![]() |
Milli Görüş camiasının Fethullah Gülen'e öfkesi şahsi değil (:
Analiz, biraz basit ; yahut sathi düzeyde ele alınmış bir kaç madde.. Keyfiyetini doldurmak için, kendi düşüncelerimi söylemeden geçemeyeceğim.. Tartışmaya mahal vermeyiz/vermeyelim inşaAllah.. Fethullah Gülen Hoca, 1995 yılından önce şu sözleri sarfediyor bir sohbetinde, isteyen linkten dinleyebilir. (http://www.dailymotion.com/video/xbw...k-ya_lifestyle) " [Kız kardeşim lise son sınıfta, okulda kapanmak yasak olduğundan kapanamıyor, kapansa bile alay ederler.. Bir arkadaşının durumu böyle,bu durumda ne yapmalıdır?] Dini emirlerini yerine getiremeyeceği bir okula kadının gitmesi caiz değildir. Ne pahasına olursa olsun,mücadele edip başını kapamalıdır. Mektepte okumayı kendisine göre bir zaruret sayıyorsa,ki böyle bir zaruret bilmiyorum, ancak ordaki kızlara dini diyaneti öğreteceğim.,ilerde inşaallah faydalı olacağım gibi, bana göre makbul olmasa bile, kendine göre şahsi ictihatları var ise şayet, ve bunda büyük hayır umuyorsa, ne pahasına olursa olsun bu irşad yolunda cehenneme gitse dâhi bu yolsa azmi var ise, evvelâ kendi düşünsün, daha işin başında dini emirlerden taviz vermemeye kendini alıştırsın. Başın kapanması mevzû Kur'ânı Kerim'in nassı ile sabittir. İnsan her dakika başını açık tutmakla her dakika bir günah işlemiş olur. Sonra yapacağı sevap,edeceği cihad, eyleyeceği hizmet meşkûktur.. Semeresi belli değildir.Kime müessiri olacak,kimi irşâd edecek,ortada henüz birşey yoktur.. Meşkûk bir semere için,muhakkak bir günaha girilmez... Okuldan atılması pahasına 'ben,dini emirlerimden taviz vermeyeceğim" desin,azmetsin.. " Şimdi "hizmet" için kapıda başörtüsü bırakılıyor, çünkü Fethullah Gülen Hoca, başörtüsü için "teferruata ait meseleler" diyerek kızlarımızın okumayı tercih etmesini istemiştir.. (bakınız: http://tr.fgulen.com/content/view/2257/141/ ) Başörtüsü direnişinin kırılmasına sebep olmuştur, cemaatte bulunan kardeşlerim bırakın başörtüsünü kapıda bırakmayı, ekseriyetle kampüste bile başörtüsüne aldırış etmiyorlar. Ben bunları gören,uyaran ve uyardıkça muhatabından gelen karşılığa şaşıran biri olarak söylüyorum.. Bu başörtüsü meselesi, başörtüsünün "hizmet" için açılmasının caiz hâle gelmesi vaziyeti, Milli Görüş camiasının Hocaefendi'ye öfkelenmesine vesile olmuştur. Bir diğeri,diyalog meselesidir.. "Dinler arası diyalog", fikrinin farklı dinlere mensup muhataplar açısında iyi niyetler içermediği aşikârdır, bu diyalog hususuda Hocaefendi'ye öfkenin sebeplerindendir.. Ana sebepler bunlardır, bunlarda benim analizlerim.. Ayrıca cevabımın silinmemesini istiyorum, analiz yapılacaksa, bahsi geçen camiadan biri olarak bizim analizlerimiz daha doğru niteliktedir.. Selâmetle.. |
Hocaefendinin sohbeti 70-80 li yıllarda başörtü yasağı olmadığı bir vakitte yapılmıştır.başörtüsü yasağı yokken,dinin emirlerini yerine getiremeyeceği bir okula bir kadının gitmesi caiz değildir demiştir.
altını çizdiğim,üstünü boyadığım kısımları dikkate almadan sanki çelişkili beyanlar verdiğini ima ediyorsunuz ama boşuna. koca milli görüş camiasının işine gelmediği yerleri günyüzüne çıkartıp sohbetin geri kalanından yani bahsetmediğiniz kısımlardan alıntı yaparsak; 'kanun kızın başına açmaya amir değildir.' 'kıyafet kanunuyla sadece çarşaf çıkarılmıştır.' 'ilk kıyafet kanununda başların açılacağına dair hiçbirşey yoktur.' 'ne kanun vaazı ne kanunun icracısı ne de üniversitedeki veya lisedeki hoca böyle birşey yapmaya hakları yoktur.' 'yapıyorlarsa asıl kanun karşısında mesul onlardır.' 'bir müsluman kıza böyle bir saldırı yapılıyorsa ille de başını açacaksın deniliyorsa anası babası kardeşi savcılığa gidip kulaklarını yar etmelidirler.' 'nasıl olur kanunlar varken kız çocuğunun başına böyle bir saldırı tecavüz yapılır.' 'böyle bir saldırganlığı mevcut kanunlar karşısında şiddetle redediyoruz demelidirler.' 'mümin en azından kanunların kendisine tanıdığı açıklardan istifade etmelidirler.' 'kanunda yok başını açacak kolunu açacak bacağını açacak diye birşey.' sohbetin burasına niye odaklanmıyoruz? |
etrafındaki bir kaç kişiyle cemaatin bayanlarını genellemeye çalışman ,senin 10 tane fakülte bitirsen bile analiz yerine zan üzerine konuştuğunun farkına varamayacağının delilidir.
bu arada sen fakültedeysen Hocaefendinin sözlerine itimat ettiğin için mi oradasın? Hocaefendiye öfkeliysen ne işin var üniversitede? |
bende yakında,müslümanların arasındaki uhuvvet kardeşliğine ihanet eden,slogan amigo müslumanlığı yapan milli görüşün yüzüne vurgu yapacak analizlerimi sizlerle paylaşıcam.
|
Milli Görüş Camiasının Ve İslami Kuruluşların Hocaefendiye Duyduğu Öfkenin Nedenleri konun veya analizin başlığı bu.peki hocaefendinin milli görüş ve diğer islami kuruluşlara öfkesi varmıdır?varsa neden vardır?(ben bilmiyorum varsa bende öğrenmiş olurum)yoksa neden yoktur?birde bu başlık altında analiz yapması istesem..sonuçlarını merak ediyorum doğrusu....
|
Konu başlığına katılmıyorum.
" Milli Görüş Camiasının Ve İslami Kuruluşların Hocaefendiye Duyduğu Öfkenin Nedenleri" demeyelim, "Milli Görüş camiasının ve İslami Kuruluşların Fethullah Gülen hocaefendiyi eleştirdiği noktalar" diyelim daha doğru olur. Sadece bunu yazıyorum, fazla yorum yapmak istemiyorum. Bazı fethullah gülen sevenleri nedense en ufak bir eleştiriye karşılık kırıcı olabiliyorlar. Bu sebeple yoruma girmiycem. Furkanca kardeşime bunu hatırlatıyorum bu kadar. |
zeynep hanım milli görüş camiası içinde kızının başını açıp okula gönderenlerde var ama
|
Gönüllüler harekatını çıplak gözden ziyade derin bir mülahaza ile analiz etmedikçe sonuçlara varmak çok zor.Bunun dışında yapılan yorumlar sadece yüzeysel yorumlardan ibarett olur.Fethullah Hocamızın görüş ve düşünceleri engin ve derin eğitim süreçlerinin neticesinde meydana gelmektedir.Öyle sıradan,kaba taslak birikim asla söz konusu değildir.Hal böyle oluncada,'bilgi sahibi olmadan,fikir sahibi'olanlar basit yorumlar yapabilir.Bu yaklaşımlarda,gönüllüler harekatına büyük haksızlık sayılır diye düşünüyorum.
|
Alıntı:
aynı sekıl nur cemaatınde de basını acmayıp okumayanlarda vardır bu kendı kısısel tercıhıleridır onların burada denilmek ıstenen şey nur cemaatı ve mıllı gorus camıasının basortu olayına nasıl baktıgıdır. |
Alıntı:
zaten mevzu bu kişisel tercihleri belirliyor. milli görüşlü bayan öğrencilerin üniversitede okumaları zaten Hocaefendinin hakılılığının ispatıdır. |
Alıntı:
Fakültede başörtümden asla taviz vermedim, taviz vereceğimi bilseydim, asla okumazdım.. O saniye bırakırdım ;1 Montenegro bey, Milli Görüş camiası içinde başörtüsünü açıp okuyan var mıdır yok mudur,demogoji yapmayın burda.. Bir Milli Görüşcü başını açıyorsa, elbettki ayeti idrak edememiştir, nabza göre şerbet veren biri değilim, yanlış kişiyle muhatap oluyorsunuz (: Bahsi geçen cemaatte kardeşlerimiz başörtüsünü çıkarıyorsa, onlarda ya ayeti idrak edememişler, nass ile sabit bir mevzuyu es geçip, gaflet içinde bulunuyorlar ;yahut da Gülen Hoca'nın "hizmet" için okumaları gerektiği düşüncesinden feyz alıyorlar ki çoğunluğu bu sebeple rahatlar.. Dikkat buyurun, Milli Görüş camiasında başını açanlar kişisel tercihtir, Nur cemaatinin de başını açanlar kişisel tercihten ziyade cemaatin başörtüsüne ,Gülen Hoca'nın başörtüsüne bakışının neticesidir.. İnşaAllah farkı görebiliyorsunuz, milli görüş yahut nur cemaatinden olsun, başörtüsünü açıp okuma gayretinde bulunmak hatadır, caiz değildir ;bir de cemaat lideri çıkıp bu sözleri söyler, "teferruat" derse, diyecek sözüm yok.. |
ben konu başlığından çok farklı düşünüyorum
Başta milli görüş olmak üzere bir çok islami cemaat veya tarikat Fethullah hocayı gördüğüm kadarıyla seviyor ,eleştirdikleri yanları olabilir ama genelde saygı duyuyorlar ve seviyorlar mesela bir çok nurcemaatinin içinde bulundum ,Fethullah hocayı eleştirdikleri yönleri olmasına karşın neredeyse hepsi seviyor aynı şekilde menzil olsun esat çoşan hoca olsun ve Mahmut hoca olsun genelde seviyorlar aynı şekilde Milli Görüş camiası içindede sevenler az değil Fethullah hocayı hatta Avrupa ve Avusturalyada bir çok organizeyi birlikte yapmakta olduklarına şahit oldum fethullah hocamın başörtüsü hakkındkai görüşleri aşağıdaki gibidir buyrun http://www.herkul.org/kiriktesti/ind...rticle_id=5288 Başörtüsü Dinin Açık Emridir Tesettür, gerçi dinin esasını teşkil eden imanî meselelerden değildir; İslâm’ın beş şartı arasında da yer almaz. Fakat, Kur’an’ın açık emridir. Farziyeti, hem Kur’an’la, hem Sünnet-i sahiha ile, hem de on dört asırlık İslâm tarihindeki uygulamalarla sabittir. Nur Suresi’nin 31. âyetinde mü’min kadınların başlarını, boyunlarından ve göğüslerinden açık bir yer bırakmayacak şekilde örtmeleri emredilmektedir. Dinin bu konudaki emirleri mezkur ayetle de sınırlı kalmamıştır. Düşünün ki, Peygamber Efendimiz’in pak zevceleri, hükmen mü’minlerin anneleridir. Peygamberimizden sonra onlarla evlenmek mü’min erkeklere haram kılınmıştır. Böyle iken, Ahzab Suresi’nin 59. âyetinde, sadece mü’min kadınlara değil, Peygamber Efendimiz’in mualla zevcelerine de “Dış örtülerini, cilbablarını üzerlerine salsınlar” emri bildirilmiş; Sünnet-i sahihanın ve İslâm tarihindeki bütün uygulamaların ortaya koyduğu üzere, el, ayak ve -Hanefi Mezhebi’nde yüz dışında- bütün vücudun bol bir elbise ile örtülmesi emredilmiştir. |
Alıntı:
yemin ederim ki vallahide billahide gözümle gördüm parti içinde görev yapmış partiyle içli dışlı kişilerin kızlarını okula gönderdiklerini hatta etraflarına başlarını açarak okula gitmelerini telkin ettiklerini gördüm yemin ediyorum ki gördüm |
Alıntı:
Efendi yalan söylüyorsunuz demedim, milli görüş camiasından olsun nur cemaatinden olsun başörtüsünü çıkarıp okumak gayretine girmek caiz değildir, bu gayrete vesile olan sözler/ telkinler ise asla kabul göremez.. Benim Gülen Hoca'yı eleştirdiğim husus budur, bir cemaat lideri başörtüsüne "teferruat" diyerek, okumalarını tercih ederim, gibi sözler nasıl söyler.. Cemaatten olan, ve Fethullah Gülen'in kitaplarıyla beslenen, onun hal ve tavırlarını ,sözlerini takip eden kardeşlerimizin başörtülerini açmalarına vesile olmaz mı ?.. Bir müslüman muhabbetle bağlandığı Hocasının sözünden tesir almaz mı, alıyorlar işte.. Cemaatin ekseriyeti bu düşüncededir, okumayı öncelik bilirler, ilm öncedir, okunmalı bu zamanda derler.. Milli Görüş camiasında başını açanlar onun bunun telkiniyle yapıyorlar diyelim, vardır elbet böyle şahıslar.. Fakat liderimiz Erbakan Hoca, bu konuda "açın" diye telkin etmiş midir, sorarım.. Bir lider yahut hoca ona muhabbetle bağlanmış talebelerine karşı sorumludur.. Anlatabiliyor muyum ? |
http://www.herkul.org/kiriktesti/ind...rticle_id=5288
Başörtüsü Dinin Açık Emridir Tesettür, gerçi dinin esasını teşkil eden imanî meselelerden değildir; İslâm’ın beş şartı arasında da yer almaz. Fakat, Kur’an’ın açık emridir. Farziyeti, hem Kur’an’la, hem Sünnet-i sahiha ile, hem de on dört asırlık İslâm tarihindeki uygulamalarla sabittir. Nur Suresi’nin 31. âyetinde mü’min kadınların başlarını, boyunlarından ve göğüslerinden açık bir yer bırakmayacak şekilde örtmeleri emredilmektedir. Dinin bu konudaki emirleri mezkur ayetle de sınırlı kalmamıştır. Düşünün ki, Peygamber Efendimiz’in pak zevceleri, hükmen mü’minlerin anneleridir. Peygamberimizden sonra onlarla evlenmek mü’min erkeklere haram kılınmıştır. Böyle iken, Ahzab Suresi’nin 59. âyetinde, sadece mü’min kadınlara değil, Peygamber Efendimiz’in mualla zevcelerine de “Dış örtülerini, cilbablarını üzerlerine salsınlar” emri bildirilmiş; Sünnet-i sahihanın ve İslâm tarihindeki bütün uygulamaların ortaya koyduğu üzere, el, ayak ve -Hanefi Mezhebi’nde yüz dışında- bütün vücudun bol bir elbise ile örtülmesi emredilmiştir. bakın burda tefrruattır veya gidin okuyun demiyor tam tersi dinin emridir diyor |
Peki burda neden farklı sözler.. (bakınız: http://tr.fgulen.com/content/view/2257/141/)
Çelişki neyden kaynaklanıyor, öğrenebilir miyim ? Türban Meselesi 'Okullarımızdaki başörtüsü sorunu, çok hassas hale geldi. Ancak şu kadar söyleyeyim, okumayı istemek ile okumamak arasında kalan bir insan ne yapmalı' Ülke ve millet adına okumak mı yararlıdır, okumamak mı' Dinin füruata ait bir meselesinde bu denli hassas olmak mı, yoksa tercihini başka istikamette kullanmak mı gerekli' Kişi kanaatı vicdaniyesi ile bu mevzuda hükmünü verip öyle davranmalıdır. Bana göre okumayı tercih etmelidirler.' |
Alıntı:
|
Dinde moderniteyi savunan ve dogmatizmi reddeden bir cemaatin mensuplari neden kendi liderlerleri olan Fetullah Gulen'i dogmatiklestiriyorlar ilginc.
|
Alıntı:
Yahudiler medinede kuşatma altına alınmış.Ancak güçlü kaleleri ile müşriklerden gelen yardımlar onların direncini artırıyordu.Yeni müslüman olmuş bir yahudi peygamberimize gelere "bana izin ver gideyim onların arasına katılayım aralarını bozayım ama senin ve dinim hakkında kötü sözler etmem gerekir bana izin verirmisin" şeklinde izin ister Allah resulü de "git ve aklına ne gelirse söyle" diyerek ona izin verir.. Nihayetinde islama karşı verilen düşmanca mücadeleler karşısında müslüman körü körüne işlerle uğraşmamalı..Bu mücadele SOKAĞA DÖKÜLEREK verilemez..Bu ancak onların karşılık vermesi için sebeptir.. Kendi KADROLARINI yetiştirecek ve onları tasfiye edeceksin..Meselenin özü BUDUR.. Yoksa kızlarımız otursun evinde koca beklesin..Bu mudur sizin çözüm öneriniz.. 410 vekil ile dahi Anayasal Düzen ile bu sorun çözülemedikten sonra o mahkemelerde ki kadroları tasfiye etmek için ne yapıyorsunuz????? Hangi vatan evladını YETİŞTİRİYORSUNUZ.. İslam'a güya toz kondurmuyorsunuz ama çözüm için de yaptığınız HİÇBİRŞEY yok.. Bari çözüm için çalışanlara musallat olmayın... Dileyen hocaefendinin sözlerine itibar eder..dileyen hayır ben bu mücadele için dahi başımı açamam der otutur evinde..kim ne istiyorsa onu yapsın.. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
perukla giriyorum dersen o ayrı. başörtümden taviz vermem ama okuduğum aynı fakültede hocaefendinin talebeleri taviz verir öyle mi? aynı fakültede taviz verme olayları nasıl oluyor bu çelişkini açıkla bir zahmet. hocalarınız peruğa da karşı ,suni saç teli bile tahrik edermiş fetvalarını es geçme. üniversite okuyan milli görüş olunca kişisel tercih oluyor,cemaat olunca hoca fetvası. samimiyetsizliğiniz zirveleşmiş. |
Alıntı:
|
Alıntı:
dinde Usul yani bir esas vardır birde Füruat vardır ,Füruat dinin emridir olmassa olmazlarıdır ama Esas değildir İslamın Esası İmanın şartlarıdır bunlar Usuldür diğerleri Füruattır Füruat denilince Türkçedeki anlamıyla teferruat anlaşılmaktadır buda yanlıştır dolayısıyla o sözdede dinde teferruattır olmasada olur anlamı çıkmaz , |
Alıntı:
idrak edememe,işine geldiği gibi anlamlar yükleme yeteneğiniz var kabul ediyorum. ama buna da cevap bekliyorum. |
Alıntı:
söylenecek çok şeyin varsa yazılanlara cevap ver. kaldıramıyorların arkasına gizlenerek kaldrılmayacak ithamlarda bulunma acizliğini mi becerebiliyorsun. eteğinizdeki taşları döktüğünüzü anlaşılıyor da etekle bu kadar haşı neşir olmayın. |
Alıntı:
Tek bir şey yazacağım: Milli görüş camiasından böyle kişilerin olması, bazı insanların kızlarının başlarını açarak okumaları hocaefendinin haklı olduğunu değil bu kişilerin de yanlış yaptığını gösterir. Milli görüş camiasındaki bazı kişiler hatadan münezzeh değildirler. Aynen hocaefendi gibi, aynen peygamberler hariç tüm insanlar gibi. selametle. |
Alıntı:
kızların başörtüsünü açıp okumasını sadece bir cemaate veya şahsa mal etmemek gerekir diye düşünüyorum kaldı ki başta cemaat veya tarikatlerdede kızlarını başını açarak okula gönderenler var bana kalırsa ben tamamen karşıyım sayın Redyellow , başörtüsü yasağı kalksa bile ben okula gitmelerine karşıyım yani bazı şeyleri anlayamıyorum mesela lisede ergenlik çağında kızlar gitmiş okumuş diyorlarki üniversitede başımızı açmayacağız o zaman bende sorarım niye lisedeyken açıp gittiler başörtüsü serbest olsa bile o kadar erkeğin içinde erkekle içli dışlı olarak okulda okumak ne kadar doğrudur bilmiyorum ha ama olması gereken var birde gerçekler var sen ne kadar kızlar başlarını açıp okula gitmesinler desende her görüşten guruptan bir kesim varki kızlarını gönderiyor okumaya işte o insanlara sahip çıkmak onları ordada yanlız bırakmamak lazım diye düşünüyorum onun için üniversitelerde açılan evleri yurtları önemsiyorum cemaatler yada tarikatler o yurtları yada evleri açıktıkları için insanlar kızlarını okula göndermiyor ,bir kısım kızlarını üniversiteye gönderiyor illaki onun için cemaatler tarikatler o insanlara sahip çıkmak için o evleri o yurtları açıyor bu farka dikkat etmek lazım bilmem anlatabildim mi ? |
Alıntı:
Sevgili montenegro, Siz öyle dediniz diye yazmadım, öyle diyenler var bu düşüncenin yanlış olduğunu söylemek istemiştim. |
Ciddi merak ediyorum
Şimdi başörtüsü hakkında bukadar atıp tutan arkadaşlar hani kendilerine milli görüşçüler diyenler Bayan arkadaşlar üniversitede okumuyor mu? Yani milli görüşçü olup da ünide okuyan bir bayan kardeşimiz yok mu? Yoksa vahim..varsa daha da vahim.. |
Milli Görüş cemaatine mensup herhangi bir insanın Hocaefendiye karşı kustuğu kinin öfkenin yüzde birini acaba hocaefendi içinde besliyormudur ?
|
Milligörüşçü arkadaşların BENHUR nickli kişiyi ciddiye alıp da ciddi ciddi yazı yazmamalarını talep ediyorum. Konuşsun dursun, o forumlarda provakatörlük yapmak için bulunan birisidir, ciddiye almayın.
|
Alıntı:
Kim provakatör ortada.. Ak Gençliği Gülen hocaya karşı kışkırtmak sizin haddiniz değil Cevap ver bana.. Milli görüşçü bayan kardeşler üniversite okuyor mu okumuyor mu............. Yok okumuyorlar ise amenna Ama okuyorlar ise gülen'in başörtüsü konusunda söylediği sözleri tenkit etmek ancak ikiyüzlülüktür.. İkiyüzlülük de münafıklık alametidir.. VesseLam... |
Alıntı:
Sen hem provakatörsün hem körsün! O sorunun cevabını (başka bir arkadaşın yazısına binaer haaaa seni muhatap aldığımdan değil:)) yukarda yazdım bile:) Bu kişinin nasıl birisi olduğu bu yazısından çok net görülüyor. Aklı sıra bir şey yakalamış, soruyor da soruyor:) cevabını bile görmüyor! Hadi sen devam et görevine:) |
Alıntı:
Konunun kilitlenmesini istiyorum, ortak bir nokta bulamayacağımız ortadadır.. Bazılarıyla ortak nokta bulsam zaten kendi fikrimden şüpheye düşerim.. vesselâm. |
Alıntı:
O bunu istiyor zaten. boşverin yazsın dursun:) Siz yazacaksanız edebiyle yazan, gayet seviyeli arkadaşlarımız var onları muhatap alın. |
Alıntı:
Bakın "provakatör" ifadesi benim yazımdan öncedir.. Terbiye sınırları içinde kalacaksınız ki karşılığı da terbiye sınırları içinde olsun Kimsenin haddi değil Beni veya bir başka üyeyi "provakatörlükle" suçlamaya.. |
benhur kardeşim uslunuza dikkat ederseniz sevinirim.zira aynı uyarıları başka kardeşlerime yapmıştım..
|
Alıntı:
Evet sinirlendim Çünkü "provakatör" ifadesi beni fazlasıyla sinirlendirdi. |
görüşlerinizde haklı olduğunuzu biliryorsanız sinirlenmenize gerek yok..a
yrıca bu konunun kiltlenmesini istemiyorum..zamanı geldiğinde kimlerin neler yazdığını görmek için bir arşiv olacak diye düşünüyorum.. değerli abim redyellow sizde provokatörlükle itham etmeminizi istiyorum.zira herkes kendi yorumunu seviyeli bir şekilde anlatıyor.. |
All times are GMT +3. The time now is 04:57. |