![]() |
Tartışıyorum..TRT'nin Bir Kanalı Kürtçe Yayına Açılacak
aksini iddaa eden arkadaşlar için:
dil sayılabilmesi için gerekli özellikler: * TAMAMIYLA KENDİNE ÖZGÜ BİR SAYI SİSTEMİ OLMAK ZORUNDADIR. * YAZILI VE SÖZLÜ EDEBİYATLARI OLMAK ZORUNDADIR. * DİL İÇERİSİNDEKİ KELİME KÖKENLERİNİN KENDİNE ÖZGÜ BİR SİSTEMATİK İLE AÇIKLANMASI GEREKMEKTEDİR... (ÖRNEĞİN, TÜRKÇEMİZDEKİ YAPIM VE ÇEKİM EKİ SİSTEMİ GİBİ) * DİL İÇERİSİNDE BİR BİRLİK OLMAK ZORUNDADIR... *Bir bakalım. Dil olarak kabul edeceğiniz kürtçenin sayı sistemi birebir farsçanın aynısıdır. *Kürt edebiyatı diye bir şey duydunuz mu? Tarihsel geçmişi ve derinliği olan bir edebiyatları var mı? Bizim orhun yazıtlarımız veya Divan'ı Lugat'ı Türk gibi bir eserleri var mı? Sadece son birkaç ylda kürtçe olduğu iddaa edilen birkaç kitap ve broşürden öteye gidemeyen belgeler topluluğuna edebiyat derseniz, dünya üzerindeki edebiyatçılar size kimseye glmedikleri kadar güleceklerdir... *Dil olduğunu iddaa ettiğiniz kürtçedeki sistematik yörelere göre farklılık gösterir. Örneğin Türkiye içinde sondan eklemeli sistemi kullananlar dahi mevcuttur... *Dilin bir devamlılığı olması gerekir. Diyarbakırlının konuştuğu kürtçeyi, Mardinli anlamaz, Mardinlininkini Erbilli hiç anlamaz. Hatta Suriye kürtçesi diye bir olguları var ki, komedi... şİMDİ DİYECEKSİNİZ Kİ, YÖREYE GÖRE ETKİLEŞİM... Hayır, değil. İranda yaşlayan kürtler, Farsçanın Harzem lehçesi ile konuşurlar. |
Hatta size bir olay anlatayım. Okulumuzda biri Şırnaklı diğeri Tuncelili iki arkadaşım vardı ikisi de kürt kökenli olduklarını söylüyorlar. Kendi aralarında Türkçe konuşuyorlar... Bu durumun nedenini merak ettim ve bana şöyle söylediler. O ırak kürtçesi ile konuşuyor, ben Tunceli... Kürtçe anlaşamadığımız için Türkçe konuşuyoruz... Gerek var mı daha fazla söze??
|
Alıntı:
Hatta bir olay anlatayım; Leyla Zana 22 temmuzdan önce bir şehirde (bingöl yada bitlis olacak) miting yaparken kürtçe konuşuyordu.Ama halk anlamıyordu.Sonra yanındaki biri ikaz ediyor.bölge halkının zaza olduğunu söyledi.Bunun ardından Leyla Zaana kürtçe değil Türkçe konuşmaya başlamıştı.VE halk kadının ne demek istediğini böylelikle anlamaya başlamıştı |
*Etnik ayrılıkları güçlendirmek üzere kültür anımsatma programlarına başlanarak yerel toplantılardan uluslar arası toplantılara adam taşınması, ulusal-bölgesel tarihin bütünleştirici özelliklerinin azımsanılarak, yerel tarih, yerel kültür araştırması adı altında en eskiye özlem yaratılması.
*Kültürel kaynaşmanın yıkımı : “Çok kültürlülük” propagandasıyla toplumsal ortak kültürün temellerinin yıkılması. Din kültürünün parçalanması, geleneksel akışın kesilmesi ve ulusal dayanışmayı pekiştirici etkisinin yok edilmesi için, “medeniyetler arası diyalog” programıyla, batının dinsel kurumlarının güdümünde eritilmesi. Böylece azınlık din kurumlarıyla, ulusal egemenliğin karşısında ortak, dinsel cephe oluşturulması. *Yanlış ve eksik bilgilendirme; Kitlelerin akıl denetimlerini ele geçirmek üzere yoğun propaganda ve yanlış bilgilendirmeyle tarihsel devlet kurumlarının ve etnik sürtüşmeleri önleyen geleneksel kurumların yıpratılması, toplumsal kimliği karıştırmak için tarihsel ve toplumsal gelişim gerçeklerini tahrif ederek, yeni kimlikli topluluklar yaratılması. Kaynak : Mustafa Yıldırım, Sivil Örümceğin Ağında, Toplumsal Dönüşüm Yayınları 5. Basım, s. 40-43 Bu ülkeyi bilen var mı ? |
Kürtçe bilim dili değil,edebiyat dili,kültür dili hiç değil.Kürt edebiyatı daha çok sözlü edebiyt. Doğru düzgün bir yazılı edebiyatı yok.Mehmet Uzun dışında bir romancısı yok...
Ama buna rağmen ben Trt'nin kürtçe kanal açması gerektiğini düşünüyorum.Çünkü Türkiye Ortadoğuya hitap etmek zorunda... |
Sizin özgürlükten anladığınız eğer kültürel özgürlükler kapsamında sınırlı kalıyorsa kusura bakmayın ama siz özgürlükçü falan değilsiniz. Defalarca dile getirdim getirmeye de devam edeceğim. Terörün beslenme kaynağı olan bölgenin ekonomik ve sosyal eşitsizlik kaynaklarını ortadan kaldırmadan bölge insanına özgürlük falan getiremezsiniz. ortaçağ kurumları olan ve bölge insanını geride bırakan ağalık düzenine karşı cumhuriyet devrimlerinin tamamlayamadığı toprak reformunun uygulanmasının gerektiğini dile getirip, bölge insanına verilecek toprak sayesinde ağalık düzeninin yavaş yavaş etkisini yitirip, köylünün toprak sahibi olması + üretim yapması+ kazanç sağlamasına + ülke ekonomisine katkısını dile getirmezseniz o zaman sizin özgürlükçülüğünüzden kuşkuyla bakılır. Bizler bölge insanının daha da özgürleşmesini istemiyormuş gibi gösterip, üstüne üstlük utanmadan faşistlikle suçluyorsunuz! ( Açıkçası bu faşist suçlamasını bir övgü olarak kabul ediyorum) Bölge insanı işsiz, aç,hasta,yoksul,güvenlik tehlikesi içerisinde. Buna rağmen devletine güveniyor, yapılan anketlerde kimlik konusunda skıntıları olmadığını tam aksine en büyük problemlerinin işsizlik-ekonomi ve güvenlik olduğunu ortaya koyuyorlar. Bölgenin ekonomik ve sosyal yapısını bilmeden sadece kültürel bağlamda emperyal güçlerin dikte ettirmeye çalıştığı üstyapısal hususlarda çığırtkanlık yapmak sorunu görmezden gelmek demektir. Sorunun farkındayız ve çözüm programını da biliyoruz ! |
kürtçe olmamalı.o zaman ülkede ermenilerde yaşıyor ermenice de mi olsun.yazık.
|
Atatürk'ün gerçekleştirmek isteyip de gerçekleştiremediği içinde ukde olarak kaldığı " Toprak Reformu" . Bu reform neden tam manasıyla gerçekleştirilemedi bu ayrı bir tartışma konusudur. Celal Bayar'ın İktisat Vekili olduğu dönemde hazırlamış olduğu " Şark Raporu" bu anlamda önemli bir çalışmadır. Bayar raporunda, Şeyh Sait ve Ağrı isyanlarından sonra bölgede yaşayan Kürtlere karşı ayrımcı politikalar izlenmemesi gerektiğini ifade ediyor. Şark Raporu'nun bir başka önemli yanı ise, Doğu'da Toprak Reformu'nun öneminin üzerinde ısrarla durmasıdır.
Celal Bayar'ın 1936 yılında hazırladığı Şark Raporu, şu sözlerle başlamaktaydı: " Doğu illeri bizim rejimimize gelinceye kadar kati bir tarzda hakimiyetimiz altına girmemiştir. Geçmiş hükümetler, halk üzerindeki hakimiyetlerini ağalar ve şeyhler vasıtasıyla yürütmek istemişlerdir." Raporda daha sonra şöyle denmekteydi: "Köylüyü toprak sahibi yapmak, köylüyü hükümete bağlayacak çok tesirli bir tedbirdir. Bu tedbirin tam semere verebilmesi için de ikinci bir şart vardır. O da, muhitteki nüfuz sahibi mütegallibenin aileleriyle birlikter iç vatana nakledilmesi keyfiyetidir. Bu hareket, devlet nüfuz ve kuvvetini göstermekle beraber, halkın zorbalıktan fiilen kurtarılmasına yardım etmektedir. Bu itibarla muhitte memnuniyet yaratmaktadır." Atatürk, 5 Kasım 1937 günü elyazısıyla Bayar'a yolladığı mektupta, raporun "kıymetli bir iş programı" olduğunu belirtiyor, "kolaylık ve başarılar" diliyor. (Celal Bayar, Şark Raporu, Kaynak Yayınları 2007, sayfa 52. Celal Bayar'ın kızı Nilüfer Gürsoy'un bu baskıya yazdığı önsöz bölümünden) |
Alıntı:
|
Lazca'da olsun, Çerkezce'de olsun
nereye kadar sürecek bu?? Bu vatan Türkiye'dir yani "Türklerin yurdudur." ve tek bir dili vardır oda Türkçe'dir. |
Açılsın çok çok oda kürtçe kurslar gibi talep azlığından kapanır...en azından bizde yasakçı zihniyet olmamış oluruz...
Yınede duygularım olmaması yönünde...ama duygu değil mantık önemli bir yerde... |
Alıntı:
ben özbeöz Türküm,Hatta Türkmenim. Ancak Türkiye de sadece türkler yaşamıyor.Adamların kültürlerini dışlayarak ülke bütünlüğünü sağlayamayız... |
Alıntı:
Ayrılıkçılar hariç Kimse ikinci bir resmi dil arayışında değil. Senin özgürlükten ne anladığını da görüyoruz. "Bu adamları zengin edelim, kürtlüklerini unuturlar".Ne güzel... Ak parti hükümetinin görülmedik yatırımınları neden "görülmedik" şimdi anlıyorum. |
Bakalım sırada "dağ Türkü" teorisi mi var?
|
TRT nin 6-7 tane kanalı var.
Bir veya 2'sini ayarlayıp hem kürtçe,hem lazca -ki karadenizliler artık çocuklarına lazcayı öğretmediklerini söylüyorlar,geneli değil bir bölümü tabi- hem boşnakça hemde çerkezce vs. yayın yapsınlar :-* kürtçe olur diğerleri olmaz ise karşı çıkarım,çıkanda olur. gerçi kürtçe yayın yapılıyordu bir ara. |
" NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE" sözünün başında yer alan ve onunla bütünleşen "TÜRK DEMEK TÜRKÇE DEMEKTİR " sözünün ne mana ifade ettiğini hiç düşündük mü ? Acaba Atatürk neden Türk Demek Türkçe Demektir demiş ? Neden Oktay Sinanoğlu hocamız gibi Türkçe sevdalıları bu uğurda yıllarda mücadele ediyor? Türkçe giderse Türkiye gider ne demek ? Hiç bu soruların üzerinde kafamızı yorduk mu ?
|
Oktay Sinanoğlu'nu severim, 'Bye Bye Türkçe' kitabını da okudum ama o ulusalcı üslupla biryere varamaz. Ayrıca onun belirttiği tehlike İngilizce tehlikesi.
|
Bu kanal Reyting rekorları kırar mı acaba?
:) -- Kürt kardeşlere böyle birşey sunulması çok kötü olmaz. Roj izleyeceklerine Trt izlesinler.. Bölücüleri dinleyeceklerine devleti dinlesinler. Bölücü yayınlar izleceklerine , birleştirici yayınlar izlesinler. çıkın kalıplarınızda ilerleyin biraz.. |
Alıntı:
Alıntı:
Bakın arkadaşlar, siz "Türk" kavramını yanlış değerlendiriyorsunuz. Bunu ırkçı bir unsur olarak nitelendirirseniz hata yaparsınız. Anayasamızda bu husus açıkça ifade edilmiş. Kimlere "Türk" dendiği orada yazılmış. Kökeniniz Kürt'mü? Hay hay. Unutmayın kimliğinizi. Unutmamalısınız da! Ama Kürt asıllı Türk'üm deyin. Bunda rahatsızlık duyulacak bir husus yok. Eğer rahatsız oluyorsanız, yarın Türkiye çatısı altında yaşamaktan da rahatsız olursunuz. Çünkü Türkiye demek Türk yurdu demektir. (Sondaki -ye eki, yer ifade eder) O zaman da ülkenin ismini mi değiştireceğiz? Bakın, Osmanlının dağılmasının en büyük sebebi izlediği Osmanlıcılık'tı. Herkesi, her milleti kendi değeriyle kucakladı. Ama yinede Yunanlı Yunanistan dedi, yine ülke dağıldı. Osmanlı anladı, "bari ümmetçi olalım, tüm müslümanları kucaklayalım yoksa dağılırız" dedi. Bu seferde en zayıf anımızda, Araplar sırtımızdan hançerledi. Ümmetçiliğe hayır, kendi ülkemizi kuracağız dedi. Anlaşıldı ki bu politika tutmuyor. En sonunda Türkçülüğe dönüldü. Tabi ırkçı olmayan bir Türkçülük. Herkesi her ırkı her ulusu eşit kucaklayan bir Türkçü anlayış. Baskı yok; zorlama yok; renk, dil, din ayrımı yok; etnik kökene bakmak yok. Şimdi Türk olmasın Türkiyeli olsun deniyor. Yani Osmanlının dağılmasına sebep olan o eski anlayışa dönelim deniliyor. Siz sanıyormusunuz ki Türkiyeli dediğinizde sorun çözülecek? |
Alıntı:
Hassasiyeti doğru olabilir ama dil konusunda asla bir otorite değil, sapkın dil görüşleri var, siyaseti ve dil bilimimi bıraksın,gitsin genlerle uğraşsın bence. "Ayrıca hazırlık sınıfları kapatılmazsa Türkiye eldne gideeerrr" sloganı vardır kitaplarında. Ak parti kapattı mı, bana mı öyle geliyor ? Emperyalist uşağı AK parti hani ;) Alıntı:
Sen kanal açmazsan başkaları açar. Aksini savunanların da "neden bu bölgede pkk sempatizanı yetişiyor" demeye hakkı olmaz. |
Alıntı:
|
Bu insanlar bu ülkede yaşıyorsa kendi dillerini öğrenmeli ve kendi dilleriyle televizyon izleyebilmeliler kimse Türkçeyi onlara dayatamaz...
Kürt değilim bu arada..Has Türküm :) |
Her insanın doğduğu ve yetiştirildiği kültürünü yaşama ve yaşatma hakkı vardır!
Kürtler tabi ki kendi dillerinde yayın yapacak olan bu ülkeye sonuna kadar bağlı bir kanalı hakediyor! Fakat devlete zorla ''bize kanal aç'' diye yapışmak yerine İstanbul, İzmir ve Antalya'da adeta cirit atan Kürt işadamlarıda biraz poposunu kaldırıp paralarını kendi halkları için harcasınlar! Devlet benim memleketim Kayseriye doğru düzgün teşvik bile vermedi ama Kayserili işadamlarının açtığı tam 700 fabrika şu anda çatır çatır çalışıyor... Asıl vatanseverlik böyle olur... Devletini sev ama yük olma... |
Aslinda sunu da eklemek gerekir ki Kurt diye bir sey yok. Tabii farkli bir dil konusmalari ve bilmeleri onlar icin bir arti ama sonucta Dunya'da o kadar da cok sayida Irk yok.
Turkiye'yi karistirmak icin baska ulkelerin cikarmis oldugu bir oyun bence bu Kurt oyunu. Dolayisiyla bu konuyu pozitif ya da negatif tartismak bile cok yersiz. Ne guzel iste yeni bir dil ogreniriz, trt kurtce yayin yaptikca :D |
Alıntı:
|
Arkadaşlar Kürtler bir ırktır ve Hint-Avrupa kökenlidir...
Adolf Hitler'in Alman ırkına en yakın ırkı bulmak için yaptırdığı araştırmadan sonra en yakın ırkı Kürtler olarak tespit etmişlerdir ve hatta o zaman bizi ziyarete gelen Alman Dışişleri Bakanı bizim Kürt olan Dışişleri Bakanına ''kuzenim'' diye hitap etmiştir! Onlar Hintliler, Almanlar, Franklar vs. gibi ırklarla aynı özellikleri taşır ki dilleride farkettiyseniz benzer... Gerçek manada Kürtlerin tipide Sarışın ve yeşil gözlüdür bunun kanıtıda hala şu anda göçebe yaşıyan Diyarbakır'da ki Karacadağ Kürtleridir... Hepsi sarışın Avrupalı gibidir fakat şu anda Kürtlerin esmer olmasının sebebi İran ve Arapların yaklaşık 6 bin yıl boyunca uyguladıkları asimilasyon politikasıdır... Bizimle tamamen farklıdırlar ve gerçek manada da Türkler esmer bir ıktır...Biz Moğollarla, Çinlilerle ve Japonlarla aynı soydan geliyoruz... Bunları okuyunca inanamayabilirsiniz ama ırklar konusunda bir zamanlar inanılmaz çok araştırma yaptım ve özellikle Divan-ı Lügatit Türk'ü okumanızı tavsiye ederim... |
Alıntı:
|
Aslında ben de TRT nin Kürtçe yayın yapmasına karşıydım...Sonuçta devletin bir resmi dili olur...
Devletin de teşvikleriyle her yatırımı destekliyoruz tabi ki... Kürt dilini öğrenmek elbette hakları...Bu sebeple kurslar açıldı ancak rağbet görmedi.. Hepimiz buna tanık olduk... Ama şimdi hak veriyorum... Orası terörün merkezi olduğu için televizyonlarının da devlet denetiminde olması gerekli pkknın bu televizyonu ele geçirememesi için, ya da sempatizanların pkk hakkında olumlu yayınlar yapmamaları için... Hatta bugün Kürt halkının çok az bir kısmını oluşturan pkk destekçisi gruba bahane bırakmamak için okullarda seçmeli ders olarak Kürtçe de sunulmalıdır...Ki onun da seçilmeyeceği görülücek..Bunlar o grup tarafından üretilen bahanelerden... |
Ben anlayamıyorum sizi. TRT'de Kürtçe yayın yapılsın diyorsunuz. Ama Lazlar Çerkez Romanlar'da isterse? sorusuna cevap vermiyorsunuz. O zaman bende TRT'de Çerkezce istiyorum. Bunun olması için ille de devletime silah mı doğrultmam lazım? İsyan edip yakıp yıkmam mı lazım? (Tövbe estağfirullah) Yerel Tv olarak yapılsın Kürtçe yayın. Ama TRT'de olmaz. Olursa bende isterim. Hakkım var buna.
|
Alıntı:
Bir terör örgütünce dolduruşa getirilerek içlerinden bir kısmı da olsa vatanın bölünmezliğini tehdit etmiyor... Bu örgüt gençleri kandırıyor...Bak dilini bile konuşturmuyorlar...Dilini ve kültürünü öğrenmene izin vermiyorlar şeklinde... 30 yıldır sadece savaşmak ya da yatırım yapmak da yetmedi...Artık bir bahane bırakmamak gerekli diye düşünüyorum... Devletin görevi her türlü önlemi almaktır... Ama haklısın...Yarın Roman da çıkar ister bunu...O zaman ona da verilemeyeceğine göre bu uygulama sona erer...Ama diğer ırklardan bu tarz talep geliceğini sanmıyorum çünkü onlar da zaten ayrı devlet isteyen azınlık bir grup yok.. |
Alıntı:
==konu disina ciktigim icin ozurdilerim, ama ilgimi cekti bu bilgi== |
Alıntı:
|
RADİO SUNDA YAYINLANACAK.EVE DÖNÜŞ YASASINDAN YARARLANMAK İSTEYENLERE BİLGİ.VE VE TÜRK VE KÜRT KARDEŞLİĞİNİ.
|
bence onlarında kendi dilini ülkelerinde konuşma hakları var.ülkeleri de türkiye.türkiye ise demoratik ve tarafsız bir ülkedir.
ülkede bence yaşayan tüm vatandaşların kökenlerine göre trt kanal açmalıdır. pkk sorunu da böylece son bulur.halk ülkemizin yanında olr.kürt halkının güvenini kazanırız. |
Alıntı:
Bundan bahsediyorum... :-* |
bu konuyu tartışmamız bile türk milleti olarak ayıp.
|
BENCE UZUN UZUN TARTIŞILMASI GEREK BİR KONU İNCE BİR ÇİZGİ ONUN İÇİN PEK TARTIŞMAYA GEREK YOK BENCE... :-*
|
Buranın resmi dili TÜRKÇEDİR anayasamızdada resmi dil TÜRKÇE yazıyor... ben doğru bulmuyorum türkiyede yaşayacaksan türkçe konuşucaksın yada beğenmessen gidiceksin
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Yorum yazmıyorum! Biliyorumki yorum yazarsam öyle bi yazarımki bir daha bu foruma bile uğramazsınız! Ve yazdıklarınızada dikkat edin! Irkçılığın gereği yok! |
All times are GMT +3. The time now is 19:39. |