fatih kısaparmak balon baskılı balon Şeyh Said'in Amacı Kürdistan Değildi - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şeyh Said'in Amacı Kürdistan Değildi

Hüdaverdi
04-14-2008, 19:28
http://img393.imageshack.us/img393/2918/1989kb2.jpg

PKK ile Velioğlu Hizbullahını ilintilendirmeye çalışan ve Şeyh Said(r.a.)'yı isyancı olarak niteleyen Star gazetesindeki reportaj...

PKK’nın 1984’te başlayan eylemlerinden bugüne kadar on binlerce insan öldü. Başta ‘bir avuç eşkıya’ diyerek küçümsenen PKK giderek uluslararası bağlantıları olan bir ‘güç’ haline geldi. Bu süreçte Kürt sorunuyla ilgili siyasi adımlar atılmadı. ‘Kürt sorunu’ diyebilmek için bile nice zaman geçmesi gerekti. Abdülbaki Erdoğmuş, sorununun başlangıç tarihini 1924’e götürüyor ve çözümün demokrasi ve hukuk devletinin geniş anlamda işletilmesiyle mümkün olacağını söylüyor.

İşte HALİME KÖKÇE'nin röportajı

KÜRT sorunu ifadesini Başbakan Erdoğan ilk kullandığında tepki toplamıştı. Mahzun Mezopotamya kitabında uzun uzun anlattınız, nedir bu, bir kimlik sorunu mu yoksa ekonomik reformlarla üstesinden gelinebilecek bir sorun mu?

Sayın Erdoğan, sorunu adıyla doğru olarak tanımlama cesaretini göstermiştir. Ne yazık ki sonraki gelişmelerle geri adım atılmıştır. Ancak bir şeyi açık konuşmak gerekir. Aydınların, ayrılıkçı Kürtlerin, Kürt milliyetçilerinin, sorunu tanımlamalarında da problem var. Devlet açısından Kürt sorunu, isyan, bölücülük ve terördür. Kürtler için ise, kimlikleriyle ve haklarıyla var olamama sorunudur.

Yani size göre Kürt sorunu esas olarak bir kimlik sorunu mu?

Kürtlerin kimlik sorunu dediğimizde Kürtlere farklı bir etnik yapının, dilin, yaşam tarzının dayatılması anlaşılmalıdır. Beş bin yıldır aynı coğrafyada Kürt olarak yaşadıktan sonra, sana ‘sen Kürt değilsin Türk oldun. Türkiye’de Türk, Suriye’de Arap, İran’da da Fars oldunuz.’ deniyor. Oysa bir Türk, dünyanın neresine giderse gitsin Türk’tür ve başka bir unsurdan olmak aklına gelmez. Kimlik dayatması işte budur.

Sorunun miladı nedir sizce?

Mezopotamya’nın beş bin yıllık, Osmanlı’nın da yaklaşık dört yüz yıllık sadık tebaası olan Kürtler, 1924 Anayasası ile yok kabul edilerek artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Türkleri sayılmıştır. Bence Kürt kimliği, ilk olarak bu tarihten itibaren sorun olarak Türkiye’nin siyasal gündemine gelmiştir. 1924 Anayasası, Anadolu’daki Müslüman ahaliden bir modern Türk ulusu çıkarma projesidir. Jakoben uygulamalarla birlikte aynı tarihten itibaren özellikle bilim merkezleri olması gereken üniversitelerde, varlıkları milattan önceye dayanan Kürt halkının var olmadığına veya köken itibariyle Türk olduklarına dair, bilimsel gerçeklikten ve dayanaktan uzak çalışmalar başlatılmıştır. Bu uygulamalar, Kürtlerin sisteme entegrasyonu şeklinde değil, asimilasyon yoluyla Türkleştirme ve böylece tarihlerini unutturma amacıyla yapılmıştır.

En çok Türkiye kaybetti

Artık ‘Kürt realitesi’ diye bir şeyden bahsedilir oldu. Bunun yaraları sarmaya yardımcı olacak bir sürecin başlangıcı olduğunu düşünebilir miyiz?

Evet, siyasi parti genel başkanları, Başbakan, hatta Cumhurbaşkanları düzeyinde Kürt gerçeği kabul edilmeye başlanmıştır. Yerleşik iktidar odakları bu realiteye direnişini sürdürse de siyaset, medya, aydın, iş dünyası ve geniş anlamda halk kitlelerinin, devletin Kürtlere yönelik asimilasyoncu uygulamalarından mahcubiyet duymaya başlamıştır. Bu gelişmeleri hayra yormak gerek.

Kitapta Osmanlı-Kürt ilişkilerini de uzun uzun anlatıyorsunuz. Sorunsuz bir tablo çıkmış ortaya. Osmanlı’da Kürtler hiç sorun yaşamadı mı?

Tanzimat’a kadar, yaklaşık üç yüz yıl, ciddi bir sorun yaşanmamıştır. Kürtler olmuştur. 1516’da Osmanlı Devleti ile yapılan anlaşma sonucu Kürdistan, aşiret dağılımlarına göre değişik bölgelerde oluşturulan emirlikler ve beylikler aracılığıyla merkezî yönetime bağlı, özerk bir şekilde yönetilmiştir. Büyük ölçüde değişime uğramasına rağmen bu durum, 20. yüzyılın başlarına kadar devam etmiştir. Asıl problem, Osmanlı yönetiminin modernleşme ve merkezîleştirme çabalarıyla başlamıştır. Hilafetin kaldırılması önemli bir milattır. Kürtler, Balkan Savaşlarında, daha önce Trablusgarp, Yemen ve daha sonra da 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı’nın bir parçası olarak savaşmışlardır. Bu sadakatin tek nedeni, İslam bağıydı. Jön Türkler hareketiyle Osmanlı’yı saran milliyetçilik Kürtler arasında pek ilgi görmemiştir.

Osmanlı’da Kürt sorunu yoktu diyorsunuz ama Şark meselesi diye bir şey var. Bu apayrı bir şey olmasa gerek?

‘Şark meselesi’ vardı fakat Kürtlerle Osmanlı arasındaki sorunlar, halkların yerel feodal yöneticileriyle ilgili yetki alanlarından kaynaklanmıştır. Kürtlükten kaynaklanan bir sorun değildi. Çünkü Osmanlı yönetimindeki milletler; etnik ve dinî yapıları farklı olsa dahi, siyasal anlamı da içeren ümmet üst kimliği altında kendilerini güvende görüyorlardı.

Kürtler, Osmanlı’nın dağılma sürecinde bağımsız bir devlet talebinde olmadılar. Bu söylem ne zaman gündemlerine girdi.

1924 Anayasası’ndan itibaren Kürtlerde bir kimlik bilinci ve bağımsız bir devlet arzusu oluşmaya başlamıştır. Ancak Müslüman kimliğin öncelikli olması milliyetçi düşüncenin gelişmesini engellemiştir. Uluslaşma açısından baktığınızda bu bir kayıp gibi görülebilir ama sonuçta bu coğrafyada kaybetmeyen hiçbir millet kalmamıştır. Türkiye de kaybetmiştir. Koskoca Osmanlı’dan kalan küçücük bir coğrafyayı bir kazanım olarak mı göreceğiz? Bence en çok kaybeden Türkiye olmuştur. Türkler aynı zamanda kendi medeniyet tarihlerinden de kopmuşlardır. Koskoca Osmanlı’yı kuran Türkler, şu anda sadece 80 yıllık geçmişleriyle övünen Türkler haline gelmiştir. Bunun nesi kazanımdır? Kürtler devlet olma şansını kaybetmişlerdir ama Türkler de hafızalarını kaybetmişlerdir.

Kürtler en sadık milletti

Cumhuriyetin ilk yıllarında Şeyh Said ayaklanması dışında da bazı isyanlar olmuş. Oysa 1920’de Meclis’te yetmiş Kürt mebus olduğu biliniyor...

1921 Koçgiri olayları dışında Kürt kaynaklı ciddi bir olay yaşanmamıştır. Çünkü Mustafa Kemal Paşa, Kürtlerin Osmanlı’ya ve Halife’ye sadakatle bağlı olduklarını bildiği için İslam vurgusunu sık sık yaparak Kürtleri tutmaya çalışıyordu. Kürtler, Cumhuriyeti Osmanlı gibi çoğulcu bir proje olarak gördükleri için destek vermişlerdi. Oysa Cumhuriyeti kuran elit kadro konuşarak, tartışarak, ikna ederek toplumu modernleştirmenin mümkün olmayacağını, Anadolu halkını ancak zorla değiştirelebileceğini düşünüyordu. Harften kılık kıyafete kadar toplumu baştan aşağı ve hızlı bir şekilde değiştirecek girişimlerde bulunuldu. Yaşanan olaylar malum, Takrir-i Sükûn, İstiklal Mahkemeleri, idamlar, sürgünler... İşte Kürtlerin itirazı bu süreçle birlikte gelmiştir. Milli Mücadele henüz başlatılmadan önce, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kafasında modern ulus-devlet projesi vardı. Cumhuriyetin kuruluş tarihine kadar, dini kesimler ve Kürtlere karşı takiyye yapıldığı anlaşılmaktadır.

Dışlama sistematik hal aldı

Osmanlı bakiyesi topraklarda, parçalanma kábusu yaşayan Mustafa Kemal ve arkadaşları için belki de ulus-devlet kaçınılmaz bir model olarak ortaya çıkmıştır. Bu gerçeği de hesaba katmak gerekmez mi?

Bu gerçeği elbette görmezden gelemeyiz. Balkanlar, Orta Doğu ve Afrika hükümranlığını kaybeden ve Anadolu topraklarına sıkışıp kalan Türkiye, Cumhuriyet Devleti ile ayakta kalmayı başarmıştır. Ancak resmî ideoloji, devletin resmî kimliğini etnik bir kavram olan Türklük üzerine kurunca, Kürtler kendi topraklarında yok olma tehlikesiyle karşılaştılar. Tanzimat’la, Kürtlere karşı başlayan dışlama ve yabancılaştırma politikaları Cumhuriyet ile birlikte sistematik ve yasal bir hále dönüşmüştür.

Biraz da Kürt sorununun güncel başlıklarını konuşalım. Hizbullah ve PKK ve bu iki örgütün birbiriyle ilişkisi...

Bence Hizbullah PKK’ye can vermiş, toplumu PKK’ye daha çok yakınlaştırmıştır. Çünkü faili meçhul cinayetlerin muhatabı, Kürt iş adamları, aydınları, İslamcı bilinen kişiler, medrese mollaları ya da sıradan sivil insanlardır. PKK ile çatışmaya giriyordu fakat asıl işlevi, faili meçhul cinayetler, sokak ortasındaki infazlar, gasp ve haraç gibi sayısız yasa dışı eylemler için taşeron olmaktı. İşin ilginç tarafı, bu örgüt ile ilgili tatmin edici bir resmî bilgilendirme de söz konusu olmadı. PKK tabanının desteğiyle siyaset yapanların bile ciddi anlamda bu örgütü sorgulamadıkları gerçeği, bu işin bağlantılarının çok daha derinden olduğunu gösteriyor.

Irak’ın işgalinden sonra Kürt meselesi daha da uluslararası bir boyut kazandı. Irak’ın kuzeyinde oluşan yeni yapı ve Talabani ve Barzani’ye nasıl bakıyorsunuz?

Mesut Barzani ve Celal Talabani’nin, Irak’ın işgalinin kolaylaştırılmasında oynadıkları rol malum. Bunun başlıca nedeni, Kürtlerin, ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden sonra bağımsız bir devlet kurma veya en azından statülerini yükseltme beklentileriydi. Fakat ABD, ilk defa bugün ve Kürtlerle bu bölgeye gelmiş değildir. Bölge devletlerinin bağımsız bir Kürt devletine veya federal yapıya karşı olmaları, Kürt liderlerinin işgalcilerle iş birliği içinde olmalarından değil; böldükleri, yok saydıkları Kürtlerin, kendi kimlikleriyle yeniden bu coğrafyanın temel ve etkin bir öğesi olarak ortaya çıkmalarından dolayıdır. Kürtlerin yaşadıkları ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasal sorunlar emperyalistler için kolayca kullanılabilir bir fırsat olmuştur. Ancak, bunun sorumlusu da asla tek başına Kürtler değildir.

Türkiye yakın zamanda Talabani’yi ağırladı. Bu, bir tutum değişikliğinin işareti mutlaka. Ne tür gelişmelere bekleyebiliriz?

ABD baskısıyla tutum değişikliklerini samimi ve yararlı bulmuyorum. Önemli olan Türkiye’nin tarihsel misyonunu ve bölge gerçekliğini kabul etmesidir. ABD bölgede ebedi kalıcı değildir. Ancak Türkler, Kürtler ve diğerleri hep burada olacaklardır. Kürtlersiz bu bölgede barış tesis edilemeyeceğine göre Talabani ve Barzani ile diyalog kaçınılmazdır.

AK Parti fırsatı kaçırmamalı

Özellikle 22 Temmuz seçimlerinden sonra Güneydoğu’da dengelerin değişmekte olduğuna dair bir kanaat yaygınlaşmıştı. Kürt halkının PKK’ya desteğinde bir değişiklik var mı?

2007’de Kürtler, AK Parti’ye verdikleri oylarla sorunun çözüm adresini göstererek, ayrılıkçı unsurlarla aralarına bir mesafe koyduklarını gösterdiler. AK Parti’ye tarihî bir görev düşmektedir. Son yıllardaki sınırlı gelişmeler, Kürt sorununu çözmeye yeterli değildir. Herhalde Kürt meselesi sonsuza kadar çözümsüz kalamaz. Türkiye’nin bütünlüğü ve kalıcı barışı, ancak bu meselenin çözümü ile mümkündür. Kaldı ki bölge barışı da Kürt meselesi ile yakından ilgilidir. Kürtlerin siyasal talepleri, siyasal alana taşındığı ve ifade edilebildiği ölçüde ılımlaşır ve karşılık bulur. Kürtler; ülkelerini, bayraklarını, vatanlarını Kürt olarak sevmek istiyor. Bunun gereğinin yapılmasını talep ediyor. Peki, ülkesini, vatanını sevmek için Türk olmak mı gerekiyor?

Yerel seçimler yaklaşıyor. AK Parti davası bölge halkını nasıl etkiler?

Demokratik yollarla ve millet iradesiyle iktidar olmuş bir partiyi siyasetin dışına çıkarmak yargının işi değil, siyasetin işi olmalıydı. Muhalefetin demokrasi dışı arayışları toplumsal tepkiye yol açmakta. Bölge halkının demokratik duyarlılığı en üst seviyededir ve yerel seçimlerde oe demokrasiden ve sivil siyasetten yana tavır alacaklardır.

AK Parti, son MKYK toplantısında yeni anayasa için hazırlıkların kararlılıkla devam edeceği kararı aldı. ‘Kürt sorunu’ yeni anayasa ile çözülebilir mi?

Yeni anayasada ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.’ ifadesi yerine, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan Türkler, Kürtler ve diğer etnik ve inanç gruplarının hepsi aynı milletin unsurlarıdır.’ şeklinde bir ifade koyarak kesin bir çözümün tescili söz konusu olabilir. Ayrıca, Irkçılığı çağrıştıran ifadeler anayasa metninden çıkarılarak yeni düzenlemelerle tarih yazabilir.

Abdulbaki Erdoğmuş KiMDiR...

Abdulbaki Erdoğmuş 1999 seçimlerinde ANAP’tan Diyarbakır Milletvekili seçilmiş, ANAP Genel Başkan Yardımcılığı yapmış, 2005’e kadar da ANAP Merkez Karar Yürütme Kurulu üyeliğini devam ettirmiştir. Erdoğmuş’un büyük dedesi, 1850-1924 yılları arasında Genç yöresinde yaşamış, halk arasında ‘Hafız Efendi’ diye anılan, Hunçuk aşireti başta olmak üzere yöre halkının dini lideri konumunda olan Hasan Fehmi Efendi’dir. Hafız Efendi, Birinci Dünya Savaşı yıllarında aşiretleri ve yöre halkını Rus işgaline karşı direnişe ve savaşa çağırmasıyla da bilinen bir isim. Abdülbaki Erdoğmuş’un babası merhum Seyda Molla Mehdi Efendi de İslami ilimler alanında bölgede tanınmış ve yetkin şahsiyetlerdendir. ‘Seyh Said İsyanı’nın bastırılması sürecinde en ağır bedelleri ödeyen Hunçuk aşiretindedir.

Elips Yayınları’dan çıkan ‘Mahzun Mezopotamya’ kitabı, Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu’nun, Abdülbaki Erdoğmuş ile Kürt meselesi üzerine yaptığı bir nehir söyleşidir.

Şeyh Said’in hedefi bağımsız Kürdistan değildi

Şeyh Said ayaklanması, sonuçları itibariyle bağımsız Kürdistan hedefine dönüşse de, başlangıçta böyle bir hedef söz konusu değildi. Ayaklanmanın en temel nedenlerinden biri hilafetin kaldırılmasıdır. Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal, Türkleri ve Kürtleri ‘anasır-ı İslam’ın iki kardeş milleti olarak tanımlamıştı. 1916’da Kürt beylerine mektup yazarak harekete aktif katılmalarını istemiştir. 1919’da Erzurum ve Sivas Kongrelerinde Kürtler geniş çaplı temsil edilmişlerdi. Kürtlerin bu desteğine karşılık 29 Ekim 1919’da Amasya’da yapılan görüşmelerde ve imzalanan protokollerde ‘Kürtlerin serbestçe gelişmesinin sağlanacağı’ ifade edilmiş, ‘ırkî ve içtimaî’ haklarının tanınacağı taahhüt altına alınmıştı. M. Kemal Paşa, bazı Kürt bey ve ağalarına gönderdiği telgraflarda ‘Sizler gibi dindar ve namuslu büyükler oldukça Türk ve Kürt birbirinden ayrılmaz iki öz kardeş olarak yaşayacaktır.’ diyerek ortak devlet ve ortak kadere vurgu yapıyordu. ‘Bu Kürtler de nerden çıktı?’ diye soranlara Milli Mücadele yıllarına bakmalarını öneririm.

tevhidhaber
STAR

çilik
04-14-2008, 19:31
bize şeyh saidi hem kürt isyancı irticacı olarak tanıttılar

mavera
04-14-2008, 19:33
bize şeyh saidi hem kürt isyancı irticacı olarak tanıttılar

Ama bize Vahdettinide bir vatan haini olarak tanittilar ;)

çilik
04-14-2008, 19:35
evet vahdettin ingilizlere sığınmış bir vatan haini abdulhamit han metreslerle gönül eğlendiren bir kişilik şeyh said irticacı.bunların günahlarını nasıl ödeyecek bu öğreticiler bilmiyorum :o

Hüdaverdi
04-14-2008, 19:42
Bize de Şey Said ve Said Nursi Hazretlerini birbirine harmanlayıp öyle tanıttılar ;)

maviinsan
04-14-2008, 21:04
Şeyh Said'in Amacı Kürdistan mıydı değilmiydi bilemem.AMa eğer başarılı olsaydı bal gibi de yeni devlet kuracaktı...

Adam İngilizlerden gazı alıp isyan etmiş...Sayısız canın gitmesine sebep olmuş.
ŞEyh Said'in nesini savunuyorsunuz ??? >:(

Üç mevsim
04-14-2008, 21:25
Şey Said Hazretleri kesinlikle Kürtçü mürtçü değildir. Bu haberi açtığın için çok teşekkür ediyorum Hüdaverdi. Gençler bir çok şeyi yanlış biliyor... Yalan Söyleyen Tarih, kusmaya ve zihinleri kirletmeye devam ediyor. Arkadaşlar bu tip konularda 'resmi tarih' e inanmak yerine çeşitli kaynaklardan bilgi edinmekte fayda var. Çünkü o resmi tarih bu CHP zihniyeti tarafından yazılmıştır.

Şeyh Said silahlı bir isyana kalkışmayı düşünmüyordu. Milletimizin değerlerine aykırı olduğunu gördüğü bir takım uygulamaları Ankara hükümetine bildirmeyi ve ikaz etmeyi düşünüyordu. Ancak hemen yanı başındaki Kasım'ın ispiyonculuğu sonucunda bu fırsatı kaçırmayan Ankara Hükümeti olayı komploya dönüştürdü.

Şey Said Efendi bir düğünde bulunduğu sırada, jandarmalar düğün evinde kaçaklar olduğu iddiasıyla eve baskın verdi. Şey Said'in "düğün dağılsın onları size ben teslim edeceğim" açıklamasına rağmen jandarma birliğinin eve ateş açması sonucu önü alınamayan isyan başlamış oldu...

Tek emeli masonik düzenin Türkiye'ye yerleşmesini önlemek olan Şey Said Efendi'yi bile bile isyana zorladılar.
Çünkü CHP'nin karşısında, o günün AK Parti'si olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası vardı. Olayı, bu partinin üzerine yıkarak, partiyi kapattılar ve CHP'nin önünü açtılar.

İşte o gün bugündür memleket sürünüyor...

ENGİNEER
04-14-2008, 21:31
Arkadaşlar ben ne olursa olsun Şeyh/Kürt Sait'in 15 ilde bastırılamayan bir isyan başlattığını ve eğer bu isyan başarılı olsa Kürttlerin önderliğinde bir devlet kuracağını biliyorum okuduklarımdan...

Üç mevsim
04-14-2008, 21:34
Arkadaşlar ben ne olursa olsun Şeyh/Kürt Sait'in 15 ilde bastırılamayan bir isyan başlattığını ve eğer bu isyan başarılı olsa Kürttlerin önderliğinde bir devlet kuracağını biliyorum okuduklarımdan...

Sen CHP'nin kitaplarını okumaya devam et o zaman.
Biz bugün ne için mücadele veriyorsak, Şeyh Said' de onun için mücadele veriyordu.
Irkının Kürt olmasının konuyla alakası yok

Müntesip
04-14-2008, 22:13

okuduklarımıza dikkat etmemiz kanısındayım.çünkü bizim tarih kitaplarımız gerçekten de bircok yanlış bilgiyle doluydu,hatta biyoloji kitaplarında darwinizmi savunuyordu yazarlar ve hatta bugünlerde bile birçok gazetemizde 2-3 günde bir yalan haberler cıkıyor o sebeple okuduklarımıza dikkat etmemiz gerekiyor.her yazılana inanmak safderunluk olur.paylasım için hüdaverdi'ye yorum için de özgün genç kardesime tesekkürü borç bilirim

ENGİNEER
04-14-2008, 22:15

Sen CHP'nin kitaplarını okumaya devam et o zaman.
Biz bugün ne için mücadele veriyorsak, Şeyh Said' de onun için mücadele veriyordu.
Irkının Kürt olmasının konuyla alakası yok

CHP kitapları okuduğumu nerden çıkardın kardeş???

hipermuhafazakar
04-14-2008, 22:26
[b]Şeyh Said'in çıkartacağı SİLAHLI İSYAN'A Bediüzzaman Said Nursi'ninde katılmasını teklif ediyor. Said Nursi'nin ona cevabı 'Altıyüz sene İslamiyetin bayraktarlığını yapmış bu milletin torunlarına kılıç çekilmez' oluyor :-*

Bunu kitaplardada gördüm gibi hatırlıyorum. Şimdi bir arama yaptım bakın ---> http://64.233.183.104/search?q=cache:9zA--Wcv1pQJ:www.islamicevaplar.org/ihlas.asp%3Fsiir_id%3D296+B%C3%B6yle+bir+milletin+ torunlar%C4%B1na+k%C4%B1l%C4%B1%C3%A7+%C3%A7ekilme z&hl=tr&ct=clnk&cd=1&gl=tr

Bu gerçeğide ekleyerek düşünelim.

ENGİNEER
04-14-2008, 22:27
Şeyh Said'in çıkartacağı SİLAHLI İSYAN'A Bediüzzaman Said Nursi'ninde katılmasını teklif ediyor. Said Nursi'nin ona cevabı 'Altıyüz sene İslamiyetin bayraktarlığını yapmış bu milletin torunlarına kılıç çekilmez' oluyor :-*

Bunu kitaplardada gördüm gibi hatırlıyorum. Şimdi bir arama yaptım bakın ---> http://64.233.183.104/search?q=cache:9zA--Wcv1pQJ:www.islamicevaplar.org/ihlas.asp%3Fsiir_id%3D296+B%C3%B6yle+bir+milletin+ torunlar%C4%B1na+k%C4%B1l%C4%B1%C3%A7+%C3%A7ekilme z&hl=tr&ct=clnk&cd=1&gl=tr

[b]Eyvallah kardeş...

parabol
04-14-2008, 22:34
vahdettinle abdülhamitle seyh saidi lütfen kıyaslamayın....

Ben çok kitap okudum çoğu konuda fikirler edindim ama şayh said hakkında fikrim değişmedi....

Din adı altında neler yaptığı belli kusurabakmayın..benim gözümde vatan haini...

Üç mevsim
04-14-2008, 22:36
[b]Şeyh Said'in çıkartacağı SİLAHLI İSYAN'A Bediüzzaman Said Nursi'ninde katılmasını teklif ediyor. Said Nursi'nin ona cevabı 'Altıyüz sene İslamiyetin bayraktarlığını yapmış bu milletin torunlarına kılıç çekilmez' oluyor :-*

Evet öyle bir konuşma olmuştur. Zaten, Şey Said başlatmadı isyanı, yazdık oraya nasıl başladığını... Şey Said'de katılıyor Said Nursi'nin bu sözüne... Bu söze herkes katılır, yanlış bir söz değil ki..

Şimdi burda mavera nın ara sıra dediği gibi doğrucu davutluğun lüzumu yok.. Safımızı sıkı tutalım arkadaşlar. Ecdadımıza yapılan bu hakarete kanmayalım

Üç mevsim
04-14-2008, 22:38

Ben çok kitap okudum çoğu konuda fikirler edindim ama şayh said hakkında fikrim değişmedi....

Din adı altında neler yaptığı belli kusurabakmayın..benim gözümde vatan haini...

Ooooooof Off

Tüylerim diken diken oldu. Gidiyorum gerçekten gidiyorum.
Çok yazık
(Kızgınlığım geçince gelirim ;)

mavera
04-14-2008, 22:39

Evet öyle bir konuşma olmuştur. Zaten, Şey Said başlatmadı isyanı, yazdık oraya nasıl başladığını... Şey Said'de katılıyor Said Nursi'nin bu sözüne... Bu söze herkes katılır, yanlış bir söz değil ki..

Şimdi burda mavera nın ara sıra dediği gibi doğrucu davutluğun lüzumu yok.. Safımızı sıkı tutalım arkadaşlar. Ecdadımıza yapılan bu hakarete kanmayalım

Beni meydana atma öyle 8)..bu seyh said konusunda nedense bir tatmin olamadim gitti, birileir vatan haini diyor, birileride hayir yanlis tanitildi diyor..ya nasil bir tarihdirki bu biri, digerini tutmaz..
Ne diyelim yalan söyleyen tarih utansin ;)

Müntesip
04-14-2008, 22:41
http://www.mustafaislamoglu.com/makaleler.php?Kat_id=8&Makale_id=683

bu bir fikir olabilir size sn .... burada saeyh said'in ingilizlerle baglantıları yazıyor ... tarihimiz bunu ne kadar dogru aktardıysa ayaklanmayıda o kadar dogru aktarmıştır...

mavera
04-14-2008, 22:42
http://www.mustafaislamoglu.com/makaleler.php?Kat_id=8&Makale_id=683

bu bir fikir olabilir size sn .... burada saeyh said'in ingilizlerle baglantıları yazıyor ... tarihimiz bunu ne kadar dogru aktardıysa ayaklanmayıda o kadar dogru aktarmıştır...

Mustafa islamogluna güvenirim ;)..ama ben acikcasi hala daha tatmin olmadim..seyh said kimdir, amaci nedir, Saidi nursiyle baglantisi nedir..

Müntesip
04-14-2008, 22:56
-benim anladıgım kadarıyla ve savunacagım tarafıyla seyh said;
*güneydogu bölgesinde halkın sevdigi,saydıgı ve adı üstünde seyh diye andıgı (seyh=dini önder diye tanımlayayım) kendi halinde yasayan insanlara islamiyeti anlatmaya calısan vs bir zat
*amacı ise;o zaman ki hükümetin uygulamaya koydugu;kılık kıyafet yasasıyla sarık ve cübbenin yasaklanması,kur'an ögrenilmesini ve ögretilmesinin yasaklanması vs din cercevesi gelen yasaklara karsı yapılan SİLAHSIZ bir eylem yaparak hükümeti bu yanlıştan cevirmek,silahsız baslayan bu eylem daha sonra askerlerin müdahelesi ile silahlı hale dönüşmüştür.dikkat ettiyseniz seyh said'in insanları katletdiği yazılmamıstır peki eger isteseydi 47 kişiyle 10 tane asker öldüremezmiydi ??? cok okuyup iyi düşünmek gerek tarihi hadiseleri...
*said nursi'yle baglantısı ise,kendisi de kürt kökenli olan said nursi son yüzyıl'ın en büyük din alimlerinden olması ve seyh said'in de bu eylemi din için yapacagı için öncelikle yardım ve akıl istemesi gereken kişi said nursi oldugu için onunla irtibata gecmiştir...

parabol
04-14-2008, 22:57

Ooooooof Off

Çok yazık

Kızmanıza gerek yok fikrimiz bu..biz size kızıyormuyuz :)

Bir söz vardır..Fıkrınızı değil ama fikrinizi ifade edebilme özgürlüğünüzü sonuna kadar savunuyorum diye :)

Üç mevsim
04-15-2008, 02:00

Ooooooof Off

Çok yazık

Kızmanıza gerek yok fikrimiz bu..biz size kızıyormuyuz :)
Bir söz vardır..Fıkrınızı değil ama fikrinizi ifade edebilme özgürlüğünüzü sonuna kadar savunuyorum diye :)

Fikiınizi değil ama fikrinizi ifade edebilme özgürlüğünüzü sonuna kadar savunuyorum...
Kızgınlığım size değil 'Yalan Söyleyen Tarih' e...

Üç mevsim
04-15-2008, 02:17
Mustafa İslamoğlu:

"78 yıl geçmiş olmasına rağmen, hâlâ ilgili arşivler kamuoyuna açılmamıştır. Gidin sorun isterseniz, eğer resmi ideolojiye iman etmiş bir "yeminli tercüman" değilseniz, size verecekleri tek cevap vardır: "Tasnif dışı". Ne demekse? "Yassak hemşerim"in adını "tasnif dışı" koymuşlar. Anladık "para iman ve günah gizlidir" de, bu kadar da gizli olmaz ki canım. Hem o dediğiniz, "tevbe edince Allah affeder" diye bireylerin günahı için geçerlidir. İyi de, devletin ruhu yok ki ahirete gitsin. O tevbe edecekse bu dünyada edecek.

Benim "arşivler açılsın" talebimden vazgeçmem gerçeği öğrenmekten vazgeçmem anlamına gelmiyor. Bu, biraz "nasıl olsa arşivler çoktan steril hale getirilmiştir" diye düşünmemden kaynaklanıyorsa, biraz da alternatif kaynakların varlığını bilmemden kaynaklanıyor.

Mesela "gizli İngiliz arşivleri" gibi."

Biz devekuşu gibi yapsak da gerçekler yok olmaz ki...
asimov çok teşekkür ediyorum.

Olayın İngiliz Bağlantısı Nedir?.. http://www.mustafaislamoglu.com/makaleler.php?Kat_id=8&Makale_id=683

Mustafa İslamoğlu - Şey Said Ayaklanması (Denge Yayınları 1991) kitabı.. mavera, Mustafa İslamoğlu'na güvenirim ve öğrenmek istiyorum diyordun ya

maviinsan
04-15-2008, 18:30
devlet hata yapmış olabilir.Adamın damarına basmış olabilir.Ama hak savunmak için silaha sarılmak gerekmiyor...

HEle Said NUrsi hz dediği gibi ''Altıyüz sene İslamiyetin bayraktarlığını yapmış bu milletin torunlarına ' asla...!

ŞEyh Said i bugün kimler savunuyor? youtube ye 'şeyh said' yazın,videoları izleyin...PKk lılar savunuyor...!

Üç mevsim
04-16-2008, 01:20
devlet hata yapmış olabilir.Adamın damarına basmış olabilir.Ama hak savunmak için silaha sarılmak gerekmiyor...
HEle Said NUrsi hz dediği gibi ''Altıyüz sene İslamiyetin bayraktarlığını yapmış bu milletin torunlarına ' asla...!
ŞEyh Said i bugün kimler savunuyor? youtube ye 'şeyh said' yazın,videoları izleyin...PKk lılar savunuyor...!

Ama şimdi meseleyi bilmeyip de, ne olursa olsun silaha sarılmak olmaz demek hiç aklııca değil... Öyle bir atmosfer oluşur ki o zaman da silaha sarılmaktan başka çare olmaz... Şey Said'de hepimiz kadar vatansever bir insan ve bir alimdir. Bu saygısızlığı ona yapmadan önce biraz düşünmek lazım.

rikopasa
04-16-2008, 12:13
İstiklal Mahkemelerinde yargılanırken ben onun oyununa geldim diyerek birbirini satmış olan topluluğu kurmuş , İngiliz oyunuyla kardeşi kardeşe vurdurmuş bir vatan hainidir ...

rikopasa
04-16-2008, 12:27
Olayın İngiliz Bağlantısı Nedir?.. http://www.mustafaislamoglu.com/makaleler.php?Kat_id=8&Makale_id=683

Biraz konudan sapacağız ama makalenin girişgahı hoşuma gitti , abd ve ingilterenin oynadığı ılımlı islam oyununun nedeni biraz daha net anlatılmış. Halepçe de orda burda radikal islamla başa çıkabildiler çünkü bahsi geçen örgütlere güçleri yetiyordu Türkiyede neden radikal islam istemedilerde ılımlı islam türettiler çünkü Türkiyedeki radikal islamla başa çıkamazlardı. Asıl amaç Türkiyeyi bölüp adınada "United States of Ottomans" demek ...

Orhu_N_utu_Kuran
04-16-2008, 12:52
asıl amaç kürdistan değilmiş.

dtp ve pkk nın ortaklaşa düzenledikleri POLİSİMİZE alçakça saldırdıkları mitinglerde,şeyh said ve saidi nursi fotoğrafları açmalarıda bence çok masumane.ordakilerin kürdistanla ne alakası olabilirki,DİMİ AMA?????:d:d:d:d

Hüdaverdi
04-16-2008, 12:56
asıl amaç kürdistan değilmiş.

dtp ve pkk nın ortaklaşa düzenledikleri POLİSİMİZE alçakça saldırdıkları mitinglerde,şeyh said ve saidi nursi fotoğrafları açmalarıda bence çok masumane.ordakilerin kürdistanla ne alakası olabilirki,DİMİ AMA?????:d:d:d:d
Bir dtpli milletvekilinin Şeyh Said'i andığını hatırlıyorum.Fotoğrafını taşıdılarmı bilmem.
Şeyh Said kimdir,neyin nesidir hala anlamış değilim ama Bediüzzaman Said Nursi efendiyi araştırmanızı,okumanızı tavsiye ederim,okucak vaktiniz yok ise en azından youtube'deki 4 parçalık videoyu izleyebilirsin :-*

Üç mevsim
04-16-2008, 13:24
İstiklal Mahkemelerinde yargılanırken ben onun oyununa geldim diyerek birbirini satmış olan topluluğu kurmuş , İngiliz oyunuyla kardeşi kardeşe vurdurmuş bir vatan hainidir ...

Halkın sevip saydığı önder olarak gördüğü kişilere kimse vatan haini diyemez. Bu memlekette ülkesini darağacına çıkacak kadar çok sevenler, ülkesi için canını dişine takarak çalışanlar ya 'vatan haini' ya 'vatanı satıyor' hakaretine maruz kalmışlardır. Gerçekler ortaya çıktığında utanacaksınız. Göreceksiniz o zaman İngilizlerle kim gizli görüşmeler yapmış!...

rikopasa
04-16-2008, 14:38
Gidin Uğur Mumcunun Kürt - İslam Ayaklanması kitabını okuyun. Uğur Mumcu belgelere dayandırmış sonrada gidip hayatta kalan torunuyla konuşmuş , yaptığı röportajı yayınlamış ...
PKK nın sahip çıktığı adamı burada yüceltmeyin ...

Üç mevsim
04-16-2008, 14:43
Gidin Uğur Mumcunun Kürt - İslam Ayaklanması kitabını okuyun. Uğur Mumcu belgelere dayandırmış sonrada gidip hayatta kalan torunuyla konuşmuş , yaptığı röportajı yayınlamış ...
PKK nın sahip çıktığı adamı burada yüceltmeyin ...

Sen de git Mustafa İslamoğlu'nu oku. Şeyh Said'in dört bir yana sürülen 7 sülalesiyle görüşmüş o da belgelere dayandırıyor. Dtp, mitingde Kur'an-ı Kerim'e de sahip çıkmıştı. Napıcaz şimdi?...

Orhu_N_utu_Kuran
04-16-2008, 14:43

Halkın sevip saydığı önder olarak gördüğü kişilere kimse vatan haini diyemez. Bu memlekette ülkesini darağacına çıkacak kadar çok sevenler, ülkesi için canını dişine takarak çalışanlar ya 'vatan haini' ya 'vatanı satıyor' hakaretine maruz kalmışlardır. Gerçekler ortaya çıktığında utanacaksınız. Göreceksiniz o zaman İngilizlerle kim gizli görüşmeler yapmış!...

halkın sevip saydığı diyerek hangi halktan bahsediyosun sen.TÜRK milleti şeyh said denen vatan hainine hiç bir zaman teveccü göstermemiştir.senin kafana göre apo da vatanını seven biri.BIRAK BU kürtçülüğü

Üç mevsim
04-16-2008, 14:51

halkın sevip saydığı diyerek hangi halktan bahsediyosun sen.türk milleti şeyh said denen vatan hainine hiç bir zaman teveccü göstermemiştir.senin kafana göre apo da vatanını seven biri.BIRAK BU kürtçülüğü

Şey Said'in yaşadığı yörenin halkından bahsediyorum. Karadenizli de olabilirdi... Ama sizin gibi faşizan zihniyetler Koca bir Güneydoğu'yu Pkk gibi görerse bu ülke daha çok çeker.

Orhu_N_utu_Kuran
04-16-2008, 15:07

halkın sevip saydığı diyerek hangi halktan bahsediyosun sen.türk milleti şeyh said denen vatan hainine hiç bir zaman teveccü göstermemiştir.senin kafana göre apo da vatanını seven biri.BIRAK BU kürtçülüğü

Şey Said'in yaşadığı yörenin halkından bahsediyorum. Karadenizli de olabilirdi... Ama sizin gibi faşizan zihniyetler Koca bir Güneydoğu'yu Pkk gibi görerse bu ülke daha çok çeker.

ben karadenizliyim birader.ve hiç bir zaman bu tip insanlardan hoşlanmadım.ve yöremdeki hiç bi insanında hoşlandığını zannetmiyorum..klasik bir komünist jargonuyla konuşuyosun.beğenmediğin herkesi faşistlikle suçluyosun.artık bu jargonla konuşmayı bırakın.millet sizin gibilere hiç bir zaman teveccüh göstermiyo.zaten kullanıcı adında buram buram anarşi kokuyor.

benim zihniyetim yüzünden bu ülke çekmedi.senin gibi özgürlük martavalları okuyanlar yüzünden bu ülke çok çekti.koca bir güneydoğuyu pkk gibi görüyosun demişsin.evet azda olsa vatanına milletine bağlı olanlar vardır.ama çoğunluğu dtp yye yani pkk ya oy veriyor.AKPARTİ YE oy verenlerinde hangi vekillere hangi aşiret ağalarına oy verdiğini çok iyi biliyoruz.bu ülkenin milli eğitim bakanı olan bir şahıs milliyetçi gençleri hayvanlar olarak gördüğünü beyan etti.RECEP TAYYİP ERDĞAN ın halkın gözündeki imajını yavaş yavaş bitiriyo böle bakanlar.şahsen benim gözümde bitmiştir.

özgürlük özgürlük diye diye binlerce mehmetçiğin kanını döktünüz.301 kalksın özgürlük olsun dediniz.SİZ ÖZGÜR OLASINIZ DİYE KAN DÖKEN ATALARINIZA KATİL DİYEBİLMEK NE ZAMANDAN BERİ ÖZGÜRLÜK OLMUŞ...

Üç mevsim
04-16-2008, 15:16
Bende Karadenizliyim... Bu tip insan dediğin kişi yörede sevilip sayılan bir İslam Alimidir...
Silah, Bayrak ve Kur'an'ı üstüste koyup bunların üzerine vatan millet yemini yapan gençlerin cahil ve şuursuz olduğunu düşünüyorum. Bu tavırları kendilerinden çok, ülkenin sağduyulu vatansever insanlarına zarar veriyor.
Kullanıcı adımı yanlış okumuşsun.

AKPARTİ MALATYA
04-16-2008, 15:18
Sevgili akpartiforum üye ve yöneticileri böylesi zor ve tehlikeli günlerde böyle konuların açılması ve böyle konulara akpartiforum üye ve yöneticilerinin ilgi duyması çok tehlikeli bir davranıştır.Şeyh said isyancı bir kimliktir.Bu ismin ve amaçlarının burada reklam yapılması hiçmi hiç doğru değildir.Bizler Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaş yolda ilerlemeliyiz.İsyancıların açmış olduğu çukurlarda boğulmamalıyız.Akpartimize zarar vermek isteyenlerin bu isyancıları savunduğunu düşünüyorum.

rikopasa
04-16-2008, 15:19
Dtp, mitingde Kur'an-ı Kerim'e de sahip çıkmıştı. Napıcaz şimdi?...

Tamam işte cevabını kendin vermişsin haberin yok , kürt - İslam ayaklanması dedim zaten , İslamı kullanarak bir kürt devleti kurmak istediler , dtp ninde yaptığı birebir budur ...

Orhu_N_utu_Kuran
04-16-2008, 15:19
Sevgili akpartiforum üye ve yöneticileri böylesi zor ve tehlikeli günlerde böyle konuların açılması ve böyle konulara akpartiforum üye ve yöneticilerinin ilgi duyması çok tehlikeli bir davranıştır.Şeyh said isyancı bir kimliktir.Bu ismin ve amaçlarının burada reklam yapılması hiçmi hiç doğru değildir.Bizler Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaş yolda ilerlemeliyiz.İsyancıların açmış olduğu çukurlarda boğulmamalıyız.Akpartimize zarar vermek isteyenlerin bu isyancıları savunduğunu düşünüyorum.

İMZA,KAŞE,MÜHÜR......

SAYGILAR

Üç mevsim
04-16-2008, 15:21

"Akpartimize zarar vermek isteyenlerin bu isyancıları savunduğunu düşünüyorum."

Söylediğiniz sözü kulağınız duysun!..

AKPARTİ MALATYA
04-16-2008, 15:23
Bu konuya net bir cevap için Başkanımız Sayın ALİ BORAN ' ın forum köşe yazarlığı bölümünde yazmış olduğu yazıyı istifadenize sunuyorum.

Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetimiz kuruluşundan bugüne çağdaş laik demokratik ve bağımsız bir şekilde varlığını ve birliği sürdürmektedir.Orta doğuda en çağdaş en laik ve en demokratik ülke olma özelliğini taşıyan Türkiye Cumhuriyetimiz bir çok avrupa ülkesinden daha gelişmiş bir konum izlemektedir.Kuruluşundan bu güne kadar bir çok bölücü unsurun hedefi olmasına rağmen bölünmez bütünlüğünü her zaman korumuştur Türkiye Cumhuriyetimiz.Gerek çağdışı dini bölücülüğe gerekse ideolojik bölücülüğe hiç bir zaman meydan vermemiştir Türkiye Cumhuriyetimiz.Çağdaş ve laik bir yaşamı hedeflemiş ve bu hedef doğrultusunda yol almış olan Türkiye Cumhuriyetimiz bu çağdaşlık ve laiklik yolunda büyük mesafeler katetmiştir.Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere bırakmış olduğu en büyük emanetlerden biri olan Türkiye Cumhuriyetimiz bu gün de çağdaş laik ve demokratik bir şekilde ayakta durmaktadır.Şimdi o büyük emanete Adalet ve Kalkınma partimiz en güzel şekilde sahip çıkmış ve korumuştur.Bu emaneti en güzel şekilde koruyup çağdaşlık yolunda ilerletme amacı güden Adalet ve Kalkınma partimiz Türkiye Cumhuriyetimize büyük hizmetler sunmaktadır.

Bu yazı konuya tokat gibi bir cevaptır.
Saygı ve Sevgilerimle...

AKPARTİ MALATYA
04-16-2008, 15:29
Bizler ifadelerimizde kimseye hakaret etmiyoruz.İsmini andığınız şahıs ya da savunduğunuz şahıs bir isyancıdır.Bunu tarih yazmıştır.Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk adlı kitabını okursanız anlarsınız.Bizler kimseyi kötüleme amacı gütmüyoruz.Bizler gerçekleri olduğu gibi yansıtıyoruz.Sizlerde kabullenirseniz gerçek olan gerçekleri ziyadesi ile seviniriz.

rikopasa
04-16-2008, 15:36
NOKTA .... İMZA ....

AKPARTİ MALATYA
04-16-2008, 15:39
Evet bu konuyada son noktayı koymak gerekir.
Son nokta

Üç mevsim
04-16-2008, 15:40
Bizler ifadelerimizde kimseye hakaret etmiyoruz.İsmini andığınız şahıs ya da savunduğunuz şahıs bir isyancıdır.Bunu tarih yazmıştır.Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk adlı kitabını okursanız anlarsınız.Bizler kimseyi kötüleme amacı gütmüyoruz.Bizler gerçekleri olduğu gibi yansıtıyoruz.Sizlerde kabullenirseniz gerçek olan gerçekleri ziyadesi ile seviniriz.

O bahsettiğiniz tarihi yazan CHp'dir. Tabulara tapınmak yerine gerçek tarihinizi öğrenin.

AKPARTİ MALATYA
04-16-2008, 15:43
Sizin görüşleriniz sizleri ilgilendirir.Ama şunu hiçbir zaman unutmayınızki bu açtığınız tartışmalar bu tarihi yalanlamalar birgün Akpartimizin karşısına engel oluşturur.Şuan ne biliyorsunuz bir televizyon kanalı akpartiforum'u takip etmiyor.Siz manşet olursunuz.Biz değil.Akpartimiz değil.Çok yanlış.
Son nokta

Üç mevsim
04-16-2008, 15:47
Sizin görüşleriniz sizleri ilgilendirir.Ama şunu hiçbir zaman unutmayınızki bu açtığınız tartışmalar bu tarihi yalanlamalar birgün Akpartimizin karşısına engel oluşturur.Şuan ne biliyorsunuz bir televizyon kanalı akpartiforum'u takip etmiyor.Siz manşet olursunuz.Biz değil.Akpartimiz değil.Çok yanlış.
Son nokta

Biz yazdıklarımıza dikkat ediyoruz, o kadar sağduyumuz var. Ak Parti sorgular. Ak Partili Gençlerde Sorgular..
Dağdan gelip bağdakine iş öğretmeye kalkmayın. Burda konulacak bir son nokta varsa, o noktayı siz değil forum yönetimi koyar.

Orhu_N_utu_Kuran
04-16-2008, 15:48
SAYIN AKPARTİ MALATYA

ÖZÜNÜZ İLE SÖZÜNÜZ BİR OLSUN.EĞER YUKARIDA ŞEYH SAİT HAKKINDA YAZMIŞ OLDUĞUNUZ YAZI BİRİLERİNİN BU SİTEYİ TAKİP EDİYOR OLMA İHTİMALİNDEN ÖTÜRÜ İSE BU İKİ YÜZLÜLÜKTÜR.

LÜTFEN SÖZDE DEĞİL ÖZDE ATATÜRKÇÜ OLUNUZ..........

rikopasa
04-16-2008, 15:54
Dağdan gelip bağdakine iş öğretmeye kalkmayın.

Bunu git AB komisyon başkanını TBMM de konuşturan Başbakan'a söyle ...

AKPARTİ MALATYA
04-16-2008, 15:56
Bizler hakiki Atatürkçüyüz.Bizler düşüncelerini ifade etmek isteyen forum üyelerine hitabet yaptık.Bizlerin özleri ve sözleri bellidir.Bunun tartışmaya açılması bizi üzmüştür.Helede Atatürkçü bir kardeşimiz tarafından açılması bizi üzmüştür.Ama bizler kardeşlerimizi her şartta seviyor ve sayıyoruz.
BİZLER HER ZAMAN VE HER ŞARTTA ATATÜRKÇÜ KİMLİĞİMİZİ AÇIKLIYORUZ.

Üç mevsim
04-16-2008, 15:56
Dağdan gelip bağdakine iş öğretmeye kalkmayın.

Bunu git AB komisyon başkanını TBMM de konuşturan Başbakan'a söyle ...

Türkiye Avrupa Birliği'ne aday bir ülkeyse ve halen Avrupa Birliği mizakereleri sürüyorsa, AB Komisyonu Başkanı gelip TBMM'de konuşur. AB işini biz çıkarmadık, bizim kabahatimiz değil :D ;D

Müntesip
04-16-2008, 16:16
-meseleyi farklı mecralara tasımanın anlamı yok.bir arkadasımız avrupa birliğine baglamıs,diger arkadasımız özde ATATÜRK'çülüğe,diğer arkadasımız yönetime seslenmiş,diğeri forumdaki arkadaslara yol gösterme derdinde vs...bunlara gerek yok,bunlar rencide edici davranıslar, burada herkes özgürce bildiklerini savunuyor ve yazmaya calısıyor,herkesin dogrusu kendine dogru,lütfen bizim düşüncemize hakaret etmediği sürece zıt düşüncelere saygı duyalım.
-okuduklarım kadarıyla seyh said'in bir ayaklanmanın önderi oldugu dogru ama bu ayaklanma silahlı mı silahsız mı o tam belli degil.(benim ögrendiklerime göre de silahlarını hiç kullanmamıs seyh said ve yanındaki kişiler(-amaclarının ankara'ya kadar yürüyüp halkı yapılanlara karsı bilinçlendirmek ve hükümetle görüşmek oldugunu düşünüyorum)
-bugün hemen hemen hergün belli amaçlar için yürüyüşler oluyor(laiklik için,sgk için ,özelleştirme için vs) bunlara isyan demek ne kadar dogruysa şeyh said'in yaptıgına isyan demekte o kadar dogru...seyh said ve yanındakilerde o zaman ki hükümetin dine karsı yaptırımlarını protesto etmiştir...

Müntesip
04-16-2008, 16:31
yukarıda yazdıgım bir yazıyı saygıdeger bir arkadasımın uyarısıyla düzeltmek isterim...

benim kastım olayların baslangıcta silahsız basladıgıydı.olaylar bir tabur askerin müdahelesiyle silahlı catısmaya dönüşmüştür...
saygılarımla...

rikopasa
04-16-2008, 16:33
Protestomu ? :D

Bu ayaklanmayı bastırmakla uğraşırken Musul Kerkük gitti elimizden ... ne diyorsun sen ....

rikopasa
04-16-2008, 16:39
bir tabur askerin müdahelesiyle silahlı catısmaya dönüşmüştür

o saygıdeğer arkadaş asker şeyh said i almak için köyü çevirdiğinde said in haber yollayıp tamam geliyorum burada çok insan var kan dökülmesin diye haber yollayıp sonrada adamlarıyla mevzilenip askere kurşun sıkmış olduğunu bilmeden konuşuyor galiba ...

darağacına giderken söylediği sözler ise şunlardır:
"bugün fiziki açıdan yaşamım sona erebilir, lakin yaşamımı "halkım" uğruna feda ettiğim için hiçbir zaman pişman olmadım. tek isteğim gelecek günlerde torunlarımızın bizden utanç duymamalarıdır."
adam kürt isyancısıydı , onların o zamanlarda kullandığı mağaraları şimdi kimler kullanıyor ? torunları kullanıyor işte ...

Müntesip
04-16-2008, 16:40
Protestomu ? :D

Bu ayaklanmayı bastırmakla uğraşırken Musul Kerkük gitti elimizden ... ne diyorsun sen ....

güzel kardeşim musul kerkük'ün nasıl gittigini mustafa armagan'ın yazılarından bir okumanı isteerim.ingiltere musul-kerkük'ü kac kişiyle almıştır ve biz onu geri alamazmıydık daha ayrıntılı ögrenirsin

Müntesip
04-16-2008, 16:42
darağacına giderken söylediği sözler ise şunlardır:
"bugün fiziki açıdan yaşamım sona erebilir, lakin yaşamımı "halkım" uğruna feda ettiğim için hiçbir zaman pişman olmadım. tek isteğim gelecek günlerde torunlarımızın bizden utanç duymamalarıdır."

bu sözü herkes söyleyebilir,bu sözde abes birşey göremiyorum.

Müntesip
04-16-2008, 16:44
adam kürt isyancısıydı , onların o zamanlarda kullandığı mağaraları şimdi kimler kullanıyor ? torunları kullanıyor işte ...

ayrıca unutma ki kurtulus savaslarında o magaraları bizlerde kullandık...

rikopasa
04-16-2008, 16:52
Atatürk ün en büyük amacı Musul ve Kerkük ü almaktı ama bu adamın isyanını bastırmak adına Musul ve Kerkük ile ilgilenemedi , olay sonucunda Musul'a ilk çökenler kimlerdi ? ingilizler olmasın sakın ...

Söde bişey yok zaten ama adam "halkım" için demiş dinle falan bir ilgisi yok bu vatan haininin ...
Din üzerindeki baskı için Ankara'ya yürüyecekmiş ... bıraksınlar bu yalanları ...

Müntesip
04-16-2008, 17:06
İşte o mektup

Aslında Mustafa Kemal’i daha 1 Mayıs 1920’de, yani TBMM’nin açılışının üzerinden henüz bir hafta geçmişken Meclis kürsüsünden milli sınırımızın İskenderun’un güneyinden doğuya doğru uzanarak Musul’u, Süleymaniye’yi ve Kerkük’ü içine aldığını söylerken görürüz. Nitekim Doğudaki aşiretlerle ilişkilerini iyi tutmaya ve İngilizlerin oyunlarını boşa çıkarmaya çalışmak, bu politikasının bir uzantısıydı. 1 Şubat 1922’ye gelindiğinde Milli Savunma Bakanlığı’na “Misak-ı Milli sınırları içinde bulunan Musul vilayetinin kurtarılması için Ravenduz bölgesine bir kısım kuvvet gönderilmesi” talimatını verecek, Bakanlık da Binbaşı Özdemir Bey'i görevlendirecekti.

Özdemir Bey operasyonunun İngilizleri şaşkınlığa düşürdüğünü biliyoruz. Bir Türk-Kürt ortak operasyonu olan bu harekât Musul’a varmış, hatta Irak içlerine sarkmaya bile başlamıştır. Aynı günlerde Anadolu’da Yunan kuvvetlerinin İzmir’den “denize dökülmesi”, ayrı bir moral kaynağı olmuştur Özdemir Bey ve ekibi için.

7 Eylül 1922’de Mareşal Fevzi Çakmak, “Musul’un silahla alınacağı” yolunda bir telgraf çekiyordu Doğu ve El-Cezire komutanlıklarına. Ancak şartlar, kuvvet ve silahlarımızın Batı Cephesine kaydırılmasını gerektirmiş ve Musul’u alma operasyonu gerçekleşememiş, belki de altın bir fırsat kaçırılmıştır.

Ardından Lozan süreci gelmiş ve İsmet Paşa’nın elimizdeki en kuvvetli kart olan Musul meselesini, Mim Kemal Öke’nin “bilerek ya da bilmeyerek (veya bizim anlam veremediğimiz bir sebepten dolayı)” otel odalarında ve İngiltere’yle ikili olarak görüşmeye açması, asla genel kurula getirmemesi, Musul meselesinde bir kırılma noktası teşkil etmişti. İşte bundan sonra yukarıda bir kısmına değindiğimiz Meclis’in direnişini göreceğiz. Ancak bu direniş de işe yaramayacak ve İsmet Paşa, Musul’u İngiltere’ye bırakarak dönecektir Ankara’ya.

belki musul kerkük nasıl gitmiş bilgilenirsin güzel kaRDESİM...bak kardesim zorla savunmaya aldırıyorsun beni ,ben seyh said'in yaptıgını onaylamıyorum ama bu insafsızca elestirilerinde dogru olmadıgını söylüyorum...ayrıca o zamanlar türk-kürt ayrımı olmadıgını kurtulus savası mücadelesinde görebiliriz.halkım derken dar dairede kürtleri kastetmiştir ancak daireyi bir halka genişletirsek türkiye halkı olacaktır... ;)

maviinsan
04-16-2008, 19:29
Halkın sevip saydığı önder olarak gördüğü kişilere kimse vatan haini diyemez
HAngi halktan bahsediyorsunuz?Ona bakarsak Pkk'ya da Vatan haini dememek lazım.ONUn da kendşnce bir halk desteği var...

Bir İSyancıyı nasıl övüyorsunuz anlamış değilim.Adam isyan etmiş,kendi devletimi kuracam diyor.BİZ onu övüyoruz.Olacak iş midir bu?

Üç mevsim
04-16-2008, 19:30
HAngi halktan bahsediyorsunuz?Ona bakarsak Pkk'ya da Vatan haini dememek lazım.ONUn da kendşnce bir halk desteği var...

Bir İSyancıyı nasıl övüyorsunuz anlamış değilim.Adam isyan etmiş,kendi devletimi kuracam diyor.BİZ onu övüyoruz.Olacak iş midir bu?

Yeri gelir sen de isyancı olursun.
Tuzumuz kuru tabi atıp tuıtuyoruz burdan...

maviinsan
04-16-2008, 23:23

Yeri gelir sen de isyancı olursun.
Tuzumuz kuru tabi atıp tuıtuyoruz burdan...

Merak etme.Ben Msülümanlara karşı bir silahlı isyana kalkışmam... Bir insanı haksız yere öldürmenin bütün insanlığı öldürmek gibi olduğunu bilirim...

Bostancı
04-17-2008, 01:04
Şeyh saidin yaptığı isyanın ırkçılıkla,kürdistanla hiç bir ilgisi yoktur bilakis kürtler tarafından ihanete uğrayan bir velidir kendisi..yaptığı isyan doğrudur,yanlıştır tartışılır ama kimse onu ırçılıkla yahut kürdistanı kurmaya çalışmakla suçlayamaz..

Hüdaverdi
04-17-2008, 08:57
Konuyu Tartışma forumuna taşısak hoş olur :-*