fatih kısaparmak balon baskılı balon Stalin kurbanlarına ait 3,5 ton kemik bulundu - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Stalin kurbanlarına ait 3,5 ton kemik bulundu

Ertuğrul ÖZGÜL
07-16-2010, 11:40
http://www.dunyabulteni.net/images/news/87100.jpg

Rusya'da Stalin dönemine ait olduğu belirlenen toplu mezarda 3,5 ton kemik bulundu.

Sovyet lider Jozef Stalin'in gizli polis örgütü NKVD tarafından öldürüldüğü belirlenen 495 kişinin cesedine ulaşıldı. Vladivostok kentinde yol yapım çalışmalarını sürdüren işçilerin bulduğu toplu mezardan 3,5 ton insan kemiği çıkarıldı.

Rus basınında yer alan bilgilere göre, geçen ay ilk kez keşfedilen insan kemikleri toprak üstüne çıkartıldı. Silahla ateş edilerek infaz edildiği belirlenen insan kemiklerinin büyük çoğunluğu 25-30 yaşlarında erkeklere ait.

Şehir yönetiminden yapılan açıklamada, Stalin döneminde uygulanan baskı rejimi sırasında olayın gerçekleştiğinin tespit edildiği kaydedildi. Kurbanların NKVD birliklerinin kullandığı 9 mm'lik tabanca ile ateş edilerek öldürüldüğü sanılıyor. Gizli polis teşkilatı, kurbanlarını dizleri üzerine çökerterek ve enselerine ateş ederek öldürmüş. Olayın zaman aşımına uğradığı bilgisini veren yetkili, herhangi bir soruşturma açılmayacağını da söyledi. Kurbanların yeni mezarlara nakli ve defin işlemleri ile ilgili çalışmalar sürdürülüyor.

1920 - 1953 yılları arasında Sovyetler Birliği'nde yönetimde bulunan Stalin döneminde, özellikle gulag olarak bilinen çalışma kamplarında yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti. 1937 ve 1938 yıllarında yaşanan sürgünler de ise milyonlar yaşamını yitirdi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev başta olmak üzere Stalin'in uygulamalarına sert eleştirilerin yapıldığı Rusya'da, despot lideri savunanlar da var. Onlara göre Stalin, Sovyetler Birliği'nin sanayileşmesine öncülük etti, ülkeye nükleer bombaları kazandırdı ve İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı yenerek ülkeyi yok olmaktan kurtardı.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Seyyah
07-16-2010, 13:01
Birde şu adamı savunanlar yokmu bu devirde... İmkanın olacak zaman makinesi ile yollayacaksın stalinin dönemine al sana işçi hakkı diyeceksin...

El Emin
07-16-2010, 14:58
Novek nerede?

unnamed
07-16-2010, 15:00
Novek görsün, novek....
stalinle yatıp kalkıyor adam...

novek
07-16-2010, 16:59
Novek görsün, novek....
stalinle yatıp kalkıyor adam...

YANLIŞŞŞŞ....
Ben stalinci degilim.
sadece sosyalizm veya komunizmin gelmesi gerektigine inanıyorum.(stalinin degil.)
komunizmin hangi kitabında insanları toplu mezarları gomun diyorki zaten.
ona bakarsanız kapitalist ulkelerde bundan daha fazla katliam olmuyormu ??
ee ozaman nedne kapitalizme tukaka demiyorsunuz.
nasıl kapitalist ulkleler arasında iyi durumda olanlar varsa, boyle katliamların oldugu ulkelerde var.
aynı şekilde sosyalist ulkelerdede olan ve olmayan var.
stalini ben iyi bilmem. yanlışları oldu diye butun sistemi çöpemi atıcaksınız?
turkiyeye sosyalizm gelse türkiyedede boyle toplu mezar katliamlarımı olucak yani?
biraz rasyonel dusunun.
bazı islam ulkelerinde katliamlar geçmişte oldu diye biz islama sogukmu bakıyoruz??
stalin ustunden komunizmi yıpratmaya çalışanlar neden hep stalini ornek gosteriler.
SOVYETLERİN STALİNDEN BAŞKA LİDERİ OLMADIMI YOKSA? :)
NEDEN ONLARIN DÖNEMİNİ ANLATMAZLAR BU ARKADAŞLAR??

Ahmet Yasin
07-16-2010, 17:18
Stalinin zihniyetini savunmuyormusun al sana sosyalist biri adam öldürerek sosyalzm getirecek.

Novek klasikleri bunu gomunizm yapmadı kişiler yaptı sen begendiğini al beğenmediğini alma

Beylerbeyi
07-16-2010, 17:18
YANLIŞŞŞŞ....
Ben stalinci degilim.
sadece sosyalizm veya komunizmin gelmesi gerektigine inanıyorum.(stalinin degil.)
komunizmin hangi kitabında insanları toplu mezarları gomun diyorki zaten.
ona bakarsanız kapitalist ulkelerde bundan daha fazla katliam olmuyormu ??
ee ozaman nedne kapitalizme tukaka demiyorsunuz.
nasıl kapitalist ulkleler arasında iyi durumda olanlar varsa, boyle katliamların oldugu ulkelerde var.
aynı şekilde sosyalist ulkelerdede olan ve olmayan var.
stalini ben iyi bilmem. yanlışları oldu diye butun sistemi çöpemi atıcaksınız?
turkiyeye sosyalizm gelse türkiyedede boyle toplu mezar katliamlarımı olucak yani?
biraz rasyonel dusunun.
bazı islam ulkelerinde katliamlar geçmişte oldu diye biz islama sogukmu bakıyoruz??
stalin ustunden komunizmi yıpratmaya çalışanlar neden hep stalini ornek gosteriler.
SOVYETLERİN STALİNDEN BAŞKA LİDERİ OLMADIMI YOKSA? :)
NEDEN ONLARIN DÖNEMİNİ ANLATMAZLAR BU ARKADAŞLAR??

Stalin adam değildi diyorsun yani..

peki sovyetlerin adam gibi bir tane liderini göstersene?

insan, benimsediği ideolojiyi, o ideolojinin liderleriyle sever. eğer senin savunduğun ideolojinin liderleri beş para etmiyorsa, senin düşüncene mensup liderler başa geldiklerinde ülkenin içine ediyorsa, katliam yapıp, insanları açlığa mahkum ediyorsa, o zaman bi problem var demektir sosyalizmde.

biz İslam'ı savunan, benimseyen, yayan, mücadele eden bütün Peygamberleri, Evliyaları, Allah dostlarını seviyoruz. içlerinden herhangi birini çıkarıp kötülemiyoruz.

Stalini ben bilmem demişsin (: işine gelmiyor tabi sosyalist bir adamın yaptığı pislikleri öğrenmek. sen anca gider sosyalistlerin hiçbir zaman uygulayamadıkları insanın hoşuna giden iç gıdıklatıcı bazı sözlerine kanarsın. işine gelenleri al, işine gelmeyenler için "e canım kapitalist ülkelerde de bunlar oluyor" deyiver. o kadar güveniyorsan düşüncene neden hep başka sistemlerle kıyaslıyorsunuz yanlışlarını. kendi edebiyatçılarına, halkına, sanatçılarına dahi zerre kadar merhamet göstermeyen, batılı eserlerin okunmasına karşı çıkan, vatandaşlarına -belki kapitalizmi öğrenirler" düşüncesiyle yıllarca yurtdışına çıkış yasağı koyan bir zihniyetten bahsediyoruz. süper bir ideoloji olsaydı bu sosyalizm neden kapitalist kitapların okunmasına karşı çıkılırdı? dünyaya mal olmuş bir dostoyevski bile batılı eserleri okuduğu gerekçesiyle ölüme mahkum edilmiş biri. ülkesinde yaşayan müslümanlara, hıristiyanlara, yahudilere veya herhangi bir inanışa mensup bireylere saygı göstermeyen, camileri, kiliseler, sinagogları yakıp yıkan, dini inançlarında inat edenleri öldüren bir zihniyetten bahsediyoruz. ekonomide ki düşüncelerinden övünç duyan fakat politikalarıyla halkını açlıktan öldüren bir zihniyetten bahsediyoruz. kusura bakma ama tarihte yer alan yüzlerce sosyalizm katliamından ders alınamıyorsa bu o kişinin ahmaklığından kaynaklıyordur :)

novek
07-16-2010, 17:52
Stalinin zihniyetini savunmuyormusun al sana sosyalist biri adam öldürerek sosyalzm getirecek.

Novek klasikleri bunu gomunizm yapmadı kişiler yaptı sen begendiğini al beğenmediğini alma
ben kimsenin zhiniyetini degil.
sistemini savunuyorum.
savundugum ekonomi sistemide sosyalizmdir.

novek
07-16-2010, 21:15
Stalin adam değildi diyorsun yani..

peki sovyetlerin adam gibi bir tane liderini göstersene?

insan, benimsediği ideolojiyi, o ideolojinin liderleriyle sever. eğer senin savunduğun ideolojinin liderleri beş para etmiyorsa, senin düşüncene mensup liderler başa geldiklerinde ülkenin içine ediyorsa, katliam yapıp, insanları açlığa mahkum ediyorsa, o zaman bi problem var demektir sosyalizmde.

biz İslam'ı savunan, benimseyen, yayan, mücadele eden bütün Peygamberleri, Evliyaları, Allah dostlarını seviyoruz. içlerinden herhangi birini çıkarıp kötülemiyoruz.

Stalini ben bilmem demişsin (: işine gelmiyor tabi sosyalist bir adamın yaptığı pislikleri öğrenmek. sen anca gider sosyalistlerin hiçbir zaman uygulayamadıkları insanın hoşuna giden iç gıdıklatıcı bazı sözlerine kanarsın. işine gelenleri al, işine gelmeyenler için "e canım kapitalist ülkelerde de bunlar oluyor" deyiver. o kadar güveniyorsan düşüncene neden hep başka sistemlerle kıyaslıyorsunuz yanlışlarını. kendi edebiyatçılarına, halkına, sanatçılarına dahi zerre kadar merhamet göstermeyen, batılı eserlerin okunmasına karşı çıkan, vatandaşlarına -belki kapitalizmi öğrenirler" düşüncesiyle yıllarca yurtdışına çıkış yasağı koyan bir zihniyetten bahsediyoruz. süper bir ideoloji olsaydı bu sosyalizm neden kapitalist kitapların okunmasına karşı çıkılırdı? dünyaya mal olmuş bir dostoyevski bile batılı eserleri okuduğu gerekçesiyle ölüme mahkum edilmiş biri. ülkesinde yaşayan müslümanlara, hıristiyanlara, yahudilere veya herhangi bir inanışa mensup bireylere saygı göstermeyen, camileri, kiliseler, sinagogları yakıp yıkan, dini inançlarında inat edenleri öldüren bir zihniyetten bahsediyoruz. ekonomide ki düşüncelerinden övünç duyan fakat politikalarıyla halkını açlıktan öldüren bir zihniyetten bahsediyoruz. kusura bakma ama tarihte yer alan yüzlerce sosyalizm katliamından ders alınamıyorsa bu o kişinin ahmaklığından kaynaklıyordur :)
benim işim şahıslarla degil sistemle.

yeterli cevap oldumu.
islamdada yanlış işler yapan milletler olmuştur.
ben bunları ornek gosterip sana muslumanlıgı bırak başka dine geç falandiyormuyum?

El Emin
07-16-2010, 21:20
benim işim şahıslarla degil sistemle.

yeterli cevap oldumu.
islamdada yanlış işler yapan milletler olmuştur.
ben bunları ornek gosterip sana muslumanlıgı bırak başka dine geç falandiyormuyum?

Söylediğin sistem beşeri sistem olduğundan binaenaleyh kişilerin tekelindedir...

Yoksa kitabınız varda bizim mi haberimiz yok...

Müslümanlıktan istediğin kadar yanlış adam göster bu müslümanlığı kötülemene izin vermez çünkü bizde önder hz.muhammed(s.a.v) kitap ise kur'an'dır din kimsenin tekelinde değil ...

novek
07-16-2010, 21:27
Söylediğin sistem beşeri sistem olduğundan binaenaleyh kişilerin tekelindedir...

Müslümanlıktan istediğin kadar yanlış adam göster bu müslümanlığı kötülemene izin vermez çünkü bizde önder hz.muhammed(s.a.v) kitap ise kur'an'dır din kimsenin tekelinde değil ...
bir gun benim soylediklerime hak vericeksiniz .
ekonomi ciddi boyutlara ullaştıgında eşitsizlikle korkunç boyutlara ulaştıgında tahmini 20-30 sene sonra hepiniz doıgruymus islama en uygun sistem sosyalizm diyceksiniz.

El Emin
07-16-2010, 21:30
ekonomi ciddi boyutlara ullaştıgında eşitsizlikle korkunç boyutlara ulaştıgında tahmini 20-30 sene sonra hepiniz doıgruymus islama en uygun sistem sosyalizm diyceksiniz.

En uygunu falan beni ilgilendirmez...Bir beşerin peşinden gitmedim ALLAH gitmeyi nasip eylemesin...

Sana hak vereceğimde yok....Kur'an ve peygamberim beni ilgilendirir izleyeceğim yolda inşaALLAH onların izlemiş olduğu yol ol/acaktır/ur.

Feride
07-16-2010, 21:32

Ne de güzel söyledin.

Bu sistem hele hele de çarpık zihniyetlerin tekelinde ise, mahvolmaya zaten baştan mahkum değil midir ki..!

El Emin
07-16-2010, 21:36
Ne de güzel söyledin.

Bu sistem hele hele de çarpık zihniyetlerin tekelinde ise, mahvolmaya zaten baştan mahkum değil midir ki..!

Zaten mahvolmuş ve her geçen gün gittikçe daha beter oluyor...

akobalı-akkurt
07-16-2010, 21:42
dönemin içimizdeki hayranı yöneticiler hesap veriyordur...

taksimdeki anıtın yıkılmayıp ayakda kalmasıda hem garip hemde ibret alıcı harika bir obje olarak kalması dileğimdir...

kahrolsun dingiltere vahabilerine kahrolsun katerinanın çocukları ve yeğenleri yahudilere...

Cihannur
07-16-2010, 21:43

İslamiyet, Kapitalizm ve Sosyalizm gibi bozuk ideolojilerle bir tutulamaz. İslamiyet doğruya ulaştıran tek yoldur. İnsanların maddi ve manevi yaşamlarını doğru olarak düzenleyen ve insanlığın saadetini ve huzurunu sağlayan tek sistem İslam Dini'dir.

akobalı-akkurt
07-16-2010, 21:46
novek bir nebze haklıdır...

islamiyette zenginlikde sınır vardır...

tüm yönetimlerdede olması şartdır...

sabetay ,mason, ve diğer yahudilerin başını çektiği örgütlerce dine dayalı servet ve ahlak özgürlükleri tek sermayeleridir...

bu yüzden sempatizan toplamakta ve sonuçsuz amaçlarına bağlı kalmakdalar...

.

Cihannur
07-16-2010, 21:59
İslamiyette zenginlikte sınır yoktur. Zekâtını veren bir Müslümanın ne kadar zengin olabiliyorsa o kadar zengin olabilmeye hakkı vardır.

novek
07-16-2010, 22:08
İslamiyette zenginlikte sınır yoktur. Zekâtını veren bir Müslümanın ne kadar zengin olabiliyorsa o kadar zengin olabilmeye hakkı vardır.
tum mal varlıgının 40 ta 1 imidir. yoksa o sene içinde elde ettigi kar ın 40 ta 1 i midir?
birde patron geçinemeyen kendi işçilerinede 40 ta 1 verebilirmi?

Cihannur
07-16-2010, 22:29
40 ta 1 midir eger 40 ta 1 ise zekat
tum mal varlıgının 40 ta 1 imidir. yoksa o sene içinde elde ettigi kar ın 40 ta 1 i midir?
birde patron geçinemeyen kendi işçilerinede 40 ta 1 verebilirmi?

Zekât, 40'ta 1'dir. Zekât verecek duruma gelmenin dinî açıdan bir ölçüsü vardır ki buna zekât nisabı denir. Zekât nisabına sahip olan Müslüman, zekât nisabına sahip olduktan 1 yıl sonra elinde kalan malı zekât nisabını buluyorsa zekâtını vermek zorundadır. Zekât, malın veya paranın tamamından verilir. İşçiler dinî açıdan zekât verilebilecek kimselerdenseler patron zekâtını işçilerine verebilir.

novek
07-16-2010, 22:53
Zekât, 40'ta 1'dir. Zekât verecek duruma gelmenin dinî açıdan bir ölçüsü vardır ki buna zekât nisabı denir. Zekât nisabına sahip olan Müslüman, zekât nisabına sahip olduktan 1 yıl sonra elinde kalan malı zekât nisabını buluyorsa zekâtını vermek zorundadır. Zekât, malın veya paranın tamamından verilir. İşçiler dinî açıdan zekât verilebilecek kimselerdenseler patron zekâtını işçilerine verebilir.
yani diyorsunki tüm mal varlıgından 40 ta 1 vermelidir zaten. bu uygulansa zaman içinde işçilerle zenginler neredeyse eşit konuma gelir yani mal varlıgı ile.
buda benim fikirlerimi destekliyor.
yani islamda demekki, herkesin eşit gelire sahip olmasını istiyor.

Cihannur
07-16-2010, 23:24
yani diyorsunki tüm mal varlıgından 40 ta 1 vermelidir zaten. bu uygulansa zaman içinde işçilerle zenginler neredeyse eşit konuma gelir yani mal varlıgı ile.
buda benim fikirlerimi destekliyor.
yani islamda demekki, herkesin eşit gelire sahip olmasını istiyor.

Fakir işçilerle zenginler eşit konuma gelmezler. Zekât, dinî açıdan genellikle fakirlere verildiği için fakirler hayatlarını idame ettirecek kadar zekâtı alırlar. Zekât verilmekle fakirlerin fakirlikten dolayı yaşayabilecekleri mağduriyetler önlenmiş olur; onların zenginleşmeleri sağlanmış olmaz. Müslümanların zekâtlarını vermeleriyle toplumda sosyal adalet sağlanmış olur; fakirler, zenginlerin mallarında olan haklarını almış ve fakirlikten dolayı mağduriyet yaşamamış olurlar.

novek
07-16-2010, 23:57
zaten fakirler zenginleşir demiyorum aradaki servet farklı git gide kapanır eşitlenir sonunda diyorum.

novek
07-16-2010, 23:57
zaten fakirler zenginleşir demiyorum aradaki servet farklı git gide kapanır eşitlenir sonunda diyorum.

Cihannur
07-17-2010, 00:30

Servet farkının eşitlenmesi doğru olmaz. Yan gelip yatanla gece gündüz çalışanın aynı servete sahip olması doğru olmaz. İnsanların toplumsal statüleri çalışmak ve nasiple değişebilir. Zengin daha zengin olabilir. Fakir, orta gelirli olabilir. Zengin, işini batırıp fakir duruma düşebilir. Fakir, zengin olabilir. Orta gelirli, zengin olabilir.

Önemli olan şey fakirlerin fakirlikten dolayı mağduriyet yaşamamalarıdır. Zekâtın verilmesiyle birlikte fakirler fakirlikten dolayı açlık ve mağduriyet yaşamaktan kurtulurlar. Zekât ve sadaka, sosyal dayanışmayı ve fakirlerle zenginler arasındaki toplumsal barışı ve toplumsal adaleti sağlar.

Feride
07-17-2010, 00:33
Servet farkının eşitlenmesi doğru olmaz. Yan gelip yatanla gece gündüz çalışanın aynı servete sahip olması doğru olmaz. İnsanların toplumsal statüleri çalışmak ve nasiple değişebilir. Zengin daha zengin olabilir. Fakir, orta gelirli olabilir. Zengin, işini batırıp fakir duruma düşebilir. Fakir, zengin olabilir. Orta gelirli, zengin olabilir.

Önemli olan şey fakirlerin fakirlikten dolayı mağduriyet yaşamamalarıdır. Zekâtın verilmesiyle birlikte fakirler fakirlikten dolayı açlık ve mağduriyet yaşamaktan kurtulurlar. Zekât ve sadaka, sosyal dayanışmayı ve fakirlerle zenginler arasındaki toplumsal barışı ve toplumsal adaleti sağlar.

Gayet mantıklı açıklıyorsunuz..

Novek, bak bu söylenilenleri kulak ardı etme. Gerçekten kayda değer ölçülerde ve doğru bir şekilde açıklama getirmiş..Dikkatine sunarız..

El Emin
07-17-2010, 00:38

Novek'in tabiri ile alım gücü artar hatta alım sorunu yaşanmaz.

Benim kullandığım tabir ile refah düzeyi muhteşem derecede artar...

Güzel yazından dolayı teşekkür ederim...

EpiVaTeS
07-17-2010, 00:39
Hala buradamı bu herif...???

Feride
07-17-2010, 00:39

Ha bir de şunu da unutmayalım.

Novek'in ifadelerine göre, o sadakalarla fakirler holding sahibi falan olabiliyor sanırım.

Yani o zenginlerin konumuna gelerek eşitleniyormuş ya: )

EpiVaTeS
07-17-2010, 00:41
armut pişsin ağzıma düşsün diyen birinden...
hele Komunizmi bana güzel göstermeye çalışan birinden nefret ederim...
Ekonomi yalanları ile milleti kandırmaya çalışıyorlar...
Millette sandıkta bunlara resmen şamarı gömüyor...
Hala akıllanmadılar...
Hala...
Bu Millet Komunizmi sevmez...
Komunizmden hazzetmez...
bunu aklına iyi sok...

Fırat
07-17-2010, 00:43
Şu novekle zilzalin nedir çektiği sizden..

El Emin
07-17-2010, 00:47

Novek'in ifadelerine göre, o sadakalarla fakirler holding sahibi falan olabiliyor sanırım.

Ben tabiri derken o kelime ile ifade ediyor da anlaması açısından öyle dedim...:)

Cihannur
07-17-2010, 00:59

Güzel yazından dolayı teşekkür ederim...

Rica ederim kardeşim.

Şu novekle zilzalin nedir çektiği sizden..

Ne yapıyoruz ki onlara?http://img822.imageshack.us/img822/9966/banahakszlkyapyorsundiy.gif (http://img822.imageshack.us/i/banahakszlkyapyorsundiy.gif/)

http://img708.imageshack.us/img708/3849/mutlusmiley.gif (http://img708.imageshack.us/i/mutlusmiley.gif/)

novek
07-17-2010, 11:01

yan gelip yatanla gece gunduz çalışan aynı olmaz diyorsun yani 40 ta 1 vermemelimi diyorsun?

novek
07-17-2010, 11:06

hayır olamazlar 40 ta 1 bütün mal varlıgından verirsen bu demek oluyorki elinde sonunda zenginin mal varlıgı git gide azalır.
oda fakirlere dogru yaklaşır.
(çunku karın 1/40 ını degil tüm mal varlıgının sermayeninde 1/40 ini verir diyor zekat olarak. )

size bir soru herkesin zengin olması mümkünmüdür bir düşünün.
yani butun halkın.
soru2: peki bütün halk zengin olursa işçiligi kim yapar.

soru3: birisi zengin oldugu halde işçilik yapıyorsa o zengin sayılırmı?

soru4: herkes zengin olursa o kişiler için bu bir zenginlik sayılırmı?

Cihannur
07-17-2010, 13:23
yan gelip yatanla gece gunduz çalışan aynı olmaz diyorsun yani 40 ta 1 vermemelimi diyorsun?

Zekât, 40'ta 1 olarak verilmek zorundadır. Bir kişi çalışmıyorsa veya çalışamıyorsa açlığa veya mağduriyete terk edilmemelidir.

hayır olamazlar 40 ta 1 bütün mal varlıgından verirsen bu demek oluyorki elinde sonunda zenginin mal varlıgı git gide azalır.
oda fakirlere dogru yaklaşır.
(çunku karın 1/40 ını degil tüm mal varlıgının sermayeninde 1/40 ini verir diyor zekat olarak. )

size bir soru herkesin zengin olması mümkünmüdür bir düşünün.
yani butun halkın.
soru2: peki bütün halk zengin olursa işçiligi kim yapar.

soru3: birisi zengin oldugu halde işçilik yapıyorsa o zengin sayılırmı?

soru4: herkes zengin olursa o kişiler için bu bir zenginlik sayılırmı?

Zenginin mal varlığı niye azalsın? Diyelim ki bir zengin o sene zekâta tâbi olan malının 40'ta 1'ini zekât olarak verdi; ama o zengin iş yapmaktan vazgeçmedi. O zengin o sene yine mal alacak mal satacak veya başka bir ticari faaliyette bulunacak veya başka bir iş yapacak ve yine para kazanacak, yine mal kazanacaktır.

Cevap 1: Dünyadaki üretim arttıkça ve üretimin dağıtımı tabana yayıldıkça bir gün gelir dünyadaki herkes zengin olabilir.

Cevap 2: İlerde bir gün bütün halklar zengin olurlarsa o dönemde işçiliği robotlar yapabilirler.

Cevap 3: Zekât nisabına sahip olan kimse dinî açıdan zengin olarak kabul edilir. Bir işçi zekât nisabına sahipse zengin sayılır.

Cevap 4: Herkes zengin olup hiç fakir kalmazsa da yine de arada zenginlik dereceleri olabilecektir. Kimi az zengin, kimi orta zengin, kimi çok zengin, kimi aşırı zengin olabilecektir.

unnamed
07-17-2010, 14:53
ya bu novek hakkaten anlamıyor...
Hz. Ebubekir, zekat ve sadaka boyutunda tüm İslam alemine yol gösteren bir önder olmuştur. Hiçbir zaman da fakirleşmemiştir...
İkinci olarak, novek şu sosyalizm ile ilgilendiğin kadar, hiç kendi tarhini okudunmu?
Osmanlı zamanında neden zekat verilecek bir insan bulunamıyordu?
yoksa onlarda mı sosyalizm vardı?
İslama en yakın ekonomi sstemi asla sosyalizm değildir, boş mideden sallama...

novek
07-17-2010, 15:46
cihannur cevap 3 te robotlar demişsin ama senin dedigin gibi olmaz zaten herşeyi robotlar uretse işçiler olmasa- zenginlerde olmaz.
herşeyi robotlar uretse ticaret hayatıda olmaz.
çunku işçiler çalıştırılmalı. zenginlerin kazancı işçilerine vermedigi paradan geliyor.
yani işçiler olmalıki maaş alabilsinler. maaş alabilmeliki zenginlerin fabrikalarında uretilen malları almak için paraları olmalı.
yoksa işçi kavramı olmazsa halkın alım gucude olmaz. ekonomi tıkanır.
çunku kimsede malları satın alacak para olmaz.
robotların urettigi malları insanlara bedava verseniz ozamanda zenginlik olmaz çunku zenginlerin mallarının sermayesinin bir hukmu kalmıyor.

Cevap 1: Dünyadaki üretim arttıkça ve üretimin dağıtımı tabana yayıldıkça bir gün gelir dünyadaki herkes zengin olabilir.

buda imkansız.
çunku şuanda üretimin artması ticaret yapanlar için olumsuz bişeydir mallar nekadar az uretilirse (kıt olursa) fiyayları ve karı okadar yuksek olur. bolluk olumsuz bişeydir ticaret için.
uretimin dagıtımı ise tabana yani işçilere yayılması için işçinin emeginin yani üretme yeteneginin tam karşılıgını vermek gerekirki ozaman işçiyi çalıştıran kapitalist 1 kurus kar payı alamaz.
bunuda hiç bir patron yapmaz.

senin dedigin uretimin tabana yayılması birtek sosyalizm de gerçekleşebilir.

Ahmet Yasin
07-17-2010, 16:11
Zenginin malı züğürdün çenesini yorar.Kimin ne kadar parasının olması kimene?

novek
07-17-2010, 18:04
Zenginin malı züğürdün çenesini yorar.Kimin ne kadar parasının olması kimene?
eger o zenginler diger insanların kaderlerini belirleyecek kadar mal varlıgına sahipse yormalı .

Cihannur
07-17-2010, 19:05
cihannur cevap 3 te robotlar demişsin ama senin dedigin gibi olmaz zaten herşeyi robotlar uretse işçiler olmasa- zenginlerde olmaz.
herşeyi robotlar uretse ticaret hayatıda olmaz.
çunku işçiler çalıştırılmalı. zenginlerin kazancı işçilerine vermedigi paradan geliyor.
yani işçiler olmalıki maaş alabilsinler. maaş alabilmeliki zenginlerin fabrikalarında uretilen malları almak için paraları olmalı.
yoksa işçi kavramı olmazsa halkın alım gucude olmaz. ekonomi tıkanır.
çunku kimsede malları satın alacak para olmaz.
robotların urettigi malları insanlara bedava verseniz ozamanda zenginlik olmaz çunku zenginlerin mallarının sermayesinin bir hukmu kalmıyor.

buda imkansız.
çunku şuanda üretimin artması ticaret yapanlar için olumsuz bişeydir mallar nekadar az uretilirse (kıt olursa) fiyayları ve karı okadar yuksek olur. bolluk olumsuz bişeydir ticaret için.
uretimin dagıtımı ise tabana yani işçilere yayılması için işçinin emeginin yani üretme yeteneginin tam karşılıgını vermek gerekirki ozaman işçiyi çalıştıran kapitalist 1 kurus kar payı alamaz.
bunuda hiç bir patron yapmaz.

senin dedigin uretimin tabana yayılması birtek sosyalizm de gerçekleşebilir.

Novek, bunları bugün için söylemiyorum. İleride bir gün dünyadaki üretim çok fazla artar ve dünyanın yönetimi de adil insanlar tarafından yürütülürse herkesin zengin olabileceği bir dönem yaşanabilir.

Hemen hemen her şeyi robotlar üretirse zenginler niye var olmasınlar? Üretim robotlar tarafından yapılırsa ve üretim çok bollaşırsa herkes zengin olabilir. O dönemde de yine mağazalar olabilir, yine ticaret olabilir. Belki o dönemde iş yapabilenler çok zengin olabilir; robotların üretimde kullanılması sebebiyle çalışmayanlar az zengin olabilir. Üretim robotlar tarafından yapılıyor olacağı için çalışmayanların maaşlarını devlet verebilir. Dünyanın yönetiminde adil insanlar olursa bölüşüm adil olarak yapılabilir.

Söylediğimin olabilirliğinin misali yaşadığımız günümüzdür. Günümüzde insanlar 50 yıl öncesine 100 yıl öncesine göre çok daha fazla maddi imkânlara kavuşmuşlardır. Günümüzde üretimin eski dönemlere göre çok artması sebebiyle çoğumuzun evlerinde; bilgisayarlar, televizyonlar, buzdolapları, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri gibi pek çok eşya mevcuttur. Eski zamanlarda yaşamış olan zengin insanların sahip olamadıkları pek çok eşyaya günümüzde fakir insanlar bile sahip olabilmektedirler.