Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Beyin Fırtınası (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=217)
-   -   Seçiminizi değiştirirmiydiniz ? (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=36113)

Eşref 07-17-2008 19:04

Seçiminizi değiştirirmiydiniz ?

Peki sunucu kutu değiştirme teklifi sunmamış olsaydı şansımız kaçtı? Eğer sunucu kutu değiştirme teklifi sunmamış olsaydı, dediğini anlardım. Şansımız kutu açılsa bile 3 te 1. Ama kutu değiştirme teklifi sunuyor. Ve 1 kutu boş çıkmış. Bu durumda şansımızın da değişmesi gerekir.

Ama sen açılan kutuyu ve değiştirme teklifini göz ardı ediyorsun ve hala 3 te 1 diyorsun. Eğer öyle olursa;

Bizim kutunun dolu olma şansı 3 te 1. Diğer kutunun da dolu olma şansı 3 te 1. O zaman 3 te 1 ihtimalle de açılmış ve içi boş çıkmış olan kutuda bile 3 te 1 olasılıkla dolu olma şansı var diyorsun.

O halde, biz, kalan iki kutuyu bile seçsek, kazanma şansımız 3 te 2 oluyor. 1/3 bizim kutuda, 1/3 karşı kutuda. İhtimal 3'te 2.

Yanlış mı düşünüyorum?

cartman 07-17-2008 19:21

Kardeş secme sansı vermemiş olsaydı bastaki kazanma olasıgılın neyse o kalırdı,elemesinin bir anlamı olmazdı biz elediğimiz kutuları gordukten sonra bu oranı artırıyoruz :-* Kutu değistirme teklifinden sonra sansımız degısır ama yüzde % 50 olmaz kazanma sansı % 66 olur..Ben acılan kutuları gordukten sonra oranın artacagını ispatlıyorum :-*

Senin hesabına görede % 66 cıkmıyormu kazanma ihtimali?
Sana daha farklı anlatayım..100 kutu olsun ve sen birini sec sunucu 98 tane elesın ve degistirme teklifini kabul edersen senın kazanma sansın kac olur biliyormusun % 99 :-* Yani senın bastakı sansın % 1 di ama sunucu sana kalan tum kapıların oranını teklif ediyor % 99 u :-* Yani mantıkla anlatmaya calısırsam 98 tane kutuyu elemisin ki bu gösterir ki senın sansın % 50 nin cok ustunde oldugunu.. Okyanusu gecip derede bogulmak gıbı bırsey o saatten sonra kaybetmek..

cartman 07-17-2008 19:30

Alıntı:

KaraEsref Nickli Üyeden Alıntı

Bizim kutunun dolu olma şansı 3 te 1. Diğer kutunun da dolu olma şansı 3 te 1. O zaman 3 te 1 ihtimalle de açılmış ve içi boş çıkmış olan kutuda bile 3 te 1 olasılıkla dolu olma şansı var diyorsun.

O halde, biz, kalan iki kutuyu bile seçsek, kazanma şansımız 3 te 2 oluyor. 1/3 bizim kutuda, 1/3 karşı kutuda. İhtimal 3'te 2.
Yanlış mı düşünüyorum? :-\

Ben acılan kutuları hesaba katıyorum kardes yanlız % 50 den fazla oldugunu ispatlıyorum.. Simdi senin sectıgın kutunun sansı 1/3 diger kutularının toplam 2/3 ..Cok dogru ama içi bos cıkınca bos cıkan olasılık diger acılmayan kutuya eklenir yani sizin sectıgınızın dısında hepsi 2/3 olur ve kendı kutunuzlada toplarsak 1/3 + 2/3 = 1 kesin biri dolu :-*

cartman 07-17-2008 19:48

ilk seçim yapıldığında doğru isabet ettirme olasılığı % 1 'dir çünkü seçminizi 100 kutu arasından yapmışsınızdır. sonra sunucu ne kadar kutu açarsa açsın, sizin ilk atışınızda tutturma şansınızın % 1 olduğunu değiştirmez bu. :-* Sizin ilk seçiminizin doğru olma olasılığı %1, diğer Tüm kutuların oranı %99dur.Sunucu 98 kutuyu açtığına göre, elenen kutuların tüm oranını tek kutuya yüklemiş oluyor Bilmiyorum neyin tam anlaşılmadıgını :-X

Ömer_Furkan 07-17-2008 23:58

kendimi varmısın yokmusunda yarısmacı hissetim soruyu okurken :DD

2 kutum var ben kendi kutuma gitmek istiyorum acun bey büyük hissediyorum çünkü :D :D

toprak44 07-19-2008 17:40

bi kere benim şansım artmış oldu 1,kutu açılınca kutuyu değitirmezdim şanslıyımdır çıkar bana büyük ödül

oguzdesouza 07-19-2008 18:27

Alıntı:

Leonidas Nickli Üyeden Alıntı
kendimi varmısın yokmusunda yarısmacı hissetim soruyu okurken :DD

2 kutum var ben kendi kutuma gitmek istiyorum acun bey büyük hissediyorum çünkü :D :D

:D

Şimdi sunucu 1. kutuyu açtığına göre heyecan yaratmak istiyor... Ya 2de ya da 3de şans %50...

Ben olsam Durmak Yok Yola Devam derdim :) .. Şimdi en başından beri 2 dedik.. Sonradan satmayalım de mi :D

cartman 07-19-2008 18:51

Eger yarısmada 100 kutu olsaydı sizde kendi kutum deseydiniz % 1 lik sansınıza güveniyor olurdunuz :)

Ömer_Furkan 07-19-2008 22:07

her zaman güvenirim kutuma :D ::) bide büyük hissediyorsam tamamdır :D

All times are GMT +3. The time now is 09:13.