Orijinalini görmek için tıklayınız : Zorunlu din dersi...
Mehmet Ufuk
10-14-2010, 01:40
Sizce zorunlu din dersi kaldırıl malı mı?
A) Evet kaldırılmalı
B) Hayır kaldırılmamalı
C) Bilemiyorum
D) O da neyin nesi?
Değerli arkadaşlar, sizin müşahadelerinizin ne yönde olacağını merakla bekliyorum....
Bence kaldırılmalı... Geçen günlerde gördük ki, zorunlu din dersi ile alakalı olarak gösteri yapanların büyük bir çoğunluğu farklı gayeler güdüyor... Açıkcası ben, dinimin, herhangi bir zümre arafından siyasi malzeme yapılması taraftarı değilim. Bu ülke de İslam'ı -kendilerine göre- sömürerek, parsayı götüren çook parazit gördük...
hocam izninle konuyu kilitleyip ankete cevirelim.
Mehmet Ufuk
10-14-2010, 01:42
hocam izninle konuyu kilitleyip ankete cevirelim.
Özür dilerim çook sonradan fark ettim... Eğer mümkünse lütfen..
Mehmet Ufuk
10-14-2010, 01:46
tamam yapmissin ;)
Teşekkür ederim :güzel:
bence kaldirilmalidir!..
Hic bir islevselligi olmayan ve ahlak kültürünü ön plana cikaran din derslerinin kaldirilmasi taraftariyim..
sonucta ülkemizde sadece Müslümanlar yok o halde din dersi secmeli olmalidir bunun yani sira dersin islevselligi arttirilmalidir..
haftada 1 yada 2 saatle hangi din egitimini verebiliriz ki ancak saati arttirilip, secmeli yaparsak birde üstüne kuran okuma, fikih, hadis, hitabet, siyer,akaid gibi islam bilimlerini koyarsaniz o zaman daha faydali olur diye düsünüyorum..
kaldiki ben laik bir ülkede diyanetin ve zorunlu din dersinin olmasini celiski olarak görüyorum!
Hüdaverdi
10-14-2010, 01:48
Cıks yasak olmamalı ;D
Madem devlet haledecek bu işler,eğitimini de üstlensin o zaman ;D
Yok öyle örtüyü yasak edip etmemeler,Kuran kursuna gidecek çocukların yaşıyla oynamalar.
'Yasak','serbest' diye gidip gelinmemeli.Madem laikiz,maden din devlet tarafından insanlara sunulacak o zaman devlet vermeli eğitim :güzel:
Ha yok ben vermicem diyeceklerse,o zaman herşeylerini bırakmalılar,diyaneti de kapatmalılar,insanlar versin,ama devlet denetim de yapmaya kalkmasın.
Aman iyice kafa şişiriyorlar param olsa gçöüp gidicem,amerikaya avrupaya da değil.
Afrikada bir ülke gördüm çok güzel.
Teknoloji yok,hiç bir şey yok.
Savaşı yok,giderleri yok.
Ker***ten ev,hayvan besliyorlar,kuzu koyun otlatıyorlar,çiftçilik yapıyorlar ne güzel ;D
Mehmet Ufuk
kaldiki ben laik bir ülkede diyanetin ve zorunlu din dersinin olmasini celiski olarak görüyorum![/QUOTE] :saygılar::saygılar:
Çok haklısın... Herm devlet-din işleri ayrımına gideceksin hem de diyanet işleri başkanlığı diye bir kurum peyda olacak...
Ruh-i zar
Kaldırılsın bence.
İnce bi konu öğretmenleri denetlemek zor.
Bazen ne konuştuklarını bilmiyolar..
Bazılarıda art niyetli..
Bi din dersiyle kimsenin merakı artmaz dine yönelmez seçimlerini şekillendirmez sonuçta..
Zarar verdiği durumlarda varsa eğer.
Gerek yok..
Hüdaverdi
10-14-2010, 01:51
Kaldırılsın bence.
İnce bi konu öğretmenleri denetlemek zor.
Bazen ne konuştuklarını bilmiyolar..
Bazılarıda art niyetli..
Bi din dersiyle kimsenin merakı artmaz dine yönelmez seçimlerini şekillendirmez sonuçta..
Zarar verdiği durumlarda varsa eğer.
Gerek yok..Okuldan kaçmamın ilk sebebi din dersidir,orta 2 de girmemeye başlamıştım okuldan kaçmayı bu ders sayesinde öğrenmiştim :w:
kaldiki ben laik bir ülkede diyanetin ve zorunlu din dersinin olmasini celiski olarak görüyorum! :saygılar::saygılar:
Çok haklısın... Herm devlet-din işleri ayrımına gideceksin hem de diyanet işleri başkanlığı diye bir kurum peyda olacak...[/QUOTE]
üstadim diyanet isleri olmasina olur ama adi din isleri olur ve bütün dinleri kapsar ayrica laiklik geregi bu kurum özerk olmalidir yoksa dediginiz gibi devlet, din islerine karisir..
ayrica suda bir gercekdir devletin temel hizmet alanlarindan biride bireyin dini ihtiyaclarini karsiamakdir eger siz devlet olarak bireyin din egitimini karsilamazsaniz, yeterli seviyede egitim vermezseniz o bosluk mutlaka doldurulur!
Mehmet Ufuk
10-14-2010, 01:52
Bir kere dostlar, eğitimi devletin vermesi ve Eğitim bakanlığı diye bir kurumun varlığı çok garip... Eğitim yalnızca aile verir ve aile kurumunun önüne hiç bir güç geçemez... İnsan haklarına aykırı (Aile kurmunun korunması maddesi)... Okul yalnızca tahsil için vardır veya öyle olmalıdır. Din dersi meselesi de bu konumda sanırım... Devlet zorlamamalı...
Hangi din dersi öğretmeni İslamla ilgili bilgilendiriyor ki öğrencileri ???
Din dersi bir sürü abuk subuk konu içeren bir ders.
Ders kitabında yok budizm yok ataizm bilmem ne.. Zaten bana rast gelen hocaların hepsi çatlaktı ilahiyatçı demeye şahitler gerek yani.
Bence din dersi kaldırılsa da olur kaldırılmasa da ama bu sıra kaldırılmamasından yanayım..
Hüdaverdi
10-14-2010, 01:57
Hangi din dersi öğretmeni İslamla ilgili bilgilendiriyor ki öğrencileri ???
Din dersi bir sürü abuk subuk konu içeren bir ders.
Ders kitabında yok budizm yok ataizm bilmem ne.. Zaten bana rast gelen hocaların hepsi çatlaktı ilahiyatçı demeye şahitler gerek yani.
Bence din dersi kaldırılsa da olur kaldırılmasa da ama bu sıra kaldırılmamasından yanayım..
Adı üstünde 'din dersi', İslam dersi değil ki ;D
Tabi batıl inançları da öğretcekler,itliği sapıklığı da,ahlakı da,ailenin önemini de,İslamı da,değiştirilmiş önceki dinleri de,peygamber efendimizi de vs. vs. :evet:
Beylerbeyi
10-14-2010, 02:00
bence kaldirilmalidir!..
Hic bir islevselligi olmayan ve ahlak kültürünü ön plana cikaran din derslerinin kaldirilmasi taraftariyim..
kaldırıp atmak çok basit olmaz mı? mesela işlevsel hale getirilemez mi? yeniden yapılandırılamaz mı? müfredat değiştirilemez mi?
ben ortaokuldayken şerefsiz bir din hocamız vardı. aşırı derecede faşistti. kürtlerden nefret ederdi. sınıfa girer girmez ilk iş olarak her sıradan bir öğrenciyi döverdi. ders esnasında da kafasına esince dayak atardı. o gireceği zaman tir tir titrer piyangonun bize vurmaması için dua ederdik.
bi ara hiç unutmam. en ön sırada oturuyordum, yanımdaki arkadaşımın adı Faris. hoca bizim masaya yaslanıp ders anlatıyordu. sonra birden durdu yanımdaki arkadaşıma "selman-ı Farisi kimdir anlat bakalım" dedi. cevap gelmeyince arkadaşımın üzerinde tekvando,judo, boks, karate, güreş bildiğiniz ne kadar teknik varsa uyguladı. ;D
sonra diğer sıraya geçip ulan sen! tek bir su damlasından yaratılsın görüyorsun değil mi Allah'ın gücünü deyip tokatlamaya başladı. çok feci dövüyordu, Allah kahretsin inşallah o şerefsiz faşist köpeği.
birden aklıma geldi, konu dağıldığı için özür :)
Ruh-i zar
10-14-2010, 02:00
Tabi batıl inançları da öğretcekler,itliği sapıklığı da,ahlakı da,ailenin önemini de,İslamı da,değiştirilmiş önceki dinleri de,peygamber efendimizi de vs. vs. :evet:
Öğretseler insanın içi yanmıcak zaten :)
Müslümanım derken kendi dinini öğretemeyen öğretmen oluyo onları nasıl öğretsin..
Kitaplarda bile yanlışlar vardı..
İşte hepsini öğretiyor o zaman laiklikle niye bağdaştırıyoruz ??? Demek ki hepsine eşit mesafede, burada can sıkıcı ne var ???
Beylerbeyi
10-14-2010, 02:11
bu arada mesaj yazdım ama yorum yapmadım :)
bence kaldırılmamalı ama din derslerinde değişiklik yapılmalı. hatta haftada 1 ders olan din kültürü dersleri 2 derse çıkartılmalı, üniversiteye giriş sınavında eskiden olduğu gibi belli sayıda din kültürüyle ilgili soru çıkmalı. aynı şekilde SBS lerde de bu şekilde uygulanmalı.
birkaç dinsiz alevi lideri istedi diye din dersleri kaldırılamaz. yok efendim zaten din kültürü dersinde pek bişi anlatılmıyormuş cartmış curtmuş, fırtmış tırtmış demek kolay ;D yeniden yapılandırıp gerçekten dinimizi, nasıl yaşamamız gerektiğini, iyi insan olabilme yollarını, Allah'a ulaşabilme konusunda felsefik derslerin de programa ekleyip din derslerini yapılandırmalıyız.
Hüdaverdi
10-14-2010, 02:13
Yok bizim hoca iyi öğretirdi gayet ederdi ama kaçmamın sebebi duaları ezberleme bölümüydü ;D
Dilim dönmüyordu,hatta Allah afetsin alaycı çok takılıyor şarkı gibi söyleyip alay ediyordum.
Bu yüzden kaçmışlığım oluyordu o dersten.Yoksa geri kalını can kulağıyla dinlerdin,dinlemeyi seven biriyim zaten ;D
Misal,insanlar dese ki ''dua ezberletiliyor yapılmasın'',buna hak veririm.Zaten kitapta dualar yok,bunun eğitimi verilmesi mecburi değil okullarda hatta adı bile geçmez.Sadece öğretmen öğrenilmesi için,sözlü notu için uygulardı tüm sınıf için.Bunun yerine öğretmenlerin sadece isteyen öğrencilere yönelik,onlara karşı not vermesi gerekir.İstemeyenlerde,dersle alakalı sorularla sözlüsünü olur notonu alır geçer,olur biter.''Ezberlemezsen bırakırım'' mantığını bırakmaları lazım öğretmenlerin.Dersi iyi anlatırsa,aileden de iyi eğitim alırsa,çocuk zaten heveslenerek gerçekleştirir.Tehditle,mehditle öğrenci anca dersten kaçar benim gibi ;ı:
Hepsininin öğretilmesi önemli olan,zaten kısa kısa öğretiliyor,kitabın yarısı din dersiyse diğer yarısı aile yapısı vs.Şimdiki kitaplar nasıl bilmiyorum tabi ;D
Zaten en kolay konular anlatılıyor,sadece tanımı,kısaca bilgi veriliyor.Çıkıp taa derinlere inilmiyor inilse zaten herkes alim olur çıkar sınıftan ;D
İnsanların zoruna giden ney ben onu çözmüş değilim.
o değilde neden bütün din hocalarının(din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenlerinin :) ) adı Hasan :|
Bence seçmeli hale getirilmeli.Zorunlu olduğunda itici hale gelebiliyor,tamamen kaldırılmasını istemem çünkü "objektif" şekilde devlet eliyle isteğe bağlı din eğitimini savunuyorum.Bu %98 "Müslüman olan ülke " safsatasından dolayı düşündüğüm birşey değil ama en azından %50 lik bir kısım en azından evladının böyle bir eğitim almasını ister diye düşünüyorum. Ayrıca laikliği ironi olsun diye mi savundunuz anlamadım,laikliği en ileri müslüman ağırlık nüfusu olan bir ülke olarak yasakçı değil,özgürlükçü olarak savunalım diyen bir insan olarak bu derslerinde kesinlikle bir zararı olacağını sanmıyorum.Ayrıca devlet elinden çıkarsa bu dersler,cemaatlerin eline kalacaktır çocuklarımız A cemaati farklı B cemaati farklı anlatırsa ne olacak?Seçmeli hale getirilmesi ve işlevselleştirilmesi taraftarıyım :)
Eğer Hristiyan vatandaşların çocukları da varsa onlara da din öğretmenleri kendi inancından sınav yapabilir mesela bu bir sorun olmaz bence..
Hüdaverdi
10-14-2010, 02:27
Ayrıca devlet elinden çıkarsa bu dersler,cemaatlerin eline kalacaktır çocuklarımız A cemaati farklı B cemaati farklı anlatırsa ne olacak?O zaman yasağın kalkmasını isteyenler A-B-C tar,katından kişiler ;D
Eee devletin güvencesi altındaysa dinim o zaman eğitimini de vermek zorundalar.Ha yok kaldırılırsa,o zaman tarikata cemaate şeyhe şıyha artık her neyse bunlarada karışmamalı,çocukların hangi yaşta Kuran kursuna gitmesine el atmamalı,başörtüsüne de karışmamalı ;D
O zaman laikliğin hali ne olur ???
Kışta geldi cumhuriyet mitingide yapamayız tüh ;D
Ben ailemden hiç din değitimi almadım.1 cümle bile.
En azından okullarda,1 derste olsa,azda olsa,yetmese de bir dinin var olduğu ve bunun güzel olduğu öğretiliyor.
O zaman fizik dersi de seçmeli olsun.
Biyoloji derside seçmeli olsun.
Utanıyorum bende karşı cinsten kişilerin yanında doğurtkanlık özelliği konusunu işlemekten.
Ben mi doğurcam çocuğu ?
Bu gidişte herşey seçmeli olsun denilecek ;D
Yarın Taksimde eylem yapcam,erkeklere verilmesin hamilelik dersi.
İntifada
10-14-2010, 02:38
kesinlikle kaldırılmamalı...
müfredatın değiştirilmesi yeterli...
hiç birşey değilse bu kadar din kültürü hocası var onlar ne iş yapacak...
müfredat biraz basit ve hocalar biraz korkulu...
bu sorunlar çözülebilir niye kaldırılıyor...
İsteyen girmesin muaf olunabiliyor...
eğer sırf derste öğretilen bilgilerde yanlışlıklar eksiklikler var müfredat kötü diye kaldıralım diyorsanız tarih dersini ve atatürk ilke ve inkilapları dersinide kaldıralım...
Tarihciler her platformda bangır bangır bağırıyor öğrendiğiniz tarih yanlış diye...
10.sınıf biyoloji ders kitabında evrim teorisinden bilgiler bir kurammış gibi geçmekte o zaman biyolojiyide kaldıralım...
hele bir milli güvenlik dersi var ne idüğü belirsiz bir ders...içeriği nihal atsızın oğluna mektubu gibi aynı...askerler rahat rahat derse geliyor fişleme yapabiliyorlar...
Okulda Din dersleri zorunlu olmamali,
Sene basinda velilere secenek sunulmali, kayit formu doldururken secenek olsun mesela,isteyen cocugunu yazdirsin istemeyen yazdirmasin...Cocuklar baska derslere konsantre olmalari acisindan ônemli bence.
Ki ùstelik bizler cogulunlukla cocuklarimiz okuma yazma bildigi andan itibaren (bazen daha da ônce) yaz aylarinda ve tatillerde Kur'an Kurslarina yolluyoruz...daha verimli bir ôgretim olur bôylesi.
Hüdaverdi
10-14-2010, 02:43
Beden derside seçmeli olmalı.
Isınma niyetine elma armut çilek böcek toplatıyor hoca.Ayrıca takla atlatıyor,boynumu kıracaktım ben mesela.Çok sakıncalı ve tehlikeli ders.Beden sağlığıyla ilgili anlatımda yok.Ya basketbol oynatır hoca,veya azda olsa futbol,hem terliyorsun hasta oluyorsun olmaz ama ;D
Ula eğitim yerlerde ;D
Mehmet Ufuk
10-14-2010, 02:46
[QUOTE=AKıncı 34;819368]hiç birşey değilse bu kadar din kültürü hocası var onlar ne iş yapacak...
Kardeş, seçmeli olsa da din dersi verilecek... Hiç kuşku yokki dağınık bir muhtevadan öte zengin de olur... Eee bu ülkenin çoğu ferdinin de bu dersi seçeceğini düşünürsek... O zaman öğretrmenler işsiz kalmazlar... Ve eğer, içeriğini de ayrı ayrı ders haline getirip de daha da teferruatına göre öğretmeye kalktığınız da personel gereklilği de ortaya çıkacak... Yani mevcutları göndermeyip bilakis yenileri ekleyeceksin...
İntifada
10-14-2010, 02:58
zaten muafiyet yokmu din kültürü dersinde...
aleviler,ateistler ve gayrimüslimler derslerden muaf olabiliyorlar diye biliyorum ben...
Mehmet Ufuk
10-14-2010, 03:02
zaten muafiyet yokmu din kültürü dersinde...
aleviler,ateistler ve gayrimüslimler derslerden muaf olabiliyorlar diye biliyorum ben...
Ben yok diye biliyorum...:(:(
İntifada
10-14-2010, 03:09
Ben yok diye biliyorum...:(:(
ilkokuldan itibaren var...
hatta din kültüründen muaf olanlar ayrı saorular çözüyor liselere giriş sınavlarında...
lisedede muafiyet olduğunu biliyorum...
Mehmet Ufuk
10-14-2010, 03:24
Şöyle bir sorun var; 82 anayasasına göre zorunlu din dersi var... Fakat, AHİM bazı açılan davalarda zorunlu olmaması gerektiğine karar vermiş... Biz de bir boşluk var... İnsanların itirazı mezhep yönünden ki bu da işi tam çıkmaza sokuyor... Danıştay da birkaçyıl önce kaldırılmalı şeklinde bir hüküm vermişti... Yalnız anyasaya göre dinin islam olmadığını ibraz yolu ile belgeleyenler muhaf tutuluyor... Böyle gibi gibi...
Güzel bir anket olmuş..
Toplumun huzuru için din öğretilerinin büyük önemi vardır. Devlet eli ile verilen dinin sınırları ve kapasitesi belli olduğu için devlet aracılığı ile alınan din olguları hayatı kapsayacak düzeyde değil o yüzden okul sonrası tatil dönemlerinde aileler cocuklarını dinini öğrensin diye özel kurslara gönderebiliyorlar. Eğer mecburi eğitim olmayacak sa din konusunda devlet din mevzusunde elini ayağını ceksin sivil hareketler vesilesi ile bu sorumluluk karşılansın.
hipermuhafazakar
10-14-2010, 14:37
Tarihte sapıklaşan insanlıktan çıkan vahşi hayvanlardan daha beter hale gelen insanlara Allahın hep peygamberleriyle dini ulaştırdığını biliyoruz. O peygamberlerin nice hayati zorluklara rağmen ömürleri boyunca insanlara yeri gelince 1-2 cümle öğretmeye inandırmaya çalıştığını biliyoruz. Dini inanlara ulaştırmak ve müdafa etmek için ecdadımızın nice savaşlar verdiklerini bu uğurda yüzbinlerce şehitler verdiğimizi biliyoruz. Eskiden bunca zorluklar altında verilen dini eğitimin günümüzde bağımsızlığımızı kazandığımız ülkemizde rahatça verilmesine karşı çıkmak bu şerefli ecdada ve peygamberlere saygısızlık olarak görüyorum. Ağaç yaşken eğilir :güzel: Hçbirşey öğrenmiyor değiller , hem birşey öğrenmeseler bile Allahın lütfu ile çocuklar OMURGALI oluyorlar, dinsiz olmaktan kaçar hale geliyorlar, dini korumaları gerektiklerini öğreniyorlar nice güzel tarih öğreniyorlar. Dinin olmadığı yerde şeytanlığın yükseldiğini biliyoruz. Dışarda alevilerin buradaki din dersini kaldırılsın diye yazanları peygaber efendimiz görse, sahabi efendilerimiz göre, müceddidlerimiz müçtehidlerimiz görse kim bilir ne kadar üzülürlerdi.
Efendim şimdi Din dersi(!) isimli dersin kitabın da Hristyanlık,Yahudilik,Budizm,Konfüsyizm vs gibi inançlar hakkında da bilgi içeriyor sorun Alevilikse eklesinler 15-20 sayfalık Alevilik bölümü olsun bitsin..
Seçmeli de saçmalık sanki sadece İslamdan bahsediyor da kitap seçmeli olacak :)
90 sayfalık kitabı (kaldı ki Din kelimesini açıklamak 90 sayfayı geçer) Din kitabı diye yutturuyorlar sonra onuda seçmeli yaptırmaya çalışıyorlar :)
Hani adam akıllı Din dersi verilse tamam seçmeli olsun isteyen girmesin ama bu şekliyle sadece kuru protestodan ibaret oluyor...
Beylerbeyi
10-14-2010, 17:19
Hristyanlık,Yahudilik,Budizm,Konfüsyizm vs gibi inançlar hakkında da bilgi içeriyor sorun Alevilikse eklesinler 15-20 sayfalık Alevilik bölümü olsun bitsin..
Alevilik de eklenecek. ama mesele o değil. alevi başkanları samimi değiller. adamlara deseler din derslerinin yarısı sünnilik diğer yarısı alevilikle ilgili olacak yine kabul etmezler. bunlar sırf muhalefet etmek için çırpanan zavallı ideolojileri olan kişilerdir.
yani hiçbir şey kalmadı, liselerde haftada 1 saat olan din dersleri mi batıyor bu heriflere ? ben sözel sınıflara haftada 5 saat ders veriyordum. dil ve anlatım kitabını açıp baksınlar. mektup, biyografi, anı başta olmak üzere çok saçma sapan ve gereksiz konular var. bunları öğrenen alevi öğrenci, inanmasa bile sadece genel kültür olarak dahi olsa islam diniyle ilgili birkaç kelam bilse çok mu fena olur?
eskiden insan yerine konmayan gereksiz insanlar şimdi çıkıp ahkam kesiyorlar. nankörlük ediyorlar. kıymet bilsinler. zaten kendilerinden hiçbir zaman oy alamamasına rağmen onları adam yerine koyan bir hükümet var, insanın sabrını taşırmasınlar. haber programlarına çıkıp "bizim kabemiz sizin kabeniz değil, bizim kabemiz insandır", "biz Allah'a sizin yolunuzdan ulaşmak istemiyoruz" gibi çok gereksiz sözler sarfeden şerefsiz Alevi liderleri var. eskiden "biz de müslümanız" diyen zırtolar şimdi çıkıp alevilik ayrı bir dindir diyorlar. bence alevilik din değil, dinsizliktir.
Onun için bunların protestolarına kuru gürültüden ibaret diyorum :)
Beylerbeyi
10-14-2010, 17:30
alevilerin forumlarına göz atmıştım. felanca köyde 400 kişi yaşıyor ama o köye 1000 kişilik cami yapmışlar şeklinde başlıklar açıyorlar. sonrada her yorum yapan sövüyor. cami, namaz hazımsızlığı var çoğunda. bizim değerlerimize saygı göstermeden kendilerinin yapmış oldukları saçmalıklara saygı bekliyorlar. gösteriyoruz o saygıyı ama bu sefer daha da azıyorlar.
bir de kendilerini abartmaları yok mu? bi ara ülkede 25 milyon alevi var diyorlardı, sonra 30 milyona çıkarttılar. 25 milyon alevi olsaydı eğer ülkemizde dikdatörlük devam ederdi. CHP hiçbir zaman iktidardan inmezdi. alevilerin %5 inin dahi AK Partiye oy vermediğini tahmin ediyorum. partimiz tüm alevileri Karun gibi zengin etse de oy vermeyecekler. Çünkü AK Parti muhafazakar bir parti. oy vermemek için bu yeterli bir bahane.
Hüdaverdi
10-14-2010, 17:37
Onlar alevi değil,alevilik diye bir şey yok,alevicilik oynayan var hacı ;D
Benim tanıdığım bir alevi var,Habiş anne derim çok saygın sevecen bir insan.
Ama nasıl alevi.
Sofradan önce duasını eder,kalkmadan duasını eder.Namazını geçiktirmez,hergün Kur'anı kerim okur.
Çok saygın kişiliğe sahip,anne gibi bir insan.
Şimdi bunu aleviler duysa 'alevi değil' der,dedeler midir nedir hani bir şey yapıyorlar alevilikten dışlıyorlar,ondan yaparlar :w:
Aleviliğe girmek çıkmak dedelere kalmış.
Bana göre bir nevi oyun bu.Evcilik gibi,alevicilik.
Beylerbeyi
10-14-2010, 17:48
yav seçenekler yeni dikkatimi çekti, ben "hayır kaldırılmamalı" deyip diğerlerine pek bakmamıştım, şimdi görüyorum.
seçeneklere bak
bilemiyorum
o da ne ;D
koptum yav. bayıldım seçeneklere. ;D ;D
Aman hacı bak İran da paklamaz Pakistana postalarlar seni demedi deme (8
Beylerbeyi
10-14-2010, 18:21
Aman hacı bak İran da paklamaz Pakistana postalarlar seni demedi deme (8
o ne yav, kimi postalıyorlar bizim de haberimiz olsun ;D
.:Ay_Yıldız:.
10-14-2010, 20:38
Kaldırılmamalıdır. Seçmeli dersler bugün bir çok okulda öğrencilerin değil öğretmenlerin ve üst düzey okul yöneticilerinin kararı ile seçilmektedir. Haftada bir derste olsa iman ve ahlakın temelini öğretmenin yararı olur mutlaka. Bu seçmeliyi fırsat bilen bir çok yönetici öğrencileri bu derslerden mahrum bırakabileceklerdir.
Kaldırılmalı, kendinizi Hristiyan lık ağırlıklı din kültürü dersinin olduğu bir ülkede düşünün ne yapardınız. Derse girmezdiniz onlarda aynısını yapıyorlar. Kaldırılması için mücadele ederdiniz onlarda aynısını yapıyorlar.
Birde Dersin içeriği var. içeriğinde İslam dini ile ilgili pekde öğretici bir bilgi yok. Dersde İslam Bilgisi dersi değil Din Kültürü dersi yarın hükümet değişikliğinde Din Kültürü dersi adı altında farklı dinler bizlere empoze edilmeye çalışılamaz mı? O zaman ne diyeceğiz. Bu dersde İslam dışında farklı bir din öğretilemez mi diyeceğiz.
İntifada
10-14-2010, 23:13
Kaldırılmalı, kendinizi Hristiyan lık ağırlıklı din kültürü dersinin olduğu bir ülkede düşünün ne yapardınız. Derse girmezdiniz onlarda aynısını yapıyorlar. Kaldırılması için mücadele ederdiniz onlarda aynısını yapıyorlar.
Birde Dersin içeriği var. içeriğinde İslam dini ile ilgili pekde öğretici bir bilgi yok. Dersde İslam Bilgisi dersi değil Din Kültürü dersi yarın hükümet değişikliğinde Din Kültürü dersi adı altında farklı dinler bizlere empoze edilmeye çalışılamaz mı? O zaman ne diyeceğiz. Bu dersde İslam dışında farklı bir din öğretilemez mi diyeceğiz.
gayrmüslimler okula dilekçe vererek dersten muaf olabiliyor...
peki dinleri hakkinda egitimi nasil aliyorar?
Muafiyeti ilk senden duyuyorum. Muafiyet hakkı verilmesi seçmeli dersten farklılığı yok anlamına gelir ki o zaman bu konunun tartışılması saçma olur.Mahkemelerin bu konuda kararları var kaldıracaksın diye. Kaldı ki gayrimüslimlere muafiyet hakkı verilmesi tezat bir durum ortaya çıkarır ki Din dersinin İslam ı işlediği gibi bir durum ortaya çıkar ve Türkiye gibi Laiklik e çok hassas kesimlerin olduğu bir ülkede tartışma konusu olurdu.Hatırlarsanız Hükümetin Din dersini savunmada derste din eğitiminin verilmediği sadece Dini kültür ve ahlak eğitiminin verildiği yönünde savunması vardır.
İntifada
10-14-2010, 23:33
Muafiyeti ilk senden duyuyorum. Muafiyet hakkı verilmesi seçmeli dersten farklılığı yok anlamına gelir ki o zaman bu konunun tartışılması saçma olur.Mahkemelerin bu konuda kararları var kaldıracaksın diye. Kaldı ki gayrimüslimlere muafiyet hakkı verilmesi tezat bir durum ortaya çıkarır ki Din dersinin İslam ı işlediği gibi bir durum ortaya çıkar ve Türkiye gibi Laiklik e çok hassas kesimlerin olduğu bir ülkede tartışma konusu olurdu.Hatırlarsanız Hükümetin Din dersini savunmada derste din eğitiminin verilmediği sadece Dini kültür ve ahlak eğitiminin verildiği yönünde savunması vardır.
ben müslüman bir insanım ve okulda çocuğuma din kültürü dersi verilmesini istiyorum...islamla ilgili bir kelime dahi öğretseler kardır...
ben nasıl istiyorsam gayrimüslimde istemiyor olabilir çocuğunu muaf bırakıyor onada saygı duyarım...
nerede tezat...
İntifada
10-14-2010, 23:34
peki dinleri hakkinda egitimi nasil aliyorar?
oda beni bağlamaz ne yazık ki...
vakıfları,dernekleri,kiliseleri var gidip öğrensinler...
Kendi ülkemdeki müslümanlara dini eğitimi tam anlamıyla verdikte birde gayrimüslimimi düşüneceğim...
Kendi ülkemdeki müslümanlara dini eğitimi tam anlamıyla verdikte birde gayrimüslimimi düşüneceğim...
Başka söze gerek yok
tezat olmasi surada laik bir sistemde din egitimini zorla vermek tezattir.. bakiniz hosuma gider, gitmez ayri bir noktadir ama laik bir sistemde ne diyanet isleri baskanligi our ne zorunlu din egitimi..
kaldiki zorunlu din egitimi 82 anayasasinin bir nevi toplumun gazini almak amaciyla baslattigi bir uygulamadir..
haftada bir bilemeden iki saat olan din dersleri yerine bireyin bütün dini egitimini karsilayacak sekilde bir ders olsa daha evla olur diye düsünüyorum..
mesela arapca, fikih, hadis, akaid, hitabet, siyet gibi dini bilimleri iceren ve uzman egitimciler tarafindan verilecek egitim hem bireyin dini ihtiyaclarini tam anllamiyla karsilar hemde egitim devlet denetiminde yapilir!
bak iste bu ayrimcilikdir.. devlet asla vatandas arasi bir ayrim yapamaz bir kisi irkindan, dininden, dilinden dolayi ayrima ugramamalidir..
o kisinin egitimini devlet düsünmelidir bir kiside olsa devlet o bireyin egitim ihtiyacini karsilamalidir..
bana dokunmayan bin yasasin mantigi asla bize yakisan bir tutum degildir söyle bir osmanli tarihine bakalim osmanli gayrimüslimlerin dini ihtiyaclarini nasil karsiladi biraz arastiralim..
eger siz dini egitimi kiliselere birakirsaniz misyonerler artar sonrada bina aldi kilise diye yakinir, dururuz!
İntifada
10-14-2010, 23:42
tezat olmasi surada laik bir sistemde din egitimini zorla vermek tezattir.. bakiniz hosuma gider, gitmez ayri bir noktadir ama laik bir sistemde ne diyanet isleri baskanligi our ne zorunlu din egitimi..
kaldiki zorunlu din egitimi 82 anayasasinin bir nevi toplumun gazini almak amaciyla baslattigi bir uygulamadir..
haftada bir bilemeden iki saat olan din dersleri yerine bireyin bütün dini egitimini karsilayacak sekilde bir ders olsa daha evla olur diye düsünüyorum..
mesela arapca, fikih, hadis, akaid, hitabet, siyet gibi dini bilimleri iceren ve uzman egitimciler tarafindan verilecek egitim hem bireyin dini ihtiyaclarini tam anllamiyla karsilar hemde egitim devlet denetiminde yapilir!
sistemin laik olması beni bağlamadığı için din kültürü dersinde bir yanlışlık görmüyorum...
senin dediğin sistem son derece güzel muhteşem olur ama olmuyor diye eldekinide kaybettirmemiz hoş olmaz...
lisede muhteşem bir din kültürü hocam vardı cesur bir adamdı müfredat dahilinde 5-10 dakika ders işler geri kalanında sorularımızı cevaplardı...Ben hiç bir sıkınıtısını görmedim aksine son derece faydalandım...
İntifada
10-14-2010, 23:44
bak iste bu ayrimcilikdir.. devlet asla vatandas arasi bir ayrim yapamaz bir kisi irkindan, dininden, dilinden dolayi ayrima ugramamalidir..
o kisinin egitimini devlet düsünmelidir bir kiside olsa devlet o bireyin egitim ihtiyacini karsilamalidir..
bana dokunmayan bin yasasin mantigi asla bize yakisan bir tutum degildir söyle bir osmanli tarihine bakalim osmanli gayrimüslimlerin dini ihtiyaclarini nasil karsiladi biraz arastiralim..
eger siz dini egitimi kiliselere birakirsaniz misyonerler artar sonrada bina aldi kilise diye yakinir, dururuz!
e iyi o zaman devlet uygulasın sistemi...benim din dersimden ne istiyorsunuz...
gayrimüslim alamıyor eğitim diye müslümandamı almasın onumu demek istiyorsunuz...
sistemin laik olması beni bağlamadığı için din kültürü dersinde bir yanlışlık görmüyorum...
senin dediğin sistem son derece güzel muhteşem olur ama olmuyor diye eldekinide kaybettirmemiz hoş olmaz...
lisede muhteşem bir din kültürü hocam vardı cesur bir adamdı müfredat dahilinde 5-10 dakika ders işler geri kalanında sorularımızı cevaplardı...Ben hiç bir sıkınıtısını görmedim aksine son derece faydalandım...
herkes senin kadar nasipli olamliyor yani herkese öyle hoca denk gelemiyor.. biz ne hocalar gördük ki din dersinden börtü, böcekden bahsediyor! zaten müfredatta öyle buyurmuyor mu ;)..
ben secmeli ders olmasindan yanayim he diyorsan secmeli olursa ragbet görmez diye buda yanlis bir tesbittir hangi aile(asiri aleviler) cocugunu din egitimden muaf tutmayi isterki..
mesela benim esim islam dersi ögretmeni ve ögrencilerinin aileleri arasinda dinle, diyanetle alakasi olmayan, kiblenin neresi olmadigini bilen cok sayida insan var ama buna ragmen cocugunun dini egitim almasi noktasina egiliyorar "ben ögrenemedim, cocugum ögrensin" mantigini güdüyorlar!
e iyi o zaman devlet uygulasın sistemi...benim din dersimden ne istiyorsunuz...
gayrimüslim alamıyor eğitim diye müslümandamı almasın onumu demek istiyorsunuz...
ben türkce yazdigimi saniyordum :)..
ben dini egitim verilmesin mi diyorum ben diyorum ki dini egitim verilmeli hemde 1-2 saat degil haftada 4-5 saat hemde bir senede islamin 5 sartini ancak ögreten türden degil, dinimizi tamamen anlatan türden..
bu egitimde uzman egitimciler tarafindan verimeli yani liseyi bitiren bir genc dinimizi tam anlamiyla ögrenmis olacakdir ki buna aileden alacagi, yurt ve kurslarda alacagi takviyeyide katarsak cok ala..
ancak zorunlu olan hersey itici gelir, onu bir eziyet olarak algilar mesela biz hep neyi elestiriyoruz nasill oluyorda atatürkü ellestirme yasagi olur neden bu zorunluluk var simdi orada öyle derken burada isimize geliyor diye böyle demek tezat degil midir?
huyum kurusun her türlü yasaga, zorunluluga karsiyimdir tabiki toplumun gereksinimleri, ahlaki sartlari ve yapisida gözetilmelidir..
simdi birisi ciksa ne yasakci bir ülkesiniz escinselere özgürlük dese buna karsi cikarim cünkü bu talep özgürlük talebi degildir yani özgürlük anlayisini güderken sinirsiz bütün tabulari yikan özgürlügü savunmuyor aksine benim özgürlügüm, baskasini özgürlügünü rahatsiz ettigi an bitmistir tezini savunuyorum!
bu hosgoru yedirdi beni...
buyrun kimliklerden de islam ibaresini kaldiralim...
bu ulkenin dini islamdir...
elbet ki okullar da din dersi verilecektir...
adamlar daha Allah'ini kitabini peygamberini bilmiyor...
İntifada
10-14-2010, 23:56
herkes senin kadar nasipli olamliyor yani herkese öyle hoca denk gelemiyor.. biz ne hocalar gördük ki din dersinden börtü, böcekden bahsediyor! zaten müfredatta öyle buyurmuyor mu ;)..
ben secmeli ders olmasindan yanayim he diyorsan secmeli olursa ragbet görmez diye buda yanlis bir tesbittir hangi aile(asiri aleviler) cocugunu din egitimden muaf tutmayi isterki..
mesela benim esim islam dersi ögretmeni ve ögrencilerinin aileleri arasinda dinle, diyanetle alakasi olmayan, kiblenin neresi olmadigini bilen cok sayida insan var ama buna ragmen cocugunun dini egitim almasi noktasina egiliyorar "ben ögrenemedim, cocugum ögrensin" mantigini güdüyorlar!
e işte konuya ilk yazdığım mesaj ortada...
müfredat düzeltilsin hocalar biraz cesaretlensin no problem..
ben niye rağbet görmesin diyeyim benim demek istediğim müslüman bir ülkede neden din kültürü dersi seçmeli olsun...
e işte konuya ilk yazdığım mesaj ortada...
müfredat düzeltilsin hocalar biraz cesaretlensin no problem..
ben niye rağbet görmesin diyeyim benim demek istediğim müslüman bir ülkede neden din kültürü dersi seçmeli olsun...
hocam yine basa dönüyoruz :).. ülkemizin yüzde bilmem kaci müslüman ama ülkemizin resmi bir dini yoktur :)..
peki söyle diyeyim benim yasadigim ülkede hristiyanlar cogunlukta ve din dersleri secmeli ki bu bütün avrupa ülkeerinde gecerli..
gerci onlarla söyle bir nüans farkimiz var onlar asimile olmus bir dinin egitimini vermekte zorlaniyor yani inandiriciklarini kaybediyorlar ki o yüzden halkin yüzde 30 u kendini "ateist" olarak tanimliyor..
bakiniz secmeli demek hic verilmeyecek anlamina gelmiyor ki Allah askina zorla verilen hangi egitim basariya ulasmistir bana bir örnek verin!..
Asi_isyankar
10-15-2010, 00:01
Aleviler için kaldırılmalıdır...
Aleviler için kaldırılmalıdır...
buda bir ayrimcilikdir!.. eger bir kural uygalaniyorsa ya herkes icin uygulayacaksin yada hic uygulamayacaksin..
tamam aleviler genede esmer olur, kaslari karadir ama böyle onlar icin pozitif bir ayrimcilik! neden yapilmalidir ki..
İntifada
10-15-2010, 00:05
ben türkce yazdigimi saniyordum :)..
ben dini egitim verilmesin mi diyorum ben diyorum ki dini egitim verilmeli hemde 1-2 saat degil haftada 4-5 saat hemde bir senede islamin 5 sartini ancak ögreten türden degil, dinimizi tamamen anlatan türden..
bu egitimde uzman egitimciler tarafindan verimeli yani liseyi bitiren bir genc dinimizi tam anlamiyla ögrenmis olacakdir ki buna aileden alacagi, yurt ve kurslarda alacagi takviyeyide katarsak cok ala..
ancak zorunlu olan hersey itici gelir, onu bir eziyet olarak algilar mesela biz hep neyi elestiriyoruz nasill oluyorda atatürkü ellestirme yasagi olur neden bu zorunluluk var simdi orada öyle derken burada isimize geliyor diye böyle demek tezat degil midir?
huyum kurusun her türlü yasaga, zorunluluga karsiyimdir tabiki toplumun gereksinimleri, ahlaki sartlari ve yapisida gözetilmelidir..
simdi birisi ciksa ne yasakci bir ülkesiniz escinselere özgürlük dese buna karsi cikarim cünkü bu talep özgürlük talebi degildir yani özgürlük anlayisini güderken sinirsiz bütün tabulari yikan özgürlügü savunmuyor aksine benim özgürlügüm, baskasini özgürlügünü rahatsiz ettigi an bitmistir tezini savunuyorum!
devlet daha demokratik bir hale gelse hocalarda cesaretlenecektir...
hocalarda korkuyor nasıl korkmasın ben bağcılar lisesinde okudum 4 sene önce lisede mescidimiz var diye memleket karıştı...
bir semt ötemizde bakırköyde ermeni lisesi var hemde kiliseyle yanyana bir şikayet duyuldumu hiç...
ben elhamdülillah hiç kıvıran eviren çeviren bir din hocasıyla karşılaşmadım...benim gibi bir çok insan vardır eminimki...
din kültürüne girmek die bir zorunluluk yok diyorum bende sana nerede zorlama...alevi,gayrimüslim ve ateistler bu dersten ilkokuldan itibaren muaf olabiliyor...
Burası Türkiye. Halkın büyük bir kısmı müslüman. Din dersinde insanları zorla müslüman mı yapıyorlar? Hayır. İsteyen bu ders sayesinde inancını pekiştirir, isteyen de yaşadığı topraklara yani Türkiye'ye hakim bir din olan islamı öğrenir.
Öğrenmekten kimseye zarar gelmez. Belki konuya eşitlik, özgürlük boyutundan bakarsanız, din dersinin kaldırılması mantıklı görünebilir. Fakat her konuda eşitlik, adalet olmaz. Bugün din dersini zorunlu olmaktan çıkartırız. Yarın camii yanına kilise, havra, cem evleri yaparız. Daha sonra başka din ve inançların da bayramlarını tanımaya başlarız. Sonra? Sonrası yok. Bu işin sonu yok. Ezan sesinden rahatısız olanlar bile çıkar.
Tam demokrsiyi, tam adaleti biz sağlayamayız. İnsan zaten gerçek adaleti istese de sağlayamaz. Bir baba öz evlatlarına bile farklı davranabiliyor. Gerçek adaleti isteyenler ahireti beklesin.
bu konuya girmisken benim elestirmek istedigim bir kac nokta daha var..
mesela nüfus kagitlarindaki islam ibaresi adam müslüman degil islam yaziyor gerci o degistirilecekdi bilmiyorum son durum nedir..
birde en komigime giden durum türk vatandasligina gecen birinin zorunlu türk ismi almasi :) adama gökcek, mert, cavit ismi veriyoruz..
hic unutmam elvani tanimiyorum yaris izliyorum spiker evet atletimiz elvan arayi aciyor, aciyor diyor bakiyorum önde siyahi birisi kosuyor ne alaka diyorum tabiki jeton sonra düsüyor :)
Zorunlu din dersinin kaldırılmasını isteyenleren hemen hemöen hepsi alevilerdir ve günümüz alevileri azda olsa verilen din kültürü dersinde çocuklarının bazı gerçekleri öğrenerek kafalarının karışmasını istemedikleri için bu dersin kaldırlmasını istemektedirler. Aslında bunları isteyen aileler değil o dede dedikleri büyükleri...
Alevilerin gerçek müslümanlığı öğrenerek doğru yola dönmelerinden ve bu vesile ilede rant kapılarının kapanmasından korktukları için böyle bir girişimde bulunduklarını düşünüyorum...
Bu yüzdende kesinlikle zorunlu din dersi uygulanmalı...
Alevi ağırlıklı bir lisede okudum ve hiçbir alevi öğrenci din dersinden rahatsız değildi. O yüzden zorunlu eğitimle ne öğretebilirizin bir ehemmiyeti kalmıyor....
Mehmet Ufuk
10-15-2010, 00:24
Bugün din dersini zorunlu olmaktan çıkartırız. Yarın camii yanına kilise, havra, cem evleri yaparız. Daha sonra başka din ve inançların da bayramlarını tanımaya başlarız. Sonra? Sonrası yok. Bu işin sonu yok. Ezan sesinden rahatısız olanlar bile çıkar.
Sayın Yöneticimiz, siz tarihle yakinen alakadar olduğunuzu beyan etmiş ve edebiyatçı olduğunuzu da zikreylemişsiniz... Din dersini zorunlu olmaktan çıkartıp, seçmeli hale getirmekti murad olan... Siz, bu ülkenin seçmeli derslere olan teveccühünden mi imtina edersiniz, yoksa seçimlerinden mi ürkersiniz? Dersin önünden zorunlusunu kaldırmak, peşinden kilise açmak, havraya haham yetiştirmek, cadılar bayramında süpürgeye binmek anlamına mı gelir?
Tarih diyoruz ya, Fatih Ermeni ve Rumlara patriklik izni verirken, Sinan Paşa süryanilere -Padişah fermanı le (Bu ferman Topkapı Sarayı'nda Bağdat köşkündedndir. Ve geçen sisizn iddia ettiğiniz gibi ülke ismi Türkiye değil, Develet-i âliye olarak yazılmış, unvan devlet-i ebd müddet denilmiştir)- özerklik tanırken, Barbaros İspanyol azınlıklara dini ders serbestisi getirirken, Ahmet Cevdet 65 yıldır asker vermekten kaçınan Sırpaları incille allayıp asker alırken bu söylediklerinizin hiç birisi gerçekleşmedi...
Büyük ilşler, küçük hesaplar güderek yapılamaz....
Sayın Yöneticimiz, siz tarihle yakinen alakadar olduğunuzu beyan etmiş ve edebiyatçı olduğunuzu da zikreylemişsiniz... Din dersini zorunlu olmaktan çıkartıp, seçmeli hale getirmekti murad olan... Siz, bu ülkenin seçmeli derslere olan teveccühünden mi imtina edersiniz, yoksa seçimlerinden mi ürkersiniz? Dersin önünden zorunlusunu kaldırmak, peşinden kilise açmak, havraya haham yetiştirmek, cadılar bayramında süpürgeye binmek anlamına mı gelir?
Tarih diyoruz ya, Fatih Ermeni ve Rumlara patriklik izni verirken, Sinan Paşa süryanilere -Padişah fermanı le (Bu ferman Topkapı Sarayı'nda Bağdat köşkündedndir. Ve geçen sisizn iddia ettiğiniz gibi ülke ismi Türkiye değil, Develet-i âliye olarak yazılmış, unvan devlet-i ebd müddet denilmiştir)- özerklik tanırken, Barbaros İspanyol azınlıklara dini ders serbestisi getirirken, Ahmet Cevdet 65 yıldır asker vermekten kaçınan Sırpaları incille allayıp asker alırken bu söylediklerinizin hiç birisi gerçekleşmedi...
üstadim ufkumuzu genisletiyorsun.. yorumlarini istiyakla okuyorum ;)
Din kültürü(!) adı altında bu kitapta Hristyanlık ve Yahudilik Dini dayatılmış Müslümana o ne olacak peki..?
Kitap kimin kitabı belli değil ki Sihizm Dini hakkın da bile bilgi veriyor...
Bırak Hristyanı Sihler yaşasa bu ülke de bu kitaptan gocunmaz :)
Bu kitap Din kitabı da değil yeryüzün de bilinen bütün Dinler hakkın da bilgi veren bir mini Ansiklopedi kitabı gibi...
Şimdi bende bağırayım mı burdan ben bu karman,çorman çorba misali kitabı ilerde çocuklarımın okuyupta kafasın'ın sulanmasını istemiyorum diye...
Din dersi sınavın da bana Konfüçyüsün Dinin'in bilmem neyi soruluyor sahi biz niye buna karşı çıkmıyoruz da Hristyan'ın derdine düşüyoruz...
Bir defa kültür toplumlara,insanlara dayalı bir kavramdır Din ise vahye dayalı Din kültürü neyin nesi..?
depare üstadim din kültürünün devami var "ahlak bilgisi"... ben ihl mezunu oldugum icin liselerdeki müfradati tam olarak bilmem ama hep merak etmisimdir hangi ahlak bilgisini veriyorlar!
ahlak birazda göreceli kavram degil midir neye ve kime göre ahlak yok toplumsal ahlaktan bahsediyorsak bu konuda muallak kimine göre normal olan, kimine göre ahlaksizlik olabiliyor..
kimi icki icmeyi norma karsilarken, kimisi ahlaksizlik olarak görüyor yada tam tersi kimisi basörtülü olarak okumayi inancinin göregi olarak görürken, kimisi gericilik görüyor!..
Mehmet Ufuk
10-15-2010, 01:46
Dostlar, iş aslında şudur... Doğru taşı oynamak... Bizim önümüze sürekli getirilen Kıbrıs, Ermeni meselesi, ekümeniklik gibi iddiaları savuşturabilceğimiz argümanlardır bu hadise... İslam dinin menşei zaten zorlama lafzını lugatlerden silmiştir...
Mesela; bu yapılırken, neden ülkenin dini İslamdır ibaresi, devlet tanımına eklenmesin? Sizce de hadise böyle ceryan ederse ve dini İslam olan bir ülkede, din eğitimi bakımından zorla olmadığı görülürse, İslamı terörizimle bağdaştıranların suratına çarpılacak bir materyal tesisi onumaz mı?
AB müktesabatı da bu şekilde sağlanırsa, bugün ırkçılın en âlasını yapan Hollanda, Belçika, Almanya gibi ülkelerle farkımızı dünya kamuoyuna sunmuş olmazmıyız?
Tüm İslam âlemine asırlarca öncülük etmiş bu millet, yeni kimliği ve yaptığı hamle ile Müslümana olan çirkin bakışı bertaraf etmez mi?
Arkadaşlar, bu ülkede kur'an kursları sansürlendiğinde, biz yurtta kalırken asansör kabinine kur'anı kerim saklıyorduk? O zaman işte zorlama vardı... Peki bu bizlrin, inancını mı zayıflattı? Bilakis, daha da körükledi...
Asi_isyankar
10-15-2010, 11:49
buda bir ayrimcilikdir!.. eger bir kural uygalaniyorsa ya herkes icin uygulayacaksin yada hic uygulamayacaksin..
tamam aleviler genede esmer olur, kaslari karadir ama böyle onlar icin pozitif bir ayrimcilik! neden yapilmalidir ki..
İstemiyorlarla bunu onlara dayatamazsınız.
Dinde dayatma yoktur.
Aksi durumda bu sorun böyle çözülmez.
Menderesay
10-15-2010, 12:03
Din kültürü ve AHLAK bilgisi
Ahlak bilgisi tabi ki kaldırılamaz.
Ayrıca Din Kültürü yazıyor ya
Din Kültürü dersinde alevilikde var...
Menderesay
10-15-2010, 12:03
Din kültürü ve AHLAK bilgisi
Ahlak bilgisi tabi ki kaldırılamaz.
Ayrıca Din Kültürü yazıyor ya
Din Kültürü dersinde alevilikde var...
depare üstadim din kültürünün devami var "ahlak bilgisi"... ben ihl mezunu oldugum icin liselerdeki müfradati tam olarak bilmem ama hep merak etmisimdir hangi ahlak bilgisini veriyorlar!
ahlak birazda göreceli kavram degil midir neye ve kime göre ahlak yok toplumsal ahlaktan bahsediyorsak bu konuda muallak kimine göre normal olan, kimine göre ahlaksizlik olabiliyor..
kimi icki icmeyi norma karsilarken, kimisi ahlaksizlik olarak görüyor yada tam tersi kimisi basörtülü olarak okumayi inancinin göregi olarak görürken, kimisi gericilik görüyor!..
Devlete vergi borcunu vermenin üstün bir ahlak değeri olduğundan bahsediyor hocam :)
Sonra Atatürkün ahlakla alakalı sözlerini veriyor azıcık ucundan da İslam Dinin'in ön gördüğü ahlaka dokunma yapıyor ama azıcık :)
iyidi
Hüdaverdi
10-15-2010, 20:05
Ne kadar çok kaldırılsın diyen varmış hayret ettim.
chp forumu sanki burası ;D
Beylerbeyi
10-15-2010, 20:10
Ne kadar çok kaldırılsın diyen varmış hayret ettim.
chp forumu sanki burası ;D
entel dantel insanlar onlar, incitme onları memedim :)
aradan birkaç gün geçti ama ben hala seçenekleri görünce gülüyorum yav ;D
Hüdaverdi
10-15-2010, 20:23
Hacım 'oda ne' derken belki hangi dinden söz edildiği sorusu olarak söylenmek istenmiş olabilir ne dersin ;D
Kfalar trilyon ben bile fark etmedim tek sen ettin forumda :w:
Okul saatleri içindeezan okunmasın,öğrencinin aklı ya namaza gider ya da dikkati dağılır,hatta o an sınav varsa tüm dengesi alt üst olur (!) ;D
Acep anket eçsam mı bunla ilgili ???
Merak eden olursa "O da ne" şıkkına ben oy verdim çünkü ortada Din dersi falan yok Dinler dersi var :)
Merak eden olursa "O da ne" şıkkına ben oy verdim çünkü ortada Din dersi falan yok Dinler dersi var :)
Geçen gün bir din kültürü hocasıyla muhabet ettim. Öğrencilerine cenaze namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? diye sormuş. Cevap alamayınca bir öğrenciyi cenaze niyetine sıraya yatırmış. Bir öğrenciye "sen imamsın" demiş. Diğer öğrencileri de cemaat edip cenaze namazı kıldırtmış.
Şimdi sadece bu örnekle bile yola çıkacak olursak, bu derslerin dinle alakalı olmadığını söylemek doğru olur mu?
Dinler dersi diyebilmemiz için namaz gibi kilisede ayinin nasıl yapılacağı da anlatılmalı. Veya incilden bahsedilirken "bozulmuş" denmemeli. Okullarımızda işlenen din dersi bu şekilde midir?
Din derslerinde kaçmasa millet zaten az çok ne işlendiğini görürdü yada o an dinlemedikleri için türlü hayallere dalanlarda oldukca çoktur. Madem din dersinin içi boş neden doldurulmasından yana değilsiniz de kaldırılmasından yanasınız bu çelişkiyide anlamadım..
Geçen gün bir din kültürü hocasıyla muhabet ettim. Öğrencilerine cenaze namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? diye sormuş. Cevap alamayınca bir öğrenciyi cenaze niyetine sıraya yatırmış. Bir öğrenciye "sen imamsın" demiş. Diğer öğrencileri de cemaat edip cenaze namazı kıldırtmış.
Şimdi sadece bu örnekle bile yola çıkacak olursak, bu derslerin dinle alakalı olmadığını söylemek doğru olur mu?
Dinler dersi diyebilmemiz için namaz gibi kilisede ayinin nasıl yapılacağı da anlatılmalı. Veya incilden bahsedilirken "bozulmuş" denmemeli. Okullarımızda işlenen din dersi bu şekilde midir?Katılıyorum size..
Dinler dersi diyebilmemiz için namaz gibi kilisede ayinin nasıl yapılacağı da anlatılmalı. Veya incilden bahsedilirken "bozulmuş" denmemeli. Okullarımızda işlenen din dersi bu şekilde midir?
Dinler dersi dememde ki kasıt her Dinle ilgili küçük bilgiler içermesidir..
Yoksa bu dersin Din eğitimi vermekten çok uzak olduğunu bende biliyorum...
Namazın nesinden ne kadar bahsediyor ki..? Ne namazı ne de kilise ayinini anlatacak kadar kapsamlı bir kitaptan söz etmiyoruz zaten 90 sayfalık bir çocuk romanı tadında ki kitaptan bahsediyoruz yarısı da resim :)
Dinler dersi dememde ki kasıt her Dinle ilgili küçük bilgiler içermesidir..
Yoksa bu dersin Din eğitimi vermekten çok uzak olduğunu bende biliyorum...
Namazın nesinden ne kadar bahsediyor ki..? Ne namazı ne de kilise ayinini anlatacak kadar kapsamlı bir kitaptan söz etmiyoruz zaten 90 sayfalık bir çocuk romanı tadında ki kitaptan bahsediyoruz yarısı da resim :)
Dİn kültürü dersinin çok yetersiz olduğu muhakkak. Zaten son dönemde haftalık ders saati de 2'den 1'e düşürüldü. Haftada 40 dk.'lık bir dersle ne öğretilebilir?
akgurbetci
10-16-2010, 08:12
Kaldirilmamali.
Avusturyada da Islam dersi görebiliyor isteyen ögrenciler. Hristiyanlarin ki zorunluydu. Gitmek istemeyenler taa Direktöre kadar gidip dilekce vermek zorundaydilar. Kimsede direktörün ayagina gitmek istemdigi icin haliyle tüm gavurlar din dersine katiliyordu.
Bende islama gidiyordum. Ilk okul orta okul lise ve her sene daha az ögrenci katiliyordu Islam dersine. Haftada bir kez bir saatligine olsa dahi bize bu ülkede bile o sans taniniyordu- Bundan yararlanmamak ahmaklik olacakti.
Ama ne yazik ki en son gittigim okulda nerdeyse %40 %50 müslüman olmasina ragmen Islam dersine cok cok az ögrenci katiliyordu. Ki zaten o %40nin tam anlamiyla ne kadari sadece sözde degil de ruhen ve kalben müslümandi onu Allah bilir.
Simdi gavur ülkelerinde bile egitimciler dinimi bana ögretmeye hazirken neden türkiyede bu böyle olmasin? Elbette türkiyede de herkes müslüman degil. Ama ona görede o ögrenciler icin kendi dinlerinde ders verilebilir sayet o istek varsa eger.
Ama din dersini hakkiyla yerine getirebilecek egitimcilere gerek var. Din dersinde sadece üstten üstten konular isleniyor olsa dahi hic yoktan iyidir. Bence.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.