimiyle "ben kişiliğimle değil kişiliğimle varım" diyebilmektir.

Modern kafa kendini ancak seküler zeminlerde ifade edebiliyor: güzelliğiyle, şanıyla, parasıyla, şöhretiyle.

"Mersedes'e binen adam." deyimini ele alalım. Bu cümlede vurgulanan "mersedes"tir. Mersedes adamın adamlığının önüne geçmiştir. "100 $'lık ceketi olan adam", yine adam kendini istemese de ceketiyle ifade etmektedir.

Müslüman kadınlarımızın kendilerini güzellikleriyle ifade etmeye ya da birileri kadar güzel olmaya çalışmalarına luzum yok bence.

sümeyra
04-25-2008, 18:23
evet bende :) hep bizim kıyafetlerimizle uğraşıyorlar
bizde biraz onların üstüne yorum yapalım ;D

ENGİNEER
04-25-2008, 18:24
Böyle bir zamanda sanıyorum örtünmeyi ve tesettürü açık bayanlarımıza özendirmenin bir yolunu bulmaya çalışmak gerekli...
Bu yüzdende biraz fazla ileri gidilmiş olabilir ama Müslümanın her şartta temiz ve bakımlı olması gerektiğini düşünüyorum..
Özendirici olmalı..

sümeyra
04-25-2008, 18:26

Tesettürün anlamı bir alimin deyimiyle "ben kişiliğimle değil kişiliğimle varım" diyebilmektir.

Modern kafa kendini ancak seküler zeminlerde ifade edebiliyor: güzelliğiyle, şanıyla, parasıyla, şöhretiyle.

"Mersedes'e binen adam." deyimini ele alalım. Bu cümlede vurgulanan "mersedes"tir. Mersedes adamın adamlığının önüne geçmiştir. "100 $'lık ceketi olan adam", yine adam kendini istemese de ceketiyle ifade etmektedir.

Müslüman kadınlarımızın kendilerini güzellikleriyle ifade etmeye ya da birileri kadar güzel olmaya çalışmalarına luzum yok bence.

Sizce bayanlar nasıl güzel olmaya çalışıyorlar
defilede olanlardan bahsetmiyorum normal yaşamdan örnekler verelim
nedir aşırı olan göze batan

Eşref
04-25-2008, 18:27
zaten bu konu da erkekler çok acımasız..sanki herşeyi tam anlamıyla yapabiliyorlar.sinir oluyorum bazen :)

Haklısın vallahi. Biz Cuma'ya bile gidemiyoruz. Ama kimse bunu tartışmıyor.

ENGİNEER
04-25-2008, 18:29
Buda çok doğru...Hep kadına yüklenme oluyor ama benim gördüğüm kadınların erkeklere göre çok daha dine bağlı olduklar yönünde...Etrafıma baktığımda bunu görüyorum yani..

eddie
04-25-2008, 18:32
[/quote]

büyük topuzlar, dar pardesüler, cıvıl cıvıl makyajlar..
bakımlı olsun testtürlü hanımlar, şık da olsunlar.. ama Allahın emrettiği gibi olsun.. normal tesettürlüler bence bu defiledeki gibi olmasınlar..

tayyipleyiz
04-25-2008, 18:35
Giyim tarzı aslına bakılırsa aşırıya kaçıldığında, dikkat çekici olduğunda; insan psikoljisini de etkiler nitelik kazanıyor. Bu da olumlu yönde olmuyor her zaman...
Ölçülü davranıldığında aslında muhatıp taraf da, giyinen de zarar görmüyor veya en aza indirilebiliyor. Peki ölçü ne derecede olmalı ?
Kişi önce ne için, kimin için, ne adına giyineceğine karar vermeli bence... eğer maddesel ise bakış açısı, sınır tanımaz bir hal alır. Kimse de durduramaz. İslam ise kimin için giyinileceği, nerede ve nasıl olunacağı açıkça bilidrilmiş ve dikkat çekmek kesinlikle Men edilmiştir.
Bu zaviyeden bakıldığında, bayanlarımızın öncelikleri, bakış açılarını belirler bence... Ama toplumsal süreçte de bu sosyokültürel olarak etkileyici rol oynamaktadır. bu da gözden kaçırılmamalı. Birilerine örnek olmak için aşırılık sınırı aşılmamalı, ifrat ve tefrit kurallarına da uyulmalı...
Saygılarımla...

LüGaT
04-25-2008, 18:36

"Aşırılık" kıstasını islamın ölçülerini göze alarak düşündüğümüzde. Mesela başörtüsünün altına "tesettür" bilincine yakışmayan kot pantolon giyen genç bayanlar var.

Bunu görmemiş olmanız / olmamız mümkün değil.

Olaya "müslümanların da güzel görünmeye hakkı" var diye başlayan iyiniyetli olduğunu bildiğim düşünceler buna sebep olacaktır. Bir sınır yoksa hiç sınır yoktur.

Öyleyse olaya "müslümanların peygamber efendimizin tavsiyesi üzerine giyinme 'sorumluluğu' var" diye başlarsak bakımlı ve güzel görünmek sınırlarını aşmayacaktır. Sınır nedir ? 1. Dişil kimliğine 'dikkat çekmemeké (herkesi tenzih ederim) 2. Olabildiğince sade ve mütevazi giyinmek. (bunun da yer ve zaman şartları siyer kültüründe saklıdır)

Meftun
04-25-2008, 18:37
birincisi güzel olmak suç mu şık olmayalım mı yani? ben anlayamıyorum bu düşünceyi.kadınlar yaratılışları gereği de zaten güzel olmayı severler bunun kötü birşey olduğunu düşünmüyorum.biz sadece karşı cinse değil, hemcinslerimize ve kendimize de güzel görünmeyi severiz.biz böyle imtihan oluyoruz...ayrıca emreye de katılıyorum ben ve kardeşim bir yere misafirliğe gitmiştik ve evin küçük kızı bize özenip kapanmış.özellikle gençlere tek şeklin köydeki anneannesi olmadığını göstermek lazım.bizim örttüğümüz şekil modernleşmenin ve şehirleşmenin getirdiği bir moda akımı olabilir ama moda diye kötü mü bu? örtmesi gerekli yerler örtüldükten sonra ister süslü olsun ister sade...biz üzerimizdeki ön yargıları kırmay çalışırken dışarıya karşı burada kendi dava kardeşlerimizce neredeyse günahkar ilan ediliyoruz...

KAmusal mışş
04-25-2008, 18:38
Yahu arkadaşlar haklısınız bunlar Allah'ın emirlerini yerine getirebilmek açısından hiç hoş şeyler değil ama başkalarının kulluk vazifesi hakkında yorum yapmak da hiç iyi değil.

Herkes dört dörtlük olamaz ki.
Abartanlar yüzünden herkesi karalamaya çalışan bi yazarın yazısı üstüne bunu bizim tartışmamız ne kadar doğru bilmiyorum ama hani derler ya akmıyosa da damlıyo diye,tam manasıyla yerine getiremeseler de ucundan kulağından yakalamaya çalışıyolar.
Bu durumda o insanları yargılamak yerine hoşgörüyle yaklaşmak daha doğru olmaz mı ??

LüGaT
04-25-2008, 18:43

Haklısın vallahi. Biz Cuma'ya bile gidemiyoruz. Ama kimse bunu tartışmıyor.

Haklı ama bence haklılığını erkeklere "acımasız olmakla" pekiştirmeli :) Mesela Cuma'ya gitmeyen erkekleri ya da tesettüre değil dış görünüşe odaklanan erkeklere karşı herkes bu manada "acımasız olmalı" ;)

Bence burda "acımasız olmak" olarak anlaşılmamalı durum. Tesettürlü bayanlar tesettürlü olmakla "Allah'ın emirleri başımın üzerindedir" demektedir.

Allah'ın emirleri sadece tesettürle bitmez tesettüre girmek bir sorumluluksa "tesettürde kalmak" ondan daha ağır bir sorumluluktur.

(yine tüm kardeşlerimi sorumsuzluktan tenzih ederim)

Birbirimizin tercihlerine saygı duyalım ama "birbirimizi düzeltme" yükümlülüğümüzü yerine getirirken de gerekirse "acımasız olalım" diye düşünüyorum.

Siyer kültüründe karşılıklı sevgi ve saygıyla halledilmeyecek mesele yoktur.

sümeyra
04-25-2008, 18:51
]"Aşırılık" kıstasını islamın ölçülerini göze alarak düşündüğümüzde. Mesela başörtüsünün altına "tesettür" bilincine yakışmayan kot pantolon giyen genç bayanlar var.

Yeni kapanan bir bayan için bu çok görülmemeli
Pardüsü altından rahatlık ve korunma amaçlı kullanılan pantolonlarda bence bir sakınca yok.
görünür bir şekilde pantolon giyersek hoş olmaz.
sade giyinmeye gelince
yeri geldiğinde hep savunuyorum mevsime göre renk seçmek çok normal
yazın sıcağında koyu renkler giymek, illede zorlamak olmaz. Örtünmek azap çekmek değil ki,rahatlıkta önemli.
sonra pahalı eşarplar var.Genelde beyler buna karşı çıkar. Sanırım bizi dinlemeniz lazım çünkü ben kendi adıma pahalı dediğimiz eşarpları daha rahat bağlandığı, ütüsü bozulmadığı ve çabuk yıpranmadığı için tercih ediyorum.
renk hususunda sınırlı davranmak en güzeli.
makyaj, topuklu ve ses çıkaran topuklar, sıkma başlar benimde onaylamadığım şeyler.

eddie
04-25-2008, 18:54
bakımlı ol şık ol temiz ol ama tesettür belli bir çerçeve içinde değerlendirilmeli.. tesettürü asıl haliyle özendirsek ne güzel olur.. tepede kocaman bir topuzla, dar pardesülerle renkli makyajlarla şatafatla mı gerçek tesettürü yerine getiriyoruz yetmiyor bir de özendirmeye çalişıyoruz?

Kafes
04-25-2008, 18:59
Neden bu kadar cok bu tesettur konusunu tartisan konu oldugunu anlamiyorum dogrusu :)

Bu konulari tartismak bence alimlere duser ve eger icimizde alim olmayanlar varsa bu konuda kesin hukumler vermeleri cok yanlis bence.

sümeyra
04-25-2008, 19:00
bakımlı ol şık ol temiz ol ama tesettür belli bir çerçeve içinde değerlendirilmeli.. tesettürü asıl haliyle özendirsek ne güzel olur.. tepede kocaman bir topuzla, dar pardesülerle renkli makyajlarla şatafatla mı gerçek tesettürü yerine getiriyoruz yetmiyor bir de özendirmeye çalişıyoruz?

Özendirme ahlakımızla, dini kaynaklarla yapabilir.
Kılık kıyafet bunu yapmaz.
Ancak temiz ve düzenli giyinmek artı olur.

eddie
04-25-2008, 19:03

kılık kıyafetimiz ahlakımızı ve dine bağlılığımızı yansıtıyorsa o da özendirme işini pekala görebilir.. aslında birbirine yakın görüşlerdeyiz sanırım sümeyra ama ben özendirilmeye çalışılan bu tesettürün asıl tesettür olmadığını düşünüyorum..

Ak_Zeynep
04-25-2008, 19:04

kılık kıyafetimiz ahlakımızı ve dine bağlılığımızı yansıtıyorsa o da özendirme işini pekala görebilir.. aslında birbirine yakın görüşlerdeyiz sanırım sümeyra ama ben özendirilmeye çalışılan bu tesettürün asıl tesettür olmadığını düşünüyorum..

peki bunu gerçek tesettürü başarabiliyormusun?

eddie
04-25-2008, 19:05

peki bunu gerçek tesettürü başarabiliyormusun?

hayır..

ENGİNEER
04-25-2008, 19:06
Bakın bence çok abartıyosunuz..

Yani her tarafını açanlar varken böyle bir zamanda örtünmeyi seçmiş bir bayan zaten saygıyı haketmiştir.
Kapanması bile güzelken bu kadar ağır şartlar beklemek fazla bence...

Yani bu ülkede her şartta yüklenilen kapalılar oluyor...
Eminim kapalı kadına ''kapacaksan düzgün kapan'' diyen birçok kişi kendisinde ki eksiklikleri görmüyordur..
Neticede insanın fıtratında hata yapmak ve eksiklik var...
Önemli olan zamanınıza ve mekanınıza göre elinizden geleni yapmak...

(Kendimi kötü hissediyorum gittikçe)

eddie
04-25-2008, 19:07
yanlış olanı değil doğru olanı özendirelim.. bu kadar.

Ak_Zeynep
04-25-2008, 19:08
o zaman neden iddalı cümleler kullanıyoruz.Ben mesela pardesü giymeyi çok isterdim doğru olanın bu olduğunu biliyorum.Ama nefsime zor geliyor.Birileri bunu bana dayatırsa ya da bunu yapmadığım için beni eleştirirse ben bu doğrudan kaçarım.Üslubumuza dikkat etmek ve birbirimize dua etmek en doğrusu bence

sümeyra
04-25-2008, 19:09

Karşı çıkmak için yazmadım :) kimseya karşı olduğum yok ;) sizinle sohbet etmek bir zevk :)
ben birşeyler öğreniyorum ve bu konularda yapılan faydalı tartışmaları gereksiz görmüyorum.
her yeni görüş ufkumu genişletir. Dinlerim anlamaya çalışırım, yanlışlarımı ararım. :)

LüGaT
04-25-2008, 19:11
Giyim tarzı aslına bakılırsa aşırıya kaçıldığında, dikkat çekici olduğunda; insan psikoljisini de etkiler nitelik kazanıyor. Bu da olumlu yönde olmuyor her zaman...
Ölçülü davranıldığında aslında muhatıp taraf da, giyinen de zarar görmüyor veya en aza indirilebiliyor. Peki ölçü ne derecede olmalı ?
Kişi önce ne için, kimin için, ne adına giyineceğine karar vermeli bence... eğer maddesel ise bakış açısı, sınır tanımaz bir hal alır. Kimse de durduramaz. İslam ise kimin için giyinileceği, nerede ve nasıl olunacağı açıkça bilidrilmiş ve dikkat çekmek kesinlikle Men edilmiştir.
Bu zaviyeden bakıldığında, bayanlarımızın öncelikleri, bakış açılarını belirler bence... Ama toplumsal süreçte de bu sosyokültürel olarak etkileyici rol oynamaktadır. bu da gözden kaçırılmamalı. Birilerine örnek olmak için aşırılık sınırı aşılmamalı, ifrat ve tefrit kurallarına da uyulmalı...
Saygılarımla...

birincisi güzel olmak suç mu şık olmayalım mı yani? ben anlayamıyorum bu düşünceyi.kadınlar yaratılışları gereği de zaten güzel olmayı severler bunun kötü birşey olduğunu düşünmüyorum.

Güzel olmak elbette ki suç değil. Mesela süs eşyası kullanmaya islam bizzat cevaz verir. Ama mesele 1. "kendini güzelliğiyle ifade etme" meselesi. (tenzih) 2. Güzel görünmenin sınırlarını tesettür anlayışını ve kadına yakışan "saklılık" sınırlarını ihlal ederek aşması (tenzih)

Kur'an cennetteki hurileri "saklı inci" diye tanımlar.

Latif cins olan bayanlara saklılık yakışır. Fıtratlarımızı yoklayınca farkederiz.

Bu asosyal olmak, eve kapanmak, hayattan el etek çekmek manasında değildir.

.ayrıca emreye de katılıyorum ben ve kardeşim bir yere misafirliğe gitmiştik ve evin küçük kızı bize özenip kapanmış.özellikle gençlere tek şeklin köydeki anneannesi olmadığını göstermek lazım.bizim örttüğümüz şekil modernleşmenin ve şehirleşmenin getirdiği bir moda akımı olabilir ama moda diye kötü mü bu? örtmesi gerekli yerler örtüldükten sonra ister süslü olsun ister sade...biz üzerimizdeki ön yargıları kırmay çalışırken dışarıya karşı burada kendi dava kardeşlerimizce neredeyse günahkar ilan ediliyoruz...

Şurda anlaşamıyoruz galiba, sade ve dikkat çekici giyinmemek "kötü giyinmek" manasına gelmez. Pekala sade ve dikkat çekmeyerek güzel giyinilebilir. Hatta pekala süs kullanılarak sade ve dikkat çekmeyecek şekilde giyinilebilir. Ya da Sümeyra hanımın dediği gibi "temiz ve düzenli" giyinmek için fazla dikkat çekici / tesettür sınırlarını çiğneyen giysiler giymemize luzum yok.

Aksi türlü giyinmenin hükmü "günah" mıdır konuşulur ama ben kendi adıma insanların böyle giyinenlerinden çok "böyle giyinmeleri"yle ilgiliyim. Aklı selim sahibi mümin günahkarla değil günahla ilgilenir.Dediğim gibi herkesi tenzih ederim. Sadece "uyarma" görevimi yerine getirdiğimi sanıyorum.

Tesettürü bile çiğneyen insanlar varken tesettürlü hanımların tesettüründeki ayrıntıyla ilgilenmenin manası nedir diye sorulabilir. Cevabı bence basit:

İnsan değer verdiğine/ öğüdü hakedene/ öğüdü dinleyeceğine inandığı insana öğüt verir.

(yine herkesi tenzih ederim çünkü kimse nasıl giyiniyor bilmiyorum)

eddie
04-25-2008, 19:12
o zaman neden iddalı cümleler kullanıyoruz.Ben mesela pardesü giymeyi çok isterdim doğru olanın bu olduğunu biliyorum.Ama nefsime zor geliyor.Birileri bunu bana dayatırsa ya da bunu yapmadığım için beni eleştirirse ben bu doğrudan kaçarım.Üslubumuza dikkat etmek ve birbirimize dua etmek en doğrusu bence

bu işin doğrusunu özendirmiyorsak yanlış olanı ne demeye özendirmeye çalışıyoruz.. bu hataya ben de düşüyorum ama yanlış işte..
ben kesin ifadeler kullanarak kalp kırmak istemedim.. özür dilerim

Ayşe_Berra
04-25-2008, 19:13
Şuradaki bir çok yorumu bile okuyunca ben kendimi cehennemlik gördüm. Pakize Suda'nın çarşaf giy demesi normalleşti yani.

Sonuçta Allah'ın emirlerini hepimiz biliyoruz ama bulunduğumuz ortamda sadece başörtüsü ile bulunmanın ne kadar zor olduğunu bilirken tesettüre girebilmek büyük bir şey bence.Kimse de içinde bulunulan ortamı inkar edemez. Ve şu durumda eğer birileri hala bir şeylere inanarak kapanıyorsa destek olunmalı. Şu tavırlar kapananları yada kapanmayı düşünenleri anca soğutur.

En baştan beri hep söyledim bir şeyler herkesin kafasında standart hale getirilmiş. Çarşaf giymiyorum ama dinimin gereklerinide yerine getirmeye çalıştığımı düşünüyorum. Kalbimde iman olduktan sonra birileri beni tesettürüm ya da bu konudaki samimiyetim konusunda yargılamamalı. Önce de söylemiştim Nice açık arkadaşlarımız cennetle mükafatlanacak ya da kapalılar hatta belki çarşaflılar(örtünmenin esası olarak gösteriliyor ya) cehennemle.. Bu hükmü vermek elimizde olmadığına göre bence haddimizi aşan hükümlerde buulunmayalım.

akdok
04-25-2008, 19:42
sana kasinlikle katılıyorum ayşe_berra!tam da aklımdan geçen şeyleri söyledin.

nitekim ben bu tesettürlü süslü olmalı mı olmamalı mı konusunu da saçma buluyorum.sonuçta fazla süspüs kimseye yakışmıyor.abartı ve yapmacık duruyor.gereksiz yere dikkat çekiyor.(bunu dikkat çekmek için yapanlara sözüm yok zaten)
ayrıca dinimiz savurganlığa da karşı...yani bir şeyin kalitelisini alabilirsin ama bir başörtüsüne 400 YTL,bir cüzdana 1000 YTL vermek de(aynı haberde vardı) yuh dedirtiyor insana.yani ekmeği zor bulan insanlar varken böyle şeyler yapmak da yakışık almıyor pek.sadece müslüman olarak değil,vicdanı olan insanlar olarak.

SEVGİLERİMLE...

ENGİNEER
04-25-2008, 19:49
sana kasinlikle katılıyorum ayşe_berra!tam da aklımdan geçen şeyleri söyledin.

nitekim ben bu tesettürlü süslü olmalı mı olmamalı mı konusunu da saçma buluyorum.sonuçta fazla süspüs kimseye yakışmıyor.abartı ve yapmacık duruyor.gereksiz yere dikkat çekiyor.(bunu dikkat çekmek için yapanlara sözüm yok zaten)
ayrıca dinimiz savurganlığa da karşı...yani bir şeyin kalitelisini alabilirsin ama bir başörtüsüne 400 YTL,bir cüzdana 1000 YTL vermek de(aynı haberde vardı) yuh dedirtiyor insana.yani ekmeği zor bulan insanlar varken böyle şeyler yapmak da yakışık almıyor pek.sadece müslüman olarak değil,vicdanı olan insanlar olarak.

SEVGİLERİMLE...
Hayatında kaç tane 400 ytl başörtüye veren insan gördün?

Sukut-u Hayal
04-25-2008, 19:51
Allahin emirleri ortada..
Uygulamak yada uygulamamak kendilerine kalmis..
Herkes once kendine baksin..

Hıfz-ı lisan
04-25-2008, 19:52
400 milyonluk eşarp ..Allah'u teala kuluna verdiğini görmek ister ! ..Eğer kişinin ekonomisi o parayı karşılıyor ve sıkıntıya düşmüyorsa alabilir :) diye düşünüyorum ::)

Sukut-u Hayal
04-25-2008, 19:53
400 milyonluk eşarp ..Allah'u teala kuluna verdiğini görmek ister ! ..Eğer kişinin ekonomisi o parayı karşılıyor ve sıkıntıya düşmüyorsa alabilir :) diye düşünüyorum ::)

katiliyorum

ENGİNEER
04-25-2008, 19:55

katiliyorum
hadi bende sana katılıyorum o zaman...

(dolaylı yoldan hıfz-ı lisan'a da katılmış oluyorum)
:)

LüGaT
04-25-2008, 19:56
Ben katılmıyorum. :-*

Başörtüsüne 400 milyon verilmez diye düşünüyorum. Bunun akli açıklamasını bilmem ama vicdanın kaldıracağını sanmıyorum.En azından kendi vicdanım adına.

ENGİNEER
04-25-2008, 19:57

Başörtüsüne 400 milyon verilmez diye düşünüyorum. Bunun akli açıklamasını bilmem ama vicdanın kaldıracağını sanmıyorum.En azından kendi vicdanım adına.

Aslında etik açıdan doğru değil ama çok zengin biri bunu yapmak isterse ne dini açıdan bir sorun var nede bizim diyebileceğimiz bişey var Eyüp.. :)

Yani parası varsa ve almak isterse ne denilebilir ki?

Hıfz-ı lisan
04-25-2008, 19:58
elbette o para ile bir ihtiyaç sahibine yardımda bulunulabilir ...

alan kişiler istisna olabilir.. :)

KAmusal mışş
04-25-2008, 19:58
Sadece başörtülüler Allah'ın emirlerini yerine getirmek zorundaymış, onların hiç hata yapma hakkı yokmuş gibi yansıtılıyo ama Allah'a inanan her insan hareketlerine dikkat etmeli özen göstermeli.
400 ytl lik eşarb 100 dolarlık cüzdan ne fark eder?
Olay başörtüsüne gelince karşıt görüşlüler ve bizi görmek istemeyenler hemen harekete geçip bizi en hassas olduğumuz yerden Rabbimizin emirlerinden vurmaya çalışıyo gerçekten de başarılı oluyolar gibi.
Üzücü ama
Hayırlısı...

tugba_007
04-25-2008, 19:59
Sadece başörtülüler Allah'ın emirlerini yerine getirmek zorundaymış, onların hiç hata yapma hakkı yokmuş gibi yansıtılıyo ama Allah'a inanan her insan hareketlerine dikkat etmeli özen göstermeli.
Olay başörtüsüne gelince karşıt görüşlüler ve bizi görmek istemeyenler hemen harekete geçip bizi en hassas olduğumuz yerden Rabbimizin emirlerinden vurmaya çalışıyo gerçekten de başarılı oluyolar gibi.
Üzücü ama
Hayırlısı...

Bende tam aynısını yazıyordum baktım sen yazmışsın.

Katılıyorum sana :-*

LüGaT
04-25-2008, 20:03

Aslında etik açıdan doğru değil ama çok zengin biri bunu yapmak isterse ne dini açıdan bir sorun var nede bizim diyebileceğimiz bişey var Eyüp.. :)

Yani parası var save almak isterse ne denilebilir ki?

Dostum fıkıhi boyutta haklı olabilirsin ama takva boyutunda içim almıyor. Bana katılan arkadaşların da içinin alacağını sanmıyorum. Böyle bir ortamda 400 milyona başörtüsü giyinmek bana hiç insaflıca gelmiyor. Resulullah yaşasa buna izin verse de hoşnut kalmayacağını hissediyorum.

Siyerlere baktığımızda Nebinin izin verdiği bazı şeylerden hoşnut kalmadığını görürüz. Bu da onlardan biri belki. Bence eminim siz de vermezsiniz. :-*

Değil mi ? :o

merve
04-25-2008, 20:04
Eğer gerçekten örtünmek istiyorlarsa bu tarz bir giyim tarzı ile olmaz.

Bu genç kızları esefle kınıyorum...

ENGİNEER
04-25-2008, 20:05

Dostum fıkıhi boyutta haklı olabilirsin ama takva boyutunda içim almıyor. Bana katılan arkadaşların da içinin alacağını sanmıyorum. Böyle bir ortamda 400 milyona başörtüsü giyinmek bana hiç insaflıca gelmiyor. Resulullah yaşasa buna izin verse de hoşnut kalmayacağını hissediyorum.

Siyerlere baktığımızda Nebinin izin verdiği bazı şeylerden hoşnut kalmadığını görürüz. Bu da onlardan biri belki. Bence eminim siz de vermezsiniz. :-*

Bu yazdığına kesinlikle katılıyorum..
Ben 400 ytl verilmiş bir başörtülüyü kınarım açıkçası ama demek istediğimide yazmışsın ya zaten...Peygamberimiz bazı şeyleri hoşnut olmadığı halde kabul etmiş.
Yani yapanada bişey denmez heralde.

LüGaT
04-25-2008, 20:07
Üzücü ama
Hayırlısı...

Orası ayrı bir noktadır. Haklısınız.

Kendi villacıklarında milyon dolarları çerez niyetine yiyenlerin müslüman insanları hedef alarak israfla suçlaması "yok hükmündedir"

Ya da "Kur'an bu çağa uymaz" diyenlerin "kur'anda başörtüsü yok" savunmalarındaki saçmalık/komiklık/iki yüzlülük.

Hıfz-ı lisan
04-25-2008, 20:08
Muhakkak haklısınız..Fazla pahalı olmayan eşarp alıp kalanıyla yararlı işlerde harcamak en güzeli ancak bunu yapanlarda var

( bende anlamıyorum ya pahalı eşarbın alınmasını..:-\)

en uçlarda gezmektense.. herşeyin orta yolunu bulmak en güzeli olsa gerek .. :-*

LüGaT
04-25-2008, 20:09

Ben 400 ytl verilmiş bir başörtülüyü kınarım açıkçası ama demek istediğimide yazmışsın ya zaten...Peygamberimiz bazı şeyleri hoşnut olmadığı halde kabul etmiş.

Yalnız ben müsadenle böyle insanlara yine de küçücük birşey söylemek isterim: insaf

ENGİNEER
04-25-2008, 20:11

Yalnız ben müsadenle böyle insanlara yine de küçücük birşey söylemek isterim: insaf

Çok doğru...

Dünyada her gün milyonlarca çocuk susuzluk yüzünden ölürken kıyafete milyonlar harcamak ayıp...

tayyipleyiz
04-25-2008, 20:14
Bence; ifrat ve tefridin sınırlarını en iyi vicdan koyar... ona başvurmalı, hataya düşmemeli... ;)

tugba_007
04-25-2008, 20:18

Kınadıkların orda iki tane kız vardı izlemeye gelenlerin içinde onlar mı? Biraz açarsan hoş olur

KAmusal mışş
04-25-2008, 20:22

Kınadıkların orda iki tane kız vardı izlemeye gelenlerin içinde onlar mı?
Şu bu diye belirtilecek şahıslar değil sanırım Tuğba
Merve genel olarak abartan ve tesettüre yakışmayan tavırlarda bulunanlardan söz ediyor.
Bence uzatmanın manası yok konu buraya gelene kadar birçok arkadaşımız haklı açıklamalarını yaptı.
Herkesin haklı yanları var tabi ki bu sayfaya kadar gelen yorumlar yeterince net ve açıklayıcı bence.

tugba_007
04-25-2008, 20:24
teşekkürler

(uzatmadım sadece merak ;))

KAmusal mışş
04-25-2008, 20:32
teşekkürler

(uzatmadım sadece merak ;))

Ben teşekkür ederim anlayışın için :)

Bostancı
04-25-2008, 20:39
Bir hürriyet yazarının günün birinde doğru bişey yazacağı aklımın ucundan geçmezdi :D Ama yine kıvıra,kıvıra söylemiş doğruları Türk kadınlarını çarşaflı görmek istemem ama inanç meselesi falan,filan Yazar efendi Sen böyle diyorsunda peki tesettürlü kardeşlerimiz ne yapsın? sırf başörtülü oldukları için cahillikle,irticacılıkla,yobazlıkla suçlamıyormusunuz? birde çarşaf giyerlerse neler yapmazsınız?? yobazlar irana,kara fatmalar diye manşetler atmazmı senin o gazeten..?görüyoruz çarşaflılara ne gözle baktığınızı! belkide bu sefer meydanlarda çarşaf yerine çarşaflı kadınları yakmaya kalkarsınız sizden beklenir..
tesbitleri doğruda acaba yazarımız gerçekten kadınların tesettürüne dikkat etmesinimi istiyor yoksa Başörtüsü hazımsızlığı yüzünden ne şekilde saldıracağınımı şaşırmış.??

çağlar
04-26-2008, 00:22
Pakize Suda

Kim oluyor da "Örtüneceksen Çarşaf Giy" diye nasihat ediyor. (amacının fitne,fesat tohumları ekmek olduğu belli de, anlayana)

Olay açık, seçik ortada... bayan Suda tesettürün yaygınlaşmasını hazmedemiyor.

Aslında tesettürü hazmedemiyor...

Baksanıza böyle örtüneceğine çarşaf giy,giy ama sakın yanlış anlama bunu ne gönlüm istiyor ne gözüm... yani her şeklin beni rahatsız ediyor...

En iyisi sen aç başını bizim safa geç...sayımız çoğalsın...

Ölçü bellidir tesettürde....Ölçüler dahilinde herkes ne isterse onu giyer...Sen kim oluyorsunda giyeceksen, o nu giy yoksa giyme diyorsun...

Tabi size göre örtülü bayan cahil olmalı,asosyal olmalı,kaba olmalı,kültürsüz olmalı evinde oturmalı, böyle ortalarda dolaşıp ayağınıza dolanmamalı aksi taktirde kaybınız olur...

Ne gerek var şimdi, sizden özenen falan olur tesettürlü iken de bakımlı olabilirim,şık olabilirim,sosyal olabilirim düşüncesi ile kalkıp kapanırlar,belki başta öylesine kapanırlar ama sonra bakarsın işi takva boyutuna çıkarırlar...ne gereği var durup dururken bu kadar kayıp vermenin.... öyle değil mi?bayan suda...

Ayrıca bahsedilen tesettür defilesinde hiçte uygunsuz kıyafet yok...Zaten çoğu içeri elbisesi dış kıyafet değil ki...Şatafatlı olanlar var,onlarda hepimiz biliyoruzki reklam amaçlı sadece defile için hazırlanmış kostümlerdir...

Bana göre bu defileleri fazla eleştirmemek lazım...Belki bazılarının özenip kapanmasına vesile oluyordur...

Allah-ü teala ''Sizin hayır bildiklerinizde şer,Şer bildiklerinizde hayır vardır''buyuruyor....

Bir kişinin bile hayrına vesile olduysa ne mutlu...

Bunların dolduruşuna gelip kardeşlerimizi dışlamayalım...Dua edelim idrak edebilmeleri ve takva sahibi olabilmeleri için...

Zaten biliyoruz ki; çoğu provakatör...

Bunlarınki çekememezlik, kıskançlık yaşamın her alanında olmamızı kaldıramıyorlar nede olsa cartel medya mensubu kalıplaşmış yok,yok kemikleşmiş fikirleri var...(fikri var mı? acaba!aklı olmadığı kesinde,nede olsa sarışın) ;D

Aydın Doğan doğmaz olsaydın. >:( Gümüşhanelilerin yüz karası. >:( Bu vatandaşı Gümüşhane vatandaşlığından çıkarabilecek bir yol yok mu? >:( >:(

Not:Normal şartlar da eşarb'a 400 ytl verecek kimse, yoktur. ben de izledim o haberi özenle seçilmiş insanlar dı raportaj veren sonradan görme galiba görgüsüz,asil bir bayan kalkıp malum medya ya raportaj vermez...
Eşarbım şu kadar, cüzdanım bu kadar çantası da 4000 ytl idi heralde. benim bildiğim en marka eşarp 120 ytl den fazla değil..demek bilmediklerim de varmış cehalet işte,n'parsın :o

EpiVaTeS
04-26-2008, 00:26
çağlar hanım tebrikler....

KAmusal mışş
04-26-2008, 00:28
aynı şeyi yazacaktım tebrikler o kadar güzel açıklamışsınız ki
artınızı vermiştim bile :)

çağlar
04-26-2008, 00:33

aynı şeyi yazacaktım tebrikler o kadar güzel açıklamışsınız ki
artınızı vermiştim bile :)
Allah Razı Olsun arkadaşlar :)

HuRReM
04-26-2008, 00:40

Bunlar kafayı yemiş,beyinlerine kan ulaşmamış oksijen girmemiş,sıkı fıkı bağlamışlar,sıkma baş olmuşlar.400 ytl ye başörtüsü ?

Ne yazık ki..dünyayı geçelim türkiyede bile gece aç uyuyan insanlar varken "farz" olduğu için örtünen bayanların bir çoğu 1 metrelik bez parçasına 400 lira verebiliyor ki bu hiçbir şey onlar için.10.000 $lık çantalar,pırlanta taşlı saatler takınıp mevlüt dinlemeye giden bayanlar var.
Allah hepimize akıl fikir versin insallah : (

aşk-ı ilahi
04-26-2008, 00:45
evet arkadaşlar çoğu yorumları okudum...

özellikle enginer ve çağların yorumunu beğendim....

...şu bir gerçekki biz bayanlar islamın bize gösterdiği ölçülerde tesettüre girmeye çalışıyoruz....bazı eksiklerimiz olabilir...

ama bizim en büyük eksikliğimiz kendi içimizde bile örtü kavgasına girebiliyoruz...bizim tesettürümüzdeki şıklık onların yüzüne vurulan şamar gibi

adeta....kıskançlıktan çarşaf bile istemişler....vah vah vah....bu durumdada görecekmiydik bu yaşlı teyzeyi...

....tekbir giyimide adeta üzerimize gelin defilesi yüzünden dolayı esefle kınıyorum...ya bu kadarda reklam için din kullanılmaz ya....güya islami bir giyim

defilesi islam adına içler acısı...bir paçavra gibi örtünmüşler...baş örtüleri arkalarında bir mendil kadar kızlar doluşmuş....bunlarda islami çevre diye

lanse ediliyor....

shov tv nin haberini izledim ...güya tesettürlü bayanlarla röportaj yapmışlar.....hepsini toplasan bir tesetürlü etmezler....

......bu kıskanlara nisbet dahada fazla özen göstereceğim.....

Sukût-u_Hayal
04-26-2008, 00:50
Tesettürün amacı nedir ? öncellikle vücut hatlarını belli etmeden bol ve "dikkat çekmeyecek" şekilde vücudu örmektir... peki hal böyle iken emirler çok açıkken başını örtsünde nasıl örterse örtsün demek ne derece doğrudur... :-\
yazarın bahsettiği örtülü bayanları görünce öncelikle kendimi sorguluyorum onların ki tesettür ise benim ki ne... :o

böyle başörtülü bayanları görünce açık gezseler daha iyidir diyorum .. Çünkü kuran-ı kerim de geçen "örtülü çıplaklar" tanımına uyan bu kesim bence tesettürün amacının farkın da değil birçoğu belkide aksesuar niyetine bağlıyor.. :-\

bu aralar televizyon da sürekli gösterilen başörtü haberlerinin ve o kişilerin de provakatör olduğunun farkındayım....

ama dönüpte kendimize de bir bakmamız gerektiğini düşünüyorum.... :-\

Allah doğru yoldan ayırmasın ....

AK_Genclik
04-26-2008, 13:23
çok doğru tespit

ENGİNEER
04-26-2008, 14:04
Kaç gündür hiç bu kadar katılımın olup bu kadar güzel yorumların olduğu bi konu görmemiştim...İyi ki açılmış konu...

ENGİNEER
04-26-2008, 14:08
İnanç" diye çıkıyorsa birileri ortaya...

Bel girintinizi...

Göğüs çıkıntınızı...

işte bu kadar.....ya adam gibi örtünün yada adam gibi açılın........iki arada bir derede kalıpta milletin aklını bulandırmayın
Sen herşeyi mükemmel yapıyosun heralde...Aslanım benim..!

Sukut-u Hayal
04-26-2008, 14:09

Bel girintinizi...

Göğüs çıkıntınızı...

işte bu kadar.....ya adam gibi örtünün yada adam gibi açılın........iki arada bir derede kalıpta milletin aklını bulandırmayın

Sende biraz daha kibar ol!!

tayyipleyiz
04-26-2008, 14:11

Bel girintinizi...

Göğüs çıkıntınızı...

Senin kortekslerinin algılama sorunu var galiba... ;)

_Yeniden_
04-26-2008, 14:15

Bel girintinizi...

Göğüs çıkıntınızı...

Sana mı kaldı millete giyinme usulünü öğretmek....

Biri çıkıp dinsiz diyince kızarsınız, din Allah ile benim aramda sana ne oluyor dersiniz ya,

din aynı zamanda Allah ile onun arasında sana ne oluyor be adam!!

Nasıl giyineceğini sana mı soracak?

Bostancı
04-26-2008, 14:15

Bel girintinizi...

Göğüs çıkıntınızı...

Nedense bana hiçte samimi gelmedi bu arkadaşın yorumu ???

sümeyra
04-26-2008, 14:26

Bel girintinizi...

Göğüs çıkıntınızı...

Samimiyet mi?
tam olarak örtünsek İrana gidin derler
biraz açık bulsalar Alim olurlar başımıza

Bostancı
04-26-2008, 14:35

Bel girintinizi...

Göğüs çıkıntınızı...

Samimiyet mi?
tam olarak örtünsek İrana gidin derler
biraz açık bulsalar Alim olurlar başımıza

Tek dertleri bir yerden açık bulmaya çalışıp saldırmak :-* adam gibi örtünsünlerde adam akıllı saldırın dimi.. :D

_Yeniden_
04-26-2008, 14:39
Zaman geçtikçe elbette İslam’ın kapanmayı emrettiğine inanan kesimin de kıyafet şekli değişmiştir...
Hatta eski elle çizilen resimlere baktığımızda tesettür Osmanlı zamanında da bir takım değişikliklere uğramış, üstelik farklı yörelerde farklı şekiller alabilmiştir... Burada aslolan tek şey, o kesimin sadece yüz, bileklerden aşağı eller ve ayakların görünebileceği şekilde giyinmenin dinen bir gereklilik olduğuna inanmasıdır...

Bu kurallara uyduktan sonra, tercih ettikleri tarz elbette zamanla değişir... Yani Pakize Suda gibi bunu bahane eden aslında tesettüre açıkça kin duyanların zihniyeti "şu anki tesettür şekli eskiden yoktu, o yüzden yasaklayalım" gibi çok tutarsız bir argümandır!!

Hepimiz görüyoruz, hatta yanından geçiyoruz ve ne biçim kapalı bu kız diyoruz....Evet böyle bir kesim var...Ancak çarşaf giymemiş ve başındaki örtünün ne anlama geldiğinin farkında olan dolayısıyla onu layıkıyla taşıyan çok insan var...

Tüm İslam aleminin uzlaştığı bir nokta vardır ki; yüz, bileklerden aşağı eller ve ayakların görünebileceği...Buna uyduktan sonra estetik giyinmeyi istemek her kızın hakkıdır....(Abartıya kaçmadan)

Peygamber Efendimizin estetiğe önem verdiğini biliriz...Bol giyerdi ancak göze hitap ederdi giydikleriyle...Bayanlarda farza uyduktan sonra cezbedici değil de göze hitap edici şekilde giyinebilirler...

Bugün herkes çarşaf giyse şeriat geliyor derler, bu seferde inancımızı yargılıyorlar...Bunların oyunlarına gelmeyelim..

aşk-ı ilahi
04-26-2008, 14:46
herkes ismi lazım olmayan arkadaşım mesajından alıntı yapmış...

oda aslında yaşlı teyzenin yazısından alıntı yapmış....

amaç sadece karıştırıcılık olduğundan.....yazdığının ne olduğunu bile bilmiyordur eminim...

tesettürümüze laf atanların tesettür anlaşışı nedir bilmek lazım...

onlar bizi paçavra gibi görseler eminim çok hoşlarına gider...

ama onlardan daha güzel giyinenleri görünce...

güya islami bakar oldular...

rabim gerçekten KALPLERİNE İSLAM SEVGİSİ verir inşaalah...

çağlar
04-26-2008, 15:02

Bel girintinizi...

Göğüs çıkıntınızı...

Kimsenin iki arada falan kaldığı yok o senin kuruntun...

Kapalıları heryerde görmek çıldırtıyor bunları...

Hatta öyle çıldırtıyor ki çılgınca açıklamalar yapıyorlar...

birkaçtane istisnadan yol a çıkarak tüm örtülüleri karalayamazsın...

Aslında sana cevap yazmak bile vakit israf ı düşünce israf ı cehaletin her halinden belli oluyor adam gibi kapanmanın tek yolu çarşaf değildir...

Siz kudurmaya devam edin biz her zaman her yer de Allah ın bizlere sunduğu tüm güzelliklerden faydalanacağız...Cevaz çerçevesinde....

İslamiyet dediğiniz gibi giyinip evde oturmak değildir...Böyle dar kalıplar a sığdırıp insanlar ı uzaklaştırma soğutma çabası içindesiniz...

İslamiyet bir kavme gelmemiştir ki belirli kalıpları olsun kıtalar a gelmiştir...

çok basit bir örnek size Arabistan da entari giyilirken kutuplar da aynı şey söz konusu olabilir mi?

ENGİNEER
04-26-2008, 15:05
O kadar çok alıntı yapıp adam yerine koyduk ki...O bile bu kadar değerli olmayı kabul edemeyip kaçtı siteden (:

Sukut-u Hayal
04-26-2008, 15:06
O kadar çok alıntı yapıp adam yerine koyduk ki...O bile bu kadar değerli olmayı kabul edemeyip kaçtı siteden (:

:D :D
senin avatari gorunce korktu..

aşk-ı ilahi
04-26-2008, 16:52

evet emrecim bende bunu anlatmaya çalıştım...

kendini baya biri sandı ..müsfedde insan....