Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Sigara, Rus ruletinden 3 kat daha tehlikeli'
Sigaradan ölüm ihtimalinin Rus ruletinden daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Nazmi Bilir, Rus ruletinde ölüm ihtimalinin 6'da bir, sigarada ise 6'da 3 olduğunu söyleyerek, tiryakileri uyardı.
Yasal düzenlemeler sayesinde 2001 yılından bu yana sigara kullanımının yüzde 11 azaldığını belirten Bilir, buna rağmen Türkiye'nin hâlâ dünyanın en çok sigara içilen 10 ülkesi arasında olduğunu aktardı.
Türk Toraks Derneği'nin 12. yıllık kongresine katılan Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Bilir, 'Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'dan Türkiye'nin kıvanç duyması gerektiğini ifade etti. Dünyada sadece 13 ülkede bu kapsamda kanun bulunduğunu anlattı. Yasa ile denetim mekanizmasının da işletilmesi gerektiğinin altını çizerken kurallara uyulmaması halinde cezalandırmanın ilk seferde yapılmasının önemine işaret etti. Bu yapılmadığı takdirde kural ihlalinin tekrar edeceğini vurguladı. Prof. Bilir, Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 13 olduğuna değinerek, "Ülkede 20 milyon kişi, yani yetişkin yaş grubunun üçte biri sigara içiyor." dedi. Sigarayı 'Rus ruletine' benzeten Prof. Bilir şunları kaydetti: "Rus ruletinde ölüm ihtimali 6'da 1'dir. Sigara ruletinde ise 6'da 3'tür. Sigara ruleti, Rus ruletinden 3 kat daha tehlikeli."
zararları bukadar aşikar bir şeyin içilmekte ısrar edilmesi gerçekten düşündürücü..
Terennüm
04-16-2009, 10:11
şahsen ben kullanmıyorum kullanan dostlr varsada Allah en kısa zamanda onların yolunu ayırsın
zararları saymakla bitmiyor ama hala kullanılıyor. dehşet ve de ibretle izliyorum böylelerini:karasız:
sizi de kutlarım ayrıca. artık sigara içmemek bir maharet oldu neredeyse malesef..:karasız:
Terennüm
04-16-2009, 10:16
yoksa sizdemi kullannanlardansınız:)
yoksa sizdemi kullannanlardansınız:)
yok ya.. daha neler. Allah korusun. ben hatta çevremdekileri içmemeleri konusunda elimden geldiğince uyarmaya çalışıyorum. kokusu bile beni bitiriyor zaten..
Terennüm
04-16-2009, 10:21
tebrik ederim sizi
işte bilinçli gençlik umarım diğer dostlarımızda yeşilaycıdır.aslında bir anket yapsak forumda fena olmaz
sigaraya başlama yaşıda düştü en azından buradaki gençleri bu özentiden kurtarma adına bir başlangıç olabilir
bence yapmayalım. şimdi taktir ettiğim kişiler eğer içiyorsa, gözümden düşerler:) böyle kalsın. ama tabi siz bilirsiniz..
Terennüm
04-16-2009, 10:26
bence böyle dostlarımız varsa onları teşvik etmeliyiz
görmemzlikten gelmekle kimi kandırıyoruz?
bence böyle dostlarımız varsa onları teşvik etmeliyiz
görmemzlikten gelmekle kimi kandırıyoruz?
forumdaki kişileri kastetmiştim. :) ama siz bilirisiniz tabi. istiyorsanız yapın..
Terennüm
04-16-2009, 10:41
bende forumdaki dostlardan bahsetmiştim
forumda 15-25 yaş arası arkadaşlarımız ağırlıkta bu dönem çevreden etkilenmenin ve karakter oturmasının zamanı sigarayı hayatlarından çıkartabilirisek veya uzak tutulabilirse başarı olur tabi benimki sadece bir fikirdi.karanlığa küfretmektense ışık yaklım anlayışı:)
15 yaşın altına dahi indi ama forumda 15 yaş altı olmadığı için heralde, 15 yaş ve üstü hakkında bir istatistik elde etme uygun olabilir:)
Terennüm
04-16-2009, 10:47
doğru ve acı bir tespit malesef
siyah gül 07
04-16-2009, 10:47
Güzel bir konu gerçekten sigaranın zararları saymakla bitmez bununla ilgili bir kampanya türünde konu açılmıştı bulabilirsem güncellicem paylaşım için teşekkürler Feride
Allah kurtarsın sigara içenleri en çokta yakınındakileri ;D
Güzel bir konu gerçekten sigaranın zararları saymakla bitmez bununla ilgili bir kampanya türünde konu açılmıştı bulabilirsem güncellicem paylaşım için teşekkürler Feride
Allah kurtarsın sigara içenleri en çokta yakınındakileri ;D
hıı öyle mi. varsa güncellensin o zaman. adem abimiz de rahat etsin biz de.:) şaka bi tarafa tabi görişleriniz destekliyorum adem etyemez..
Sigara zararlı olmaz mı ya... Ben ondan daha zararlı bir şey bulunabileceğini zannetmiyorum kolay kolay.
Keşke herkesi kurtarabilsek şu illetten... :(
Beyazgülüm
04-16-2009, 12:10
içenler düşünsün..;ı:
ishakyilmaz
04-16-2009, 12:16
Rus ruletimi dediniz,inanın rus ruleti sigaranın yanında devede kulak misali..! Sigaranın zararlarını ifade edecek bir kavram bulamıyorum..!
Ak_Kelebek
04-16-2009, 12:44
Sigara içen insan vücudunu az çok görmüşsünüzdür.İçler aıcsı gerçekten.Bir kül tabağından da kötü.Ve bile bile bu zehiri içimize çekmekten keyif alıyoruz...!
Rabbim sigara içenleri en kısa sürede bırakmayı nasip etsin.
Önce beyinde bitirmek gerek tabi bu çok önemli.Kendimden biliyorum ben bırakalı 3 yıl oldu.Bırakmayta karar verdiğiniz andan sonra aradan geçen 15 sonucunda nefes alıp verişimin düzene girdiğini hissettim. Belki psikolojikmen oldu bilmiyorum ama insanın kendi istemesi gerekiyor yani.En yakınındakilerin teşviki de çok önemli tabi ki size karar vermenizde yardımcı oluyor.
Bu konuda arkadaşlarım varsa yardım edebilirim seve seve(ücretsiz):w::w::w:
Terennüm
04-16-2009, 14:57
içenler düşünsün..;ı:
şöylemi anlamalıyım:bana dokunmayan bin yaşasın? bence içmeyenler düşünsün içenler sayesine pasif içici oluyoruz
Tarantula_
04-16-2009, 15:05
zararları saymakla bitmiyor ama hala kullanılıyor. dehşet ve de ibretle izliyorum böylelerini:karasız:
sizi de kutlarım ayrıca. artık sigara içmemek bir maharet oldu neredeyse malesef..:karasız:
Çok doğru :evet::evet:
Tarantula_
04-16-2009, 15:06
şöylemi anlamalıyım:bana dokunmayan bin yaşasın? bence içmeyenler düşünsün içenler sayesine pasif içici oluyoruz
Dumansız hava sahası sayesinde önceki kadar değil kuralı ihlal edenlerede şikayet etmekle uyarınca onlarda uyuyor :D
Terennüm
04-16-2009, 15:09
hımm ama yakın arkadaşalarımza tolerans geçiyoruz o bakımdan:)sayelerinde bende içmiş gibi oluyorum hatta üzerime siniyor kokusundan nefret ediyorum
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.