Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Haberler (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=120)
-   -   Türbanlı diye veli toplantısına alınmadı (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=43949)

Beylerbeyi 10-10-2008 18:59

Alıntı:

gelecek Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 441940)
laiklik adam olmaktır

eee hani? ben niye karşımda adam göremiyorum? hiç boşuna gizleme şimdi, dört ayaklı olduğunu çok iyi biliyorum :kiss:

şeyh şamil 10-10-2008 18:59

Mustafa kemal deyip durmayın be siz mustafa kemali ağızınıza almayın sizin yüzünüzden kemal paşa Azap duyuyordur bunların elinemi kaldım diye...

Kemal paşanın arkasına sığınmayın yerinden kalksa ilk kovalayacağı kişi siz olursunuz bunu bilmeni isterim tabi anlamıyorsun ama sırf spor olsun diye yazıyorum

gelecek 10-10-2008 19:00

Türkiye'de din-devlet ilişkileri bakımından köklü değişim cumhuriyetin kurulmasıyla yaşanmıştır. Bu değişimin düşünsel kökleri hiç kuşkusuz cumhuriyet öncesi karşımıza çıkmaktadır, ancak bu düşünceler köklü biçimde uygulama imkanına cumhuriyet sonrasında kavuşmuştur. Cumhuriyet'in kurulmasından sonra kesin bir tutumla laik bir devlet ve seküler bir toplum yaratma çabalarına başladığını görüyoruz. Rutsow'un da işaret ettiği gibi, pek az ülke tüm siyasal,sosyal ve kültürel hayatında bu dönem Türkiye'si kadar kapsamlı veya hızlı değişiklikler geçirmiştir.

1924 anayasası "Türkiye devletinin dini İslam'dır" (m.2) ibaresini taşımaktadır.Bununla birlikte köklü değişikliklerin bir bölümü bu madde yürürlükte iken yapılmıştır. Bunları başlıklar olarak verecek olursakşu yasal düzenlemelerin yapıldığı görülmektedir:

• 1924 hilafeti ilgası.

• Osmanlı devlet yönetiminde en yüksek dini yetkiye sahip olan ve işlevleri arasında siyasal kararları İslam hukukuna uygunluğunu gözetmek olan şeyhülislamlık makamının 1924'de kaldırılışı.

• 1924'te tevhid-i tedrisad kanununun kabul edilmesiyle medreselerin kapatılması,şer'iye ve evkaf bakanlığının kaldırılarak diyanet işleri başkanlığının ihdası.

• 1925 'te şapka kanunu ve miladi takvimin kabul edilmesi tekke ve zaviyelerin kapatılarak tüm faaliyetlerinin yasaklanması.

• 1926'da İsviçre medeni kanunu ve borçlarkanunu ile İtalya ceza kanununun kabul edilmesi.

• 1928'de harf inkilabı ve anayasadan "İslam dini" ibaresinin kaldırılarak anayasadaki yemin metinlerinin laikleştirilmesi. Bu nedenle yeminle ilgili maddelere "vallahi" ifadesi yerine "namusum üzerine söz veririm" ibaresi konulmuştur.

• 1929'da Alman ceza mahkemeleri usulu kanunu ve isviçre icra iflas kanununun kabulu.

• 1930'da imam-hatip okullarının kapatılması.

• 1931'de Türk Dil Kurumu'nun kuruluşuyla Arapça ve Farsça kökenli kelimelerin türkçe'den ayıklanması sürecinin başlatılması.

• 1932'de ezanın ve kametin türkçeleştirilmesi.

• 1934'te hafız,ağa,şeyh,molla,efendi,paşa, gibi lakap ve unvanlarla beraber bazı kisvelerin yasaklanması.

• 1935'te hafta tatilinin Cuma gününden pazara çevrilmesi,

• 1937'de laiklik kavramının anayasa maddesi haline getirilmesi.

gelecek 10-10-2008 19:02

Alıntı:

M--U--R--A--T Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 441945)
eee hani? ben niye karşımda adam göremiyorum? hiç boşuna gizleme şimdi, dört ayaklı olduğunu çok iyi biliyorum :kiss:

adam olanla konusuruz laiklik adam olmaktır ATATURKUN ŞU SÖZÜ ÇOK ŞEY ANLATIYOR
Artık Türkiye, din ve şeriat oyunlarına sahne olmaktan çok yüksektir. Bu gibi oyuncular varsa, kendilerine başka taraflarda sahne arasınlar. 1924

EniGma 10-10-2008 19:02

laiklik adam olmaksa ben adam olmak istemiyorum...
Çağdaşlık oranı buranı açıp gezmek ise varsın çağdaş olmayayım...
sizin gibilerin gözünde örümcek kafalı olmak daha yeğdir...

EniGma 10-10-2008 19:03

Alıntı:

gelecek Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 441947)
Türkiye'de din-devlet ilişkileri bakımından köklü değişim cumhuriyetin kurulmasıyla yaşanmıştır. Bu değişimin düşünsel kökleri hiç kuşkusuz cumhuriyet öncesi karşımıza çıkmaktadır, ancak bu düşünceler köklü biçimde uygulama imkanına cumhuriyet sonrasında kavuşmuştur. Cumhuriyet'in kurulmasından sonra kesin bir tutumla laik bir devlet ve seküler bir toplum yaratma çabalarına başladığını görüyoruz. Rutsow'un da işaret ettiği gibi, pek az ülke tüm siyasal,sosyal ve kültürel hayatında bu dönem Türkiye'si kadar kapsamlı veya hızlı değişiklikler geçirmiştir.

1924 anayasası "Türkiye devletinin dini İslam'dır" (m.2) ibaresini taşımaktadır.Bununla birlikte köklü değişikliklerin bir bölümü bu madde yürürlükte iken yapılmıştır. Bunları başlıklar olarak verecek olursakşu yasal düzenlemelerin yapıldığı görülmektedir:

• 1924 hilafeti ilgası.

• Osmanlı devlet yönetiminde en yüksek dini yetkiye sahip olan ve işlevleri arasında siyasal kararları İslam hukukuna uygunluğunu gözetmek olan şeyhülislamlık makamının 1924'de kaldırılışı.

• 1924'te tevhid-i tedrisad kanununun kabul edilmesiyle medreselerin kapatılması,şer'iye ve evkaf bakanlığının kaldırılarak diyanet işleri başkanlığının ihdası.

• 1925 'te şapka kanunu ve miladi takvimin kabul edilmesi tekke ve zaviyelerin kapatılarak tüm faaliyetlerinin yasaklanması.

• 1926'da İsviçre medeni kanunu ve borçlarkanunu ile İtalya ceza kanununun kabul edilmesi.

• 1928'de harf inkilabı ve anayasadan "İslam dini" ibaresinin kaldırılarak anayasadaki yemin metinlerinin laikleştirilmesi. Bu nedenle yeminle ilgili maddelere "vallahi" ifadesi yerine "namusum üzerine söz veririm" ibaresi konulmuştur.

• 1929'da Alman ceza mahkemeleri usulu kanunu ve isviçre icra iflas kanununun kabulu.

• 1930'da imam-hatip okullarının kapatılması.

• 1931'de Türk Dil Kurumu'nun kuruluşuyla Arapça ve Farsça kökenli kelimelerin türkçe'den ayıklanması sürecinin başlatılması.

• 1932'de ezanın ve kametin türkçeleştirilmesi.

• 1934'te hafız,ağa,şeyh,molla,efendi,paşa, gibi lakap ve unvanlarla beraber bazı kisvelerin yasaklanması.

• 1935'te hafta tatilinin Cuma gününden pazara çevrilmesi,

• 1937'de laiklik kavramının anayasa maddesi haline getirilmesi.

haddini aşıyorsun gibi geliyor bana ...
kisveler derken ne demek istediğini anlamadık seni kafasını laiklikle yemiş zevat...

Beylerbeyi 10-10-2008 19:04

bu yazdıklarının konumuzla ne alakası var?

neyse bu kadar cümbüş yeter. bu hayvandan aşağı mahlukun akıllanacagı, söz anlayacagı yok. yaşının kaç olduğunu bilmiyorum ama akıl yaşı en fazla 5 i gösteriyor.

daha fazla cevap verip sevindirmeyin beyin özürlüyü.

şeyh şamil 10-10-2008 19:06

Alıntı:

gelecek Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 441951)
adam olanla konusuruz laiklik adam olmaktır ATATURKUN ŞU SÖZÜ ÇOK ŞEY ANLATIYOR
Artık Türkiye, din ve şeriat oyunlarına sahne olmaktan çok yüksektir. Bu gibi oyuncular varsa, kendilerine başka taraflarda sahne arasınlar. 1924

Ne adamı yaw

Hayvandan aşağı olanlara adammı diyon sen ancak adam olmak bellidir öyle her canlı adam olamıyor mesela senin gibi

Şunuda sorabilirmiyim okuma yazmayı nerden öğrendi o beyin sende yokta merak ettim

gelecek 10-10-2008 19:07

Alıntı:

EniGma Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 441952)
laiklik adam olmaksa ben adam olmak istemiyorum...
Çağdaşlık oranı buranı açıp gezmek ise varsın çağdaş olmayayım...
sizin gibilerin gözünde örümcek kafalı olmak daha yeğdir...

SİZİN BI AMİP ZİHNİYETİZ YUZUNDEN BU HALERE GELDİK ÇAGDAŞLAŞACAGIZ HER ZAMAN DAHA İLERİYE HERŞEY SORGULANACAK AYDIN GECNLİK HER ZAMAN OLACAK KEMALİS GENCLİK GOREV BAŞINDA

Artık Türkiye, din ve şeriat oyunlarına sahne olmaktan çok yüksektir. Bu gibi oyuncular varsa, kendilerine başka taraflarda sahne arasınlar. 1924ATATURK BU SÖZÜCÜ YOBAZ OLAN BEYNİNİZE SOKUN

şeyh şamil 10-10-2008 19:08

Alıntı:

M--U--R--A--T Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 441954)
bu yazdıklarının konumuzla ne alakası var?

neyse bu kadar cümbüş yeter. bu hayvandan aşağı mahlukun akıllanacagı, söz anlayacagı yok. yaşının kaç olduğunu bilmiyorum ama akıl yaşı en fazla 5 i gösteriyor.

daha fazla cevap verip sevindirmeyin beyin özürlüyü.

Nee beşimi gösteriyor akıl yaşı
beş olsa iyi aw bwnim yeğenler 2 yaşında bunda iyi aklı var

All times are GMT +3. The time now is 15:18.