![]() |
Bir kez gönül yıktın ise
Bu kıldığın namaz değil Yetmiş iki millet dahi Elin yüzün yumaz değil Bir gönülü yaptın ise Er eteğin tuttun ise Bir kez hayır ettin ise Binde bir ise az değil Çok teşekkürler canım bu güzel paylaşımlar için yüreğine sağlık :gül: (+) nıda verdim güle güle kullan ;ı: |
Bayonet paylaştığın şiirler için çok teşekkür ederim..
İslam Edebiyatı geleneğinde, Peygamberimizin "Besmele ile başlanmayan her hayırlı işin sonu kesik olur ve o iş bereketsiz olur" hadisinden mülhem şairler, yazarla besmeleile başlarlar sözlerine ve kimi şairler çok veciz bir şekilde bunu ifade ederler... Yunus Emre'de de bunun en güzel misallerinden biriyle karşılaşıyoruz.. Şiiri paylaşmak isterim sizlerle.. Elif Sensüz yola girürisem çarem yok adım atmağa Gövdemde kuvvetüm sensin başum götürüp gitmeğe Gönlüm canum aklum bilüm senün ile karar gider Pervaz ururlar ( kanat çırparlar)dem-be-dem uçuban dosta gitmege Kendüliğinden geçeni, toğan (doğan kuşu) ider ma’şuk anı, Ördeğe, kekliğe salar, sürü idüben tutmağa. Aşık mı diyem ben ana Tanrı'nun uçmağın seve Uçmak dahi tuzağimiş mü'min canların tutmağa Gani Cebbar 'ışk erine bin Hamza'ca kuvvet virür Tağları yolından ırar, yol eyler dosta gitmeğe Yüzbin Ferhad külüng(taşçı kazması) alup, kazar taglar bünyadını, Kayalar kesüp yol eyler Ab-ı Hayat akıtmağa Ab-ı hayat'un çeşmesi 'aşıklarun visalidür Kadehi tolu yüridür susamışları yakmağa Aşık kişi miskin olur yol içinde teslim olur Kim n'iderise boyun bura çare yok gönül yıkmağa Yidi veyil Tamu'sını (cehennem) kül eyler aşıkların ahı Kasd ider sekiz uçmağı nur ide nura katmağa Bildük gelenler geçdiler gördük konanlar göçdiler 'Işk şarabın içen canlar uymaz göçmeğe konmağa Tutulmadı Yunus canı geçti Tamu'dan Uçmak'dan Yola düşüp dosta gider gine aslın ulaşmağa Risaletü'n- Nushiyye'den... |
Hic bir kişi bilmez bizi
HİC BİR KİŞİ BİLMEZ BİZİ
Hiç bir kişi bilmez bizi, biz ne işin içindeyiz Ne hırsımız baydır bizim, ne nefsimiz içindeyiz Bir kimsenin devletine, ta'nediben biz gülmeyiz Ne munkiriz alimlere, ne tersanın Hacındayız Yunus eydur hey sultanım, özge şahım vardır benim Ko dünya altın gümüşün, ne bakır-u tacındayız |
ERENLER YOLU
Canım erenler yolu inceden ince imiş Süleymana yol kesen şol bir karınca imiş Eydürler idi bana aşık avare olur, Geldi başıma gördüm, ol söz yerince imiş *** *** Dört kitabın manisin okudum hasıl ettim Aşka gelicek gördüm, bir uzun hece imiş İki kişi söyleşir Yunus'u görsem diye Biri eydur ben gördüm bir AŞIK koca imiş |
AB-I HAYAT
Ab-I hayatın çeşmesi aşıkların visalidir Sohbeti aşk ile eder, susamışları yakmaya Aşk mı derim ben ona Tanrının uçmağın seve Uçmak hod bir tuzaktır eblehler canın tutmağa *** *** Aşık olan miskin olur Hak yoluna teslim olur Her ne dersen boyun tutar Çare yok gönül yıkmaya |
SENSİN KERİM
Sensin kerim sensin rahim, Allah sana sundum elim Senden artuk yoktur emim, Allah sana sundum elim Ecel geldi vade erdi, Bu ömrüm kadehi doldu Kimdir ki içmeden kaldı, Allah sana sundum elim *** *** Gözlerim göğe süzüldü, canım göğüsten üzüldü Dilim tetiği bozuldu, Allah sana sundum elim Geldim salacam sarılır, Dört yana sela verilir El namazıma derilir, Allah sana sundum elim *** *** Cun cenazeden şeştiler, üstüme toprak saçtılar Hep koyubeni kaçtılar, Allah sana sundum elim Yunus tap uzattın sözü, Allah'ına tutgil yüzü Didardan ayırma bizi, Allah sana sundum elim |
LA ŞERiKE OKURSUN
La şerike okursun, sonra şerik katarsın Bire iki demegil, fitne kimden tutarsın Cun KURAN gökten indi, Onu Allah buyurdu Ondan haber ver bana, ha kitaptan ötersin *** *** İlim okumaktan gerek kendözünü bilmektir Kendözünü bilmezsen bir hayvandan betersin Kılarsın riya namaz, günahın çok hayrın az Dinle neye varır söz, Cehennemde bitersin *** *** Halka fetva verirsin, Ne için sen tutmazsın İhlas ile gelirsen bizden nesne utarsın Sen fakihsin ben fakir, sana hiç tan'umuz yok İlmin var amelin yok, günahlara batarsın |
ŞÖYLE GARiP BENCiLEYiN
Acep şu yerde varmola şöyle garip bencileyin Bağrı baslı gözü yaşlı şöyle garip bencileyin Gezerim rum ile şamı, yukarı illeri kamu Çok istedim bulamadım, şöyle garip bencileyin *** *** Söyler dilim ağlar gözüm, gariplere göynür özüm Meğerki gökte yıldızım, şöyle garip bencileyin Nice bu dert ile yanam, ecel ere bir gün ölem Meğer ki sinim de bulam, şöyle garip bencileyin *** *** Bir garip olmuş diyeler, üç günden sonra duyalar Soğuk su ile yuyalar, şöyle garip bencileyin Hey Emrem Yunus biçare, bulunmaz derdine çare Var imdi gez şardan şare, şöyle garip bencileyin *** *** |
ELHAMDULİLLAH
Haktan gelen şerbeti içtik elhamdulillah Şol kudret denizini geçtik elhamdulillah Şol karşıki dağları, meşeleri bağları Sağlık safalık ile aştık Elhamdulillah *** *** Kuru idik yaş olduk, kanatlandık kuş olduk Birbirmize eş olduk, uçtuk elhamdulillah Vardığımız illere şol safa gönüllere Halka tapduk manisin saçtık Elhamdulillah *** *** Beri gel barışalım, yad isen bilişelim Atımız eğerlendi estik elhamdulillah İndik Rum'u kışladık, çok hayır şer işledik Uş bahar geldi geri göçtük Elhamdulillah *** *** Dirildik pınar olduk, irkildik ırmak olduk Artık denize dolduk, taştık elhamdulillah Taptuğun tapusuna, kul olduk kapusuna Yunus miskin çiğ idik, piştik Elhamdulillah |
SUN KADEHİ EY SAKi
Doldur bize sun kadehi, Aşk şarabından ey saki Ol denizden içir bize, k'andan içer seyh u faki Kim ki bir dem sohbet ola, mufti müderris mat ola Bir ilahi devlet ola, ondan içen oldu baki *** *** Okudun yedi mushafı, ha taat gösterir safi Çünki amel eylemedin, gerekse var yüzyıl oku Bin kez hacca vardın ise, Bin kez gaza kıldın ise Bir kez gönül kırdı, ise gerekse var yollar doku *** *** Gönül mü yeğ, Kabe mi yeğ, eyit bana aklı eren Gönlü yeğ-durur zira kim gönüldedir dost durağı Yunus işin budur, hemen tutgil gönüller eteğin Dilersen baki olasın, gönüller oldu baki |
All times are GMT +3. The time now is 07:23. |