Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Siyasi Değerlendirme (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=128)
-   -   Şaka Gibi Ama Gerçek; "Hacı"ya "Hacı" demek yasak! (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=157243)

İntifada 11-18-2011 02:04

şimdi hacı,bey mertebe gösteriyor diye yasakta...
atatürk soyadınında aynı şekilde yasaklanması gerekmiyormuymuş bu mantıkla ?
çünkü bildiğin türkün atası demek...

Eşref 11-18-2011 02:11

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 970294)
şimdi hacı,bey mertebe gösteriyor diye yasakta...
atatürk soyadınında aynı şekilde yasaklanması gerekmiyormuymuş bu mantıkla ?
çünkü bildiğin türkün atası demek...

Eğer insanların soyadları mertebe bildiriyorsa Kemal Derviş, Türk'ün atasından çok daha değerli bir mertebedir.

Bu arada aklıma gelmişken söylemek istiyorum. Atatürk'ün en sık kullandığı sözlerden bir tanesi de "Efendiler" kelimesidir. Demek ki suç işliyormuş(!)

İntifada 11-18-2011 02:13

ben onu bilmem hacı :)
efendi efendi yorumumu yaparım

BeldeiTAYYIBe 11-18-2011 19:08

Alıntı:

Eşref Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 970291)
Bey, efendi gibi kelimeler sadece saygı değil mertebe bildirir. Eskiden senden daha üst mertebede olan zengin veya yönetici kişilere bey, efendi denirdi. Günümüzde ise bu sıfatlar genellikle anlam değişmesine uğramış. Artık bey kelimesi bay ile aynı anlamda. Efendi kelimesi ise eski anlamının tam aksine alt mertebede olan kişiler için söyleniyor.

Fakat bay-bayan kelimeleri, hiçbir zaman mertebe ifade etmemiştir. Ayrıca bu kelimeler Türkçe kelimelerdir. Efendi kelimesi gibi Rumca değildir.

Hacıya hacı demenin yasal olarak hiçbir sorunu yok. Paşaya paşa demek de sorun değil. Fakat kanun karşısında herkes eşittir Eğer sen bir paşayla sorun yaşayıp mahkemeye çıkarsan, hakim sana isminle, askere de "Paşam" diye hitap edemez. Sebebi bu kanundur.

Biz neden ısrarla bu kanunu sivil hayata yorumluyoruz? Objektif bir gözle lütfen tekrar okuyun şunu;

Madde 1- Ağa, Hacı, Hafız, Hoca, Molla, Efendi, Bey, Beyefendi, Paşa, Hanım, Hanımefendi ve Hazretleri gibi lakap ve ünvanlar kaldırılmıştır. Erkek ve kadın vatandaşlar, kanunun karşısında ve resmi belgelerde yalnız adlariyle anılırlar.

Kırmızıyla işaretlediğim kelimeden eğer "yolda gördüğüm hacıya hacı diyemem" anlamı çıkartabiliyorsanız, zaten oturup boşuna konuşuyoruz demektir.

Aydinlatici oldu...tesekkür ederim.
Bu sekliyle ...yani bu kapsamda oldugunu acikcasi vesilenizle ögrenmis oldum. Eger dediginiz sekliyle uygulanmissa pek birsey diyemem.

Fakat M. Kemal'in cevresindekilerin yagci oldugu gercegini degistirmez...

Birde...efendi diye biz büyüklere hitab ederiz...
mertebece alttakilere kullaniliyor artik demeniz bana garip geldi...en azindan cevremde böyle bir tecrübe edinmedim.

_Ednâ_ 11-20-2011 15:37

farketmez biz 'hacı' gibi değerli bir lakabı dahi argo yapmayı başarabilen bir toplumuz :) yasaklanması dokunmaz bize :)

hepsi bir yana yukarıdada açıklandığı üzere o anayasa maddesindeki kasıt, resmi belgelerde lakapla anılmanın yasak olması ki o günün şartlarında bilindiği üzere insanlar lakaplarla tanınıyordu,
yoksa bırakın hacı hoca gibi değerli sıfatları, çok fazla absürd lakaplar günümüzde gayet kullanılıyor ...

xhidayet 11-21-2011 15:46

"Dayı" mı dicez..Kafayı yemiş bunlar ?!..:(

All times are GMT +3. The time now is 20:19.