Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Ekonomi (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=261)
-   -   Türkiye 9 yılda 212 milyar TL borçlandı (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=159062)

nihani 01-22-2012 11:53

Harbiden hee,bu cari açı olayı nedir peki.İhracat günden güne artıyor ama cari açık da sanki doğru orantılıymış gibi artıyor.Ve ben bu söylemi Doğan medyasının her karalama programında en az bir kere duyuyorum.Uzmanını bulmuşken öğrenelim:)

Garibüzzaman 01-22-2012 14:02

http://www.uzmantv.com/cari-acik-nedir

Yukarıda verdiğim linkte cari açık tanımını hangi alanları kapsadığı anlatılmaktadır.

Doğan medyasının neşir edilen programları karalama olarak nitelendirmek yanlıştır. Doğru olan bir tepki ve tenkiti dile getirmektedir.

Diğer yayın programlarının bu konuda vatandaşı bilgilendirecek, bütçedeki vehameti ortaya dökebilecek bir program neşir etmiyor tabiri caizse bir yalancı bahar izlenimi veriyorsa bu programları tenkit etmek daha doğru olur.

Mavera 01-22-2012 14:25

söyle bir durum var sizin kücük bir marketiniz var icinde 50 liralik maliniz var ama toptancilara borcunuz 30 lira sonra siz isi büyütüyorsunuz icerdeki maliniz 500 lira oluyor ama toptancilara borcunuzda 300 lira oluyor..
yani türkiye nin degeri büyürken cari acikta büyüyor ama tabiki aradaki oran farklarini es gecmemek lazim!..

Sevban 01-22-2012 14:27

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 982139)
söyle bir durum var sizin kücük bir marketiniz var icinde 50 liralik maliniz var ama toptancilara borcunuz 30 lira sonra siz isi büyütüyorsunuz icerdeki maliniz 500 lira oluyor ama toptancilara borcunuzda 300 lira oluyor..
yani türkiye nin degeri büyürken cari acikta büyüyor ama tabiki aradaki oran farklarini es gecmemek lazim!..

Ancak bu kadar güzel özetlenebilirdi... :)

Garibüzzaman 01-22-2012 14:39

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 982139)

Efendim, bu değerlendirmenize göre biraz daha yelpazeyi açar mısınız ? Bu değerlendirmeniz göre cari açık oluşmuyor.

Aynı zaman ihraç ve ithal edilen ürünler, kısaca döviz giriş ve çıkışların analiz ve sentezine göre vurgularmakta fayda var.

unnamed 01-22-2012 14:44

cari açık...
öenmli bir konu...
dışarıdan aldığımız doğalgaz elektrik vb. ne varsa hepsi cari açığa sebep olan etkenler...
ve tabii ki halkımızın alışveriş çılgınlığı ve bitip tükenmeyen kredi kartına taksit furyası...
insanları alışverişe iten etkenler...
asgari ücretle çalışan bir işçinin cebinde 3 tane kart var ise bu kadar borçlanma hafif bile kalır...

Mavera 01-22-2012 14:52

Alıntı:

NeVaRiYe Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 982150)
Efendim, bu değerlendirmenize göre biraz daha yelpazeyi açar mısınız ? Bu değerlendirmeniz göre cari açık oluşmuyor.

Aynı zaman ihraç ve ithal edilen ürünler, kısaca döviz giriş ve çıkışların analiz ve sentezine göre vurgularmakta fayda var.

evet benim dedigim tam anlamiyla cari acik degil dis borclanmadir ki buradan cari aciga baglanti kurabiliriz..
seninde dedigin gibi ithalat, ihracat ve istihdam dan kaynaklanan bir acikdir..
aslinda ben basit bir örnekle sunu vurgulamak istedim türkiye nin ic ve dis borclari artiyor ama bununla paralel olarak marka degeride yükseliyor yani ak parti hükümeti zamaninda borc oraninin arttigi dogrudur ama bunu söylerken büyümeyide gözardi edemeyiz..
rakamlar konusunda senin yardimci olmani beklerim acikcasi türkiyedeki büyüme ve borc rakamlari konusunda bilgim yok, aktarabilirsen daha güzel anlatabiliriz..

Garibüzzaman 01-22-2012 15:49

Benim de öyle ayyuka çıkacak bir bilgim söz konusu değil. Yıllardan beri muhasebe departmanında çalışmam ister istemez bu verileri takip ediyorsunuz. İlgilendiğim finans ve ekonomi ağırlıklı siteler genelde verileri grafikler üzerinde verdikleri için foruma eklemeyi gereksiz buluyorum
Aşağıda vermiş olduğum linkte bbc'nin Türkiye hakkında değerlendirmeleri bulunmaktadır. Finans ekonomi ağırlı sitelerde yer edilen ana tema artık büyüme bir dur denmesi. Çünkü dünyada cari açık en fazla ikinci ülkeyiz. Tabi ithalat ve ihracata endeksli bir büyüme bunun şişmesine sebep oluyor.
http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler...t_turkey.shtml

Aynı zamanda hisse senedi alım ve satımı gerçekleştiriyordum. Bu konuda ne kadar aptal olduğumu ortaya dökeyim.

Fenerbahçe'nin başına gelenlerden sonra fedarasyonun kısa bir süre sonra herşeyi netliğe kavuşturacağını düşünmüştüm.( Bree aptal kafa ne zaman bu ülke bu konularda çevik davrandı bi düşün demi ) Neyse sarıldım hemen hisse senetlerine, bir miktar fenerbahçe hisse senetlerinden satın aldım. Aldığım tarihten bu yana değerlerde büyük bir düşüş vardı ve bende daha fazla zarar etmemek için sattım.

Bunu niye yazdım bilmiyorum ama, yani ne bileyim bu konularda hezeyanlarda olduğumu dökmek istedim herhalde;D

Mavera 01-22-2012 18:12

üstadim türkiyede hisse senetlerinde, borsada asiri manipülasyon oluyor.. bir ara bende borsaya merak sarmisdim ama dedigin gibi dalgalanmalar bizide vurdu..
arkadaslarim var adamlar bilgisayarla yatip, kalkiyor ama iyi para kazandiklarini söyleyebilirim :)

Garibüzzaman 01-22-2012 19:23

Onlar büyük oynuyorlardır o zaman, ben mini bir yatırımcı:)

O yüzden ufak bir manipülasyon bizi türlü türlü travmalara sokuyor. Toplumda yeteri kadar üreten paradigmalar mevcut, ben sadece tüketen bir mekanizmanın ürünü:karasız:

Çok isterdim yalnız oturturduğum yerden para kazanmak, sevmiyorum çalışmayı:)

All times are GMT +3. The time now is 09:48.