Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Önden Giden Atlılar (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=360)
-   -   Lâik Miyim, Değil Miyim? (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=108027)

elif zeynep 06-10-2009 10:33

Lâik Miyim, Değil Miyim?

Evet, sevgili gençler, daima benim gibi konuşmaya çalışın. Çünkü davamız çeşm-i bülbül kadar naziktir, yere düşürüp kırmayalım. Bir gün, mahkemede bana hâkim sordu. Dedi ki:
“-Kuzum Necip Fazıl, zapta geçirmeyeceğim, hükümde de esas teşkil etmeyecek, şahıs olarak, dost olarak, dostluğa kabul ediyorsanız, bir sual soracağım.”
“-Buyursunlar.”
Dedim.
“-Siz lâik misiniz, değil misini?”
Dedim ki:
“-Efendim, böyle sual olur mu? Ben belki bunun için huzurunuzdayım. Ve şimdi anlayacaksınız lâik miyim, değil miyim! Fakat bir şartla cevap veririm. Hem zapta geçmesi hem de hükme tesir etmesi şartıyla...”
Ve devam ettim:
“-Ben Allah’a inanıyorum, yani Halik’a... Bütün âlemlerin Rabbına... Nasıl istersiniz ki, Allah’ı ve onun emirlerini dünyanın dışında kabul edeyim. Şimdi ben lâik miyim, değil miyim, siz karar verin!”

Dikkat edilirse burada bir incelik var; lâik miyim, değil miyim, sen karar ver!..

(Üstad Necip Fazıl - İslâm Ve Öbürleri kitabından)

.................

İmam'ın Kayığı 06-10-2009 10:43

Gereksiz bir konu. N.F. Kısakürek Allaha inanıyorduda, diğerleri kafir miydi? Bence saçma bir konu. N.f.k'yı müslüman gösterip, diğerlerinden böylece sınıfsal ayrım yapılması çok yanlış.

elif zeynep 06-10-2009 10:51

Nüktedeki keskin çizgiyi anlayabilme idrakine erişebilseydiniz, size belki cevap verebilirdim.

Ertuğrul ÖZGÜL 06-10-2009 10:52

Şimdi Laikliği savunan Arkadaşlarım versin bunun cevabını.....
En doğrusu o olur galiba....

İmam'ın Kayığı 06-10-2009 10:58

Elif ben haber içeriğini kast ettim anladınız mı? Sunuş şekli sıonderece basit ve ayrımcılık kokan bir yazı. Yani, laikliği ikinci plana atan, şer'i hükümleri devlet işlerinde olması gerektiğini savunan bir yazı. Ayrıca sanki, Laik ATATÜRKÇÜ şairlerimizin kafir olduğunu da ima eder nitelikte.

elif zeynep 06-10-2009 11:08

Yazı Necip Fazıl'a aittir, ve Üstad burada gayet keskin bir çizgiyi gözler önüne sermiştir.

Sizin kasdettiğiniz şeyler, Üstad'ın iğneleyici cevabının yanında basit kalıyor...

"Laik" kavramının anlamını bilen ve ısrarla savunan bir müslüman bir kez daha düşüncelerini gözden geçirsin. "Ben laik(!) bir müslüman(!)ım" , olabilir mi?

İmam'ın Kayığı 06-10-2009 11:09

Sen bana cevap ver sen laik misin değil misin? Elif hanım bana bunun cevabınıo ver önce açık açık.

İmam'ın Kayığı 06-10-2009 11:21

Elif Hanım neden hala cevap vermediniz soruma? Tekrar ediyorum. Siz laik misiniz? Değil misiniz bu son derece basit bir soru.

Ertuğrul ÖZGÜL 06-10-2009 11:24

Alıntı:

İmam'ın Kayığı Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 634403)
Sen bana cevap ver sen laik misin değil misin? Elif hanım bana bunun cevabınıo ver önce açık açık.

Ben veriyim onun yerine olmaz mı???

BEN LAİK FALAN DEĞİLİM..........oldu aldın mı beklediğin cevabı...

İmam'ın Kayığı 06-10-2009 11:28

Sen onun avukatı mısın sanane sen neden veriyorsun. Ayrıca kalkıp işinize geldiği zaman ATATÜRKÇÜLÜK taslayan sizler laik değilseniz, bu ülkenin temel direği olan LAİKLİĞİ benimsemnemişsdeniz ATATÜRK'ü nasıl savunabilirsiniz. İşte bize diyene kadar sizin ATATÜĞRK'ü ve ATATÜRKÇÜLÜĞÜ kendi çı8karlarına göre kullandığınızın kanıtını sen kendi ağzınla vermiş oldun.

elif zeynep 06-10-2009 11:32

Üstad cevabını vermiş, onunla aynı düşüncede olmasaydım , bu iğneleyici cevabın üzerinde durmazdım... Ama malesef siz anlamamakta ısrarlısınız.

“-Ben Allah’a inanıyorum, yani Halik’a... Bütün âlemlerin Rabbına... Nasıl istersiniz ki, Allah’ı ve onun emirlerini dünyanın dışında kabul edeyim. Şimdi ben lâik miyim, değil miyim, siz karar verin!”

aynen, düşüncem budur.. Üstad vaziyeti anlatmış ama anlayabilene...

Ertuğrul ÖZGÜL 06-10-2009 11:32

Alıntı:

İmam'ın Kayığı Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 634425)
Sen onun avukatı mısın sanane sen neden veriyorsun. Ayrıca kalkıp işinize geldiği zaman ATATÜRKÇÜLÜK taslayan sizler laik değilseniz, bu ülkenin temel direği olan LAİKLİĞİ benimsemnemişsdeniz ATATÜRK'ü nasıl savunabilirsiniz. İşte bize diyene kadar sizin ATATÜĞRK'ü ve ATATÜRKÇÜLÜĞÜ kendi çı8karlarına göre kullandığınızın kanıtını sen kendi ağzınla vermiş oldun.

Forumun her satırını oku benim atatürkü savunduğum bir harf bile göremezsin haklıysa hakılıdır eleştirilecekse eleştirirm.....

siyah gül 07 06-10-2009 11:33

Ya sen ve senin gibiler dışında Atatürkü kullanan o kadar çok insan varki sadece işinize gelince Atatükçüsünüz ancak biz Atatürkü seviyoruz ama Atatürkçü değiliz o kavrama inanmıyoruz Laiklik konusuna gelince ben laik bir müslümanım laikliğin tanımını biliyormusun caba din ve devlet işini birbirinden ayrılmasıdır ama sizin tek derdiniz dinimizle uğraşmak safsata yaymak amaaaaa başaramamak :V

elif zeynep 06-10-2009 11:34

Alıntı:

İmam'ın Kayığı Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 634425)

Sen önce Laikliğin ne anlama geldiğini ve nasıl uygulandığını anladıktan sonra ahkam kes burda

Terennüm 06-10-2009 11:34

şahıslar laik olmaz insan ya inanır yada inanmaz laiklik devle ilgili bir kavram bunu niye tartışıyoruzki.....

Ertuğrul ÖZGÜL 06-10-2009 11:35

Ben sana kaç sefer sordum laiklik ne demek diye cevabbın hiç yok sadece alıntı yazılar senin kendi beynin yokmu ordan söyle...

İmam'ın Kayığı 06-10-2009 11:35

Edepsizlik yapma

K@RFeZ

Terennüm 06-10-2009 11:36

anlatta bilelim o zaman

siyah gül 07 06-10-2009 11:37

bence sen düzgün konuşta göndermeyelim seni seni gelmekteki amacını biliyorum zaten Haddini aşmaaaa:kızdım:

İmam'ın Kayığı 06-10-2009 11:38

Ademetyemez işte sizin zihniyertinizdekiler laikliği böyle çarpıtırlar zaten. İnsanlar laik olurt. Atatürkün dediği gibi''Türkiye Cumhuriyeti'nin RESMİ DİNİ YOKTUR. Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli LAİKLİKTİR.'' demiştir BÜYÜK ÖNDER. Ayrıca iddia ettiğiniz teoremle LAİKLİK kavaramının içi boşaltılıyor saadece devlete isnad ediliyor oysa ki, laiklik saadece din ve devlet işlerinini birbnirinden ayrılması değildir.

İmam'ın Kayığı 06-10-2009 11:39

Alıntı:

siyah gül 07 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 634444)
bence sen düzgün konuşta göndermeyelim seni seni gelmekteki amacını biliyorum zaten Haddini aşmaaaa:kızdım:

İşte bu. İşinize gelmediği zaman düzgün konuş göndermeyelim öyle mi? Sizler dilediğiniz gibi konuşun ama size muhalif olan biri kjonuştuğunda tehdit edin. Tam size göre bir davranış biçimi. Saadece sanalda kendinizi keral sannlardansınız siyah gül.

Terennüm 06-10-2009 11:40

peki niye şahısların nufüs kağıdında dini bölümünde laiklik yazmıyor....

elif zeynep 06-10-2009 11:40

Bildiğini zanneden şahıs, peki bu laiklik nasıl uygulanıyor , pratiğe geçirde biz de anlayalım

İmam'ın Kayığı 06-10-2009 11:41

O yasa sonradan çıkmış bir yasadır bu bir. İkincisi zaten laiklik bir din değildir ikiş. Olayı sadece nufus cüzdanı ile sınırlandırmak son derece komık ve sığ bir zihniyet. Ona bakarsanız içinizden de laik bir ülkede yaşadığı halde laıklıgfı savunmayan, Atatürkün ilkelerini benımsememıs o kadar çok kısı var ki.

Tarantula_ 06-10-2009 12:29

İmam'ın Kayığı lütfen iyi okuyunuz. Anlayamadınız galiba...

muhafazakargenc 06-23-2009 15:50

Üstat ne diyorsa O !!!!

gsbuki 08-22-2009 14:32

maide suresi 38.ayet 45.ayet bunu okuyun yeter.

BlueMoon 08-22-2009 15:21

arkadaşlar açıkça konuşmak gerekirse islamda laiklik yoktur. eğri oturu doğru söylemek gerek. Kemalizm, emperyalizm, laiklik, solculuk, vs.. bunlar insanlar tarafından sonradan çıkarılan ve hatta din gibi inanılan bazı şeytani düzenlerdir. Günümüzde laikliğin din ve devlet işlerinden ayrılması gibi gösterilmeye çalışıldığını biliyoruz. laiklik, devlet işleri ile dini birbirinden ayırmıyor, hatta dine baskı uygulayarak din kurallarının uygulanmasını ortadan kaldırıyor. Yani laiklik dine karşı bir oluşumdur. Tabii bu da şimdiki laiklik düzenine itiraz etmemiz değildir. devletin yönetim sistemi bu olarak belirlendiyse ona uymak gerekir. Fakat Türkiye gibi %99 u müslüman bir ülkede keşke laiklik hiç olmasaydı

şeysü 08-22-2009 15:49

Şahıslar değil, devlet laik olur.
Ve bu laiklik de baskı aracı olarak kullanılamaz.
Devlet erki bütün inançlara eşit mesafede olur.
Gücü elinde bulunduran (hükümet) dindar olabilir ama yönetirken adil olur.
Reklamını yapabilir ama zorlama yapamaz.

All times are GMT +3. The time now is 10:10.