![]() |
Kolumu kesseniz ampul sarısı akar heyoo ak parti tam vakti falan :hihi2:
Jet fadılda alimler toplantısında zengin müslümanlara ultra lüks devremülkler satıyordu afişler broşürler falan :) Cübbeli temel atma törenlerine katılıyor :hihi2: Mücahitlikten Müteahhitliğe diyeceğim klasik söz :) |
Alıntı:
benden daha çok akpartici olsunlar ben partici olmam partili olmam ;D destekleri önemli bizim için inşAllah hatalar tekrarlanmaz ne diyelim... |
Aslında zor bir konu. Sonuçta kimse harama helal, helale de haram demek istemez. Bu nedenle çalgılı aletler konusu için bir yorum yapamayacağım. Ama kesin olan birşey var; o da çalgılı aletlerin ibadet aracı yapılmaması. Mesela hristiyanların, kiliselerde yaptığı müzikli ayinler gibi.
Bu noktadan hareketle, özellikle alevi kardeşlerimizin, Cem evlerindeki uygulamalarını gözden geçirmesi gerekebilir. |
yapılan çirkin iftiralar hiç hoş değil ama burada bunu tartışacak değilim ..
her duyduğumuza inanmak ne kadar doğru?birilerini karalamak için o kişiler hakkında doğru bilgilere sahip olmanız gerekir ..yapılan iftiralardan yola çıkarak burada ahkam kesmek hiç doğru bir hareket değil.osman ünlü hocanın belirttiği müzik hakkındaki bilgileri radyo programında aktarması bunda yanlış bir şey yok sadece inanırsınız veya inanmazsınız bu kişinin bileceği bir şey.nihayetinde kendi fikirlerini söylemiyor kaynak olarak aldığı değerli büyüklerin kitaplarından okuyup aktarıyor.millet olarak çok seviyoruz işte abartmayı .. |
Alıntı:
İçinde olmasak sende bizi yiyeceksin Bir defa İsmailağa cemaatin de hiç bir şekilde sesli zikir yoktur zaten genel de zikirler camide yapılır.. Perşembe akşamları ve her gün yatsı namazından sonra olmak üzere tefriciye ve hatmi hace gibi zikirler yapılır bunlar da dağıtılan taşlarla herkezin kendi içinden okumasıyla olur.. Diğer Nakşiler de varsa ki Süleymancılar da olmadığını iyi biliyorum diğerlerini tam bilemem ama ben genel de Kadiri, Melami ve Caferiler de bu tarz zikirler olduğunu biliyorum ve bazılarını canlı da gördüm bunların da bir kısmı müzik aleti olmadan yapılıyor ve genel olarak bidat olan uygulamalar.. İsmailağa cemaatin de yapılmadığı gibi yapanları da tasvip etmezler müziksiz ilahi bir yere kadar ama müzikli zikir ayinleriyle ilahiyi de bir tutamayız :) |
Alıntı:
İsmailağanın bağlı olduğu nakşilik tarikatı dedim onlarda var. Valla senin gördüklerini bilemem ama benim anne ve nene tarafından nakşiliği bilirim. Hatta bizim buradaki nakşi dergahının kadınların ilahicisi nenem olur arbane çalıp söyler.. Birde 5 kol üzerinden ders veren şeyhler var onlarında ilahili zikirleri var. Bidat diyorsunda neye göre kime göre bidat? Toplu zikirde sonradan ortaya çıkmış bir kavram değil midir? Efendimiz sahabilerle toplu zikir mi yapmıştır.Bidatsa toplu zikirde bidat.. Eğer ilahili zikire bidat diyorsan o zaman bidatın bidatı olur oda..:) |
Alıntı:
Allah beni çokça zikredin buyuruyor sen bu yolda harama bulaşmadan bir çığır açmışsan bu bidatın sevabı tadından yenmez ;;) Ona bakarsak Camiye Minare yapmakta bidattir Peygamberimiz (s.a.v) böyle bir uygulama yapmadı Ancak Bilali Habeşin'in (r.a) ezanı okurken yükseğe çıkması bu fikri sundu buda müstehap bir bidattır :) Buna çok örnek verebiliriz namaz dan sonra toplu olarak çektiğimiz tesbih ve okunan bazı dua ve ayetler de asrı saadet dönemin de bu şekilde yapılmıyordu bunu organize edip bu şeklini veren de Osmanlıdır bu da hoş bir bidat :) Birde şu var zikir de çeşitlidir namaz da,Allahın anıldığı sohbetler de zikir hükmüne geçer bunlar da toplu zikire işaret değilmidir :) |
Alıntı:
İşte kime göre neye göre bidat? Her sonradan çıkana bidat deyip tekmeleyemezsin. Şimdi sami yusuf müzikli ilahi yapıyor ve bende ilahı aşkın kabarmasına neden oluyor eğer sen kalkıp o adamın yaptığı bidattir haramdir diyorsan sadece gülüp geçerim ... Yani meyvesi yararlı olan bir ağacı kesmek gibi bir şey olur. Hem asrın müceddidi zaten çok güzel açıklamış; “…Bu sırra binaendir ki, şeriatça bazı savtlar (sesler) helâl, bazıları da haram kılınmıştır. Evet ulvî hüzünleri, Rabbanî aşkları îras eden (hatırlatan) sesler, helâldir. Yetimane hüzünleri, nefsanî şehevatı tahrik eden sesler, haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise, senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır.” Ben onu baz alırım..Cevaz vermişse isteyen haram desin... |
Neye göre bidat konusun da içeriğinde haram olan bir şey olup olmadığına bakılır..
Çalgı da haram olduğu için çalgılı zikir,ilahi haram bir bidat olur çalgı yoksa mekruh ya da müstehab bidat olur bunun kime göresi yoktur içinde çalgı olana zaten kimse helal demez bu kişi tercihine bırakılmış değildir :) Ben Said Nursi hazretlerin'in Kainattaki musiki den bahsettiğine eminim tabi bu sözden sizin çıkarımınız farklı olabilir inşaallah ben yanılırım sizi bu fetva temize çıkarır :) Şu zaman da görüyoruz Kutlu Doğum bahanesiyle neredeyse yeşil pop diyebileceğimiz uygulamalar üstelik cami bahçelerin de yapılıyor Peygamberi haramla anıp en kötüsü helal işlediklerini sanıyorlar.. Bende İmamı Gazalin'in bir sözüyle bitireyim; "Ses dinlerken, ud, keman, ney, saz, kaval gibi hiç bir çalgı çalmamalıdır. Her çalgıyı çalmak ve dinlemek haramdır. Hoş olduğu, hoşa gittiği için haram değildir. Bir kimse hoşa gitmeyecek şekilde rast gele çalsa da,ustalıkla çalmasa da yine haramdır. (İmamı Gazali-K. Saadet s.326) |
Alıntı:
İmam Gazzali alimde Mevlana ne? Peygamberimizin 300 alimin rüyasına girerek övdüğü mevlana bence kalkıp haram olanı yapmaz... |
All times are GMT +3. The time now is 11:15. |