Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Anketler (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=123)
-   -   Kaddafi gitmeli mi? (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=144782)

manifesto 02-23-2011 23:48

Kaddafi gitmeli mi?

Görüyorum ki Kaddafi konusunda tam bir fikir birliği yok.Forumda KADDAFİCİLER türemiş..
Bence Kaddafi akıl hastası ruh hastası psikopatın teki..
Bir işe yaramaz odunun teki..
Defolup gitmeli.Libya yüzölçümü büyük ama halkı küçük bir halk petrol gelirlerine rağmen ciddi bir refah seviyesi yok.42 yıl Libyaya ne vermiş? Kendini devrimci sanan üfürükçü

Asi_isyankar 02-23-2011 23:55

Derhal Gitmelidir, Defolmalıdır!...

Hüdaverdi 02-23-2011 23:55

Dün star haberin şöyl bir haberi vardı '40 bakire koruyor'.
Ula yarıldım öldüm bittim yerlere kapaklandım.
Neyse.
Gelen kim olacak ? Gelen gideni aratır mı ? Gelen ülkeyi refaha ulaştırır mı ?
Kendisi ayaklanma yapanları abd-israil işbirlikçisi diye tanımlıyor,kendisini ise abd ye karşı direndiğini söylüyor.Siyonist düşmanı olduğunu iddia ediyor.
israilde yaşayan teyzesi,'kaddafi yahudi asıllı' diyor.
Ülkemizde bazı yazarlar,mosad ve CIA in kaddafiyi desteklediğini iddia ediyor.

Benim tek istediğim ölümlerin son bulması.
Yarını soru işaretleriyle dolu bir ülke.
Afganistan,Irak gibi sonu olmasında aman.
Halkı insan gibi yaşasın başka şey istemem.Bölünme olursa fena olur.

HaArP 02-23-2011 23:58

Cevap Gazzeden ;

İSRAİL BAŞIMIZA BOMBA YAĞDIRIRKEN SENİN UÇAKLARIN NEREDEYDİ?
İsrail gece gündüz başımıza bomba yağdırırken küçüklerimi yakarken büyüklerimizin kalbini dağlarken uçakların neredeydi? Evlerimiz başımıza yıkılırken uçakların neredeydi? Bizler Ey Araaplar! Diye haykırırken bizi kimse duymazken senin uçakların neredeydi?
Libya halkının direnişine destek veren Gazzeliler Kaddafi’nin dün televizyonda kendileriyle ilgili söyledikleri karşısında adeta öfkeden deliye döndüler.
Kendi şehirleri, evleri toprakları yaş kuru ayırmadan gece gündüz bombalanırken, başlarına misket bombaları yağarken kılını kıpırdatmayan Kaddafi ve şürekasının bugün Libya halkının üzerine, müslüman ve Arap bir halkın üzerine bomba yağdırması karşısında adeta çıldıran Gazzeliler haklı olarak şu soruyu soruyor: Gazze cehenneme dönerken senin uçakların neredeydi ey Kaddafi?
Libya lideri Muammer el-Kaddafi’nin kendi halkının üzerine bomba yağdırması akla hemen Gazze’yi getirdi. Gözünü kırpmadan halkının üzerine tıpkı siyonist İsrail gibi bomba yağdıran, dışarıdan kiralık katil getirtip katliamlar gerçekleştiren Kaddafi istifa çağrılarına kimse içişlerime karışmasın karşılığını veriyor.
Hamas’ın öğrenci kolu olan İslami Kütle’nin organize ettiği protesto yürüyüşünde yüzlerce Gazzeli öğrenci ellerinde Libya bayraklarıyla Kaddafi’nin derhal bırakıp gitmesini istediler.
DÜŞMANLARI BIRAKTIN MASUMLARA SALDIRIYORSUN!
Kütle sözcüsü Eşref el-Gafri, göstericilerin üzerine bomba yağdıran ve onlara karşı ağır silahlar kullanan Kaddafi’nin ve rejiminin Uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi.
Öte yandan Hamas sözcüsü Hammad el-Rakab, savaş uçaklarıyla göstericilerin üzerine bomba yağdıran Kaddafi rejiminin bir savaş suçu işlediğini ve bunun için yargılanması gerektiğini söyleyenel-Rakab, Kaddafi’den savaş uçaklarını ve otomatik silahlarını düşmanlara çevirmesini beklerdik, masumlara değil” dedi.
Birleşmiş Milletlerin sorumluluğunu hatırlayarak bu insanlık dışı katliamlara dur demek için müdahale etmesi gerektiğini talep eden göstericiler Libya halkının yanında olduklarını ifade ettiler.
Öte yandan Libya halkının devrimine destek veren İslami Cihat Hareketi liderlerinden Dr. Muhammed el-Hindi “Aralık 2008- Ocak 2009’da İsrail’in Gazze şeridine karşı başlattığı savaşta Libya uçakları neredeydi” diye sordu.
Kendi halkına savaş uçaklarıyla, saldıran özgürlük isteyenleri baskıyla silahla susturmaya çalışan Kaddafi’nin aklını yitirdiğini ve rejimin çökmekte olduğunu savunan el-Hindi; “ Başta Trablus olmak üzere Libya’nın değişik kentlerinde dökülen kanların, inşallah Mısır ve Tunus’ta olduğu gibi filizlenip Libya Devrimi zaferiyle sonuçlanacağını temenni ediyoruz “dedi.
Bu arada Libya’da yaklaşık olarak 30 bin civarında Filistinlinin yaşadığı tahmin ediliyor.

http://www.iyibilgi.com//haber.php?haber_id=198303

manifesto 02-24-2011 00:04

• Kaddafi zırdelinin teki..işe yaramaz beş para etmez bir adam.Başbakanımızın onunla bir araya gelmesi talihsizlik old biraz.
  • Libyanın akıbeti ne olur? bilemeyiz daha iyi olsun diye dua ederiz ama Kaddafi ile bir 40 yıl daha geçirecek halleri yok.
  • Bunların CESETLERİNİ sürümeden iktidarı bırakacakları yok.

HaArP 02-24-2011 00:23

Ben Acizane meselelere sağlıklı bakılmadığı kanaatindeyim... ! Başbakanın Ödülü çok farklıdır... Ödül meselesini abartmaya gerek yoktur... Çünkü Kıbrıs Harbinde Kaddafinin yaptığı yardımları ve İsraile verilen tepkinin ve tavrın etkisiyle ödül verildi !!! Ödül konusu farklı bir şekilde değerlendirilmeli !

Kaddafiye gelince meseleyi sosyolojik, küresel ve islami açılardan değerlendirmek gerekirse :

Sosyolojik Yönü itibariyle Halkına karşı acımasız davranması asla kabul edilemez !

Küresel Yönü itibariyle Abd'nin İran ve '' Radikal İslam''a karşı İran nüfuzuna karşılık stratejik ataklarıdır ! Graham Fuller'in açıkladığı gibi B.O.P. aynen devam etmektedir !!!

İslami Yönü ile biz Müslümanlar dikkatli şekilde uyanık olalım ki Sözde ''Radikal İslam''a alınan önlemi tersine çevirelim Allah'ın izniyle !!!

onurcan 02-24-2011 00:24

kaddafi gerçekten çatlak halkına kendi diktasını diretmek için uçaklarla saldırmayı düşünen adamdan ne beklenir? herşey beklenir
adam oturmış 41 yıldır kendi impratorluğunu kurmuş. nerde demokrasi ?nerde özgürlükler.?
libya kaddafinin kendi ve yakınlarının esareti altında..
inşaallah fazla bir kan dökülmeden gider demokrasi gelir..

Beritan 02-24-2011 00:26

ankette yanlış verdim silme değiştirme yokmu???

Eşref 02-24-2011 00:29

Gitmek ne kelime! Kesinlikle idam edilmelidir. O uçaklarla attırdığı bombaların hesabı bu yahudiye sorulmalıdır.

manifesto 02-24-2011 00:30

Alıntı:

Sözde ''Radikal İslam''a alınan önlemi tersine çevirelim Allah'ın izniyle !!!
HarP radikal islama alınan önlem nerede? Kaddafi mi RADİKAL islam? yapmayın yahu.
Bu adamın mini etekli mankenleri bir araya toplayıp onlara kur'anla şov yapmasından başka islam ile anılır neyi var?
Hangi hareketi kurmuş..hangi dinamikleri harekete geçirmiş..hangi islami eğitimden geçmiş..
Mübarek mi radikal islam..yoksa Tunuslu devrik Bin Ali mi radikal isLam..??
Evet BOP gelecekse böyle gelsin halk hareketleri ile
Onyıllardır halkını iplemeyen iktidarları tepeleyerek gelsin.
Bence manzara ortada ve devam da edecek gibi görünüyor.
Artık insanlar gençler dünyaya kapalı değil.Böyle deliler tarafından idare edilmek istemiyorlar.Karadavi Kaddafinin kafasına sıkabilirsiniz diye fetva da vermiş ki yerinde bir fetva.Okadar kan döktü ki mübarek gibi kaçarak kurtulamayacak.

Ayrıca Başbakan'ın onun adına düzenlenmiş bir ödülü alması TALİHSİZLİK oldu..Bu da bize DERS olsun

HaArP 02-24-2011 00:37

Alıntı:

BENHUR Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 861652)
HarP radikal islama alınan önlem nerede? Kaddafi mi RADİKAL islam? yapmayın yahu.
Bu adamın mini etekli mankenleri bir araya toplayıp onlara kur'anla şov yapmasından başka islam ile anılır neyi var?
Hangi hareketi kurmuş..hangi dinamikleri harekete geçirmiş..hangi islami eğitimden geçmiş..
Mübarek mi radikal islam..yoksa Tunuslu devrim Bin Ali mi radikal isLam..
Evet BOP gelecekse böyle gelsin halk hareketleri ile
Onyıllardın halkı iplemeyen iktidarları tepeleyerek gelsin.
Bence manzara ortada ve devam da edecek gibi görünüyor.
Artık insanlar gençler dünyaya kapalı değil.Böyle deliler tarafından idare edilmek istemiyorlar.Karadavi Kaddafinin kafasına sıkabilirsiniz diye fetva da vermiş ki yerinde bir fetva.Okadar kan döktü ki mübarek gibi kaçarak kurtulamayacak.

Ayrıca Başbakan'ın onun adına düzenlenmiş bir ödülü alması TALİHSİZLİK oldu..Bu da bize DERS olsun

Benhur Derin Siyasetleri okuyabilmek için acizane sosyolojinin dışında değerlendirmek gerekir...!

''Radikal İslam'' kavramı derin bir konudur :

*Kaddafi Afrikanın Lideri görünümündedir Abd'ye göre !
*El Kaide'nin Üst Düzey insanlarının çoğu Libyalıdır Abd'ye göre !

Ayrıca Libya ve Kaddafi ''Radikal İslam'' olarak Algılama !!! İran ve ''Radikal İslamcılar'' Aynı kategoride değerlendirildiğinden İsrail'in güvenlik altına alınabilmesi için uygulanan stratejidir ! Yoksa Sudan'ın bölünmesine çıkar karşılığıda olsa karşı olan Mübarek Tasviye edilir miydi ki gelen Ömer Süleymanı anlatmaya gerek bile yok sanırım !

Darbeci Çoban 02-24-2011 00:41

Karışık meseleler.
O giderse ne gelir o da önemli.
Çok karışık çok.

Şerefsiz Abd!!!!!!

manifesto 02-24-2011 00:46

Alıntı:

Darbeci Çoban Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 861663)
Karışık meseleler.
Çok karışık çok.

Şerefsiz Abd!!!!!!

Hocam hele bir gitsin bakalım..ondan daha delisi gelecek değil heralde.
Bu adamı çadır direğine asacaksın vesseLam.
Bu işlerde hep abd parmağı ararız ama ben çok aramıyorum şahsen.Mübarekten daha Amerikancı bir lider bulabilirler mi mısır için.
Kaddafiden daha işe yaramaz bir lider bulabilirle mi Libya için.
Tunus için Bin Ali den daha LAİK olanını bulabilirler mi
Hani ılımlı islam için çalışıyor abd diyenler olacaktır.
Desinler

Hüdaverdi 02-24-2011 00:47

Anketteki değişikliği ile yanlış oy kullanımı değişece kelbet.
Ben yapmasını bilmiyorum veya yetkim yok anketle ilgili,mavi renklilerde nbirisi yapar veya bilen birisi.
Sabır az ;D

HaArP 02-24-2011 00:48

Alıntı:

Bu işlerde hep abd parmağı ararız ama ben çok aramıyorum şahsen.Mübarekten daha Amerikancı bir lider bulabilirler mi mısır için.

Aramaman Acizane hata ! Bir önceki yazıda acizane verdim ! Mübarek lider ! İşleri Abd ve İsraille yürüten İstihbaratçı Ömer Süleyman'dı !!!

Eşref 02-24-2011 00:53

Alıntı:

ultraaslan25 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 861650)
ankette yanlış verdim silme değiştirme yokmu???

Ankette gerekli düzenleme yapıldı

Beritan 02-24-2011 00:54

Alıntı:

Eşref Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 861673)
Ankette gerekli düzenleme yapıldı

sağolasınız:)

manifesto 02-24-2011 00:56

Alıntı:

Mübarek lider ! İşleri Abd ve İsraille yürüten İstihbaratçı Ömer Süleyman'dı !!!
Hocam Ömer Süleyman nerede? .. Tası tarağı aldı oda,Yetkilerini ona devretmişti ama dümenleri fazla sürmedi.Şuanda Mısır da Ömer Süleyman'ın bir varlığı yok.Seçimlere kadar iktidar ORDUDA..
İstihbaratçısını Mısır da bırakırlar mı..Mübareğe ait ne varsa silinip süpürülüyor hocam,bir devir sona erdi orada.Ömer Süleyman falan yok artık.
Kimin geleceği elbette önemli ancak şuanda önemli olan Kaddafinin gitmesi.
Çünkü gitmez ise Libya sürekli kanayan kan kaybeden bir ülke olarak kalacak

Eşref 02-24-2011 00:58

Alıntı:

Darbeci Çoban Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 861663)
Karışık meseleler.
Çok karışık çok.

Şerefsiz Abd!!!!!!

Bu kısım gerçekten çok önemli. Amerika Kaddafi denen zehiri Libya halkının eline verdi ve yıllardır o halkı zehirledi.

Fakat artık halk uyandı. Kaddafi'nin de pili bitti. Bu demek oluyor ki Amerika için de Kaddafi defteri kapandı. Eminiz ki Amerika şimdi yeni hesaplar peşinde. Libya halkı ve tüm Arap halkı çok uyanık olmalıdır. Yoksa bir 30 yıl daha zehirlenmeye, oyuncak olmaya devam ederler. Varlık içinde yokluk çekerler. Allah yardımcıları olsun.

HaArP 02-24-2011 00:59

Alıntı:

BENHUR Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 861677)
Hocam Ömer Süleyman nerede? .. Tası tarağı aldı oda,Yetkilerini ona devretmişti ama dümenleri fazla sürmedi.Şuanda Mısır da Ömer Süleyman'ın bir varlığı yok.Seçimlere kadar iktidar ORDUDA..
İstihbaratçısını Mısır da bırakırlar mı..Mübareğe ait ne varsa silinip süpürülüyor hocam,bir devir sona erdi orada.Ömer Süleyman falan yok artık.
Kimin geleceği elbette önemli ancak şuanda önemli olan Kaddafinin gitmesi.
Çünkü gitmez ise Libya sürekli kanayan kan kaybeden bir ülke olarak kalacak

Yorumunun önemli bölümlerine katılıyorum lakin Stratejik olarak yapılan anlattığım idi ! Sudan bölündü ! Unutmamak lazım gelir !!!

Beritan 02-24-2011 00:59

ırak saddamdan kurtuldumu?
kurtulduysa kurtuluşu kurtuluş oldumu?
acaba keşke saddam olsaydı diyenlerin sayısı kaçtır?

manifesto 02-24-2011 01:06

http://img379.yukle.tc/images/2721Li..._P23163032.jpg
http://img372.yukle.tc/images/8264Li..._P23163816.jpg
http://img379.yukle.tc/images/4987Li..._P23162710.jpg

Şu yukarıda ki manzaraya bakarmısınız,askerler silahları füzeleri ne var ne yok ortalıkta bırakmış gitmişler..Ulen bu adam 42 yıl ne yapmış bu ülkede..Ne bir ordu ne bir düzen ne bir huzur..Pilitları uçakları alıp MALTAYA kaçıyor sığınma istiyor..ne aciplik
Saddamın son anlarına çok benziyor onunki..

Hüdaverdi 02-24-2011 01:10

O füzeler savunmak amaçlıymış,oradaki adam da koruyucuymuş,habere göre il defa bu akdar yakından görmüş füzeleri.
Asker iyice çökmüş demek.

Kaddafinini 50 bin kadar özel kuvveti varmış,ordu haricinde.
Ordu halkla karşı karşıya gelmemeyi seçmiş.
Acayip bir durum valla hi.

Hele tv de gördüğüm görüntü vardı,sivilerin elinde toplar vardı,kafalarında mifer.
Silah kaçakcıları acayip gelir elde edecek ;D En çok sevinen onlar şuan.

manifesto 02-24-2011 01:17

Yok yani 42 yıl,adam kafasını çadırdan dışarı çıkarmamış ki.
Hele şu askeri tesis dedikleri şeylere de bakın
Devletsin sen yahu..
Çölün ortasında bir kaç 20 yıl öncesinden kalmış stalin füzeleri..dolmuş üsulü.."abi füze var verem mi?"
Atsa vuramaz vursa yıkamaz cinsten.Yazık yani..
Üfürükten teyyare
Neyse ki böyle bir musibet bin nasihatten evladır.

Eşref 02-24-2011 01:24

Alıntı:

ultraaslan25 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 861680)
ırak saddamdan kurtuldumu?
kurtulduysa kurtuluşu kurtuluş oldumu?
acaba keşke saddam olsaydı diyenlerin sayısı kaçtır?

Eğer Libya'ya özgürlüğü Amerikalılar tanklarla, uçaklarla getirseydi, Libya halkı sonuna kadar Kaddafi'nin yanında olmalıdır derdim. Irak sözde özgürlüğünü bu şekilde aldı. Saddam ile savaşmak yerine Amerika ile işbirliği ederek özgürlük peşnde koştular. Şimdi de sefasını (!) sürüyorlar.

Vatan toprağı kanla sulanmadıkça kazanılamaz. Örnek Irak. Irak halkı ne zaman kanlarını akıtır, amerikaya baş kaldırırsa özgür olurlar.

EpiVaTeS 02-24-2011 03:25

Gitmemeli...

İntifada 02-24-2011 03:33

gitmesi yetmez...
ibreti alem için gebertmek lazım zalimi...

ak sevda 02-24-2011 12:42

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 861727)
gitmesi yetmez...
ibreti alem için gebertmek lazım zalimi...

aynısını yazacaktım

Hep dua ediyorum birileri onu gebersin diye

ALmi´ 02-24-2011 16:06

Gitsin , defolsun. Ama şuanki duruma bakılırsa buna pek niyeti yok.

Eşref 02-24-2011 18:18

Camii'yi bile bombalayan bir zalimin gidip gitmemesi tartışma konusu bile edilmemelidir.

Tarantula_ 02-24-2011 21:33

Halkına zulmeden yöneticiden bir nane olmaz, Allah hidayet versin kardeşlerimize...

Darbeci Çoban 02-24-2011 21:46

Alıntı:

BENHUR Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 861665)
Hocam hele bir gitsin bakalım..ondan daha delisi gelecek değil heralde.
Bu adamı çadır direğine asacaksın vesseLam.
Kaddafiden daha işe yaramaz bir lider bulabilirle mi Libya için.
Tunus için Bin Ali den daha LAİK olanını bulabilirler mi
Hani ılımlı islam için çalışıyor abd diyenler olacaktır.
Desinler

Tövbe tövbe aklıma bişiler geliyor da...

Neyse az biraz yazayım.

Bizim laikçi müsvetteleri, ulusalcı çakma karakterler bu ABD'yi iyice "tanrı" yerine koydular.

Cart olur; Abd yaptı.

Curt olur; Abd istedi.

Okul açılır; Abd izin verdi.

İyi birşey olur; Abd'nin zararına olsaydı engellerdi.

Bomba patlar; Abd.

Kan dökülür; Abd.

Kardeşlik projesi dersin; Abd.

Ordun Irak'a girer: Abd

Ordun çekilir; Abd emretti.

Ya bu zırvaları geçelim. Ya hu madem her hücremize kadar ele geçirmiş, madem bu kadar güçlü, kuvvetli ve kusursuz , böyle şahane planlar yapıyor da la bi sen mi kaldın o tanrı gibi gördüğün ABD'nin kucağına oturmayan.

Hem biz inanan insanlarız. Elhamdülillah kim ne planlar yaparsa yapsın, planlar üstü plan yapıcı olanın kullarıyız.

Ne imkansızlıklarla, ne olumsuz şartlarda, ne inanılmaz şeyler yaşandı şu 1400 senede.

Rabbim ne zaman isterse yine olur aynısı.

manifesto 02-24-2011 23:27

Son yorumlar şöyle,Kaddafi darbe ile iktidara geldi.Ve bu yüzden kendisine karşı da darbe yapılmaması için bilerek Libya ordusunu güçlendirmediği söyleniyor.Çünkü Libyada kişi başına milli gelir 15 bin dolar seviyesinde olmasına karşın ordu silahlı kuvvetler dımdızlak.Yani ordu etkili değil çünkü güçlü bir ordu Kendisine karşı bir darbe gücüne de erişebilir vehmi ile libyayı ordusuz bıraktı bile diyebiliriz.

Hepi topu 40-50 bin civarında bir askeri güç var.Asıl güç Kaddafiye başlı silahlı milis güçler..
Bu adam tam bir paranoyakmış

manifesto 02-24-2011 23:44

Alıntı:

EpiVaTeS Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 861724)
Gitmemeli...

Hayırdır ya senin bu kaddafiye gönül bağın nereden geliyor.Yoksa kaddafiye komployu cemaat mi kurdu :)

Darbeci Çoban 02-25-2011 00:06

Tamam kabul. Aynı şeyler değil.
Mekan aynı değil. Şartlar çok farklı. Konumlar farklı ama birşey söyleyeceğim.

Öyle aklıma esti:

Ömer Muhtar, Said Nursi

Kaddafi, Atatürk, İnönü

...

EpiVaTeS 02-25-2011 01:55

konuşma benhur...
Saddam gittide noldu Irak...
kurtuldumu...???

HaArP 02-25-2011 11:23

Alıntı:

Darbeci Çoban Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 861861)
Tövbe tövbe aklıma bişiler geliyor da...

Neyse az biraz yazayım.

Bizim laikçi müsvetteleri, ulusalcı çakma karakterler bu ABD'yi iyice "tanrı" yerine koydular.

Cart olur; Abd yaptı.

Curt olur; Abd istedi.

Okul açılır; Abd izin verdi.

İyi birşey olur; Abd'nin zararına olsaydı engellerdi.

Bomba patlar; Abd.

Kan dökülür; Abd.

Kardeşlik projesi dersin; Abd.

Ordun Irak'a girer: Abd

Ordun çekilir; Abd emretti.

Ya bu zırvaları geçelim. Ya hu madem her hücremize kadar ele geçirmiş, madem bu kadar güçlü, kuvvetli ve kusursuz , böyle şahane planlar yapıyor da la bi sen mi kaldın o tanrı gibi gördüğün ABD'nin kucağına oturmayan.

Hem biz inanan insanlarız. Elhamdülillah kim ne planlar yaparsa yapsın, planlar üstü plan yapıcı olanın kullarıyız.

Ne imkansızlıklarla, ne olumsuz şartlarda, ne inanılmaz şeyler yaşandı şu 1400 senede.

Bush'un değil, Obama'nın BOP'u...
6 Ekim 1996'da, dönemin başbakanı Sayın Necmettin Erbakan ile birlikte, Libya'daki o meşhur çadır olayının şahitlerden biri de bendim.

Önce bir binanın geniş salonuna alındık. Kaddafi, bir koltukta oturuyordu ve etrafında 4-5 kadın koruma duruyordu. Korumaların hepsi siyah tenli ve ızbandut gibiydiler. Ellerinde makineli tüfekler, üstlerinde mermi dolu fişeklikler vardı. Bir devlet başkanı, resmî bir yemek öncesi silahlı kadın korumalarla Türkiye'nin başbakanını kabul ediyordu. İnanılacak gibi değildi. "Bu adam normal olamaz, biz nereye geldik böyle" diye düşünmüştüm. Bugün Türkiye'nin başı, Kaddafi ile daha büyük bir dertte. Asıl konuya dönelim. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki peş peşe ayaklanmalar ve artan demokrasi talepleri için can alıcı soru şudur: Bu gelişmeler kendiliğinden midir, yoksa arkasında ABD mi var?
ABD, halen dünyanın tek süper gücüdür. İslam coğrafyasında petrol dâhil büyük menfaatleri, dolayısıyla hesapları vardır. İsrail'in varlığı, ABD dış politikasının teminatı altındadır. Ayrıca 11 Eylül'den sonra başı, küresel terörle derttedir. Bu tehdidin büyük kısmı İslam coğrafyasından neşet etmektedir. Bütün bunları dikkate aldığımızda, ABD'nin işin içinde olmadığını söylemek, benim anlayabileceğim bir şey değildir. Batı en az iki asırdır, İslam coğrafyasını bizden daha iyi biliyor, nabzını bizden daha iyi tutuyor. Adım gibi eminim ki, Washington, Mısır'ı, Mısırlılardan daha iyi biliyor.
Benim anladığım şudur: Bush'un Büyük Ortadoğu Projesi (BOP'u) güce, kuvvete, gözü dönmüşlüğe dayanıyordu. Bunu Irak'ta gördük ve ABD, boyunun ölçüsünü aldı. Şimdi Obama'nın BOP'u devrededir.
Obama yönetimi, Amerikan çıkarları açısından bölgeye neşter vuruyor. Zaten, bu coğrafyada, halkın diktatörlere karşı tepkileri yakından takip ediliyordu. İnsanların sokağa dökülmesi hiç de zor değil. Ortada bir organizasyon olduğu besbelli ama organizatörler görünmüyor. Bu, ancak profesyonel eller tarafından başarılabilir.
ABD, bölgeye demokrasinin gelmesini neden istesin? Bunun bendeki cevabı üç şıklıdır: Birincisi, halkların, demokrasi taleplerini engellemek artık mümkün değildir. Dünya küçük bir köy gibi oldu. İnsanlar, ülkeler, yönetimler ve toplumlar birbirinden etkileniyor. Özgürlüklerin genişletilmesi, fikir, ifade, din ve vicdan hürriyeti taleplerini kimse durduramaz. İkincisi, dünya barışı için en büyük tehdit, İsrail-Filistin meselesidir. ABD bu sorunu çözmeden ne kendi rahat edebilir ne de dünya huzur bulur. Ama İsrail, başına buyruk hareket ediyor, ABD'deki neoconlardan, Yahudi lobisinden cesaret alıyor ve ABD yönetimlerini peşine takıyor. ABD, kendi milli politikalarına rağmen, bu yükü daha fazla taşıyamaz. İsrail'i barışa zorlamaya mecburdur. Bugün İsrail'i barışa zorlayacak tek strateji, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın demokratikleşmesi ve bu rüzgârın İsrail'i sıkıştırmasıdır. Üçüncüsü, terör tehdidini azaltmak için bölgedeki radikal İslamî grup, cemaat ve güçlerin, demokratik sistem içinde, yeni sürece entegre olmalarının sağlanmasıdır.
Benim tezim şöyle: ABD, birkaç yıldır, bugün ayaklanmaların yaşandığı ülkelerin din adamları, kanaat önderleri, medyası ile sıkı temastadır. Önümüzdeki aylarda, ABD'de, neoconlarla birlikte olmayan Yahudi lobisi atağa kalkabilir. Mevcut İsrail politikaları yerine, Filistin'in tanınması ve kalıcı barış için yeni adımlar atılabilir. Sağlanacak İsrail-Filistin barışı, ABD'ye ve Batı'ya yönelik terör tehdidini azaltacaktır.
Bu plan ya da hesapların içinde Türkiye nerededir, bilmiyorum. Ancak AK Parti örneği ve Türkiye'de muhafazakâr-dindar büyük kitlenin, demokrasi ile İslam'ın bir arada olabileceğini gösteren tecrübesi, bölgedeki demokratik değişimi etkileyecektir. Bu da Türkiye'nin Ortadoğu, Afrika ve Türk cumhuriyetleri için önemini ve değerini artıracaktır. Önümüzdeki 12 Haziran seçimleri, sadece Türkiye'yi değil, bölgemizi de etkileyecektir. Haydi hayırlısı... h.gulerce@zaman.com.tr

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yaz...-obamanin-bopu

HaArP 02-25-2011 16:51

Alıntı:

Amenna Saddakna... Bu sözleri ayırmak lazım gelir... ! Ona şüphe yok!

Hakan Özkan 02-25-2011 18:58

Gidecek zaten bu saatten sonra başka şansı yok , canı bile tehlikede.

Katade 02-25-2011 19:08

Hala Neden duruyor anlamış değilim petrol yüzünden başka ülkelerin libya üzerinde planları olabilir ama kaddafinin yaptıkları göz yumulcak gibi değil gitsin artık.

All times are GMT +3. The time now is 09:30.