![]() |
Pakistanla ilgili SON Haberler...
Pakistan'da muson yağmurlarının neden olduğu sellerde can kaybı 1300'ü aştı, 1 milyon kişi de etkilendi. Pakistan'ın kuzeybatısını vuran muson yağmurlarının neden olduğu sellerde can kaybı sayısının 1300'ü, selden etkilenenlerin sayısının da bir milyonu geçtiği bildirildi. Ulusal Afet Yönetim Kurumu (NDMA), farklı bölgelerden gelen yeni bilgilerle can kaybı sayısının 1300'ü aştığını, 100'den fazla kişinin de hala kayıp olduğunu açıkladı. Açıklamada ayrıca, eyaletteki otobanların 90'dan fazla noktasında hasar meydana geldiği, 58 ana yolun ulaşıma kapandığı kaydedildi. Bu arada, Hayber-Paktunva eyalet hükümeti, afet bölgelerinden bu yıl vergi alınmayacağını duyurdu. Muson yağmurlarının vurduğu Pencap ve Beluçistan eyaletlerinin hükümetleri de, çiftçilerin tarım kredi borçlarının erteleneceğini ve bazı borçların silineceğini bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM) de, dün ülke genelinde etkili olan sellerde bir milyondan fazla kişinin etkilendiğini açıkladı. Meteoroloji yetkilileri, şiddetli yağmurların ülkenin diğer bölgelerinde etkili olmasının beklendiği uyarısında bulundu. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
|
|
http://www.dunyabulteni.net/images/news/82787.jpg
Pakistan selle boğuşuyor, Zerdari geziyor Pakistan Devlet Başkanı Zerdari'nin sel felaketlerinin yaşandığı bir dönemde ziyaretlerini iptal etmeyerek Fransa ve İngiltere'ye gitmesi tepkiyle karşılandı. Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari dün gece Londra’nın Hethro Havaalanına indi. Cumhurbaşkanı Pakistan’ın sel felaketiyle boğuştuğu bir sırada bu ziyareti gerçekleştirmesi eleştirilere neden oldu. Oğlu ve kızıyla birlikte giden Cumhurbaşkan bu sefer de daha önce kaldığı Londra’nın en Lüks 5 yıldızlı oteli ‘Hide Regency London’a yerleşti. Pakistan basını daha önce de bu otelde yapılan konaklamayı eleştirtmiş, uzun süre gündemde tutmuştu. Cuma günü İngiltere Başbakanı David Cameronla bir görüşme yapması beklenen Zerdari'nin, Cameron'un son açıkalamalarına rağmen bu görüşmeyi iptal etmemesi de eleştirilen başka bir konu. Cameron'un daha önce verdiği demeçte Pakistan'ı teröre destek vermekle suçlaması bu ziyareti kritikleştiren etkenlerden biri olarak görülüyor. Cameron'un Zerdari'yle görüşmesi sırasında da Pakistan'ı suçlamaya kalkışması iki ülke arasında büyük bir krize neden olabilir. Bu durum Zerdari'yi zor duruma düşürebilir. Pakistan Cumhurbaşkanı'nın bu vakitsiz ziyareti İngiltere'deki Pakistan ve Keşmi asıllı vekilleri de kızdırdı. Burada yaşayan vekiller de Zerdariyle görüşmeyeceklerini açıkladılar. Vekiller, ziyaretle ilgili yaptıkları açıklamada, Zerdari'nin sel felaketinin sürdüğü bir sırada bu ziyareti iptal etmesi gerektiği belirtildi. Ubeyd ur Rahman - Dünya Bülteni / Lahor |
Allahim yardim et kardeslerimize. Onlar orda can verirken bizim su halimize bakin... Ah ah...
|
Allah yardımcıları olsun.
|
Binlerce Pakistan köyü sular altında
Pakistan'da 15 gündür devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle binlerce köy sular altında kaldı, tarlalar deniz oldu Pakistan'da Muson yağmurlarının yol açtığı seller yüzünden ülkenin orta ve güney kesimindeki Pencap ve Sind eyaletlerinden kaçış sürüyor. Ülkeyi 15 gündür etkisi altına alan ve hâlâ devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle Pakistan'ın can damarı olarak nitelendirilen Pencap ovasının tamamına yakını sular altında. Kuzeyden güneye ilerleyen seller neticesinde Sind eyaletinde bölgesel yönetimin bütün imkânlarının seferber edildiği ve tahliyelerin devam ettiği bildiriliyor. Ordu ve kamu kurumlarına ait helikopter, bot ve kara araçlarının yetersiz olması sebebi ile mağdurlar, canlarını kurtarmak için eşek, at, deve ve öküz arabalarına yükledikleri kısıtlı sayıda hayâtî malzemelerle yağmur altında sel bölgelerinden kaçmaya çalışıyor. "İNDUS DENİZİ" Bölgesel yönetim tarafından sağlanan hava aracıyla felaket bölgesini havadan görüntüleyen az sayıdaki yabancı medya mensubu arasında AA da vardı. Havadan bakılınca, İndus nehrini besleyen 5 akarsudan yükselen su baskınının kapladığı alan, Pencap Ovasında 450 kilometre uzunluğunda 35 ile 50 kilometre genişliğinde bir iç deniz meydana getirmiş. Denizin üzerinde uçulduğu izlenimi veren İndus vadisinin dışında kalan bölgeler de şiddetli yağışlar nedeniyle su altında. Pencap Eyaleti hükümet yetkilisi İmtiyaz Ahmed, sadece Pencap'ta 5 binden fazla köyün sular altında kaldığını, ne kadar tarım arazisinin sular altında kaldığını, kaç hayvanın telef olduğunu henüz tespit edemediklerini söyledi. Ahmed'e göre, ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanan Pakistan'ın can damarı Pencap'ta sel felâketinin ekonomik boyutlarının uzun vadede ortaya çıkacak. Pencap Eyaleti yönetiminin görevlendirdiği sağlık ekiplerinin koordinatörlüğünü yapan Fuat Hasan, kirli atıkların ve kanalizasyonların sel sularına karıştığını ve içme suyu sıkıntısı yaşand ığını söyledi. ZEHİRLİ YILAN TEHLİKESİ Ahmed, bölgede günde 500 bin plastik şişe su dağıtıldığını, salgın hastalıkların önüne geçmek amacıyla sağlık kontrolü ve aşılama çalışmaları yapıldığını belirtti. Sellerle birlikte yayılan zehirli yılanlarla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını kaydeden Hasan, bütün kamp bölgelerine yılan sokmalarına karşı serum gönderdiklerini ve bu nedenle 10'dan fazla kişinin öldüğünü ifade etti. Temmuz ayı ortalarında başlayan ve bütün Pakistan'da etkili olan Muson yağmurlarının neden olduğu sellerde resmi rakamlara göre bin 600'den fazla kişi hayatını kaybetti, 13 milyona yakın kişi evsiz kaldı. Son 80 yılın "en şiddetli yağmurları" olarak kayıtlara geç en Muson yağışlarının Ağustos ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Dünya Bülteni/Haber Merkezi |
|
|
Pakistan'da ikinci sel felaketi başladı
Pakistan'da birinci sel felaketinin yaraları henüz sarılamadan ülke şimdi de ikinci sel felaketine yenik düştü. Pakistan’ın en çok hasar gören eyaleti Hayber Pahtunhava'nın ardından Sind eyaletinde de meydana gelen sel büyük felaketlere yol açtı. Sind Eyaleti'nde kanallar ve barajların üstünde bulunan sayısız bend yıkılırken, her bir eyaletin önemli kentleri de sular altında kalmaya başladı. Yetkililer önümüzdeki 48 saat içinde yeni sel dalgasının başlayacağı uyarısında bulunurken özel yardım kuruluşları mağdur insanların acilen gıda ve çadır ihtiyaçlarının bir an evvel karşılanması gerektiğini belirtti. Sind eyaletinin en büyük şehirlerinden Muzafar Garh şehri yakınında bulunan Ring Pur Kanalı'nda suyun tehlikeli sınırı aşması şehir yetkililerini şehrin boşaltılması çağrısı yapmaya itti. Devlet yetkileri bu yeni sel felaketinden dolayı 400 bin kişinin feci bir şekilde hasar göreceğinden endişe ediyor. Sind Eyaleti'nin Sakkhar şehrinde bulunan Sakhar barajını kurtarmak için birinci plan uygulanarak barajın bütün kapakları açılmak suretiyle suyun boşlatılmasına başlandı. Pakistan’ın sel felaketi uzmanlar tarafından dünyanın yaşamış olduğu en büyük sel felaketi olduğu belirtilmeye başlandı. Öte yandan BM selden dolayı 13 milyon 800 bin kişinin etkilendiği belirtiyor. Bu arada tarihinin en büyük sel felaketi devam ederken hasar gören bölgelerde salgın hastalıklar da hızlı şekilde yaymaya başlandı. Felaketzede yüzbinlerce insan sel ve yağmur arasında büyük sıkıntılarla karşı karşıya. Ubeyd Rahman - Dünya Bülteni / Lahor |
|
Pakistan'da hala ulaşılamayan bölgeler var
Pakistan'da yaşanan felaketin büyüklüğünü anlatmak için bazen kelimeler yetersiz kalıyor, durumu fotoğraflar resmediyor Pakistan'da İtalya büyüklüğünde bir alan sular altında... Selden kaçarken birbirlerini kaybeden kardeşler, çocuklarını bulamayan anneler var... Suların çekilmeye başlamasıyla birlikte ciddi bir yılan tehlikesinin baş gösterdiği haberi kan dolduruyor. Son 80 yılın en büyük sel felaketini yaşayan Pakistan'da felaketzedeler açlık, susuzluk ve salgın hastalıklarla mücadele ediyor. Üstelik, ülkede bazı bölgelere hala ulaşılamadığı, hatta hala çatılar üzerinde kurtarılmayı bekleyen insanlar olduğu iddia ediliyor. Üstelik Ramazan.. Üstelik Pakistan, yıllardır devam eden siyasi istikrarsızlık, gizli savaş ve çatışmalar, çok küçük bir kesim dışında milyonlarca insanı kuşatan yoksulluğun ardından, bir kez daha karanlıkta... BÜYÜKELÇİ AZİZUDDİN: ÜLKEMİN YÜZDE 20'Sİ SULAR ALTINDA Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tarık Azizuddin, ülkesinin yüzde 20'sinin seller dolayısıyla sular altında olduğunu belirtirken, karşı karşıya oldukları felaketin 2004'teki tsunami ve Pakistan'da 2005'te yaşanan depremden daha büyük olduğunu söyledi. Felaketzedelere yönelik yardım çalışmaları hakkında AA'ya bilgi veren Pakistan Büyükelçisi, sel ve toprak kaymalarında bir milyon evin yıkıldığını kaydetti. Büyükelçi Azizuddin, iki binden fazla insanın sel sularına kapılarak hayatını kaybettiğini belirterek, "Bu, sadece cesedine ulaşılabilen insanların sayısı. Halen sular altında olan cesetlerin sayısını bilen yok. Sular çekildikten sonra cesetler bulundukça, ölü sayısı daha da artacaktır" dedi. "BİZ TÜRKİYE İLE YARIM EKMEĞİ BÖLÜŞÜRÜZ" Türkiye ile Pakistan arasında özellikle bu türden felaket anlarında karşılıklı yardımlar yapıldığına dikkat çekilmesi üzerine Azizuddin, "Biz yaptığımız yardımları söylemeyiz. Biz ne yapabilirsek, her zaman yaparız. Biz eğer elimizde bir parça ekmekle oturuyorsak, birisi yanımıza gelse, bu ekmeğin yarısını bölüp ona veririz. İşte Türkiye ile Pakistan'ı birbirine bağlayan ruh bu. Türkiye bize, bizim ona yaptığımız gibi, arka arkaya her zaman yardım etti. İyi zamanlarda ve kötü zamanlarda Türkiye her zaman bizimleydi. Biz daha Türkiye'nin yardım etmesini beklemeden, Türkiye zaten orada oluyor." Büyükelçi ihtiyaçlar konusunda ise şunları söyledi: "Bizim ilk olarak, yardım malzemesine ihtiyacımız var. İlaç, acil yardım ilaçları, çadır, battaniye, su arıtma tabletleri, yiyecek ve suya ihtiyacımız var. Uzun vadede ise Türkiye gibi çok tecrübeli bir ülkeden altyapı ve üstyapıdaki çalışmalarda bizimle birlikte hareket etmesini istiyoruz. Selden dolayı elektrikler kesildi. Tarım alanları, tahıl tarlaları sular altında kaldı. Depolardaki 50 bin ton buğday sel sularında kayboldu. Bir milyon ev yok oldu. İnsanların yeniden normal hayatlarına dönmeleri için bu evlerin yeniden yapılması gerekiyor. Bu felaketin zararlarını karşılamanın maliyeti yaklaşık 10 milyar dolar olacak." BİRÇOK BÖLGEYE ULAŞIM SAĞLANAMIYOR Felaket nedeniyle yıkılan köprüler ve yollar kurtarma çalışmalarını güçleştirirken, felaketten etkilenen birçok bölgeye de ulaşım sağlanamıyor. Ülkenin kuzeybatısında bulunan Charsadda kentindeki bir ilkokula sel felaketinden etkilenen 500'den fazla aile sığındı. Ailesiyle birlikte okula sığınan 19 yaşındaki Amina, sel nedeniyle her şeyini kaybettiğini söyledi. Amina, "Sel suları evimize gece yarısında girdi. Canımızı zor kurtardık. Evimizi kaybettik. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Şimdi oğlum da hasta oldu. Sürekli kilo veriyor" diyerek yaşadıklarını anlattı. 4 aylık hamile olan Amina, bölgede kurulan sağlık merkezine gelerek oğlu ve kendisi için tıbbi yardım aldı. Ülkede özellikle çocuklar ve kadınların hastalık kapma riski yüksek olduğu için, UNICEF destekli sağlık merkezi ve mobil sağlık ekipleri, gerekli tıbbi malzemeleri sağlıyor. Charsadda'daki Sağlık Görevlisi Dr. Fazale Akbar, selden büyük bir kesimin etkilendiğini bu nedenle her yere ulaşmanın güç olduğunu söyledi. Ülkede birçok acil yardım ekibi ve malzemesi olmasına rağmen, hala barınak, yiyecek ve su kıtlığı yaşanıyor. EN BÜYÜK YARDIM SUUDİ ARABİSTAN'DAN Öte yandan, Guardian gazetesi, Suudi Arabistan'ın tarihinin en büyük sel felaketini yaşayan Pakistan'a 100 milyon dolar yardım sözü verdiğini bildirdi. Suudi Arabistan böylece Amerika Birleşik Devletleri'ni geride bırakarak, Pakistan'a en fazla bağış yapan ülke oldu. Guardian'ın İslamabad'daki muhabiri Seyid Şah, Suudi Arabistan'ın kararının, Müslüman ülkelerin afetzedelere yeterince yardım etmediklerine yönelik eleştirilerin ardından geldiğine dikkat çekti. Dünya Bülteni/Haber Merkezi |
|
|
|
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89390.jpg
Müslümanlar yardımlaşmayı unuttu mu? Ramazan ayı olasına rağmen Pakistan'a Müslüman ülkelerden yardım gitmemesi NYT'nin de dikkatini çekti. Sel felaketi yaşandığı Pakistan'a uluslararası yardımın yetersizliği tartışılırken, New York Times gazetesi, Ramazan ayı olmasına rağmen Müslüman ülkelerce çok az yardım sağlandığını, bu ülkelerin arasında en büyük donörün de, Türkiye'nin olduğunu yazdı. New York Times gazetesi, Pakistan'a yardımın miktarın felaketin boyutuna hiç de orantılı olmadığı yönündeki BM'nin uyarılarına vurgu yaptığı geniş haberinde BM'nin 11 Ağustos'ta 460 milyon dolarlık bir desteğin hemen sağlanması için çağrı yaptığını ancak şimdiye kadar sadece 231 milyonunun aktarıldığını kaydetti. ABD'nin 82 milyon dolarlık katkısıyla büyük bir farkla birinci donör olduğuna dikkat çeken gazete, Müslüman dünyasına yönelik eleştirilerde de bulunurken Müslüman ülkeleri arasında en büyük yardım Türkiye'nin yaptığı da vurguladı. Gazete şunları yazdı: “Felaketin, sadakanın bir görev sayıldığı, Müslümanların kutsal Ramazan ayında meydana gelmesine rağmen, Müslüman devletleri, BM aracılığıyla adeta hiç, kendi kanallarından da çok küçük bağışlar yaptı. BM verilerine göre, Türkiye, 11 milyon doları aşan bir yardımla en büyük donör. Kuveyt ise, 5 milyon dolar verdi. Suudi Arabistan, 80 milyon doları taahhüt etti ancak BM verilerine göre, herhangi bir ödeme yapılmadı. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
TOBB'dan Pakistan'a 1 milyon dolar yardım
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Pakistan'a 1 milyon dolar nakdi yardım yapma kararı aldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Pakistan'a 1 milyon dolar nakdi yardım yapma kararı aldı. Pakistan'da temmuz ayında yaşanan sel felaketinde zarar görenler için bir yardım kampanyası başlatan TOBB'un başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "1 milyon dolar nakdi yardım yapmak üzere yönetim kurulumuz karar aldı." açıklamasında bulundu. Hisarcıklıoğlu, konuyla ilgili olarak Pakistan'ın Ankara büyükelçisi Serdar Tarık Azizuddin, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, sel felaketinde 600 bine yakın ev ve işyerinin hasar gördüğünü, 6 milyondan fazla kişinin evsiz kaldığını kaydetti. 3 milyon çocuğunda su yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riski taşıdığını dile getirerek biran önce Pakistan'a yardım etmek gerektiğini sözlerine ekledi. Hisarcıklıoğlu, "Toplanacak yardımlar devletimizin resmi kanalları üzerinden Pakistan'a ulaştırılacaktır. " sözleri ile Başbakanın Pakistan için başlatmış olduğu yardım kampanyasına destek verdiklerinin de altını çizdi. Basın toplantısın da konuşan Pakistan Ankara Büyükelçisi Tarık Azizuddin, Pakistan'ın sel felaketinde altüst olduğunu, binlerce insanın öldüğünü, demiryolarının zarar gördüğünü, altyapının kullanılamaz durumda olduğunu dile getirerek Türk halkından yardım istedi. Kaynak : AA |
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89556.jpg
Kazanlar Pakistan için pişiyor İHH İslamabad'da pişirdiği yemekleri, hızlı bir şekilde sel bölgelerindeki felaketzedelere ulaştırıyor. Türkiyeli yardım kuruluşları Pakistan’daki sel bölgelerinde ağırlığını koymaya başladı. İslamabad’da kazanlarda pişirilen yemekler, hızlı bir şekilde sel bölgeleri Muzafferabat, Revalpindi ve Haripur’daki selzedelere ulaştırılıyor. Günlük 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtılıyor. Pakistan Ramazan ayına yaralı girdi. Yaşanan sel afetinden 2 bin insanın öldüğü 6 milyon insanın evsiz kaldığı Pakistan’da umutlar dışarıdan gelecek yardımlara bağlandı. Yardım kuruluşları, yaraların sarılması için çalışmalarına devam ediyor. İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri, selin meydana geldiği bölgelerde yardım çalışmalarını sürdürüyor. Başkent İslamabad’da kazanlarda pişirilen yemekler, hızlı bir şekilde sel bölgeleri Muzafferabat, Revalpindi ve Haripur’daki selzedelere ulaştırılıyor. Günlük 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtılıyor. İHH ekipleri, bir yandan da kumanya ve giysi yardımları dağıtıyor. Bu yardımlar Pakistan’dan temin ediliyor. Selden milyonlarca insan etkilendi. Daha fazla yardımın ulaşması için Türkiye’den yardım malzemelerinin gönderilmesi gerekiyor. İHH Pakistan’a acil yardım malzemeleri götürecek bir kargo uçağı gönderme hazırlıklarını sürdürüyor. Kargo uçağı için bebek maması, ilaç, gıda ve tekstil malzemesi toplanıyor. Vakfın acil yardım sorumlusu Yaşar Kutluay, malzemenin tamamlanması için hayırsever iş adamlarından destek beklediklerini söyledi. Kutluay, bir doktor heyetinin de kendileriyle Pakistan’a geleceğini belirtti. Bu arada Keşmir Cumhurbaşkanı Raja Zulkarnain, sel bölgesindeki acil yardım çalışmalarından dolayı İHH İnsani Yardım Vakfı’na bir teşekkür plaketi takdim etti. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
Allah yardımcıları olsun yardımlarımızı daha da arttırmalıyız Pakistan yakın geçmiş te Türkiye'ye daha doğrusu Osmanlıya savaşta çok yardım etti bizim için çok vefakar davranan kardeşlerimiz onların bu sefaletini Dünya görmezden gelse de biz elimizden geldiğince yardım etmeliyiz bu felaketi bizde yaşadık..
Meteoroloji bu ay sonundan itibaren Çin'i ve Pakistanı vuran aşırı yağışların ülkemizi ve Avrupayı etkisi altına alacağını söyledi birilerini anlamak ve yardım etmek için illaki başımıza gelmesi gerekmiyor.. |
Akdağ: Pakistan'da iki çadır hastane kuracağız
http://www.dunyabulteni.net/images/news/87599.jpg
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Pakistan'a 2 çadır hastane kurulacağının müjdesini verdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tarihinin en büyük sel felaketiyle karşı karşıya kalan Pakistan'a tam donanımlı çadır hastanelerin kurulacağını açıkladı. Akdağ ayrıca, ülkede bulaşıcı hastalıklardan zarar görecek vatandaşların ise gerekirse tedavi için Türkiye'ye getirilebileceğini bildirdi. Bakan Akdağ, Mamak Belediyesi'nin düzenlediği Ramazan Etkinlikleri alanını ziyaret etti. Akdağ'a ziyaret süresince, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan eşlik etti. Akdağ ziyaret öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin, sel felaketinin vurduğu Pakistan'a yapılacak yardımları sorması üzerine Akdağ, Pakistan'ın kardeş ülke olduğunu ve ülkeye hükümet olarak her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Ülkeye 2 tam donanımlı çadır hastane kurulacağını aktaran Akdağ, "Pakistan bizim kardeş ülkemiz yardımlar sürecek. Hem hükümet olarak hem millet olarak Pakistan halkının acısını paylaşıyoruz. Büyük bir felaket yaşandı. Daha da önemlisi bu felaketin sonucunda Pakistan'da bir takım bulaşıcı hastalıkların gelişme riski var. Bakanlık olarak ciddi bir çalışma yaptık. 2 çadır hastane diyebileceğimiz ama bunlar çok modern hastaneler. İki çadır hastane hazırlamış bulunmaktayız, personeliyle ekipmanıyla her şeyi ile. Başbakanlık Acil Afet Genel Müdürlüğü ve Pakistan arasında görüşmeler var. Hadi gidiyoruz dendiği zaman ekiplerimiz bu hastanelerimiz Pakistan'a götürülmüş olacak" diye konuştu. Ülkeye gidecek personel sayısının henüz belli olmadığını kaydeden Bakan Akdağ, ihtiyaç olduğu takdirde hastaların Türkiye'ye götürülmesinin de söz konusu olabileceğini belirtti. Akdağ şunları söyledi: "2 çadır hastanenin hizmetini tamamen görecek hekimler ve sağlık çalışanları ama rakam henüz belli değil. İhtiyaç olursa onu da yapabiliriz. Ama önemli olan şartları değerlendirip orada tedavi yapmak. Çünkü çok sayıda insanda ağızdan bulaşan mide bağırsak enfeksiyonları, ishalleri en büyük risk şuan da. İçme suyu problemi var. Hükümet olarak her türlü desteği sağlayacağız." ÇOCUKLAR BAKANDAN JETON İSTEDİ Sağlık Bakanı gazetecilere yaptığı açıklama sonrası belediyenin hazırladığı etkinlik alanında yer alan stantları tek tek gezerek vatandaşlarla sohbet etti. Erzurum İktisadi Sosyal Araştırma ve Yardımlaşma Derneği'nin açmış olduğu standın önünde, vatandaşlar tarafından sergilenen Atabarı oyununu ilgiyle izleyen Bakan Akdağ, daha sonra Erzurumlu ozanların atışmalarını dinledi. Bu sırada Sağlık Bakanı ve çocuklar arasında ilginç diyalogların yaşanması gözlerden kaçmadı. Çocukların etkinlik alanında bulunan lunapark için Bakan Akdağ'la jeton diyaloğuna girmeleri ilginç görüntüler oluşturdu. "BİRİLERİ VATANDAŞA GÖBEĞİNİ KAŞIYAN ADAM DİYORDU, BAKALIM VATANDAŞ ONLARA NE YAPACAK" Ziyaret sırasında Referandum sürecine de değinen Akdağ ilginç değerlendirmelerde bulundu. Referandumun, ülkenin geleceğini aydınlatan bir referandum olacağını aktaran Akdağ, "Hem heyecanlıyım hem çok mutluyum. TBMM görevini yaptı, yapabildi bütün engellemelere rağmen ve sandığı halkın önüne koydu. Elbette bu halk darbecilere dur diyecek, bu halk kendi bireysel haklarını genişletmek için evet diyecek. Elbette bu halk yargını tarafsızlığı için, halkın üzerindeki vesayetlerin halkın üzerindeki hükümranlığın kalkması için evet diyecek. Birileri vatandaşa, çobanın oyuyla profesörün oyu bir mi olacak diyordu, birileri vatandaşa bidon kafalı, göbeğini taşıyan adam diyordu. Dur bakalım göbeğini taşıyan adam ne yapacak onlara bu referandumda" diye sözlerini tamamladı. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
İstanbul Pakistan'a yardıma koştu
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89642.jpg
Diyanet İşleri Başkanlığı, Pakistan'daki sel felaketinde zarar görenler için camilerde yardım kampanyası başlattı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın izniyle başlatılan yardım kampanyası Cuma hutbesi sırasında vatandaşlara duyuruldu. Hutbede Pakistan halkının zor günler geçirdiği belirtilerek, Ramazan ayının yardım ayı olduğu hatırlatıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çağrısı üzerine harekete geçen vatandaşlar Pakistan'a yardım için adeta sıraya girdi. Teşvikiye Camii'nde cemaate seslenen imam, Pakistan'ın dost ve kardeş ülkelerden birisi olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Pakistan tarihi bağlarımızın çok kuvvetli olduğu bir ülkedir. Hükümetler üstü bir dostluk var ki o dostluğu tarih boyunca kimse silememiştir. Kurtuluş savaşımızda hanımlar dediler ki Osmanlı, Türk kardeşlerimiz kurtulsun yeter ki biz önemli değil dediler ve gerdanlıklarını, kollarındaki bilezikleri patır patır kopararak bize gönderdiler. Bu samimi içten din kardeşlerimizin şu an itibariyle hakikaten sıkıntıda olduklarını biliyoruz. Cani gönülden, riyasız, gösterişsiz, samimiyetle Allah için yardım edelim." Namaz sonrası camiden çıkan cemaat, yardım kutularını doldurdu. Tüm İstanbul genelinde toplanan yardımların önümüzdeki günlerde Pakistan'a gönderileceği öğrenildi. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
Karaçi'de selden sonra 'cinayet felaketi'
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89648.jpg
Dünyanın en büyük seline maruz kalan Pakistan'ın önemli kenti Karaçi'de bir parti lideri daha öldürüldü. Pakistan’ın Karaçi havalimanı yakınlarında önceki gün silahlı kişiler tarafından pusu kurularak yapıldığı saptanan saldırıda ANP partisinin eyalet lideri Ubeydullah Yusufzai ve arkadaşı öldürüldü. Olayın ardından şehir bir kez daha karıştı. Sel felaketler yüzünden ara verilen olaylar bu suikastle birlikte bir kere daha alevlendi. Kızgın taraftarlar ve bilinmeyen kişiler tarafından çıkarılan olaylarda 13 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi yaralandı. Ayrıca, 14 araba, MQM partisinin bir ofisi ve bir de karakol ateşe verildi. Son gelen haberlere göre, bugün de çoğu bölgede gerginlik devam ederken olaylarda 6 kişi yaralandı. ANP liderinin naaşı memleketine gönderilirken ve Karaçi’de liderin gayben cenazesi kıldırılacak. Ubeyd ur Rahman - Dünya Bülteni / Lahor |
Allah c.c. O kardeşlerimize sabır versin bizlerin elleriyle yardım etsin İnş... ! Her Müslüman duyarlı olmalıdır kanaatindeyim... Lakin Çevremizdeki Müslüman Kardeşlerimizin yapmak istedikleri yardımlarda ''güven duygusu'' noktasında sendeledikleri görülmektedir... Güvenli duyarlı reklamlara ihtiyaç var sanırım acizane...!
|
Pakistan'daki durum kötüleşiyor
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89358.jpg
Pakistan'da sel felaketinde hastalıklardan ölümler artmaya başladı, dünya dan gelen yardımlar yetersiz ve yavaş Pakistan'da uzun süredir sel felaketinin ardından şimdi de baraj ve denizlerin kabarması tehlikesi başgösterdi. Sind eyaletinde bulunan Guddu ve Sakhar barajlarından taşan sular Kotri barajına baskı yapıyor. Pakistan’ın hava durumlar kurumu (metoroloji) genel müdürü Kamaruzzaman Çohdri’nin basına verdiği bilgilere göre, Deniz’de High tied ve beklenen selden dolayı Thatha şehrinin durumu kötü olabilir. Çohdri, “23 Ağustos’ta denizde kabarma meydana gelebilir. Ayrıca gelecek haftaya da denizde büyük akıntılar bekleniyor” diye uyardı. Sind eyaletinin büyük şehirlerinden Racan Pur, Deyra Gazi Han ve Tonsa Şerif’in bir çok bölgeleri hala sel felaketiyle karşı karşıyadır. Diğer tarafta Beloçistan eyaletinde de sel felaketleri devam ediyor. Gandaha bölgesinde şu an 2 metreden yüksek sel akıntısı yaşanıyor. 10 bin kişi devlet kurumlarına sığınmış durumda. HASTALIKLARDAN ÖLÜMLER BAŞLADI Selden etkilenenlerde hastalıklar görülmeye başladı. Özellikle Gastro ve cilt hastalıkları hızlı bir şekilde yayılıyor. Sadece Sind eyaletinde Gastro hastalığından ölenlerin sayısı 30'u buldu. Kaşmur’da gastro hastlığından 800 kişi yerel hastanelere kaldırıldı. Selin üzerinden yaklaşık beş gün geçmesine rağmen bölgeye sağlık kuruluşlarından ulaşan olmadı. Diğer tarafta önceden öğır hasta olan örneğin kalp, tasyon ve şeker hastalar ne tedavi olabiliyorlar ne de ilaç buluyorlar. Pakistan metoroloji genel müdürlüğünden yapılan açıklamada nehirlerden akan suların üç gün içinde normale dönmesi bile felaketin şiddetini düşürmeyecek. Açıklamada felaketin 10 gün daha devam edeceği belirtildi. ALİMLERDEN FETVA Diğer taraftan Pakistanlı alimler de yaşanan sel felaketinin izlerinin bir an önce silinmesi için fetvalar yayımladılar. Bunlardan biri de nafile hac ve umrelerin terk edilmesi ve oralara harcanacak paraların selzedelere harcanması istendi. YARDIM FAALİYETLERİ YAVAŞ İLERLİYOR Sel felaketi yaşayan Pakistan’a yardım yağarken, TOBB 1 milyon dolar tutarında yardım kararı aldı. Suudi Arabistan hükümeti de 105 milyon dolarlık yardım sözü verdi. Türkiye genelinde yardım seferberliği başlatıldı. ABD de yapacağı yardım miktarını artıracağını bildirdi. BM'DEN ÇAĞRI Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 3 haftadır sel felaketi yaşayan Pakistan’da acil yardıma muhtaç insan sayısının 6 milyondan 8 milyona yükseldiğini açıkladı. BM insani yardım operasyonları sözcüsü Maurizio Giuliano “Zaman ilerledikçe durum daha da kötüleşiyor. Şu anki tahminlerimize göre acil insani yardıma ihtiyaç duyanların sayısı 8 milyon” dedi. Yine BM’nin belirlemelerine göre 4 milyonun üzerinde kişinin seller nedeniyle evsiz kaldığı Pakistan için yardım kampanyası başlatan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu, 1 milyon dolar tutarında nakdi yardım kararı aldı. TOBB ayrıca Halk Bankası’nda bir yardım hesabı açtı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Sardar Tariq Azizuddin’in katılımıyla kampanyaya ilişkin basın toplantısı düzenledi. SUUDİLERDEN 105 MİLYON DOLAR NEW York Times Gazetesi, sel felaketi yaşayan Pakistan’a en büyük yardımı 82 milyon dolarla ABD’nin sağladığını belirtirken ramazan ayı olmasına rağmen Müslüman ülkelerinden çok az yardım geldiğini, Türkiye’nin ise şu ana kadar 11 milyon dolar yardım yaptığını yazdı. Asya Kalkınma Bankası (ADB), sel felaketinin yaşandığı Pakistan için hazırladığı yardım paketini 2 milyar dolara çıkarırken, petrol zengini Suudi Arabistan daha önce vaatte bulunduğu 80 milyon dolarlık yardım miktarını 105 milyon dolara çıkardı. “TÜRKİYE EN ÖNDE OLACAK” Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, New-York’ta BM Genel Kurulu’nda konuştu, Pakistan’a yardımda Türkiye’nin en ön safhada yer alacağını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın Genel Kurul’a gönderdiği mesajı da okuyan Bağış, Türk Silahlı Kuvvetler’e ait iki nakliye uçağının Pakistan’a tıbbı malzeme götüreceğini söyledi. Toplantının açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki -moon da Pakistan’da 8 milyon insanın yiyeceğe, suya ve barınmaya ihtiyacı olduğunu belirtti, 14 milyon insanın da sağlık hizmetine gereksinim duyduğunu söyledi. KİM NE KADAR YARDIM YAPTI? (MİLYON DOLAR) Suudi Arabistan 105 ABD 96.81 İngiltere 40.86 Avustralya 31.62 BM-CERF 26.59 Norveç 14.81 Japonya 14.44 Türkiye 11.40 Danimarka 10.74 İspanya 5.51 Kuveyt 5 İsveç 4.57 Almanya 3.96 Ubeyd Rahman / Dünya Bülteni / İslamabad |
Pakistan'a yardım devede kulak kaldı
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89762.jpg
Toplam 40 milyon kişiyi etkileyen sel felaketinin vurduğu Pakistan'a yardımlar 500 milyon dolara yaklaştı ama bu Pakistan'a yetmeyecek miktarda... Dünyanın en büyük sel felaketlerinden birisiyle mücadele eden Pakistan'a yardım miktarı düşündürüyor. Temmuz ayı ortalarında başlayan muson yağmurlarının neden olduğu sel felaketi ile son 5 yılın (2005 depreminden sonra) en büyük doğal afetine maruz kalan Pakistan’da yapılan yardımlar açlık ve hastalığı engelleyecek düzeyde değil... 40 milyona yakın kişinin etkilendiği ve yaklaşık 2 bin kişinin kaybolduğu sel felaketinde ülkenin yüzde 70’inin sular altında kaldığı belirtildi. Birleşmiş Milletler’in Pakistan’a özel yardım ile ilgili toplantısının ardından, yapılan yardımlar 500 milyon dolara yaklaşırken, Pakistan'ın yaklaşık 15 milyar dolara ihtiyacı bulunuyor. Uzmanlar şu an Pakistan'a ulaşan yardımın Haiti'ye giden yardımın yüzde biri olduğunu açıkladı. Haiti depremi için ilk on günde toplanan para 575 milyon avro idi. ABD Pakistan'a sadece 70 milyon dolar yapacağını açıklarken İngiltere ise 48 milyon dolar yapacağını kaydetmişti. ABD Pakistan'a Taliban'la mücadele için 1 milyar dolar yardımda bulunmuştu. TÜRKİYE'DEN YARDIM SÜRÜYOR Muson yağmurlarının neden olduğu sellerin vurduğu Pakistan’a Türkiye’den aralıksız olarak yardım gönderilmeye devam ediliyor. Kızılay, Kimse Yok Mu Derneği, Deniz Feneri Derneği, Cansuyu Derneği ve İHH Pakistan’a yiyecek, giyecek ve ilaç ile birlikte, Ramazan dolayısıyla iftar çadırları ve parasal yardım ulaştırdı. Kızılay’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Pakistan’a 20 Ağustos’ta (önceki gün) DC-10 tipi kargo uçağıyla üç kez yardım gönderildi. Dün de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın koordinasyonunda insani yardım malzemesi taşıyan 2 uçak daha Pakistan’a gönderildi. Uçaklarda 2 ton aşı, ilaç, tıbbi malzeme ve 2 tam donanımlı mobil hastane, 1 ambulans, 1 adet 4x4 UMKE aracının yer aldığı bildirildi. 42 kişilik sağlık ekibi de gönderildi. Başbakanlığın açtığı Pakistan’a Yardım Kampanyasında da 4 milyon 182 bin 419 TL 95 Kuruş, 208 bin 150 dolar, 152 bin 165 avronun toplandığı duyuruldu. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
800 milyon doların kaçı bizden?
http://www.timeturk.com/images/news/...8175441367.jpg
Sel felaketi nedeniyle bir insanlık dramına sahne olan Pakistan'a yapılan ya da taahhüt edilen yardımların toplamının 800 milyon doları geçtiği bildirildi. Pakistan’a yardımlar 800 milyon doları aştı Sel felaketi nedeniyle bir insanlık dramına sahne olan Pakistan'a yapılan ya da taahhüt edilen yardımların toplamının 800 milyon doları geçtiği bildirildi. Son 80 yılın en büyük felaketini yaşayan Pakistan'da sel baskınları artarak devam ediyor. Ülke 4. haftaya yeni sel baskınlarıyla girdi. Dün 200 bin kişi daha evini terk etmek zorunda kaldı. Yapılan yardımlar 800 milyon doları buldu. Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, ülkenin karşı karşıya kaldığı en büyük felaketlerden birinin yaralarının sarılması için uluslararası toplum tarafından yapılan ya da taahhüt edilen 815.58 milyon dolar için minettarlığını ifade etti. 15 ÜLKEDEN 423 MİLYON DOLAR Sel felaketinin vurduğu Pakistan’a ABD’nin 102 milyon dolar, Suudi Arabistan’ın 65,3 milyon dolar, İngiltere’nin 64,76 milyon dolar, Avrupa Komisyonu’nun 54,15 milyon dolar yardımda bulunduğu ya da taahhüt ettiği belirtildi. İşte yardımda bulunan o 15 ülke ABD - 102 milyon dolar S. Arabistan - 65 milyon dolar İngiltere - 64 milyon dolar Avrupa Komisyonu - 54 milyon dolar Avustralya - 31 milyon dolar BM Acil Yardım F. - 16 milyon dolar Norveç - 14 milyon dolar Japonya - 14 milyon dolar Türkiye - 12 milyon dolar Almanya - 12 milyon dolar Danimarka - 11 milyon dolar İsveç - 9 milyon dolar Çin - 9 milyon dolar İspanya - 5.5 milyon dolar Finlandiya - 5 milyon dolar timetürk |
Pakistan'a yardımda dünya sınıfta kaldı
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89858.jpg
Sıcak, sağlık hizmeti götüren doktorları hasta ediyor. Yüksek nemden bunalan halk ise mikrop yuvası sularda serinliyor. Yeni sel dalgası nedeniyle Pakistan'ın güneyinde 200 bin kişi evine terk etmek zorunda kalırken, yapılan ya da taahhüt edilen yardımlar 815 milyon dolara ulaştı. Ancak uzun vadede Pakistan’a çok daha fazlası gerekiyor. Bu arada sıcağın etkisiyle sağlık hizmeti götüren doktorlar da hastalanmaya başladı. Yüksek nemden bunalan halkın mikrop yuvası sularda serinlemeye çalıştığını söyleyen Yeryüzü Doktorları’ndan Dr. Kadir Keklik, büyük salgının kapıda olduğunu söyledi. Alman DW'nin haberine göre Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, tüm dünyadan gelen yardımlar nedeniyle memnuniyet duyduklarını belirterek uluslararası toplumun duyarlılığının etkileyici olduğunu söyledi. Kureyşi, uluslararası toplum tarafından 815 milyon euro tutarında yardım yapıldığını ya da taahhüt edildiğini açıkladı. UZUN VADEDE ARTMASI BEKLENİYOR Birleşmiş Milletler (BM), afetzedeler için 360 milyon euro acil yardım gerektiği çağrısında bulunmuştu. Yapılan yardım miktarı ise BM'nin belirlediği rakamın da üzerine çıkmış oldu. Ancak sel felaketinden büyük zarar gören Pakistan'ın uzun vadede çok daha fazla mali desteği ihtiyacı var. Sel felaketinin vurduğu Pakistan'a ABD'nin 102 milyon dolar, Suudi Arabistan'ın 65,3 milyon dolar, İngiltere'nin 64,76 milyon dolar, Avrupa Birliği Komisyonu'nun 54,15 milyon dolar yardımda bulunduğu ya da taahhüt ettiği belirtildi. Türkiye de yaklaşık 10 milyon dolar yardımda bulundu. IMF İLE TOPLANTI Uluslararası Para Fonu (IMF) da bugün Pakistanlı yetkililer ile birlikte bundan sonraki yardımlar için görüşmelerde bulunacak. Washington'daki görüşmede, sel felaketinin ülke ekonomisine verdiği zararın ele alınacağı bildirildi. Pakistan hükümetinin tahminlerine göre, yeniden imar çalışmaları için yaklaşık 15 milyar dolar gerekiyor. GÜNEYDE SEL TEHLİKESİ Diğer yandan Pakistan'ın kuzeyinde sel suları çekilmeye başlarken, güneyde ise hafta sonu yağışlar nedeniyle nehir suları yükseldi. Yaklaşık 200 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı bölgede tehlikenin devam ettiği belirtiliyor. Yeryüzü Doktorları Pakistan temsilcisi Abdulwahab Marwat'ın yaptığı belirlemelere göre kuru gıda, ilaç ve sağlık hizmeti ile içilebilir temiz su öncelikli ihtiyaçlar olarak bildiriliyor. Bölgede sağlık hizmetlerinin sağlanması için şu an Pakistan hükümetiyle koordinasyon içerisinde BM'ye bağlı kuruluşlar ile Kızılay ve Kızılhaç Federasyonları çalışıyor. Fakat milyonlarca insan için ne kadar süreceği bilinmeyen bir acil durumda yeterli sağlık çalışanı ve özellikle de ilaç kaynağı olmadığı öncelikli tespitler arasında yer alıyor. Yeryüzü Doktorları bundan önce de Pakistan'da birçok insani ve tıbbi yardım faaliyetinde bulunmuştu. En son geçtiğimiz yıl haziran ayında Swat Vadisi'nde yaşanan mülteci krizi üzerine, mülteci kamplarında mobil klinikleriyle sağlık hizmeti veren Yeryüzü Doktorları, 2005 yılında Keşmir'de yaşanan depremin ardından da bölgede acil sağlık hizmeti vermişti. Acil yardımların yanında Pakistan sağlık altyapısının gelişimi için kalkınma yardımlarında da bulunan Yeryüzü Doktorları, 2006 yılında Muzafferabad yakınlarındaki Komikot şehrinde bir sağlık ocağı kurmuş ve 2010 yılı içerisinde ise, sel felaketinin yaşandığı Khyber Pakhtoonkhwa eyaletinde bulunan Balakot şehrinde bir çocuk hastanesinin inşaatına başlamıştı. YARDIM GÖREVLİSİ DE HASTA Sıcağın etkisiyle sağlık hizmeti götüren doktorlar da hastalanmaya başladı. Yüksek nemden bunalan halkın mikrop yuvası sularda serinlemeye çalıştığını söyleyen Yeryüzü Doktorları’ndan Dr. Kadir Keklik, büyük salgının kapıda olduğunu söyledi. Kendisinin de dizanteriye yakalandığını belirten Dr. Keklik, “Tedavi ettiğimiz kişi kalacak yeri olmadığından yine hastalanıyor. Temiz su sorunu çözülmezse çocuklar ve hamile kadınlar hayatını kaybedecek dedi. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
İyilik Treni Pakistan yolunda
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89885.jpg
Pakistan'daki selzedelerin imdadına yetişecek İyilik Treni bugün saat 14.00'da yola çıkıyor Pakistan'a yardım götürmek üzere hazırlanan "İyilik Treni", Ankara Gar'da düzenlenecek törenle uğurlanacak. "İyilik Treni", Pakistan'a 11 günde ulaşacak. Pakistan'da meydana gelen sel felaketinde zarar görenlere yardım götürmek için TCDD başta olmak üzere, Türk Kızılayı ve Sabah Gazetesi işbirliğiyle hazırlanan "İyilik Treni", yarın yola çıkıyor. Türkiye ile Pakistan arasında ticareti geliştirmek üzere iki ülke arasında işletilmeye başlanan ve bu defa da "İyilik Treni" adıyla yola çıkacak Konteyner Treninde; Mevlana evleri, çadır, konteyner barınma evleri, mutfak seti ve ekipman sandığından oluşan insani yardım malzemeleri bulunuyor. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
Sel felaketinden sonra siyasi felaket kapıda
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89898.jpg
Pakistan dünyanın en büyük sel felaketlerinden birisiyle uğraşırken bir yandan da darbecilerle mücadele ediyor. Pakistan sel felaketlerle boğuşurken ülke siyasetinde yeni bir oyun ortaya çıktı. Ülkeye askeri ihtilal yoluyla sıkıyönetim getirilmeye çalışıldığı iddia edildi. Pakistan ordusuna yakın duran Pakistan’ın milliyetçi Partisi MQM lideri İltaf Hüseyin’in, askere ülkede sıkıyönetim getirmesi yönünde açıklama yapması ülkeyi sarstı. İktidar partisi başta olmak üzere bütün siyasi partiler ve örgütler MQM lideri İltaf Hüseyin’i kınarken Pakistan’ın Tehrik-ı İnsaf Partisi ise orduyu sıkıyönetim oluşturması yönünde destekleyeceğini açıkladı. Pakistan’ın Tehrik-ı İnsaf Partisi Parti başkanı İmran Han, 'Ülkenin savunması ve güçlenmesi için ordu başa gelirse bu durumu destekleyeceğiz' dedi. Muslim Lig Partisi (Functional grubu) başkanı Pir Sahib Pagara ise “Vatansever generallerin yönettiği sıkıyönetim gibi bir öneriyi tamamen destekliyorum. Şu anda ülkenin buhrandan çıkması için başka çare yok” dedi. Diğer tarafta muhalefet grubu başkanı Navaz Şerif, İltaf Hüseyin'i kınarken, 'İltaf Hüseyin, generalleri sevindirmek için sıkıyönetim getirilmesini istiyor' dedi. Cemaat-i İslami Genel Başkanı Munavvar Hasan ise, “sıkıyönetim ABD’nin isteğidir. ABD ülkemizde daha çok anarşi ve huzursuz meydana getirerek, kendi amaçlarına ulaşmak istiyor. Böylelikle iktidara ortak bir parti başkanının siyasetçilere karşı sıkı yönetimi destekleyeceğiz’ diyerek açıklama yapması kesinlikle yakışmaz” şeklinde konuştu. Ubeyd Rahman - Dünya Bülteni / Lahor |
Pakistan: Ateşle suyun savaşı
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89909.jpg
Bir afet karşısında halkına sığınma alanlarını çok gören kalkınma anlayışı dileriz sorgulamaya açılır Pakistan'da... Yanan ruhumdan ateş çıkardım Doğu’nun sinesine bir yürek koydum Toprağı alev yeri oldu nağmemden Yıldırım gibi bağrına düştüm… İkbal, Lale-i Tur’dan. (Bakış Yayınları; çeviren: Murat Sürmen.) Varlığını savunma konusunda güçlü olmaya bağlayan bir ülke Pakistan; pek çok ulus devlet gibi. 1947’de Hindistan’dan bölünen ülke daha sonra bedeninden bir parçanın koparılmasına engel olamadığı için de bütünlüğünü koruma endişesiyle geliştirdi yapısını. Muhammed İkbal’in hayal ettiği memleket, Türkiye’ye sadece “dış tehdit” söylemlerinin siyasal ve sosyal yapıyı belirlemesi açısından değil, askeri darbelerin bir kurtuluş olarak sunulmasıyla da benziyor. Hindistan nükleer silaha sahipse, Pakistan da buna mecbur muydu? Bu soruya İkbal’in vereceği cevap üzerine düşünüyorum. Pakistan bir ulus devlet olarak doğdu ve bir ulus devleti taleplerine göre biçimlendi, kuruluşunda etkili olan kaygılar ne olursa olsun. Ben İkbal’i sadece anlamı okudukça derinleşen, ayrıca ağdalı olmaktan uzak mısralarıyla değil, ete kemiğe bürünen Pakistan sevgisi yüzünden de önemserim; bir tutkuya sahip olup da hamasetten uzak bir dille onu mısralara dökmek her şairin harcı olmasa gerek. Bir zamanlar küçük bir kitapla bağımsızlık mücadelesini irdelediğim İkbal’in hayal ülkesi, şimdi bir tabii afet karşısında ayakta kalmaya çalışıyor. İnsan tekinin hiçe sayıldığı iklimlerde isimsiz kalabalıkları önüne katıp sürükleyen tabii afetler gibi terör olayları ve askeri darbeler de eksik olmuyor. Pakistan aşkla doğmuş bir ülke; gelgelelim aşk yerini kolaylıkla modern devlete özgü beka çabasının piyasa işi alışverişlerine terk edebilmiş. İkbal sömürgeci ideolojinin halkına modernleşme adına dayattığı kalkınma parametrelerini küçümserdi. Batı’nın maddi medeniyeti, Hindistanlı Müslümanın sahip olduğu duygusal kaynaklardan beslenmeyi öğrenmediği takdirde çöküşe geçecekti; buna inanırdı. Kendini her açıdan geliştirmek ise ancak “aşk” yoluyla mümkündü. Dostoyevski’nin “kardeşlik yeteneği” olarak tanımladığı ve Batı’da bulunmadığını öne sürdüğü duygusal kaynağı hatırlatıyor, İkbal’in Doğu’ya özgü olarak gösterdiği aşk yeteneği. İnsan İkbal’in mısralarında tutuşan ülkünün teslim olduğu çıkmaza bakarken, hüzünlenmeden edemiyor. Ana kıta ile süregiden silahlanma yarışı Pakistan’ı nükleer silaha sahip ve fakat halkının iradesi değersizleşen bir ülkeye çeviriyor. Amaçlı, hissiyat sahibi ülke, binlerce can verirken kendisini doğuran sebepleri hatırlamaya devam edecek; 1947’deki kuruluşun büyük umutları öylesine bitimsiz bir kaynak sanki! Arada ise politikacılar ona sonsuz ve sınırsız savunma ihtiyacının gerekleri olan düşmanlarını hatırlatmaya devam ediyorlar. Düşman elbet hiç eksik değil, silah tüccarlarının gölgesinin de yeryüzünde dolaşan düşük gerilimli savaşlardan eksilmiyor oluşu gibi. Ebul Kelam Azad bir İngiliz projesi saydığı, Müslümanları böleceğine de inandığı için Pakistan’ın kuruluşuna karşı çıkmıştı. İkbal ise Pakistan’ın modern ulus devletlerin dışında bir model sunabileceğine inanıyordu. İkbal’in hissiyatı şöyle de açıklanabilir: Her şey o kadar kötüye gidiyor ve çöküş halinde ki, ulus devlet yoluyla bir kurtuluşun önü açılabilir! Başka türlü bir güçle var olmak; İkbal’in özlediği buydu. Sanki kopulan ülkeyi, asla tamamlanmayan bir yapılanma modeli olarak yanında taşıdı Pakistan’ın güç arayışı içindeki liderleri. Yeşil kuşağa dolanmak ise silahlanma yarışında makul bir noktaya çekilmeyi değil, tehditleri çoğaltan bir coğrafyanın onayı anlamına gelirdi. Her hangi bir ülke için mevcut bulunanın dışında, bambaşka bir güçle donanmış olarak bilinen global yapıların dışına çıkmak o kadar mı imkânsız… Müslümanların savunma talebi, bir çarkın dişlilerine kapılıp gitmeyi kaçınılmaz mı kılıyor… İkbal başka türlü bir direnişin mümkün olduğunu savunurdu. İnsan kendi yüreğindeki korun kıymetini bilse, tüzel kişilik olarak devlet sınırlarını ve asli görevlerini fark etmeye zorlanmaz mı… Bir afet karşısında halkına sığınma alanlarını çok gören kalkınma anlayışı dileriz kendini sorgulamaya açılır Pakistan’da, bundan böyle. Hiç olmazsa alt yapı daha güçlü, yardımı yayan tesisler ve araçlar da daha yaygın olabilirdi, diye düşünüyorum sel felaketi üzerine haberleri okurken, izlemeye çalışırken. Başka türlü kurgulanan güç (ve zafer ideali), afetin çığırından çıkmasına engel olurdu. İkbal’in ruhundan kopan ateşin korları dahi, sel dalgalarına direnerek ulaşırdı ihtiyaç duyulan ocağa. Cihan Aktaş/ Dünya Bülteni |
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89869.jpg
Sel, Pakistan'ı 50 yıl geriye götürdü Kızılay Afet Yönetim Danışmanı Hakkı Ersoy, "Sel felaketi Pakistan'ı 50 yıl geriye götürdü" dedi. Türk Kızılay'ı Afet Yönetim Danışmanı Hakkı Ersoy, Sel ve muson yağmurlarının Pakistan'daki hayatı felç ettiğini belirterek, "sel felaketi; Pakistan'ı sosyal, ekonomik ve psikolOjik olarak derinden etkiyerek 50 yıl geriye götürmüştür" dedi. Pakistan'da 2005 yılında meydana gelen deprem sırasında bölgede görev yapan Afet Yönetim Danışmanı Ersoy, soruları cevapladı. 2005 yılındaki depremin merkezini Pakistan'ın Muzafferebad Bölgesi'nde etkili olduğunu ifade ederek, 33.5 milyon insanın evsiz, 75 binden fazla insanında hayatını kaybettiğini anımsattı. Deprem sonrası bölgeye gelen Türk Kızılayı'nın depremzedelere 4 yıl boyunca barınma, sağlık, eğitim, psikososyal ve rehabilitasyon konusunda yardımda bulunduklarına işaret eden Ersoy, toplumda afet bilinci oluşturulması ve toplumun afetlerlerle başa çıkabilmesi konusunda eğitim faaliyetlerinde bulunduklarını söyledi. Ersoy, 2005 yılındaki deprem sırasında alt yapısını kaybeden Pakistan Kızılayı'na Türk Kızılayı'nın birçok alanda destek verdiğini anımsatarak, Pakistan Kızılayı'na modern ekipman ve araçlarla donatılan Afet Yönetim merkezi inşa ettiklerini söyledi. Türk Kızılayı'nın 2005'ten bu yana bölgede faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Ersoy, sel felaketi sonrasında bölgeye ilk gelen yardım kuruluşunun Türk Kızılay'ı olduğunu kaydetti. Pakistan'da her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında muson yağmurlarının etkili olduğunu ifade eden Ersoy, Küresel iklim değişikliği etkisi nedeniyle Muson yağmurlarının nitelik değiştirdiğini ve yağmurların afete dönüştüğünü söyledi. Pakistan'daki selin afete dönüşerek yaşamı sekteye uğrattığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Sel felaketi; Pakistan'ı sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak derinden etkiyerek 50 yıl geriye götürmüştür. 2005 yılındaki depremde elde edilen dersler ışığında gerek hükümet gerekse Pakistan Kızılay'ı nezrinde sel felaketine müdahale faaliyetleri yakından takip edilmiştir. Selin meydana geldiği 21 Temmuz'dan itibaren Türk Kızılayı'nın Pakistan Kızılayı'na kazandırdığı Afet Yö netim ve Lojistik Merkezi'nde Kriz masası oluşturarak çalışmalarına başlamıştır. Bütün gelişmeleri bu merkezde takip eden Türk Kızılay'ı Muson yağmurlarının meydana getireceği kayıpları öngörerek 2005 yılında olduğu gibi felakete ilk müdahalede bulunan en son alandan ayrılan kurum olmuştur. Pakistan'a en çok ihtiyaç duyulan gıda, sağlık malzemesi, temiz su, barınma ve barınma malzemelerini 7 uçakla bölgeye gönderildi." Ersoy kuzeyden güneye ülkeyi etkisine alan yüzde 70'ini sular altında bırakan sele müdahale kapsamında bütün uluslararası yardım kuruluşlarının dikkatini Pakistan'a çekmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Türk Kızılay'ı tarihindeki en büyük insanı yardım operasyonlarından birini daha gerçekleştiriyor." dedi. Bu arada, bölgeye gelen Türk Kızılay'ı delegasyon Başkanı Mustafa Yılmaz başkanlığındaki ekibe önümüzdeki günlerde katılımların olacağı belirtildi. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
Pakistan’da ikinci sel korkusu
http://www.dunyabulteni.net/images/news/89982.jpg
4 bin 935 okul geçici kamp olarak kullanılıyor. Sel bölgesinde 960 bin hamile ve emzikli bayan bulunuyor. Son yüzyılın en büyük felaketinin yaşandığı Pakistan’da sel suları çekilmeden, geniş bir bölgeyi etkileyecek ikinci bir selin gelmesi bekleniyor. Selin ikinci defa gelmesi beklenen bölgelerde insanlar evlerinden uzaklaştırılıyor. Shahdadkot, Jamshoro, Matiari, Thatta ve Haydarabad şehirleri ve etrafındaki köyler yeni bir sel riski ile karşı karşıya kalmış durumdalar. Önümüzdeki hafta boyunca Pakistan’ın bazı bölgelerinde Muson yağmurlarının yeniden etkili olması bekleniyor. Uluslararası yardımın yetersiz kaldığı Pakistan’da yaşanan sel felaketinin boyutları her geçen gün artıyor. Pakistan’da çoğu çocuk 56 kişi salgın hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti. Sel felaketinin yaşandığı ilk günden itibaren kardeş Pakistan halkına yardım ulaştıran İHH İnsani Yardım Vakfı çalışmalarını arttırarak devam ediyor. Sel bölgelerinde yoğun çalışmalar yapan İHH ekipleri, Kyher Pakhtunkhwa ve Pencap eyaletlerinde 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtımına devam ediyor. Ayrıca Haripur eyaletinde bulunan dikiş atölyesinde günlük 200 kişi için giysi dikiliyor ve dağıtımı yapılıyor. Bölgede gıda, battaniye ve ayakkabı dağıtımları da devam ediyor. Sel bölgelerine helikopterle ulaşılacak Selden etkilenen bazı bölgelere sel suları çekilmediği için hala ulaşılamıyor. İHH ekipleri ulaşılamayan bölgelere helikopter ile giderek gıda dağıtımı yapacak. Kargo uçağının hazırlıkları ise bütün hızı ile devam ediyor. Bölgedeki İHH görevlisi Nalan Dal, sel sularının ülkenin kuzey bölgelerine yönelmesi sonucunda Pencap bölgesinde ikinci bir ofis açtıklarını belirtti. Pakistan’da hayatın gittikçe zorlaştığını ifade eden Dal, yeni sel korkusu ile insanların evlerini terk etmeye devam ettiğini söyledi. Dal, sadece Shahdadkot bölgesinden 100 bin kişinin evlerini terk ettiğini belirtti. 600 bin ton tohumluk buğday sel suları altında kaldı Selin geçtiği bölgelerde sadece evlerin hasar görmediğini dile getiren Nalan Dal şunları söyledi: “Sel sularının geçtiği yerlerde sadece evler etkilenmiyor, tarım arazileri sular altında kalırken, hayvanlar da telef oluyor. 3,5 milyon hektarlık tarım alanının zarar gördüğü tahmin ediliyor. Bu doğal olarak Pakistan’ın bütün tarım sürecini etkilemiş oldu. Önümüzdeki ürün mevsimlerinde de bu arazilerden faydalanılamayacak. Depolarda bulunan yaklaşık 600 bin ton tohumluk buğday sel ile yok oldu. Okullar kamp olarak kullanılıyor Pencap, Sind, Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Gilgit-Baltistan ve Azad Keşmir’e yaklaşık 7 bin 820 okul kısmen veya tamamen zarar gördü. Bunun yanı sıra 4 bin 935 okul geçici kamp olarak kullanılıyor. 20 milyon insan salgın hastalıkla karşı karşıya Bölgede sağlık çalışmaları da sıkıntılı bir şekilde devam ediliyor. Ulaşılamayan bölgelerden sağlık sorunlarından dolayı ölüm haberleri geliyor. 20 milyon insan salgın hastalıklarıyla karşı karşıya. Şu ana kadar yalnızca 1.5 milyon kişi sağlık taramasından geçirildi. 960 bin hamiye ve emzikli bayan bulunuyor Sel bölgelerinde etkilenen toplam 960 bin hamile ve emzikli bayan bulunuyor. Ve doğması beklenen çocukların yarısı hayati tehlike altında. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
800 bin kişiye sadece havadan ulaşılıyor
http://www.dunyabulteni.net/images/news/90044.jpg
Sel felaketi nedeniyle mahsur kalan 800 bin kişiye sadece havadan ulaşılabiliyor. Pakistan'daki sellerde 800 bin kişinin sel suları yüzünden mahsur kaldığı ve bu kişilere sadece havadan ulaşılabildiği bildirildi. Birleşmiş Milletler, bu afetzedelere hayati yardımların ulaştırı labilmesi için en az 40 helikoptere daha ihtiyaç duyulduğunu belirtti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes, "daha önce eşi benzeri görülmemiş böylesine bir selin, emsali olmayan lojistik sorunlar yarattığını" belirterek, bu sebeple uluslararası camianın olağanüstü çaba göstermesi gerektiğini söyledi. Mahsur kalanların çoğunun yolları ve köprüleri selin alıp götürdüğü dağlık kuzeybatıda olduğu belirtiliyor. World Vision adlı yardım örgütü, bazı felaketzedelerin evlerine dönebilmelerinin 3 ay alabileceğini bildirdi. Bu arada hükümetin sellerden etkilenen her aileye 20 bin rupi (345 lira) yardım yapacağı açıklandı. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
Pakistan'da 400 bin kişiye tahliye çağrısı
http://www.dunyabulteni.net/images/news/90089.jpg
Günlerdir felaketle boğuşan Pakistan'da Indus nehrinin taşması riski nedeniyle 400 bin kişinin tahliye edilmesi istendi. Pakistan'ın güneyinde, Indus nehrinin taşması riskiyle karşı karşıya bulunan üç kentteki 400 bin kişiye tahliye çağrısı yapıldı. Thatta bölgesinden bir idari yetkili, Sujawal, Mirpur Bathoro ve Daro kentlerinde oturanlara daha güvenli yerlere gitmeleri için çağrıda bulunduklarını belirtti. Şiddetli Muson yağmurlarının Indus nehri ağız kısmı civarında suların kritik seviyeye ulaşmasına neden olduğu kaydedildi. BM verilerine göre, Pakistan'daki sel felaketinden 17 milyonu aşkın kişi etkilendi ve yaklaşık 1,2 milyon ev yıkıldı. Halen 5 milyon dolayında Pakistanlının barınacak yeri bulunmuyor. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
İhsanoğlu, Pakistan'a gidiyor
http://www.dunyabulteni.net/images/news/88506.jpg
İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu giderek daha büyük bir afet bölgesi haline dönüşen Pakistan'a gidiyor. İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu giderek daha büyük bir afet bölgesi haline dönüşen Pakistan'ı ziyaret edecek. Genel Sekreter İhsanoğlu, Pakistan Başbakanı Rıza Gilani ile İKT üyesi ülkelerin insani yardım kuruluşlarından afet bölgelerine gönderilen yardımların koordinasyonunu sağlamak için düzenlenen geniş katılımlı toplantının açılışını yapacak. İslamabad'da Serena otelde Pazar günü düzenlenecek olan toplantının ana gündemi doğru yardımın, zamanında ve doğru bölgelere nasıl ulaştırılacağı olacak. Pakistan'da yaşanan afetin ardından lojistik ve koordinasyon sıkıntısı yaşandığı daha önce Cidde'de İKT genel merkezinde yapılan acil toplantıda dile getirilmişti. Genel Sekreterlik İKT üyesi ülkelerin hükümetleri, yardım kuruluşları ve yardımseverler arasında koordinasyonu sağlamak için özel bir mekanizma önerecek. Toplantıya Pakistan Afet Yönetimi ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın yanı sıra yaklaşık 30 İKT üyesi ülkenin insani yardım kuruluşu da katılacak. Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu toplantının ardından selden etkilenen bölgelere giderek devam eden yardım faaliyetlerini yerinde inceleyecek. İhsanoğlu, Pakistan Devlet Başkanı Atıf Ali Zerdari başta olmak üzere üst düzeyli yetkililerle de ikili görüşmelerde bulunacak. Dünya Bülteni / Haber Merkezi |
All times are GMT +3. The time now is 02:28. |