Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Hayata Dair Anketler (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=322)
-   -   Ailenizde haremlik selamlık varmı? (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=41729)

ALmi´ 04-24-2010 23:02

Bu çağ ile zaman ile alakalı bir durum değil , Müslümanlının İslam dininin gereklerini tam olarak yerine getirmesi ile alakalı.
Elbette bizim ailede de olması gerektiği kadar var böyle bir durum.

Sukût-u_Hayal 04-24-2010 23:20

Evet var ...

EpiVaTeS 04-24-2010 23:22

Bizim eve bayan misafir geldiğinde erkekler genelde evde olmazlar...
yani annem beni kovalar...
yan odaya bile izin vermez...
hoş benimde kalmak gibi bir derdim yok yahu...;D

Delilin NuR 04-24-2010 23:25

Yerine göre Var ...
Sanırım olmasıda lazım ama aşırıya kaçmadan ...

Mavera 04-24-2010 23:30

Kendi evimde olabildigince bu hassasiyete dikkat ediyorum ancak isim ve cevrem nedeniyle aldigim bazi davetlere ya essiz katiliyorum yada hic katilmiyorum..

redyellow 04-25-2010 01:23

eski bir başlık ama güzel bir konu.

kesinlikle olması gereken ama genelde hep ihmal ettiğimiz bir husus.

Keşke tam anlamıyla uygulayabilsek.

Fırat 04-25-2010 01:34

Ailede yok sadece bende var benim biraz fazla ama kadınında erkeğinde sohbetini pek sevmem..

Beylerbeyi 04-25-2010 01:44

harem selamlık var, çok şükür.

Mavera 04-25-2010 01:48

neyse konuyu sohbete dönüstürmeyelim :)..

bu arada merak ediyorum gercekten arkadaslar aranizda bayan eli sikmayan erkek arkadasimiz var mi yok bay eli sikmayan bayan vardirda tam tersi var mi acaba..

Sukût-u_Hayal 04-25-2010 01:50

Alıntı:

galevera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739292)

bu arada merak ediyorum gercekten arkadaslar aranizda bayan eli sikmayan erkek arkadasimiz var mi yok bay eli sikmayan bayan vardirda tam tersi var mi acaba..

Ben dikkat etmeye çalşıyorum ...

Ne kadar dikkat etsemde mecbur kaldığım zamanlar oluyor :(

Fırat 04-25-2010 01:52

Alıntı:

Var bizim doğuda sıkan nadir bulunur. Örnek toprağım murat:)

Beylerbeyi 04-25-2010 01:52

Alıntı:

bayan elini uzatsa sıkıyorum ama önce ben elimi uzatmıyorum bir bayana. evli olsam ve mecbur kalmazsam bayan elini uzatsa bile sıkmazdım. yani heralde sıkmazdım. :)

İntifada 04-25-2010 01:53

Alıntı:

ben hiç bir zaman bir bayana el uzatmam

eğer karşımdaki bayan beim hassasiyetimi bilmiyor ve çok muhabbetim olmayan birisiyse topluluk içinde eli havada kaldı diye küçük düşmemesi için sıkarım.

Zaten beni iyi tanıyan ve muhabbetim olan bir bayansa el uzatmaz :)

Fırat 04-25-2010 01:53

Yine konu dışına çıktık galiba nundan çekeceğimiz var buyurun silin size zahmet olmasa.

Mavera 04-25-2010 01:58

kendi adima bu konuya pek dikkat etmiyorum yani bayanlara elimi uzatiyorum ve uzatilan eli sikiyorum ancak karsimdaki tesettürlü bir bayansa genelde elimi gögsüme götürüyorum..
bu konudada mezhepsel bir farklilik vardir oda safilerde bayan eli abdestin bozulmasina neden olurken, hanefi mezhepende böyle bir durum yoktur..

Feride 04-25-2010 05:59

Alıntı:

Ak-Fırtınası Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739030)
Yerine göre Var ...
Sanırım olmasıda lazım ama aşırıya kaçmadan ...

Bu sınırı insanlar mı belirliyor acaba..!?

.:Ay_Yıldız:. 04-25-2010 09:18

Ailemizde yok. Belki yaşadığımız ortamdan şehirden ötürü bir alışkanlıktır aileme dindar diyebilirim ama gerek annem gerek babam izmirde büyümüş insanlar.Yozlaşma olmuş kültürel açıdan doğal olarak.

Kur'ânTalebesi 04-25-2010 10:08

Belirli ölçülere dikkat ediliyor, fakat yeterli oldugunu sanmiyorum. Sahsen evde yabanci erkekler bulundugunda ortadan kaybolurum. O derece ki çarsida beni ailemle görenler "Kiziniz ne kadar büyümüs, psikolog olani bu muydu?" gibi sorular sorabiliyorlar :)

depare 04-25-2010 10:14

Alıntı:

Genelde akrabaların eli havada kalırdı ama onlar da alıştı artık :)

depare 04-25-2010 10:18

Evet Allaha şükür var..

_kübra_ 04-25-2010 10:21

evet var..Hem yaşadığım ortamda buna saygı gösterıyorlar ,hemde aile içinde :)misafir gelince erkekler ayrı odada,bayanlar ayrı odada hiç karşılaşmazlar bile.Misafir varken ev içi trafik bana ait :)

Tabi akrabalarım içinde bazen dikkat edemediğimiz oluyor :(

unnamed 04-25-2010 10:32

Çoğunlukla var, dikkatimi çeken bazı arkadaşlar hangi devirde yaşıyoruz demişler?? Gelde bu adama agresif cevap verme, 21. Yüzyılda yaşıyoruz ve günümüzde hala ahlak kuralları geçerli, bunların zihniyetleri belli, sıkıştımı hangi çağda yaşıyoruz cevap hemen belli...:@

Beylerbeyi 04-25-2010 11:32

Alıntı:

.:Ay_Yıldız:. Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739365)
Ailemizde yok. Belki yaşadığımız ortamdan şehirden ötürü bir alışkanlıktır aileme dindar diyebilirim ama gerek annem gerek babam izmirde büyümüş insanlar.Yozlaşma olmuş kültürel açıdan doğal olarak.

gerçekten çevre önemli. İstanbul Bursa Siirt başta olmak üzere çeşitli illerde akrabalarımız var. Mesela İstanbula gittiğimde bayan akrabalar bırak el sıkmayı şapur şupur öpüyorlar. tamam akraba ama sonuçta abdest bozuyorlar. Siirte gidiyorum, bırak el sıkışmayı kızları görmüyorum bile :) tesadüf eseri karşılaşınca "hoşgeldin" derler başka da karşılaşmayız.

unnamed 04-25-2010 11:44

Alıntı:

M--U--R--A--T Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739402)
gerçekten çevre önemli. İstanbul Bursa Siirt başta olmak üzere çeşitli illerde akrabalarımız var. Mesela İstanbula gittiğimde bayan akrabalar bırak el sıkmayı şapur şupur öpüyorlar. tamam akraba ama sonuçta abdest bozuyorlar. Siirte gidiyorum, bırak el sıkışmayı kızları görmüyorum bile :) tesadüf eseri karşılaşınca "hoşgeldin" derler başka da karşılaşmayız.

Kardeşim istanbul'un neresine geliyorsun? tabi genel olarak dediğin doğru ama azınlık kısmıda var:)

isimsiz 04-25-2010 11:49

Alıntı:

M--U--R--A--T Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739402)

bence şehirlere göre gruplama yapmak pek sağlıklı sonuç vermez.

istanbul fatihe gidin bakalım hiç bir bayan size yaklaşıyor mu :)

Beylerbeyi 04-25-2010 12:16

Alıntı:

milli_mücahide Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739408)
bence şehirlere göre gruplama yapmak pek sağlıklı sonuç vermez.

istanbul fatihe gidin bakalım hiç bir bayan size yaklaşıyor mu :)

fatih, güngören ümraniye bambaşka. zaten fatihin çok büyük kesimi doğulu. kadınlar pazarı var mesela çoğu siirtli. doğuda yaşayıp kültürel değerlerini kazanan biri sonradan batıya gittiğinde bunu muhafaza edebilir (dayım teyzem) fakat orda büyüyen çocukları doğup, büyüdükleri yere adapte olurlar (dayı ve teyze çocukları (:
Bursada da teyzem ile kızı arasında dağlar kadar fark var. bence yetiştikleri coğrafyanın bunda etkisi var.

Kardeşi Almanyada olan arkadaşım ile kardeşi arasında inanılmaz farklar var. velhasılı kelam coğrafya önemli bana göre :)

Kur'ânTalebesi 04-25-2010 12:24

Belçika'da dogup büyüyen biri olarak sunu söyleyebilirim ki; çografya herkes'te ayni etkiyi olusturmuyor. Etkisi vardir mutlaka, belli derecede asimilayson söz konusu olabiliyor (hatta bazilarinda "kendi"lerinden eser kalmayip "diger"ine bürünüyorlar). Fakat batakligin ortasinda kendini muhafaza edenler var, sanirim zirh rolü oyanayan en büyük etken yine "din", yani Islam. Ayni yerde, hatta ayni evde yetismis insanlarin nasil farkli motiflere büründügünü biliyorum; Islam'i benimseme ve sindirme derecesine bagli oldugunu düsünüyorum.

montenegro 04-25-2010 12:32

maalesef yok ama olmasını çok istiyorum

yani bir eve misafir geldğinde bayanlarla erkekler farklı odada olmalı

mesela bir bayanın kendisine nikahı düşecek bir erkekle aynı odada tek başına kalması güzel bir davraış değil

biraz daha açacak olursam belli bir yaştan sonra hala teyze dayı çocukları kız erkek karışık bir şekilde aynı evde kalmalarını başbaşa kalmalarını şahsen yanlış buluyorum

evlilik çağına gelmiş kendisine nihkahı düşecek hala teyze dayı amca çocukları bence birbirileriyle öpme sarılma durumları olmamalı ve babaşa fazla kalmamalı

fakat kendi sülalemde maalesef yok çevremdede bu duyarlılığı göremiyorum

şimdi birileri bana hangi devirde yaşıyorsun diyebilir ama çevremde çok midemi bulandıran şeyler olduğu için ben haremlik selamlığı savunuyorum

bayanlar kocaları yokken evlerine komşuda olsa akrabada olsa yabancı erkekleri almamalı

erkek olsun bayan olsun kendilerine nikahı düşecek kişilerle zaruret dışında konuşmamalı ve o kişilerle bir arada olmamalı

mesela enişte baldız ilişkileri çok seviyeli olmalı

buna benzer örnkeleri çoğaltabilirim

böyle haremlik selamlık bir dünysa kendime kurmaya ,haremlik selamlık bir aile kurmaya kalktım ama olmadı maalesef olmayacak çünkü ümidim kalmadı

hayırlısı olsun diyorum

milli mücahide Allah kolaylık versin çok güzel bir şey istiyorsun ama çokta zor bir durum keşke herkez senin gibi düşünse inşallah istediğin gibi bir yuva kurarsın

ama ben kuramadım

EpiVaTeS 04-25-2010 12:37

Alıntı:

M--U--R--A--T Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739423)
fatih, güngören ümraniye bambaşka. zaten fatihin çok büyük kesimi doğulu. kadınlar pazarı var mesela çoğu siirtli. doğuda yaşayıp kültürel değerlerini kazanan biri sonradan batıya gittiğinde bunu muhafaza edebilir (dayım teyzem) fakat orda büyüyen çocukları doğup, büyüdükleri yere adapte olurlar (dayı ve teyze çocukları (:
Bursada da teyzem ile kızı arasında dağlar kadar fark var. bence yetiştikleri coğrafyanın bunda etkisi var.

Kardeşi Almanyada olan arkadaşım ile kardeşi arasında inanılmaz farklar var. velhasılı kelam coğrafya önemli bana göre :)

Aksaray da Fatih olarak geçiyor Murat...
bence bakırköy şişli kadıköy gibi absürt yerler haricindede geneli mesafelidir...
bizim bağcılarda da bu böyle esenlerde de güngörende de...

Ak Koza 04-25-2010 13:31

Ne saçma konu kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz acaba (:

Delilin NuR 04-25-2010 13:46

Alıntı:

Feride Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739360)
Bu sınırı insanlar mı belirliyor acaba..!?

Sınır derken neyi kastettiğinizi anlayamadım ...
Biraz açarmısınız ...

İntifada 04-25-2010 14:08

Alıntı:

M--U--R--A--T Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739423)

KArdeşim fatihteki haremlik selamlık meselesinin doğululukla falan bir alakası yoktur.Fatihte bir o kadar da karadenizli,sivaslı vardır.Ama fatih eskiden beri dindar kesimin en rahat yaşadığı yerdir.Dernekler vakıflar ve hatta kahvehanelerinde bile hoş güzel sohbetler edilir.Zamanında müslüman gençlerinde teşkilatlanma bakımından en çalışkan yeriydi.

Güngören,bahçelievler,bağcılar,gop, fatih bu tür hassasiyetlerin olduğu ve her zaman olacağı semtlerdir

Beritan 04-25-2010 15:17

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739486)
KArdeşim fatihteki haremlik selamlık meselesinin doğululukla falan bir alakası yoktur.Fatihte bir o kadar da karadenizli,sivaslı vardır.Ama fatih eskiden beri dindar kesimin en rahat yaşadığı yerdir.Dernekler vakıflar ve hatta kahvehanelerinde bile hoş güzel sohbetler edilir.Zamanında müslüman gençlerinde teşkilatlanma bakımından en çalışkan yeriydi.

Güngören,bahçelievler,bağcılar,gop, fatih bu tür hassasiyetlerin olduğu ve her zaman olacağı semtlerdir

fatih çarşamba gerçekten islamiyetin en doruklarda yaşanıldığı yer...
bunun ırkla hiç bir alakası olamaz...ama orada mahmut efendinin eli olduğu aşikar..

0000000000 04-25-2010 15:20

Çok zor soru. İslami hassasiyetlerin içinde böyle bir uygulama vardır muhakkak nefis taşıdığımız için nefse kapı aralamamak için dikkatli hareket etmek her zaman iyidir. Ama bazen bu sınırların muhafaza edilmediği çok yakinen tanıdıklara karşı bu durumların suistimal edildiği bir gerçek , bazen islam hakkında yeteri kadar bilgisi olmayan bu konumu idrak edemeyenlere karşı bu denli duruş sergilemek onların dünyasında islama karşı yalnış şeyler beslemesine neden de olabilir çok dikkat etmek gerek yapılıyorsa bile sebepleri nedenleri çok iyi anlatılması lazım. Hayat içinde çalışma ortamlarında çoğu kere bunalrın ciğnendiğini hatta ciğnediğimde oluyor Allah affetsin

Beritan 04-25-2010 15:27

Alıntı:

0000000000 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739517)
Çok zor soru. İslami hassasiyetlerin içinde böyle bir uygulama vardır muhakkak nefis taşıdığımız için nefse kapı aralamamak için dikkatli hareket etmek her zaman iyidir. Ama bazen bu sınırların muhafaza edilmediği çok yakinen tanıdıklara karşı bu durumların suistimal edildiği bir gerçek , bazen islam hakkında yeteri kadar bilgisi olmayan bu konumu idrak edemeyenlere karşı bu denli duruş sergilemek onların dünyasında islama karşı yalnış şeyler beslemesine neden de olabilir çok dikkat etmek gerek yapılıyorsa bile sebepleri nedenleri çok iyi anlatılması lazım. Hayat içinde çalışma ortamlarında çoğu kere bunalrın ciğnendiğini hatta ciğnediğimde oluyor Allah affetsin

amin..;1
bizim ailede bu haremlik selamlık tam anlamıyla uygulanıyordur...
fakat bunu şöyle izah etmeliyim...mahremimizle bunu uyguluyoruz...dayı ,amca vs.değil...

babam bunun ölemini kendi çapında iyi aldı....bayanlar alt kap...
erkekler üst kat....varmı itirazı olan:)

0000000000 04-25-2010 15:35

Sizin ailenizde uygulanması güzel , her şeyimiz bozulmuşken bu duruşun diri kalması takdire değer.

Bazen akrabadan bile çok yakın olabilen misafirler ziyaretinize gelebiliyor. Odaların ayrı olması karşısında şaşkına dönebiliyorlar evde beş kapı varsa on kapı kapanarak tuhaf bir hal içerisinde olunabiliyor. İkram noktasında da bir çok zor anlar yaşanıyor hiç ellerimiz alışmadığı halde erkek tarafına bir şeyler taşımakda zor.

Önlem almak baştan işi sıkı tutmak iyi ama bazen karşı tarafın hanımları ya bizler yabancı değiliz sorun olmaz dedikleride oluyor , oturma odamız geniş olduğundan bazen bir arada da oturuluyor ama aramızda yine nerden baksan altı yedi metre mesafe oluyor. Bayanların üstü başlarına dikkat etmesi oturup kalkmalarına dikkat etmesi bile çok rahatta bırakmıyor bizleri ne bileyim işte çok farklı durumlarda farklı haller içerisinde oluyoruz.

Kaldıki iş ve çalışma alanlarımızda bu mahremite hiç dikkat edemiyoruz. Bankalardaki vezne dışında aralardaki bayanlar ile yakınlaşmalar . İş yerindeki bayan arkadaşlar ile birebir ilişkiler sosyal hayatın bir çok karesinde bir araya gelmeler kısacası her anımızda imtihan var. Zor vesselam Zor.

Beritan 04-25-2010 15:40

Alıntı:

0000000000 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739526)
Sizin ailenizde uygulanması güzel , her şeyimiz bozulmuşken bu duruşun diri kalması takdire değer.

Bazen akrabadan bile çok yakın olabilen misafirler ziyaretinize gelebiliyor. Odaların ayrı olması karşısında şaşkına dönebiliyorlar evde beş kapı varsa on kapı kapanarak tuhaf bir hal içerisinde olunabiliyor. İkram noktasında da bir çok zor anlar yaşanıyor hiç ellerimiz alışmadığı halde erkek tarafına bir şeyler taşımakda zor.

Önlem almak baştan işi sıkı tutmak iyi ama bazen karşı tarafın hanımları ya bizler yabancı değiliz sorun olmaz dedikleride oluyor , oturma odamız geniş olduğundan bazen bir arada da oturuluyor ama aramızda yine nerden baksan altı yedi metre mesafe oluyor. Bayanların üstü başlarına dikkat etmesi oturup kalkmalarına dikkat etmesi bile çok rahatta bırakmıyor bizleri ne bileyim işte çok farklı durumlarda farklı haller içerisinde oluyoruz.

Kaldıki iş ve çalışma alanlarımızda bu mahremite hiç dikkat edemiyoruz. Bankalardaki vezne dışında aralardaki bayanlar ile yakınlaşmalar . İş yerindeki bayan arkadaşlar ile birebir ilişkiler sosyal hayatın bir çok karesinde bir araya gelmeler kısacası her anımızda imtihan var. Zor vesselam Zor.

tabikide zor...
biz evde dikkat ediyoruz ya düşarıda...ne kadar dikkat edebilirizki..

ama neden bu kadar fesat ortamı oluyor bu yüzden...
zaman zor...yaşam zor..insanlar zor..

Özgür Çağrı 04-25-2010 15:41

Şahsen böyle bir uygulamamız yok Böyle bir uygulamayada ilerde kalkışmam.
Ama uygulayanada saygı duyarım

0000000000 04-25-2010 15:43

Evet belkide nefislerin dizayn edilmesi bir şekle sokulması talip olduğumuz Rızanın değeri karşısında hiç bile zor değildir ama kirlendik,zihinsel ruhsal yönden ,ufak şeyler bile biz insanalra zor gelebiliyor. Umarım mevlam affetme genişliği ile bizlerin bu yönlerini affeder samimi olarak üzüntü ve tasa duyuyorsak acizde kalsak bu noktalarda islama ve onun farziyetlerine olan bağlarımız adına bizleri affetsin inşaAllah

0000000000 04-25-2010 15:47

Alıntı:

Furkanca Bakış Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 739529)
Şahsen böyle bir uygulamamız yok Böyle bir uygulamayada ilerde kalkışmam.
Ama uygulayanada saygı duyarım

Aslında ilk zamanlarda büyüklerin bu uygulamaları karşısında bende tuhaf olurdum insan nasıl olurda en yakın dostlarına karşı bu kadar yabancı kalabilir kendilerini saklar diye , ama cağın pislik halleri öyle kirletmiş ki zihinleri her şeye bakışımız nefsi olmuş ne kadar samimi ve içten duruşta sergilesek şeytanın zehirli okları gelir o samimi ortamda seni kalbinden vurur. Medeni olmak iradeye sahip cıkmak ile anlam verilemeyecek kadar önemli bir hususdur furkanca kardeş , insanoğlu işte bir yanı ile iyi bir yanıile fenalıkları ile dolu fenalıkları azdırmama adına bu ince hususların varlığı o kadar önemliki , çok şeyler söylenir bakış duyuş hisssedişler adına ama söylenemiyor . Nefsini bilen kendini bilir kendini bilen düşüncelerini bilir düüşüncelerini bilen gözlerindeki kaymaları bilir kısacası büyüklerimiz böyle bir düzen vaaz etmişse samimi söylüyorum hikmetleri var.

All times are GMT +3. The time now is 13:32.