![]() |
Necip Fazıl Kısakürek Şiirleri
Gelir
Pervane dediğin, cerağa gelir; Sular, kıvrım kıvrım, ırmağa gelir. Bülbül kovuldu mu dil bahçesinden, Gak gak, karga; vak vak, kurbağa gelir. O yön ki, ezelle ebed arası Ne sola kıvrılır, ne sağa gelir. Gam çekme, böyle gitmez bu devran, Nihayet sonuncu durağa gelir. Hasretle beklenen gelir mutlaka; Sultan fikir, şanlı otağa gelir. Yırtılır güneşin kapkara zarı, Dünyamız yepyeni bir çağa gelir. Füzeler kağnıya döner ve nöbet, Işıktan da hızlı Burağa gelir. Gökyüzü, yeryüzü, helalleşirler, Nur, kaçtığı yerden toprağa gelir. Birleşir, kupkuru dalla yanık kök, Yemyeşil bir ışık, yaprağa gelir. Kal'anın burcunda çakar işaret; Millet, dalga dalga bayrağa gelir. 1970 Necip Fazıl Kısakürek |
Geliyorum
Geliyorum! Tülbent içinde çenem; Eski kütükte senem; Geliyorum! Meliyorum! Dağlar hasret duvarı... Dağıttılar davarı, Meliyorum! Deliyorum! Zaman kesik ve çabuk; Her kelime bir kabuk, Deliyorum! Eliyorum! Akıl sormaya mecbur; Gökleri kalbur kalbur Eliyorum! Çeliyorum! Ey nefs keyfince dayat! Bir çelmelik bu hayat! Çeliyorum! 1982 Necip Fazıl Kısakürek |
Gitti
Gitti, su yollarını kıvrım kıvrım bilenler, Bir ot yığını kaldı; kökünden kesilenler... 1976 Necip Fazıl Kısakürek |
Gittiler
Dostlarım ev eşyamdı, bir bir gitti, diyorum, Artık boş odalarda ölümü bekliyorum. 1973 Necip Fazıl Kısakürek |
Gizli
Azdırma, rahat bırak, içimdeki deliyi; Bana sorma, benim de bilmediğim gizliyi!.. 1939 Necip Fazıl Kısakürek |
Gölgeler
Gönlüm uçmak dilerken semavi ülkelere; Ayağım takılıyor yerdeki gölgelere... 1982 Necip Fazıl Kısakürek |
Gözler
Bir şey kalmaz, yalınız, Kalır maziden gözler. Ölür de her yanımız, Sağ kalır, neden gözler? Birer yıldız olur da, Kırpışırlar havada, Kupkuru bir kafada, Apaçık giden gözler... 1928 Necip Fazıl Kısakürek |
Gurbet
Dağda dolaşırken yakma kandili, Fersiz gözlerimi dağlama gurbet! Ne söylemez, akan suların dili, Sessizlik içinde çağlama gurbet! Titrek parmağınla tutup tığını. Alnıma işleme kırışığını Duvarda, emerek mum ışığını, Bir veremli rengi bağlama gurbet Gül büyütenlere mahsus hevesle, Renk renk dertlerimi gözümde besle! Yalnız, annem gibi, o ılık sesle, İçimde dövünüp ağlama gurbet!.. 1923 Necip Fazıl Kısakürek |
Güle Güle
Bu gömlek dikiş tutmaz hep söküle söküle; Bütüne gel deseler ve gitsek güle güle... 1978 Necip Fazıl Kısakürek |
Günah
Sanırım, insanların her suçunda ben varım; Günah uzun bir kervan, tâ ucunda ben varım! 1976 Necip Fazıl Kısakürek |
Güzel
Güzel Allah'ım, senden ne gelecekse gelsin; Sen ki, rahmetinle de kahrınla da güzelsin... 1977 Necip Fazıl Kısakürek |
Güzel Şey
Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber... Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?.. 1977 Necip Fazıl Kısakürek |
Haberci
Ne kadar vatan varsa, o vatandan haberci, Gurbet dediğin senin, Yaradandan haberci... 1973 Necip Fazıl Kısakürek |
Haberi Yok
Şu geçeni durdursam, çekip de eteğinden; Soruversem: Haberin var mı öleceğinden? 1939 Necip Fazıl Kısakürek |
Hakikat
Allah'a hakikatten yola çıkmak, meşakkat; Allah'tan yola çıkıp varılan şey, hakikat... 1974 Necip Fazıl Kısakürek |
Hâl
Pencereme vurmayın, ödüm patlayabilir; Dokunmayın, vücudum boşluğa kayabilir... 1976 Necip Fazıl Kısakürek |
Hâlim
Bilmem hangi alemden bu toprağa düşeli; Yataklara serildim, cam kırığı döşeli... Kaam bir cenk meydanı, kokusu kan ve barut; Elindeyse düşünme, gücün yeterse unut! Takılıyor yerdeki gölgelere ayağım; Sanki arz delinecek ve ben yutulacağım. Bana yanmak düşüyor, yangın görsem resimde; Yaşıyorum zamanın koptuğu bir kesimde. Alırken dilenciyim, verirken de borçluyum; Kalmadı eşya ile aramda hiç bir uyum. Taş taş üstüne koysam, bozuk diyorlar, devir! Bir ok çeksem, diyorlar; peşinden koş ve çevir! Nefes alırken bile inkisar ve pişmanlık; Kimse edemez bana benim kadar düşmanlık. İşte şüpheci aklı çatlatan korkunç nokta: O ki sonsuz var, nasıl aranır dipsiz yok'ta? Olur olmaz her şey, yokluk da O'nun kulu; Bu noktaya vardın mı, el tutuk, dil burkulu. Allah'ı hakikate soran kafa ne sakat? Hakikat de ne; Hakk'ın muradıdır hakikat, Balonunu kaçırmış çocuk gibi ağla dur! Rabbim böyle emretmiş, ya dize gel, ya kudur! Hayat bir zar içinde, hayatı örten bir zar; Bana da hayat yeri "Bağlum"* köyünde mezar... * Bağlum: Ankara'da Üstadın Şeyhi büyük Veli'yi toprağında barındıran mes'ut köy... 1982 Necip Fazıl Kısakürek |
Hâlim
Benim bu sahipsizler yurdunda hâlim ne mi? İn-cin yok bir ummanda düdük çalan bir gemi... 1982 Necip Fazıl Kısakürek |
Hani Ya...
Gözüne mil çekersen Görünür gerçek dünya. Aynalarda sen, hep sen; Dost, sevgili, hep riya! Kaç, kurtul kelimeden; Ağlamadan, gülmeden! Hani ya sen ölmeden, Ölecektin, hani ya?.. 1982 Necip Fazıl Kısakürek |
Hasret
O ki, kadını var, kadına hasret; Hasret, kelimeye, kelimelerde. Bir damla bal tadsa, tadına hasret; Peşinden koştukça ufuk ilerde. Allah'ım, eşyanın hicabındasın! Sensin suda, kuşta, telde ses veren. Nice hasret varsa gıyabındasın; Aynalarda sensin seni gösteren... 1982 Necip Fazıl Kısakürek |
Hasret
Hasretim, her tümseğin, her çatının ardında; Kelimenin üstünde, cümlelerin altında... 1973 Necip Fazıl Kısakürek |
Hasret
Ölecek miyim, tam da söyleyecek çağımda Söylenmedik cümlenin hasreti dudağımda... 1975 Necip Fazıl Kısakürek |
Hâtıra
Nerede o has ekmek, bir kuruşa okkası; Nerde o ağız tadı, eski reçel hokkası?.. 1975 Necip Fazıl Kısakürek |
Hâtıra
Renk renk hâtıralarım oda oda silindi; Anne kokan bir Türkçem vardı, o da silindi. 1983 Necip Fazıl Kısakürek |
Hayat
Rüzgârdan açılsa kapım bir anda, Kara haber gelmiş gibi ürkerim. Sanki gemilerim battı ummanda, Paramparça oldu gökte ülkerim. Ne acı, kaybetmek için sahiplik! Ölümlüyü sevmek, ne korkulu iş!.. Hayat mı, püf desem kopacak iplik, Çıkmaz sokaklarda varılmaz gidiş. 1972 Necip Fazıl Kısakürek |
Hayat, Mayat
Hayat, mayat diyorlar Benim gözüm mayat'ta. Hayatın eksiği var: Hayat eksik hayatta. Takınsam, kanat, manat; Kuş, muş olsam seğirtsem. Bomboş vatana inat, Matan'a doğru gitsem... 1940 Necip Fazıl Kısakürek |
Hayret
Şeyh-i Ekber'e göre en üstün makam, hayret; Ben de şaşkınlardanım, Rabbim sonumu hayr et!... 1972 Necip Fazıl Kısakürek |
Hayret
Ruhum öz dünyasına kaçmak için gayrette; Yalan dünyaya şimdi inmiş gibi hayrette... 1982 Necip Fazıl Kısakürek |
Hayret
Kuyruğu etrafında dönen kedi hayrette; Âlim ki, hayreti yok, ne boş yere gayrette! 1978 Necip Fazıl Kısakürek |
Hep Nefs
Göğsü yakut ve safir, Kapıda bir misafir... Sordum: Kimsin, nesin sen? Dedi: Şeytandan sefir! Nefs isimli o kafir... Yüzü kapkara zifir; Elinde kös ve nefir. Sabit fikir burgusu, Dili, çözülmez cifir. Nefs isimli o kafir... 1973 Necip Fazıl Kısakürek |
Hep O
Hep nefs çıkar karşıma, ölüp ölüp dirilsem; İnsandan kaçmak kolay; kendimden kaçabilsem... 1973 Necip Fazıl Kısakürek |
Hey
Neye baksam aynı şey, neyi görsem aynı şey... Olan sensin, hey gidi Hakikat Sultanı hey! 1982 Necip Fazıl Kısakürek |
Hırs
Sen kaçan bir yavru Geyiksin dağda Ben peşine düşmüş Bir canavarım İstersen dünyayı Getir imdada, Yeryüzünde bir sen, Bir de ben varım. Seni korkutacak Geçtiğin yollar, Arkandan gelecek Hep ayak sesim. Sarıp vücudunu Hayali kollar Enseni yakacak Sıcak nefesim. Kimsesiz odanda Kış geceleri İçin ürperdiği Anlar beni an. De ki odur sarsan Pencereleri De ki, rüzgar değil, Odur haykıran. Göğsümden havaya Kattığım zehir Solduracak bir Gül gibi ömrünü Kaçıp dolaşsan da Sen şehir şehir, Bana kalacaksın, Gene son günü Hırsım gibi sonsuz Yaşarsan sen de, Ben ölümle sırdaş Olur beklerim. Hırsıma toprağı, Rakip etsen de, Mezarında bir taş olur Beklerim Necip Fazıl Kısakürek |
Hicret
Baktığımız her ufkun öte yanına hasret; Bir ömür sürüyoruz; nereye varsak hicret... 1978 Necip Fazıl Kısakürek |
Hiç
Âlemin küfre göre, hem başı, hem sonu "hiç"... "İki hiç" arasında varlık olur mu hiç?.. 1975 Necip Fazıl Kısakürek |
Hiç Mi Hiç
Sayılarda çoğalmak, niçin, ne olmak için? Bir tek hiçtir çarpışı, kırk milyona bir hiçin... 1927 Necip Fazıl Kısakürek |
Hokkabaz
Marifetli hokkabaz, başını kaldır da bak! Gökte bir oynayan var, yıldızlarla kaydırak... 1936 Necip Fazıl Kısakürek |
Hüner
O demde ki, perdeler kalkar, perdeler iner, Azraile "hoşgeldin!" diyebilmekte hüner... 1976 Necip Fazıl Kısakürek |
Iraklarda
Yolcu benmişim gibi, Bir gemi demir aldı, Ey her yerin garibi, Vatan ırakta kaldı. Sıra sıra duraklar; Durak bilmez ıraklar, Şu uçuşan yapraklar, Beni rüzgara saldı. 1959 Necip Fazıl Kısakürek |
İhtilâl
Ortalık mahşer gibi; Kim buranın sahibi, Kimlerin düğünü var? Güneş, batan bir bayrak, Şu kıpkızıl ufka bak, Ana baba günü var!.. 1930 Necip Fazıl Kısakürek |
All times are GMT +3. The time now is 15:38. |