![]() |
hadisi-i şerifler başlığı vardı sanırım :undecided:
|
Alıntı:
|
allah razı olsun güzel hadisler
|
Alıntı:
|
Kardeşlerim yazalım inşallah
|
Bende Resimli Koydum Hadi-i Şerif'i Sakıncası Yoktur Umarım.
http://img100.imageshack.us/img100/7...21dhbx5zs1.jpg http://img441.imageshack.us/img441/4...12hcij6mt9.jpg |
"Allah bir kulu sevdi mi, onu dünyadan korur. Tıpkı sizden birinin hastasına suyu yasaklaması gibi."
(Tirmizi, Tıbb 1) Allah bir kuluna hayır murad ettimi onun cezasını tacil edip dünyada verir; bir kulu hakkında da kötülük murad ettimi onun günahlarını tutar, Kıyamet günü cezasını verir. (Tirmizi, Zühd 57) Nafaka için harcananın hepsi Allah yolunda harcanmış gibidir, bina için harcanan müstesna, bunda hayır yoktur. (Tirmizi, Kıyamet 41) |
Alıntı:
|
Kymetli arkadaşlar,
Hadislerle alakalı iki farklı başlığı birleştirdim. Böylece daha düzenli bir şekilde devam etmiş oluruz. Ayrıca hadislerde kaynak belirtirseniz istifademiz artacaktır. Bu hususa dikkat etmenizi rica ediyoruz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.. "Nerede olursan ol, Allah'a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran." Tirmizi,Birr,55 |
"Allah bir idarecinin iyiliğini murad ettiği zaman, ona dürüst bir yardımcı verir. O, onun unuttuğu şeyleri hatırlatır ve hatırlattığı işlerde de yardım eder." (Ebu Davud, İmare 4) |
Şuna dikkat edin! "İdarecilerinizde hoşlanmadığınız bir husus gördüğünüz vakit, o meseleyi tasvip etmediğinizi gösterin. Ama hiçbir surette de itaatten vazgeçmeyin." (Tirmizi, Fiten 63) |
"Ey insanlar, Allah Azze ve Celle şöyle buyuruyor: Bana dua ettiğinizde
duanızı kabul etmediğim, Benden bir şey istediğinizde onu size vermediğim, benden yardım ve zafer istedğinizde size yardım etmediğim gün gelmeden önce marufu emredin, münkeri nehyedin." (Ahmed b. Hanbel, Müsned Ensar, 24094) Rasulullah (S.A.V) de şöyle buyurdu: "İçlerinde Allah'a isyanların işlendiği bir toplum bu durumu değiştirmeye güçleri yettiği halde değiştirmezlerse, Allah'ın hepsini toptan cezalandırması yakındır." (Ebu Davud, Melahim, 17 |
: Dünya zorluklarıyla güreşen bu zorluklardan uzak ve aciz olarak oturandan derece bakımından daha yüksektir ki böyle biri ve bir problemden korkar ne de bir problem ondan... Allah’ın cc gayret ve sabır gösterenlere yazdığı sevap kendini ibadetlere veren kişilere yazdığı sevaptan daha çoktur. Rahatı yerinde olanlar kıyamet gününde musibetzedelere verilecek ecri gördüklerinde vücutlarının makaslarla parça parça edilmesini arzulayacaklardır. (Tirmizi)
|
Mallarınızı zekat ile muhafaza ediniz. Hastalarınızı sadaka ile tedavi ediniz. Bela dalgalarını, dua ve yakarışla karşılayınız.” (Ebu Davud)
|
Allah yolunda birbirlerini sevenler, arşın gölgesinden başka gölge olmıyan o günde,
arşıngölgesinde nurdan minberler üzerindedirler, onların o yerlerine peygamberler ve sıddıklar bile gıpta ederler. Hz. Muaz (r.a |
|
|
|
"Ey diliyle iman edip te imanın kalbine nüfuz etmediği kimseler! Müslümanların gıybetini yapmayınız. Onların gizliklilerinin ardına düşüp araştırmayınız. Çünkü kim Müslümanların gizliliklerinin arkasına takılıp araştıracak olursa Allah da onun gizliliklerini takip eder. Allah'ın gizliliklerini takip ettiği kimse ise evinin içinde bulunsa dahi Allah onu rezil eder.”
Ahmet bin hanbel |
Aleyhüsselatü Vesselam Efendimiz buyurdular ki:
"Bir gün bana Cenab-ı Hakk'ın dört büyük meleği geldi. Bunlar Cebrail, Mikail, israfil ve Azrail aleyhisselam idiler. Cebrail Aleyhisselam bana dedi ki: Ya Resulullah ! Senin ümmetinden bir kimse size günde on defa selavat ederse yarın kıyamet gününde ben onun elinden tutar, sıratı kuşlar gibi geçiririm. Mikail aleyhisselam'da dedi ki: Ben o kula senin kevser havuzundan kana kana içiririm. İsrafil aleyhisselam dedi ki: Ya Resullullah o kulun affı için başımı secdeye koyarım ALLAHu Teala onu affetmedikce başımı secdeden kaldırmam. Azrail aleyhisselam da: Ya NebiyALLAH sana günde on dafa selavat edenin ruhunu Peygamberler gibi kabzederim. dediler " Bunun üzerine Nebiler Nebisi Efendimiz (s.a.v.):"Bu ne büyük Lütuf Ya Rabbi, Bu ne büyük ihsan ALLAH'ım buyurdu.. |
Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şöyle buyururken işittiğini söyledi: "Ne dersiniz? Birinizin kapısının önünde bir nehir olsa da, o kimse her gün bu nehirde beş defa yıkansa, kirinden bir şey kalır mı?" Sahâbîler: O kimsenin kirinden hiçbir şey kalmaz, dediler. Resûl-i Ekrem: "Beş vakit namaz işte bunun gibidir. Allah beş vakit namazla günahları silip yok eder" buyurdular.
(Buhârî, Mevâkît 6; Müslim, Mesâcid 283. Ayrıca bk. Tirmizî, Emsâl 5; Nesâî, Salât 7; İbni Mâce, İkâmet 193) |
Resulüllah (as) bir defa minber üzerinde iken, sadaka ve dilenmekten uzak durmayı zikredip: "Veren el alan elden hayırlıdır.Çünkü veren el, infak edici, alan el ise isteyici eldir." Buyurmuştur.
Müslim, Zekat, 94 (l,717) |
Haberiniz olsun, rahat koltuğunda otururken kendisine benim bir hadisim ulaştığı zaman kişinin: "Bizimle sizin aranızda Allah'ın kitabı vardır. Onda nelere helal denmişse onları helal biliriz. Nelere de haram denmişse onları haram addederiz" diyeceği zaman yakındır. Bilin ki, Resulullah (A.S)'ın haram kıldıkları da tıpkı Allah'ın haram ettikleri gibidir" (Ebu Davud, Sünne, 6) |
:gül:Her kim ( borçlu ) fakire mühlet verir, yahut borcundan bir miktarını indrirse Allah Teala onu Arşınn görlgeinden başka hiç bir gölgenin blunmadığı kyamet gününde arşının gölgesi altında gölgelendirir.
Tirmizi:gül: |
Bir adam alacağını istemek üzere Nebi s.a.v. ‘e geldi. Alacağını isterken Resulullah’a karşı sert davrandı. Bunun üzerine Ashab-ı Kiram, ona haddini bildirmek istedilerse de Resullulah ( müdahale ederek ):
- “İlişmeyin ona! Hak sahibi için söz hakkı vardır.” buyurdu. Sonra da: - “Ona devesi yaşta bir deve veriniz.” diye emretti. Ashab: - “Ya Resülullah ( o yaşta deve ) bulamıyoruz, ancak onun devesinin yaşından daha değerli yaştadeve bulabiliyoruz.” dediler. Resulüllah: - “Onu veriniz. Çünkü sizin hayırlınız borcunu en güzel ödeyeninizdir.” buyurdular. Buhari, Müslim |
|
En üstün sadaka bir Müslüman'ın ilim öğrenmesi ve sonra da öğrendiği ilmi Müslüman kardeşlerine öğretmesidir.
İbni Mace Mukaddime 3. |
Ümmü Seleme (r.a)dan, Peygamberimiz(s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Kimse öfkeli iken iki kişi arasında hüküm vermesin" Darekutnî, Sünen, Kitabu'l Akdiye ve'l Ahkam, 12 Benzer rivayetler için;Buhari Ahkam 13; Müslim Akdiye 16, 1717; Tirmizi, Ahkam 7, 1334; Ebû Davud, Akdiye9, 3589 ... |
Hz. Ebu Hureyre (radıyallahu anhuma) anlatıyor:
"Resulullah (Aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "İki kelime vardır, bunlar dilde hafif, terazide ağır, Rahman'a da sevgilidirler: "Sübhânallâhi ve bihamdihi, Sübhânallâhi'l-Azim." : "Allah'ım seni hamd ile tesbih ederim, Yüce Allah'ım seni (her türlü kusurdan tenzih ederim)" kelimeleridir." (Buhari, Müslim, Tirmizi) |
"Müslüman toplum içinde en hayırlı aile yuvası, içinde bir yetimin barındırıldığı ve ona iyi davranıldığı yuvadır. Müslüman toplum içinde en kötü aile yuvası, bir yetimin barındırıldığı esnada ona kötü davranıldığı yuvadır."[3] Yine Hz.Peygamber (s.a.v) şahadet parmağı ile orta parmağını ayırıp göstererek: "Ben ve yetimin işlerini üstlenen, onların haklarına riayet eden kimse, cennette böylece beraber olacağız."[4] buyurmuşlardır.
[3] İbn Mace,edeb,6 [4] Buhari,edeb,24, Müslim,zühd,42 |
Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran.
Tirmizî, Birr, 55. |
Ne oluyor bu insanlara ki, kendilerine Allah'ın kitabı okunuyor da, ne okunduğunu bilmiyorlar, okunmayıp terk edilenin de farkında olamıyorlar! İşte tıpkı bunun gibi, kendilerine peygamber gönderilen eski toplumların kalblerinden Allah'ın azameti çıkartıldı, yalnız bedenleri hazır bulundu da, kalbleri başka yerlerde dolaştı. Şurası kesindir ki, kalbi bedeniyle birlikte hazır bulunmadıkça, Allah kulun amelini kabul etmez! Hz. Muhammed (s.a.v.) |
Bu din kolaylıktır. Kimse (aşırı gayretle) dini geçmeye çalışmasın, (başa çıkamaz, yine de yapamadığı eksiklikleri kalır ve) gâlibiyet dinde kalır. (Buhari, 29) |
“Elhamdulillahi Rabbil alemin dediğin zaman, muhakkak ki Allah’a şükretmiş olursun.” Hz. Muhammed (s.a.v.) |
Benim hadislerim....
''Gün gelecek Benim hadislerim tartışılacaktır...Ku'an' a bakın..Hiçbir hadisim Kur'an' a ters düşmez .....HZ MUHAMMED S.A.V.''
|
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ezanla kaamet arasında yapılan dua reddedilmez (mutlaka kabule mazhar olur)." "Öyleyse," dendi, "ey Allah'ın Resulü, nasıl dua edelim?" "Allah'tan," dedi, "dünya ve ahiret için afiyet isteyin!"
Ravi: Enes, Hadis No: 1760-Buhari |
"Harama nazar şeytan oklarından zehirli bir oktur."
Tarikat-ı Muhammediye, c.2., s. 1197. |
"Sizden önceki toplumların derdi size de bulaştı: Haset ve kin. Kin beslemek kökten kazıyan şeydir. ALLAH'a yemin ederim ki iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız. Size birbirinizi seveceğiniz bir şeyi haber vereyim mi? Aranızda selamı yayın."
Hz Muhammed (sav) |
Siz iffetli (namuslu) olunuz ki, hanımlarınız da iffetli olsunlar. Anne babanıza iyilik ediniz ki, çocuklarınız da size iyilik etsinler.
(Taberani) |
1) Ebu Hüreyre'den (r.a): Rasûlüllah'ı (s.a) şöyle derken işittim; buyurdu ki: "Allah'a yemin ederim ki; ben günde yetmiş defadan daha çok Allah'tan bağışlanma diliyor ve tevbe ediyorum". (Buhârî rivayet etmiştir).
Hadisten, bir hususu te'kîd için yemin etmenin caiz olduğu anlaşılmaktadır. Zira Rasûlüllah söze yeminle başlamıştır. Böylece ümmeti tevbe ve af dilemeye teşvik etmiştir. Hz. Peygamber (s.a) yaratıkların en hayırlısı oîmass-/ na ve Allah'ın geçmiş-gelecek günahianm bağışlamasına rağmen günde 70 defa tevbe etmektedir. "Gün" Fecrin doğuşundan güneşin batısına kadar olan zaman dilimidir. Rasûlüllah'ın (s.a) tevbesi günahtan dolayı değil, Allah'a hakkıyla ibadet etmede eksiklik olduğu düşüncesiyle veya her işte olduğu gibi tevbe konusunda da örnek olmak içindir. |
All times are GMT +3. The time now is 17:57. |