![]() |
Erkekler 'NEDEN' Küpe Takar?
İnsanlar, tarih öncesi zamanlarda bile, süs veya tılsım amacıyla kulaklarına bir şeyler takmış, karşılarındakileri etkilemeye çalışmışlardır. Hemen hemen her kültürel gelişmede olduğu gibi küpeye de ilk önce Mısırlılarda rastlanıyor. Önceleri çok büyük çapta olan altın halkaların yerlerini zamanla daha küçük askı şeklindeki küpeler alıyorlar.
Babilliler ve sonra Asya medeniyetlerinde küpe sadece erkeklerin taktığı ve toplum içindeki rütbeyi belirten bir takı oluyor. Altın işlemeciliği sanatı geliştikçe de daha zarif hale geliyor. Yunanlar çıngıraklı altın küpeler kullanırlarken Romalılar küpelerin üstüne değerli taşlar koyuyorlar. Ortaçağda pek kullanılmayan küpe Rönesans ile birlikte yine moda oluyor. Kadınlar küpeyi iki kulaklarına takarlarken erkekler sadece sol kulaklarına takıyorlar. Erkekler özellikle incilerle bezenmiş olanları tercih ediyorlar. 18. yüzyılda elmas, 19. yüzyılda ise kabartmalar yapılmış taşlar gözde iken küpe yine moda olmaktan çıkıyor. Çok geçmeden 20. yüzyılda yüksek devirli delici aletler ve hijyenik olarak kulak delme imkanlarıyla birlikte tekrar moda oluyor. Süs olmasının yanında takıldığı yere göre bir takım mesajlar da taşıyor. 'Piercing' (delme) adıyla vücudun boş bulunan her yerine takılıyor. Geçmişinden de görülüyor ki küpe sanıldığı gibi kadınlara has bir takı değil. Hatta tarih boyunca daha çok erkekler tarafından takılmış. Küpe tarihte sadece süs ve etkileme aracı olarak da kullanılmamış. Örneğin eski çağlardaki denizcilerin kulaklarına küpe takmalarının amacı değişikmiş. Denizcilerin ağaç gemilerle okyanusların bilinmezliklerine yelken açtıkları devirlerde, kimse bu uzun seferlerden sağ salim geri dönüp yuvasına, ailesine kavuşabileceğinden emin olamazmış. Olabileceklerin en kötüsüne hazırlıklı olabilmek için eğer bir kazaya kurban giderler de cesetleri karaya vurursa, bulanlar cenaze ve defin işlemlerinin masraflarında kullansınlar diye kulaklarına altın küpe takarlarmış. Bizim toplumdada kadına benzemek icin takIlıyormus.. |
Alıntı:
Eeee caiz değilse bizlere uymaz daa |
Ahmet Ağabey, ortaya Hadis koyuyorum, ve diyorum ki İslam'da durum budur.
Bunların üzerine kalkıp, hala caiz olup olmadığını tartışmak Müslüman işimidir ? Yok dini açıdan bakmaz, esnetik konuşursanız ne ala, olarısa beni zerre kadar alaka etmez. VesseLam |
bilgi icin tesekkurler cartman
|
Alıntı:
|
Alıntı:
O yeni Alimleri ben tanımıyorum .Üstad |
Yusuf kardesim dini acidan sana kesinlikle katiliyorum ayrica görüs olarakta ben küpe giyilmesinede,pantolan giyilmesinede karsiyim ama bu benim sahsi görüsümdür giyenede niye giyiyorsun, niye takiyorsun, kiz gibi olmussun demem sonucta onu takan kisi yada pantolonu giyen kisi onu göze almistir diye düsünüyorum ;)
Ancak sunuda dile getirecegim Yusuf kardesim bu insanlari tam anlamiyla günahkar ilan etmek bizim isimiz degil sonucta dini boyutu anlatilir ama günah olup olmadigini Mevla bilir güzel kardesim.. |
BİR PAPAZDAN ALINTIDIR..KİMSE ÜSTÜNE ALINMASIN ..ÇOK KIZARIM YOKSA..
FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI OLMASI HASEBİYE BURAYA ALDIM: Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben de TAK MI YO RUM!!! Ama kınamalara,dalga geçmelere de SESSİZ KALMIYORUM! |
Ağabey, Dinde bir inkar vardır, birde uygulamamak.
Kişi inkar ederse kafir, uygulamazsa günahkardır. Bu namaz kılmayan içinde böyledir, zina yapan içinde böyledir. Günah günahtır. Ama nasıl namaz kılmayanlara birşey diyemiyorsak " günahkar " dan başka, diğer yasak durumlarda da diyemeyiz. Söylediğim gibi ben sadece İslami anlamda durumu ortaya koyuyorum. Aksi taktirde, isteyen istediğini yapsın, burası Laik ve Demokratik bir ülke, İslam ülkesi değil ;) VesseLam |
PAPAZ BİLE DOĞRUSUNU ANLADI DA ...
|
Alıntı:
|
Murat Kurt, bu alınganlığının sebebini anlamış değilim. Ama neyse böyle alınganlık yaparsan yazdıklarımı daha dikkatli okumuş olursun ;)
VesseLam |
Küpenin İslamiyet'e ve erkeklik gururuna ters olduğu apaçıl ortadadır ama eğer küpe takan adama ''kıza benziyor'' gibi ithamlarda bulunsak o bunun yanlış olduğunu nasıl anlayabilir...?
İnsanları zan altında bırakarak birşeyleri halledemeyiz ve kendi haklarımızın saldırıya uğradığını söylerken başkasına bunu yapamayız... Ben dinimin ve geleneklerimin gereği olarak böyle bir şeyi takmam ama takana da ne denilir bilmiyorum... |
Muratin demek istedigini anlayalim arakdaslar bende ayni görüsteyim hani biz hep sekilcilikten yakiniyoruz birilerinin sirf basörtülü, cübbeli, sakalli diye muhafazakar kesimi dislamasi, belli kaliba sokmasi, fikirlerini gözardi etmesinden sikayet edip onlara beynimizin icindekilere önem verin, sizi ne ilgilendirir giydigimiz diyoruz bir taraftanda onun saci uzun, onun küpesi var oda adam mi diyerek kendimiz sekilcilik yapiyoruz..
Yani bu ne perhiz, ne lahana tursusu gibi birsey oluyor ;) |
Alıntı:
Amerikada ne kadar müslüman var ki. onların çoğu küpe takıyor zaten. |
Neyse, ben bildiklerimi, söylemek istediklerimi söyledim.
Kimsenin ve hiçbirşeyin hatrına " kırılmasın - dökülmesin, eğilmesin - bükülmesin " diyerek tek kelime yazacak halimde yok. İslami konularda hoşgörüyü başkasından beklesin bekleyenler. Allah selamet versin. VesseLam |
Alıntı:
|
bir soru sormuş..kutsal kitap zamanında küpe varmıydı diye..bu cevabı vermişler..
Alıntı:
|
Alıntı:
Namaz kılmayan Dinden çıkmıyor küpe takanın Dinden çıkacağını söylemek kimin haddine.. Demek istediğim büyük günah olduğu... isteyen taksın,isteyen takmasın benim dediğim günah olduğunu bilen bunu savunmasın.. |
Amerikadaki insanlar bir haber yaşayanlar zaten..onlarda inancı geçin cinsi ayrım bile yapılmayan sözde medeniyet (!) sahibi olan kişiler..
mukayese etmek uygun olmaz..takmak uygun değildir ancak takanın şahsi kararıdır birşey söylenemez :) (ne çok takan yazmışım) ::) |
futuvvet abi gercekten icten ve samimi bir sekilde aciklama yaptigin icin tesekkur ederim :)
|
Alıntı:
bana kızdınmı >:( yoksa bir başka :( :) linkide burda.. http://www.hristiyanforum.com/forum/...ead.php?t=4096 |
Alıntı:
takana niye taktın takmayana niye takmadın denilmesin ninene özendiğinden mi taktın teyzene özendiğinden mi taktın denilmesin kişisel tercih dalga geçilmesin |
Eğer milletin tercihlerine karışacaksan biz neden Ak Parti ve AkPartiforum olduk merak ediyorum doğrusu...
|
Kim karışıyormuş tercihlerine ?
Yazılanları bir okuyuver ondan sonra bunu söyleyiver Emre kardeş. Burada tercihlere karışan yok, " doğru mu, yanlış mı " meselesi var. VesseLam |
Kimse kimsenin tercihine karışmıyor.
Sadece yorumunu yapıyor... |
ne kizmasi estagfirullah tesekkur ettim yaa daha ne diim ;D sana kizmak mumkun degilll kizana da sasiriyorum zaten :)
guzel bir sekilde aciklama yapmissin gercekten Papazin dedikleri aciklayici olmus bence de Bedenlerimiz Allah'tan bize emanet zaten benim bildigim Kadin erkek farketmez kimsenin Bedeninde delik acmamasi gerektigi.. ama kadin delik acmissa erkek acmasin demekte biraz mantiksiz geldi tabi.. |
Çok ilginç...
Aslında bunu yapan insanlara derin derin laf sokuyorsunuz ama kişisel bir yorum olmadığı için hakaret etmemiş gibi davranıyorsunuz! Bir kere açılan anketten tutun yapılan yorumlara kadar herkes adeta homoseksüel yakıştırması yaparcasına hakaret etmiş.Yani ben o adama ''sen şöylesin böylesin'' dediğim zaman değişecek mi? Hoşgörülü konuşsak birşeyleri değiştirebiliriz... Yusuf abi benim sana özel olarka bir lafım yoktu neden üstüne alındın anlamadım.. |
Evet kimse kimsenin tercihine karismiyor ama anket karisiyor, anket bu tercihi resmen dalgaya almis, gönderme yapmis ve insanlarai alaya almistir..
Simdi chp nin sitesinde basörtülüler neye benziyor diye bir anket acilsa ve siklar arasinda ortacagdaki insanlara, arabistandaki bedeviye, karafatmaya diye siklar olsa hepimiz veryansin eder, onlara demedigimizi birakmayiz neden ayni tepkiyi karsi görüs icin göstermiyoruz!.. Abi seninde dedigine bak hic basörtüsüyle, küpe bir tutulur mu diyenler olacaktir asla öyle bir düsüncem yok ben küpe Velev ki özenti icin takilsa bizi ne kadar ilgilendirir ki onu anlatmaya calisiyorum! |
İlginç olan başka şeyler var aslında ama, ne anlatmanın, nede üzerine düşmenin zerre kadar önemi yok ...
VesseLam |
teşekkür ederim bir başka..ne bileyim yanlış anlama modada o yüzden..ama sana güzevenim tamdır..hatta tastamamdır.. ;)
alınan yok şükür o yüzden alıntıya devam..bunlar farklı farklı yerlerden toplama alıntılar.. Alıntı:
|
Bir yorum yazıyoruz ardından sence bence olmaz İslam hukuna gore olur dıyolar..Arkadasım zaten foruma İslam alimi olarak gelmedım kı ..Yazarsın yorumunu dersın kı ben İslam da caiz olmadıgını dusundugum ıcın takmıyorum takanıda dogru bulmuyorum kımsede bısey demez.Ama baskasının yazdıgı yoruma mudahele edipte sonra burası laik ve demokratik bir ulke dersen orasıda komedi olur ;) Arkadaslar bisey sorcam kadına benzememek ıcın takılmaması gerekiyor ama bır yere gıdıyorsunuz erkeklerde kadınlar kadar takıyor ve kımse kadına benzemek ıcın takmıyor? Peki bu sefer taktık mı yıne caiz olur mu olmaz mı bilen varsa cevaplandırsın ..saygılarla
|
Herkes istedigini yapar kardesim..
Hesabini Allaha verir.. |
Sen istediğini yap cartman, sana herşey mübah ;)
VesseLam |
Eğer ''ilginç'' olan şeyler insanların kişisel hareketleri/tavırları/yaşamları ile ilgiliyse lütfen orda durun Yusuf Bey...
Uyarıya eyvallah ama insanları yaşamlarından dolayı yargılamak yada ''iğnelemek'' yakışık almaz... (Nelerden bahsettiğinizi iyi bildiğim için sizin gibi iğnelemeler yerine açık konuşmayı severim) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
All times are GMT +3. The time now is 21:00. |