Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Dış Gündem (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=125)
-   -   İran İSLAM(!) devletinden Sünnilere Bayram namazı yasağı.. (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=154761)

Hüdavendigâr 09-11-2011 16:35

Alıntı:

Azap Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949005)
AKıncı'nın da dediği gibi ihtilaflar zaruridir..

akıncı böyle birşey söylemiyor..

Hüdavendigâr 09-11-2011 16:39

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949001)

Peki yezid hakkinda neden farkli düsünülüyor sonucta Yezid de, Muaviye nin oglu degil mi , onun politikasini devam ettirmedi mi ?

Muaviyenin oğlu olabilir,yanlış yapmıştır ve peygamber torunlarını şehit etmiştir..Bunun Muaviye'nin oğlu olmakla alakası nedir onu çözemedim..Hz.Nuh'un oğluda babasına inanmadı ve iman etmedi cehennemlik oldu..

İntifada 09-11-2011 16:40

Alıntı:

Hüdavendigâr Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949011)
Muaviyenin oğlu olabilir,yanlış yapmıştır ve peygamber torunlarını şehit etmiştir..Bunun Muaviye'nin oğlu olmakla alakası nedir onu çözemedim..Hz.Nuh'un oğluda babasına inanmadı ve iman etmedi cehennemlik oldu..

o gücü nereden aldı ?
durup dururken mi halife oldu bu adam ?

Cihannur 09-11-2011 16:42

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949003)

konuyla alakasini cözemedim, bir soru sordum cevabini bekliyorum, soruya soruyla cevap vermenin lüzumu yok..

Konuyla alâkası var. Soruna cevap vermeyecek değilim. İmam Hatip Lisesi mezunuysan eğer böyle bir soru sorman şaşırtıcı geldi. Bu yüzden sorduğum sorunun lüzumu var.

Mavera 09-11-2011 16:42

Alıntı:

Hüdavendigâr Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949011)

ben oglu olduguna birsey demiyorum ama Muaviyenin politikasini devam ettirmisdir yani emevicilik politikasini..
Malesef ki su anda basta ülkemiz olmak üzere cogu Müslüman ülkede Emeviligin getirmis oldugu yanlisliklar dinin degismez kanunlari gibi önümüze koyuluyor..
sia yi elestiriyoruz, kiziyoruz peki ya emevicilige ne diyecegiz?

Mavera 09-11-2011 16:44

Alıntı:

Cihannur Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949014)
Konuyla alâkası var. Soruna cevap vermeyecek değilim. İmam Hatip Lisesi mezunuysan eğer böyle bir soru sorman şaşırtıcı geldi. Bu yüzden sorduğum sorunun lüzumu var.

imam hatipde bize bütün sahabelerin cennete gidecegini söylemediler benim bildigim dünyadayken cennetle müjdelenen 10 kisi vardir gerisi icin hüsnüzanda bulunabiliriz..
ama sen kesin konustuguna göre herhalde bir hadisle filan bunu sahihlestirip benide bilgilendirecegini umdum ama sen su anda olayi farkli yerlere cekiyorsun..

Hüdavendigâr 09-11-2011 16:44

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949012)
o gücü nereden aldı ?
durup dururken mi halife oldu bu adam ?

Yahu çıldırtmayın beni adama vahiymi geldi oğlun ilerde böyle böyle yapacak onu halife yapma diye ? Hz.Muaviye nereden bilebilirdi ? Bir sahabe hakkında konuşuyorsunuz ağır gelin..

Hüdavendigâr 09-11-2011 16:46

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949016)
imam hatipde bize bütün sahabelerin cennete gidecegini söylemediler benim bildigim dünyadayken cennetle müjdelenen 10 kisi vardir gerisi icin hüsnüzanda bulunabiliriz..
ama sen kesin konustuguna göre herhalde bir hadisle filan bunu sahihlestirip benide bilgilendirecegini umdum ama sen su anda olayi farkli yerlere cekiyorsun..

Peygamberimiz(sav) sahabeler hakkında "ashabım gökteki yıldızlar gibidir,hangisine uyarsanız hidayet bulursunuz" demiştir..

Mavera 09-11-2011 16:47

Alıntı:

Hüdavendigâr Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949017)
Yahu çıldırtmayın beni adama vahiymi geldi oğlun ilerde böyle böyle yapacak onu halife yapma diye ? Hz.Muaviye nereden bilebilirdi ? Bir sahabe hakkında konuşuyorsunuz ağır gelin..

yok zaten bizim muaviyle alip, veremedigimiz yok kendisi hakkinda bende nötr düsüncedeyim ama su onlar yanlis yapmaz, onlar günah islemez modunuda anlamiyorum..
bana su cemal vakasini bir söylesen kardesim sence budami normaldi..

Mavera 09-11-2011 16:48

Alıntı:

Hüdavendigâr Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949019)
Peygamberimiz(sav) sahabeler hakkında "ashabım gökteki yıldızlar gibidir,hangisine uyarsanız hidayet bulursunuz" demiştir..

oradaki olay cok farkli bana cihannur cennete girecekler dedi yok bütün sahabeler dünyadayken cennetlikse neden Aşere-i Mübeşşere buyruldu, bunu aciklarimisiniz..

Hüdavendigâr 09-11-2011 16:48

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949021)

yok zaten bizim muaviyle alip, veremedigimiz yok kendisi hakkinda bende nötr düsüncedeyim ama su onlar yanlis yapmaz, onlar günah islemez modunuda anlamiyorum..
bana su cemal vakasini bir söylesen kardesim sence budami normaldi..

Yahu ben Hz. Muaviye'nin hata yapmadıgını söylemiyorumki,tek günahsız kullar peygamberlerdir..benim lafım sahabelere sövenlere,lanet edenleredir..aha şu benhur gibi lüzumsuz adamlaradır..

Cihannur 09-11-2011 16:49

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 948980)

ehli sünnet mezhep değil ekoldür...
mezhebini soranlara ehlü sünnet mezhebindenim mi diyorsun...
Hz. kelimesinden hak ve batıl ölçümü yapman ayrıca ilgin...
yeri geliyor demiyoruz hazret ne olacak şimdi ?
kelimei şehadet getirirken hz. demiyoruz geçersizmi şimdi o ?
caferiliği batıl dersen sana en başta imamı hanefi itiraz eder...
çünkü neden biliyormusun...
imamı hanefi imamı caferin öğrencisidir ondan ders almıştır...

Ehl-i Sünnet itikadi bir mezheptir. İtikadi mezhebim Ehl-i Sünnet, ameldeki mezhebim ise Hanefi mezhebidir. Dinimiz İslam internet sitesinden bir alıntıyla konuyu açıklayayım:

"İslamiyet’te Selef-i salihin mezhebi, yani Ehl-i sünnet mezhebi vardır. Selef-i salihin; hadis-i şerif ile methedilen, övülen ilk iki asrın müslümanlarıdır. Yani Selef-i salihin, Eshab-ı kiram ve Tabiine verilen isimdir. Bu şerefli insanların itikadına Ehl-i sünnet vel-cemaat mezhebi denir. Bu mezhep, iman, inanç mezhebidir. Eshab-ı kiramın ve Tabiin-i i'zamın imanları hep aynı idi, inançları arasında hiçbir fark yoktu.

İmam-ı Gazali hazretleri İlcam-ül-avam kitabında;
"Bu kitapta itikad fırkalarından Selef mezhebinin hak olduğunu bildireceğim. Bu mezhepten ayrılanların bid’at sahibi olduklarını anlatacağım. Selef mezhebi demek, Eshabın ve Tabiinin itikadları demektir..." buyurarak Selef mezhebi demenin, Ehl-i sünnet vel-cemaat mezhebi demek olduğunu açıkça bildirmiştir."

Hazret kelimesinin kullanımını hak batıl ayrımında delil olarak kullanmam niye ilginç olsun ki? İslam'ın göz bebeklerinden olan Hz. Ebubekir, Hz. Ömer'i, Hz. Osman gibi büyük sahabeleri sevip saymayan, onları hazret olarak göremeyen, onlar hakkında kötü sözler söyleyen mezhep hak mezhep olabilir mi? Hayır, olamaz.

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 948991)
ama bu konuda alimler arasinda ictihat yok hatta bazilari muaviye nin dinimize zarar verdigini ifade ediyor..

Hiçbir Ehl-i Sünnet Âlimi, Hz. Muaviye'ye dil uzatmamıştır ve dil uzatmaz!

İntifada 09-11-2011 16:49

Alıntı:

Hüdavendigâr Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949017)

bir kere halifelik padişahlık değildir babadan oğula geçmez o yanlış en başta...
ölmeden önce kimin halife olacağını nasıl seçiyorsun ?
ikincisi yezid çok doğru bi adamdıda gücü eline alıncamı sapıttı ?
üçüncüsü zaten muaviyenin halifeliği ele geçirmesi meşru yollardan değil ki...
seçilmiş halife hz.ali idi...

_Ednâ_ 09-11-2011 16:49

yorumların genelini okudum bende yanlış gördüğüm düşünceleri belirtmek adına bir yorum yapmak isterim :)
şia ikiye ayrılır, biri şia-ı velayet biri şia-ı hilafet...
şia-ı velayet ehli beytin mesleğidir..
şia-ı hilafet ehli beytin mesleğinden ayrıdır... şia-ı hilafette siyaset ön plandadır, ehlibeytin mesleğinde ise siyasi bir saltanat temsili söz konusu değildir kesinlikle
ehlibeytin temsili dinin bekçiliğidir siyasi bir hanedanlık değil...
hz. Caferi sadığın söylemlerine rağmen ona şia-ı hilafet tahdis edilmiştir.. bu yanlıştır... bunu yapanlar onun yolunu siyasi bir yol gibi göstermişlerdir...
onun yolu şia-ı velayettir bunu kavramamız gerek öncelikle...
ortada ehlibeyte bir saygısızlık bir kusur isnad ediliyorsa zamanımızda bu şia-ı hilafetten ötürüdür...
tekrar belirtiyim hz caferi sadık ve ehlibeyt farklı mesleklerde düşünülemez onlarınkisi şia-ı velayettir denilebilir ancak....
birde şu soru sorulur şimdi, şimdiki iran şia- velayettenmi yoksa şia-ı hilafettenmi?
şimdiki iran şia-ı hilafettendir...siyasi meslekleri ön plana çıkmış ve rabbani özellikleri siyasi özellikleri içinde erimiş kaybolmuştur....

Mavera 09-11-2011 16:51

Alıntı:

Hüdavendigâr Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949023)
Yahu ben Hz. Muaviye'nin hata yapmadıgını söylemiyorumki,tek günahsız kullar peygamberlerdir..benim lafım sahabelere sövenlere,lanet edenleredir..aha şu benhur gibi lüzumsuz adamlaradır..

Ben muaviye hakkinda nötr olabilirim ama bana göre islama cok büyük hizmetleri olmusdur eger islam cografyasi bu kadar genisse bunda katkisi cok büyükdür..
kaldiki sahabede insan evladidir yanlis yapacakdir, yapmistirdida ama bizler o sahabelerin tirnagi olamazken burdan oturdugumuz yerden söyle yapmasaydi, bunu yanlis yapmis diye ahkam kesme hakkina sahip degiliz..
o zamanin sartlari, dengeleri cok farkliydi o acidan bir olayi degerlendirmek icin öncesine ve sonrasina bakmaliyiz..
Mazallah o Allah dostlarinin vebalide cok agir olur..

İntifada 09-11-2011 16:52

cihannur İtikadde maturidisindir büyük ihtimalle...
amelde hanefi isen eğer...

Hüdavendigâr 09-11-2011 16:53

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949025)

bir kere halifelik padişahlık değildir babadan oğula geçmez o yanlış en başta...

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949029)
Ben muaviye hakkinda nötr olabilirim ama bana göre islama cok büyük hizmetleri olmusdur eger islam cografyasi bu kadar genisse bunda katkisi cok büyükdür..
kaldiki sahabede insan evladidir yanlis yapacakdir, yapmistirdida ama bizler o sahabelerin tirnagi olamazken burdan oturdugumuz yerden söyle yapmasaydi, bunu yanlis yapmis diye ahkam kesme hakkina sahip degiliz..
o zamanin sartlari, dengeleri cok farkliydi o acidan bir olayi degerlendirmek icin öncesine ve sonrasina bakmaliyiz..
Mazallah o Allah dostlarinin vebalide cok agir olur..

hay ağzın bal yesin abi..

Cihannur 09-11-2011 16:53

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949016)

Olayı farklı yerlere çekmiyorum. Soruna cevap vereceğim inşaallah. Söylediğin söz bana şaşırtıcı geldi de onun için o soruyu sordum.

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 948996)
bunu hadisle sahihlestirebilirmisin, bildigim kadariyla kendisi Aşere-i Mübeşşere nin icinde degil..

Ayet-i kerime varsa zaten sahihtir. Açık bir ayetin olduğu yerde hadis-i şerifle onu sahihleştirmek sözü bana ters geldi.

Mavera 09-11-2011 16:54

cihannur bana laik bir ülkenin diyanetinin kaynaginimi aktariyorsun!

Mavera 09-11-2011 16:55

Alıntı:

Cihannur Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949032)
Olayı farklı yerlere çekmiyorum. Soruna cevap vereceğim inşaallah. Söylediğin söz bana şaşırtıcı geldi de onun için o soruyu sordum.

Ayet-i kerime varsa zaten sahihtir. Açık bir ayetin olduğu yerde hadis-i şerifle onu sahihleştirmek sözü bana ters geldi.

o zaman bana bütün sahabelerin cennetlik olduguna dair bir ayet paylasirmisin?

İntifada 09-11-2011 16:56

ya hu hüdavendigar...
ben muaviyeye iftiramı ediyorum ?
hakaretmi ediyorum ?
sövüyormuyum ?
benim mesajımı alıntılayıp popülizm yapıyorsun...
yanlışını söylüyorum dorğu yaptımı diyeyim ?
hilafeti ele geçirmesi,bunu yezide bırakması doğrumuydu ?
ayrıca çokta hoşnutsuz bi haldeyim bilesin...
1400 yıl öncesinin tahlilini şu an yapmak beni hiç memnun etmiyor...
konu açıldı diye söylüyorum sadece...

Mavera 09-11-2011 16:56

Arkadaslar size birsey sormak istiyorum halifelik makami icin ne düsünüyorsunuz sizce 4 halifeden sonra bu makam tam anlamiyla hakki verilen bir makamdir, babadan ogla gecmesi hakkinda ne düsünüyorsunuz yani alimden, zalim dogar lafini göz önüne alacak olabilirsek bir zalimin müslümanlarin temsilcisi olmasi sizce ne kadar dogrudur..
birde emevilerin güttügü politika hakkinda ne düsünüyorsunuz..

Hüdavendigâr 09-11-2011 17:04

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949035)
ya hu hüdavendigar...
ben muaviyeye iftiramı ediyorum ?
hakaretmi ediyorum ?
sövüyormuyum ?
benim mesajımı alıntılayıp popülizm yapıyorsun...
yanlışını söylüyorum dorğu yaptımı diyeyim ?
hilafeti ele geçirmesi,bunu yezide bırakması doğrumuydu ?
ayrıca çokta hoşnutsuz bi haldeyim bilesin...
1400 yıl öncesinin tahlilini şu an yapmak beni hiç memnun etmiyor...
konu açıldı diye söylüyorum sadece...

abi ben Hz.Muaviye'nin hatasız oldugunu söylemiyorum..
Alıntı:

ama sen çıkıp sahabe hakkında bunları yazıp iyi niyetli oldugunu söylersen kimseyi inandıramazsın buna..sen bunları iyi niyetle yazmış olsan bile başkalarının bunu iyi niyetle okudugunu söyleyebilirmisin ? benhur'u görmüyormusun adam sahabeyi tekfir etti edicek..

İntifada 09-11-2011 17:06

kardeşim...
gözünü seveyim ben orada iftiramı ediyorum,hakaretmi ediyorum...
olan bu değil mi ?

Hüdavendigâr 09-11-2011 17:08

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949036)
Arkadaslar size birsey sormak istiyorum halifelik makami icin ne düsünüyorsunuz sizce 4 halifeden sonra bu makam tam anlamiyla hakki verilen bir makamdir, babadan ogla gecmesi hakkinda ne düsünüyorsunuz yani alimden, zalim dogar lafini göz önüne alacak olabilirsek bir zalimin müslümanlarin temsilcisi olmasi sizce ne kadar dogrudur..

4 halifeden sonra o makamın hakkını veren çok insan vardır..Başta Hz.Muaviye,Abbasi halifesi Harun Reşid,Osmanlı halifelerine hiç girmeye gerek yok zaten..ha halifelik makamını kirletenler olmamışmıdır tabiki olmuştur..

Cihannur 09-11-2011 17:10

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949034)
o zaman bana bütün sahabelerin cennetlik olduguna dair bir ayet paylasirmisin?

Elbette.

"Size ne oluyor da, Allah yolunda harcama yapmıyorsunuz? Halbuki göklerin ve yerin mirası Allah'ındır. İçinizden, fetihten (Mekke fethinden) önce harcayanlar ve savaşanlar, (diğerleri ile) bir değildir. Onların derecesi, sonradan harcayan ve savaşanlardan daha yüksektir. Bununla beraber Allah hepsine de en güzel olanı (Cenneti) vaad etmiştir. Allah bütün yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır."

Hadid Suresi 10. Ayet-i Kerime Meali

Mavera 09-11-2011 17:10

ama bak kardesim faydali olanlari bir cirpida sayiyorsun.. ama bir o kadarda zarar veren vardir..
kendi irkindan gelmeyenleri katleden, kendi kurallarini koyan, islamin ruhuna aykiri hareket edenler vardir..
peki soru soruyu acar su anda islam dünyasi bir halifeye ihtiyac duyuyor mu?
peki halifelik ne demekdir yani dini biglisi cok iyi birisi olan halifemi olmali yoksa lider özelliklere sahip birisi mi?

Mavera 09-11-2011 17:12

Alıntı:

Cihannur Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949043)
Elbette.

"Size ne oluyor da, Allah yolunda harcama yapmıyorsunuz? Halbuki göklerin ve yerin mirası Allah'ındır. İçinizden, fetihten (Mekke fethinden) önce harcayanlar ve savaşanlar, (diğerleri ile) bir değildir. Onların derecesi, sonradan harcayan ve savaşanlardan daha yüksektir. Bununla beraber Allah hepsine de en güzel olanı (Cenneti) vaad etmiştir. Allah bütün yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır."

Hadid Suresi 10. Ayet-i Kerime Meali

abicim kendinle celisiyorsun... bak ne diyor vaad etmisdir yani cennetllikdir dememisdir..
Allah sanada, banada cenneti vaad etmisdir yani hakkini veren herkes cennete girecekdir..
ama birde dünyadayken cennetle müjdelenenler vardir ki onlar on kisidir ve Aşere-i Mübeşşere olarak adlandirilir lütfen ayrimi iyi yapalim ;)

_Ednâ_ 09-11-2011 17:20

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949036)

ben şahsen 4 hallifeden sonra hz muaviyeye geçmesiyle halifeliğin daha ziyade siyasi bir makam olarak ilerlediğini düşünüyorum..-hz hasan ve hz hüseyin bunun dışındadır-
emevilerinde abbasilerinde hakkını verebilen halifeleri vardı ama özelliklede abbasiler döneminde ciddi pasifletilmişti...
emevilerin halifeliği dini önderlik değil bir siyasi önderliğe dönüştürmüşlerdir şahsi düşüncem...
taki osmanlı dönemine gelene kadar... osmanlı döneminde halife olan padişahlarımız bu vazifeyi layıkıyla uzun bir süre devam ettirmişlerdir, padişahlık yani siyasi makamlarını halifelik makamlarından ayrı tutarak temsil etmişleridr, tabi bunu yapamayan doğru temsil edemeyen padişahlarda olmuştur...

Cihannur 09-11-2011 17:21

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949045)
abicim kendinle celisiyorsun... bak ne diyor vaad etmisdir yani cennetllikdir dememisdir..
Allah sanada, banada cenneti vaad etmisdir yani hakkini veren herkes cennete girecekdir..
ama birde dünyadayken cennetle müjdelenenler vardir ki onlar on kisidir ve Aşere-i Mübeşşere olarak adlandirilir lütfen ayrimi iyi yapalim ;)

Kendimle çelişmiyorum Mavera. Konuyu daha detaylı olarak açıklayarak netliğe kavuşturmak için, Dinimiz İslam internet sitesinde bu konu hakkında yazılmış olan bir yazıyı buraya alayım:

"Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde Cennet ile müjdelenen eshab-ı kiramdan herhangi birine kâfir demek, küfre sebep olur. Eshab-ı kiramın istisnasız hepsinin Cennetlik olduğu âyet ve hadislerle bildirilmiştir. İşte bir âyet-i kerime meali:

(Mekke’nin fethinden önce Allah için mal verip savaşanlar, daha sonra harcayıp savaşanlarla eşit değildir. Onların derecesi, sonradan Allah yolunda harcayan ve savaşanlardan daha yüksektir. Bununla beraber Allah [Eshabın] hepsine de en güzel olanı [Cenneti] vaad etmiştir.) [Hadid 10]

Âyet-i kerimede, sapıklara fırsat vermemek için, ve küllen vaadallahül hüsna buyuruluyor. Yani Allah hepsine Cenneti söz vermiştir buyuruluyor. Fazilet bakımından elbette Mekke’nin fethinden önce Müslüman olanlar, daha sonra Müslüman olanlardan daha üstündür. Ama hepsi de Cennetliktir.

Âyet-i kerimede fetihten öncekilere Hüsna [Cennet] vaad edildiği gibi, fetihten sonrakiler, o dereceye kavuşmasa bile, onlara da Hüsna söz verilmiştir. Dört halife de fetihten önce, Allah yolunda infakta bulunmuş ve savaşmıştır. Bu âyeti inkâr edip üç halifeye zalim, kâfir gibi sözler söyleyenin kendisi kâfirdir. Piyasada birçok meal vardır. Hepsi de Ve küllen vaadallahül Hüsna âyetini birkaç kelime farkı ile aynısını bildirmiştir. Küllen kelimesini kimisi, hepsi diye, kimi de herbiri diye tercüme etmiş. Her biri Cennetlik demek de, istisnasız hepsi Cennetlik demektir. Şimdi meallere bakalım:

Diyanetin mealindeki ifade aynen şöyledir: (Allah, hepsine Cenneti vaad etmiştir.)

Ömer Nasuhi Bilmen’in mealindeki ifade: (Allah hepsine de pek güzel mükafat vaad etmiştir.)

Süleyman Ateş’in mealindeki ifade: (Allah hepsine de en güzel sonucu vaad etmiştir.)

Vehhabilerin dağıttığı mealdeki ifade: (Allah hepsine de en güzel olanı vaad etmiştir.)

Hasan Basri Çantay’ın mealindeki ifade: (Allah her birine en güzel olanı (Cenneti) vaad etti.)

Tibyan tefsirindeki ifade: (Allah her birine hüsnayı (Cenneti) vaad etti.)

A. Fikri Yavuz’un mealindeki ifade: (Allah hepsine Hüsna’yı=Cenneti vaad buyurdu.)

Hazret-i Osman’a dil uzatan S. Kutub’un ifadesi: (Hepsine de Allah en güzel olanı vaad etmiştir.)

Eshaba saldıran Mevdudi’nin ifadesi: (Allah her birine en güzel olanı vaad etmiştir.)

Elmalılı Hamdi Yazır, Konyalı M. Vehbi, Ali Arslan ve Celal Yıldırım’ın tefsirinde, M. Ali Sabuni Safvetüt Tefasirde ve piyasadaki diğer tefsir ve meallerde de aynı ifadeler geçmektedir."

Mavera 09-11-2011 17:24

verdigin paylasimda bile farkli düsünceler mevcuttur ama ben o zaman Aşere-i Mübeşşere deki mantigi anlamiyorum madem hepsi dünyadayken cennetle müjdelendiyse neden 10 kisinin ismi ön plana cikartildi bu konudada bir arastirma yapip, beni aydinlatirmisin..

Mavera 09-11-2011 17:27

Alıntı:

_duygu_ Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949048)
ben şahsen 4 hallifeden sonra hz muaviyeye geçmesiyle halifeliğin daha ziyade siyasi bir makam olarak ilerlediğini düşünüyorum..-hz hasan ve hz hüseyin bunun dışındadır-
emevilerinde abbasilerinde hakkını verebilen halifeleri vardı ama özelliklede abbasiler döneminde ciddi pasifletilmişti...
emevilerin halifeliği dini önderlik değil bir siyasi önderliğe dönüştürmüşlerdir şahsi düşüncem...
taki osmanlı dönemine gelene kadar... osmanlı döneminde halife olan padişahlarımız bu vazifeyi layıkıyla uzun bir süre devam ettirmişlerdir, padişahlık yani siyasi makamlarını halifelik makamlarından ayrı tutarak temsil etmişleridr, tabi bunu yapamayan doğru temsil edemeyen padişahlarda olmuştur...

ama su vardir duygu hanim osmanli padisahlari liderlik özelliklerinin yani sira dini bilgileriylede ön plana cikiyorlardi.. kendileri dini tedrisattan gecmelerinin yani sira her daim yanlarinda din konusunda uzman kisiler bulunmakdaydi..
simdi sunu kabul edelim emeviler daha cok islamin yayginlasmasina abbasilerse islamin ilim yönüne agirlik vermisdir yani emeviler fetihlerle ön plana cikarken abbasiler ise arastirmalar, kitaplar, kütüphanelerle ön plana cikmisdir ama osmanli ise ikisini ayni anda yapmisdir hem islam cografyasini genisletirken hem islamin daha iyi anlasilmasi ve yasanmasi icin ilmi calismalarda bulunmusdur..

İntifada 09-11-2011 17:30

cihannur...
bir daha ayetleri kendi görüşlerine alet etme lütfen...

Alıntı:

Mü'minlerden, özür olmaksızın oturanlar ile, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenler eşit değildir. Allah, mallarıyla ve canlarıyla cihad edenleri oturanlara göre derece olarak üstün kılmıştır. Tümüne güzelliği (cenneti) va'detmiştir; ancak Allah, cihad edenleri oturanlara göre büyük bir ecirle üstün kılmıştır
nisa 95
cennetle müjdelenmek farklıdır...
cennetin vaad edilmesi farklıdır...
Allah yolunca canları ve mallarıyla cihat edenler için cenneti vaad ediyor...
sırf sahabe olması gerekli değil gördüğümüz gibi...

Ammar 09-11-2011 17:41

Alıntı:

Hüdavendigâr Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 948902)
sabah akşam türkiyeyi eleştiren sen,git kendi devletini kur türkiyenin yaptıklarını yapma ondan sonra gel türkiyeye laf at,lafla peynir gemisi yürümüyor..bu kadar sığ bir düşünce tarzı görmedim..iranı koruyacağım diye kendi kendinle çelişiyorsun..lafa bak iranı eleştriceğine git kendi devletini kur ;D o zaman toplayalım tası tarağı ne işimiz var bu forumda,ne halt etmeye chpyi eleştiriyoruz ? kendi partimizi kuralım öyleyse ?

şeriat devletiymiş..anasını satim ağzından her Allah peygamber çıkanı -gerçi bunların ağzından peygamber çıkmaz- doğru kabul ediyorsunuz..Humeyninin nasıl bir adam oldugunu,sahabeye nasıl ağır hakaretler ettiğini,zerre itibar edilmeyecek bir adam oldugunu iyi biliyoruz..hele şu muta nikahı saçmalığı,bu aklı evveller kimi kandırıyor ? sizi kandırdıklarına şüphe yokta bu din bu kadar basitmi ?

diğer bir nokta, bu irancı geçinenlerin dün nurcu bugün irancı yarın rüzgar hangi yöne eserse o tarafta olacaklarını bildiğimiz için pek bişey anlatmayada gerek yok aslında..

ben şeriat devleti istemde Allah kısmet ederse olması için çaba gösterme derdindeyim ve şeriatla yönetilen devletleride severim sen neyin derdindesin. Türkiye rejimini her müslümanın eleştirmesi gerekir. sen baş tacı adiyorsa sana kutlu olsun tepe tepe kullan. tutrmuşsunuz muta nikahı bir belge istedik neden getirmediniz ?? devletin hangi kanununda bu açık serbesttir isteyen kılar denilmektedir.

Hüdavendigâr 09-11-2011 17:47

Alıntı:

Ammar Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949057)
ben şeriat devleti istemde Allah kısmet ederse olması için çaba gösterme derdindeyim ve şeriatla yönetilen devletleride severim sen neyin derdindesin. Türkiye rejimini her müslümanın eleştirmesi gerekir. sen baş tacı adiyorsa sana kutlu olsun tepe tepe kullan. tutrmuşsunuz muta nikahı bir belge istedik neden getirmediniz ?? devletin hangi kanununda bu açık serbesttir isteyen kılar denilmektedir.

türkiye rejimini her müslümanın eleştirmesi gerekiyorda iş iran rejimine gelince niye "git kendi devletini kur sen öyle yap böyle yap" vs vs gibi laflar söylüyorsun ?

_Ednâ_ 09-11-2011 17:48

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 949052)
ama su vardir duygu hanim osmanli padisahlari liderlik özelliklerinin yani sira dini bilgileriylede ön plana cikiyorlardi.. kendileri dini tedrisattan gecmelerinin yani sira her daim yanlarinda din konusunda uzman kisiler bulunmakdaydi..
simdi sunu kabul edelim emeviler daha cok islamin yayginlasmasina abbasilerse islamin ilim yönüne agirlik vermisdir yani emeviler fetihlerle ön plana cikarken abbasiler ise arastirmalar, kitaplar, kütüphanelerle ön plana cikmisdir ama osmanli ise ikisini ayni anda yapmisdir hem islam cografyasini genisletirken hem islamin daha iyi anlasilmasi ve yasanmasi icin ilmi calismalarda bulunmusdur..

bu dediklerinize katılıyorum...
emeviler yada abbasiler halifelikten anladıklarını göstermişlerdir bence..
ama halifeliğin manası çok önemli ,belirli bir kılıfa sokanlar bence çok iyi temsil edememişlerdir.. bu siyasi bir kılıf veya başka...
her iki cihad şeklini koruyabilen halifelik bu temsilde muvaffak olabilmişlerdir geçmişte...
ama meselenin şu boyutu var tabi halifelik makamı illa savaşla dini yayma makamı olarak algılanmamalı elbette bu bir cihad şekli olabilir ama tek başına olamaz, tek başına olursa siyasi menfaat güdümleri başlar, menfaatler ön plana çıkar, dini hassasiyetler içinde erir...
halifeliğin müslüman ülkeleri tek çatı altında toplayabilen ve çağa uygun olarakda belirlli bir cihad yöntemiyle -bu kitaplada olur savaşlada çağına göre değişir- dini yayma özellikleri olan bir makamdır...bu illaki siyasi bir elle olucak diye birşey yok...

Mavera 09-11-2011 17:51

duygu hanim ilim cindede olsa aliniz hadisinden de anlasilacagi gibi cihad sadece er meydaninda olmuyor..
sonucta ilim yolunda hayatini kaybedenler bile sehit kabul edildiginide gözardi etmeyelim zaten su andaki sorunda tam olarak budur bu terazi misali bir taraf agir basarken, digeri gücsüzlesiyor..
yani bizler er meydanlarinda güclü olalim derken ilmi yönden gerilede olabiliyoruz aslinda su anda islam ülkelerinin geri kalmasi ilk emri Oku olan bir dinle ne kadar tezat olusturduguda ortadadir..

Hüdavendigâr 09-11-2011 17:54

bahsettiğiniz ayetin en açık meali budur sanırım..

Ne oldu size ki Allah yolunda infakta bulunmuyorsunuz ? Oysa (sizi öldürmesinin ardından bırakacağınız mallar dahil) göklerin ve yerin tüm mirası sadece Allah'a aittir.(Mekke fethiyle gelen zenginlikten sonra) içinizden (yardım yapan ve cihad edenlerle) o fetihten önce(islam ehli zayıf ve yardıma muhtaç durumdayken) infak etmiş olan ve savaşmış bulunan kimseler eşit olmaz!

İşte sana! Onlar,o daha önce infak etmiş olanlardan ve savaşmış bulunanlardan derece bakımından daha büyüktür(ler).
Yine de Allah(derece farklılıklarına rağmen) hepsine o en güzel sevab (olan cennet mükafatların)ı söz vermiştir.
Zaten Allah, yapmakta oldugunuz şeyleri(n görünen-görünmeyen tüm yönlerinden hakkıyla haberdar olan bir) Habir'dir.

manifesto 09-11-2011 17:57

Allah size de cenneti vaad ediyor arkadaşlar kimseye torpil yok.
Bu bakımdam şianın sahabe yaklaşımı bana daha mantıklı gelir.Yani hatalardan uzak değiller.Faziletlerini örnek almak gerek ama hangisine tutunursan tutun cennete gidersin anlayışı çok da sağlıklı değil.Yoksa Hz.Osman'ın evini muhasara eden Hz.Aişe'ye karşı ordular kaldıranlar da sahabe.Demek ki hata yapabiliyorlar,hatalardan uzak olan yanlızca nebilerdir..
gökteki yıldızlar o bir teşbihtir benzetmedir yani sayısal yekun olarak görmemek gerek.

Hüdavendigâr 09-11-2011 17:58

benhur yine saçmalamış..

All times are GMT +3. The time now is 19:58.