Orijinalini görmek için tıklayınız : Seçiminizi değiştirirmiydiniz ?
Üç tane kutu düşünün. birisinin içinde büyük ödül, ikisinin içi Boş. Sunucu kutuların içinde neler olduğunu biliyor. Sizin 2. kutuyu seçtiğinizi varsayalım. ama sunucu 1. kutuyu açıyor ve 1. kutudan boş çıkıyor ve sunucu size seçtiğiniz kutuyu değiştirme şansı veriyor. Yani siz 2. kutu demiştiniz, 1. kutudan boş çıktığını biliyorsunuz, hala 2. kutuyu mu istiyorsunuz yoksa seçiminizi değiştirip 3. kutuyu mu istiyorsunuz. işte soru da şu ki, seçiminizi değiştirmek kazanma şansınızı arttırır mı, yoksa her halükarda iki kutu kaldığı için şansınız %50 mi?
Beylerbeyi
07-16-2008, 13:18
seçimimi değiştirmek şansımı neden arttırsın ki ? sonuçta iki kutuda da ne olduğunu bilmiyorum.
biraz ilginç soru olmuş sanki :-X
Müntesip
07-16-2008, 13:20
Sunucunun gözlerine bakarım :)
seçimimi değiştirmek şansımı neden arttırsın ki ? sonuçta iki kutuda da ne olduğunu bilmiyorum.
biraz ilginç soru olmuş sanki :-X
Belki artıracagına inananlar var :)
Sunucu hamdi bey gibi olsun telefonla bağlansın :)
hamdi bey sunucu değil ki bankacı...ayrıca sunucunun telefonla bağlandığı nerde görülmüş :D :D
Gözlerini saklatmıcaksın yani :)
ben kararımı değiştirmezdim... :-* :-*
Müntesip
07-16-2008, 13:31
hamdi bey sunucu değil ki bankacı...ayrıca sunucunun telefonla bağlandığı nerde görülmüş :D :D
Telefondan mı açacak kutuyu :)
Olabilir :)
Müntesip
07-16-2008, 13:36
:) O zaman değiştirmezdim ,çünkü sunucu boş olan kutuyu açarak beni heyecanlandırıp kararımı değiştirmek istiyordur.Ama ben onun oyununa gelmiyorum ve kutumu değiştirmiyorum :)
:) O zaman değiştirmezdim ,çünkü sunucu boş olan kutuyu açarak beni heyecanlandırıp kararımı değiştirmek istiyordur.Ama ben onun oyununa gelmiyorum ve kutumu değiştirmiyorum :)
Ya blöfse ;) Sunucudan bağımsız dusunsek
Müntesip
07-16-2008, 13:43
Ya blöfse ;) Sunucudan bağımsız dusunsek
Sunucudan bağımsız düşünürsek tercih değiştirmenin bir anlamı yok :) Sanırım Fenomen'de bir adam,inanarak ilk yaptığınız tercih dogru olandır diyordu ! Ardından tezini desteklemek için tehlikeli işlere kalkışıyordu !Başına birşey gelmediyse seçimimi değiştirmezdim :)
kartaLiçe
07-16-2008, 15:23
:D :D :D
EpiVaTeS
07-16-2008, 22:17
˙·٠٠•● Kaybedeceğimi bilsemde fikrimi hiç bir zaman değiştirmem ˙·٠٠•●••٠·˙
Supraliminal
07-16-2008, 22:24
şansım yine %50 olur sonuçta iki kutu var hangisini seçersen seç şans %50 den fazla çıkmaz.
şansım yine %50 olur sonuçta iki kutu var hangisini seçersen seç şans %50 den fazla çıkmaz.
Aceba ???
kardelen007
07-16-2008, 22:42
İlk baştaki duruma göre şansım artar ...Çünkü 3 kutu vardı üçte bir şansla oynadım oyunu...Birisini açınca % 50 şansın kaldı doğal olarak...Değiştirmezdim kararımı....Boş kutu seçtiğimi bileceği için açtırmazdı kutuyu...Bu ne ya :D :D :DKendimi yarışma da gibi hisstetim.... :D :D :D :D
politikaci
07-16-2008, 22:44
2. kutuyu isterim çünkü. o sunucu ödülü almamam için 2 dediğim halde 1i açmıştır..burda sunucucnun karakterini bilmem lazım ona göre :D ya iyiliğim için yada kötülüğüm için
İlk baştaki duruma göre şansım artar ...Çünkü 3 kutu vardı üçte bir şansla oynadım oyunu...Birisini açınca % 50 şansın kaldı doğal olarak...Değiştirmezdim kararımı....Boş kutu seçtiğimi bileceği için açtırmazdı kutuyu...Bu ne ya :D :D :DKendimi yarışma da gibi hisstetim.... :D :D :D :D
% 50 den mi fazla sansın değistirirsen :-\
2. kutuyu isterim çünkü. o sunucu ödülü almamam için 2 dediğim halde 1i açmıştır..burda sunucucnun karakterini bilmem lazım ona göre :D ya iyiliğim için yada kötülüğüm için
Sana jest yapmıs daha ne istiyorsun adamdan :)
BaDe_EsNa
07-16-2008, 23:00
yarışmada ne zaman kutuya git desem kutu fos çıktı ;D yani tahminlerim pek iyi değildir ;)
ama yine de hiçbir zaman kararımı değiştirmem
seçtiğim kutu boş çıkarsa çıksın hiç değilse kendi kararımdı derim
ama 3. kutuyu seçersem ve 2.kutu dolu çıkarsa o zaman bin pişman olurum
yarışmada ne zaman kutuya git desem kutu fos çıktı ;D yani tahminlerim pek iyi değildir ;)
Yine pişman olcaksın :)
kardelen007
07-16-2008, 23:02
kalan 2 kutudan değişklik yapsam da şansım değişmez..% 50 yine
politikaci
07-16-2008, 23:02
ne bilcem :D belki iyiliğimi istemiyor..karakter özelliklerini yazsaydınız :P :D
ne bilcem :D belki iyiliğimi istemiyor..karakter özelliklerini yazsaydınız :P :D
Sunucu robot yani duygusuz :D
kalan 2 kutudan değişklik yapsam da şansım değişmez..% 50 yine
Aceba :-\
BaDe_EsNa
07-16-2008, 23:07
Yine pişman olcaksın :)
asla kendim ettim kendim buldum derim olur biter ama öbür türlü kendime kızıp dururum
Değiştirirdim diyen arkadasların kazanma olasılıgı fazla yani sunucu iyi bir insanmıs :D
kardelen007
07-17-2008, 12:51
dün gece yastığa başıma koyduğumda bugün neler yaptım diye düşünürken bu soru eldi aklıma :D :D :DYa kutuu değiştirirsem şansım% 100 değişir içide varken ya yok olacak ya da; yok iken var olan kutu benim olacak....Artar mı zalır mı orasını bilemem...Bu sefer doğru umarım.....
dün gece yastığa başıma koyduğumda bugün neler yaptım diye düşünürken bu soru eldi aklıma :D :D :DYa kutuu değiştirirsem şansım% 100 değişir içide varken ya yok olacak ya da; yok iken var olan kutu benim olacak....Artar mı zalır mı orasını bilemem...Bu sefer doğru umarım.....
Hayatımda boyle bir sans olsa bende değiştirirdim ama kutulardan biri boş oldugu için % 100 kazanırız diyemem ama emin ol % 50 den fazla ;) Sorum uyutmadı mı yoksa :)
şimdi sunucu kutuların içinde ne lduğunu biliyor ve 1. kutuyu açıyor sunucu içindekileri bilerek açtığı için yanı şans eseri açtığı için kutuyu değiştirmek %50 olaslıığı değiştirir. :-*
şimdi sunucu kutuların içinde ne lduğunu biliyor ve 1. kutuyu açıyor sunucu içindekileri bilerek açtığı için yanı şans eseri açtığı için kutuyu değiştirmek %50 olaslıığı değiştirir. :-*
Yüzde kaç değişir ??? Sen olsan kutunu değiştirirmiydin ;)
Yüzde kaç değişir ??? Sen olsan kutunu değiştirirmiydin ;)
%50 den fazla yada az olur yani %50 olmaz ama bence kutuyu değiştirip değiştirmemek şansa kalır bence çünkü sunucun ne düşündüğ önemli belki sende büyük ödül var aklını karıştırmak istiyor. sunucuyu tanımak lazım :)
Herkes sunucuyu tanımak istiyor :D Robot yaptım sunucuyu :)
böyke diyorsanız demekki sunucuyla alakası yok bunda bir kelime oyunu olabilir ben soruyu bir daha okuyayım ???
böyke diyorsanız demekki sunucuyla alakası yok bunda bir kelime oyunu olabilir ben soruyu bir daha okuyayım ???
Soruda önem teşkil eden 2 kutu var bir dolu ve diğeri boş buna göre şansınız % 50 den farklı olabilir mi ??? Bunu biraz düşünmek gerekiyor :-*
Soruda önem teşkil eden 2 kutu var bir dolu ve diğeri boş buna göre şansınız % 50 den farklı olabilir mi ??? Bunu biraz düşünmek gerekiyor :-*
onun cevabını verdim olabilir çünkü sunucu içindekini biliyor ve bilerek 1. kutuyu açıyor ama şans artarmı azalırmı orasını bulamadım :-\
kartaLiçe
07-17-2008, 15:06
yaaaa iki gündür hastayım yatıyorum ama bu soruyla hep meşgul oldum
bir bakayım belki bulunmuştur dedim ama bulan olmamış :(
serhat abi bu yapılır mı hastayım ben :'(
benim cevabım allah bilir biz karışmayalım :D :D :D
kardelen007
07-17-2008, 15:12
Hayatımda boyle bir sans olsa bende değiştirirdim ama kutulardan biri boş oldugu için % 100 kazanırız diyemem ama emin ol % 50 den fazla ;) Sorum uyutmadı mı yoksa :)
zaten 3 gibi yatmıştım misafirler vardı bi de uyuyamadım ayrıca bu soru takıldı :D :D :D :D
% 66 mı ;) sallamasyon yöntemleri kullanıyorum..... ne biçim soru ya inş mantıklı bir açıklaması vardır
zaten 3 gibi yatmıştım misafirler vardı bi de uyuyamadım ayrıca bu soru takıldı :D :D :D :D
% 66 mı ;) sallamasyon yöntemleri kullanıyorum..... ne biçim soru ya inş mantıklı bir açıklaması vardır
Cevap dogru :-* Tebrikler(+) Cevabın neden boyle oldugu hakkında bir acıklama yaparmısın (sallamısta olsan neye dayanarak :-*)
Arkadaşlar 2 sinin boş 1 kutunun dolu oldugunu biliyoruz..
Öncelikle boş kutuyu sectıgınız farz edelim..Sunucu diger bosu eledi.Siz kutunuzu degıstırırsenız doluyu secmıs olcaksınız..Yanı kazandınız..
o zaman basa donersek sız bos secerek baslamıssanız ve sunucu eledikten sonra degıstırırsenız kazanırsınız..O zaman en basta bos secme ihtimali 2/3 yani % 66 ..Bu da kazanma sansını gosterır
Ikıncı olarak dolu kutuyu sectınız dıyelım basta...Sunucu boslardan bırını eledi..Siz kutunuzu degıstırdınız bosu secmıs oldunuz..yani kaybettiniz..
O zaman yine basa donelim sızın doluyu secme sansınız 1/3 ve sızın doluyu sectıkten sonra degıstırırsenız % 33 sansla kaybetceksınız..Bu da % 66 sansla kazancagınızı gösterir...Yani her durumda % 66 sansla kazanma ihtimali vardır... :) 2 Kutu oldugunu dusunup % 50 denılınce bızı yanıltır onemlı olan basta ne sectıgınızdir
Ben cevabın yanlış olduğu kanaatindeyim. Son iki kutu kaldığında, eğer sunucu bize kutu değiştirme şansı vermemiş olsaydı, şansımız dediğin gibi olurdu. Yani 3'te 1. Ama son 2'ye girdiğimizde bize kutu değiştirme şansı veriyor. Elimizdeki kutuyla devam bile desek, bu bile aslında bir kutu seçimidir. 2 kutudan birinde de ödül var. Yani şans %50.
Eğer dediğin gibi olsaydı, o zaman akıllara şöyle bir soru gelir. Mesela Tv'deki Var mısın? Yok musun? yarışmasını düşün. 1 tane 500 milyar var ve 24 kutu. Senin kutunda 500 milyar olma şansı 24'te 1. Bu şekilde son ikiye girelim ve 500 milyarı da taşımış olalım. Sunucu değiştirme teklifi sunsun. Bizim kutumuzda 500 milyar olma şansı hala 24'te 1 midir?
Edebiyat hocasıyım. Matematikten pek anlamam. Kusuruma bakmayın. Açıklarsan Cartman kardeşim sevinirim.
kartaLiçe
07-17-2008, 18:26
ama şöyle bir durum var ki boş kutu açılmış olsada zaten sen biliyordun
sen doluyuda seçsen boşuda seçsen senin kutun dışında kalan bir kutu boştu
yani açılan kutu şansını değiştirmez yine en başta ki gibi 3 kutu üzerinden düşünülür ;)
anlatabildim mi bilmiyorum ama .. ::)
Estağfurullah kardeşim ..Önce sorudan bahsedeyım, soru cok tartısılan monty hall problemidir.. Guinness rekorlar kitabı'na göre 228 iq ile gelmiş geçmiş en yüksek iq'lu insan olarak kendisini tanımlayan Marilyn Vos Savant'ın ortaya attığı ikilemdir. bilim dunyasını epeyce birbirine katmıştır.
Simdi sorularına gelince..Kutunun en son halini goz alırsak basta yaptıgımız secımın bır anlamı kalmaz..Aslında onemlı olan sızın en basta ne sectıgınızdır..Ona gore kazanma sansını cevabımdakı gıbı etkileyecektır..Bu bir olasılık ve bunun uygulamasını ne kadar cok yaparsanız goreceksenız kı degıstırdıkce kazancaksınız..Varmısın yokmusun sırayla acılan bır yarısma..Aynı formatta olması ıcın yarısmada 24 tane kutunun 23 u bos bir tane dolu olması gerekiyor..Sonrada sunucu siz sectıkten sonra 22 kutuyu aynı anda elerse kazanma sansınız % 50 den fazla olacaktır..Boyle dusunursek daha kolay olur anlamak..
Hıfz-ı lisan
07-17-2008, 18:36
:D :D
kartaLiçe
07-17-2008, 18:39
ne soruymuş bilim dünyası yetmediği gibi ak forumuda karıştırdı :D :D
Peki sunucu kutu değiştirme teklifi sunmamış olsaydı şansımız kaçtı? Eğer sunucu kutu değiştirme teklifi sunmamış olsaydı, dediğini anlardım. Şansımız kutu açılsa bile 3 te 1. Ama kutu değiştirme teklifi sunuyor. Ve 1 kutu boş çıkmış. Bu durumda şansımızın da değişmesi gerekir.
Ama sen açılan kutuyu ve değiştirme teklifini göz ardı ediyorsun ve hala 3 te 1 diyorsun. Eğer öyle olursa;
Bizim kutunun dolu olma şansı 3 te 1. Diğer kutunun da dolu olma şansı 3 te 1. O zaman 3 te 1 ihtimalle de açılmış ve içi boş çıkmış olan kutuda bile 3 te 1 olasılıkla dolu olma şansı var diyorsun.
O halde, biz, kalan iki kutuyu bile seçsek, kazanma şansımız 3 te 2 oluyor. 1/3 bizim kutuda, 1/3 karşı kutuda. İhtimal 3'te 2.
Yanlış mı düşünüyorum?
Kardeş secme sansı vermemiş olsaydı bastaki kazanma olasıgılın neyse o kalırdı,elemesinin bir anlamı olmazdı biz elediğimiz kutuları gordukten sonra bu oranı artırıyoruz :-* Kutu değistirme teklifinden sonra sansımız degısır ama yüzde % 50 olmaz kazanma sansı % 66 olur..Ben acılan kutuları gordukten sonra oranın artacagını ispatlıyorum :-*
Senin hesabına görede % 66 cıkmıyormu kazanma ihtimali?
Sana daha farklı anlatayım..100 kutu olsun ve sen birini sec sunucu 98 tane elesın ve degistirme teklifini kabul edersen senın kazanma sansın kac olur biliyormusun % 99 :-* Yani senın bastakı sansın % 1 di ama sunucu sana kalan tum kapıların oranını teklif ediyor % 99 u :-* Yani mantıkla anlatmaya calısırsam 98 tane kutuyu elemisin ki bu gösterir ki senın sansın % 50 nin cok ustunde oldugunu.. Okyanusu gecip derede bogulmak gıbı bırsey o saatten sonra kaybetmek..
Bizim kutunun dolu olma şansı 3 te 1. Diğer kutunun da dolu olma şansı 3 te 1. O zaman 3 te 1 ihtimalle de açılmış ve içi boş çıkmış olan kutuda bile 3 te 1 olasılıkla dolu olma şansı var diyorsun.
O halde, biz, kalan iki kutuyu bile seçsek, kazanma şansımız 3 te 2 oluyor. 1/3 bizim kutuda, 1/3 karşı kutuda. İhtimal 3'te 2.
Yanlış mı düşünüyorum? :-\
Ben acılan kutuları hesaba katıyorum kardes yanlız % 50 den fazla oldugunu ispatlıyorum.. Simdi senin sectıgın kutunun sansı 1/3 diger kutularının toplam 2/3 ..Cok dogru ama içi bos cıkınca bos cıkan olasılık diger acılmayan kutuya eklenir yani sizin sectıgınızın dısında hepsi 2/3 olur ve kendı kutunuzlada toplarsak 1/3 + 2/3 = 1 kesin biri dolu :-*
ilk seçim yapıldığında doğru isabet ettirme olasılığı % 1 'dir çünkü seçminizi 100 kutu arasından yapmışsınızdır. sonra sunucu ne kadar kutu açarsa açsın, sizin ilk atışınızda tutturma şansınızın % 1 olduğunu değiştirmez bu. :-* Sizin ilk seçiminizin doğru olma olasılığı %1, diğer Tüm kutuların oranı %99dur.Sunucu 98 kutuyu açtığına göre, elenen kutuların tüm oranını tek kutuya yüklemiş oluyor Bilmiyorum neyin tam anlaşılmadıgını :-X
Ömer_Furkan
07-17-2008, 23:58
kendimi varmısın yokmusunda yarısmacı hissetim soruyu okurken :DD
2 kutum var ben kendi kutuma gitmek istiyorum acun bey büyük hissediyorum çünkü :D :D
toprak44
07-19-2008, 17:40
bi kere benim şansım artmış oldu 1,kutu açılınca kutuyu değitirmezdim şanslıyımdır çıkar bana büyük ödül
oguzdesouza
07-19-2008, 18:27
kendimi varmısın yokmusunda yarısmacı hissetim soruyu okurken :DD
2 kutum var ben kendi kutuma gitmek istiyorum acun bey büyük hissediyorum çünkü :D :D
:D
Şimdi sunucu 1. kutuyu açtığına göre heyecan yaratmak istiyor... Ya 2de ya da 3de şans %50...
Ben olsam Durmak Yok Yola Devam derdim :) .. Şimdi en başından beri 2 dedik.. Sonradan satmayalım de mi :D
Eger yarısmada 100 kutu olsaydı sizde kendi kutum deseydiniz % 1 lik sansınıza güveniyor olurdunuz :)
Ömer_Furkan
07-19-2008, 22:07
her zaman güvenirim kutuma :D ::) bide büyük hissediyorsam tamamdır :D
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.