Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Tartışıyorum (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=121)
-   -   Bu Ne Savurganlık,Bir Atatürk Maskına 4.2 Milyon TL Harcandı!? (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=115859)

ishakyilmaz 09-12-2009 16:07

Bu Ne Savurganlık,Bir Atatürk Maskına 4.2 Milyon TL Harcandı!?

http://www.habervaktim.com/resim/res...jpg?t=96849806

AK Parti yaptırdı, CHP açtı!

AK Parti'nin 4,2 milyon lira harcayarak yaptığı Atatürk maskını CHP açtıhttp://www.habervaktim.com/resim/resim86710_2.jpgİzmir'in Buca ilçesinde yapılan, Türkiye'nin en büyük ve dünyanın 10. büyük rölyef projesi olan Atatürk maskı, 10. Yıl Marşı eşliğinde açıldı. Yapımına AK Partili Belediye Başkanı Cemil Şeboy döneminde başlanan ve 4,2 milyon TL harcanan 42 metrelik maskı açmak, CHP'li Belediye Başkanı Ercan Tatı'ya nasip oldu.

Dev maskın, geçen hafta İzmir'e gelen
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından açılacağı duyurulmuş, fakat Tatı'ya muhalefet eden belediye meclis üyelerinin baskısıyla ertelenmişti. Maska, yapımı sırasında da CHP'li Buca Belediye Meclis üyeleri tepki göstermiş, Şeboy ve proje ekibinin yargılanmasına yol açmıştı. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldı açılışta konuşan Başkan Tatı, "Ben olsam yaptırmazdım. 4,2 milyon lirayı okul ve yurt yapımına harcardım." dedi.

Brezilya'nın Rio de Janerio şehrinde bulunan 38 metre yüksekliğindeki Hz. İsa heykelinden yüksek olan Atatürk maskının yapımına üç yıl önce başlandı. Çaldıran Mahallesi'nde çevre yolu güzergahına bakan kayalıklara yapılan mask için önce bölgede zemin etüdü ve statik çelik projeleri yapıldı. İnşaatında 450 tondan fazla çelik taşıyıcı kullanılan mask, üç kat püskürtme beton atılarak tamamlandı. Heykeltraş Harun Atalayman'ın yaptığı maskın çalışmalarında, başta Dokuz Eylül olmak üzere 25 üniversiteden danışmanlık hizmeti alındı. (CİHAN)

ishakyilmaz 09-12-2009 16:12

http://i.milliyet.com.tr/MansetSol37..._mf370688.Jpeg

BlueMoon 09-12-2009 16:17

biz yaparız onlar övünür ne alaka anlamadım

bir kere de kendileri yapsınlar bişey de görelim

daha çakılı çivileri yok bu memlekette

Defne Naz 09-12-2009 16:23

Alıntı:

olcayatay Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 666407)

Hazıra kondular her zaman ki gibi

aşk rüzgarı 09-12-2009 16:28

Alıntı:

olcayatay Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 666407)

çakılı çivileri sökmesinler yeter, hzmetleri biz yaparız.

ishakyilmaz 09-12-2009 16:33

Değinmek istediğim nokta AK Parti-chp atışması değildir!Burada ifade etmek istediğim,ülkemizin ekonomik olarak kırıldığı bir dönemde bir beton yığınına 4,2 milyon tl gibi devassa bir harcamanın yapılması!Şahsen bu rakamı telafuz ederken içim kan ağlıyor.Oysa bu mevla ile öyle faydalı hizmetler yapılabilirki...Türkiye değil mi,her zaman ilginçlikler ülkesi olmuştur!Her daim birileri tribüne oynama gereği duymaktadır,halkımızda bunlara uymaktadır.Şahsen bu maskın yapımında harcanan parada tüyü bitmemiş yetimlerin,alın teri kurumamış insanların parası var,vergisi var!Bunların parasını böyle çar çur etmek Allah'tan reva mı?Ve diyorum ki,devletimin harcadığı bu parada annemin ak sütü gibi payım var,bu payımı babasının parasıymış gibi bu şekilde savuran herkese hakkımı haram ediyorum,helal olmasın diyorum!

Özgür Çağrı 09-12-2009 16:37

Ak partili belediye başkanını kınıyorum . Yuh yahu vallahi bunlar putperest galiba !
Nemrutamı özenmişler ne ! Atatürk görse bunları kovalar :)

Chp li başkanın sözleride manidar !

Ben olsam yaptırmazdım yurt okul için harcardım diyor . Gayet doğru !

mücahid55 09-12-2009 16:41

Alıntı:

K@RFeZ Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 666427)
Ak partili belediye başkanını kınıyorum . Yuh yahu vallahi bunlar putperest galiba !
Nemrutamı özenmişler ne ! Atatürk görse bunları kovalar :)

Chp li başkanın sözleride manidar !

Ben olsam yaptırmazdım yurt okul için harcardım diyor . Gayet doğru !

:güzel: evet katılıyorum düşüncelerinize.

akpartili belediye açılışı yapamadı diye üzülenleri anlamak zor.

ishakyilmaz 09-12-2009 16:48

CHP Belediye başkanını kutluyorum.Partisi hiç önemli değil,Allah için doğru bir söz etmiştir.AK Partili eski belediye Başkanı şeboy'un suyu çıkmıştı zatten,ne yaptığından kendisininde haberi yoktu!CHP li başkanın sözleride bu tür savurganlıkta bulunanlara KAPAK olsun!

LeyaL 09-12-2009 16:50

Yapdıranda suç (:

Yıldırım 09-12-2009 16:50

Sonuçta projenin startını Ak Parti vermiştir ve 4.2 Milyonun harcanacağıda en başta bilinmektedir.Bu bir savurganlıkmı yoksa İzmir'linin gönlü alıp Ak Parti ve Atatürk'ü bütünleştirme çalışmasımı tartışılır.
Ben yaklaşık 1,5 Ay önce bu maskı gördüm gerçekten çok etkileyici...Ama gereksiz Sayın Başkanında dediği gibi "Ben olsam yaptırmazdım. 4,2 milyon lirayı okul ve yurt yapımına harcardım"

Bu arada konu biz yaptırdık onlar övünüyor olayı değil...

aşk rüzgarı 09-12-2009 16:50

şahsım adına yalnış anlaşılmamak için yapmış olduğum yorumun "daha çakılı çivileri yok bu memlekette" sözüne verilmiş bir cevap olduğunu beyan etmek isterim. bunun haricinde elbette ki bu darboğazda bir mask için ülkemin milyonlarını vermek oldukça anlamsız kaçıyor. o parayla ne hizmetler yapılırdı, bir okul, bir yurt, bir camii, belki de en isabetlisi bir aşevi... tüm bunları yapmaktansa biz ülkemin parasını kayaya yatırmışız. figür atamızın figürüdür tamam ama kimseye şefaati olmayacak bir kaya kütlesi' sokağa atılmaması gereken paramız için yatırım aracı olmamalıydı.

ishakyilmaz 09-12-2009 18:09

http://www.ensonhaber.com/images/news/192558.jpg

Supraliminal 09-12-2009 18:19

AK Parti'li olmaktan utanıyorum şu parayı şu betona harcayanı görünce.

depare 09-12-2009 18:35

Ağır konuşucam biraz kimse kusura bakmasın..
Çok normal dün dağlara,taşlara sözlerini yazdılar,bugünde dağları yontup heykelini,putunu yaparlar,yarında önünde taparlar...
Bunlar putperest kavimlerin bilindik geçiş süreçleri olmuştur hep...
Yarın o dağın eteğin'de medet umanları görürseniz şaşıracakmısınız..?
Şahsen ben hiç şaşırmayacam çünkü bu tarih boyunca böyle olmuştur...
İbret alınsaydı tarih hiç tekerrür edermiydi..?

Mu-Alim 09-12-2009 18:36

Ak Parti'nin genel merkez binası için de 35 milyon TL harcanmıştı. Bunun adı savurganlık değildir. Bu bir eleştiri yöntemi olamaz, burada yapılan yanlış bir şey yoktur.

ishakyilmaz 09-12-2009 18:54

Alıntı:

Mu-Alim Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 666473)
Ak Parti'nin genel merkez binası için de 35 milyon TL harcanmıştı. Bunun adı savurganlık değildir. Bu bir eleştiri yöntemi olamaz, burada yapılan yanlış bir şey yoktur.

Allah aşkına sen bile kurduğun bu mantığa inanıyor musun?Genel Merkezimizin işlevi ile Atatürk maskını hangi mantık dahilinde karşılaştırdın açıkçası anlamış değilim!Lakin şunu belirtmek isterim,seninde dinlemeni tavsiye ediyorum;AK Parti genel merkezi çok yönlü fonksiyonel bir yapıya sahip.Ankara'ya gelen binlerce partili burada konaklamaktadır.Merkezi anlatmaya kalksam buna zaman yetmez!Lütfen bu tür kısırdöngü çekişmelere girmeyelim!

mücahid55 09-12-2009 19:00

bu maskı hangi açıdan gerekli buluyorlar( öyle görenler) ben anlamış değilim.

Saltuk Buğra Han 09-12-2009 19:45

Doğrusunu söylemek gerekirse israfın ağababalığı yapılmış en az 50 aileye yuva olabilecek bir para dağa gömülmüştür.İllede olması gerekmeyen bu icraatın başlangıcının ise Akparti tarafından başlatılması ilginç geldiği kadar, CHP tarafından bitirilmeside bir o kadar ilginç.
Bir iddiam da buna benzer şeylerin Yaratan tarafından oluşturulup kendisine görebilme imkanı verilse Atatürk tarafından bile kesinlikle hoş karşılanamayacağına adım gibi eminim.

Bu ülke zor şartlarda kuruldu ,
haşlama patates yiye yiye mideler dumur oldu,
vakit geldi kuru ekmek bile zor bulunup, 70 sent'e muhtaç olundu.Bunları unutmamak gerekir.

menes 09-12-2009 21:31

Tam bir rezalet.4 milyon TL ye git fakir insanlara yardım yap.Bu yapılanın mantıklı bir yanı yok.İster Ak partili yapsın ister CHPli.Biz yanlış işe yanlış doğruya doğru demesini bilmeliyiz.Ak Partili başkanın yaptığı bu iş çok yanlış.CHPli başkanın söylediklerine katılıyorum.

Defne Naz 09-12-2009 21:37

Evet bu heykelin yapımına fazla para harcanmış olabilir ama ülke tanıtımına katkısı da oldukça büyük

Mu-Alim 09-13-2009 02:55

Alıntı:

ishakyilmaz Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 666477)
Allah aşkına sen bile kurduğun bu mantığa inanıyor musun?Genel Merkezimizin işlevi ile Atatürk maskını hangi mantık dahilinde karşılaştırdın açıkçası anlamış değilim!Lakin şunu belirtmek isterim,seninde dinlemeni tavsiye ediyorum;AK Parti genel merkezi çok yönlü fonksiyonel bir yapıya sahip.Ankara'ya gelen binlerce partili burada konaklamaktadır.Merkezi anlatmaya kalksam buna zaman yetmez!Lütfen bu tür kısırdöngü çekişmelere girmeyelim!

Öncelikle hitap tarzınızın iğrenç olduğunu söylemeliyim. Konuya gelince, ben genel merkeze harcanan paranın da bir savurganlık olduğunu söylemedim. Gayet doğaldır, gerekiyordur; harcanmıştır. Atatürk Maskı'na da harcanan 4 milyon tl gayet normaldir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruculuğu atfedilen bir insanın her yerde adı, heykeli varken birisinin de çıkıp "ben çok şatafatlı bir Atatürk Maskı yaptıracağım" demesi normaldir. Bunu kalkıp da savurganlık, vay efendim ekonomik kriz, bunların Allah korkusu yok boyutuna getirmek ucuz stratejilerdir.

Atatürk'ün Kemalistler tarafından İlahlaştırılmasına ben de çok karşıyım; ama ülkemizin değerlerinden biridir ve böyle bir şeyle onurlandırılmasında bir sakınca yoktur. Zira, bu miktarda paraların harcanarak yapılan da yüzlerce şey var bu ülkede. Kriz var diye, yazıktır günahtır, savurganlıktır diye Ankara'ya Atakuleyi, İstanbul'a Miniaturk'u, Konya'ya çok da gerek olmayan sembolik 42 katlı Kule Site'yi de yapmasaydık (!)

Bunlar semboldür, gövde gösterisidir, ele güne karşı ben burdayım, varım demektir. Bunların üstünden siyaset yapılmaz. Siz bunu derseniz bir başkası da kalkıp sen de şunu yaptın der...

Asıl kısır döngü budur.

dISKOTEK05 09-13-2009 02:58

Chp= beleşci tayfası :D Hazıra konma tayfası uyuz oluyorum warya bu chpye

redyellow 09-13-2009 06:23

İshak beyin ve bu yapılanın israf olduğu şeklinde yazan tüm arkadaşlara katılıyorum.

Yanlışı yapan kim olursa olsun, hangi partiden olursa olsun mutlaka bu yanlıştır diyebilmeliyiz, Bazı arkadaşlarımız bunu göstermişler, kendilerini kutlarım.

Bu israf sebebiyle bunu yapanları da şiddetle kınıyorum.

Yazıklar olsun.

Hakan Özkan 09-13-2009 10:21

Keşke böyle bir israf yapılmasaydı kaynakları farklı alanlarda kullanılsaydı.Yapılan bu çalışmayı halkın bir kısmı sever , bir kısmı sevmez. Sevenlerin kendilerince tutarlı gerekçesi olabilr .Sevmeyenlerinde kendilerinçe gerekcesi olabilir .
ishakyılmazın bu olay karşısında farklı düşüncelere karşı oldukca gereksiz tutumu yersiz. Neyin mantıklı olup olmadığına her fikir sahibi kendisi karar verir.Muallim kardeşimiz için söylediği tutarsız cümleler hoş değil. Ne kadar kendi düşünçemiz ile örtüşmesede farklı sesleri kısma yerine onları anlayış ile karşılamak gerekir.Kimse kimsenin zihnine hipotek koyamaz .

redyellow 09-13-2009 11:45

Alıntı:

Mu-Alim Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 666576)
Öncelikle hitap tarzınızın iğrenç olduğunu söylemeliyim. Konuya gelince, ben genel merkeze harcanan paranın da bir savurganlık olduğunu söylemedim. Gayet doğaldır, gerekiyordur; harcanmıştır. Atatürk Maskı'na da harcanan 4 milyon tl gayet normaldir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruculuğu atfedilen bir insanın her yerde adı, heykeli varken birisinin de çıkıp "ben çok şatafatlı bir Atatürk Maskı yaptıracağım" demesi normaldir. Bunu kalkıp da savurganlık, vay efendim ekonomik kriz, bunların Allah korkusu yok boyutuna getirmek ucuz stratejilerdir.

Atatürk'ün Kemalistler tarafından İlahlaştırılmasına ben de çok karşıyım; ama ülkemizin değerlerinden biridir ve böyle bir şeyle onurlandırılmasında bir sakınca yoktur. Zira, bu miktarda paraların harcanarak yapılan da yüzlerce şey var bu ülkede. Kriz var diye, yazıktır günahtır, savurganlıktır diye Ankara'ya Atakuleyi, İstanbul'a Miniaturk'u, Konya'ya çok da gerek olmayan sembolik 42 katlı Kule Site'yi de yapmasaydık (!)

Bunlar semboldür, gövde gösterisidir, ele güne karşı ben burdayım, varım demektir. Bunların üstünden siyaset yapılmaz. Siz bunu derseniz bir başkası da kalkıp sen de şunu yaptın der...

Asıl kısır döngü budur.

Gerçekten de Atatürkün böyle acaip bir şeyle ONURLANDIRILDIĞINA inanıyor musunuz?

Bence tam tersi.

Atatürk bunu görseydi bırakın beni onurlandırmışsınız demeyi bunu yapanları perişan ederdi.

Siz yine de ucuz strateji felan diyebilirsiniz ama ben de aynı şeyi düşünüyorum:

Bu acaip şey içni bu kadar trilyon lira devletin, halkın, milletin parasını harcamak israfın ta kendisidir.

Yarın mahşer günü bu israfın hesabı sorulduğunda bırakın bu ucuz stratejileri diyebilir misiniz?

Bu konuda yazarken acaba siyaset gözlüğünü, particilik gözlüğünü çıkarmadan mı yazıyorsunuz diye düşünüyorum doğrusu. Yanlışı kim yaparsa ona yanlış yaptın diyebilmeliyiz, ister kendi partimizden ister başkasından.

Bu iş israftır, bunun savunulacak hiç bir yönü yoktur.

ha kimse konuyu tutup da Atatürk düşmanlığına felan da getirmesin yanlış yapar.

Böyle acaip şeyler yaparak, trilyonları oraya gömerek atatürkçülük yapılmaz, Atatürkçülük onun fikir ve düşüncelerini yaşatmakla olur.

Saygı ve muhabbetlerimle.

ishakyilmaz 09-13-2009 13:28

Alıntı:

Mu-Alim Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 666576)

Asıl kısır döngü budur.

Hitap tarzımın senin gibi anti samimi insanlar için ilaç mahiyetinde olduğunu belirtmek isterim!Benim üslubum sizin gibi art niyetliler için ne kadar sivri ise,sizinde kısır döngü muhabetleriniz iğrençliğin ötesinde..Öncelikle bunu idrak etmeni,kişisel bir mevzuya dönüştürmemeni tavsiye ediyorum..
Ondan sonra kalkıpta,elle tutulur,mizanla hesaplanılır bir tarafı bulunmayan bu hadiseyi bize savunma!Gözlerinizi kapatıp,kalplerinizi körertmeden düşünmeye davet ediyorum sizi,lafı oraya buraya çekmeden dürüstçe insaffa bekliyorum...Böyle bir maskın yapımına 4.2 tl harcamak akıl karı değildir!Bunu refaranduma götürsek çıkan sonuca bakmaya yüzünüz kalmaz!O yüzden mesele bariz nettir,eveleyip gevelemeye hiç gerek yok.Böyle despotik harcamalar kimseye yarar sağlamaz,zarardan başka!Yoksa mevzu Atatürk sevgisi veya düşmanlığı değildir!Mevzu kısaca ülke menfaatidir..

ishakyilmaz 09-13-2009 13:31

Alıntı:

hakan11 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 666592)
Keşke böyle bir israf yapılmasaydı kaynakları farklı alanlarda kullanılsaydı.Yapılan bu çalışmayı halkın bir kısmı sever , bir kısmı sevmez. Sevenlerin kendilerince tutarlı gerekçesi olabilr .Sevmeyenlerinde kendilerinçe gerekcesi olabilir .
ishakyılmazın bu olay karşısında farklı düşüncelere karşı oldukca gereksiz tutumu yersiz. Neyin mantıklı olup olmadığına her fikir sahibi kendisi karar verir.Muallim kardeşimiz için söylediği tutarsız cümleler hoş değil. Ne kadar kendi düşünçemiz ile örtüşmesede farklı sesleri kısma yerine onları anlayış ile karşılamak gerekir.Kimse kimsenin zihnine hipotek koyamaz .

Yok kardeşim öyle düşündüğün gibi safiyane bir durum değil bu!Biz neyin,ne zaman,nasıl söylenileceğini çok iyi biliriz!Karşı görüş,eğer virüs saçıyorsa buna boyun eğip eyvallah dememiz doğru değildir!Ayrıca bu despotik harcamanın görüş ve düşünce ile bir ilgisi yoktur!Bu tamamıyla akıllara ziyandır!

akgençlk 09-13-2009 13:36

Müsrif bunlar.

ishakyilmaz 09-13-2009 14:00

Alıntı:

Yalçın KARACA Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 666644)

Sevgili İshak , Sevgili Muallim kardeşimiz burda Ak parti genel merkezi ile kıyaslama yapmamış iken olayı böyle algılamanız ve yorumunuzdaki mantık hesabı yerinde olmamıştır . Birbirimize kendi duygu ve düşünceleriimizi aksettirir iken lütfen kırıcı sözlerden uzak duralım ki cığ gibi büyüyen kar topuna engel olmayalım.

Dolaylı olarak,Genel Merkez için harcanan 35 TL nin de savurganlık olduğunu ima ediyor,alenen söylemesede dolaylı olarak söylüyor!Kıyaslama yapmasa neden ortaya atsınki bunu..Hem neyse söylediğiniz gibi görüşüne saygı duymak zorundayız.Sürçi lisan olunduysa affolla..

ishakyilmaz 09-13-2009 14:09

Değerli kardeşim mu-alim,Dün konunun heyecanı ile yanlış bir anlaşılmaya mahal vermiş olduk.İsminizi görmeden,yorumunuza bakarak,malüm provokatörlerden zannederek sizi üzecek yorumlarda bulundum sanırım.Bundan dolayı özür borcumuzu kulanıyoruz.Mevlam Kabül Eyl:)

Seyyah 09-13-2009 14:57

Onu bunu boşverinde nasıl yapmışlar izlemek isterdim mükemmel bir sanat eseri ya:)

Mu-Alim 09-13-2009 15:47

Alıntı:

ishakyilmaz Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 666656)
Değerli kardeşim mu-alim,Dün konunun heyecanı ile yanlış bir anlaşılmaya mahal vermiş olduk.İsminizi görmeden,yorumunuza bakarak,malüm provokatörlerden zannederek sizi üzecek yorumlarda bulundum sanırım.Bundan dolayı özür borcumuzu kulanıyoruz.Mevlam Kabül Eyl:)

Eyvallah kardeşim. ;)

akmmr 09-13-2009 15:56

bu eserin yapıldığı yer öyle şehrin simgesi olabalicek bir yerde olsa yine insan tamam diyecek yatırım diyecekte ne şehrin can alıcı bir yerinde ne de göz önünde bulunan bir yerde bir çevre yolunun üzerinde sadece o yolda geçen insanların göreceği bir noktada...bunu yapanları ben kınıyorum..eminim adına o eser yaptırılan Atatürk bugun yaşıyor olsaydı en sert tepki ondan gelirdi..

Özgür Çağrı 09-13-2009 17:58

Putperestliğe geçiyor bunlar yavaş yavaş !

bronike 09-19-2009 01:33

birde hükümeten para gelmiyor diye bağrıyor aziz bey izmir için ne yaptı ki acaba yada hangi projeyi bitiridi ki acaba metro yılardır yarım vaziyete duruyor yani izmir için ele tutula bilecek yada parmakla gösterebilecek bir icrati var mı acaba chp nin chp liler sadece lafta var icrat yok hep yalan dolan bari bornovanın merkezindeki metro inşatı tabelasını kaldırın biz biliyoruz ama bornovaya gelip okuyanlar ayıplamasın bari sizi inşaat bitiş süresi 1 yılı geçti nerdeyse paraların nereye gitiği beli oluyor sala başını al maşını oluyor izmirde

elif zeynep 09-19-2009 07:31

Komedi gibi (: Ha dikmişsin ha dikmemişsin oraya, ne değişir anlamıyorum... Yakınlığını daha bir hissetmek niyetiyle dikilmiş olsa gerek...

EZEL 09-19-2009 09:23

Alıntı:

Yalçın KARACA Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 666644)

Sevgili İshak , Sevgili Muallim kardeşimiz burda Ak parti genel merkezi ile kıyaslama yapmamış iken olayı böyle algılamanız ve yorumunuzdaki mantık hesabı yerinde olmamıştır . Birbirimize kendi duygu ve düşünceleriimizi aksettirir iken lütfen kırıcı sözlerden uzak duralım ki cığ gibi büyüyen kar topuna engel olmayalım.

Aynen katılıyorum başkanım size

halilky 09-24-2009 21:23

Bunun adı putperesetlik...Hem de 4,2 Milyon Lira...
Kaç okul,hastane açılırdı o paraya?
Hiç olmazsa yerel seçimde kullanılırdı.
Yazık olmuş.

Erman İlhan 09-26-2009 19:39

bu ne ya.tam anlamı ile devletti soymaktır bunun adı.Başka işiniz gücünüz kalmadı devletin ve milletin paralarını heykellere akıttın.yuh size!

All times are GMT +3. The time now is 01:16.