fatih kısaparmak balon baskılı balon Sizce Başörtüsü İlköğretimde Serbest Olmalı Mı? - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sizce Başörtüsü İlköğretimde Serbest Olmalı Mı?

Asi_isyankar
10-20-2010, 12:58
Evet Arkadaşlar
Başlıktan da anlaşılacağı gibi
Sizce Başörtüsü İlköğretimde Serbest Olmalı Mı?

Şahsen ben İlköğretim için pek doğru görmüyorum.
Dün televizyonda gördüm, 13 yaşında bir çocuk başörtüsüyle
okula ve derse girmek istedi.
Bu durum çocuklarımızı sosyal yaşamdan
biraz da olsa uzaklaştırabilir.

Yinede herkesin tercihine saygı duymak gerekiyor...

Ukbâ
10-20-2010, 13:04
Buna ebeveynler karar vermesi gerekmezmi toplumun tercihlerine devletin müdahale etmesi uygun olmaz. Sosyal yaşamdan uzaklaşır tabiri de bana göre yalnış eğer devletin bu yönde kaygısı varsa iletişim ve basın araçlarını kullanarak ebeveynlere bu yönde telkinlerde bulunabilir ama buna son olarak karar verecek olan ailedir.

Menderesay
10-20-2010, 13:06
Tercihlere saygı duyulması gerekir..

Mâsivâ
10-20-2010, 13:10
böyle bir seçime devletin müdahale etmesi yanlış olur.

''Bu durum çocuklarımızı sosyal yaşamdan
biraz da olsa uzaklaştırabilir.''

demişsiniz. bence yanlış. kimse tercihleri yüzünden sosyal yaşamından olmamalı. inanç ve tercih meselesi bu. ilkokul, lise, üniversite dinlemez dimi.

Asi_isyankar
10-20-2010, 13:14
böyle bir seçime devletin müdahale etmesi yanlış olur.

''Bu durum çocuklarımızı sosyal yaşamdan
biraz da olsa uzaklaştırabilir.''

demişsiniz. bence yanlış. kimse tercihleri yüzünden sosyal yaşamından olmamalı. inanç ve tercih meselesi bu. ilkokul, lise, üniversite dinlemez dimi.

18 yaşına gelmiş bir insan sosyal yaşamdan elbette uzaklaşmayabilir
ancak 10-11-12 yaşında bir çocuk biraz da olsa uzak kalabilir...

Mâsivâ
10-20-2010, 13:16
18 yaşına gelmiş bir insan sosyal yaşamdan elbette uzaklaşmayabilir
ancak 10-11-12 yaşında bir çocuk biraz da olsa uzak kalabilir...

iyide bahsettiğiniz yaşta çoğu çocukda olur bu. bunu başörtüsüne bağlamak yanlış.

Asi_isyankar
10-20-2010, 13:17
iyide bahsettiğiniz yaşta çoğu çocukda olur bu. bunu başörtüsüne bağlamak yanlış.

Tabiki sadece baörtüsüne bağlanmaz
ancak başörtüsünün etkisi de olur...

ALmi´
10-20-2010, 13:50
Bu beni ilgilendirmez. İster ilköğretim , ister lise , isterse de üni de isteyen istediğini giysin. Ne açıktan ne kapalıdan rahatsız olmam ben. Yeter ki bıraksınlar kim hangi yaşta, ne şekilde başörtüsü takmak isterse taksın. Demokrat bir ülke olunmak isteniyorsa öncelikle bu konuyu kökten bir çözüme ulaştırmaları lazım.

Ruh-i zar
10-20-2010, 15:58
Hem ilkokula hemde liseye giden iki kardeşim var.
Düşünüyorum da bırakın ilkokula gideni liseye giden bile daha doğruyu yanlışı tam olarak idrak edemiyor..
Çevrenin etkisiyle veriyor kararlarını ya da bizler yönlendiriyoruz..
Kapanmakta kişinin öz iradesiyle alması gereken bir karar..
O yaşlarda ki bir çocuğun kendi bilinciyle karar veremeyeceğini düşünüyorum.
Olan varsada aile etkisiyle ve isteğiyle olur büyük çoğunlukla..

Aileleri bilinçlendirmeden,
Liseden daha alt yaşa çekilmesi bence yanlış olur..

Ukbâ
10-20-2010, 16:15
Hem ilkokula hemde liseye giden iki kardeşim var.
Düşünüyorum da bırakın ilkokula gideni liseye giden bile daha doğruyu yanlışı tam olarak idrak edemiyor..
Çevrenin etkisiyle veriyor kararlarını ya da bizler yönlendiriyoruz..
Kapanmakta kişinin öz iradesiyle alması gereken bir karar..
O yaşlarda ki bir çocuğun kendi bilinciyle karar veremeyeceğini düşünüyorum.
Olan varsada aile etkisiyle ve isteğiyle olur büyük çoğunlukla..

Aileleri bilinçlendirmeden,
Liseden daha alt yaşa çekilmesi bence yanlış olur..

Bir yönü ile doğru bir yönü ile idrakimi zorlayan yorum oldu teşekkürler.

Toplum öyle psikolojiye sürüklenmiş ki yıllardır örtü üzerinden korkular oluşturulduğu için ister istemez bundan nasiplenmek paylanmak bizim tarafımızda da olmuş. Anlamadığım örtü genç bir kızın başın da aile baskısı ile olsa veya olmasa neyi değiştierecekki başörtüsü toplumsal ve sosyal bir görünürlüğün zıt halimi ki yani sadece örtümü baskı göstergesidir. Bir çok ebeveynin cocukları sosyal hayatta çok daha zararlı şeylerin baskısında değilmi ki . Farz edelim herkes örtülü olmuş olsa ama beyinleri zehir gibi çalışşa ne olacak :) aslında bütün korkular özgür yaşa kadar bir gençin toplumsal hayatta dejenere olmasını beklemektir . Yaş sınırının başka türlü açıklması olabilir miki gerçi örtü yavaş yavaş genç neslin tercihleri arasından sıyrılıyor.

İntifada
10-20-2010, 16:18
Evet serbest olmalı şıkkıyla isteyen istediği gibi gitsin şıkkı arasındaki farkı birisi bana açıklayabilir mi?

akgurbetci
10-20-2010, 16:33
Basörütüsü Allahin emiridir. Allahin emirine yasak koymaya hic bir kimsenin hic bir zaman hic bir yerde hakki yoktur. Ama bunu bazi kimseler anlamiyor. Allah korkusu olmayan insanlar bunlar.

DadaşAkp
10-20-2010, 16:43
önce karşı cıkanları görevden alınmalı sonrada ülkemizde temiz bir toplum görünsün

Ruh-i zar
10-20-2010, 17:23
Bir yönü ile doğru bir yönü ile idrakimi zorlayan yorum oldu teşekkürler.

Toplum öyle psikolojiye sürüklenmiş ki yıllardır örtü üzerinden korkular oluşturulduğu için ister istemez bundan nasiplenmek paylanmak bizim tarafımızda da olmuş. Anlamadığım örtü genç bir kızın başın da aile baskısı ile olsa veya olmasa neyi değiştierecekki başörtüsü toplumsal ve sosyal bir görünürlüğün zıt halimi ki yani sadece örtümü baskı göstergesidir. Bir çok ebeveynin cocukları sosyal hayatta çok daha zararlı şeylerin baskısında değilmi ki . Farz edelim herkes örtülü olmuş olsa ama beyinleri zehir gibi çalışşa ne olacak :) aslında bütün korkular özgür yaşa kadar bir gençin toplumsal hayatta dejenere olmasını beklemektir . Yaş sınırının başka türlü açıklması olabilir miki gerçi örtü yavaş yavaş genç neslin tercihleri arasından sıyrılıyor.
Korkuyla pek alakası yok abi benim düşüncemin..
Benim ablam yerine koyduğum kuzenlerim var büyük ablam lise yıllarında kapalı değildi ama kardeşi aynı dönemde orta okula giderken kapanmak istedi ve kapandı..
Yani ille baskıdan dolayı olur diye bir düşünceye sahip değilim en güzel örneği karşımdaydı zaten bunun..

Birde kendimden örnek vereyim;
Ben ufakken annem bana namaz kıl der dururdu nedenini söylemeden.
Yapardım belki söz dinlemek adına bir de Allah'ın emri dediği için ama isteksizce.
Sonradan kendim okuyup öğrenince haklıymış annem diyebildim ancak.[çok şükür.]
Ama annem karşıma geçipte bana nedenlerini anlayabileceğim şekilde söyleseydi ben sırf annem dedi diye kılmazdım o namazları..
Yani baskıyla yaptıklarım ve şuan yaptıklarım arasında çok fark görüyorum.

Benim hayalimde bi ütopya var sadece,
Hani herkes okusun öğrensin benim inandığım bu desin kapansın namaz kılsın müslümanım desin vs..
Aileninde etkisi olmasın baskısı olmasın hatta yönlendirmesi bile olmasın kişi kendi bilinciyle her şeye inansın heves etsin istiyorum..[çok şey istiyorum]
Ama bi ütopya işte :)
Şuan ki toplumumuz için imkansız gibi.
Aile din konusunda eğitim vermese yönlendirmese başkaları başka yönde yönlendirir..
Herkes birbirine kendi düşüncesini kabullendirme telaşında..

Bu yüzden en doğru yılların lise yılları olduğunu düşünüyorum..
Ne kadar doğru düşünüyorum bilmiyorum ama:)

Düşüncemi anlatabildiğimden de pek emin değilim,
Doğru dürüst cümle kuramıyorum:hihi2:

Mehmet Ufuk
10-20-2010, 18:51
Hani herkes okusun öğrensin benim inandığım bu desin kapansın namaz kılsın müslümanım desin vs..

Değersiz varlıkların, vehamet üretmekten öteye geçmeyen haksız çığlıkları susturulduğunda, sizin bu ütopyanız geröekleşir... Toplumumuz bana göre bilinçlenmeye başladı ve sonun da istenilen düzey elde edilecektir...

EpiVaTeS
10-20-2010, 21:10
Üniversite diyince zıplıyorlar...
ilköğretim diyince artık kudururlar diye düşünüyorum...
bana kalırsa ilköğretim bile olabilir ama...
Şartlar henüz müsait değil...

Asi_isyankar
10-20-2010, 21:16
Evet serbest olmalı şıkkıyla isteyen istediği gibi gitsin şıkkı arasındaki farkı birisi bana açıklayabilir mi?

Fazla bir fark yok haklısınız.
Ancak bazı kararsız arkadaşlarımız için
"Herkes istediği şekilde girsin" şıkkını ekledim.

Mavera
10-20-2010, 21:45
kendi adima topluma ragmen yapilan bütün yasalara ve yasaklara karsiyim!.. ister 7 yasinda olsun ister 70 yasinda olsun kisilerin nasil giyinecegine, nasil konusacagina, nasil yasayacagina kimse karisamaz..
devletin isleyisi acidan kurallar olmalidir ama bu kurallar kisileri bir kaliba sokarak kendi inandiklari bazi degerlerden fedarkarllik verdirecek boyutta olamaz!..
demokrasi diye veryansin edenler tekdüze insan tipini dayatiyorlar!..
ilkokul cagindaki bir cocuk özgürce karar veremez diyenlere sormak gerekir her konuda onlarin velilerini mesul görenler neden bu konuda onlarin valisi olan velierin özgürce verdikeri karara saygi duymuyor ki!..

unnamed
10-20-2010, 21:51
Olmali mi...gibi bir soru bile bence abes bir soru...
Her konuda ozgurlukten dem vururken basortusu konusunda neden bu tip sorular soruyoruz...
Isteyen istedigi gibi giyinebilmeli...
Vatandasin bu ozgurlugu elinden alinmamali...
Insanlar artik kabul ettikleri dinin istediklerini rahatc yerine geirebilmeli...
Sadece ortu konusun da degil...
Ogrenci cuma.namazina gidiyor diye hala bazilari fisleme yapiyor...
Bu tabularin artik yikilmasi gerekiyor...

Mehmet Ufuk
10-20-2010, 22:39
Olmali mi...gibi bir soru bile bence abes bir soru...
Her konuda ozgurlukten dem vururken basortusu konusunda neden bu tip sorular soruyoruz...
Isteyen istedigi gibi giyinebilmeli...
Vatandasin bu ozgurlugu elinden alinmamali...
Insanlar artik kabul ettikleri dinin istediklerini rahatc yerine geirebilmeli...
Sadece ortu konusun da degil...
Ogrenci cuma.namazina gidiyor diye hala bazilari fisleme yapiyor...
Bu tabularin artik yikilmasi gerekiyor...

Kesinlikle doğru... Bizim, devlet refleksimizin sanırım özgüven eksikliği var... En bariz örnek; Osmanlı'dır sanırım... Zira, klasik ve modern diye ikiye ayrılan sisteme de -biri 500 yıl, diğeri son dönem- incelediğiniz de devletin kendine ne kadar çok güvendiğini ve azınlıklarının adli yapısını bile kendi inançlarına göre şekillendridiklerini görüyoruz... (Bkz; Prof. Ekrem Buğra Ekinci, Osmanlı Mahkemeleri)... Valla bizim ülke, gölgesinden bile korkan ürkek kuşlara döndü... Halkın seçimlerinden korkup da sürekli arkaya bakmaktan, önümüzde olup bitenleri göremiyoruz...

depare
10-20-2010, 22:59
13 yaşında ki kız ergenliğe %95 girmiştir yani tesettür onada farzdır...
Onu geçelim farz edelim 8 yaşında ki kız annesine özendiği için başını örtmek istiyor yahut annesi "Ağaç yaşken eğilir" atasözünü düstur edinerek kızını küçük yaşta tesettüre alıştırmak istiyor bundan kime ne..?

Kimse kızının kafasına ne toka taktığına bilmem neye alıştırdığına yahut küçük kızların hangi artistin saçına kıyafetine özenip uyguladığına karışıyor mu..?

Modaya uyma inmiş 8 yaşına ona karışan yok başını örten kıza karışacaksın..

Hem zorunlu eğitim neden 8 yıla çıkarıldı ilk okulu okuduktan sonra çocuğunu orta okul yerine Dinini öğrensin diye Kuran kurslarına,Medreseye vs verenler birilerinin gözüne battı onun için gerisi angarya..!

8 yıla çıkardılar çünkü onlar da ağacın yaşken eğileceğini çok iyi biliyorlar orta okul bittikten sonra çocuğa Dinini öğret öğrete bilirsen,başını örttür örttürebilirsen :)

İstisnalar her zaman oluyor ama şu anda görünen gençlerin Dinden koptuğudur...

akgurbetci
10-20-2010, 23:30
depare yüregine saglik :saygılar:

Eşref
10-21-2010, 00:29
Ankete evet dedim. Ancak ilkokul 8 yıl olmasaydı hayır derdim. Benim düşüncem, çocuk ergenlik çağına gelene kadar çocuğu fazla sıkmamak daha doğrudur.

Hani küçükken hemen hemen hepimizin ailesi bize yarım gün oruç tuttururdu. Öğle ezanı okununca orucumuzu açardık. Bunun gibi aklı ermeyen ve zaten Allah'a (cc) karşı bir sorumluluğu da bulunmayan çocuklarımızı ergenlik öncesi sadece alıştırıcı ve öğretici uygulamalarla dini öğretmek daha doğrudur.

Hem ergenlik öncesi zaten aklı ermeyen çocuklarımız, oyun oynarken, zaman harcarken, hoş olmayan, o baş örtüsüne yakışmayacak şeyler yapabilirler. Mesela çocuk anne babadan gizli baş örtüsünü çıkartabilir. Başka bir çocuk evladımızın başındaki örtüyü çekip çıkartabilir. Bunu alay konusu yapabilirler. Yada buna benzer hadiseler yaşanabilir.

İlkokul 6. sınıftan itibaren baş örtüsünün serbest bıraklıması daha doğru oalcaktır diye düşünüyorum. Çünkü ergenlikle birlikte kimliği oluşan, aklı ermeye başlayan çocuğumuzun zorla baş örtüsünü çıkartmak çok yanlış olacaktır. Üstelik dinen de artık yükümlü olduğu için ibadetine, inancını yaşamasına mani olacaktır. Bu da çok yanlış ve kabul edilemez bir durumdur.

EpiVaTeS
10-21-2010, 00:38
bugünlerde ilkokullara girmeye çalışanlarında bir kurgulamasyon olmadığına kimse bana inandıramaz...
Bal gibi Kurgudur...
Nasıl 28 Şubatta böyle yapıldıysa...
bugün aynısı uygulanmak istiyor...
İlköğretim dediler arkasından ilkokula gitmeye girmeye çalıştı...
28 şubattada şeriat geliyor cübbeliler geliyor dediler...
arkasından Aczmendi zikrleri yapıldı...
bu işler hep böyle ülkemizde...

Asi_isyankar
10-21-2010, 11:56
Yorumlarınız için teşekkür ederim...

Ben ne "Evet", ne "Hayır" nede "İsteyen istediği şekilde girsin" diyorum.
Hiç karışmamak sanırım en iyisi...

Evet; Çocuklar sosyal yaşamdan biraz da olsa uzaklaşır,
dolayısıyla gelişimleri eksik kalabilir.

Hayır; Özgürlükleri kısıtlamak doğru olmaz fakat çocuklara
iyi bir yön vermek gerekir.
Tercih ailelere bırakılabilir ancak aile baskısı olmamalıdır.

İsteyen istediği şekilde girebilir; Bunada katılmıyorum
çünkü küçücük çocuklar makyajla falan derse girse ne olacak o zaman?

hipermuhafazakar
10-21-2010, 13:12
Şuanda serbest olmamalıdır. Çünkü statükodaki millet cellatları daha aynı yerlerinde duruyorken şimdi serbest bırakılması kısa bir süre sonra bir kapatma davası felaketiyle geri dönebilir. Gördükki statükonun millet cellatları için mantıklı bir sebebe gerek yok, googleden arayıp yaşan çarpıtma haberleri bile delil diye gösterebiliyorsa şimdi neler neler yapmaya kalkar. Şuanda ilköğretimde serbest olmamalıdır. Hatta lisede ve kamusal alandada bu serbest olmamalıdır.

depare
10-21-2010, 13:27
Kurguysa eğer veballeri onların boynuna...

Şu sosyal yaşamdan anladığımız ne ilk önce onu sorgulamamız lazım bizim gençlerin sosyal yaşamdan anladığı sinema,yoga,bale,dans,içki...

Önce şu Avrupavari sosyal hayat anlayışı değişmeli eğer sosyal yaşamla kasıt toplumla iç içe olmak ise şu mahalle baskıları ve çağ dışı yasaklara son verilsin tesettürlü kızlarda o zaman sosyalleşebilir :)

ak sevda
10-21-2010, 20:29
hiç kimsenin başkasının çocuklarına karışma hakkı yok
herkes çocuğunu istediği gibi eğitip okula gönderebilmeli
hayır diyenlere bir soru sormak istiyorum neden isteyenler çocukları daha 7 yaşında bale kursuna gönderiyor ve kimse buna bir şey demiyor.
ama biz çocuklarımızı ançak 5 yıl okul okuduktan sonra kuran kursuna gönderebiliyoruz.
onlar çocuklarını 5 yaşından başlamak üzere moda üzere giydiriyor neden biz islamın emrini 5 yaşından öğretmeye başlamayalım.
eğer lisede serbest olup ilkokulda yasak olursa liseye giden bir genç kız nasıl aniden örtünür bunu hiç düşünmuyorlar mı

Asi_isyankar
10-21-2010, 20:50
Kurguysa eğer veballeri onların boynuna...

Şu sosyal yaşamdan anladığımız ne ilk önce onu sorgulamamız lazım bizim gençlerin sosyal yaşamdan anladığı sinema,yoga,bale,dans,içki...

Önce şu Avrupavari sosyal hayat anlayışı değişmeli eğer sosyal yaşamla kasıt toplumla iç içe olmak ise şu mahalle baskıları ve çağ dışı yasaklara son verilsin tesettürlü kızlarda o zaman sosyalleşebilir :)

Hayır eğlenceleri kastetmiyorum.
Zira kimse eğlenerek önemli bir gelişme elde etmez.
Gelişimleri açısından, dünyaya karşı daha bilinçli olmaları açısından
bir sosyal durumdan söz ettim. Bunu uzun uzadıya yazmaya pek gerek yok.
Kaldıki ben sadece "çocuklar" için bu sözü kullandım.
Siz onları küçük yaşta birşeylere veya bir yerlere hapsederseniz
ne kadar gelişebilirler, ne kadar bilinçlenebilirler,
insanlara karşı ne kadar rahat konuşabilirler?

keskinmetal
10-21-2010, 20:58
arkadaşlar bu konuda konuşucak kurum niçin sesiz
cocuk cocuktur ve cocukluğunu yaşayacaktır
bence bunu tartışmamız bile bazılarını ekmeğine yağ sürüyor
iki okulda gelişen olaylarda her iki çocuğunda daha önce başını örtmediği
belirtilmekte o zaman bu bir prapakasyondan başka bir şey değil
.................................................. .....................................
budiyanet başkanlığı denen kurum nerde acaba
niçin bu konularda konuşmaz işi gücü camilerden yardım toplamakmı
bu başkanlığın bütcesi ne kadar
niçin camileri hep halk yaptırır

bence asıl sorulması gereken olay budur düşüne biliyormusunuz
diyaney başkanlığının görevleri nelerdir din konusunda halkı bilgilendirmekmi
yoksa vatandaştan hayır yapınız diye cağrı yapmakmıdır
bu millet zaten allahın izniyle camilerini ayakta tutuyor gereken yerlere her zaman yardımcı olmakta
.......................................

ama ben daha duymadım istisnalar hariç diyanat başkanlığının
bu gibi konuları gündemde tutupda gerekli bilgilendirmenin yapılmasını sağladığını
yani bir cocuğu nasıl bu gibi konularla sorumlu tutabilriz
ama helal olsun bunları oyun sahnesine koyanlara

aslanlar gibi tartışıyoruzya o da o zihniyetin ekmeğine balın yanında birde kaymak sürüyor

aslında bunların dillenmesi bile yanlış ama medya işte
nerden beslensin tabi bazıları istisna bence bu konunun
acilen gündemden düşmesi için çaba sarfetmeliz
ve oynanmak istenen oyunun bir fügüranı olmamalıyız

selam ve saygılar

keskinmetal
10-21-2010, 21:01
bir şeyi eklemeyi es geçtim galiba
yapılan anketin sonlandırılmasıda
kantimce yerinde olur biz neye niçin oy vereceğizki
sanırım yanlış anlaşılmaz

selam ve saygılar

Hüdaverdi
10-21-2010, 23:11
Bugün cnn türkte 360 derece adlı programa,Diyarbakırdan biris katıldı hani 13 yaşındaki kızını okula sokmak isteyne birisi.
Adamı cahil sandılarki canlı yayına bağladılar ama adam öyle bir laflar söyledik ki koltukta hem gülmekten krize girdim hemde lkışladım :w: Programı sunan dellendi resmen :w:
cnn türk sitesine girin eğer varsa videosu -ki eminim yoktur- izleyin.

''Allah'ın tehtidinden beni nasıl koruyacaklar'' diyordu amcamız.Tabi bunu mal kafalar -laikçiler- anlamaz tehdit derken neyden söz edildiğini.Eğer garantisini verecekelrse tamam ama garanti gösteremiyorlar diyordu.

Bir diğer lafı çok güzeldi.''Okullarda kaş aldırmak yönetmeliğe aykırımı'' dedi,programı sunan iyice sıkıştı dellendi :w:

Şu lafı zaten son sözü oldu,Ben hristiyanda olabilirdim yahudide,bunlar neden kipasıyla,hristiyanar kendi şeyleriyle giremesinler ? dedi.Programı sunan ''laiklik maiklik'' dedi programı kapadı.

Yahu kesin bulun izleyin manyaktı :w:

CeVHeR
10-21-2010, 23:13
Bu ankette evet birinci çıkarsa ki açık ara birinci, kesin Hüriiyete haberiz seçimlere doğru :)

Ukbâ
10-24-2010, 10:57
Korkuyla pek alakası yok abi benim düşüncemin..
Benim ablam yerine koyduğum kuzenlerim var büyük ablam lise yıllarında kapalı değildi ama kardeşi aynı dönemde orta okula giderken kapanmak istedi ve kapandı..
Yani ille baskıdan dolayı olur diye bir düşünceye sahip değilim en güzel örneği karşımdaydı zaten bunun..

Birde kendimden örnek vereyim;
Ben ufakken annem bana namaz kıl der dururdu nedenini söylemeden.
Yapardım belki söz dinlemek adına bir de Allah'ın emri dediği için ama isteksizce.
Sonradan kendim okuyup öğrenince haklıymış annem diyebildim ancak.[çok şükür.]
Ama annem karşıma geçipte bana nedenlerini anlayabileceğim şekilde söyleseydi ben sırf annem dedi diye kılmazdım o namazları..
Yani baskıyla yaptıklarım ve şuan yaptıklarım arasında çok fark görüyorum.

Aileninde etkisi olmasın baskısı olmasın hatta yönlendirmesi bile olmasın kişi kendi bilinciyle her şeye inansın heves etsin istiyorum..[çok şey istiyorum]
Ama bi ütopya işte :)
Şuan ki toplumumuz için imkansız gibi.
Aile din konusunda eğitim vermese yönlendirmese başkaları başka yönde yönlendirir..
Herkes birbirine kendi düşüncesini kabullendirme telaşında..

Bu yüzden en doğru yılların lise yılları olduğunu düşünüyorum..
Ne kadar doğru düşünüyorum bilmiyorum ama:)

Düşüncemi anlatabildiğimden de pek emin değilim,
Doğru dürüst cümle kuramıyorum:hihi2:

:) Estağrurullah. Söylediğiniz şeyler toplumun bir çok gerçeklerini ifade ediyor .

Bizler hep düşüncelerimizi yıllardır tek tip oluşturma baskıları ile kurulmuş sistemin bizi asimile etmiş hali ile değerlendirme telaşında olduğumuz için duygularımızın net şekilde ifade edemiyoruz. Kendi dinine karşı bile oldukca zayıf düşürülmüş toplumun karar mekanizması muhakkak sorunlu olacaktır. Bizlerin yaptığı sergilediği tavırda hep tam anlamı ile sorunları analiz etmeye yetmiyor.

Terennüm
10-24-2010, 11:52
İstanbulun fethi sırasında Bizans'ın tartıştığı konu neydi biliyormusunuz..melekler dısı mı erkek mi? Osmanlı son devrinde ki tartışma neydi biliyor musunuz?... Sakal çember mı olmalı yoksa tutam mı...ne kadar tanıdık bir portre..hiç tarihten ibret almıyoruz...ülkemin ileriye gitmesini engellemeye çalışan iç ve dış yapının kullandığı argümanlar söyle..laik-dindar,Alevi sünni,turk -kurt,sag-sol,türban-başörtüsü,temcit pilavı gibi isitilip isitilip gundemegeliyor..biz de her seferinde yiyoruz....

xhidayet
10-24-2010, 12:31
İstanbulun fethi sırasında Bizans'ın tartıştığı konu neydi biliyormusunuz..melekler dısı mı erkek mi? Osmanlı son devrinde ki tartışma neydi biliyor musunuz?... Sakal çember mı olmalı yoksa tutam mı...ne kadar tanıdık bir portre..hiç tarihten ibret almıyoruz...ülkemin ileriye gitmesini engellemeye çalışan iç ve dış yapının kullandığı argümanlar söyle..laik-dindar,Alevi sünni,turk -kurt,sag-sol,türban-başörtüsü,temcit pilavı gibi isitilip isitilip gundemegeliyor..biz de her seferinde yiyoruz....

Veya.. Keşfedilemiş toprakları fetheden batılılar. Tütünü Osmanlıya da getirince; Feth ve keşif konularını bir kenara bırakan Alimlerimiz, 'tütün haram mı helal mi?!..' tartışmasına girmiş ve 'eller aya, biz yaya' muhabbetine dönmüşlerdir.???

Israrla çocuklarını okula başörtüsüyle göndereye çalışan eski 'Hizbullahi' kardeş(ler) im (!) bir zamanlar ; 'rejimin okullarına çocuk gönderilmez. Bu okullarda çocuk okutmak caiz değil..' aşamasından... İlköğretim çağıdaki 'Çocuğa' , birden bire başörtüsü bağlayıp, okula gönderme aşamasına nasıl geldi??!!..

Hayret verici ve manidardır... ???

Yoksa bir yerler de birileri, yine tam da türban konusun da bu kadar özerklik verilmesi karşısında, bi şeyler yapmaya mı çalışıyor.???

xhidayet
10-24-2010, 12:31

Veya.. Keşfedilemiş toprakları fetheden batılılar. Tütünü Osmanlıya da getirince; Feth ve keşif konularını bir kenara bırakan Alimlerimiz, 'tütün haram mı helal mi?!..' tartışmasına girmiş ve 'eller aya, biz yaya' muhabbetine dönmüşlerdir.???

Israrla çocuklarını okula başörtüsüyle göndereye çalışan eski 'Hizbullahi' kardeş(ler) im (!) bir zamanlar ; 'rejimin okullarına çocuk gönderilmez. Bu okullarda çocuk okutmak caiz değil..' aşamasından... İlköğretim çağıdaki 'Çocuğa' , birden bire başörtüsü bağlayıp, okula gönderme aşamasına nasıl geldi??!!..

Hayret verici ve manidardır... ???

Yoksa bir yerler de birileri, yine tam da türban konusun da bu kadar özerklik verilmesi karşısında, bi şeyler yapmaya mı çalışıyor.???

.:Ay_Yıldız:.
10-24-2010, 13:37
10-11-12 yaşındaki çocuğa Allah tesettür emri vermez. Çünkü koruması gereken gençlik fiziki henüz oluşmamıştır. Ergenliğe bile girmemiştir o çocuk. dini ilim uzmanı değilim,sadece bildiğim kadarı ile bu böyle.

Ama isteyen istediği yaşta başlar tabi.Buna devlet müdahale edemez.

Eşref
10-25-2010, 00:44

Böyle bir yorum karşısında saygıyla eğiliyorum. Mükemmel yorumlamışsınız. :gül:

depare
10-25-2010, 02:02
''Allah'ın tehtidinden beni nasıl koruyacaklar''

Bravo amcaya :)

Asi_isyankar
11-09-2010, 12:06
Hayrünissa Gül bunu "cehalet" olarak yorumladı
Ve Başörtüsünün ilkokul-ilköğretim de serbest olmasına karşı olduğunu söyledi.

Hayrünnisa Gül'den türban yorumu

Bu kez gündemi değiştiren First Lady Hayrünnisa Gül oldu. Gül, Londra'da gençlerin sorularını yanıtlarken ilkokul öğrencilerinin başörtüsü takması konusunda net konuştu: "Siz buna inanıyor musunuz? Niye böyle bir şey yapsınlar ki? Cehaletten oluyor. Eğer öyle aileler var ise, biz onlara konuşarak ulaşacağız."

http://cdn1.cnnturk.com/handlers/file.ashx?FileID=403446&Width=292&Height=0&BlackWhite=False

(Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra) -- First Lady Hayrünnisa Gül Londra'da gençlerin sorularını yanıtlarken bir gazetecinin ilköğretimde başörtüsü takma eğilimleri konusundaki görüşlerini sorması üzerine şu yanıtı verdi:

"Siz buna inanıyor musunuz? Niye böyle bir şey yapsınlar ki? Cehaletten oluyor. Eğer öyle aileler var ise, biz onlara konuşarak ulaşacağız. Onları eğiteceğiz. Böyle bakmanız lazım. Önyargıyla bakarsak hiçbir sonuca varamayız. Hem niye o yaşta kız çocuğu başını örtsün? Farz olursa örter. O yaşta örtmez."

Hayrünüsa Gül gençlerin Türkiye'de türban konusunda yaşanan gerginlikler konusunda sorduğu bir soruya ise "Biz maalesef böyle bir süreci yaşadık. İnşallah bizim bütün gayretimiz sadece başörtüsü konusunda değil. Biz her türlü ayrımcılığa karşıyız. Türkiye'de başörtüsü ayrımcılığı yoktu. Bir tek bu konuda ayrımcılık oldu. Eminim bizim gayretimizle Türkiye bunları aşacak. Türkiye'nin imajı artık çok değişti. Yurt dışındaki imajı da çok değişiyor. Türkiye 10 yıl önceki Türkiye değil. Türkiye'de olgunlukla, hoşgörüyle, sabırla, sükunetle bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Sadece başörtüsü değil, bütün problemleri aşacağız. Enerjimizi bunlarla boşuna harcadık" cevabını verdi.

Gül, "Siz beni başörtüsüyle mi görüyorsunuz, yoksa yaptığım işlerle mi görüyorsunuz? Tüm gün başörtüsü takmak kolay değil. Sabırla taşımak. Bir empati yapın. Empati yapmayı bilmemiz lazım. Çocuklarıma da bunu söylüyorum. Karşınızdakinin yerine kendinizi koyun. Empati yapmayı öğrenirsek zaten problem kalmayacak" diye konuştu.

Üç mevsim
11-09-2010, 12:15
13 yaşında bir kızın Allah'ın bayanlara emrettiği biçimde tesettür ile örtünmesi mi cehalet oluyor... 13 yaş, 7.sınıf yapar biraz düşünmeli insan. Zamanında 5+3 için çok uğraşmıştık ama olmadı...

Yıllarca böyle gafil davrandık ve bugün ülke bu hale geldi toplum ifsat oldu millet cehenneme gidiyor biz de onlarla. Şu sokakların haline bakar mısınız gözünüz görmüyor mu!? Bu kızlar ithal değil bu ülkenin bu milletin kızları. Ne yaptık biz sen çocuksun sen daha dur ilerde örtersin dedik 7-10 yaşındayken çocuğu namaza alıştıracağımıza sen daha dur ilerde kılarsın ve işte sonuç! Akın akın cehenneme koşan insanlar masum kızlar şuursuz ve yavşak anne babalar, gafil müslümanlar!...

Sen şuurlandırmadığın bir kızı bugün 13 yaşında biraz zor örtersin ne kendini kandır ne insanları... Sen şuurlandırmadığın çocuğu ergenlik çağında namaza biraz zor başlatırsın!..

First abla Çankaya'yı sev ama Çankayalılaşma adamın asabını da bozma.

Asi_isyankar
11-09-2010, 12:21
13 yaşında bir kızın Allah'ın bayanlara emrettiği biçimde tesettür ile örtünmesi mi cehalet oluyor... 13 yaş, 7.sınıf yapar biraz düşünmeli insan. Zamanında 5+3 için çok uğraşmıştık ama olmadı...

Yıllarca böyle gafil davrandık ve bugün ülke bu hale geldi toplum ifsat oldu millet cehenneme gidiyor biz de onlarla. Şu sokakların haline bakar mısınız gözünüz görmüyor mu!? Bu kızlar ithal değil bu ülkenin bu milletin kızları. Ne yaptık biz sen çocuksun sen daha dur ilerde örtersin dedik 7-10 yaşındayken çocuğu namaza alıştıracağımıza sen daha dur ilerde kılarsın ve işte sonuç! Akın akın cehenneme koşan insanlar masum kızlar şuursuz ve yavşak anne babalar, gafil müslümanlar!...

Sen şuurlandırmadığın bir kızı bugün 13 yaşında biraz zor örtersin ne kendini kandır ne insanları... Sen şuurlandırmadığın çocuğu ergenlik çağında namaza biraz zor başlatırsın!..

First abla Çankaya'yı sev ama Çankayalılaşma adamın asabını da bozma.

Önemli olan başörtüsü değildir
Önemli olan zihniyettir, ahlaktır...
Elbette edep önemlidir, zira edepsiz bir insanı kimse sevmez...

Üç mevsim
11-09-2010, 12:34

Benim kalbim temiz ;1

Ben Allah'ın emirlerinden bahsediyorum Asi kardeşim. Bugün Türkiye'de otorite ve orta yol kabul edilen Diyanet dahil Ulemanın kesin görüşü ile ergenlik çağına gelmiş kızların nasıl örtünmesi gerektiğini söylüyorum. Bu insanları Allah yarattıysa nasıl olacaklarına da o karar verir. Allah her şeyi bilendir.

Bu yaş da bazılarının ilkokul diye hafifsedikleri 7. sınıfa geliyor. Bu, bu kadar net.

Kalp temizliği Allah'ın emirlerinin alternatifi veya karşısına konulacak bir şey değildir.

İntifada
11-09-2010, 13:23
Serbest olması gerektiğini değil neden yasak olduğunu tartışmak bence daha doğru...
isteyen başörtüsüyle girer isteyen eskimo gibi gelir...
Özgür ülkeydik hani...
13 yaşındaki bir kızın başörtüsümü bu ülkenin laikliğini zedeliyor...
ben öyle laikliğin...

orhan gündoğdu
11-09-2010, 13:43
hayrunnisa hanım söyledi ya .yasak olsun.ne gerek var.

İntifada
11-09-2010, 13:46
yasak ettirenlere ne demeli orhan baba...
mgklarda duruş gösteremeyenler utansın...

ZÜMRA
11-09-2010, 13:53
hayrunnisa hanım söyledi ya .yasak olsun.ne gerek var.

Sizler için eleştirmek ne kadar eğlenceli ele koz geçmesin hemen bunu dillendirmek peşine düşüyorsunuz.
hayrunisa hanım söylemesi gerekenleri söyledi kalkıpta ilk öğretimdede başörtüsünün serbest olmasından yana olduğunu söyleseydi belli bir kesimin diline malzeme olucaktı.Hayrunisa hanımın demesiyle ilerlemiyor bu işler ayrıca onun için rahat olun kasmayın kendinizi bu kadar.

depare
11-09-2010, 15:18

Önemli olan ahlaksa en büyük ahlaksız Allahın emrini önemli görmeyendir :)

Önemli olan edebse en büyük edepsiz de budur..!

Bu fikri beyinlere sokan Dini toplumdan ırak edip vicdanlara hapseden Cumhuriyetin köhne anlayışıdır...

Namaz,tesettür,oruç vs önemli değil önemli olan kalp temizliğidir masalını bu millete yutturup yıllarca uyuttular..!

Bunları önemli görmeyen kalpte,zihinde,ahlakta habistir,pistir..!

İkisi de önemlidir Tesettüre bürünüp ahlak değerlerini çiğneyenler de Çok ahlaklı ve kalbinin temiz olduğunu iddia edip Allahın emrini önemli görmeyenler de aynıdır..!

Asi_isyankar
11-09-2010, 15:46
Önemli olan ahlaksa en büyük ahlaksız Allahın emrini önemli görmeyendir :)

Önemli olan edebse en büyük edepsiz de budur..!

Bu fikri beyinlere sokan Dini toplumdan ırak edip vicdanlara hapseden Cumhuriyetin köhne anlayışıdır...

Namaz,tesettür,oruç vs önemli değil önemli olan kalp temizliğidir masalını bu millete yutturup yıllarca uyuttular..!

Bunları önemli görmeyen kalpte,zihinde,ahlakta habistir,pistir..!

İkisi de önemlidir Tesettüre bürünüp ahlak değerlerini çiğneyenler de Çok ahlaklı ve kalbinin temiz olduğunu iddia edip Allahın emrini önemli görmeyenler de aynıdır..!

Yani siz diyorsunuz başı açıklar falan filanlar "pistir" öyle mi?
Başörtüsü Allahın emri mi yahu!
Ne kadar saçma sapan şeyler ileri sürüyorsunuz.
Bir Kültür'ü İslam'ın gelenekleriyle veya kurallarıyla bağlamak saflıktır.

Ahlaksızlık edepsizce giyinmedktedir.
Ahlaksızlıklar diline hakim olmayanlardır.
Ahlaksızlık art niyetli düşünmektir.

Bunun dışında
Allah'ın emirlerini yerine getir(e)memek Ahlaksızlık değil
en fazla imansızlıktır.
Yahu neyi söylediğinizi siz bilmiyorsunuz herhalde.
Birilerinin özgürlüğü ahlaksızlıkla karıştırması gibi
sizde imansızlığı veya ibadetsizliği ahlaksızlıkla karıştırıyorsunuz.
Aynı dar görüşte iki ayrı bakış açısı.

Beylerbeyi
11-09-2010, 15:48
1. ve 3. seçenek zaten aynı anlama geliyor.

başörtüsü kayıtsız şartsız her yerde serbest olmalı

HaArP
11-09-2010, 15:49
Bu bir İnanç Meselesidir... Ayetin Hükmü açıktır... Uygulayanlar, uygulamayı önerenler, uygulamanın önünü açanlar dışındakiler Tehlikededir... İlköğretimi, Kamusal Alanı v.s. şeytani stratejileri gündeme getirip akıl karıştırmaya gerek yoktur...!