Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Haberler (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=120)
-   -   Atatürk Heykelleri Ucube (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=143254)

İntifada 01-14-2011 16:15

Atatürk Heykelleri Ucube

"Ucube: Aşırı Derecede Acayip" dediği yazısında Türköne, Atatürk heykellerine dikkat çekti.

Başbakan`ın ağzına sağlık. Sadece kahir ekseriyetin değil, bir miktar estetik kaygusu olanların da duygularına tercüman oldu.

Heykel gerçekten bir ucube. Eski Sovyet coğrafyasını gezenler bu tür heykellerden bol miktarda görebilirler. Bulgaristan`dan Orta Asya`ya görebildiklerim için hep aynı şeyi düşünmüştüm: `Galiba koyacak yer bulamadıkları için bu dev ucubeleri kaldıramamışlar.` Hepsi Kars`taki benzeri gibi devasa ölçülerde. Sovyet sanatının keskin hatlı, işçi sınıfının kol gücüne atfen bedeni aşırı güçlü ve iri gösteren ve dev ölçekli heykellerdir bunlar. Kafalar da nedense hep küçüktür. Ve buna Sovyet sanatı denir.

`Ucube` kelimesi, `aşırı derecede acayip` anlamına geliyor. Heykelin kendisi gerçekten ucube. Ancak Başbakan`ın itirazı sadece heykelin görünüşüne değil. Heykelin durduğu yer ucubeyi daha da acayip hale getiriyor. Tarihî bir eserin yanına, Kars kalesinin dibine, onunla rekabet eder gibi devasa ölçülerde modern bir sanat eseri koyarsanız bunun tek anlamı vardır: Geçmişinizi küçük görmek veya aşağılamak.

Kültür ve geleneğimizin bizi heykel sanatına uzak tuttuğu doğru. Ama bu uzaklık, ülkemizin değişik yerlerine serpiştirilmiş heykellerdeki estetik yoksunluğunun mazereti olamaz. Atatürk heykellerinin ve büstlerinin çoğu estetikten yoksun. Atatürk`ü koruma kanununu işleterek bu heykellerden davacı olmak lâzım. Heykel Atatürk`e ait olunca kimse söz söyleyemiyor. Ya estetik? Kahire`de, piramitlere bekçilik eden meşhur aslan bedenli, insan başlı Sfenks`in adı halk arasında `Korku`nun babası` olarak geçiyor. Atatürk heykellerinin çoğu, sanki halkı askerî disiplin altına almak için bir korku abidesi olarak yontulmuş. Mesela şu kalın kaşlı Atatürk büstleri. Aşırı derecede acayip değil mi? Ya kondukları yerler. Kastamonu Vilayet binasının olağanüstü bir estetiği var. Ya hemen dibinde, aşağıda duran heykeller?

Gelelim sanatın bir başka boyutuna. `Muhteşem Yüzyıl` dizisi, büyük bir tartışma başlattı. Tartışmanın aslında gerçek olan tek sebebi gördüğü ilgi. RTÜK`ün `toplumun maddi ve manevi değerlerine aykırılık` gerekçesi ile yaptığı uyarı da aşırı derecede acayip. `Tarihe malolmuş bir şahsiyetin mahremiyetine saygı gösterilmediği` için ayrıca Kanal`dan bir de özür isteniyor. Ölçülerin birbirine karıştığı ve şaştığı bir durumla karşı karşıyayız. RTÜK`ün yaptığı düpedüz sansür. `Tarihe mal olmuş bir şahsiyetin mahremiyetini korumak` adına sansür yapılamaz. Bir kere adı üzerinde tarihî şahsiyetler topluma mal oldukları için mahremiyetleri olmaz. Çelişkiyi şu şekilde ifade edebiliriz. Kanuni Sultan Süleyman`ın mahremiyeti ile ilgili, dizidekinden fersah fersah ilerde bilgiler ve iddialar içeren kitaplar var. Bu kitapları yasaklayabilir misiniz? Peki o zaman?..

RTÜK`ün ana akıma uyarak yetkisinin dışına çıktığı anlaşılıyor. Kanuni`nin hayatının bir diziye konu edilmesi, birçoğumuz için tabulara dokunmak anlamına geliyor. Tabu, adı üzerinde tabudur. Elbette dokunulacak. Başka türlü tarihle yüzleşmek mümkün olmaz. Tarihe dair gerçeklik duygusu, bu tabular aşılmadan gelişmez. Bu dizinin asıl eleştirilecek yönü -tarihe aleni bir hakaret içermediği takdirde- estetik boyutu olmalı. Fatih Sultan Mehmet`i, sütçü beygirlerinin üzerinde, iğreti kostümlerle elektrik direkleri arasında İstanbul`un fethine gönderen Yeşilçam düzeyini hatırlayalım. Bu dizinin sanat kalitesi yüksek. Üstelik Erhan Afyoncu gibi, kolay kolay kül yutmayacak bir tarihçinin dirayeti de devrede. Dizi estetik olarak başarılı. Senaryo sürükleyici biçimde kurgulanmış. O zaman bırakalım tarih gündelik hayatımızın bir parçası haline gelsin. Osmanlı barışını yeniden tesis etmeye çalışan bir neslin, esaslı bir tarih kültürüne ihtiyacı var. Aşk hikâyeleri üzerinden çok mesel anlatılır.

Türkiye değişti, değişiyor. Kars`taki heykel de, televizyondaki dizi de geçmişte laiklik ekseninde tartışılırdı. Toplumun tarihi konusundaki hassasiyetinin de, Sovyet tarzı sevimsiz heykeller hakkındaki kanaatinin de çoğulcu bir toplumun işaretleri olduğunu fark etmeliyiz. Bu fazla acayip olan şeyleri üretebilmek ve sonucunda bu tartışmaları sürdürebilmek de başarı değil mi?

analiz merkezi

depare 01-14-2011 16:19

Benim için bütün heykeller ucube kimin heykeli olursa olsun..

İntifada 01-14-2011 16:21

Alıntı:

depare Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847482)

;D;D;D
ıspartada bir süleyman demirel heykeli varmış :)
görmedim ama bence tam sanat eseridir diye tahmin ediyorum :)
lütfen onu tenzih edin ;D;D

ALmi´ 01-14-2011 16:22

Alıntı:

Aynı fikirdeyim.Ayrım yapmam o konuda :)

Feride 01-14-2011 16:39

Alıntı:

Kesinlikle: ))

% 100 katılıyorum:güzel:

..deniz.. 01-14-2011 18:37

Bir heykelin bildiğimiz putlardan farkı nedir biri bana bunu anlatabilirmi? cahiliye devrindeki putlarla bugun yapılan heykeller arasında hiçbi fark yok bana gore.kaldı ki fark olsa bile tamamen mantıksız nedenlerle yapılan basbakanın -ucube- dedigi o heykelin kime neye hizmet ettiğini bılende yok.çünkü bi amaç yok.
başbakanın bugun yaptıgı toplantıda dedıgı gıbı o heykele verecegınız parayla o şehre biçok katkıda bulunabilirdiniz.

İntifada 01-14-2011 19:05

memlekette Kuran yakarsan bir şey olmaz...
ama mustafa kemal büstüne zarar vermek kanuna mukavemetten hapis cezası...
bu çifte standart...

EpiVaTeS 01-14-2011 19:21

ucube hepsi zaten...

AK Üye 01-14-2011 20:26

Ne günlere kaldık...

BlueMoon 01-14-2011 20:34

İster ataturk heykeli olsun ister baska bisey olsun heykel dinimizde put hukmundedir ve haramdir

Hakan Özkan 01-14-2011 20:43

Sanat ve sanatçı düşmanları . Hepinizin heykelini yapmak gerek. :)

EpiVaTeS 01-14-2011 20:49

ne sanatı ya...
tükürürüm böyle sanata...
putperest denyolar işte...

Feride 01-14-2011 20:52

Forumu böyle görmek güzel, yani bu bilinç içerisinde görmek: )

Hakan Özkan 01-14-2011 21:02

Ak parti iktidarında sanata olan düşmanlığımızı kusalım sonra hepimizi heykel yapıp müzeye kaldırırlar nasıl olsa .Ülkemizde bilimum heykeller bu kadar söylem sonrası ayaklanmassa iyi. :)

BlueMoon 01-14-2011 21:06

Hasan ozkan artik bunlar tartisilmali kimden korkacaz bir heykele elestri de mi yapamayacaz heykel haramdir basbakanimiz sozlerinde haklidir

Feride 01-14-2011 21:09

Alıntı:

Hakan Özkan Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847547)
Ak parti iktidarında sanata olan düşmanlığımızı kusalım sonra hepimizi heykel yapıp müzeye kaldırırlar nasıl olsa .Ülkemizde bilimum heykeller bu kadar söylem sonrası ayaklanmassa iyi. :)

: )) Ben bunların söylenmesini bile çok güzel bir adım olarak görüyorum. Hele ki bir başbakanın..

Müzelik birileri varsa biz değil, karşı taraf: )

Hakan Özkan 01-14-2011 21:17

Heykelleri ilah edinenleri bu kadar cılgına döndürmemek gerek. Siz onların ilahlarına sövmeyin ki onlarda gelir sizin ilahlarınıza bulaşır o yüzden temkinli tebessüme devam arkadaşlar.

Mavera 01-14-2011 22:26

Agzina sagkik hocam..Türköne ne güzel dile getirmis, tam heykeli dikilecek adam :)

Asi_isyankar 01-14-2011 22:47

Zaten nihayetinde adamın heykelleriyle uğraşılacaktır sanırım.
Sanki başka derdimiz yok...

Feride 01-15-2011 01:38

Alıntı:

Asi_isyankar Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847576)
Zaten nihayetinde adamın heykelleriyle uğraşılacaktır sanırım.
Sanki başka derdimiz yok...

Yahu neye el atsak, başka derdimiz yok, başka derdimiz yok diyip çıkıyorsunuz işin içinden!

E bu da el atılması gereken başka bir konu. Kimi çevreleri rahatsız ediyor ki, (başbakan da dahil) gündeme geliyor..Yani insanların gündemi sadece kürt-türk meseleleri ya da yoksulluk geçim derdinden mi ibaret olacak. Anlam veremiyorum sizin mantığınıza şahsen..

İntifada 01-15-2011 01:43

ve put alanlarından geçtim ibrahim gibi...

AK Üye 01-15-2011 02:31

Evvelen içimizdeki putları yıkmak gerek...
Ahirten zahirdeki putları yıkarız...

Ayrıca acaba ashab-ı kiram Mısır'ı Horasan'ı fethedince oradaki tanrı heykellerini, kelimenin tam manasıyla putlarını neden yıkmadılar?
Yoksa siz onlardan daha müslüman kimseler misiniz?
Acaba...
Acab...
Aca...

İntifada 01-15-2011 02:42

Düşman (şeytan) insanoğluyla sürekli uğraştı. Onları kâfirler ve müminler şeklinde iki gruba ayırana kadar mücadelesine devam etti. Öldükten sonra dirilmeyi inkâr ettirip putperest bir toplum yapıncaya kadar savaşını sürdürdü. Allah Teâlâ, Nûh kavminin durumunu şöyle anlatmaktadır; "İnsanlara, sakın tanrılarınızı bırakmayın. Ved, Suva, Yağus, Yeûk ve Nesr putlarından asla vazgeçmeyin" dediler" (Nûh, 71/23). İbn Abbas şöyle demektedir: Bu isimler Nûh kavminin salih kimselerinin isimleridir. Onlar öldüklerinde şeytan bu kavme oturdukları yerlere onların hatırasını canlı tutmak için putlarını dikmeleri fikrini verdi. Onlar bunu yaptılar, ancak onlara hiç bir zaman tapınmadılar. Bu ilk nesil geçtikten sonra gelenler, dikiliş gayelerini unutup onlara tapınmaya başladılar (Buharî, Tefsir, 71).

AK Üye 01-15-2011 02:44

AKıncı34 bana mı cevap verdin yoksa genel bir bilgi olsun diye mi yazdınız?
Benim soruma cevap vrebilecek biri var mı?
Bilebilen biri...

İntifada 01-15-2011 03:00

Konu güncellenince yazayım dedim...
senin soruna bakınca benimde aklıma peygamberimizin kabede ki putları hak geldi batıl zail oldu ayetini okuyarak kırması geldi...

ve de Hz.İbrahim geldi...

Asi_isyankar 01-15-2011 11:50

Alıntı:

Feride Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847624)
Yahu neye el atsak, başka derdimiz yok, başka derdimiz yok diyip çıkıyorsunuz işin içinden!

E bu da el atılması gereken başka bir konu. Kimi çevreleri rahatsız ediyor ki, (başbakan da dahil) gündeme geliyor..Yani insanların gündemi sadece kürt-türk meseleleri ya da yoksulluk geçim derdinden mi ibaret olacak. Anlam veremiyorum sizin mantığınıza şahsen..

Rahatsız olduğum yok
Atatürk'ü ve heykelleri bende sevmem, ancak saygı duyarım.
Lakin başka derdimiz yokmuş gibi bunlarla uğraşmak yanlıştır.
Ülkede bir sürü ciddi sorun var. Bunların başında Kürt Sorunu geliyor.
Hani nerde Açılımın devamı mesela?

Elbette gündem de başka şeylerde olabilir
fakat bu başka şeyler çok önemli değil.
Önemlileri çözmeliyiz -ki daha fazla canlar yanmasın!.

Ukbâ 01-15-2011 11:59

Alıntı:

Asi_isyankar Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847674)
Rahatsız olduğum yok

Heykellerin tabulaştırılarak öteki oluşturulması sonra herkesin heykellere saygı duyması için beklenilmesi saygı gösterilmediği vakit onları suçlayarak onların üzerinden siyaset yapılması gibi hastalıklı bir çok tavır var ülkemizde. Heykellere biaat edenlerin uysallaşmasını bekleme yerine söylediğiniz gibi ülkenin hayati öneme sahip sorunları ile zaman geçirilmesi çok mantıklı. Atatürkün heykeline aşırı bağlılık gösteren zümreye karşı o heykellerin yıkılması yerine ülkemize hizmet ederek hayatımızdaki heykellerin pasifize olmasını pek ala sağlayabiliriz.

depare 01-15-2011 12:13

Alıntı:

AK Üye Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847633)
Evvelen içimizdeki putları yıkmak gerek...
Ahirten zahirdeki putları yıkarız...

Ayrıca acaba ashab-ı kiram Mısır'ı Horasan'ı fethedince oradaki tanrı heykellerini, kelimenin tam manasıyla putlarını neden yıkmadılar?
Yoksa siz onlardan daha müslüman kimseler misiniz?
Acaba...
Acab...
Aca...

Putları baltayla parçalayan Hz.İbrahim (a.s) Kuran da konu ediliyorsa başka delil aramaya çalışıp tezatlık üretmenin manasını çözemedim...

Sahabe Mekken'in fethin de kaben'in içine girip bütün putları deviren,kıran Peygamberimize (s.a.v) tezat bir şey yapmamıştır emin olabilirsin..!

"Elindeki asâ ile o putlara birer birer işâret ederek, "Hak geldi, bâtıl zâil oldu. Muhakkak ki bâtıl yok olup gidicidir"73 âyetini okudu. İşareti alan her put yere düştü. Putun yüzüne işaret ettiyse arkasına düşer, arkasına işaret ettiyse, yüz üstüne düşerdi. Böylece Kâbe içinde ve çevresinde yere yuvarlanmayan hiç bir put kalmadı." (Müslim 3:1408 Sîre, 4:59; )

Şimdi bizde sana Peygamberden(s.a.v) daha mı Müslümansın demeliyiz..?

Hemde acaba,acaba,acaba diyerek :)

Ukbâ 01-15-2011 12:26

Alıntı:

depare Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847678)
Putları baltayla parçalayan Hz.İbrahim (a.s) Kuran da konu ediliyorsa başka delil aramaya çalışıp tezatlık üretmenin manasını çözemedim...

Sahabe Mekken'in fethin de kaben'in içine girip bütün putları deviren,kıran Peygamberimize (s.a.v) tezat bir şey yapmamıştır emin olabilirsin..!

"Elindeki asâ ile o putlara birer birer işâret ederek, "Hak geldi, bâtıl zâil oldu. Muhakkak ki bâtıl yok olup gidicidir"73 âyetini okudu. İşareti alan her put yere düştü. Putun yüzüne işaret ettiyse arkasına düşer, arkasına işaret ettiyse, yüz üstüne düşerdi. Böylece Kâbe içinde ve çevresinde yere yuvarlanmayan hiç bir put kalmadı." (Müslim 3:1408 Sîre, 4:59; )

Şimdi bizde sana Peygamberden(s.a.v) daha mı Müslümansın demeliyiz..?

Hemde acaba,acaba,acaba diyerek :)

O dönemin kendine has tavrında bu yapılmalıydı diyebilirsek. Şimdi aynı şeyin Atatürk heykellerine karşı yapılmanın peygambervari tavırdır diyerek yapılması gerekirmi sizce ? yoksa müslümanlara daha çok zarar verip heykellere dokunmammakmıdır peygambervari tavır.

Mavera 01-15-2011 12:32

arkadaslar simdi söyle bir durum var.. Peygamber efendimiz zamaninda putperestlik vardi yani resmen puta tapicilik bir dindi oysaki günümüzdeki bütün heykelleri ve buna binaen atatürk heykellerini bu cercevede degerlendirmek yanlis olur..
evet atatürkcülügü bir din haline getiren paranoyaklar var ama onun büstlerini yikarak kimsenin gönlünden o parayonakligi cikaramayiz..
birakin isteyen kabesini anitkabir olarak görsün herkes hakettigi karsiligi gerektigi zaman alacakdir..

depare 01-15-2011 12:37

Alıntı:

Ukbâ Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847685)
O dönemin kendine has tavrında bu yapılmalıydı diyebilirsek. Şimdi aynı şeyin Atatürk heykellerine karşı yapılmanın peygambervari tavırdır diyerek yapılması gerekirmi sizce ? yoksa müslümanlara daha çok zarar verip heykellere dokunmammakmıdır peygambervari tavır.

Atatürk değil mevzu Peygamberin heykeli de olsa fark etmez ben illa Atatürk demedim ilk mesajıma bakabilirsiniz :)

Hatta Peygamberin emri olduğu için evvela onun heykelini yıkarım :)

Neden..? Mekke müşriklerin'in duyguları,hisleri incinmedi mi tanrıları parçalanınca..?

Halbuki bunları tanrı yerine koyan da pek yok :)

Ayrıca İslam da herkezin inancına değil Ehli kitabın inancını yaşamasına özgürlük vardır...

Diğerleri hakkın da ki fıhki hükümlere girmeyeyim sonra vahşet,canilik diye kemalistlerin çenesi düşmez :)

Ukbâ 01-15-2011 12:41

Alıntı:

depare Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847695)
Atatürk değil mevzu Peygamberin heykeli de olsa fark etmez ben illa Atatürk demedim ilk mesajıma bakabilirsiniz :)

Neden..? Mekke müşriklerin'in duyguları,hisleri incinmedi mi tanrıları parçalanınca..?

Ayrıca İslam da herkezin inancına değil Ehli kitabın inancını yaşamasına özgürlük vardır...

Diğerleri hakkın da ki fıhki hükümlere girmeyeyim sonra vahşet,canilik diye kemalistlerin çenesi düşmez :)

Güzel insan peygamberin heykeli olsa onun yıkmanız Atatürkün heykelini yıkmak için onu kutsayanları ikna edebilecekmiyiz. Bir iç karışıklık cıkmadan bu meselenin altından kalkabilecekmiyiz veya iç karışıklık cıktı bunun en çok kime zararı olur bunların çok iyi düşünülmesi gerekmezmi. Yani bizheykelleri yıkıyoruz diye mevlam bize yardım mı yapar yoksa bu asırda bu hareket akla mantığa ve siyer ruhuna aykırıydı zararını cekin mi denilir bunlar benim hep kafamı kurcalar.

depare 01-15-2011 12:48

Alıntı:

Ukbâ Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847697)
Güzel insan peygamberin heykeli olsa onun yıkmanız Atatürkün heykelini yıkmak için onu kutsayanları ikna edebilecekmiyiz. Bir iç karışıklık cıkmadan bu meselenin altından kalkabilecekmiyiz veya iç karışıklık cıktı bunun en çok kime zararı olur bunların çok iyi düşünülmesi gerekmezmi. Yani bizheykelleri yıkıyoruz diye mevlam bize yardım mı yapar yoksa bu asırda bu hareket akla mantığa ve siyer ruhuna aykırıydı zararını cekin mi denilir bunlar benim hep kafamı kurcalar.

Zaten bugün var olan devlet şartlarına göre hareket etmek zorundayız her ne kadar istemesekte :)

Onun için zaten şu şartlar da yıkmak gibi bir lüksümüz yok :)

Benim dediğim İslam devleti kurulacak ta,güçlenecekte öyle mümkün..

Şimdilik bizden tehlike gelmez uslu,uslu oturuyoruz :hihi2:

Ukbâ 01-15-2011 12:52

Alıntı:

depare Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847699)
Zaten bugün var olan devlet şartlarına göre hareket etmek zorundayız her ne kadar istemesekte :)

Onun için zaten şu şartlar da yıkmak gibi bir lüksümüz yok :)

Benim dediğim İslam devleti kurulacak ta,güçlenecekte öyle mümkün..

Şimdilik bizden tehlike gelmez uslu,uslu oturuyoruz :hihi2:

Tamam o zaman kardeşim. Ben böyle sakat bir sistemin içinde söylediklerinizi yapmamız gerekli diye algıladım. Anlaştık. Bizde oturuyoruz sessiz sessiz veya sinsi sinsi :)

unnamed 01-15-2011 14:35

emege saygi++++

İntifada 01-15-2011 14:56

Alıntı:

depare Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847695)

;D;D;D;D
gir gir gir gir :)

AK Üye 01-15-2011 14:58

Sooruma cevap veren arkadaşlar şu ince ayrıntıyı gözden kaçırmıyorlar mı?
Hz.Peygamber'in(s.a.v) yahut İbrahim(a.s)'ın kırdığı putlar bilfiil tapılan ve kendisi Rabb olarak görülen varlıklardı...

Ama sahabilerin muhatap olduğu heykellerin fonksiyonları çok farklıydı...

Demek istediğim o ki; heykel başkadır put başka...
Put başkadır heykel başka...
Istılahi manasına bir göz atmak gerekir...

EvrenBilimci 01-15-2011 15:49

Heykel yapılmıs ne oluyor bazi heykeller ucube olabılır ama heykelcılık bır sanattır ona tapılmak ıcın yapılmaz ona tapılmıs gıbı yapılmıs havası verenlerıde kınıyorum.

ALmi´ 01-15-2011 17:35

Atatürkün heykelini yapıp, ülkede herhangi bir olumsuzlukta ''atam'' diye başlayıp ülkede yaşanılanları atatürke şikayet etmek üzere onun huzuruna (!) çıkmak da bana göre tapınmanın bir başka boyutudur. Ben arada çook büyük bir fark görmem.
Atatürke sadece sevgi beslemenin ötesine gitmeyenlere sözüm yok.Fakat bunu yapanlarda çok büyük bir kesim değildir,bunu anlamak için de ayrıca üstün bir özelliğe sahip olmamıza gerek yok.

Feride 01-15-2011 19:26

Alıntı:

Asi_isyankar Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 847674)
Rahatsız olduğum yok

Medya adeta cımbızla bir haberi ön plana çıkarıyor diye, ak partinin gündeminin sadece bunlardan oluştuğunu mu düşünüyorsunuz. Malesef bir kısım medya bana göre kasıtlı olarak, bu tarz haberleri ön plana çıkararak sanki gündemde başka hiç bir mesele olmadığını vurgulamaya çalışıyor olabilir..

Sadece başbakan bir rahatsızlığını belirtmiş. Ben de forumdaki bir çok arkadaş gibi, bu sözleri tasvip ettiğimi belirttim. Onun dışında merak etmeyin ak parti inşaAllah diğer çalışmalarını da elinden geldiğince, en güzel şekilde yapmaya devam edecektir..

All times are GMT +3. The time now is 18:34.