Duygu'Seli~
04-02-2009, 15:59
Dünyanın en çok zeytinyağı üreten ülkelerinden biri olmamıza rağmen zeytinyağı yemiyoruz. Oysa bu yağı diğerlerinden ayıran çok önemli şeyler var.
Zeytinyağı doymuş yağlar gibi kötü kolesterolü (LDL) yükseltmiyor. Doymuş yağlar gibi kanseri özellikle meme kanseri tetiklemiyor. Aklınıza "diğer sıvı yağlardan bir farkı var mı?" sorusu gelebilir. Zeytinyağı kötü kolesterolü azaltma işini (diğer bitkisel yağlardan farklı olarak) iyi kolesterolü de azaltmadan (ve vücuttaki iltihabi süreçleri tetiklemeden) yapıyor. Kısacası zeytinyağı "en sağlıklı yağ" olma özelliğini hak ediyor. Yazıyı okuyunca bana siz de hak verecek ve muhtemelen günlük kalori tüketiminizin en fazla % 7-8'iyle sınırlamanız gereken doymuş yağları azaltmayahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif çok fazla tükettiğiniz Omega-6 zengini diğer bitkisel yağları azaltıphttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif zeytinyağına daha fazla ağırlık vermeye başlayacaksınız.
HAZMI KOLAYLAŞTIRIYOR!
Kabızlığı önler ve safra yapısını dengeler
Zeytinyağının en kolay hazmedilen yağ olduğu biliniyor. Saf zeytinyağı midede helikobakter isimli mikrobun çoğalıp yayılmasını engelleyebiliyor. Bu nedenle zeytinyağının yaygın olarak kullanıldığı bölgelerde ülserhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif gastrithttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif mide kanseri gibi sorunlara daha seyrek rastlanıyor. Safra yapımını uyarıyorhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gifhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif safra kesesi taşı oluşumuna yol açan süreçleri yavaşlatıyor. Kabızlığı azalttığı da iyi biliniyor. Kısacası zeytinyağı tam bir sindirim dostu doğal üründür.
KANSER
Zeytinyağı kanserden korur mu?
Zeytinyağı kullananlarda bazı kanserlere yakalanma riskinin azaldığını gösteren bulgular var. Yunanistanhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif İspanyahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif İtalya ve Amerika'da yapılmış güvenilir çalışmalarhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif özellikle meme kanseri ile yağ tüketimi arasında bir bağlantının olabileceğini düşündürüyor. Doymuş yağ (hayvansal yağlarhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gifhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif zeytinyağı tüketenlerde oran bir hayli azalıyor. Diğer taraftan çalışmalar düzenli olarak zeytinyağı yiyenlerde kalınbağırsakhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif prostathttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif mide ve pankreas kanserine yakalanma riskinin de daha az olduğunu gösteriyor. Zeytinyağının kansere karşı sağladığı bu avantajın muhtelif nedenleri olabilir. Bunlardan biri kimyasal yapısı olmalıdır. Zeytinyağı tekli doymamış yağlardan çok zengindir. Doymamış yağ oranı ise margarinhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif tereyağı ve diğer hayvansal yağlardan düşüktür. Zeytinyağında bulunan güçlü antioksidan maddelerin (polifenollerhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gifhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif C vitaminlerihttp://www.islamiforum.info/images/smilies/nokta.gif.) ve skualen isimli maddenin de etkili olabileceği kabul ediliyor. Skualen çok güçlü bir anti tümör madde.
YAŞLANMA
Ömrü uzatır mı?
Zeytin ağacı dünyanın en uzun ömürlü ağaçlarından biri. Bir yerlerde bu kutsal bitkinin neredeyse 500 yıl kadar yaşayabildiğini okuduğumu hatırlıyorum. Yaşı 100 yılı geçen zeytin ağacı sayısının da bir hayli fazla olduğunu da biliyorum. Uzak Doğu ve Amerikalıların o çok övündükleri ginkgo biloba ağacı ile kıyaslandığında zeytin ağacının ömrünün daha uzun olduğu kesin! Bu uzun ömürlülük durumunu tesadüfü bir şey sanmayın. Zeytinin gövdesindehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif yaprağıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif dalı ve meyvesinde çok sayıda antioksidanhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif mikrop öldürücühttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif mantar yok edici onlarca madde var. Bu doğal anti-kanserhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gifhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif anti-mantar maddeler onu dış zararlardan koruyorhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif ömrünü uzatıyor. Ömrü bu denli uzun olan bir bitkinin bu "uzun ömür" desteği ürünlerinin başka ömürlere ömür katması da sürpriz olmamalıdır. Bana göre zeytinin kendi uzun ömürlü olduğu için beklenen hayat süresini de uzatıyor. Bunun bilimsel kanıtları da var. Akdeniz halklarının uzun ömürlü halklar arasında ilk sıralarda yer almasındahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Akdeniz mutfağının ve bu mutfağın başoyuncusu olan zeytinin ve zeytinyağının büyük bir önemi var. Zeytin ve zeytinyağı güçlü antioksidan yapısıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif sahip olduğu anti kanser molekülleri ve kan yağlarına yaptığı iyileştirici etkiler nedeniyle ömrü uzatıyor.
SAĞLIKLI CİLT
Cilt yaşlanmasını önlüyor mu?
Zeytinyağının çok önemli bir özelliği de cilt yaşlanmasını geciktirmesi. Cildi sıkılaştırdığıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif nem oranını yükselttiğihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif cilt yaşlanmasını geciktirdiği biliniyor. Cilt yaşlanmasının %80'i güneş ışınlarından kaynaklanıyor ve buna "foto yaşlanma" deniyor. Zeytinyağı güneş ışınlarının temel zararlıları olan ultraviyole dalgalarının cilt üzerindeki olumsuz etkilerine engel oluyor. Zeytinyağının cildi yatıştırıcıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif iltihabi süreçleri baskılayıcı bir gücünün de olduğu belirtiliyor. İşte bu nedenlerle ünlü kozmetik üreticilerinin çoğu zeytinyağını ürünlerine çoktan eklediler. Zeytinyağı yemenin de cildi içten desteklediği biliniyor. Kozmetik dermatologların çok önem verdiği iki cilt dostu yağ var. Biri Omega-3 yağlarıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif diğeri de oleik asit yani zeytinyağı. Oleik asit Omega-9 olarak da biliniyor. Diğer taraftan zeytinyağının beden temizliğinde (sabun yapımında bu nedenle kullanılıyor) ve saç bakımında da faydalı olduğu tarihsel bir gerçek.
KALP-DAMAR HASTALIKLARI
Zeytinyağı kolestrolü azaltır mı?
Zeytinyağı tüketen toplumlarda toplam kolesterol ve kötü kolesterol LDL'nin daha düşükhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif iyi kolesterol HDL'nin ise daha yüksek olduğu biliniyor. Bizim toplumumuzda da muhtemelen benzer sonuçlar var. Zeytinyağı tüketiminin çok yüksek olduğu Ayvalık halkının kolesterol düzeyinin Türkiye'nin diğer kısımlarından daha az olduğunu gösteren çalışmalar (Dr. Mahler ve arkadaşları) 10-15 yıl önce yayınlandı. Farklı ülkelerde yapılan yüzlerce çalışma zeytinyağı tüketiminin kolesterol dengesini olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. Zeytinyağının diğer sıvı yağlardan farkıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif kötü kolesterolü (LDL) azaltıcı etkiyi iyi kolesterolü (HDL) yükselterek sağlayabilmesidir. Diğer bitkisel yağlar dahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif doymuş yağ yerine kullanıldıklarında toplam ve kötü kolesterolü azaltıyorlar ama bunu iyi kolesterol HDL'yi de azaltarak başarabiliyorlar. Zeytinyağının kalp-damar hastalıklarından koruyucu etkisi sadece kolesterolü dengelemekle de sınırlı değil. Güçlü antioksidan aktivitesi sayesinde LDL kolesterolün oksidasyonunu da önlemesi büyük bir avantaj olarak gösteriliyor. Kısacası zeytinyağı tam bir damar dostu.
ZEYTİNYAĞI YAŞLANMAYI YAVAŞLATIR
Antioksidan etkisi ile yaşlandırıcı serbest radikallerin etkisini azaltır
Güçlü mineral ve vitamin yapısıyla kemikleri güçlendirir
Cilt yaşlanmasını geciktirir
Kalp damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur
Eklem sorunlarıyla mücadeleyi kolaylaştırır eklemlerin kayganlığını arttırır
Güçlü bir vitamin ve mineral kaynağıdır. (Prof. Dr. Osman Müftüoğlu)
Zeytinyağı doymuş yağlar gibi kötü kolesterolü (LDL) yükseltmiyor. Doymuş yağlar gibi kanseri özellikle meme kanseri tetiklemiyor. Aklınıza "diğer sıvı yağlardan bir farkı var mı?" sorusu gelebilir. Zeytinyağı kötü kolesterolü azaltma işini (diğer bitkisel yağlardan farklı olarak) iyi kolesterolü de azaltmadan (ve vücuttaki iltihabi süreçleri tetiklemeden) yapıyor. Kısacası zeytinyağı "en sağlıklı yağ" olma özelliğini hak ediyor. Yazıyı okuyunca bana siz de hak verecek ve muhtemelen günlük kalori tüketiminizin en fazla % 7-8'iyle sınırlamanız gereken doymuş yağları azaltmayahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif çok fazla tükettiğiniz Omega-6 zengini diğer bitkisel yağları azaltıphttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif zeytinyağına daha fazla ağırlık vermeye başlayacaksınız.
HAZMI KOLAYLAŞTIRIYOR!
Kabızlığı önler ve safra yapısını dengeler
Zeytinyağının en kolay hazmedilen yağ olduğu biliniyor. Saf zeytinyağı midede helikobakter isimli mikrobun çoğalıp yayılmasını engelleyebiliyor. Bu nedenle zeytinyağının yaygın olarak kullanıldığı bölgelerde ülserhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif gastrithttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif mide kanseri gibi sorunlara daha seyrek rastlanıyor. Safra yapımını uyarıyorhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gifhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif safra kesesi taşı oluşumuna yol açan süreçleri yavaşlatıyor. Kabızlığı azalttığı da iyi biliniyor. Kısacası zeytinyağı tam bir sindirim dostu doğal üründür.
KANSER
Zeytinyağı kanserden korur mu?
Zeytinyağı kullananlarda bazı kanserlere yakalanma riskinin azaldığını gösteren bulgular var. Yunanistanhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif İspanyahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif İtalya ve Amerika'da yapılmış güvenilir çalışmalarhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif özellikle meme kanseri ile yağ tüketimi arasında bir bağlantının olabileceğini düşündürüyor. Doymuş yağ (hayvansal yağlarhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gifhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif zeytinyağı tüketenlerde oran bir hayli azalıyor. Diğer taraftan çalışmalar düzenli olarak zeytinyağı yiyenlerde kalınbağırsakhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif prostathttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif mide ve pankreas kanserine yakalanma riskinin de daha az olduğunu gösteriyor. Zeytinyağının kansere karşı sağladığı bu avantajın muhtelif nedenleri olabilir. Bunlardan biri kimyasal yapısı olmalıdır. Zeytinyağı tekli doymamış yağlardan çok zengindir. Doymamış yağ oranı ise margarinhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif tereyağı ve diğer hayvansal yağlardan düşüktür. Zeytinyağında bulunan güçlü antioksidan maddelerin (polifenollerhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gifhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif C vitaminlerihttp://www.islamiforum.info/images/smilies/nokta.gif.) ve skualen isimli maddenin de etkili olabileceği kabul ediliyor. Skualen çok güçlü bir anti tümör madde.
YAŞLANMA
Ömrü uzatır mı?
Zeytin ağacı dünyanın en uzun ömürlü ağaçlarından biri. Bir yerlerde bu kutsal bitkinin neredeyse 500 yıl kadar yaşayabildiğini okuduğumu hatırlıyorum. Yaşı 100 yılı geçen zeytin ağacı sayısının da bir hayli fazla olduğunu da biliyorum. Uzak Doğu ve Amerikalıların o çok övündükleri ginkgo biloba ağacı ile kıyaslandığında zeytin ağacının ömrünün daha uzun olduğu kesin! Bu uzun ömürlülük durumunu tesadüfü bir şey sanmayın. Zeytinin gövdesindehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif yaprağıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif dalı ve meyvesinde çok sayıda antioksidanhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif mikrop öldürücühttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif mantar yok edici onlarca madde var. Bu doğal anti-kanserhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gifhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif anti-mantar maddeler onu dış zararlardan koruyorhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif ömrünü uzatıyor. Ömrü bu denli uzun olan bir bitkinin bu "uzun ömür" desteği ürünlerinin başka ömürlere ömür katması da sürpriz olmamalıdır. Bana göre zeytinin kendi uzun ömürlü olduğu için beklenen hayat süresini de uzatıyor. Bunun bilimsel kanıtları da var. Akdeniz halklarının uzun ömürlü halklar arasında ilk sıralarda yer almasındahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Akdeniz mutfağının ve bu mutfağın başoyuncusu olan zeytinin ve zeytinyağının büyük bir önemi var. Zeytin ve zeytinyağı güçlü antioksidan yapısıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif sahip olduğu anti kanser molekülleri ve kan yağlarına yaptığı iyileştirici etkiler nedeniyle ömrü uzatıyor.
SAĞLIKLI CİLT
Cilt yaşlanmasını önlüyor mu?
Zeytinyağının çok önemli bir özelliği de cilt yaşlanmasını geciktirmesi. Cildi sıkılaştırdığıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif nem oranını yükselttiğihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif cilt yaşlanmasını geciktirdiği biliniyor. Cilt yaşlanmasının %80'i güneş ışınlarından kaynaklanıyor ve buna "foto yaşlanma" deniyor. Zeytinyağı güneş ışınlarının temel zararlıları olan ultraviyole dalgalarının cilt üzerindeki olumsuz etkilerine engel oluyor. Zeytinyağının cildi yatıştırıcıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif iltihabi süreçleri baskılayıcı bir gücünün de olduğu belirtiliyor. İşte bu nedenlerle ünlü kozmetik üreticilerinin çoğu zeytinyağını ürünlerine çoktan eklediler. Zeytinyağı yemenin de cildi içten desteklediği biliniyor. Kozmetik dermatologların çok önem verdiği iki cilt dostu yağ var. Biri Omega-3 yağlarıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif diğeri de oleik asit yani zeytinyağı. Oleik asit Omega-9 olarak da biliniyor. Diğer taraftan zeytinyağının beden temizliğinde (sabun yapımında bu nedenle kullanılıyor) ve saç bakımında da faydalı olduğu tarihsel bir gerçek.
KALP-DAMAR HASTALIKLARI
Zeytinyağı kolestrolü azaltır mı?
Zeytinyağı tüketen toplumlarda toplam kolesterol ve kötü kolesterol LDL'nin daha düşükhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif iyi kolesterol HDL'nin ise daha yüksek olduğu biliniyor. Bizim toplumumuzda da muhtemelen benzer sonuçlar var. Zeytinyağı tüketiminin çok yüksek olduğu Ayvalık halkının kolesterol düzeyinin Türkiye'nin diğer kısımlarından daha az olduğunu gösteren çalışmalar (Dr. Mahler ve arkadaşları) 10-15 yıl önce yayınlandı. Farklı ülkelerde yapılan yüzlerce çalışma zeytinyağı tüketiminin kolesterol dengesini olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. Zeytinyağının diğer sıvı yağlardan farkıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif kötü kolesterolü (LDL) azaltıcı etkiyi iyi kolesterolü (HDL) yükselterek sağlayabilmesidir. Diğer bitkisel yağlar dahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif doymuş yağ yerine kullanıldıklarında toplam ve kötü kolesterolü azaltıyorlar ama bunu iyi kolesterol HDL'yi de azaltarak başarabiliyorlar. Zeytinyağının kalp-damar hastalıklarından koruyucu etkisi sadece kolesterolü dengelemekle de sınırlı değil. Güçlü antioksidan aktivitesi sayesinde LDL kolesterolün oksidasyonunu da önlemesi büyük bir avantaj olarak gösteriliyor. Kısacası zeytinyağı tam bir damar dostu.
ZEYTİNYAĞI YAŞLANMAYI YAVAŞLATIR
Antioksidan etkisi ile yaşlandırıcı serbest radikallerin etkisini azaltır
Güçlü mineral ve vitamin yapısıyla kemikleri güçlendirir
Cilt yaşlanmasını geciktirir
Kalp damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur
Eklem sorunlarıyla mücadeleyi kolaylaştırır eklemlerin kayganlığını arttırır
Güçlü bir vitamin ve mineral kaynağıdır. (Prof. Dr. Osman Müftüoğlu)