Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Haberler (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=120)
-   -   REFERANDUM ILE ILGILI HERSEY BURADA (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=12097)

Meftun 10-21-2007 18:44

REFERANDUM ILE ILGILI HERSEY BURADA

Oy verme işlemi sona erdi...Hayırlı olsun...
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişikliği paketinin halk oylamasında, oy verme işlemi saat 17.00’de sona erdi.

ANKARA - Referandumda oy verme işlemi Doğu’daki iller için saat 16.00’da sona ermişti. Oy verme işleminin bitmesiyle birlikte sandıklar açılmaya başlandı ve oyların tasnifine geçildi.
Haberin devamı

YSK’nın daha önceki kararı doğrultusunda dün saat 18.00’de başlayan her türlü yayın yasağı da saat 21.00’e kadar devam edecek. 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK’nın bildirileri yayınlanabilecek. Yayın yasağı, YSK’nın kararıyla daha erken bir saatte de kaldırılabilecek.

AA

loneliness 10-21-2007 20:00

REFERANDUM SONUÇLARI

% 73 EVET
% 26 HAYIR

Meftun 10-21-2007 20:00

ilk sonuçlar...

Yüksek Seçim Kurulu, halk oylamasına ilişkin yayın yasağını saat 19.00 itibariyle kaldırılmasına karar verdi.

SEÇİM HABERLERİ GELİYOR..

İLK SONUÇLAR:

YÜZDE 73 - EVET

YÜZDE 26 HAYIR

21.Ekim.2007 18:54:03
samanyoluhaber

kayısıkentli44 10-21-2007 20:01

REFERANDUM SONUÇLARI

kesin sonuç mu?

loneliness 10-21-2007 20:04

REFERANDUM SONUÇLARI

Hayır kesin sonuç değil tabiki ama bundan da farklı olacağını sanmıyorum...

kayısıkentli44 10-21-2007 20:08

REFERANDUM SONUÇLARI

Alıntı:

loneliness Nickli Üyeden Alıntı
Hayır kesin sonuç değil tabiki ama bundan da farklı olacağını sanmıyorum...

saol bilgilendirdigin için..

Meftun 10-21-2007 20:16

REFERANDUM SONUÇLARI

ya yarısı açılmış ve katılım %30 bile değil...referandumun meşruiyet tartışmalarına kurban gitmesini istemiyorum umarım %50yi geçer....

nuh 10-21-2007 20:16

REFERANDUM SONUÇLARI

hayırlı olsun evet çıkcağı belliydi

Hıfz-ı lisan 10-21-2007 20:18

REFERANDUM SONUÇLARI

Sonuç değişmez sanırım.. :-\ bilgilendirdiğin için saol...

akzeinebu 10-21-2007 20:20

REFERANDUM SONUÇLARI

Valla ben bugün çok sinirlendim arkadaşlarr benim bulunduğum okulda hayır lar fazla çıktı millet neye niçin oy verdiğini bilmiyor keşke daha çok bilinçlendirseydik halkımızı neysee hayırlı olur inş. sonuçlar...

Hıfz-ı lisan 10-21-2007 20:22

REFERANDUM SONUÇLARI

Alıntı:

akzeinebu Nickli Üyeden Alıntı
Valla ben bugün çok sinirlendim arkadaşlarr benim bulunduğum okulda hayır lar fazla çıktı millet neye niçin oy verdiğini bilmiyor keşke daha çok bilinçlendirseydik halkımızı neysee hayırlı olur inş. sonuçlar...

haklısın birkaç tanıdık gördüm daha karar verememişler konuyu tam anlamamışlar ondanmış.. bende evet deyin dedim tamam farketmez dediler..4 oy benden :) 8)

sedef 10-21-2007 20:43

REFERANDUM SONUÇLARI

Alıntı:

akzeinebu Nickli Üyeden Alıntı

sana katılıyorum oyumu kullandım eve geliyorum tanıdık birine rastladım bana oyumu ne şekilde kullandığımı sordu bende "evet" dediğimi söyleyince dur bende evet diyim dedi işte bilinçlendiremedik malesef en zor durumumuz bu olsun ne yapalım başımızda daha büyük musibetler dolaşıyor

Meftun 10-21-2007 20:52

REFERANDUM SONUÇLARI

neyse arkadaşlar katılım oranı %53 oldu

Meftun 10-21-2007 20:54

REFERANDUM SONUÇLARI

19.37 itibari ile
http://www.samanyoluhaber.com/images...lo_secim_1.jpg
samanyoluhaber

Meftun 10-21-2007 20:56

REFERANDUM SONUÇLARI

şaşırtıcı evetler düşüyor

evet-69,66
hayır-30,34
ntvmsnbc

Meftun 10-21-2007 20:59

REFERANDUM BITTI, TARTISMA ALEVLENDI

REFERANDUM BITTI, TARTISMA ALEVLENDI
Açılan ilk sandıklara göre referanduma katılım düşük oldu, ‘evet’ oyları ise önde gidiyor. Bu sonuçta PKK saldırısının da etkili olduğu tahmin ediliyor. Sonuç ‘evet’ çıkarsa Gül’ün ve TBMM’nin görev süresi tartışmalı hale gelecek.

İSTANBUL - Türkiye 5. kez referanduma gitti ve tarihin en tartışmalı referandumuna, açılan ilk sandıklara göre, tarihin en düşük katılımı oldu. AK Parti ve DTP’nin “evet”, CHP ve MHP’nin ise “hayır” çağrısı yaptığı referanduma katılımın düşük olmasını, PKK saldırılarının da etkilediği belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın’ın, bir gün önce oy vermemenin cezasının 19 YTL olduğu yönündeki açıklamasının da, oy kullanma oranını artırmaması dikkat çekiyor. Muhalefet partileri, cezanın oy kullanmayı teşvik amacıyla çıkarıldığını öne sürmüştü.
Haberin devamı

Katılımın düşük olması ve açılan ilk sandıklara göre “evet” oylarının önde olması nedeniyle, referandumun meşruiyeti tartışması başlayacak.

Gümrüklerde oy verilen anayasa değişiklik metniyle, bugün Türkiye genelinde oy verilen metnin farklı olması nedeniyle başlayan tartışma, Yüksek Seçim Kurulu’nun bir oy farkla aldığı karar sonucu bitirilmişti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı kesin olduğu için, bu tartışmaya dönük yapılacak bir şey yok.

Gümrük kapısında oy kullanan bir kişinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmesi mümkün. Bu durumda, AİHM’in Türkiye’yi mahkum etme olasılığının çok yüksek olduğu belirtiliyor.

Referandumla ilgili hukukçuların yürüttüğü tartışma, katılımın düşük, “evet” oylarının yüksek olması nedeniyle alevleniyor.

Bu tartışmalar bir yana, referandumla ilgili başlayacak tartışmayı, bu konuda en yetkili ağızdan da resmen ifade edilmişti. Referandumu yürütmekle görevli tek kurum olan Yüksek Seçim Kurulu’nun Başkanı Muammer Aydın, dün yaptığı açıklamada, “evet” sonucu çıkarsa, TBMM’nin ve Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin tartışmalı hale geleceğini bildirmişti.

Milletvekilleri 5 yıl, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise 7 yıl için seçilmişti. Anayasa değişikliği ile ise milletvekillerinin görev süresi 4 yıla, cumhurbaşkanının görev süresi ise 5 yıla indiriliyor.

Meftun 10-21-2007 21:00

Referandum bitti, tartışma alevlendi

hemen yorumumu da yazayım arkadaşlar...bizim ilçe başkanımız dedi ki anyasaya göre anayasa değişikliklerinde 'kazanılmış hak' olmuyormuş...yani seçim 4 yıl sonra yapılacak....ve abdullah gülün görev süresi 5 yıl olacak.....

kardelen007 10-21-2007 21:07

REFERANDUM SONUÇLARI

sonuçlar hayırlı olur inş..bizim ilçedede oylar eşitmş nerdeyse...

ak_mavish 10-22-2007 00:37

Referandumda "HAYIR" Diyen 7 İl

Türkiye'de referandumda neredeyse bütün iller "evet" derken, yedi ilde "hayır" diyenler önde gidiyor. İşte Türkiye'nin aykırı o yedi ili...
Trakya ve Ege'den referanduma 'hayır'... İşte 'hayır' diyen iller

Referandum sonuçları belli olurken, Türkiye genelinin aksine 7 ilde Anayasa değişikliklerine 'hayır' oyları önde gidiyor. "Hayır" oylarının önde olduğu illerden 3'ü Trakya'da, 3'ü Ege'de ve biri de Doğu Anadolu Bölgesinde.

İşte referandumda "hayır" oyları önde giden iller: Aydın, İzmir, Muğla, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Tunceli. "Hayır" oranının en yüksek çıktığı iller ise yüzde 64'le Kırklareli ve Tunceli oldu.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer referendum da oy kullanmadı. Sezer çiftinin oy kullandığı sandıktaki, seçmen listesinin bulunduğu çizelgede isimlerinin bulunduğu bölüm böylece boş kaldı. Sezer çiftinin, CHP'nin referandumda oy kullanmama çağrısına uydukları iddia edildi.

aktifhaber

Sukût-u_Hayal 10-22-2007 00:38

malesef bu illerin arasında yaşadığım yer olan tekirdağ da var >:(

selahattin_ay 10-22-2007 02:01

mugla peh

loneliness 10-22-2007 02:11

Bu sonuçları iyi değerlendirmek lazım dikkat edin hayır diyenlerin arasında İzmirde var.. Başbakanımızın yerel seçimlerde mutlaka alınmasını istediği il. Demek ki hala daha izmir de eksiklerimiz var....

sidre 10-22-2007 02:16

Edirne ve Tekirdag ılgınc beklemıyordum ben bu sonucu uzucu bır durum demekkı yarım kalan bır seyler var ayrıca sezerın oy kullanmamasınada sasırmadım :)

selahattin_ay 10-22-2007 02:19

Referandum bitti, tartışma alevlendi

tesekkurler saliha kardesim

Meftun 10-22-2007 11:07

Alıntı:

selahattin_ay Nickli Üyeden Alıntı
tesekkurler saliha kardesim

rica ederim... :)
Alıntı:

loneliness Nickli Üyeden Alıntı
Bu sonuçları iyi değerlendirmek lazım dikkat edin hayır diyenlerin arasında İzmirde var.. Başbakanımızın yerel seçimlerde mutlaka alınmasını istediği il. Demek ki hala daha izmir de eksiklerimiz var....

evet ama izmir'de %35 civarındaydı önümüzde iki sene var ve arttırabiliriz oylarımızı inşallah....

vuslat_19 10-22-2007 11:11

eklediğin sonuçlar kesin sonuçlarmı saliha

Meftun 10-22-2007 11:21

evet arkadaşlar an be an veriyorlar ya kanallarda..son sonuç %69 evet

Meftun 10-22-2007 11:25

[HABER ANALİZ] 'Cumhur' krize geçit vermedi

http://medya.zaman.com.tr/2007/10/22/referandum3.jpg
Türkiye, şehitlerine ağladığı bir günde demokrasi sınavı verdi. Acısını içine gömen vatandaş, sandığa koştu. Siyasî tabloyu bilenler için sonuçlar sürpriz olmadı. Her türlü kafa karıştırıcı propagandaya karşın halkın üçte ikiye yakın bölümü 'evet' oyu verdi. 'Cumhur' kararını milli iradeden yana kullandı.

Referandumdan çıkan 'evet' oyunun anlamı çok büyük. Vatandaş, sadece cumhurbaşkanını 5 yıllığına kendisi seçme veya genel seçimleri 4 yıla indirme gibi köklü düzenlemelere onay vermedi. 367 krizi ile başlayan, demokratik işleyişe sekte vuran girişimlere duyduğu tepkiyi ikinci kez sandığa yansıttı. 22 Temmuz'da ortaya çıkan iradenin devam ettiğini söylemek mümkün. 'Evet' oylarının yüksek çıktığı yerler genellikle AK Parti'nin 22 Temmuz'da gücünü gösterdiği bölgeler. Bu noktada Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya özel bir parantez açmak gerekiyor.

Yüzde 90'ları aşan destekle birçok bölge ili rekora imza attı. Bunlardan bir tanesi oldukça ilginç. 12 Eylül'ün gölgesinde yapılan 1982 Anayasası'na yüzde 92 oranında 'evet'in çıktığı referandumda Bingöl'ün yüzde 90'ı 'hayır' diyerek herkesi şaşırtmıştı. Seçimde AK Parti'ye yüzde 70 oranında destek veren Bingöllüler, referandumda yüzde 96 oranında 'evet' dedi. Terör olayları ile dikkatlerin çevrildiği bölgeden yansıyan bu tabloda iktidar partisinin gücü kadar DTP'nin referanduma destek vermesini de göz ardı etmemek gerekiyor.
http://medya.zaman.com.tr/2007/10/22/referandum2-.jpg

Sandıklarda 'hayır' oylarının yüksek çıktığı illerin ortak özelliği CHP'nin güçlü, MHP'nin etkili olması. İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Tekirdağ'a bu gözle bakmak gerekiyor. Sandığa giderken partilerin safları belliydi. Referanduma 'evet' diyen tarafta AK Parti ile birlikte DP, Anavatan, DTP, BBP, SP ve SHP vardı. AK Parti, son birkaç güne sığdırsa da kampanya yapan tek parti oldu. Dolayısı ile yüzde 70'lik 'evet'in aslan payı iktidarın olacak. 'Hayır'cı cephede MHP ve DSP yer alıyordu. CHP, cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra referandumu da boykot etti, halkı sandığa gitmemeye çağırdı. Ancak seçmenin bu çağrıya kulak vermediği görülüyor. Baykal'ın memleketi Antalya ile Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de çıkan 'evet' oylarının yüksekliği bunun göstergesi.

Beşinci kez gittiğimiz referandumu tüm Türkiye demokratik olgunluk içerisinde tamamladı. Katılım diğer 4 referanduma göre biraz düşük oldu. Neredeyse adam adama markajın yapıldığı 22 Temmuz seçimlerinde bile katılımın yüzde 85'i aşamadığı düşünülünce yine de beklentilerin üzerinde insanın sandığa gittiğini söylemek mümkün. Demokrasinin gereği olarak son sözü 'cumhur' söyledi. Şimdi top siyasetçilerde. 22 Temmuz'u iyi analiz edemeyen siyaset kurumunun referandum sandığından çıkan tabloya bir kez daha bakmasında fayda var.

Ömer Şahin ,ZAMAN

Ak_Kelebek 10-22-2007 11:25

Hayırlısıyla sonuçlar açıklandı.Ama hala hayır diyen İllerin arasındayız İzmir olarak:(

Meftun 10-22-2007 11:28

SİYASİLERDEN VE AYDINLARDAN REFERANDUM YORUMLARI

Demokrasi adına büyük adım
Referandum sonuçları, siyasiler ve aydınlar tarafından demokrasi adına 'büyük bir adım' olarak değerlendirildi. 367 krizinin millet tarafından çözüldüğünü vurgulayan aydınlar, milletin mesajının iyi okunması gerektiğine dikkat çekti.

Muhsin Yazıcıoğlu (BBP Genel Başkanı): Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gibi milletimizi doğrudan ilgilendiren çok önemli bir konuda bence katılım düşük. Bunun sebebi; cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile ilgili düzgün, anlaşılabilir, doğru bir anayasa metninin hazırlanmamış olması ve konunun topluma doğru yansıtılamamasıdır.

Erkan Mumcu (Anavatan Genel Başkanı): Türkiye'nin çok partili hayata geçme kararından bu yana demokrasimiz adına en büyük ve en etkili adım atıldı. Katılım ve sonuç, millet iradesinin tecellisidir.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır: Oylamaya yüksek bir katılım oldu. 'Evet' oyları da beklenilenin üstünde. Ancak kabul edilen anayasa değişikleri ileride çok ciddi hukukî ve siyasî tartışmaları beraberinde getirecek.

Gültekin Uysal (DP Genel Başkan Yardımcısı): Demokrasilerde rızasına başvurulacak nihai merci millettir. Sonuç Türkiye'ye hayırlı olsun. Katılımın düşük olması, sonucun meşruluğunu değiştirmez.

AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül: Beklenenin çok üzerinde bir katılım oldu. Tartışılacak herhangi bir yönü yoktur. Bazıları hayal kırıklığına uğramış olabilir.

Anayasa hukuku profesörü Mustafa Kamalak: 367 tartışmasına millet nokta koydu. Milleti küçümseyenlere referandum sonucu iyi bir mesajdır. Eğer ideolojik yaklaşılmasa, hukuki davranılsa meşruiyet tartışması gibi fikirler ortaya atılmaz. Böyle bir tartışma açan kaybeder.

Prof. Dr. Fuat Keyman (Koç Üniversitesi): Yüksek bir katılım ve yüksek bir evet oranı çıktı. Terör hadisesi yaşanmasaydı, katılım daha da yüksek olabilirdi. Meşruiyeti sorgulanamayacak bir referandum oldu. Artık sivil anayasa daha çok önem kazandı.

Anayasa hukuku profesörü Yavuz Atar: Son derece önemli bir katılım sağlandı. Batı'da bırakın referandumları, yüzde 50 katılımın yaşandığı genel seçimler var.

Siyaset bilimci Dr. Murat Yılmaz: Referandum sonuçları, halkın meseleyi ciddiye aldığını gösterdi. Bugüne kadar TBMM'nin yaptığı cumhurbaşkanlığı seçimleri bürokratik mekanizmanın müdahalelerine maruz kalıyordu. Artık cumhurbaşkanını halk seçecek.

Gazeteci-yazar Mehmet Barlas: Beklediğimin üzerinde katılım oldu. Hükümetin eli güçlendi. Bu sonuç AK Parti yöneticilerini mutlaka çok mutlu etmiştir.

Prof. Emre Kongar: Yüksek bir evet oyu çıkacağı çok açıktı. Ben yüzde 60-80 arası evet bekliyordum. Bu, demokrasinin ağır yara aldığı bir referandum oldu. Hem Meclis hem de yüksek yargı bu hukuksuzluğa göz yumdu. Türkiye, çoğunluk baskısı rejimine doğru gidiyor.

İsa Yazar, Hasan Bozkurt, Metin Arslan; Ankara

kadimcengiz 10-22-2007 11:53

KATILIM % 80
EVET % 68
HAYIR % ISPARTA=32 :D

kardelen007 10-22-2007 12:23

sonuçlar hayırlı olsun inş ükemize.....

vuslat_19 10-22-2007 12:32

katılımın bu kadar olacağını hiç beklemiyodum baya baya iyiyimiş %80 lik bi katılımın aldığı kararıda tartışmaya kalkmazlar inş

taya 10-22-2007 15:21

vatana millete hayırlı olsun.

All times are GMT +3. The time now is 20:23.