![]() |
Kaynak edebitarihçi.worldpress. com Salih Akın
Sultan Melikşah’ın Ölümü Tarihte öyle büyük hükümdarlar vardır ki, kendisine hiç yakışmayan bir son yaşayan… onlardan sadece bir tanesidir…*Sultan Melikşah.Sultan Melikşah,*Bağdat‘ta Halife Muktedi*ile arası açılır. Bunun en büyük nedeni siyasi ihtiraslar ve dedikodulardır.*Sultan*ile halifenin arası bozulur. Bunda*Sultan Melikşah‘ın zevcesi*Terken Hatun‘un da payı vardır*Halife Muktedi, Melikşah‘tan*Bağdat‘ı derhal terk etmesini ister.*Sultan Melikşah*10 gün ister. 10 gün dolmadan*Melikşah zehirlenerek öldürülür. zehirlenme olayında*Nizamül-mülk*taraftarları ve*Terken Hatun‘un da payı vardır tarihçi*Ebü’l-Ferec, zehirleyen kişinin köle olduğunu söyler*Sultan Melikşah*suikast sonucu zehirlenerek öldürülmüştür.*Melikşah‘ın zevcesi*Terken Hatun‘un başlattığı taht kavgaları sebebiyle*Sultan Melikşah‘a merasim yapılamadı. Naaşı isfahan‘a vakıf eylediği medreseye defnedildi. Ardında ise Kaşgar’dan Boğaziçi’ne, Kafkaslar’dan Yemen’e bir büyük imparatorluk bıraktı… |
Kaynak frmtr. com
Nizamülmülk suikasti Nizamülmülk (1018- 1092) Devlet için kendini adadı. Adil ve güvenilir bir vezir oldu. Atamasını yaptığı Hasan Sabbah`ı görevden alınca düşman kazandı. Melikşah`ın gazabını üzerine çekti. Sabbah`ın fedailerince suikaste kurban gitti.Nizamülmülk Sultan Alparslan ve Melikşah`ın yanında devletin kurumsallaşmasını sağladı 27 Kasım 1072`de Alparslan şehit edilince oğlu Melikşah`ın tahta çıkmasını kabul etmeyenler vardı. Nizamülmülk ayaklanmaları önleyerek Melikşah`ın sultan olmasını sağladı Nizamülmülk`ün Melikşah`a yakınlığını çekemeyenler Melikşah ile Nizamülmülk`ün arasını açtılar. Nizamülmülk`ün oğlunun öldürülmesiylr vezir ve melikşahın arası açıldı.Nizamülmülk Ömer Hayyam`ı İsfahan istihbaratına getirmek istedi Hayyam Arkadaşı Hasan Sabbah`ı tavsiye etti Sabbah eksik bir raporla Şah`ın karşısına çıktı. sultan melikşah Sabbah`ın öldürülmesini istedi Sabbah ölüm emrinde vezir Nizamülmük`ün parmağı olduğunu düşünür. Ömer Hayyam ölüm emrinin önüne geçer ve Sabbah büyük bir kinle Selçuklu topraklarını terk eder. Semerkant`a kaçar Melikşah semerkantı ele geçirme planları yapar. Melikşah`ın gözde cariyesi Terken Hatun Semerkant hükümdarının esir alındığını yayar. Dedikodular fitne ve fesatlan Nizamülmülk ile Melikşah`ın arası açılmıştır. Melikşah Nizamülmülk`e ülkeyi sen mi yönetiyorsun ben mi? der Nizamülmülk cilt kanseridir ve 1 aylık ömrü kalmıştır. Melikşaha ben yönetiyorum her şeye ben yardımcı oldum. sana o gücü ben verdim. der Melikşah Nizamülmük`ü öldürtmeye karar verir azılı düşmanı Hasan Sabbahla anlaşır Nizamülmülk Melikşah`a rüyasında Peygamber Efendimizi gördüğünü ve Allah senin canını sen istediğin zaman alacak dediğini Allah benim canımı sultanımdan kırk gün evvel alsın. dediğini ekler. Melikşah tehdit edildiğini anlar boğazı düğümlenir. Nizamülmük melikşahın emriyle hasan sabbah ve haşhaşiler tarafından hançerlenerek öldürülür. Hasan Sabbah yüzünden ülkede nizamülmülke hain damgası da vurulmaya çalışılsa da Nizamülmülk, devlete büyük hizmetler göstermiş, örnek bir devlet adamıdır. Hasan Sabbah hırsı ve kıskançlığı yüzünden her türlü hainliğe ve sapıklığa kafası çalışan birine karşı milletimizin sağladığı popülerite, Nizamülmülke sağlanamıyor ne yazık * |
Kaynak ismailağa.org.tr
Kudretli Veziri Nizâmülmülkün Şehâdeti Suikastlar, tarihi ve gündemi sarsan en önemli hadiselerdir. Milattan önce Brütüs’ün de ihanetiyle sarsılan Sezar ve İmparator Caligula ve Dominisian’ın da sonu suikastla gelir. milat öncesi Filistinde kurulan hançerli örgüt, Scariîler’dir kısa kılıçlı ya da hançerliler. Haşhaşîlerin ilham kaynağıdırlar Yahûdî’dirler. Roma’lılara karşıdırlar Tiyatro, hipodrom ve arenada 3500 kişiyi katletmişlerdir Onlardan sonra zihinlere kazınan en mühim örgüt Şiî-İsmâi‘lî Bâtınî*Hasan Sabbah’ın fedaileridir. Pek çok suikasta imza atmıştır Nizâmülmülk*bunlardan biridir. Nizâmülmülk, Tâcü’l-hazereteyn, Vezîr-i Kebîr, lakaplarıyla anılmıştır. 10 Nisan 1018 Horasan’ın Tûs şehri, Râdkân köyünde doğmuş, suikast sonucu 1092 de şehit olmuştur… Ortaçağın en önemli ve en başarılı devlet adamlarındandır ilme ve ulemaya son derece önem vermiştir, Şiîlerle amansız bir mücadeleye girişmiş ilim, ve izzet sahibi nizamülmülk ihtiyarladığında kendisini yıkmak isteyenlerin gazabına uğradı. Yıllarca yapılmış hizmetler, entrikalara kurban gidiyordu. 1092 de Bağdad seferi Nihâvend*yakınlarında Hasan Sabbâh’ın fedailerinden Ebû Tâhir*isimli suikastçı, Nizâmülmülk’e yaklaştı. Nizâmülmülk’e zehirli hançerini göğsüne sapladı Nizâmülmülk, çok geçmeden vefât etti İsfahân’a defnedildi. Devlet yönetimi ve siyasette bu büyük şahsiyetten öğreneceğimiz daha pek çok şey vardır. |
Kaynak posta.com.tr
Yedikule'de kanlı kule Genç Osman'ın katli Osmanlı padişahları içinde 18 yaşındayken katledilen Genç Osman'ın yeri başkadır. Büyük bir vahşetle Yedikule zindanlarında padişahın yaşadıkları acıklı ve ders alınacak film gibidir... II. Osman, Yeniçeriler, isyan edince Üsküdar’a geçip. Bursada önlemler almak istedi . isyancılar hiç kayık bırakmamıştı. Yeniçeri Ağası isyancılara para verilirse yatışacaklarını söyledi Sultan Osman bahşiş verecek” dediği anda çevresindekiler II. Osman’ı esir aldılar. üzerinde geceliğiyle Orta Camii’ye getirdiler. II. Osman, Hotini Yeniçeriler yüzünden fethedememişti. Yeniçerilere kızgındı. Yeniçeriler intikam almak ister gibiydiler. Bazı yeniçeriler padişaha saygılı davranıyordu Altıncıoğlu adında biri padişahı elle tacizde bulundu. hakaretlerle II. Osman, Aksaray’daki Orta Camii’ye getirildi. tahta I. Mustafa çıkarıldı. Sadrazam Davut Paşa sadrazam Davut Paşa ve I. Mustafa’nın annesi II. Osman’ın öldürülmesini istedi Sadrazam Davut Paşa’nın işareti ile cebecibaşı, II. Osman’ı boğmak için kemend attı. Padişahın öldürülmesini istemeyenler tepki gösterdi II. kaçmak istedi: Bilmeden kötülük ettiysem affedin. dün padişah idim. Bugün ne hale geldim. Benden ibret alın. Dünya kimseye kalmaz. kimse padişahına böyle davranmadı! Dediysede II. Osman’ın acıklı konuşması kalabalığı yatıştırmadı Onu, öldürmek istediler, bir pazar arabasıyla Yedikule’ye götürdüler Binyaz adlı pehlivan muşta ile II. Osman’a vura vura arabaya koydu. II. Osman Gözyaşları içinde sesleniyordu: Ocağınıza gelip sığındım. Beni Yedikule’ye götürmeyin. sarayda tutun diyordu Yeni hükmadar ve veziriazam Davut Paşa’nın onu sağ bırakmaya niyetleri yoktu. Hakaratler, içinde II. Osman Yedikule’ye götürüldü. Sadrazam Davut Paşa, Yedikule’de kanlı kuyunun bulunduğu kuleye girdiler. II.Osman genç ve güçlüydü Kulede dar ve alçak karanlık bir yere onu soktular. Cebecibaşı kemendle onu boğmaya çalıştı ise başarılı olamadı.Padişahların kanının akıtılması yasaktı silah kullanılmadı .subaşı kethüdası onun husyelerini sıkmak suretiyle II. Osmanı kapkaranlık bir odada şehit etti Ölümünün kanıtı olarak kulağı yeni padişahın annesine götürüldü. |
Kaynak posta.com.tr
Yedikule'de kanlı kule Genç Osman'ın katli II. Osman’ın katlinden sonra Kapalıçarşı’da büyük bir yangının çıktı , soğuklar nedeniyle Boğaz dondu kıtlık çıktı, bir Etme, bulma dünyası denir. II. Osman, Hotin seferinde kardeşi Mehmet’i boğdurtmuştu. Şehzade Mehmet çok genç ve güzel bir insandı. Kendisini boğmak üzere odasına Yeniçeriler girdiğinde “Osman, dilerim ömrün ve saltanatın berbat olsun” diye beddua etmişti. Yedikule’de II.Osman’ın boğulduğu hücrenin üstünde Kanlı Kuyu vardır. kuyu direklerinin aşınma şekli direnen insanların, tırnak izlerini taşımasıdır II. Osman’ın katlinden sorumlu olan Davut Paşa aynı yerde padişahın ölümünden sorumlu tutularak boğularak öldürüldü. II. Osman’ın yerine tahta çıkan I. Mustafa başarılı olamadı. Görevinden alındı, hapsedildi hapis hayatı yaşadı. |
Kaynak grisayfalar.com
II. Osman’ın Öldürülüşü 20 Mayıs 1622’de 16. Osmanlı padişahı ve 95. İslam halifesi Genç Osman Yedikule zindanlarında 8 cellat tarafından katledilmiştir.14 yaşındayken Sultan I. Mustafa’nın tahttan indirilmesi ile tahta geçen II. Osman iyi yetiştirilmiş, iyi bir terbiye görmüştür. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca İtalyanca’yı en iyi şekilde öğrenmiştir. Gözüpektir, cesurdur, zekidir, atılgandır, çeviktir. dirayetli bir insan, ve padişahtır 26 Şubat 1618 – 10 Mayıs 1622 tarihlerindeki saltanatındaki yenilikleri engellenmeye çalışılmıştır. ve öldürülmüştür. II. Osman ve Sadrazam Halil Paşa İran seferinden. başarısızlıkla ayrılsa da İranlılar Erdebil şehri için barış istediler ve Serav Antlaşması imzalandı. Sadrazam Halil Paşa İstanbul’dan Navarin’e oradanda Adriyatik’e geçti Osmanlı donanması İtalyan gemilerini ele geçirdi İspanya hakimiyetindeki Manfredonia’yı işgal ettiler. II. Osman 3. büyük seferi Lehistan’a yaptı Hotin’de Osmanlı yenildi 10 Mayıs 1622 de II. Osman’ın tahta veda günü gelmişti. Yenilikçi bir padişahtı istediklerini yapıyor ve onu engellemek isteyenlere aldırmıyordu. seferden yenilgiyle dönen padişah Yeniçeri Ocağı’nı kaldırmak istedi yeniçeriler sarayı basmışlar devlet adamlarını öldürmüşlerdir II. Osmantahttan indirilmiştir. Tahta I. Mustafa geçmiştir. Yeniçeriler II. Osman tahttan indirip onu esir almışlar Yedikule zindanlarına götürmüşlerdir. Yedikule zindanlarında sekiz tane cellat ile kahramanca boğuşan II. Osman cellatlara yenik düşmüştür. hükümdarların kanının akıtılması yasak olduğundan Genç Osman yay kirişi ile boğularak öldürülmüştür. Genç Osman’ın şehit edilmesinin arkasında Kara Davut Paşa vardır Genç Osman’ın şehit olduğu haberini alanlar isyan etmişler I. Mustafa Kara Davut Paşa’yı azlettirmiş tahttından indirilmiş IV. Murad geçmiştir. Niyetim, saltanat ve devletime hizmet etmekti amma,Ne iştir ki, kıskanç ve kötû dilekliler hep felâketime çalışır Genç Osman |
Kaynak grisayfalar.com
II. Osman’ın Öldürülüşü Genç Osman’a Tecavüz Edildi İddiası Uydurmadır Uydurmalara göre Genç Osman’a yeniçeriler tecavüz etmişler sonra da öldürmüşlerdir. Bu uydurma ve düzmece bir hikayedir. uydurmadaki amaç tamamen Türk tarihine leke sürmektir. Bağdat Seferi’ndeki Genç Osman ile II. Osman Aynı Kişi Değildir Yiğitlikleri ile bilinen Genç Osman, Osmanlı ordusunda komutandır IV. Murad döneminde yaşamış ve Bağdat Seferi’nde korkusuzca çarpışmıştır. Kayıkçı Kul Mustafa Genç Osman Marşı’nı yazmıştır. Ruhunuz şad olsun… |
Kaynak ilber ortaylı Hürriyet Haber
Sultan alparslan 13 Kasım 1072 de Türkiye tarihinin bilinen en önemli suikastiyle Anadolu kapılarını ulusumuza açan Sultan Alp Arslan tarihe göçtü. Kurucu hükümdar Alp Arslan hakkında bu kadar az yazmamız normal mi SULTAN*Alp Arslan taht kavgası sonunda İran Selçuklularının hükümdarı oldu. Büyük Selçuklu Devleti, İran tarihinin önemli bir safhasıdır. İranlılık ve Türklük bilinen en eski tarihe kadar kültürel ve dini ilişki içindeydi. Şamanizm İran dininden etkilenmiştir. Müslümanlığa Araplarla değil, İran medeniyetiyle girdik. peygamber, abdest, namaz, oruç, Farsçadan geçmedir. memleketin adını İran koyanlar, Selçuklu halkıdır. Sultan Alp Arslan’ın Malazgirt Zaferi’ne rağmen Anadolu’yu iskân etmeyerek ortaçağların zengin, verimli ve stratejik bölgesine, yani Suriye, Filistin ve Mısır’a yönelmiştir ilk aldığı Berzem Kalesi’nin Komutanı Yusuf’u sorgularken onu serbest bırakması hayatını sona erdiren suikasta neden olmuştur. oğlu Sultan Melikşah ve büyük devlet adamı Nizamülmülk suikastla öldürülmüş Haşhaşilerce katledilmiştir. 1090 İran’ın en verimli dönemidir. Ortadoğu’ya çöken uyuşuk manzara ve gerileme,Horasandan gelen Selçukilerle canlanmıştır Alp Arslan’ın amcası Tuğrul Bey Bağdat’ı almış. Abbasi halifeleri Türklere biat etmiş Türk hükümdarları kendilerine Sultan unvanı vermişlerdir, halifenin yandaşlığı şarttır.Türkler İran’da Suriye’de mahalli dilleri Farsça ve Arapçayı medresede ve yargıdan kaldırmadılar orduda kesinlikle Türkçe kullanıldı ve Türk unsur hâkimdi Türk devletinin dili türkçe cihanşümul mahiyet kazandı Alp Arslan’ın ölümünde iranda göçebelik hakimdi Yerli İran kültür ve medeniyeti, Türk askeri sayesinde Uzak Asyanın uzman usta ve mimarlarıyla zenginleşti. Anadolu’nun Türkleşmesi tamamlandı.* ALP Arslan, Çağrı Bey’in ikinci oğludur en gözde şehzadesidir amcası Tuğrul Bey’e yardımcılık yapmıştır. Çağrı ve Tuğrul, Ortadoğuyu değiştiren iki kardestir Sultan Alp Arslan, ortaçağın en önemli Ermeni başkenti Ani’yi fethetmiştir. Selçukiler, Fatımilerle ve onların Şii anlayışıyla mücadele edip İran’ı Sünnileştiren hanedandır. Bir ülkenin halkının kurucu hükümdarlar hakkında bu kadar az yazması ne kadar ilginç değil mi? |
Kaynak edebitarihçi.worldpress.com Salih Akın
Sultan AlpArslan’ın Ölümü Sultan AlpArslan… Malazgirt zaferinin mimarıdır Ancak ölümü ilginçtir hiçbir hükümdarın başına gelmemiştir.Sultan AlpArslan, 200.000 kişi ile* Karahanlılara*sefere çıkar Yolda*Yusuf el- Harezmi*kumandasında Berzem Kalesi*kale*Sultan AlpArslan‘a teslim olmadı, Fakat*Yusuf,* direnemeyeceğini anlayınca haince bir plan kurarak alparslana teslim oldu Yusuf,*AlpArslan‘a suikast planladı elleri ve kolları bağlı Sultan AlpArslan‘ın huzuruna getirilen*AlpArslan‘ı hakaretlerle tahrik etti Sultan AlpArslan,*Yusuf‘un sözlerine dayanamayıp ellerini, kollarını çözdürüp kapışmak istedi*tüm yaşananlar*Yusuf‘un planıydı Tahtında**bir ok ile oturan*Sultan‘a karşı*Yusuf, hızla koşar.*Sultan AlpArslan*elindeki tek ok ile*Yusuf‘a nişan alır Ancak* hayatında ıskalamayan*Sultan *Yusuf*karşısında ıskalamış ve*Yusuf‘u vuramamıştır.*Yusuf*tahta yaklaşır alparslan hamle yapar Yusuf‘un hançeri ile yaralanır. 20 Kasım 1072‘de hançerlenen*Sultan AlpArslan, *24 Kasım 1072 de vefat ederek Merv*şehrine defnedilmiştir. |
Kaynak tozlumikrofon.com
Sultan Alparslan’ın Şehit Edilmesi Asıl adı Muhammed olan Sultan Alp Arslan adı ile meşhur oldu. Eylül 1072 de Maveraünnehir’e sefere çıktı. Asker sayısı iki yüz binden fazlaydı. Alp Arslan’ın adamları 20 Kasım 1072 de berzem kalesi kumandanı Yusuf El-Harezmiyi esir edip huzura getirdiler.Yusuf’un elleri bağlıydı. Sultan onun kazıklara bağlanarak öldürülmesini istedi Sultan esirin elinin çözülmesini istedi. Alparslan okunu Yusuf’a doğrulttu hedefi şaşırmıştı. Alparslan’ın dalgınlığından faydalanan,Yusuf, hançeriyle sultanı kalbinden yaraladı. Yusuf gürz darbeleriyle ölecekti.Alparslan’ın son sözleri şöyleydi“Her zaman düşman karşısında Allah’tan yardım dilerdim. Dün askerlerimin çokluğundan ve ağırlığından dolayı ayağımın altındaki dağ depreniyor gibi geldi. Kendi kendime: ‘Ben dünya padişahıyım, bana kim galip gelebilir.’ dedim Allah-ü Teala, beni en zayıf kulu karşısında aciz bıraktı.” deyip i24 Kasım 1072 de vefat etti Merv’de babasının yanına defnedildi.Sultan Alparslan 1032 de doğmuş, 40 yıl yaşamıştı. Sultan olarak adına hutbe okutulmasından vefatına kadar olan süre ise 9 sene 6 aydı. |
All times are GMT +3. The time now is 07:58. |