![]() |
#1 |
![]() [left][i][font=Times New Roman][size=20pt]"BENLİĞİMİ UZAK EYLEDİM!"
Hallac-ı Mansur "Ene'l-Hak!... Ene'l-Hak!... Ene'l-Hak (Ben Hakkım!) diye diye inledi. Halk ikiye bölündü.Bir kısmı zahire göre hükmetti, Hallac-ı Mansur'un inkar ettiğini ve sözüyle dinden çıktığını ileri sürdü.Bir kısmı da Hallac-ı Mansur'un sözüyle benliğini reddettiğini ve Hakkı dilediğini savundu. Hallac-ı Mansur mahkemeye çıkarıldı, hapse atıldı, kendisine işkence edildi. "Ene'l-Hak deme! Hüve'l-Hak (Hak O'dur!) de!" dediler. Hallac biizm için de "Hak O'dur!" dedi. İbn-i Ata haber gönderdi: "Özür dile ki zindandan çıkarsınlar!" Hallac, "Ben ne dedim ki özür dileyim? Ben Halık'ı bırakıp halka yalvarmam!" dedi.Bir yandan da "Ene'l-Hak Ene'l-Hak" diye feryat ediyordu. Bağdat uleması Hallac'ın katledilmesi için fetva verdi.Nihayet fetva gelince Hallac idam edildi. Şiblî Hallac-ı Mansur'u rüyasında gördü ve sordu: "Sana azap eden ve seni asan halka karşı Cenab-ı Hak nasıl muamele eyledi?" Hallac: "Benim hakkımda halk ikiye bölünmüştü.Bİr kısmı benim halimi bilirdi.Bana şefkat ederdi.Bir kısmı da benim halimi bilmezdi.Şeriatı muhafaza ve Cenab-ı Hakk'ın emrini yerine getirmek için bana azap ederdi.Cenab-ı Hak her iki bölüğe de rahmet eyledi.Çünkü her ikisi de masumdu!" Bir derviş rüyada gördü ki, şeytan Hallac-ı Mansur'u görünce şaşırdı ve şöyle dedi: "Sen 'Ene'l-Hak' (Ben Hakkım!) dedin.Ben 'Ene'l Hayr'(Ben hayırlıyım!) dedim.Sana rahmet olundu, bana lanet edildi.Bunun hikmeti nedir?" Hallac-ı Mansur şu cevabı verdi: "Sen enaniyetine güvendin ve benlik eyledin.Ben ise enaniyetimi inkar ettim, benliğimi kendimden uzak eyledim.Benliğimi Hak'ta gördüm." Süleyman Kösmene
![]() |
|
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Benim dini düşüncelerimin şekillenmesinde çok etkili olan bir olay. Paylaştığın için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. +
|
|
![]() |
![]() |