Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Haberler (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=120)
-   -   Bir cesur açıklama daha; Çalgın'ın her çeşidi haramdır ,Tasavvuf müziği uydurmadır! (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=148070)

Özgür Çağrı 04-27-2011 00:26

Kolumu kesseniz ampul sarısı akar heyoo ak parti tam vakti falan :hihi2:
Jet fadılda alimler toplantısında zengin müslümanlara ultra lüks devremülkler satıyordu afişler broşürler falan :) Cübbeli temel atma törenlerine katılıyor :hihi2:

Mücahitlikten Müteahhitliğe diyeceğim klasik söz :)

İntifada 04-27-2011 00:27

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888120)
gerci son yillarda yine biraz yola girdiler, yavas yavas mudilerin parasini ödüyorlar, tgrt yi sattilar haber kanaliyla yetiniyorlar ve senden, benden daha cok akparticiler!

öyledir ona birşey diyemem...
benden daha çok akpartici olsunlar ben partici olmam partili olmam ;D
destekleri önemli bizim için inşAllah hatalar tekrarlanmaz ne diyelim...

Eşref 04-27-2011 00:30

Aslında zor bir konu. Sonuçta kimse harama helal, helale de haram demek istemez. Bu nedenle çalgılı aletler konusu için bir yorum yapamayacağım. Ama kesin olan birşey var; o da çalgılı aletlerin ibadet aracı yapılmaması. Mesela hristiyanların, kiliselerde yaptığı müzikli ayinler gibi.

Bu noktadan hareketle, özellikle alevi kardeşlerimizin, Cem evlerindeki uygulamalarını gözden geçirmesi gerekebilir.

ZÜMRA 04-27-2011 00:45

yapılan çirkin iftiralar hiç hoş değil ama burada bunu tartışacak değilim ..
her duyduğumuza inanmak ne kadar doğru?birilerini karalamak için o kişiler hakkında doğru bilgilere sahip olmanız gerekir ..yapılan iftiralardan yola çıkarak burada ahkam kesmek hiç doğru bir hareket değil.osman ünlü hocanın belirttiği müzik hakkındaki bilgileri radyo programında aktarması bunda yanlış bir şey yok sadece inanırsınız veya inanmazsınız bu kişinin bileceği bir şey.nihayetinde kendi fikirlerini söylemiyor kaynak olarak aldığı değerli büyüklerin kitaplarından okuyup aktarıyor.millet olarak çok seviyoruz işte abartmayı ..

depare 04-27-2011 11:27

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 887948)
Bu arada ismailağada kendi ayağına sıkmış.:)
Nakşibendilerin %70'inden fazlası ilahili(yani arbaneli) olur toplu zikirleri.:)

Niye kendi ayağına sıksınlar :)

İçinde olmasak sende bizi yiyeceksin

Bir defa İsmailağa cemaatin de hiç bir şekilde sesli zikir yoktur zaten genel de zikirler camide yapılır..

Perşembe akşamları ve her gün yatsı namazından sonra olmak üzere tefriciye ve hatmi hace gibi zikirler yapılır bunlar da dağıtılan taşlarla herkezin kendi içinden okumasıyla olur..

Diğer Nakşiler de varsa ki Süleymancılar da olmadığını iyi biliyorum diğerlerini tam bilemem ama ben genel de Kadiri, Melami ve Caferiler de bu tarz zikirler olduğunu biliyorum ve bazılarını canlı da gördüm bunların da bir kısmı müzik aleti olmadan yapılıyor ve genel olarak bidat olan uygulamalar..

İsmailağa cemaatin de yapılmadığı gibi yapanları da tasvip etmezler müziksiz ilahi bir yere kadar ama müzikli zikir ayinleriyle ilahiyi de bir tutamayız :)

El Emin 04-27-2011 11:41

Alıntı:

depare Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888276)
Niye kendi ayağına sıksınlar :)

İçinde olmasak sende bizi yiyeceksin

Bir defa İsmailağa cemaatin de hiç bir şekilde sesli zikir yoktur zaten genel de zikirler camide yapılır..

Perşembe akşamları ve her gün yatsı namazından sonra olmak üzere tefriciye ve hatmi hace gibi zikirler yapılır bunlar da dağıtılan taşlarla herkezin kendi içinden okumasıyla olur..

Diğer Nakşiler de varsa ki Süleymancılar da olmadığını iyi biliyorum diğerlerini tam bilemem ama ben genel de Kadiri, Melami ve Caferiler de bu tarz zikirler olduğunu biliyorum ve bazılarını canlı da gördüm bunların da bir kısmı müzik aleti olmadan yapılıyor ve genel olarak bidat olan uygulamalar..

İsmailağa cemaatin de yapılmadığı gibi yapanları da tasvip etmezler müziksiz ilahi bir yere kadar ama müzikli zikir ayinleriyle ilahiyi de bir tutamayız :)

Bende ismailağa yapıyor demedim ki dostum.
İsmailağanın bağlı olduğu nakşilik tarikatı dedim onlarda var.
Valla senin gördüklerini bilemem ama benim anne ve nene tarafından nakşiliği bilirim.
Hatta bizim buradaki nakşi dergahının kadınların ilahicisi nenem olur arbane çalıp söyler..
Birde 5 kol üzerinden ders veren şeyhler var onlarında ilahili zikirleri var.

Bidat diyorsunda neye göre kime göre bidat?
Toplu zikirde sonradan ortaya çıkmış bir kavram değil midir?
Efendimiz sahabilerle toplu zikir mi yapmıştır.Bidatsa toplu zikirde bidat..
Eğer ilahili zikire bidat diyorsan o zaman bidatın bidatı olur oda..:)

depare 04-27-2011 11:52

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888279)
Bende ismailağa yapıyor demedim ki dostum.
İsmailağanın bağlı olduğu nakşilik tarikatı dedim onlarda var.
Valla senin gördüklerini bilemem ama benim anne ve nene tarafından nakşiliği bilirim.
Hatta bizim buradaki nakşi dergahının kadınların ilahicisi nenem olur arbane çalıp söyler..
Birde 5 kol üzerinden ders veren şeyhler var onlarında ilahili zikirleri var.

Bidat diyorsunda neye göre kime göre bidat?
Toplu zikirde sonradan ortaya çıkmış bir kavram değil midir?
Efendimiz sahabilerle toplu zikir mi yapmıştır.Bidatsa toplu zikirde bidat..
Eğer ilahili zikire bidat diyorsan o zaman bidatın bidatı olur oda..:)

Dostum bidat bir çok bölüme ayrılır haram olanı,mekruh olanı olduğu gibi müstehap olanı hatta vacip olanı vardır :)

Allah beni çokça zikredin buyuruyor sen bu yolda harama bulaşmadan bir çığır açmışsan bu bidatın sevabı tadından yenmez ;;)

Ona bakarsak Camiye Minare yapmakta bidattir Peygamberimiz (s.a.v) böyle bir uygulama yapmadı Ancak Bilali Habeşin'in (r.a) ezanı okurken yükseğe çıkması bu fikri sundu buda müstehap bir bidattır :)

Buna çok örnek verebiliriz namaz dan sonra toplu olarak çektiğimiz tesbih ve okunan bazı dua ve ayetler de asrı saadet dönemin de bu şekilde yapılmıyordu bunu organize edip bu şeklini veren de Osmanlıdır bu da hoş bir bidat :)

Birde şu var zikir de çeşitlidir namaz da,Allahın anıldığı sohbetler de zikir hükmüne geçer bunlar da toplu zikire işaret değilmidir :)

El Emin 04-27-2011 11:58

Alıntı:

depare Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888283)
Dostum bidat bir çok bölüme ayrılır haram olanı,mekruh olanı olduğu gibi müstehap olanı hatta vacip olanı vardır :)

Allah beni çokça zikredin buyuruyor sen bu yolda harama bulaşmadan bir çığır açmışsan bu bidatın sevabı tadından yenmez ;;)

Ona bakarsak Camiye Minare yapmakta bidattir Peygamberimiz (s.a.v) böyle bir uygulama yapmadı Ancak Bilali Habeşin'in (r.a) ezanı okurken yükseğe çıkması bu fikri sundu buda müstehap bir bidattır :)

Buna çok örnek verebiliriz namaz dan sonra toplu olarak çektiğimiz tesbih ve okunan bazı dua ve ayetler de asrı saadet dönemin de bu şekilde yapılmıyordu bunu organize edip bu şeklini veren de Osmanlıdır bu da hoş bir bidat :)

Birde şu var zikir de çeşitlidir namaz da,Allahın anıldığı sohbetler de zikir hükmüne geçer bunlar da toplu zikire işaret değilmidir :)

Bende onu diyorum hay allah senden razı olsun hacım çok güzel açıklamışsın.
İşte kime göre neye göre bidat? Her sonradan çıkana bidat deyip tekmeleyemezsin.
Şimdi sami yusuf müzikli ilahi yapıyor ve bende ilahı aşkın kabarmasına neden oluyor eğer sen kalkıp o adamın yaptığı bidattir haramdir diyorsan sadece gülüp geçerim ...
Yani meyvesi yararlı olan bir ağacı kesmek gibi bir şey olur.

Hem asrın müceddidi zaten çok güzel açıklamış;
“…Bu sırra binaendir ki, şeriatça bazı savtlar (sesler) helâl, bazıları da haram kılınmıştır. Evet ulvî hüzünleri, Rabbanî aşkları îras eden (hatırlatan) sesler, helâldir. Yetimane hüzünleri, nefsanî şehevatı tahrik eden sesler, haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise, senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır.”

Ben onu baz alırım..Cevaz vermişse isteyen haram desin...

depare 04-27-2011 12:40

Neye göre bidat konusun da içeriğinde haram olan bir şey olup olmadığına bakılır..

Çalgı da haram olduğu için çalgılı zikir,ilahi haram bir bidat olur çalgı yoksa mekruh ya da müstehab bidat olur bunun kime göresi yoktur içinde çalgı olana zaten kimse helal demez bu kişi tercihine bırakılmış değildir :)

Ben Said Nursi hazretlerin'in Kainattaki musiki den bahsettiğine eminim tabi bu sözden sizin çıkarımınız farklı olabilir inşaallah ben yanılırım sizi bu fetva temize çıkarır :)

Şu zaman da görüyoruz Kutlu Doğum bahanesiyle neredeyse yeşil pop diyebileceğimiz uygulamalar üstelik cami bahçelerin de yapılıyor Peygamberi haramla anıp en kötüsü helal işlediklerini sanıyorlar..

Bende İmamı Gazalin'in bir sözüyle bitireyim;

"Ses dinlerken, ud, keman, ney, saz, kaval gibi hiç bir çalgı çalmamalıdır. Her çalgıyı çalmak ve dinlemek haramdır. Hoş olduğu, hoşa gittiği için haram değildir. Bir kimse hoşa gitmeyecek şekilde rast gele çalsa da,ustalıkla çalmasa da yine haramdır. (İmamı Gazali-K. Saadet s.326)

El Emin 04-27-2011 12:44

Alıntı:

depare Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888298)
Neye göre bidat konusun da içeriğinde haram olan bir şey olup olmadığına bakılır..

Çalgı da haram olduğu için çalgılı zikir,ilahi haram bir bidat olur çalgı yoksa mekruh ya da müstehab bidat olur bunun kime göresi yoktur içinde çalgı olana zaten kimse helal demez bu kişi tercihine bırakılmış değildir :)

Ben Said Nursi hazretlerin'in Kainattaki musiki den bahsettiğine eminim tabi bu sözden sizin çıkarımınız farklı olabilir inşaallah ben yanılırım sizi bu fetva temize çıkarır :)

Bende İmamı Gazalin'in bir sözüyle bitireyim;

"Ses dinlerken, ud, keman, ney, saz, kaval gibi hiç bir çalgı çalmamalıdır. Her çalgıyı çalmak ve dinlemek haramdır. Hoş olduğu, hoşa gittiği için haram değildir. Bir kimse hoşa gitmeyecek şekilde rast gele çalsa da,ustalıkla çalmasa da yine haramdır. (İmamı Gazali-K. Saadet s.326)

İmam Gazzali alimde Mevlana ne?
Peygamberimizin 300 alimin rüyasına girerek övdüğü mevlana bence kalkıp haram olanı yapmaz...

El Emin 04-27-2011 12:46

Bu linkte çok güzel kritiğini tetkiğini yapmışlar;
http://www.sorularlaislamiyet.com/ar...-nelerdir.html

ZÜMRA 04-27-2011 14:35

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888299)
İmam Gazzali alimde Mevlana ne?
Peygamberimizin 300 alimin rüyasına girerek övdüğü mevlana bence kalkıp haram olanı yapmaz...

şu yazıyı bir oku derim ..Mevlana Celaleddin Rumi hazretlerinin hakkında:

Tasavvuf deryasına dalmış bir Hak âşığıdır. İlmi, teşbihleri, sözleri ve nasihatleri bu deryadan saçılan hikmet damlalarıdır. O, bir tarikat kurucusu değildir. Yeni usûller ve ibadet şekilleri ihdâs etmemiştir. Ney, dümbelek, tambur gibi çeşitli çalgı âletleri çalınarak yapılan törenler ve âyinler, Hazret-i Mevlana’nın vefatından 3-4 asır sonra meydana çıkmıştır. Halbuki o, ney ve dümbelek çalmadı. Dönmedi, raks etmedi. Bunları sonra gelenler uydurdu. 24 binden ziyade beytiyle dünyaya nûr saçan Mesnevî’sine, her ülkede, birçok dillerde şerhler yapılmıştır. En kıymetlisi Mevlana Câmi’nin kitabı olup, bunun da şerhleri vardır. Türkçe şerhlerinden, Ankara vâlisi Âbidin Paşanın şerhi çok kıymetlidir. Âbidin Paşa bu şerhinde, ney’in, insan-ı kâmil olduğunu ispat etmektedir.

Mevlevîlik, cahillerin eline düştüğünden, bunlar ney’i çalgı sanarak, ney, dümbelek gibi şeyler çalmaya, dönmeye başlamışlar. İbadete, İslam dininin yasak ettiği çirkin şeyler karıştırmışlardır. Hazret-i Mevlana, bırakın ney çalmayı, oynayıp dönmeyi, yüksek sesle zikir bile yapmadı. Nitekim Mesnevî’sinde diyor ki:
Pes zî cân kün, vasl-ı Canan-râ taleb
Bî leb-ü gâm mîgû nâm-ı rab.

Manası şudur:
O halde, Canana kavuşmayı, cân-u gönülden iste
Dudağını oynatmadan, Rabbinin ismini kalbinden söyle.

BeldeiTAYYIBe 04-27-2011 19:28

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888086)

Bir DİN(!) yobazları başımızdan eksikti...

mübarek,
söylenenlere katilmiyorsanda böyle deme bari.
Neticede ilim irfan sahibi bir hocaefendinin fikhi bir mevzuuda yaptigi aciklamadir.
Alime saygi...o da olmazsa ilmini saygi gösterelim...derim.

El Emin 04-27-2011 19:41

Saliha o yazılanın aslı ne? Mevlananın sema etmediğini ilk defa buradan sizden duydum.
O ney icra etti demiyorum ama onların ayinlerinde ney vardı yani icra ediliyordu.

Alıntı:

BeldeiTAYYIBe Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888438)
mübarek,
söylenenlere katilmiyorsanda böyle deme bari.
Neticede ilim irfan sahibi bir hocaefendinin fikhi bir mevzuuda yaptigi aciklamadir.
Alime saygi...o da olmazsa ilmini saygi gösterelim...derim.

Hoca olan kim bilmiyorum ama her geçen gün hocalarımız artıyor maşaallah.
Hepside sansasyonel şeylerle karşımıza çıkıyor bu ne tevafuk.
Açık söyleyeyim artık ekranlarda boy gösteren hiç bir hocaya saygım kalmadı desem yeridir.

BeldeiTAYYIBe 04-27-2011 19:48

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888440)

Hoca olan kim bilmiyorum ama her geçen gün hocalarımız artıyor maşaallah.

Görüyorum...
bilmedigin daha cok sey var.

El Emin 04-27-2011 19:49

Alıntı:

BeldeiTAYYIBe Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888442)
Görüyorum...
bilmedigin daha cok sey var.

El Hak...

Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım başım göğe ererdi. (İmam-ı Azam)

BeldeiTAYYIBe 04-27-2011 20:01

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888443)
El Hak...

Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım başım göğe ererdi. (İmam-ı Azam)

kendi cehaletini Imami Azamin tevazusuyla örtmeye calisma.
aradaki farkida bilmiyorsun.
Ama ögrenirsin ins...gec olmadan.

El Emin 04-27-2011 20:06

Alıntı:

BeldeiTAYYIBe Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888447)
kendi cehaletini Imami Azamin tevazusuyla örtmeye calisma.
aradaki farkida bilmiyorsun.
Ama ögrenirsin ins...gec olmadan.

Dostum ben onun mütevaziliğiyle örtmüyorum.
Hiç bir zamanda bilen biriyim demedim.
Sadece yaşamışlığım varsa yaşadım gördüm derim.
Her daim dediğim hiç bir şey bilmediğimdir.

İmam-ı Azamın sözüne gelince o sözün arkasına sığınmak için paylaşmadım.
Çok hoşuma giden bir sözdür.
Aklıma geldikçe düşünürüm eğer öyle bilgin biri o sözü kullanıyorsa benim halim nice ola diye.
Umarım anlatabilmişimdir.
Evet bir çok şeyin farkında olmadığımında farkındayım.
Dua niyetine bende inşaallah diyorum.

BeldeiTAYYIBe 04-27-2011 20:19

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888448)
Evet bir çok şeyin farkında olmadığımında farkındayım.
Dua niyetine bende inşaallah diyorum.

Her zaman farkinda olmani zaruri kilacak bir sey söyleyeyim.
Alime saygini yitirme. Alimi sevmesende, benimsemesende ilmine saygi göster...
Bugün sen bu adama din yobazi dersin, yarin bir baskasi cikar x hocaya dil uzatir, bir baskasi Mahmut hocaya, Fethullah hocaya, Ahmet hocaya, Musatafa hocaya....

Elestirin kardesim...bende cahil halimle bir cok hocanin söylediklerini benimsemiyorum. Ama din yobazi demek suretiyle hakarette etmiyorum.

Velhasili kelam...ihtilaf noktamiz cok olsada ittifak noktalarimizda bulusmaliyiz...

Allah bizleri dil afetinden muhafaza buyursun.

El Emin 04-27-2011 20:26

Alıntı:

BeldeiTAYYIBe Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888449)
Her zaman farkinda olmani zaruri kilacak bir sey söyleyeyim.
Alime saygini yitirme. Alimi sevmesende, benimsemesende ilmine saygi göster...
Bugün sen bu adama din yobazi dersin, yarin bir baskasi cikar x hocaya dil uzatir, bir baskasi Mahmut hocaya, Fethullah hocaya, Ahmet hocaya, Musatafa hocaya....

Elestirin kardesim...bende cahil halimle bir cok hocanin söylediklerini benimsemiyorum. Ama din yobazi demek suretiyle hakarette etmiyorum.

Velhasili kelam...ihtilaf noktamiz cok olsada ittifak noktalarimizda bulusmaliyiz...

Allah bizleri dil afetinden muhafaza buyursun.

Valla ben orada din yobazı kelimem sadece o hocaya atfen değildi.
İki günlük ortaya çıkıp sansasyonel kelimelerle anılıp sonra ortadan kaybolan kısacası kişilerdir.

Hem Alim diyorsunuzda her ilahiyat bitiren alim mi oluyor.
Benim bildiğim alim ta küçüklüğünden tutunda hayatı boyunca neredeyse iç içe olmuş insandır.
Hayatım boyunca bu ülkede verilen ilahiyat diplomasına itibar etmedim haliyle yetiştirdiklerinede pek itibarım olmuyor.Vesselam!.

ZÜMRA 04-27-2011 21:17

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888440)
Saliha o yazılanın aslı ne? Mevlananın sema etmediğini ilk defa buradan sizden duydum.
O ney icra etti demiyorum ama onların ayinlerinde ney vardı yani icra ediliyordu.

Öncelikle ney'in Hazreti Mevlana nın vefatından 3-4 asır sonra ortaya çıktıgını bildirmişler..Sen ise diyorsun ki ayinlerinde ney vardı icra ediyorlardı..Sence bu mümkünmüdür? Bu saçmalık cahillerin ortaya cıkardığı bi kaç uydurmadan başka hiçbirşey değildir...Biz doğru bildiğimizi anlatırız paylaşırız Rabbimde niye anlatmadın dediğinde bahanemiz olmaz...

ZÜMRA 04-27-2011 21:24

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888453)
Valla ben orada din yobazı kelimem sadece o hocaya atfen değildi.
İki günlük ortaya çıkıp sansasyonel kelimelerle anılıp sonra ortadan kaybolan kısacası kişilerdir.

Hem Alim diyorsunuzda her ilahiyat bitiren alim mi oluyor.
Benim bildiğim alim ta küçüklüğünden tutunda hayatı boyunca neredeyse iç içe olmuş insandır.
Hayatım boyunca bu ülkede verilen ilahiyat diplomasına itibar etmedim haliyle yetiştirdiklerinede pek itibarım olmuyor.Vesselam!.

Osman Ünlü hocaya gelince o kendini ilahiyat fakultesinde yetişdirmiş bir Alim değil , kendini Ehli sünnet kitaplarından öğrendikleri ile yetiştirmiş bir büyük...Emin ol " El Emin " sizin hocam dediğiniz bir çok İlahiyat mezunu olsun olmasın kendi fikirlerini öne süren hocalarınızada ben itibar etmem...

İntifada 04-27-2011 21:41

YouTube Video
ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.

ZÜMRA 04-27-2011 21:56

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888475)
YouTube Video
ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.

Şunu söylemeden geçemicem ; bir hoca Allah ü tealanın emirlerini yaymaya çalışıyor ve bunlar ile amel etmiyor ise bu hocanın hangi fetvası kime ne kadar faydası olabilirki.. İmam-ı Azam Hazretlerine bir gün bir adam gelip ya İmam çocuğuma söyle tatlı şeker yememesi gerek beni dinlemiyor sen söyler isen seni dinler der, İmam- Azam Hazretleride şimdi git kırkgün sonra gel buyurunca bunun hikmetini sorar adamcağız; cevap olarak kırkgün boyunca şeker yememeliyim ki bütün zerremden cıksın ve sözüm ona tesir etsin buyurmuştur...Paylaştığın videodaki hocayı bir baba olarak değerlendirmiş olsak o babanın kendi kızına ne kadar sözü tesir eder ????

(bu arada videodaki hoca kimdir? ;D

İntifada 04-27-2011 21:57

:şaşkın::şaşkın::şaşkın::şaşkın:
Mustafa İslamoğlu

ZÜMRA 04-27-2011 21:58

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888487)
:şaşkın::şaşkın::şaşkın::şaşkın:

Mustafa İslamoğlu

hmmm;D

El Emin 04-27-2011 22:00

Alıntı:

''saliha'' Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888468)
Öncelikle ney'in Hazreti Mevlana nın vefatından 3-4 asır sonra ortaya çıktıgını bildirmişler..Sen ise diyorsun ki ayinlerinde ney vardı icra ediyorlardı..Sence bu mümkünmüdür? Bu saçmalık cahillerin ortaya cıkardığı bi kaç uydurmadan başka hiçbirşey değildir...Biz doğru bildiğimizi anlatırız paylaşırız Rabbimde niye anlatmadın dediğinde bahanemiz olmaz...

Alıntı:

''saliha'' Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888471)
Osman Ünlü hocaya gelince o kendini ilahiyat fakultesinde yetişdirmiş bir Alim değil , kendini Ehli sünnet kitaplarından öğrendikleri ile yetiştirmiş bir büyük...Emin ol " El Emin " sizin hocam dediğiniz bir çok İlahiyat mezunu olsun olmasın kendi fikirlerini öne süren hocalarınızada ben itibar etmem...

İyi hoş diyorsun uyarıyorsunda kaynak ne ben onu soruyorum.
Yok eğer mevleviliği hayatını mevleviliğe vermişlerden de iyi biliyorsanız o zaman hiç bir söze gerek yok.
Her ne ise konuyu uzatıp atışmaya döndürmek istemiyorum.
Sadece ricam varsa o dediğinize tarih vs. kanıt olarak sunmanızı istiyorum.

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888475)
YouTube Video

Mustafa hocada güzel açıklamış şükranlar..:gül:

Hüdaverdi 04-27-2011 22:03

Pörsümüş bunun beyni.
Bu devirde kullanılan en büyük silah müziktir.
Yanlış bilgiye sahip değilsem cahiliye döneminde şiir en büyük etkendi.
Günümüzde ise şiirlerin bestelendiği,müzikler şarkılar türküler falan filan.
''Türkülerle gömün beni'' saçma sapan türkü dinlerse ha buna haram de,saçma sapan de,küfürlü şarkılar için de,kedi yiyenlerin dinledikleri şarkılar için de de ama genele vurma la kaç yaşında adamsın ;D
''Müzik ruhun gıdasıdır '' M.K.A.
Bu tür açıklamalar insanların dinden daha da korkmasını sağlıyor.
Yazık.

Benden gelsin tüm haramzadelere.

İntifada 04-27-2011 22:06

tam haramzade seçmişsin he :)
adamlar ihlas suresiyle alay etmiş :)
bide görüşünü benimsemesende salla hakaret etme katılmıyorum adyı de delil göster de:)

ZÜMRA 04-27-2011 22:08

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888490)
İyi hoş diyorsun uyarıyorsunda kaynak ne ben onu soruyorum.
Yok eğer mevleviliği hayatını mevleviliğe vermişlerden de iyi biliyorsanız o zaman hiç bir söze gerek yok.
Her ne ise konuyu uzatıp atışmaya döndürmek istemiyorum.
Sadece ricam varsa o dediğinize tarih vs. kanıt olarak sunmanızı istiyorum.

kaynak kaynak kaynak ;ı: Rabbimin emri kaynak daha ne istersiniz ki anlamış değilim..MÜZİK HARAMDIR ,ALLAHIN İSMİNİ MÜZİĞE DAHİL ETMEK KÜFRDÜR...

El Emin 04-27-2011 22:10

Hüdaverdiye katılıyorum.Efendimiz kendi zamanındaki edebiyat ve daha bir çok alanda etkili olan mefhumları kullanıp onlardan faydalanmaya çalıştı.
Yanında şair sahabeler vardı.Özellikle onlara yazdığı şiirleri konuşmalarda okuttururdu.
Bu günde müzik çok etkili bir silah.
Ve bunları kullanmaya çalışan dini oluşumda var ülkemizde hamdolsun.
Kalkıpta savaş açmak niye pek makul gelmiyor.

İntifada 04-27-2011 22:11

muhammedin kaynaktan kastı ayet,hadis galiba...

El Emin 04-27-2011 22:14

Alıntı:

''saliha'' Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888500)
kaynak kaynak kaynak ;ı: Rabbimin emri kaynak daha ne istersiniz ki anlamış değilim..MÜZİK HARAMDIR ,ALLAHIN İSMİNİ MÜZİĞE DAHİL ETMEK KÜFRDÜR...

Öncelikle;
1-)"Tasavvuf deryasına dalmış bir Hak âşığıdır. İlmi, teşbihleri, sözleri ve nasihatleri bu deryadan saçılan hikmet damlalarıdır. O, bir tarikat kurucusu değildir. Yeni usûller ve ibadet şekilleri ihdâs etmemiştir. Ney, dümbelek, tambur gibi çeşitli çalgı âletleri çalınarak yapılan törenler ve âyinler, Hazret-i Mevlana’nın vefatından 3-4 asır sonra meydana çıkmıştır. Halbuki o, ney ve dümbelek çalmadı. Dönmedi, raks etmedi. Bunları sonra gelenler uydurdu. 24 binden ziyade beytiyle dünyaya nûr saçan Mesnevî’sine, her ülkede, birçok dillerde şerhler yapılmıştır. En kıymetlisi Mevlana Câmi’nin kitabı olup, bunun da şerhleri vardır. Türkçe şerhlerinden, Ankara vâlisi Âbidin Paşanın şerhi çok kıymetlidir. Âbidin Paşa bu şerhinde, ney’in, insan-ı kâmil olduğunu ispat etmektedir.

Mevlevîlik, cahillerin eline düştüğünden, bunlar ney’i çalgı sanarak, ney, dümbelek gibi şeyler çalmaya, dönmeye başlamışlar. İbadete, İslam dininin yasak ettiği çirkin şeyler karıştırmışlardır. Hazret-i Mevlana, bırakın ney çalmayı, oynayıp dönmeyi, yüksek sesle zikir bile yapmadı. Nitekim Mesnevî’sinde diyor ki:
Pes zî cân kün, vasl-ı Canan-râ taleb
Bî leb-ü gâm mîgû nâm-ı rab.

Manası şudur:
O halde, Canana kavuşmayı, cân-u gönülden iste
Dudağını oynatmadan, Rabbinin ismini kalbinden söyle."

Ben bu yazınıza kaynak dedim.Rabbim kur'anda mevlanadan bahsetmişte ben mi habersizi/z/m?

2-) Kafamıza göre rabbin emiri haram diyemeyiz.

O zaman bende ilan ediyorum.Rabbin emri sigara haram.

Neye göre? Kaynak ne? Delil ne? diye sorarlar...

Öyle haybeden haram veya helal addedemeyiz bir şeyi..
Onca alimin fetvası da var onlara ne diyeceksiniz?

El Emin 04-27-2011 22:15

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888502)

Valla ben mevlanayı anlatan hakkında bilgi veren tek bir ayet ve hadis görmedim ;D;D

İntifada 04-27-2011 22:18

Mustafa İslamoğlunun sözü çok hoşuma gitti bu konu hakkındaki ve çok doğru geldi...

''müzik bir haramın yedeği olarak kullanılıyorsa haram hükmüne dahil olur,bir helalin yedeği olarak kullanılıyorsa helal hükmüne dahil olur ''

İntifada 04-27-2011 22:19

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888504)
Valla ben mevlanayı anlatan hakkında bilgi veren tek bir ayet ve hadis görmedim ;D;D

sen mevlana hakkındamı diyordun :)
ben okumadım müziği kast ediyorsun zannettim...

ZÜMRA 04-27-2011 22:19

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888502)

Hazret-i Ebu Bekir, iki küçük cariyenin tef çalıp şarkı söylediklerini gördü ve onları azarlayarak “Şeytanın çalgısını mı çalıyorsunuz?” dedi. (Buhari)

İbni Abbas hazretleri, “Çalgı aletleri haramdır” dedi. (Beyheki)

mam-ı Birgivi hazretleri buyuruyor ki:
Saz dinlemekten kulaklarını korumalıdır. (Risale-i Birgivi)

Çalgı çalarak veya oyun arasında Kur'an okuyan kâfir olur. (Tergib-üs-salât)

Tasavvuf müziği diye bir şey yoktur. Müzik, nefsin gıdası, ruhun zehiridir, kalbi karartır.
(Dürr-ül mearif)

Bu kadar kaynak yeterlimi ? Devam edeyim mi ?:şaşkın:

El Emin 04-27-2011 22:19

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888505)
Mustafa İslamoğlunun sözü çok hoşuma gitti bu konu hakkındaki ve çok doğru geldi...

''müzik bir haramın yedeği olarak kullanılıyorsa haram hükmüne dahil olur,bir helalin yedeği olarak kullanılıyorsa helal hükmüne dahil olur ''

Eyvallah...Yani %80'den fazla kavram salt iyi yada salt kötü değildir.
Ne niyetle çıktığı nereye götürdüğüdür mesele...

El Emin 04-27-2011 22:21

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 888508)

sen mevlana hakkındamı diyordun :)
ben okumadım müziği kast ediyorsun zannettim...

Ya hani mevlanaya dair birşey paylaşmış ya.
Delil kaynak sordum hala yok..

El Emin 04-27-2011 22:25

“ Dinle neyden, zirâ o birşeyler anlatmada

Ayrılıklardan şikâyet etmededir.

Ney der ki: Beni kamışlıktan kopardıklarından beri,

İniltim kadın - erkek herkesi ağlattı.

Ayrılık bağrımı delik deşik eylesin,

Tâ ki aşk derdini anlatabileyim.”

Bu mesneviden ufak bir kısım..:) Mevlan ,ney,sema üçlüsüne dair onlarca delil getiririm..

All times are GMT +3. The time now is 09:42.