Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   AK Parti Hakkında - AK Parti Bilgileri (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=132)
-   -   AK PARTİ'NİN ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASI (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=703)

pont 07-11-2007 23:36

AK PARTİ'NİN ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASI

Unakıtan, "Biz bu özelleştirmeyi yapmazsak kamu kaynakları daha önce olduğu gibi çok heder edilmiş olur. Kalkınma yolunda değil kalkınmama yolunda kullanılmış olur. 2000 ve 2001 krizlerinde Türkiye'nin nerelere düştüğünü gördünüz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük küçülmesini gördü. Milli gelir 3 bin dolarlardan 2 bin 100 dolarlara kadar düştü. Bizim getirdiğimiz ekonomi politikaları ve yapısal reformlar sayesinde şimde milli gelir 5 bin 500 dolarlara çıktı. Demek ki uygun politikalar takip ederseniz böyle başarılar elde ediyorsunuz" şeklinde konuştu.

Özelleştirmeyi bütün ülkelerin yaptığını kaydeden Unakıtan, eskiden demir perde denilen ülkelerin de özelleştirmeyi yaptığını ve bitirdiğini anlattı. Türkiye'nin ise özelleştirmeyi 20 senedir konuştuğunu anlatan Unakıtan, AK Parti iktidarından önceki dönemde yapılan özelleştirmenin sadece 8 milyar Dolar olduğunu hatırlattı. Unakıtan, kendi dönemlerinde ise 28 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını kaydetti. Unakıtan şunları söyledi:

"Verimlilik özelleştirmelerle sağlanıyor. Şimdi sen devlete süt fabrikası, yem fabrikası yaptırırsan bu iş olmuyor. Devlet sanayici olamaz. Bankacılık da yapamaz devlet. Geçmiş dönemde devamlı kamu kaynaklarının kullanılması sırasında suistimaller yaşanmıştır. Yolsuzluklar orda ordu. Siz Garanti Bankası'nda yolsuzluk yapıldığını duydunuz mu hiç, Akbank'ta duydunuz mu? Özel sektörde olmaz. Kamu kaynaklarının kullanılmasında oluyor yolsuzluk".

İngiltere'de, İtalya'da, İsveç'de, ABD'de, Meksika'da kamu bankası bulunmadığını dile getiren Unakıtan, Polonya'da bankalardaki yabancı payının yüzde 67,6, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 98.8, Macaristan'da yüzde 80.4 olduğuna işaret etti. Unakıtan, CHP sıralarından gelen tepkiler üzerine, "İsteyen istediğini alıyor. Biz AK Parti Hükümeti olarak buna inandık ve yapıyoruz. Siz gelirsiniz ve özelleştirmeyi durdurursunuz. Özelleştirme çok önemlidir. Bir ülkede özelleştirme yapılmazsa o ülke yapısal reformlarını tamamlamamış sayılıyor. Eskiden kalmış vahşi kapitalizm gibi görüşleri burda dile getirmeyin. Ufkunuzu geniş tutun. Bakın doğru politikalar Türkiye'yi nereye getirdi" diye konuştu.

murselyavuz 07-11-2007 23:58

sence paranın dini veya imanı var mıdır?

yani riyal müslüman dolar hristiyan mıdır?

eğer zahmet edipde aşağıdaki mesajların tamamını okusaydın özelleştirmenin ne demek olduğunu anlardın!

gerçi özeleştiri yapamayan bir insanın özelleştirmenin nedek olduğunu anlamasını beklemekle hata yapıyorum...

murselyavuz 07-11-2007 23:59

unutma ki bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz....

öncelikle sana zahmet bir aşağıda günlerce yazdıklarımızı oku ondan sonra yapacaksan yap eleştirini!!

direk saldırarak bir yere varamazsın!

unlu 07-12-2007 00:02

özelleştirmeyi destekliyorum çünkü devlet dendimi bu ülkede suistimal akla geliyor hey gidi her devlet teşebbüsünün dev gibi lojmanları bu ülkenin paraları nerelere gitmiş özelleştirme sonuna kadar devam etmeli hastaneler de özelleştirilmeli

murselyavuz 07-12-2007 00:06

kardeş adam gidiyorum dediği zaman sırtına PETKİM'i sarıpta götürecek değil ya...
veya temeline dinamit koyacak değil ya...

neden herşeyin arkasında bir art niyet arıyorsunuz sizleri anlamıyorum....

Kapitalizm, sosyalizm, komunizm,emperyalizm yeter artık ya...
ben bıktım artık bu kelimelerden...

aşağıda Telekom ile alakalı bir yazı var
rica etsem okurmusun

onun biraz daha altında da TCDD ile alakalı yazı var
sana zahmet oınuda oku!

murselyavuz 07-12-2007 00:06

yok sen okumayıpsadece yazacaksan...

bizde senin yazdıklarını okumak zorunda değiliz o zaman...

Uğur Işık 07-12-2007 02:36

Alıntı:

unlu Nickli Üyeden Alıntı
özelleştirmeyi destekliyorum çünkü devlet dendimi bu ülkede suistimal akla geliyor hey gidi her devlet teşebbüsünün dev gibi lojmanları bu ülkenin paraları nerelere gitmiş özelleştirme sonuna kadar devam etmeli hastaneler de özelleştirilmeli

Değerli arkadaşım özelleştirilmeye karşı çıktığımız falan yok.Sadece satılan kurumların konumu ve mevcut durumlarını anlatmaya çalışıyoz.Ne şartlarda yabancılara verildiğini tartışıyoruz.Bablar gibi satma anlayışı tartışıyoz.

Saygılar.

pont 07-12-2007 04:40

Chp hükümetleri zamanında satılan toprak miktarı 30 milyon metre kare

Anap dsp mhp hükümeti zamanında satılan toprak miktarı 9.7 milyon(genellikle gap cevresi)

Ak parti hükümetleri zamanında satılan toprak miktarı 10.5 milyon(cogunlukla Sahil kıyıları)

Eger talan edilen kurulasları satmak ihanetse evet biz ihanet ettik..

ewet Her yıl trilyonlarca zarar eden kitleri sattık,rüşvetin iltimasın adam kayırmanın dolandırıcılıgın,yolsuzlugun alıp basını gittiği yerleri sattık..

erbakan hoca 97 de telekomu satmak için meclise yasa tasarısı vermiştir

(yassin nickli arkadaşa teşekkürler :) )

osman_mizanoglu 07-12-2007 04:44

cok guzel bılgıler yazmısın satdınız ulkeyı dıyenler okusun kiiii ak partının yaptıkları satmak deyıl ama işlerine gelmiyo bu konu cok geniş acmakta ıstemıyorum zaten sizler ak genclık olarak bunları bılıyosunuz

pont 07-12-2007 04:53

''4603 sayılı Kanun, 15/11/2000 tarihinde, Anavatan, DSP ve MHP'nin iktidarda bulunduğu sırada çıkarıldı. Buna göre, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası kanunlarında değişiklik yapılmasını ve bu bankaların özelleştirmeye hazırlanmasını öngörüyordu.''

bu partiler şimdi ak partiyi eleştiriyor.halbuki kendileri bu bankaların özelleştirilmesi konusunda kanun çıkardı

pont 07-12-2007 04:59

Halk Bankası ve Ziraat Bankasının, 2001 sonu itibarıyla görev zararı, 22,9 katrilyon lira.

Şimdi, AK Parti Hükûmeti zamanında görev zararı yok. AK Parti zamanında, yalnız 2005 yılı kârı 1,8 katrilyon lira; 1,8 milyar YTL . Halk Bankasının da aynı şekilde, onun da kârı var

ak parti milletvekillerinin yorumları:

Alaattin güven:
Özelleştirmeden gelen paralar nereye gitti?.." KÖYDES'e 2 katrilyon ayrıldı, harcandı; köylümüzün yüzü gülüyor. 2 katrilyon 300 trilyon yine ayrıldı, yine yüzü gülecek milletimizin. Öyleyse, bu özelleştirme yapılmalı.
Ahmet yeni:
Bu Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankasının özelleştirme kanun çalışması DSP, MHP ve ANAP döneminde gündeme geldi ve kanunlaştı. Yani, sanki bugün özelleştirilecekmiş gibi konuşuluyor. O gün karar alan arkadaşlar içerisinde, bugün Cumhuriyet Halk Partisi arasında olan arkadaşlarımız da var
Bizim tek gayemiz, özelleştirilecek olan tüm KİT'lerin en yüksek değerinde alıcı bulabilmesi ve Hazineye o oranda kaynak aktarabilmesidir. Bu düşünceyle, sadece özelleştirme kapsamındaki kamu bankalarını değil, satılacak olan tüm KİT'leri daha verimli, daha rantabl ve daha cazip bir hâle getiriyoruz.

scheriff30 07-12-2007 09:58

türkiyenin menfati her şeyden ilerde sırtımıza yük değil üçmak için kanat istiyoruz her şey türkiye için

scheriff30 07-12-2007 09:58

türkiyenin menfati her şeyden ilerde sırtımıza yük değil üçmak için kanat istiyoruz her şey türkiye için

ergin 07-12-2007 10:21

Sayın Uğur Işık ;
Petkim alanında bir zamanlar tekeldi. Ve rekabet gücünü ve pazar payını sürekli kaybediyordu. Merdivenaltı imalatçılarımız bile romanya'dan çin'den ithal plastik granül ile imalat yapıyorlar. PETKİM'in talihsizliği ise şuydu. Petrol çıkmayan değil çıkartılamayan bir ülkede petrokimya şirketi olmak. Haklısın , bu memleketin en önemli değerlerinden biriydi. Belki ucuza da gitti. Ancak aşağıdaki hususları sana hatırlatmamda fayda var;
1) Eğer liberal ekonomiye inanıyorsan elini ve eteğini işletmecilikten çekeceksin ve özel sektöre rakip olmayacaksın.
2) Rekabet esas olandır. Rekabetten korkarsan unutma bünyen sağlıksız olur, dişlerindeki kalsiyum eksileceğinden yakın zamanda sağlam dişlerin de dökülür. (Bir işletmedeki karın on işletmedeki zararını kapatmaz)
3) İhale çok şeffaf oldu. Ben isterdim ki ihaleyi "Zorlu" kazansın. Ama ondan 400 milyon dolar fazla veren başka birisi varsa buna vatan satıldı demek yanlış.
4) Devlet faizden artırdığı parayı millete hizmet mi götürsün yoksa KİT lere yatırım mı yapsın? Malesef olmayan parayla yatırım olmaz. Pazarpayı %100'den %15'e inmiş bir PETKİM'den söz ediyoruz.
5) Kapasite Kullanımıyla verimlilik tam olarak aynı şeyler değildir aziz kardeşim. Verimlilik küçük bir benzetmeyle; 10 kişiyle yaptığın işi beş kişiyle yapabilmek. Bunun için teknolojik yatırım ve bir çok şey gerekli. Malesef memur kafalılıktan özel sektör ve rekabet zihniyetine geçmeden bu transformasyon yaşanamaz. Bu da ancak özelleştirmeyle oluşur.
6) Şimdi Kazaklar bizim petrol boru hatlarımızdan petrolleri Petkime getirir, işler, bizim memleketimizin işçisiyle bunu işler ve bizim müteşebbisimize bunu romanya ve çin hammaddesinden daha ucuza satar. Karından da vergisini veriri. Böylece girişimcimiz daha ucuz hammaddeyle üretim yapar ve dünyadaki rekabet gücünü arttırır.

Yanlışım varsa söyle de bilelim...
5

ergin 07-12-2007 10:29

Alıntı:

Uğur Işık Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:

ayberkece Nickli Üyeden Alıntı
Hocam bence en güzelini yaptılar.Biri hariç...TÜRK TELEKOM...
çok ucuza gitii o.Hiç özelleştirilmese daha iyiydi.
Ama diğerleri çok güzel.Tebrik ederim.Hele dün Sabiha GÖKÇEN havalimanının özelleştirilmesi vardı.Gece 12 oldu daha devam ediyordu.36,turdalardı.uykum geldi yattım....

Değerli arkadaşım,
sadece telekom değil,
tekelin içki bölümü,Tüpraş,Petkim,Erdemir gibi pazarda lider şirketlerde vardır.

Petkim 2007 itibariyle pazar lideri falan değil, pazarın 15'ine hakim.
Bilmeden sallamayalım arkadaşlar.

Uğur Işık 07-12-2007 13:07

Alıntı:

ergin Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:

Alıntı:

ayberkece Nickli Üyeden Alıntı
Hocam bence en güzelini yaptılar.Biri hariç...TÜRK TELEKOM...
çok ucuza gitii o.Hiç özelleştirilmese daha iyiydi.
Ama diğerleri çok güzel.Tebrik ederim.Hele dün Sabiha GÖKÇEN havalimanının özelleştirilmesi vardı.Gece 12 oldu daha devam ediyordu.36,turdalardı.uykum geldi yattım....

Değerli arkadaşım,
sadece telekom değil,
tekelin içki bölümü,Tüpraş,Petkim,Erdemir gibi pazarda lider şirketlerde vardır.

Petkim 2007 itibariyle pazar lideri falan değil, pazarın 15'ine hakim.
Bilmeden sallamayalım arkadaşlar.

Petkim pazarda lider değil mi?

Tabikide dünya pazarında değil,ancak sürekli gelişen ve büyüyen kurum...

ergin 07-12-2007 13:55

Alıntı:

Petkim pazarda lider değil mi?

Tabikide dünya pazarında değil,ancak sürekli gelişen ve büyüyen kurum...
Bu özelleştirmeler yapılırken nedense hep pazar lideri oluyorlar. :)
kurum büyüyen ve gelişen bir kurum değil. Piyasanın büyüme hızından daha hızlı büyümezsen aslında küçülürsün. Petrokimya pazarı her geçen gün büyümekte ancak, yeterli yatırım olanağı olmadığı için PETKİM sürekli pazarpayı kaybetmektedir.

ergin 07-12-2007 14:08

Alıntı:

yavuzdemir Nickli Üyeden Alıntı

Peki Petkim Tekel mi ? Çalık Grubu petrokimya tesisi kurmak için EPDK'dan onay aldı. Petkim ihalesinde 2. olan firmada başvurusunu yaptı sonucu bekliyor.

Bildiğim kadarıyla Sanko Holding'in patronu Abdulkadir Konukoğlu'da İskenderunda genişçe bir arazi almış ve muhtemelen lisans alacak 3. firma olacak.
Nihayetinde PETKİM'le alakalı bir fizibilite yapılmıştır. Gelindeki maddi duran varlıklar (araziler, limanlar v.b.) hesap edilmiş bunun yanında da kasasında alacağı ve borcu eklenerek bir fizibilite değeri çıkmıştır.
Varılan ortak kanı ise 2.050 YTL'nin iyi bir rakam olduğu.

Üzülmemiz gereken Petkim'in özelleştirilmesi değil. Özelleştirme geliririnin tamamen faize gideceğidir. Geçmiş hükümetlerin ferasetsizliği ve basiretsizliği yüzünden devralınan bunca borç beraberinde kanımızı emen bir faiz canavarı doğurdu. Mazotun 1 YTL olması bu faiz canavarının üremesi çoğalması için ayrıca uygun bir ortam oluşturacaktır.

ergin 07-12-2007 14:14

fatihsinan,

Hesap kitabı yanlış yapıyorsun arkadaş!
Şunu unutma ki, Gayrisafi milli hasılanın (1 yılda cebimize giren paranın) faizi karşılama oranı (1 yılda faize ödediğimiz paranın) Ak parti hükümetinde %90'lardan %70'lerin altına inmiştir. Borcunu ödemez sürekli kredi kartından alışveriş yaparsan sonra kredi kartı mağduruyum diye ağlamayacaksın.Bırakın borcu, faizini bile ödeyemeyen %2500 gecelik faizlerin olduğu bir ortamdan, bugünkü hallere geldik. UTANMADAN Ak Partiye haksızlık etmeyin.

Fahrenheit 07-12-2007 14:16

ergin katılıyorum bilgiler için sağol
Yıkıcı olmak kolaydır ama yapıcı bilgiler vermek zor bir iştir +1

akradyo-djyavuz 07-12-2007 14:18

Devlet kurumları sürekli olarak bir kambur oluşturmuştur. Bahsettiğiniz gibi bazı kar eden kurumlar olsa da bunların da gerekli teknoloji yatırımları yapılmadığından dolayı maalesef gün geçtikçe yetersizlikleri artmaktadır. Sizin bunları iyi yönetip bir dönem kâr ettirmeniz bir şeyi değiştirmez. Örneğin devlet bankaları kâra geçti. Evet ama bundan önce nasıldı. Dolayısı ile bundan sonra da bir yönetim değişikliğinde ne olacağı belli değildir. Haberleşme yabancıların eline geçti tezi çok mantıklı gözükse de. Yabancıların ele geçirmediği bir haberleşmemiz mi var? Dünya üzerindeki e-mail dahil bütün haberleşme araçlarının takip edilebildiği hepinizin malumu zaten. Peşkeş çekmekten bahsedenler de sanki ihale yapılmamış da hükümet al kardeşim sen bunu işlet demiş gibi konuşuyor.

akradyo-djyavuz 07-12-2007 14:29

Tek isteğim var araştırın ve onlarla konuşun afaki cümlelerle karamaya çalışmayın. Nedir bahsettiğiniz faiz oranları. Dünya Bankasından ne kadar borç alınmış, ne kadarı faiz ödemeye gitmiş. Rakamlarınızı bekliyorum...

ergin 07-12-2007 15:06

fatihsinan,

Dış Borç Gayri Safi Milli Hasıla Gayri Safi Milli Hasılanın ne kadarı dış borcu ödüyor
2001 113.592 176.484 64%
2002 129.720 275.032 47%
2003 144.319 356.681 40%
2004 160.835 428.932 37%
2005 168.849 486.401 35%
2006 207.436 575.784 36%

Bence o gözlüğü sen tak arkadaşım.
Cebinde 2001 yılında 176 varken 113 borcun vardı
2006 da 575 cebinde var 207 borcun var. kalem defterle hesap yapamıyorsan artık hesap makinesine geçme zamanın geldi de geçiyor.

akradyo-djyavuz 07-12-2007 15:15

Çok güzel bir adım bu işte... Şimdi araştırmaya başladık.. O zamam araştırmamızı tamamlayalım. Bir ülkenin borç stoğunu incelerken bunun gayrısafi milli hasılaya olan oranı bize asıl değeri verir. Yoksa gelişmiş ülkelerin borçlarını incelediğinde (CIA'in sitesinde hepsini bulabilirsin) en borçlu ülkeler en gelişmiş ülkeler çıkacaktır. Ama bu değerleri GSMH ile beraber incelersek anlamlı sonuçlar bulabiliriz.

Ben yazana kadar cevap yazılmış.. Demek ki GSMH dış boçtan daha fazla yükselmiş.
Şimdi sen bunları incele hala doğruluğunda ısrar ediyorsan konuşalım. Yok eğer biz haklı isek sen sana bunları anlatanlardan hesap sor.

merve 07-12-2007 15:16

Ergin süper cevap vermişsin ya tebrik ederim +1 beğeni ;)

akradyo-djyavuz 07-12-2007 15:24

Aynı zamanda yine aynı sayfada incelenmesi gereken diğer verileri de iyi analiz etmeni öneririm. Bak bakalım kamu borcu ve merkez bankası borcu nereye düşmüş, özel sektörün borcu ne olmuş. İşte bu rakamlarım incelersen kamu maliyesinin ne kadar iyiye gittiğini görürsün.

Demek ki neymiş araştırınca, sorgulayınca doğru olana ulaşabiliyormuşuz.

akradyo-djyavuz 07-12-2007 15:45

İşte ne açıklasak ne anlatsak boş.. Sizin derdiniz ekonomi değil çünkü, şartlanmışlık.. O kadar anlattık sen geliyorsun yine aynı şeyleri kopyala yapıştır diyorsun. Ben sana diyorum ki kendin oku araştır. Onlar doğru mu değil mi? Yok sen hala inanmak istediklerini yazıyorsun.
Özelleştirmeden açılan konu borçlara geldi çok da güzel açıklandı konular izah edildi. Eleştiri getirebilirsin eksik noktalar olabilir ama bu ekonomi değil. Bunu sen de konuştukça görüyorsun ama devekuşu gibi kafanı kuma gömüp papağan gibi aynı şeyleri tekrarlıyorsun. Eğer gerçekten amacın bilgi edinip gerçeği öğrenmekse buyur. Yok ben slogan atarım bağırırım sen ne dersen de öenmli olan benim dediklerim diyorsan. Biz de vakit harcamayalım değil mi ama ?

Saygılar...

ergin 07-12-2007 16:24

Sevgili Uğur Işık Kardeşim;
Kendine özgü fikir üretemeyen bir arkadaş olduğun belli. Bari kopya çekerken güzel çek de kopyanın altında ezilme.

Alıntı:

AKP iktidar olduğunda cari açık (Türkiye’ye gelen dövizle çıkan döviz arasındaki fark) 2002 Aralık ayında 1.5 milyar dolar. 2006 Aralık rakamı ise 3l.5 milyar dolar. Artış oranı yüzde 2 bin. Bu döviz açığı ağırlıklı olarak sıcak para denilen (kara para dahil) emanet para ile karşılanıyor. Riski çok büyük.

1- Türkiyeye doğrudan yabancı sermaye girişi (bu para Türkiye'ye geliyor. Direk uzun vadeli yatırıma akıyor) 33 milyar doların üzerindedir.
"YILLAR İTİBARİYLE
DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR
(FİİLİ GİRİŞLER)"

Yıl Milyon$
1998 940
1999 783
2000 982
2001 3.352
2002 1.137
2003 1.752
2004 2.883
2005 9.801
2006 20.165
2007/Nisan 10.040
Kaynak:http://www.hazine.gov.tr/stat/yabser...aziran2007.xls

Alıntı:

Dış ticaret açığı (ithalatla ihracat arasındaki fark) 2002 Aralık ayında 15 milyar dolar. 2006 Aralık ayında ise 53 milyar dolar. Artış oranı yüzde 241.

2- Dış ticaret Hacmi istatistikleri aşağıdadır.
İhracat İthalat İthalat ihracatın oranı
2000 27.775 54.503 96%
2006 85.526 138.581 62%
İhracat ithalattan daha hızlı oranda artıyor kardeşim.
Kaynak:http://www.dtm.gov.tr/dtmadmin/uploa...ikDb/eko01.xls
Alıntı:

AKP iktidar olduğunda Türkiye’nin toplam borcu 222 milyar dolar. Bugün 400 milyar dolar. İç borçta artış yüzde 114, dış borçta artış yüzde 64.

3- Bir iki yorum önce bunun cevabı var
Alıntı:

AKP iktidar olduğunda kişi başına borç 3187 dolar. Bugün 5458 dolar. Doğan her çocuk bu miktar borçla doğuyor. Artış yüzde 71.

4- Kişi başı borç u yazıyorsun da da kişi başı geliri neden yazmıyorsun. Dur ben senin için yazayım. 2002 den 2006 ya kişi başı borç %71 Kişi başı gelir %110 artmış.

Yıl Kişi Başıı Milli Gelir
2000 2.965
2001 2.123
2002 2.598
2003 3.383
2004 4.172
2005 5.008
2006 5.477
Kaynak:http://www.hazine.gov.tr/stat/egoste...Uretim/I_1.xls

Diğerlerine de yazacağım ama hazine.gov.tr deki istatistiklerden sen takip et. Bedava bu kadar tokat yeter. Başka tokat vurursam ayakta durmaya mecalin kalmaz.

akradyo-djyavuz 07-12-2007 16:43

Sana dış borçlarla ilgili ekonominin durumu çok güzel anlatıldı ve açıklandı. Sanırım buradaki herkes anladı ama sen anlamadın. Dikkatle oku ve neye itiraz ettiğini net şekilde yaz konuşmaya devam edelim. Bilmiyorum bölümün nedir? Ben işletme mezunuyum. Bunu ekonomi hocalarımla da konuştum defalarca onlar da aynı fikirdeler. Zaten bir ülkenin borç yapısını incelerken borç karşılayabilme oranına, borcun faizine ve vadelerine vs. bakarsın. Bence borçla ilgili gayet güzel cevaplar aldın onun için daha fazla üzerinde durmayacağım. Ama itirazın olan noktaya net bir şekilde ifade edersen konuşalım.

Şimdi gelelim senin tabirinle "askeri ücret"e. Biz ona asgari ücret diyoruz. Asgari, en az demek. Yani sigortalı işçi çalıştıranlar maaş için ödemesi gereken alt limit. Şimdi inceleyelim asgari ücrete ne kadar zam yapılmış. 2002-2007 arasında Çalışan ve emekli maaşları ile diğer ödemeler,enflasyon üzerinde arttı. Bu dönemde toplam enflasyon yüzde 56 olarak gerçekleşirken, en düşük memur maaşı yüzde 138; ortalama kamu işçi ücreti yüzde 70; asgari ücret yüzde 119 artı.

Bak sen istedin bir rakam ben sana verdim 10 rakam :). Biz böyle cömertiz işte.

Asgari ücret gerekenin altında. Bunu hepimiz kabul ediyoruz ama geçmiş hükümetlerin enflasyonun altında ezdikleri rakam bir anda yukarı çıkmıyor. Sürekli olarak en azından enflasyon oranında zam yapmış olsalardı bu akam böyle mi olurdu ? Senin takdirine bırakıyorum.

Dünya'da bir pazar oluşturabildik mi sorusunun cevabını ihracat rakamları ile vermek isterim ama sen zaten onları da bulabilirsin değil mi ?

Gelelim cari açığa. Önemli nokta şu : What is cari acık ? :) Cari Açık Türkiye'den çıkan para ile giren para arasındaki fark. Bir nevi ithalat ihracat arasındaki fark da diyebiliriz. Cari açığımız var ve büyüdü. Ama kapanamayacak şekilde büyümesi ne demek ? Onu çözemedim. Özellikle şubat ayından beri gözle görülür bir azalma görülüyor cari açıkta. Cari açık şu anda finanse edilebiliyor ve ekonomi için bir tehdit oluşturmuyor. Cari açığın artmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi de dünya piyasalarında yükselen enerji fiyatları tabi. Cari açığın daha da azalması gerekiyor mu? Gerekiyor evet. Ama bu bir tehdit veya felaket değil. ----önemli bir ayrıntıyı yine ergin benden önce vermiş bu konuda oranlara bakarsanız burada ki gidişatında olumlu olduğu net bir şekilde ortaya çıkıyor.--- uğurcum bak hangi partiye gitsen iki kişi ilgilenmez seninle ama ak parti farkı işte..

Ecevit döneminde 1 dolara eşitlenmesi gibi bir durum vardı evet. Dolar kuru ecevit dönemindeki gibi yokuş tırmansaydı şu anda da 1 dolar olabilirdi belki. Ama doların hali malum. Enflasyon canavarı ile beraber kuzu oldular onlar karadeniz yaylalarında otluyorlar.

saygılar...

merve 07-12-2007 18:21

arkadaşım önceki sayfalarda senin sorularının cevabı var???

Ömer_Furkan 07-12-2007 18:24

ak paritmizin uyguladığı politika cok iyi bi politika ama gelde bunları onlara anlattt.onlara göre bizz ülkeyi satmısızz ve satmaya devam ediyoruzzz nasıl bi cahillik bu yaa..

murselyavuz 07-12-2007 18:35

turania önce tartışmaya girmeden fikrini belirtmeden aşağıda yazılanlar bir oku, ondan sonra gel senide dinleyelim...
nerden biliyorsun aşağıda o dediklerinin yazmadığını...
ağzı olan konuşuyor ya...
konuşun bakalım nereye kadar konuşacaksınız...
bir şartlanmadır almış başınızı gitmişsiniz...
amacınız üzüm yemek değil bağcıyı dövmek!
yeter kardeşim...

akradyo-djyavuz 07-12-2007 18:45

Dedenin sana bıraktığı KİTlerden ne fayda gördün de torunun fayda görecek bunlardan ?

herzamanheryerde 07-12-2007 19:05

kusura bakmayin arkadaslar ancak ozellestirmeye karsi cikan kisiler hala ulkenin sinirlari disina cikamayan dar dusunen insanlardir.
ozellestirmenin hic bir tarafi kotu diill.istediginiz taraftan ele alin.ayrica satma denilen birdurum yok ortada.
cok bos artikbu yuzyilda bu konusmalar nekadar kendine guvensiz bir ulke insanalri oludugunuzun farkindamisiniz bu ne telas ya bu ne hararet biraz rahatlayin soyle siz bukadar tedirgin olursaniz dis ulkeler napsin.biraz ayaklariniz yere saglam bassin nedir ulke satildi eldne gitti vah vah diyip durmanin alemi...ozguvensiz insanlarin boyle korkulari olabilir ancak bizim korkumuz yok ozelleserek ulke daha buyuk atilimlara gecicekekonomideki buyumeyi ilerleyen zamanlarda allah nasip ederse gorucez.siz odevletin bu devletin ufacik paralarla isletmeyedevma ederseniz hicbirsey yapamazsiniz o para ne size nede yatiirimlariniza yeter.

birakin artik rekabet artsin ozellessin baska rakipler ciksin ortaya soyle insanlar para gorsun.

kopeli53 07-12-2007 21:29

evet özelleştirme olsun olmasın değil ama ihaleye giren firmalar iyice araştırılmalıdır...
ve her ne olursa olsun %49dan fazlası verilmeli....

Emre17 07-12-2007 21:33

hehe..geç kaldın dostum

herzamanheryerde 07-12-2007 22:28

yuce tayyip lakapli arkadasim sen karaliyormusun yoksa destekliyormusun bir kac yerdedaha yazini okudum tam neyi savundugun belli degil daha net ol bence insanin dogrusu birdir iki tane gelen giden dogrusu olmaz

selametle

Uğur Işık 07-12-2007 23:57

Değerli Ergin arkadaşa.

Demişsin ki:

1- Türkiyeye doğrudan yabancı sermaye girişi (bu para Türkiye'ye geliyor. Direk uzun vadeli yatırıma akıyor) 33 milyar doların üzerindedir.
Bu yatırımdan kastımız nedir?33milyar dolar diyorsun.Bu para dediğiniz gibi yatırıma dönüşmiş olsaydı,Türkiye'de işsiz tek vatandaş dahi kalmazdı;ancak bu yatırım borsa üzerinden olmuş olacak.4,5senelik periyotta borsa 6kat büyümüştür.Şirketler 6kat kazanmış,6kat kazandırmıştır..böyle bir gerçek var mıdır?Borsada kimler kazanmıştır?Vatandaş borsada var mıdır?

2-AKP iktidar olduğunda Türkiye’nin toplam borcu 222 milyar dolar. Bugün 400 milyar dolar. İç borçta artış yüzde 114, dış borçta artış yüzde 64.
Ülkenin borcu artmış mı artmış.GSMH da artmış diyorsun...(vatandaşın cebine giren paraymış ??? gsmh)

4- Kişi başı borç u yazıyorsun da da kişi başı geliri neden yazmıyorsun. Dur ben senin için yazayım. 2002 den 2006 ya kişi başı borç %71 Kişi başı gelir %110 artmış.
Dolar kurunun bilerek düşük tutulduğunu ve buna göre doları 2ytlden tekrar bi hesapla.Ya da ev kirasına oranla ;D
Ayrıca bizim evin kirasını 2002'de asgeri ücret karşılıyordu,üstüne para bile kalıyordu.Şimdi 85ytl takviye gerekiyor. :o

pont 07-13-2007 00:13

Alıntı:

dolar kuru bilerek düşük tutulmuş
;D :D akşam akşam güldürdün beni.madem ki doları BİLEREK düşük tutabiliyoruz.dolar düşünce bu ekonomistler niye seviniyor.dolar düşünce neden bu durum olumlu karşılanıyor?

cık cık cık ;D koskoca ekonomist olmuş,doların BİLEREK düşürülebildiğini bilmiyor ;D :D

ecevit neden BİLEREK düşürmedi.isteseydi anında düşerdi :) ;D

pont 07-13-2007 00:14

borsada iş adamları,iş hayatı kazanır.dolayısıyla ülkemiz,insanlarımız kazanır

All times are GMT +3. The time now is 07:12.