fatih kısaparmak balon baskılı balon Uykusuzluk Hafızayı Yavaşlatıyor - Siyaset Forum

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uykusuzluk Hafızayı Yavaşlatıyor

Sukut-u Hayal
05-17-2008, 17:20
Uykusuzluk hafızayı yavaşlatıyor Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Seung-Schik Yoo’nun araştırmasına göre uykusuz kalmak beynin öğrenme yetilerine ciddi şekilde zarar veriyor.

BOSTON - Araştırmaya göre, yeni bilgi öğrenmeden önce yeterince uykusunu almayan kişiler, bir önceki gece daha iyi dinlenmiş kişilere kıyasla yüzde 10 daha az hatırlıyor. Uzmanlar, çalışma saatlerinin yoğunlaşması sebebiye insanların artık uykuya daha az vakit ayırabildiği gerçeğini göz önünde bulundurduklarında, bu kanıtın ‘üzücü’ olduğunu söylüyor.

Yoo ve ekibi yaptıkları deneyde 14 kişiye bir gece boyunca uyumamalarını, ve laboratuarda kalarak ya e-posta kontrol etmelerini, ya da kağıt oyunları oynamalarını söyledi. Katılımcılara deneyin başladığı andan 24 saat sonra uyumaya gönderilmeden önce 150 fotoğraf gösterildi, ve beyinleri tarandı. İki gece yeterli uyuduktan sonra kağıt imzalayacaklarını sanan katılımcılar laboratuara tekrar çağrıldı. Fakat araştırmacılar, katılımcılara ufak bir sınav verip gördükleri 150 resmi hatırlamalarını istedi. Uykusuz grup resimlerin sadece yüzde 74’ünü doğru hatırlarken, uykusunu alan kontrol grubu resimlerin yüzde 86’sını doğru hatırladı. ‘HİPPOCAMPUS’ ZARAR GÖRÜYOR Uykusuz kalacak gruba resimlerin ilk gösterildiği anda fMRI metoduyla yapılan beyin taraması, uykusuzluğun beynin ‘hippocampus’ denilen hafıza bölgesinde yavaşlamaya sebep olduğunu gösterdi.

Yoo ‘araştırmanın kanıtladığı üzere hafızayı güçlendirmek için iyi dinlenmek şart’ dedi. Fareler üzerinde yapılan deneyler de uykusuzluğun beyinde strese sebep olan hormonların yükselmesine neden olduğunu gösterdi. Bu hormonların yükselmesi de dolaylı olarak hippocampus aktivitelerini azaltıyor.

Harvard’lı araştırmacılar bu modelin insanlarda da benzer şekilde işlediğini düşünüyor. Daha önce uyku ve öğrenmeyle ilgili çalışmalar yapılmış olsa da, uykusuzluğun beyin aktiviteleriyle ilgili doğrudan ilişkisini değerlendiren araştırmayı ilk defa kendisinin gerçekleştirdiğini söyledi. Yoo ’ insanlar için kaç saatlik bir uykunun yeterli olduğunu henüz bilmenin imkanı yok’ dedi.

Kaynak : ntvmsnbc.com

tayyipleyiz
05-17-2008, 17:22
Çok uyumaktan da kaçınmak, sistemli olarak ihtiyaç miktarını belireleyecek saati tespit etmek gerek sanırım ... Hayatımızın çoğunu uykuda geçiren bir milletmişiz zaten ... ;)

dilek
05-17-2008, 18:00
Fareler üzerinde yapılan deneyler de uykusuzluğun beyinde strese sebep olan hormonların yükselmesine neden olduğunu gösterdi. Bu hormonların yükselmesi de dolaylı olarak hippocampus aktivitelerini azaltıyor.

yine mi fareler :D

Kafes
05-17-2008, 19:39
:'( :'(

patka
05-22-2008, 18:51
4 saat uyku yeter başarabilene

hti
05-23-2008, 03:34
ben en az 6 saat uyuyorum en fazla 10 uykusuz kalmam çok nadirdir

YavuzSultanSelim
05-23-2008, 03:34
4 saat uyku yeter başarabilene

katılıyorum

haritaci70
05-23-2008, 04:15
Yaa öğrencilik döneminde bayagı zor oluyor yani ben bazen 12 saatten fazla uyuyorum ama yazları çalışırken günde 6 saat uyuyorum ve yetiyor...
Ne kadar çok uyursam fazlası geliyr

Semm
05-23-2008, 09:12
Dünyanın en akıllı adamı, Sayın Demirkıran öyle söylemiyor ama..

Hüdaverdi
05-23-2008, 09:23
''Sadece Aptallar 8 Saat Uyur'',baya gündem yaratmıştı bu söz :-*

Bende de malesef uyku sorunu var,kimi zaman uykum olsa uyuyamıyorum,kimi zaman uzun süre uyuyorum,1-2 gün değil-1-2 hafta olan bir şey bu ???

Kafes
05-23-2008, 16:25
valla dun cok komik bir olay oldu ;D

o kadar uykusuz kalmisim ki bir de butun gun tabi ders notlari arasinda sayfa ceviriyordum

duvara tirnagimla tik tik tik vurmamla kendimi uyandirdim guya sayfa cevirmeye calisiyormusum :P

pek alakali degil ama paylasayim dedim :D

Sukut-u Hayal
05-23-2008, 16:27
eyvaaah :'( :'( :o :D ;D

yolcu44
05-23-2008, 16:30
Erdal Demirkıran ne dedi? "Sadece Aptallar 8 Saat Uyur" :-X

Günde en fazla 7, normal olarak 5,6 saatlik uyku yeterli gerçekten. :)

dilek
05-23-2008, 16:34
zaten 7-8 saatten sonra uyanamadıysan dahada uyanamıyosun ki , kalktın kalktın kalkamazsan o an tüm gün sersem gibi geziniyosun, Erdal Demirkıran da bunu aptallık olarak adlandırmış :D

merve
05-23-2008, 16:37
Ben 8 saat uyuyorum ama bu aralar 6 saate düşürmeye çalışıyorum çünkü seneye 6 saat bile benim için zaman kaybı olacak :( :(

yolcu44
05-23-2008, 16:37
Aklı başında hiç kimse ömrünün üçte birini yastığa bağışlamaz ! :) Erdal Demirkıran bunu kast etti ;)

sümeyra
05-23-2008, 16:57
Bir yetişkin için 8 saatlik uykunun çok normal olduğu söyleniyor neden aptal olduk şimdi.
Ben 7 saat uyurum ama her zaman aynı olmaz 8 saat de olduğu oluyor.
Eğer verimli bir gün geçirmek istiyorsak erken kalkmamız lazım
sabah namazından sonra yatmamak çok zinde tutuyor ders çalışmak istiyorsanız o vakitleri seçin tavsiyem bu
:)

Matematik
05-23-2008, 16:59
Aklı başında hiç kimse ömrünün üçte birini yastığa bağışlamaz !

Katılıyorum. Fazla uykunun zararları oldukça fazla.

merve
05-24-2008, 14:14
Uykunun süresi değil kalitesi önemli

Erişkin bir insanın ortalama olarak günde 7-8 saat uyuduğu düşünülürse, neredeyse ömrümüzün üçte biri uykuda geçiyor. Fakat vücudumuz için yemek, su ve nefes almak kadar önemli olan uykunun faydaları yeterince bilinmiyor

Yeterli miktarda ve kalitede bir uyku kişinin gün içindeki performansını direkt olarak etkiliyor. Bu nedenle uyku boşa geçen bir süre değil, aksine bedensel ve psikolojik açıdan insan sağlığına büyük faydaları bulunuyor.

Memorial Hastanesi Uyku Laboratuvarı sorumlusu Doç. Dr. Turan Atay, uykusuzluğun kişiye daha büyük rahatsızlık verdiği için daha fazla önemsendiğini ifade ediyor. Uykunun 24 saat içindeki düzen ve dağılımının biyolojik saatimiz tarafından ayarlandığını aktaran Turan Atay, "Biyolojik saatimize yol gösteren etmenlerin en önemlilerinden biri ışıktır. Gözlerimiz tarafından algılanan ışık, beyindeki ilgili merkeze ulaşır ve bu merkez de ışığın miktarına (gündüz-gece) bağlı olarak uyku getirici veya uyanıklığı sağlayan madde ve hormonları salgılayan merkezlere uyarıcı veya engelleyici mesajlar yollar." dedi.

İdeal uyku 7 saat olmalı

Bilinenin aksine insanlara öğleden sonra uyku bastırması yemekten dolayı değil, hazmın başlamasıyla vücut ısısının düşmesi nedeniyle oluyor. Yeterli uyku süresi kişiden kişiye değişiyor. Kanada'da yapılan bilimsel bir araştırmaya göre ideal uyku süresi 7 saat olması gerekiyor.

ZAMAN

YavuzSultanSelim
05-24-2008, 14:15

başlığa bittim yalnız :D

merve
05-24-2008, 14:16

E ben yazdım beğenceksin tabi ;D ;D

Beğendin dimi >:( ;D

YavuzSultanSelim
05-24-2008, 14:17

ne bu baskı yaa :o

beğendim beğendim :D

merve
05-24-2008, 14:29

ne bu baskı yaa :o

beğendim beğendim :D

köklü üye baskısı ;D ;D

Beğendiğine sevindim :D

YavuzSultanSelim
05-24-2008, 14:30
bende kıdemli üye baskısı uygularım bak :D

Sukut-u Hayal
05-24-2008, 14:31
Onemli olan duzenli uyku..
Normalde 8 saat uyuyan kisi bir gun 6 saat uyursa uykusuzluk ceker.
Ama her gun 3 saat uyuyan kisi aliskin oldugu icin uykusuzluk cekmez.

merve
05-24-2008, 14:31

Konuyu amacından saptırdık şimdi biri gelip bizi banlayacak :'( :'( ;D

AccesS
05-24-2008, 14:32
uykusuzluk hafızayı yavaşlatsaydı ki sanırım ben yavaşlardım ama son hız devam ediyorum ki kalite artışı var fazla uyumak insanı monotonlaştırır aktifleşemezsiniz ve mıymıntı bir hal olmaya başlarsınız uykusuzluk benim işim 8) 8) 8)

YavuzSultanSelim
05-24-2008, 14:33

hmm sonuç olarak uykusuzluk hafıza yavaşlatıyor değil mi merve :-X

merve
05-24-2008, 14:35

hmm sonuç olarak uykusuzluk hafıza yavaşlatıyor değil mi merve :-X

Evet yavaşlatıyor :D :D

İstisnalar kaideyi bozmaz ;)